Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Meghalt Gál Sándor
  2021-05-29 07:02:03, szombat
 
  Búcson született 1937-ben, s Buzitán halt meg a múlt héten. Sanyi bácsit - én így hívtam - Szencen ismertem meg a nyolcvanas években, de igazán közeli kapcsolatba a szél-járás kapcsán kerültem vele. Sok kéziratát gondoztam, könyvét is. Van nálam anyaga még, a versekből az őszi számban hozunk.
Töretlen munkakedvét irigyeltem.
Kétszer voltam nála Buzitán (Kassa mellett), a Pandémia után terveztünk bemutatót is.
Halála előtt is vezetett még, s aztán agyvérzés. 84 éves volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zajlik az élet
  2021-05-27 05:21:00, csütörtök
 
  Kedden Pesten voltam, fodrászhoz is mentem. Pocsék idő volt, erre, a fagyos nyugati vidéken még rosszabb. Még mindig várom a tavaszt, tegnap már valami mutatkozott. Aztán hirtelen jelentkeztek az EON alvállalkozói, hogy szerdán szerelnék a solart, a napelemeket, így a tegnapi nap ezzel telt el, de estére minden rendbe jött, a próba is sikeres volt.
Ma újraszámolom az érettségi pontokat, megírtam a jelentést, s le lehet adni a dolgozatokat. És a kerté leszek. Vadast készítek ebédre, Zsóka iskolában lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsony - a Gergely
  2021-05-24 05:36:51, hétfő
 
  Nem szívesen írok nagypolitikáról, bár nem tehetünk úgy, mintha nem ezen a féltekén élnénk, s nem tehetünk úgy, hogy vissza a természetbe! Hogy befogjuk fülünket, szánkat. Az elmúlt évek megalvadt struktúrái nem sok teret engedtek a befelé fordulásnak, s hogy élhessük az életünket. Ránkrontott a kitalált valóság.
Persze naponta hallgatok rádiót, a nemzeti főadót, s még televíziót is nézek, bár ma ez a médium rohadt szét legjobban, ment szembe a valósággal, vált értéktelen konzumtermékké.
A rádiót is egyre gyakrabban kapcsolom át zenei adóra, az a néhány naponta előráncigált szakértő már lepusztult annyira, hogy ne érdekeljen véleménye migrációról, karigeriről, gyurcsányferiről.
Egyet viszont tudok: a folyamatos karácsonyozás "nagy" politikust faragott a látszatvalóságban erről az amúgy kedvesnek tűnő, kicsit balek emberkéből. Valószínű a hírgyártók - s a hír most idézőjelben sincs, arra sem érdemes ez a fecsegés - nem tudják a legfontosabb szabályt: ha valakit ízekre tépünk, naponta pocskondiázunk, az fontossá válik, népszerűvé. Jelentékennyé. Független ez az egész, hogy mekkora a valóságtartalom a napi gyűlölködéspenzumban
A valóság persze majd szembejön - és rosszul mi járunk.
Akik ezt a hadjáratot így kitalálták, azok a mai kormány megbuktatására játszanak. Tudatosan vagy tudatlanul.
Én ezt nem szeretném. A hatalmat korlátozni kell, a homokozóban frissíteni kell a homokot, de nem kell lebetonozni, hogy ne hordja a szemünkbe a szél.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A javítás örömei
  2021-05-22 05:56:57, szombat
 
  Már csak néhány érettségi dolgozat van hátra, pontosabban a műértelmezés átnézése. Valóban úgy néz ki, hogy nem lesz szóbeli nálam, s ez a szövegértésnek köszönhető. Rutinból is megy már, hiszen erre könnyű felkészíteni őket, s a zárás előtt megírtuk a tavalyit, s sikerült mindenkinek.
A műértelmezés elkeserítő. Persze van kivétel. Nem öröm, hogy jól látom,: az általános iskola nem tanít meg írni és olvasni, s a minimális alapműveltség nélkül bocsátja el a gyerekeket.
Erről persze már írtam. Nagy rendet kellene vágni, hadd visongjanak a gyerekek jövőjét tönkretevők. Most nem is elsősorban a tanárokra gondolok, hanem azokra, akik az oktatási rendszert mozgatják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szél-járás
  2021-05-20 05:31:04, csütörtök
 
  Lassan készen a lap új száma, sok jó anyaggal a Felvidékről és máshonnan. A Piarista-iskola története is megjelenik Tuba Laci tollából. Szakszerű munka.
Jó az irodalom is, igyekszem a dilettantizmust távol tartani.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hazaértünk
  2021-05-16 16:03:41, vasárnap
 
  Három napot Bükön voltunk egy szállodában a fiamékkal. Nagyon jó volt kikapcsolódni. Voltunk Jákon - a templomot felújítják, nem látogatható, Szombathelyen és Kőszegen. És fürödtünk, beszélgettünk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fűtünk
  2021-05-16 06:06:20, vasárnap
 
  A múlt héten átállítottam nyárira a gázkazánt, ma visszaállítom megint. Nem szeretek a lakásban fázni. A tavasz már nem kell, május vége nem a tavaszé. De nem is volt tavasz. Az egészben még az a legszebb, hogy a meteorológia fél napra sem képes megjósolni előre az időjárást. Mintha az internetet figyelnék, hogy melyik tréfálkodó mit tesz fel. Az országot egységesen kezelni eleve lehetetlen, ezt mintha nem tudnák. S nem az időképet kellene figyelniük, az a meteorológiai facebook.
Persze az időjárásról nem ők tehetnek, de van ahol ez szakma.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jábavaló
  2021-05-15 05:33:38, szombat
 
  A nyelvjárások kapcsán jutott eszembe anyámnak ez a kifejezése. Adtam föl szorgalmi feladatot a 11. osztálynak, hogy a szigetközi - környezetük - nyelvjárásából küldjenek szavakat. Persze jött az internet, de a válogatás többeknek jó volt..
A dolgozatok első első átnézése megvolt, ötöt teljesen kijavítottam. Nem lesz szóbeli. Fiaim megfogadták, hogy minden feladatot megoldanak, Így lehet értékelni. A kihagyott csak nulla pontot érhet.
Nekik a szakmához kell az érettségi.
Május közepe van, a tavasznak alig van jele. Olyan három hetes késés látható a kertben, s a pusztítás.
Talán körte lesz, s ringló is. S másból egy-egy szem. Még az újhagyma is olyan vékony, mint a ceruza.
A jábavaló ember kifejezés azt jelenti, hogy hiába való.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végre iskola!
  2021-05-11 07:48:54, kedd
 
  Tegnap négy órám volt két kilencedikes osztályban. Jó volt újra együtt. Az iskolának ez a lényege. A tanulás mellett az együttlét. Mindnyájan örültünk.
A Bibliát ismételtük át, de sikerült felmérnem, hogy mit ért a digitális tanítás. Nagyon keveset. Nagyon keveset. Még az Antigonét nézzük át, mielőtt tovább mennénk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnap, a családdal étteremben
  2021-05-10 17:42:19, hétfő
 
  Öcsém fia érettségizett Sopronban, tegnap közös ebéd volt a Hubertusban. 11-en voltunk. Jól elbeszélgettünk, s jókat ettünk. Persze én vezettem, itt a málnafröccs volt szomjam oltója.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3562 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 7063
  • e Hónap: 9070
  • e Év: 54043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.