Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit egyen a jógázó? receptek
  2014-09-25 13:53:44, csütörtök
 
   
  A jógatáplálkozás többnyire laktovegetáriánus, gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből és magvakból, valamint tejtermékekből áll.

Az indiai közösségekben, az úgynevezett ásramokban tradicionális hagyományokat követnek, északról a déli területek felé haladva egyre erőteljesebb a fűszerezés, csípősebbek a mártások, a zöldségraguk mellett különböző ízesítésű a rizsköret (citromos, mandulás, spenótos stb.) is.

A legtöbb ásram étkezését befolyásolja az is, hogy milyen típusú jógának kötelezte el magát a közösség, így például a hatha jógát gyakorlók sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, míg a rádzsajóga-ászanát és pránajámát végzők gabonacentrikusan étkeznek. A karmajógát gyakorlók tányérján - nehezebb munkavégzésük miatt - sok a hüvelyes és a gabona, és kevesebb a zöldség, gyümölcs, édesség pedig szinte egyáltalán nincs.

Az egészség nem cél, hanem eszköz a jógagyakorlók táborában, ezért a jógi úgy választja meg táplálékát, hogy az egészséges legyen, és megfeleljen a nem ártás (ahimsza) erkölcsi elvének. A jógaétrendnek egyszerűnek kell lennie, egyúttal biztosítania kell e testi-lelki kondíciót - foglalja össze az életmód lényegét a 80-as évek elején megjelent Jógakonyha című könyv (szerzők: Timcsák Géza - Kővári Katalin - Gintner Zénó - Oláh Andor), amely tradicionális indiai és japán eredetű makrobiotikus, húsmentes recepteket ajánl.
Az ájurvéda étrendi ajánlásait követve figyelnek az éghajlat és az ember külső és belső körülményeire is.
A táplálkozás lényege, hogy könnyen emészthető, egyszerű, természetes ételekből álljon, amelyek elősegítik az egészséget.

Receptek:
Csicseriborsó-ragu spenóttal
Citromos rizs
Almachutney
Adzuki babos barna rizs
Sült zöldségek algasalátával


Csicseriborsó-ragu spenóttal
*****
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, római kömény, curry, kurkuma, 1 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl víz, 20 dkg spenót, egy kiskanál barna cukor, 1 csicseriborsó-konzerv (vagy főtt csicseriborsó), pár csepp citromlé.

Egy wokban hevítsük fel az olajat. Ha már forró, dobjuk bele a gyömbért, a római köményt, a curryt és a kurkumát. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Dobjuk rá a padlizsánt is, és pirítsuk át, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert paradicsomszószt és a spenótot. Pároljuk addig, amíg a padlizsán teljesen megpuhul, és a spenót összerottyan. Keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót, és pároljuk tovább. Végül adjunk hozzá curryport, egy kiskanál barna cukrot és néhány csepp citromlevet.




Citromos rizs
****************
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 szárított csilipaprika összemorzsolva, 1-1 kiskanál őrölt kardamom, kurkuma, 1 kiskanál görögszéna (vagy mustármag), 1 citrom leve.

Mossuk át a rizst, és csöpögtessük le. Forrósítsuk fel a vajat, és dobjuk bele a görögszénát (vagy a mustármagot), amikor pattogni kezd, keverjük bele az őrölt fűszereket. Keverjük át, és adjuk hozzá a rizst is, majd öntsük fel vízzel. Amikor a rizs félig megfőtt, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk is, és hagyjuk készre főni.




Almachutney
****************
Hozzávalók: fél kiskanál római kömény, 1 db szárított csilipaprika, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál ánizsmag, 2 nagy alma, kb. 20 dkg cukor, 1 kiskanál olaj, 1 kiskanál ecet.

Hámozzuk meg az almát, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a római köményt, a szárított csilit, az ánizsmagot és a szegfűszeget. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg a cukorral, és főzzük puhulásig. Fűszerezzük fahéjjal, és locsoljuk meg egy kevés ecettel.




Adzuki babos barna rizs
*******************************
Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre adzuki bab, 1 kiskanál só.

