Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit egyen a jógázó? receptek
  2014-09-25 13:53:44, csütörtök
 
   
  A jógatáplálkozás többnyire laktovegetáriánus, gabonákból, hüvelyesekből, gyümölcsökből, zöldségekből, diófélékből és magvakból, valamint tejtermékekből áll.

Az indiai közösségekben, az úgynevezett ásramokban tradicionális hagyományokat követnek, északról a déli területek felé haladva egyre erőteljesebb a fűszerezés, csípősebbek a mártások, a zöldségraguk mellett különböző ízesítésű a rizsköret (citromos, mandulás, spenótos stb.) is.

A legtöbb ásram étkezését befolyásolja az is, hogy milyen típusú jógának kötelezte el magát a közösség, így például a hatha jógát gyakorlók sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, míg a rádzsajóga-ászanát és pránajámát végzők gabonacentrikusan étkeznek. A karmajógát gyakorlók tányérján - nehezebb munkavégzésük miatt - sok a hüvelyes és a gabona, és kevesebb a zöldség, gyümölcs, édesség pedig szinte egyáltalán nincs.

Az egészség nem cél, hanem eszköz a jógagyakorlók táborában, ezért a jógi úgy választja meg táplálékát, hogy az egészséges legyen, és megfeleljen a nem ártás (ahimsza) erkölcsi elvének. A jógaétrendnek egyszerűnek kell lennie, egyúttal biztosítania kell e testi-lelki kondíciót - foglalja össze az életmód lényegét a 80-as évek elején megjelent Jógakonyha című könyv (szerzők: Timcsák Géza - Kővári Katalin - Gintner Zénó - Oláh Andor), amely tradicionális indiai és japán eredetű makrobiotikus, húsmentes recepteket ajánl.
Az ájurvéda étrendi ajánlásait követve figyelnek az éghajlat és az ember külső és belső körülményeire is.
A táplálkozás lényege, hogy könnyen emészthető, egyszerű, természetes ételekből álljon, amelyek elősegítik az egészséget.

Receptek:
Csicseriborsó-ragu spenóttal
Citromos rizs
Almachutney
Adzuki babos barna rizs
Sült zöldségek algasalátával


Csicseriborsó-ragu spenóttal
*****
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, római kömény, curry, kurkuma, 1 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 dl víz, 20 dkg spenót, egy kiskanál barna cukor, 1 csicseriborsó-konzerv (vagy főtt csicseriborsó), pár csepp citromlé.

Egy wokban hevítsük fel az olajat. Ha már forró, dobjuk bele a gyömbért, a római köményt, a curryt és a kurkumát. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Dobjuk rá a padlizsánt is, és pirítsuk át, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert paradicsomszószt és a spenótot. Pároljuk addig, amíg a padlizsán teljesen megpuhul, és a spenót összerottyan. Keverjük bele a lecsepegtetett csicseriborsót, és pároljuk tovább. Végül adjunk hozzá curryport, egy kiskanál barna cukrot és néhány csepp citromlevet.




Citromos rizs
****************
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 kiskanál só, 1 szárított csilipaprika összemorzsolva, 1-1 kiskanál őrölt kardamom, kurkuma, 1 kiskanál görögszéna (vagy mustármag), 1 citrom leve.

Mossuk át a rizst, és csöpögtessük le. Forrósítsuk fel a vajat, és dobjuk bele a görögszénát (vagy a mustármagot), amikor pattogni kezd, keverjük bele az őrölt fűszereket. Keverjük át, és adjuk hozzá a rizst is, majd öntsük fel vízzel. Amikor a rizs félig megfőtt, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, sózzuk is, és hagyjuk készre főni.




Almachutney
****************
Hozzávalók: fél kiskanál római kömény, 1 db szárított csilipaprika, 1 kiskanál szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál ánizsmag, 2 nagy alma, kb. 20 dkg cukor, 1 kiskanál olaj, 1 kiskanál ecet.

Hámozzuk meg az almát, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a római köményt, a szárított csilit, az ánizsmagot és a szegfűszeget. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg a cukorral, és főzzük puhulásig. Fűszerezzük fahéjjal, és locsoljuk meg egy kevés ecettel.




Adzuki babos barna rizs
*******************************
Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre adzuki bab, 1 kiskanál só.

