Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Álmatlanság ellen
  2021-04-06 23:57:48, kedd
 
  Sok ember küzd álmatlansággal és alvási problémákkal. Az otthonunkban és a konyhánkban azonban számos olyan gyógy- és fűszernövény található, melyek segíthetnek az álmatlanság leküzdésében. A cikkben ilyen természetes gyógymódokat sorolunk fel.

Álmatlanság ellen bátran használhatjuk a köménymagot, hiszen hatással van az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó melatonin hormon termelődésére. Ezt a fűszernövényt nemcsak a konyhában, sütés-főzés során használhatjuk, hanem kiaknázhatjuk az egészségügyi előnyeit is.

A köménymag nagy mennyiségben tartalmaz rezet, vasat, antioxidánsokat, C- és A-vitamint, illetve cinket és káliumot. Nagy segítségünkre lehet a fogyásban, az emésztési rendellenségek leküzdésében, a székrekedés és a bőrproblémák kezelésében, de az álmatlanság elleni küzdelemben is.

Hogyan és miként fogyasszuk? A legegyszerűbb, ha teát készítünk a köménymagból. Ehhez forraljon fel 2 dl vizet, adjon hozzá egy teáskanál köménymagot. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. A legjobb, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztja.

Álmatlanság ellen nagyon hatásos lehet még a meleg tej is. A kutatások azt igazolják, hogy a tej két olyan anyagot is tartalmaz, melyek az alváshoz és a relaxációhoz is kapcsolódnak. Az egyik a melatonin hormon, a másik pedig a triptofán nevű aminosav.

A kamillát már évszázadok óta alkalmazzák a nyugtató hatása miatt, hiszen ez a gyógynövény nyugalmat csempészhet az életünkbe. Segíthet csökkenteni az izomfeszültséget, jó hatással van az emésztésre és a szorongást is enyhíti. Mindezen pozitív hatások elősegítik a nyugodt és pihentető alvást.

Néhány szakértő szerint a lefekvés előtti forró fürdő, melybe levendula-illóolajat is csepegtettünk, segíthet a test és az elme ellazításában és a jobb alvásban. De a levendula-illóolaj aromaterápiás alkalmazása is javíthatja az éjszakai alvást és egyben növeli a nappali energiát. A levendulaolajnak az alvás minőségének javítására gyakorolt hatását a kutatók is igazolták.

A meditáció csodákat tehet azokkal, akiknek gondjuk van az alvással. Tanulmányok kimutatták, hogy segíthet megnövelni az alvási időt, javíthatja a mennyiségét és az elalvást is megkönnyíti.
Forrás : Link

Megjegyzés : teáskanálnyi köménymag igen erősen megmozgathatja a beleket - inkább kb 40 szemet javaslok ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A nők, az egészség és a vitaminok
  2021-04-06 23:54:11, kedd
 
  Szerencsére ma már nem kell noszogatni az embereket, hogy törődjenek az egészségükkel, hiszen egyre több emberben tudatosul, hogy bizony egészségesen jó élni. Hosszú távon csak akkor lehetünk boldogok, ha egészségesek vagyunk. Ehhez azonban sok mindenre szükségünk van, aktív életmódra, testmozgásra, hidratált állapotra, rendszeres szűrővizsgálatokra, optimista életszemléletre és természetesen egészséges táplálkozásra.

Minden nőnek kiemelten szüksége van D-vitaminra, amely napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Télen a hideg hónapokban azonban mindenképpen pótolnunk szükséges ezt a vitamint, hiszen a hiánya sok problémát okozhat. Ez a vitamin ugyanis hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, illetve támogatja az egészséges csontozatot és fogazatot.

A legutóbbi kutatások is azt támasztják alá, hogy D-vitaminra is szükség ahhoz, hogy a szív és az érrendszer egészségesen működjön. Amennyiben hiány lép fel ebből a vitaminból a szervezetben, különféle betegségek alakulhatnak ki, úgy mint stroke, szívelégtelenség és szívroham, de összefüggést mutattak ki a D-vitamin-hiány és a magas vérnyomás között is.

Manapság nagyon sokan szenvednek D-vitamin-hiányban, aminek sok oka lehet. Az egyik, hogy nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, így csak kevés napfény éri a bőrünket. Az is gond, ha valaki ugyan kimegy levegőzni, napozni, azonban naptejet használ, így nem tud elegendő D-vitamin termelődni a szervezetében. Természetesen muszáj óvatosnak lenni, hiszen ha nem védekezünk a káros hatású UV-sugarakkal szemben, akkor kitehetjük magunkat a bőrrák veszélyének.

A D-vitamin pótlása érdekében mindenképpen szükségünk van olyan D-vitamint tartalmazó táplálékok fogyasztására, mint például a gomba, de emellett ajánlott lehet kiegészítőket is fogyasztanunk.

A nőknek a halolaj rendszeres fogyasztására is szükségük lehet, hiszen sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepe. Ez az olaj pozitívan hat a hangulatra, a memóriára, illetve csökkentheti a demencia és a depresszió kialakulásának kockázatát is.

A krónikus gyulladás megakadályozása fontos, hiszen olyan betegségek okozója lehet, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a csontritkulás, vagy a szívbetegségek, illetve a rák vagy az Alzheimer-kór.

A harmadik kiegészítő, amelyre minden nőnek szüksége lehet nem más, mint a kurkuma. Egyik aktív vegyülete a kurkumin remek gyulladáscsökkentő, erre pedig nagy szükségünk van, mivel segíthet megállítani a krónikus gyulladást a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Dió és a betegségek
  2021-04-06 23:07:02, kedd
 
 



Dióval a szívinfarktus és a rák ellen?