A babot áztassuk be egy éjszakára. Főzés előtt öblítsük le, majd öntsük fel tiszta vízzel, és erős tűzön, fedővel letakarva hevítsük forralásig. Ezután csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a bab megpuhul.
Egy másik tálban háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára a rizst. Amikor a rizs is elkészült, keverjük össze a babbal.




Sült zöldségek algasalátával
*****
Hozzávalók: 1-1 darab padlizsán, sárgarépa, lila hagyma, 150 g tofu, 3 evőkanál shoju szójaszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál mirin.

Az algasalátához: 2 evőkanál hijiki alga, kevés víz, 1 kiskanál méz, 2-3 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál citromlé.

Mossuk meg a padlizsánt, majd töröljük szárazra, és kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk csíkokra. A tofut szeleteljük fel, majd vágjuk kockákra. Kevés olajon pirítsunk meg egy fej lila hagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a sárgarépát. Pirítsuk meg a zöldségeket. Tegyük át egy tálba, és a serpenyőben pirítsuk meg a tofut is.

Egy tálkában keverjük el a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a mirint és a rizsecetet. Forraljuk össze, és öntsük a zöldségekre.

Az algasalátához áztassuk vízbe a hijikit, és fél óráig hagyjuk benne. Csepegtessük le, majd egy kevés vízzel tegyük fel főni. Adjuk hozzá a mézet, locsoljuk meg szójaszósszal, citromlével, és főzzük meg. Tetszés szerint gazdagíthatjuk zöldségekkel, főtt kukoricával, csíkokra vágott sárgarépával.




Szakértőnk, Székesvári Mária Melinda így követi a jógaétrendet:

- Könnyű helyzetben vagyok, amikor a jógatáplálkozásról kell vallanom, mert amióta az eszemet tudom, nagyjából vegetáriánus voltam. Valamiféle ellenreakció mindig fellépett a szervezetemben, ha húst ettem. Amikor több mint 10 éve megismerkedtem a jógával, és először elhangzott, hogy a jógatáplálkozás arról szól, hogy többnyire az ,,eredeti állapothoz közeli" étkeket, elsősorban zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nagyon megörültem a dolognak. Abban az időben különböző egészségügyi okok miatt a testkontroll szerint, illetve makrobiotikusan táplálkoztam. Mindkettő nagyszerűen alkalmazható egy kis elhatározással és odafigyeléssel.

A jógatáplálkozás nagyjából arról szól, hogy naponta kétszer táplálkozzunk, főétkezzünk, és azonkívül gyümölcs pedig annyi fogyasztható, amennyire az embernek igénye van. Azt is nagyon fontosnak tartják, hogy ne töltsük meg teljesen a gyomrunkat, hogy könnyebben meg tudjuk emészteni az elfogyasztott táplálékot. Mindig frissen készített ételt illene fogyasztani, mert abban van ‘prána‘ (életerő, energia). Az, hogy mindent 32-szer kell megrágni, azt hiszem, nagyobb kihívás, mint az összes többi kitétel. Mivel vegetáriánus vagyok, sokkal jobban oda kell figyelni, hogy kielégítően táplálkozzam, és elismerem, ez nem mindig könnyű.

Javaslataim:

* Mivel sokan szeretik a húst, azt szoktam javasolni, hogy az egyensúlyra törekedjenek, és igyekezzen mindig mindenki min. 80% zöldséget tenni a tányérjára, és a fennmaradó rész lehet hús, ha ragaszkodik hozzá. Abból is válassza a ,,könnyebbeket".

* Ha már táplálkozunk, akkor tényleg csak arra figyeljünk, ne nézzük a tévét közben, ne akkor vitassuk meg a családi problémákat, vagy ne akkor olvassunk újságot, mert az elvonja a figyelmünket az evésről, az étel megfelelő megrágásáról. Legyen az étkezés egy szertartás, legalább egyszer egy nap.

* Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy aki reggel 9-től délután 5-ig az irodában ül, annak kifejezetten nehéz jógikusan táplálkozni, és a mai magyar büfék/étkezdék választékát ismerve tényleg nem könnyű, de egy kis elszántsággal minden megoldható.