A babot áztassuk be egy éjszakára. Főzés előtt öblítsük le, majd öntsük fel tiszta vízzel, és erős tűzön, fedővel letakarva hevítsük forralásig. Ezután csökkentsük a hőfokot, és főzzük addig, amíg a bab megpuhul.
Egy másik tálban háromszoros mennyiségű vízben főzzük puhára a rizst. Amikor a rizs is elkészült, keverjük össze a babbal.




Sült zöldségek algasalátával
*****
Hozzávalók: 1-1 darab padlizsán, sárgarépa, lila hagyma, 150 g tofu, 3 evőkanál shoju szójaszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál mirin.

Az algasalátához: 2 evőkanál hijiki alga, kevés víz, 1 kiskanál méz, 2-3 evőkanál szójaszósz, 1 kiskanál citromlé.

Mossuk meg a padlizsánt, majd töröljük szárazra, és kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk csíkokra. A tofut szeleteljük fel, majd vágjuk kockákra. Kevés olajon pirítsunk meg egy fej lila hagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánt és a sárgarépát. Pirítsuk meg a zöldségeket. Tegyük át egy tálba, és a serpenyőben pirítsuk meg a tofut is.

Egy tálkában keverjük el a szójaszószt, a szezámolajat, a cukrot, a mirint és a rizsecetet. Forraljuk össze, és öntsük a zöldségekre.

Az algasalátához áztassuk vízbe a hijikit, és fél óráig hagyjuk benne. Csepegtessük le, majd egy kevés vízzel tegyük fel főni. Adjuk hozzá a mézet, locsoljuk meg szójaszósszal, citromlével, és főzzük meg. Tetszés szerint gazdagíthatjuk zöldségekkel, főtt kukoricával, csíkokra vágott sárgarépával.




Szakértőnk, Székesvári Mária Melinda így követi a jógaétrendet:

- Könnyű helyzetben vagyok, amikor a jógatáplálkozásról kell vallanom, mert amióta az eszemet tudom, nagyjából vegetáriánus voltam. Valamiféle ellenreakció mindig fellépett a szervezetemben, ha húst ettem. Amikor több mint 10 éve megismerkedtem a jógával, és először elhangzott, hogy a jógatáplálkozás arról szól, hogy többnyire az ,,eredeti állapothoz közeli" étkeket, elsősorban zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nagyon megörültem a dolognak. Abban az időben különböző egészségügyi okok miatt a testkontroll szerint, illetve makrobiotikusan táplálkoztam. Mindkettő nagyszerűen alkalmazható egy kis elhatározással és odafigyeléssel.

A jógatáplálkozás nagyjából arról szól, hogy naponta kétszer táplálkozzunk, főétkezzünk, és azonkívül gyümölcs pedig annyi fogyasztható, amennyire az embernek igénye van. Azt is nagyon fontosnak tartják, hogy ne töltsük meg teljesen a gyomrunkat, hogy könnyebben meg tudjuk emészteni az elfogyasztott táplálékot. Mindig frissen készített ételt illene fogyasztani, mert abban van ‘prána‘ (életerő, energia). Az, hogy mindent 32-szer kell megrágni, azt hiszem, nagyobb kihívás, mint az összes többi kitétel. Mivel vegetáriánus vagyok, sokkal jobban oda kell figyelni, hogy kielégítően táplálkozzam, és elismerem, ez nem mindig könnyű.

Javaslataim:

* Mivel sokan szeretik a húst, azt szoktam javasolni, hogy az egyensúlyra törekedjenek, és igyekezzen mindig mindenki min. 80% zöldséget tenni a tányérjára, és a fennmaradó rész lehet hús, ha ragaszkodik hozzá. Abból is válassza a ,,könnyebbeket".

* Ha már táplálkozunk, akkor tényleg csak arra figyeljünk, ne nézzük a tévét közben, ne akkor vitassuk meg a családi problémákat, vagy ne akkor olvassunk újságot, mert az elvonja a figyelmünket az evésről, az étel megfelelő megrágásáról. Legyen az étkezés egy szertartás, legalább egyszer egy nap.

* Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy aki reggel 9-től délután 5-ig az irodában ül, annak kifejezetten nehéz jógikusan táplálkozni, és a mai magyar büfék/étkezdék választékát ismerve tényleg nem könnyű, de egy kis elszántsággal minden megoldható.

* Ismerjük a magyar ünnepi szokásokat, és ilyenkor a legnehezebb kitartani a vegaság mellett, ilyenkor szokott az egész család figyelme arra a személyre irányulni, aki megtagadja, hogy egyen az anyuka töltött káposztájából - megjegyzem, ha csak a vágott részből eszünk, az még túlélhető. Ha nem esszük végig az összes fogást, akkor is kérdésekkel halmoznak el. De ha elmagyarázzuk, hogy mi akkor érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, ha csak abból és annyit eszünk, amit és amennyit mi szeretnénk, előbb-utóbb elfogadják. Ha mégsem sikerült ellenállni, még mindig ott a kobrapóz, amely köztudottan segít, ha teleettük magunkat. (De ne tessék ezzel takarózni minden étkezés alkalmával!)

forrás Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Címkék: paradicsomszószt, jógatáplálkozás, makrobiotikusan, paradicsomszósz, lecsepegtetett, szervezetemben, gazdagíthatjuk, összemorzsolva, elhatározással, odafigyeléssel, csicseriborsót, tejtermékekből, megismerkedtem, munkavégzésük, makrobiotikus, körülményeire, elmagyarázzuk, elszántsággal, gyümölcsökből, tradicionális, elfogyasztott, csicseriborsó, algasalátával, közösségekben, algasalátához, jógagyakorlók, jógaétrendnek, káposztájából, hüvelyesekből, táplálkozzunk, hagyományokat, szójaszósszal, fogyasztható, csöpögtessük, táplálkozzam, törekedjenek, jógatáplálkozás többnyire, indiai közösségekben, úgynevezett ásramokban, déli területek, zöldségraguk mellett, legtöbb ásram, hatha jógát, karmajógát gyakorlók, jógagyakorlók táborában, egészséges legyen, jógaétrendnek egyszerűnek, életmód lényegét, 80-as évek, ájurvéda étrendi, ember külső, táplálkozás lényege, Timcsák Géza, Gintner Zénó, Oláh Andor, Székesvári Mária Melinda,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.03. 11:03 Először ültetettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon
07.03. 11:03 KSH: áprilisban 517 millió euró volt a külkereskedelmi többlet
07.03. 10:43 Csaló adománygyűjtőket fogtak el Budapesten
07.03. 10:43 Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákhoz képest délelőtt
07.03. 10:38 Rekordmagas az amerikai cégek adóssága
07.03. 10:16 A spanyol munkanélküliség 2,8 százalékkal csökkent júniusban
07.03. 10:16 Égett egy üzemcsarnok Pomázon
07.03. 10:05 Megkezdi az ÁSZ a Fidesz és a KDNP 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett e...
07.03. 10:02 KSH: 7,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom májusban
07.03. 10:01 Illegális bevándorlás - Századvég: szigorítják a német migrációs politikát
Tudjátok ?
Mi tűnik neked fel ezen a képen?
Mit láthatunk ezen a képen?
Tudtátok-e, hogy a CONTERGAN (a '60-as évek rém-gyógyszere) ÚJ ÉLETRE KEL A GYÓGYÍTÁSBAN?
Ha otthon szeretnék csapolt sört inni, akkor miket kellene beszereznem?
Mitől macska a macskaköves utca?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyönyörű szépség  Örökre  Pusztai Orsi: Az EGY felé  Vágyakozás Párizsba  Pusztai Orsi: Az EGY felé  Szép virág a vázában  Az élet mindössze egy pillanat...  Mikor megszülettél  ELSŐ EB. meccs  Vörös boros poharak  Pusztai Orsi: Angyali ima  A boldogsag osvenyere tertem  Szépség csodálatos ruhában  Július 17. Szép napot!  Ezer évig várok rád...  Örökre  Bartók Anikó: Ősi ima és a Jéz...  Szép gondolatok...  