A különböző rákos daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek a fejlett világban a halálesetek közel háromnegyedéért felelősek. Mindez történik annak ellenére, hogy már számos kutatás kimutatta, hogy az efféle krónikus betegségek megelőzhetőek lennének olyan életmódbeli változtatásokkal, mint az egészséges étrend betartása, a dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás bevezetése, és a háztartásban alkalmazott erős hatású vegyi anyagok helyett természetes és kíméletes - egyben környezetbarát - tisztítószerek használata.

A kurkuma, zöld tea, vagy a zöld leveles zöldségek olyan antioxidánsokat tartalmaznak, mint a resveratrol, melyek segítenek a rák és a szívbetegségek megelőzésében, ezért érdemes beépíteni őket a mindennapos étrendbe. A BMC Medicine nevű folyóiratban publikált spanyol kutatás alapján a dió is az előbb felsorolt jótékony ételek közé tartozik, hiszen már heti három alkalommal történő fogyasztása is jelentősen csökkenti a daganatok és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Hetente legalább három alkalommal javasolt diót fogyasztani, segítségével jó minőségű zsírokat és fitotápanyagokat juttathatunk szervezetünkbe.

A diófogyasztás gátolja a magas vérnyomást és a magas vérzsír szint kialakulását, így a szívbetegségek előfordulását is.

A kutatók több mint 7000, 55 és 90 év közötti résztvevőt vontak be a kutatásba, és két csoportra osztották őket: az egyik csoport mediterrán étrendet kapott, melyet gyakori diófogyasztással egészítettek ki, a másik csoport pedig zsírban szegény étrendet evett.

A kutatás eredményei szerint azoknál, akik heti legalább három alkalommal fogyasztottak egy-egy adag diót, 55%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata és 40%-kal a rákos daganatoké.

A dió kiemelkedően magas arányban tartalmaz alfa-linolénsavat és más fitotápanyagokat, rostot, és olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, magnézium és a kálium, melynek köszönhetően a lehető legjobb választás a csonthéjasok közül, rendszeres fogyasztása szinte elengedhetetlen.

Tévhit, hogy az olajos magvak elősegítik az elhízást, hiszen kizárólag egészséges zsírsavakat tartalmaznak, így csökkentik a koleszterinszintet és a ,,gyilkos" alhasi zsír kialakulását is.

Érdekes módon a dióban gazdag étrendet fogyasztó csoport nagyobb fizikai aktivitást is mutatott és kevésbé volt hajlamos a dohányzásra. A táplálkozás szakértők szerint az ajánlott napi ötszöri zöldség-gyümölcsfogyasztásból egyet felválthatunk diófogyasztással, így elősegítve testünk ellátását egészséges zsírsavakkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Korpa ellen
  2021-04-06 22:50:15, kedd
 
  A korpásodás valóban nem túl szép látvány, de szerencsére nagyon sok olyan természetes gyógymód létezik, ami gyógyír lehet erre a kellemetlen problémára. A korpásodás viszketéssel jár együtt, ez azonban felsérti a fej bőrét, a körmünkkel és a kezünkkel pedig lehetőséget adunk a baktériumok elszaporodásának, ami további gondokat és egészségügyi problémákat okozhat.

Nem csak a gyógyszeres megoldás létezik arra, hogy örökre megszabaduljunk a korpától, hiszen sok olyan házi gyógymód is létezik, melyek segíthetnek a probléma orvoslásában.

A teafaolaj nagyon hasznos lehet a korpásodás csökkentésére, illetve megszüntetésére, hiszen antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkezik. Ma már kaphatók is ilyen teafaolajjal készült samponok, de úgy is használhatjuk a teafaolajat, hogy egy adag samponhoz cseppentünk egy-két cseppet és ezzel mosunk hajat.

A szódabikarbóna hasznos segítség lehet minden háztartásban, de még bőrbetegségek kezelésére is bevethetjük. Először vizezze be a haját, majd alaposan dörzsölje be a fejbőrét szódabikarbónával. Hagyja hatni legalább 20 percig, majd a szokásos módon mosson hajat. A szódabikarbónának gombaellenes hatása is van, így képes minden olyan gombafajt elpusztítani, melyek az izzadt fejbőrön könnyen elszaporodhat. Emellett csökkenti a viszketést és a hajat lággyá, puhává varázsolja.

Az ecet is hasznos lehet, ha korpával küzdünk, mivel megváltoztatja a fejbőr pH-értékét és esélyt sem ad a baktériumok és gombák elszaporodásának. Hogyan használja? Egy spray palackba öntsön 1 dl ecetet és 1 dl vizet. Fújja be a fejbőrét, majd csavarja be a haját egy meleg törülközővel. Egy óra múlva a szokásos módon mosson hajat.

A citromlé savassága is csökkenti a fejbőr pH-értékét. Azonban csak nagyon óvatosan szabad használni, mivel nem mindenki bírja ezt a savas hatást. Először csak magát a citromlevet kell a fejbőrbe masszírozni, majd 30 perc múlva lemosni. Ezt minden hajmosás előtt alkalmazni kell körülbelül 3-4 hétig. Majd a kezelést úgy kell folytatni, hogy a citromlevet vízzel kell hígítani és így bedörzsölni a fejbőrbe. Néhány hét alatt megszűnik a korpásodás, de a citromleves bedörzsölést megelőzésként is alkalmazhatjuk.

Az Aloe vera csökkenti a viszketést és a fejbőr irritációját.
Hogyan használja?
Masszírozzon a fejbőrébe az Aloe vera gélt, hagyja hatni 20 percig, majd a szokásos módon mosson hajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4764
  • e Hónap: 24626
  • e Év: 200501
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.