Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szentgyörgyi Albert: Ima a gyermekekért
  2023-08-28 11:44:20, hétfő
 
 




Szentgyörgyi Albert: Ima a gyermekekért


Uram! Elválaszottad a férfi és a női nemet,
hogy egymás keresésében
Énünk legmélyebb húrjai rezdüljenek
a legmagasabb harmóniákban.
Ebből a kölcsönös keresésből
fakadnak gyermekeink,
kik tiszta és értetlen lélekkel születnek.

Uram, mentsd meg a gyermekeinket.
Mentsd meg értelmüket,
hogy romlottságunk ne rontsa meg őket.

Mentsd meg életüket, hogy fegyverek,
melyeket mások ellen kovácsolunk,
ne őket pusztítsák,
hogy jobbak lehessenek szüleiknél,
hogy építhessék önön világukat,
a szépség, tisztesség, összhang,
jóakarat és méltányosság világát,
melyet a béke és a szeretet kormányoz
mindörökké!
 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós emlékirataiból
  2019-03-18 07:02:09, hétfő
 
 





Az élet titkát kutatva



Azért kezdtem szövettani kutatásokba, mert az élet titkát akartam megfejteni. Mivel nem elégítette ki tudásszomjamat az, amit a sejtekről megtudtam, az élettan területén dolgoztam tovább. Túl sokrétűnek tartottam ezt a területet, ezért áttértem a gyógyszertanra. De még itt is túl komplikált volt minden, ezért bakteriológiai tanulmányokba kezdtem. Rá kellett jönnöm, hogy a baktériumok is túlságosan komplex lények ahhoz, hogy kérdésemre választ kaphassak, ezért a molekulák területére irányult figyelmem, kémiával és fizikai kémiával kezdtem foglalkozni. Húsz évi kutatómunka után arra a meggyőződésre jutottam, hogy egészen az elektronok és a hullámmechanika világába kell elmerülnöm ahhoz, hogy megérthessem az élet titkát.
Ekkor döbbentem rá, hogy az elektronok csak elektronok és nem élőlények. A nagy kutatási lázban valahol, útközben elvesztettem az életet, valahogyan kicsúszott a markomból...

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós emlékirataiból


 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szent-Györgyi Albert tudományos munkássága mellett a költé
  2018-07-23 07:41:13, hétfő
 
 





Kevesen tudják, de Szent-Györgyi Albert tudományos munkássága mellett a költészetnek is szentelt időt:

"Isten! Mentsd meg a gyermekeimet,
Mentsd meg értelmüket,
Hogy romlásom ne ronthassa meg őket,
Mentsd meg életüket,
Hogy a másra fogott fegyver ne őket érje,
Szüleiknél jobbak lehessenek,
Hogy majd felépíthessék saját világuk,
Szép, tiszta, méltányos, jót akaró világot,
Hol béke és szeretet uralkodik
Örökké."

(Szent-Györgyi Albert: Hatodik ima: A gyermekek)

(forrás:Ralph W. Moss: Szent-Györgyi Albert, kép forrása: Móra Ferenc Múzeum Szeged)
http://www.szent-gyorgyi-albert.hu/



 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szentgyörgyi Albert: Ima a gyermekekért
  2018-04-26 12:27:36, csütörtök
 
 





Szentgyörgyi Albert:
Ima a gyermekekért



"Uram, mentsd meg a gyermekeinket!
Mentsd meg értelmüket, hogy
romlottságunk ne rontsa meg őket!
Mentsd meg életüket, hogy fegyverek,
melyeket mások ellen kovácsolunk, ne őket pusztítsák,
hogy jobbak lehessenek szüleiknél,
hogy építhessék önnön világukat,
a szépség, tisztesség, összhang, jóakarat és méltányosság világát, melyet a béke és a szeretet kormányoz.

Mindörökké."



 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szent-Györgyi Albertről
  2017-05-21 09:22:31, vasárnap
 
 






Szent-Györgyi Albert



Szent-Györgyi Albert - erről a névről a legtöbb embernek csak a C-vitamin és a Nobel-díj jut eszébe. Pedig élete valójában olyan volt, mint egy kalandregény, tele hihetetlen történetekkel, felfedezésekkel, szerelemmel, és szenvedéssel. Elképesztő kort élt meg, és ez a hosszú élet tele volt olyan eseményekkel, amelyeket méltatlanul csak nagyon kevesen ismernek. Számtalan érdekességet ki lehet emelni élettörténetéből, ezek közül ismertetünk most néhányat.
Világhírű magyar feltalálók a Magyar Tudományos Akadémia Tagjai között
Már fiatalon súlyos betegségben szenvedett

Fiatal korában a hamburgi Tengerészeti és Trópusi Intézetnél töltött időszakban éhségödémában szenvedett. Mivel az intézet nem tudott elegendő fizetést adni, nem volt elég pénzük megfelelő mennyiségű étel beszerzésére. Szent-Györgyi egészségét feláldozva inkább feleségének és gyermekének adta az ételt, ezért alakult ki nála ez a betegség.


Megsebesítette magát, hogy hazatérhessen

Szent-Györgyi Albert annyira elkeseredett a katonai szolgálat során, hogy két év küzdelem és szenvedés után egyetlen kiutat látott: fegyverével karon lőtte magát, vállalva a kockázatot, hogy felakasztják.


