Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A menta gyógyhatásairól
  2021-05-01 22:46:44, szombat
 
  Sok, eltérő faját ismerjük az ajakosvirágúak rendjébe tartozó mentának, közülük talán a legismertebb a borsmenta és a fodormenta. Nézzük meg, milyen kedvező hatásai lehetnek a lúgosító mentának az emberi szervezetre (dr. Robert Young tanulmánya).

1, Anti-tumor hatás: korábbi kutatások azt mutatták, hogy a menta bizonyos lúgosító vegyületei segítenek az anyagcsere során keletkező káros savak semlegesítésében, ezáltal szerepük lehet egyes rákbetegségek megelőzésében. A menta emellett erős antioxidáns, védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.

2, A menta kiváló méregtelenítő, eltávolítja a vérből a felhalmozódott törmeléket.

3, Megfázás, influenza: a mentol képes csökkenteni az influenza és nátha okozta kellemetlen tüneteket. Jellegzetes, erős aromája tisztítja a légutakat, az orrot, a torkot és a tüdőt, csökkentheti a krónikus köhögés szimptómáit, allergia során is kedvező hatása lehet. Eukaliptusz olajjal keverve (vagy fajtamézzel, pl. eukaliptusz méz) a hatás még sokkal jobb lehet. Ha a pemetefűvel is kombináljuk, a nátha, a hörgőgyulladás tünetei pár nap alatt antibiotikumok használata nélkül is gyorsan elmúlhatnak.

4, Asztma: a menta rendszeres alkalmazása kedvező lehet asztmában szenvedő betegeknél, azáltal, hogy nyugtatja és tisztítja a légutakat.

5, Emésztés: a menta kiváló étvágygerjesztő, gyomorrontás esetén csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladásokat. A menta aromája aktiválja a szájban elhelyezkedő nyálmirigyeket, így elősegíti az emésztés folyamatát. Csökkenti a reflux és az IBS tüneteit azáltal, hogy segít a beleket körülvevő izmok elernyedésében. Ezért pl. heveny epeköves roham oldásában is kiváló hatása van a mentának! A citromos menta kiváló epehajtó, ezért rendszeres fogyasztása fontos megelőző szerepet játszhat az epekőbetegségek megelőzésében. Lehet a mentát citromfűvel is kombinálni, úgy a hatása még jobb lesz, mint ha csak citrommal keverjük. A menta, a citromfű, az édeskömény és a bazsalikom kombinációja is kiváló.

6, Fejfájás, fájdalom: a menta tartalmú balzsamok képesek gyorsan csökkenteni a fejfájást és az izomfájdalmakat.

7, Szájápolás: lúgosító tulajdonságának köszönhetően a menta elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását, pusztítja a nyelvre, fogakra, ínyre lerakódott baktériumokat. Emellett kellemes leheletet biztosít.

8, Bőrápolás: a menta tea eltávolítja a szervezetből azokat a káros savakat, melyek felelősek lehetnek az akné kialakulásáért. A menta hűsíti a bőrt és csökkenti a bőrirritációt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért van szüksége a szervezetünknek élelmi rostra?
  2021-05-01 22:13:55, szombat
 
  Minden embernek szüksége van élelmi rost fogyasztására, de nagyon sokan még a napi 25 mg ajánlást sem tartják be, vagy egyáltalán nem fogyasztanak rostban gazdag ételeket. A rostoknak nagyon sok egészségügyi előnye van, és sok betegség megelőzésében is segítségünkre lehetnek, amennyiben napi rendszerességgel fogyasztjuk őket.

Elsősorban a gyomor és a bélrendszer egészséges működése szempontjából van szükségünk az élelmi rostokra, hiszen normális, laza székletet eredményeznek, így nem kell megküzdenünk a székrekedéssel. A tartóssá váló székrekedés sok veszélyt hordoz magában, hiszen nemcsak a kellemetlen aranyér kialakulásáért lehet felelős, hanem hasi fájdalmat, görcsöket és puffadást is okozhat.

A rostok segítenek a fogyásban is. Nem egy fogyókúrás csodaszer, hanem könnyen eltelít és ezzel hozzájárul a jóllakottságérzés kialakulásához. Ez fokozottan igaz, ha a megfelelő mennyiségű folyadékot is elfogyasztjuk mellette, így sokkal kevesebbet fogunk enni, ami pedig fogyást eredményezhet.

Számos kutatást végeztek a rosttal kapcsolatban. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a rostban gazdag táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Már napi 10 gramm rost is mintegy 15 százalékkal mérsékli a szívkoszorúér-betegség kialakulását.

Amennyiben mindennap fogyasztunk magas rosttartalmú táplálékokat, úgy a cukorbetegség kialakulásának kockázata is csökkenhet, hiszen az élelmi rostok nagyszerűen szabályozzák a vércukorszintet.