* Ismerjük a magyar ünnepi szokásokat, és ilyenkor a legnehezebb kitartani a vegaság mellett, ilyenkor szokott az egész család figyelme arra a személyre irányulni, aki megtagadja, hogy egyen az anyuka töltött káposztájából - megjegyzem, ha csak a vágott részből eszünk, az még túlélhető. Ha nem esszük végig az összes fogást, akkor is kérdésekkel halmoznak el. De ha elmagyarázzuk, hogy mi akkor érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, ha csak abból és annyit eszünk, amit és amennyit mi szeretnénk, előbb-utóbb elfogadják. Ha mégsem sikerült ellenállni, még mindig ott a kobrapóz, amely köztudottan segít, ha teleettük magunkat. (De ne tessék ezzel takarózni minden étkezés alkalmával!)

forrás Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Címkék: paradicsomszószt, jógatáplálkozás, makrobiotikusan, paradicsomszósz, lecsepegtetett, szervezetemben, gazdagíthatjuk, összemorzsolva, elhatározással, odafigyeléssel, csicseriborsót, tejtermékekből, megismerkedtem, munkavégzésük, makrobiotikus, körülményeire, elmagyarázzuk, elszántsággal, gyümölcsökből, tradicionális, elfogyasztott, csicseriborsó, algasalátával, közösségekben, algasalátához, jógagyakorlók, jógaétrendnek, káposztájából, hüvelyesekből, táplálkozzunk, hagyományokat, szójaszósszal, fogyasztható, csöpögtessük, táplálkozzam, törekedjenek, jógatáplálkozás többnyire, indiai közösségekben, úgynevezett ásramokban, déli területek, zöldségraguk mellett, legtöbb ásram, hatha jógát, karmajógát gyakorlók, jógagyakorlók táborában, egészséges legyen, jógaétrendnek egyszerűnek, életmód lényegét, 80-as évek, ájurvéda étrendi, ember külső, táplálkozás lényege, Timcsák Géza, Gintner Zénó, Oláh Andor, Székesvári Mária Melinda,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 08:41 Választás 2018 - Az NVB 187 megfigyelőt vett nyilvántartásba az országgyűlé...
04.01. 08:01 Választás 2018 - Egy hét múlva lesz az országgyűlési választás
04.01. 07:40 Választás 2018 - Kormányszóvivő: összehangolt megtörési kísérlet indult Mag...
04.01. 07:04 Tűz ütött ki egy szarvasi tollfeldolgozóban
04.01. 07:04 Heti makronaptár - Kevés adat jelenik meg április első hetében
04.01. 07:04 Csökkenő forgalomban gyengült a BUX a héten
03.31. 22:33 Férfi vízilabda Eurokupa - Egygólos előnyben a Ferencváros a döntőben
03.31. 22:03 Férfi vízilabda BL - A Szolnok és az OSC is kikapott Olaszországban
03.31. 21:53 Jégkorong Erste Liga - A MAC története első diadalát aratta
03.31. 21:43 Szakértő: tárgyalásokkal meg lehetett volna előzni a katalán válságot
Tudjátok ?
Ki az írója és mi a mű címe?
Aki épp érettségi, vagy valamilyen vizsga előtt áll esetleg tudna segíteni Ady verselemzésb...
Kell-e nekünk arab tavasz?
We Shall Fight! We Shall Never Surrender! - Harcolni fogunk! És soha nem adjuk fel! - Vette...
Idén a méhek csak sztrájkolnak, vagy el is vándoroltak?
még több kérdés
Blog Címkék
Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Kárpátia Zenekar: Horthy Miklo...  Tavasz...  Minden leszek...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Tavaszi ébredés...  Ludi Delfino  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Szívvirág...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Te tudod!  Reményik Sándor idézet  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Talán...  Medvehagymás tojással töltött ...  Sajat szerkesztesu GIF-kepek.....  Nem válhatunk el...  Ludi Delfino  Toszkán csirkeragu  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Tavaszi ébredés...  Ludi Delfino  Money  Mire vágsz fel? - Novák Rákócz...  Az élet alaposan megtépáz mind...  Medvehagymás tojással töltött ...  Napi cukiság...  Nagy betűkkel írták fel a parl...  Kellemes estét,jó éjt!  