Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mindenkinek
  2021-04-19 18:40:08, hétfő
 
 


További kellemes estét, nyugodalmas jó éjszakát.
 
 
0 komment , kategória:  Kellemes napot, hetet,stb.  
Jáger László - Április
  2021-04-19 18:31:28, hétfő
 
 


Jáger László - Április

Április játszik velünk most áprilist
küldve ránk hideget, meleget
görgetve Napot, felleget
egyszerre sír és kacag is
játszik velünk a kis hamis
Nap süt, melege selymén ámulsz
vélnéd, ez már maga a május
szél támad, hó száll, eső pereg
visszatér fázós novembered
felhők mögül megint a Nap kacsint

 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Legenda a pitypangról
  2021-04-19 18:01:10, hétfő
 
 


Legenda a pitypangról.

Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy nézzenek ki.
Mindegyikük szép, piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom vagy kék, mint a tiszta ég ...csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni...így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra .
Imádkozva próbált dönteni...és látta a napot majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a Nap sárga és gyönyörű. Aztán meglátta a holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a Hold, fehér, kerek..áttetsző.
Aztán felfigyelt a csillagokra, és nagyon megkedvelték őket is.
Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki: Úgy lennék olyan mint a NAP mint a HOLD és mint a csillagok.
Nem tudok dönteni...sóhajtotta szomorúan...
Így a Teremtő teljesítette minden vágyát.
Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a Nap, majd fehér és kerek mint a Hold, és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét mint a csillagok....



 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Pitypangról
  2021-04-19 17:09:11, hétfő
 
 


A pitypang fészekvirágzatúak családjába tartozik, levelei zömmel mélyen szeldeltek, tőlevélrózsát formáznak. Fészekvirágzatukat nyelves virágok alkotják. Megtalálható réteken, legelőkön, árokpartokon, kertekben, szinte mindenütt elterjedt növény. Áprilisban, májusban virágzik, feltűnő színe miatt messziről észrevehető.



A pitypang sok néven is ismeretes, úgymint gyermekláncfű, pongyola pitypang, barátfű, vagy kutyatej, utóbbi megnevezés azonban nem megfelelő, mivel összekeverhetővé teszi a farkas kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami egy mérgező, tejelő növény.
Az általános vélekedés szerint a pitypang az arra érzékenyeknek erősen allergizáló, és legfeljebb a gyermekeknek válik hasznára, mivel csinos koszorút, koronát lehet fonni belőle. Mindkét állítás igaz, de itt korántsem ér véget a felsorolás, sok pozitívum is elmondható a gyermekláncfűről.



A pitypang valóban nehéz ellenfél az ápolt kertek gazdáinak, ennek fő oka, hogy gyökere úgynevezett karógyökér, mely mélyen lenyúlik a földbe, megnehezítve a növény irtását. Ez a gyökér ugyanakkor kiváló kávépótlék, sütőben 50 Celsius fok környékén szárítva, majd durvára őrölve a hagyományos kávéhoz hasonlóan készíthető el, az eredmény pedig koffeinmentes, természetes élénkítő ital lesz. A pitypangkávé ráadásul vértisztító, vérhigító hatással is bír, és a reuma, köszvény tüneteit is csillapítja.



Leveleiben magas az A vitamin tartalom, de megtalálható benne még mérsékeltebb mennyiségben C, B, és D vitamin is, így például természetjárás közben pár levél elrágcsálása biztos a hasznunkra válik. A gyermekláncfűből tea is készülhet, mely a májra és az emésztőrendszerre van jótékony hatással. Szára nyersen fogyasztva szintén a mindenféle májbajok, májgyulladások ellenszere lehet, íze kesernyés, először talán kellemetlen, szokni kell. A megfelelő gyógyhatás eléréséhez nem mindegy, hogy a pitypang részeit melyik időszakban gyűjtjük és használjuk fel, leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, virágzáskor a szárát, tavasszal és ősszel pedig a gyökerét gyűjtsük! Természetesen herbáriákban, gyógynövény szaküzletekben is megvásárolhatjuk konyhakész állapotban.



Érdekesség, hogy pár éve német kutatók a pitypangot a gumifa kiváltására próbálták használni, ugyanis tejszerű nedve a kaucsukhoz hasonlóan alkalmas gumitermékek előállításához. Az ötletről azóta nem hallani, de nem kizárt, hogy egyszer biciklinkre, autónkra pitypang abroncsot fogunk szereltetni.

Ha pedig nincs szükségünk a pitypang egyetlen áldásos hatására sem, akkor is jól jöhet, például barátnőnket királylánnyá koronázhatjuk vele.
 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 166 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10011 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 474
  • e Hét: 991
  • e Hónap: 4741
  • e Év: 73661
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.