Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emlékezz a profi séfek 15 főzőtippjére, amiket egyébként csa
  2018-01-28 17:52:20, vasárnap
 
  Emlékezz a profi séfek 15 főzőtippjére, amiket egyébként csak főzőiskolákban ismerhetnél meg

A profi séfek minden trükkjüket titokban tartják, s csak a tanítványaikkal osztják meg őket. Azonban mi összegyűjtöttünk néhány bölcsességet, melyek biztosan hozzájárulnak majd a főzőtudásodhoz.
A következőkben olyan trükkökről olvashatsz, melyekkel akár Gordon Ramsay ételeinek ízét is elérheted - vagy még jobbat! A 15 tipp mellett, a cikk végén egy bónuszt is találsz, a legfurcsább főzőtippet, amit valaha is hallottál.

1. A tökéletes steak
Miután kivetted a húst a hűtőből, ne süsd meg egyből. Elkészítés előtt egy-két óráig pihentesd kint, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Egyenletesen süsd át, s élvezd az isteni ízeket. A szép barna kéreg elérése érdekében minden nedvességet távolíts el a húsból sütés előtt.



2. A legszaftosabb hús
Időbe telik míg tökéletesre sütsz egy csirke- vagy disznóhúst, amit könnyedén kiszáríthatsz. Ennek elkerülésére sok európai séf egy igazán egyszerű trükköt vet be: sós vízbe teszik a húst. Így készítsd el a megfelelő sós páclét: 3 csésze vízhez adj hozzá ¼ csésze sót és ¼ csésze cukrot. Öntsd rá a páclevet a húsra úgy, hogy befedje, majd tedd be a hűtőbe.
Az, hogy mennyi ideig hagyd a páclébe, a hús vastagságától függ. Egy kg húst körülbelül 1 óráig kell pihentetni a pácban. Fontos azonban, hogy ne hagyd benne több mint 8 óráig, és kevesebb mint fél óráig. A csirke szárnyak esetében egy szárny átlagsúlyától függ. Sütés előtt ne felejtsd el szárazra törölni a csirke szárnyakat!



3. A tökéletes fűszerezés


A természetes ízek vagy a bors és a kömény ízének a kiemelése érdekében tedd őket egy serpenyőbe, s közepes lángon pirítsd meg a fűszereket, amíg nem kezdenek illatozni. Ezután pedig egy mozsár és egy mozsártörő segítségével őröld le a fűszereket és zúzd szét a magvakat. Add hozzá az ételedhez és sokkal finomabb ízeket érhetsz el.


4. Könnyű tészta
A tökéletes tésztához kövesd ezt az egyszerű szabályt: vedd ki a vajat és a tojásokat a hűtőből előző este, hogy felvegyék a szoba hőmérsékletét. Később még megköszönöd, hidd el!



5. Finom kérgű hal
Hal grillezésnél kenj egy kis majonézt rá, hogy igazán finom legyen a kérge. Konyhai ecsettel kenj majonézt a halra, tégy rá egy kis sót, majd grillezd meg. Garantáltan tökéletes, aranyszínű kérget fogsz kapni. Használj kevés fűszert, a legjobb, ha csak sózod a halat. Amikor elkészült a hal, spricceld le citromlével.



6. Steak olaj nélkül
Alain Ducasse, a világ egyik leghíresebb séfje, napvilágra hozta a tökéletes steak titkát. A steaket fordítsd a szélére, hogy kisüljön belőle a zsír, majd ezen a kisült zsíron süsd meg a steaket. Amellett, hogy nem kell olajat használnod hozzá, még ínycsiklandozó kérget is kölcsönöz a húsnak.


7. Krémes burgonyapüré
Mielőtt összetörnéd a főtt krumplit, mindenképp szárítsd meg őket rendesen. Tedd a burgonyát egy tiszta, felmelegített serpenyőbe, és hagyd benne, amíg az összes víz ki nem szárad belőle. Fontos, hogy ne engedd, hogy a hőtől elkezdjenek megsülni. Ennyire egyszerűen készíthetsz tökéletesen krémes burgonyapürét.
Plusz egy tipp: hogy elkerüld a rád fröccsenő forró tejet burgonyapüré készítése közben, néhány krumplit a serpenyőben törj össze, majd add hozzá a tejet.