Nem volt szerencséje a nőkkel

4 felesége volt, de csak egy gyermeke született. 24 évesen vette feleségül Demény Kornéliát, akitől leánya született. Felesége elhagyta a tudóst, aki néhány évvel később újra házasodott a kétgyermekes Borbíró Mártával, ami nagy botránynak számított abban az időben. Második feleségénél rákot diagnosztizáltak, 1963-ban hunyt el. Két évvel később újra megházasodott, a nála 47 évvel fiatalabb Susan Wichtermant vette feleségül, de sajnálatos módon ennek a házasságnak is válás lett a vége. Végül 1975-ben a nála 50 (!!!) évvel fiatalabb Marcia Houstonnal házasodott össze.


Még Hitlert is magára haragította

Mivel a budapesti antifasiszta ellenállási mozgalom egyik vezetője volt, Hitler személyesen adott ki parancsot az elfogatására. Végül szerencséjének és kapcsolatainak köszönhetően svéd segítséggel sikerült elmenekülnie Budapestről. Még a The New York Times is beszámolt erről, Szent-Györgyi pedig később úgy gondolt vissza a rémisztőnek tűnő eseménysorozatra, mint ,,élete csúcspontjára".


A rák keletkezésének okát is kutatta

1947 és 1962 között az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának igazgatója. Itt a sejtosztódást kiváltó tényezőkkel, és ennek nyomán a rák keletkezésének okával kapcsolatos kutatásokat irányította. Ebben feltehetőleg közre játszott az a tény, hogy második felesége és egyetlen gyermeke Szent-Györgyi Nelli is rákos megbetegedés miatt hunyt el.


Kossuth-díjat is kapott, de nem vette át

Az első alkalommal 1948. március 15-e alkalmából kiosztott Kossuth-díjasok között szerepel a neve. Ekkor már nem élt Magyarországon, és a díjat soha nem vette át, díjazásának tényét sehol nem említi. Nincs információ arról, hogy egyáltalán tudott-e erről a díjáról.


Egy átlagos vacsorának köszönheti a Nobel-díjat

A mai C-vitamin akkortájt hexuronsav volt. Szent-Györgyi 1930-ban az Egyesült Államokban kutatott, ahol egy Chicago környékén lévő marhavágóhídon több tonnányi mellékveséből mindössze 25 grammnyi hexuronsavat tudott kimutatni. Csalódottan tért vissza Magyarországra, de nem kellett sokat várnia a sikerre. Egyik este a vacsorára kapott paprikát nem volt kedve megenni, de mivel nem akarta feleségét megbántani, a paprikát titokban elvitte magával laborjába. Szent-Györgyi 1931-ben a paprikából aszkorbinsavat tudott kinyerni, vagyis nagy mennyiségben elő tudott állítani C-vitamint. Ő az egyetlen olyan magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta a Nobel-díjat.


Még egy Nobel-díjra esélyesnek tartották

1940 és 1941 között Szent-Györgyi Albert volt a szegedi tudományegyetem rektora, ahol ez idő alatt az izommozgás biokémiájával foglalkozott. A szakma általános véleménye volt, hogy Szent-Györgyi ezen a téren elért eredményeiért is Nobel-díjat érdemelt volna, melyek közül a legjelentősebbnek a mechanikai izommozgás fehérjekémiai hátterének feltárását tekintik.


Ételt is neveztek el róla

A Lillafüredi Palotaszálló éttermének étlapján szerepelt a Paprikás csirke Szent-Györgyi Albert-módra, amelyet a szálloda szakácsa a Nobel-díj kitüntetés alkalmából készített. A szakács el is küldte a receptet Szent-Györgyinek, aki válaszlevelében hálásan megköszönte a megtiszteltetést.


Fellépett a budapesti Nemzeti Színházban

Szent-Györgyi több területen is kipróbálta magát: Szegeden szerepelt Shakespeare Hamletjében, ami akkora sikert aratott, hogy Budapesten a Nemzeti Színházban háromszor kellett megismételni az előadást.
Háborúellenes tevékenységet folytatott

A vietnami háború ellen is felemelte a szavát, keményen bírálta az amerikai kormányt. A "The Crazy Ape" (Az őrült majom) című könyve máig a legjelentősebb háborúellenes írások közé tartozik.


Minden nap tett az egészségéért

A professzor majdnem két évtizedet szán életéből rák kutatására, hitt benne, hogy gyógyítható, ehhez meg akarta ismerni a probléma alapjait. Teljes mértékben meg volt róla győződve, hogy a növényekben kell keresni a rákellenes anyagokat. Éppen ezért kutatásait a búza fű és csíra állapotának szentelte a későbbiekben. Kutatásai során a búzafűben talált alkotóelemeket C-vitaminnal próbálta kombinálni, ami egyes állatkísérletek alapján sikeres megoldásnak bizonyult a rák elleni küzdelemben. Természetesen Szent-Györgyi maga is minden nap fogyasztott C-vitamint búzafűvel kombinálva. Saját bevallása szerint aktivitását és életerejét annak köszönhette, hogy minden reggel magához vette ezt a hatásos kombinációt, amiben biztosan van igazság, hiszen 93 évet élt, 1986 - október 22-én halt meg Woods Hall-ban.


Eredet:
Link


 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szentgyörgyi Albert idézet
  2015-04-27 18:54:40, hétfő
 
 




"Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki."

Szentgyörgyi Albert







Szép álmokat kedves Barátaim!
 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Szentgyörgyi Albert: Az iskola dolga
  2014-09-01 09:06:25, hétfő
 
  Remélem, hogy remek pedagógusaink szabadon választhatják a saját metódusukat az ifjúságunk tanulás iránti, tudás iránti szeretetére!:)






,,Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk
csinálni."

(Szentgyörgyi A.)



 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 438 db bejegyzés
Összes: 12933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 937
  • e Hét: 3197
  • e Hónap: 25097
  • e Év: 114707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.