Néhány gondolat az életről |
2020-06-08 20:30:35 |
NÉHÁNY GONDOLAT AZ ÉLETRŐL Sokszor meg vagyunk arról győződve, hogy az életünk jobb lesz,ha megházasodunk, ha megszületik az első gyerekünk, vagy ha megszületik... |
A csipkebogyó története |
2015-10-10 14:20:28 |
Szaknyelven a Rosa canina-t, azaz a csipkebogyót a vadrózsa vitamindús gyümölcsének nevezik, de vannak tájegységek, ahol gyepűrózsa vagy ebrózsa néven emlegetik. A vadrózsára, mely a rózsa őse, erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben, napos pusztákon, és töltéseken akadhatunk rá. Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították.... |
Keleti szárazbab-fõzelék |
2015-07-16 07:18:57 |
Keleti szárazbab-főzelék ...... ........... ......... Hozzávalók: fél kg szárazbab, 1 db kisebb kígyóuborka, 2 fej hagyma, 3 db burgonya, fél pohár joghurt, késhegynyi őrölt bors, 1 db babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, vegeta. Elkészítése: A babot 10 órán át áztatjuk vízben, majd leszûrjük. A burgonyát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a babb... |
Egészben sült fokhagymás újburgonya |
2015-07-16 07:17:42 |
Egészben sült fokhagymás újburgonya ...... ........... ........... .......... Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 20 dkg liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj. Elkészítése: Az újburgonyát letisztítjuk és sós vízben puhára főzzük úgy, hogy ne essen szét. Leszûrjük és lisztben megforgatjuk, majd az olajon aranybarnára sütjük. A fok... |
Rakott zöldköret |
2015-07-16 07:14:28 |
Rakott zöldköret ...... ........... Hozzávalók: 30 dkg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 20 dkg friss vagy fél csomag sárgabab, 3/4 csésze rizs, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, vegeta. Elkészítése: A sárgarépát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A sárgabab végeit lecsípjük és felvágjuk. Lobogó, sós vízbe dobjuk a répát és a zöldbabot, 5 percig főzzük... |
Kapros, juhtúrós galuska |
2015-07-16 07:13:37 |
Kapros, juhtúrós galuska ...... ........... ......... Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só. Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a burgonyanyomón áttört juhtúrót, a sót, az egészen finomra vágott kaprot, majd simára dolgozzuk a liszttel, és kevés vízzel, szokásos sûrûségû galusk... |
Zöldségtorta |
2015-07-16 07:10:41 |
Zöldségtorta ...... ....... Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 20 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó, 1 db fehérrépa, 2 db burgonya, 3 db tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tej, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Lobogó sós vízben - a zöldborsó kivételével - kb. 5 percig... |
Saláta magvakból |
2015-07-16 07:09:54 |
Saláta magvakból ...... ........... Hozzávalók: 10 dkg vegyes mag: napraforgómag, mogyoró, mandula, földimogyoró, 3 db piros retek, 3 db sárgarépa, fél db zeller, a zöldjével együtt 20 dkg zöldborsó, fél csokor petrezselyem, 1 fej hagyma, csöpp olaj, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál citromlé. Elkészítése: A magvakat apróra vágjuk és az olajon megpirítjuk. A répát és zell... |
Hideg sárgaborsó-saláta |
2015-07-16 07:04:30 |
Hideg sárgaborsó-saláta ...... ........... ........ Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma, fél pohár tejszín, 4 evőkanál majonéz, 1 teáskanál só, vegeta. Elkészítése: A sárgaborsót 10 órán át vízben áztatjuk, majd leöntjük róla a vizet, és puhára főzzük annyi vízben, hogy az épp ellepje. (Fontos: ne főzzük meg annyira hogy a szemek szétessenek,... |
Hagymás-savanykás babsaláta |
2015-07-16 07:03:01 |
Hagymás-savanykás babsaláta ...... ........... ............ Hozzávalók: 1/4 kg szárazbab, 3 fej hagyma, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál almaecet, 1 teáskanál citromlé, vegeta. Elkészítése: A babot 10 órán át áztatjuk vízben, majd leszûrjük és odatesszük főni, kb. 3 liter vízben a hagymával, sóval és vegetával. Amikor megpuhult (kb.... |
|