8. A tökéletes krémleves
Zöldséges krémleves készítése előtt süsd meg a zöldségeket külön-külön olívaolajon, majd adj hozzá egy kis vizet vagy húslevest. A sütés hatására a zöldségekben található cukor karamellizálódik, így kiemeli az ízüket. Ugyanezt a trükköt zöldségpárolásnál is bevetheted.



9. A legjobb palacsinta
Recepttől függetlenül, adj két evőkanálnyi tejfölt a keverékedhez. Ez az apró trükk mindenféle palacsintánál alkalmazható, igazán finommá, könnyűvé és ropogóssá varázsolja a palacsintatésztát.


10. A cukor nem csak az édességeké
A cukor legalább olyan nagyszerű fűszer, mint a só. Az ecetes vagy friss paradicsomból készült ételekhez, valamint a paradicsomos tésztákhoz adj hozzá egy kis cukrot. A cukor enyhíti az ételek természetes savanyúságát, s finomabbá varázsolja őket.



11. A legbonyolultabb: tökéletes tükörtojás
A tökéletes tükörtojáshoz három dologra van szükség: egy vastag falú serpenyő, vaj és közepes láng. Melegítsd fel a serpenyőt és tégy bele ½ evőkanálnyi vajat, aminek szép lassan el kell olvadnia, de semmiképp se sisteregjen. Törd fel a tojásokat, és süsd meg őket körülbelül 4-5 perc alatt. Sózd meg, s élvezd a tökéletes tükörtojásaidat.



12. Tiszta húsleves
A húsleves számos étel alapjául szolgál, a szószoktól kezdve más levesekig. Az igazán tiszta húsleves elérése érdekében főzz meg egy csirkét alacsony lángon, fedő nélkül, legalább 3 órán keresztül. Ne hagyd, hogy felforrjon, s szedd le a tetejéről a habot, ahogy megjelenik. 1,5 óra főzés után add hozzá a petrezselymet, a zellert, a zöldségeket és a hagymát.
Ha marha- vagy bárányhúslevest készítesz, a zöldségszárakat süsd meg mielőtt beleteszed őket a levesbe. Csak vágd őket félbe és tedd őket egy olaj nélküli, felmelegített serpenyőbe. Addig süsd őket, amíg barna kéreg nem kezd el rajtuk képződni, majd add hozzá a húsleveshez. Isteni lesz a levesed tőle.



13. Ropogós kenyérhéj
Ha otthon sütsz kenyeret, gyakran találhatod szembe magad azzal a problémával, hogy nem elég jó a héja, vagy túl fakó vagy túl vastag. A megoldás egészen egyszerű: rakj egy tál vizet a sütőbe. Az így képződött pára varázslatos dolgokra képes, s az eredmény egy tökéletesen ropogós kenyérhéj.





14. Süss hagymát helyesen
Közepes lángon süss hagymát, a felmelegített serpenyőbe pedig tégy olajat és vajat is. Vágd fel a hagymákat, sózd meg, majd süsd meg őket. A sóval 3 dolgot érhetünk el: eltünteti a hagyma kellemetlen szagát, gyorsabban megsül tőle a hagyma, a karamellizálódás pedig édeskés ízt kölcsönöz neki. Ha nem akarod, hogy megbarnuljon a hagyma, használj olvasztott vajat.



15. Ne félj a fokhagymától!
Nem csak a vámpírok félnek a fokhagymától. A szaga romba dönthet egy üzleti megbeszélést vagy épp randevút. Ha imádod az ízét, de nem akarok elüldözni a partneredet, ne fokhagymát adj az ételekhez, hanem csepegtess fokhagymalét a tányérodra. Így elkerülheted a kellemetlen szagot, s mégis élvezheted a fokhagyma mennyei ízét.



Bónusz: mondj nemet a teflon serpenyőkre!
Észrevetted már, hogy rettentő nehéz ropogósra sütni valamit egy teflonserpenyőben? Az ok a serpenyők bevonata. Ilyen típusú serpenyőt tükörtojásokhoz és palacsintákhoz használj. De ha azt akarod, hogy a sült húsodnak vagy a haladnak gyönyörű, aranyszínű kérge legyen, ruházz be egy új, nem teflonos serpenyőre. Azonnal érezni fogod a különbséget.