Ludi Delfino  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Csak egy szó...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Vihart kavart az amszterdami t...  Ludi Delfino  Nem tudok  Az ikrek örömmel játszanak  Hietetlen: BÜNTIBE KERÜLTÜNK A...  Zöldborsós tokány  Gunnars: 15 lehetséges ok, am...  A megbocsátás az az illat...  Herceg Ferenc: Négyféle magyar...  Virágok gyertyákkal  Az emberben először vak vágy é...  Toszkán csirkeragu  Tavasz...  Lennék...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Tavasz...  Spurgeon: A valódi alázat elny...  Elkészült a legtökéletesebb Or...  Lupsánné Kovács Eta - Néhány ...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Csirkemájas töltött csirkemell  Húsz év után hazatért Kanadáb...  Joghurtos epertorta sütés nélk...  Lassanként  Több németországi településen ...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Benedek Elek  Te tudod!  Egy nő még akkor is emlékszik ...  Áldott békés napot mindenkinek...  Lila szív  Csillogó lila rózsák  Mexikói bableves csirkemellel  A megbocsátás az az illat...  Ludi Delfino  Szép gondolatok...  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  A 731-es alakulat  Az élet sóhaja...  Magyarország az európai többsé...  Joghurtos epertorta sütés nélk...  Nagyon omlós (almás)pite  Napi cukiság...  Mire vágsz fel? - Novák Rákócz...  Egy igaz ember kellene..  Nem válhatunk el...  Szendi Gábor: Az önzés evolúc...  Ludi Delfino  Epergolyó  Szép gondolatok...  Szép gondolatok...  Nem minden fa alszik, de minde...  Az ikrek örömmel játszanak  Szép gondolatok...  Jó éjt, szép álmokat!  Joghurtos epertorta sütés nélk...  Tudod-e, ki Jézus?  Ludi Delfino  Sajátszerkesztésű képem  Wass Albert idézet  Csokis-narancsos keksz  Esti kép  Sajat szerkesztesu PNG- kepek....  Tudod-e, ki Jézus? 
Bejegyzés Címkék
jógatáplálkozás többnyire, indiai közösségekben, úgynevezett ásramokban, déli területek, zöldségraguk mellett, legtöbb ásram, hatha jógát, karmajógát gyakorlók, jógagyakorlók táborában, egészséges legyen, jógaétrendnek egyszerűnek, életmód lényegét, 80-as évek, ájurvéda étrendi, ember külső, táplálkozás lényege, kiskanál barna, wokban hevítsük, római köményt, vízzel elkevert, padlizsán teljesen, spenót összerottyan, lecsepegtetett csicseriborsót, őrölt fűszereket, rizs félig, citrom kifacsart, szárított csilit, feldarabolt almát, kevés ecettel, babot áztassuk, másik tálban, tofut szeleteljük, serpenyőben pirítsuk, tálkában keverjük, algasalátához áztassuk, kevés vízzel, eszemet tudom, jógatáplálkozás arról, időben különböző, testkontroll szerint, jógatáplálkozás nagyjából, embernek igénye, elfogyasztott táplálékot, összes többi, egyensúlyra törekedjenek, fennmaradó rész, tévét közben, családi problémákat, étel megfelelő, magyar ünnepi, legnehezebb kitartani, vegaság mellett, egész család, személyre irányulni, anyuka töltött, vágott részből, összes fogást, saját bőrünkben, paradicsomszószt, jógatáplálkozás, makrobiotikusan, paradicsomszósz, lecsepegtetett, szervezetemben, gazdagíthatjuk, összemorzsolva, elhatározással, odafigyeléssel, csicseriborsót, tejtermékekből, megismerkedtem, munkavégzésük, makrobiotikus, körülményeire, elmagyarázzuk, elszántsággal, gyümölcsökből, tradicionális, elfogyasztott, csicseriborsó, algasalátával, közösségekben, algasalátához, jógagyakorlók, jógaétrendnek, káposztájából, hüvelyesekből, táplálkozzunk, hagyományokat, szójaszósszal, fogyasztható, csöpögtessük, táplálkozzam, , ,
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 8005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2276
  • e Hét: 5190
  • e Hónap: 61009
  • e Év: 281142
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.