Beszélő boldogság  Csillogás  ***Csodálatos Creation Kép***  Nyár  Szép estét kedves látogatóimna...  Ezer évig várok rád...  Házasság  Szép gondolatok...  Szép estét  Pusztai Orsi: Az EGY imája  Kedves ágy  Egy pillanatra  Július 17. Kedd  Amióta...  Pusztai Orsolya: A Szeretet im...  Író barátom gyűjteményéből kie...  ***Csodálatos kép***  A szeretet  Pusztai Orsi: A Szellem éneke  Örökre  Magad vagy  A nagyszülők szeretete  Szép virág a vázában  Elme és szív  Az élet maga a vászon  Kegyelem  Szép délutánt !  Őszi csodák  Marasztaló...  Tallóztam  Szélviharban  Vörös rózsák közt  Szép gondolatok...  Beszélő boldogság  Pillangók piros háttérben  Ritka fényképek a világ minden...  Kutya kalapban  Betlehem felé  Híres zenészek, így néznének ...  Virágok tengerében  Virágok tengerében  A házasság többnyire azért sze...  Fehér álarcban piros rózsáknál  Veled  Házasság  Diabetikus sárgabarackos sütem...  Amerre én lépek...  Diabetikus sárgabarackos sütem...  Aranyosi Ervin:Van értelme!  Ha van hová menned  Vágyakozás Párizsba  Piros-pozsgás angyal  Szépség csodálatos ruhában  Kemény..  ***Csodálatos kép***  ***Csodálatos Creation Kép***  Virágárus lány pirosban  Karinthy Frigyes: BETEGEK ÉS B...  Őszi csodák  1 szőke szépséget hoztam  Házasság  Karinthy Frigyes: BETEGEK ÉS B...  Szem a lélek tükre  Pusztai Orsi: Az EGY imája  Ludi Delfino  2018. július 17., keddi Napisz...  Őszi csodák  Szép gondolatok...  Köszönöm !  Ha van hová menned  Házasság  Szép gondolatok...  Málnás pohárkrém  Egy csepp emberség  Amióta...  Író barátom gyűjteményéből kie...  Ha valaki rosszul bánik veled  Szép virág a vázában  Szomorkodó lányka  Éva barátnőmtöl köszönöm  Hordozod magadban az isteni fé...  Arc 
Bejegyzés Címkék
jógatáplálkozás többnyire, indiai közösségekben, úgynevezett ásramokban, déli területek, zöldségraguk mellett, legtöbb ásram, hatha jógát, karmajógát gyakorlók, jógagyakorlók táborában, egészséges legyen, jógaétrendnek egyszerűnek, életmód lényegét, 80-as évek, ájurvéda étrendi, ember külső, táplálkozás lényege, kiskanál barna, wokban hevítsük, római köményt, vízzel elkevert, padlizsán teljesen, spenót összerottyan, lecsepegtetett csicseriborsót, őrölt fűszereket, rizs félig, citrom kifacsart, szárított csilit, feldarabolt almát, kevés ecettel, babot áztassuk, másik tálban, tofut szeleteljük, serpenyőben pirítsuk, tálkában keverjük, algasalátához áztassuk, kevés vízzel, eszemet tudom, jógatáplálkozás arról, időben különböző, testkontroll szerint, jógatáplálkozás nagyjából, embernek igénye, elfogyasztott táplálékot, összes többi, egyensúlyra törekedjenek, fennmaradó rész, tévét közben, családi problémákat, étel megfelelő, magyar ünnepi, legnehezebb kitartani, vegaság mellett, egész család, személyre irányulni, anyuka töltött, vágott részből, összes fogást, saját bőrünkben, paradicsomszószt, jógatáplálkozás, makrobiotikusan, paradicsomszósz, lecsepegtetett, szervezetemben, gazdagíthatjuk, összemorzsolva, elhatározással, odafigyeléssel, csicseriborsót, tejtermékekből, megismerkedtem, munkavégzésük, makrobiotikus, körülményeire, elmagyarázzuk, elszántsággal, gyümölcsökből, tradicionális, elfogyasztott, csicseriborsó, algasalátával, közösségekben, algasalátához, jógagyakorlók, jógaétrendnek, káposztájából, hüvelyesekből, táplálkozzunk, hagyományokat, szójaszósszal, fogyasztható, csöpögtessük, táplálkozzam, , ,
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 286 db bejegyzés
Összes: 8074 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 424
  • e Hét: 7481
  • e Hónap: 25196
  • e Év: 459477
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.