Reméljük, ezzel a néhány trükkel hozzájárultunk a főzéstudományodhoz.



forrás: KufferLink
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Címkék: karamellizálódik, összegyűjtöttünk, karamellizálódás, legbonyolultabb, tükörtojásaidat, bárányhúslevest, tükörtojásokhoz, tanítványaikkal, zöldségszárakat, ínycsiklandozó, főzőtudásodhoz, hozzájárultunk, palacsintákhoz, főzőiskolákban, tükörtojáshoz, következőkben, felmelegített, burgonyapürét, kiszáríthatsz, petrezselymet, hőmérsékletét, legszaftosabb, hozzájárulnak, paradicsomból, vastagságától, palacsintánál, átlagsúlyától, zöldségekben, bölcsességet, keverékedhez, elkerülésére, burgonyapüré, alkalmazható, egyenletesen, megbarnuljon, fokhagymától, profi séfek, tanítványaikkal osztják, következőkben olyan, cikk végén, legfurcsább főzőtippet, tökéletes steak, szoba hőmérsékletét, isteni ízeket, szép barna, húsból sütés, csirke- vagy, igazán egyszerű, csirke szárnyak, szárny átlagsúlyától, csirke szárnyakat, tökéletes fűszerezés, Gordon Ramsay, Alain Ducasse,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A nemzet csak akkor...  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Az élet  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Mi a különbség  Szent Pio atya!  Akinek vaj van a fején...  Meghitt estéken . . .  Dóró Sándor: Tétova lét  Ibolya  Magyarország ilyen hely.  Mély, puha álom - sárga féltés  Mai harmónia kártyám  Isten áldja  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Ne feledjük: a föld jóval több...  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Dóró Sándor: Ma  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  képre írva Március 15 -re emlé...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Kakaós piskóta  A kávé  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Kezdet  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  A csonk és a facsemete  Síró nő  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Nagy László - Szerelem emléke 
Bejegyzés Címkék
profi séfek, tanítványaikkal osztják, következőkben olyan, cikk végén, legfurcsább főzőtippet, tökéletes steak, szoba hőmérsékletét, isteni ízeket, szép barna, húsból sütés, csirke- vagy, igazán egyszerű, csirke szárnyak, szárny átlagsúlyától, csirke szárnyakat, tökéletes fűszerezés, természetes ízek, kömény ízének, kiemelése érdekében, mozsártörő segítségével, tökéletes tésztához, egyszerű szabályt, hűtőből előző, világ egyik, steaket fordítsd, kisült zsíron, főtt krumplit, hőtől elkezdjenek, serpenyőben törj, tökéletes krémleves, zöldségeket külön-külön, sütés hatására, zöldségekben található, trükköt zöldségpárolásnál, legjobb palacsinta, apró trükk, cukor legalább, ecetes vagy, paradicsomos tésztákhoz, cukor enyhíti, ételek természetes, tökéletes tükörtojáshoz, vastag falú, tökéletes tükörtojásaidat, húsleves számos, szószoktól kezdve, igazán tiszta, csirkét alacsony, zöldségszárakat süsd, olaj nélküli, levesed tőle, megoldás egészen, tökéletesen ropogós, felmelegített serpenyőbe, hagyma kellemetlen, karamellizálódás pedig, vámpírok félnek, szaga romba, üzleti megbeszélést, kellemetlen szagot, fokhagyma mennyei, teflon serpenyőkre, serpenyők bevonata, sült húsodnak, haladnak gyönyörű, néhány trükkel, karamellizálódik, összegyűjtöttünk, karamellizálódás, legbonyolultabb, tükörtojásaidat, bárányhúslevest, tükörtojásokhoz, tanítványaikkal, zöldségszárakat, ínycsiklandozó, főzőtudásodhoz, hozzájárultunk, palacsintákhoz, főzőiskolákban, tükörtojáshoz, következőkben, felmelegített, burgonyapürét, kiszáríthatsz, petrezselymet, hőmérsékletét, legszaftosabb, hozzájárulnak, paradicsomból, vastagságától, palacsintánál, átlagsúlyától, zöldségekben, bölcsességet, keverékedhez, elkerülésére, burgonyapüré, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 287
  • e Hét: 839
  • e Hónap: 12226
  • e Év: 49974
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.