Az élelmi rostok akár rákellenes hatásokat is kifejthetnek, hiszen számos kutatási eredmény igazolta, hogy a rendszeres fogyasztásuknak köszönhetően kisebb lehet az esélye a vastagbél- és végbélrák kialakulásának.

Az irritábilisbél-szindróma, vagy rövidítve az IBS gyakran jár együtt hasi diszkomfort érzettel, görcsökkel és puffadással. Van akinél hasmenést, van akinél székrekedést, míg másoknál a kettő váltakozását is előidézi ez a betegség. A rostok ebben az esetben is hasznosak lehetnek, kiváltképp az útifűmaghéj fogyasztása hozhat sikereket.

Hogyan illesszük be a táplálkozásunkba az élelmi rostokat? Fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékot, együnk minden nap friss és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Egészségünk megőrzése érdekében fogyaszthatunk oldható és oldhatatlan rostokat. Az oldható rostok gazdag forrása a zab és a diófélék, míg oldhatatlan rostokat a hüvelyesek és a barna rizs tartalmaz.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rostban gazdagtáplálkozás előnyei
  2021-05-01 22:10:12, szombat
 
  Legyen étrendünk rostban gazdag! - Interjú Soltész Erzsébet, dietetikussal:
A frissen felfedezett cukorbetegek száma évről-évre emelkedik, pedig a 2-es típusú diabétesz kockázata csökkenthető megfelelő táplálkozással és életmóddal. A kockázati csoportba tartozók maguk is sokat tehetnek a cukorbetegség megelőzése érdekében - hívja fel a figyelmet Soltész Erzsébet dietetikus, A rost jó! című rosttudatos táplálkozásról szóló könyv társszerzője. Cikkünkben a szakember hasznos tanácsokat oszt meg arról is, hogyan csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, illetve az érintettek hogyan tarthatják szinten a betegségüket.

A cukorbetegség civilizációs betegség, azaz a modern kor életvitele, kedvezőtlen táplálkozási szokásai is felelőssé tehetők érte. Hogy látja, mit rontunk el észrevétlenül és akaratlanul miközben éljük a hétköznapi életünket?

A finomított szénhidrátban, hozzáadott cukorban bővelkedő étrend, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a kialvatlanság kedvezőtlenül hat szénhidrát-anyagcserénkre. Ha ehhez hozzáadódik a genetikai hajlam, azaz már jelen volt korábban is a családban a cukorbetegség, akkor még magasabb a diabétesz kockázata.

Remélhetőleg a genetikánk nem determinál bennünket...

Természetesen nem, sőt, aktívan tehetünk egészségünk megőrzéséért. Az, hogy kialakul-e végül a cukorbetegség vagy sem, attól is függ, hogy az életvitelünkkel és a táplálkozásunkkal tovább rontjuk-e a meglévő genetikai örökségből adódó hajlamot.

Vannak, akik úgy vélik, hogy egy nagyobb stressz váltja ki a cukorbetegséget.

A krónikus stressz bizonyítottan rontja a szénhidrát-anyagcserét, így egy érzelmileg megterhelő időszak, trauma hozzáadódhat a meglévő kockázati tényezőkhöz, de önmagában nem tehető felelőssé a diabéteszért. A 2-es típusú, életmóddal is összefüggő cukorbetegség általában hosszabb időszak alatt alakul ki.

Ha a kiváltó okokat keressük, a köztudatban az a válasz él, hogy azért alakul ki valakinél ez a betegség, mert túl sok cukrot vagy cukros dolgot fogyaszt. De legtöbbünk irodában dolgozik, keveset mozgunk és sokat ülünk. A mozgásszegény életmódunk mennyiben járul hozzá a diabétesz kialakuláshoz?

A mozgásszegény életmód nagyon sokat ront a helyzeten, különösen akkor, ha túlsúllyal párosul. Sajnos mi magyarok a ,,legelhízottabb" országok között vagyunk világviszonylatban. Nálunk a felnőttek mintegy egyharmada túlsúlyos vagy elhízott, ez jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Miért ennyire kardinális a túlsúly ebből a szempontból?
Nagyon sokat számít, hiszen a zsírszövetek - főként a hasi tájon lévők - negatívan befolyásolják a sejtek inzulinérzékenységét, emiatt sokkal több inzulin ,,árán" tud csak bejutni a cukor a sejtekbe. Ez tovább ronthatja a sejtek inzulinra adott válaszát, így az ördögi kör elindul, a magas inzulinszint pedig kedvezőtlen hatású, a többi között súlygyarapodást is okozhat.

Ha tartóssá válik ez az állapot, évek-évtizedek elteltével a hasnyálmirigy már nem tudja kiszolgálni ezt a megemelkedett igényt, ilyenkor az inzulinrezisztencia mellé inzulinhiány is társulhat. Ez általában a 2-es típusú cukorbetegség hosszabb fennállása esetén alakulhat így.

És ez még nem minden, hiszen a diabétesz legtöbbször az úgynevezett metabolikus szindróma részeként jelentkezik, azaz az elhízás mellett magas koleszterinszint és magasvérnyomás-betegség is társulhat hozzá. Ezek együtt pedig nagyon sok szövődményt, például szív- és érrendszeri elváltozásokat okozhatnak.

Vegyük sorra a kiváltó okokat. Mi a gond az étrendünkkel, tekintettel a boltokban kapható élelmiszerekre, a munkahelyi és rendelhető ételekre, és egyáltalán az alapanyagokra? Milyen hibákat követünk el táplálkozásunkban?

Főként az alapanyagok jellegére érdemes figyelni. A mai kor embere általában túl sok finomított szénhidrátot eszik, a természetes élelmirost-tartalmától megfosztott gabonából, finomlisztből készült pékárukat, nápolyikat, kekszeket. Ezek mellé jönnek a sokszor egészségtudatos választásként reklámozott bolti nasik, tejszeletek, gyümölcsjoghurtok, melyek legtöbbjében sok hozzáadott cukor van. A magyaros konyhában kedvelt zsírosabb húsok, húskészítmények, bolti késztermékek bővelkednek telített zsiradékban, magas a sótartalmuk - ezen a téren is lenne mit fejlődnünk.

Ha belegondolunk, kedvelt ételeink energiában is gazdagok, mi pedig egész nap csak ülünk, nem mozogjuk le a többletkalóriákat.

Valóban, a fizikai aktivitáshoz, nemhez, életkorhoz, testi állapothoz, azaz az egyéni jellemzőkhöz kell szabni az energiabevitelt. Ugyanolyan energiabevitel mellett az aktív életmódot folytató ember tartja optimális testtömegét, míg a mozgásszegény életet élő akár folyamatos súlygyarapodást tapasztalhat.

Ha valaki hetente 3-4 szer sportolgat, mozog valamit és közben egy hagyományos magyar konyhán él, plusz mellé időnként nassol valamit, eszik egy-egy sütit, ez még elmegy?

Nem biztos. A heti 3-4 könnyű séta egy ülőmunkát végző felnőttnél még nem számít intenzív fizikai aktivitásnak. A hagyományos magyar konyha fogásai valójában az egész napos fizikai munkához szabottak. De nem kell lemondani a kedvelt ízekről, hiszen a megszokott fogások egészségtudatosabbá tehetők. Attól függ ugyanis minden, hogy milyen alapanyagokból készítjük el az ételeket, és persze attól, mennyit eszünk belőle.

Mi lenne a mai átlagember számára az ideális étrend, ami az emésztésnek is jó, nem híznánk el, és nem is adna esélyt a cukorbetegség kialakulásának?

Kezdjük egy alapvető jó tanáccsal: minden nap végezzünk olyan testmozgást, ami magasabb pulzust eredményez, például gyorsabb séta, kertészkedés, kerékpározás, ház körüli munkák, stb. Ez a többi között segít az egészséges szénhidrát-anyagcsere fenntartásában is.

Ami az étrendet illeti, a fő irányelvek a változatosság és a mértékletesség. Legtöbb esetben ajánlott a napi energiabevitelt 4-5 étkezésre osztani. Ez azért is fontos, mert így várhatóan mérsékeltebb lesz az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés, ezzel pedig kíméljük a szénhidrát-anyagcserénket.

Az is fontos, hogy legyen változatos az étrendünk, azaz minden nap többször kerüljön zöldség, illetve kis adag gyümölcs a tányérunkra. Fogyasszunk rendszeresen száraz hüvelyesekből készült fogásokat. A fehérjeforrások közül az alacsonyabb zsírtartalmú szárnyast vagy halat fogyasszuk többször a zsírosabb húsrészek, vörös hús és a sóban is bővelkedő húskészítmények helyett.

A tejtermékeknél is preferált a mérsékelt zsírtartalom, jó választás lehet a natúr joghurt, kefír és sovány túró - még finom desszerteket is készíthetünk belőle. Édességet csak heti néhány alkalommal, mértéktartóan fogyasszunk: inkább egy-két kocka jó minőségű étcsokoládét, mint egyszerre egy tábla magas cukortartalmú tejcsokit.

Elterjedt, hogy napi 2000 kalória megfelelő egy átlagember számára. Ezzel sem ért egyet?

Ez egy átlagos felnőtt napi energiaigénye, de egy 50 kilós, ülőmunkát végző, nem sportoló hölgynek például picit sok, ezzel hosszú évek alatt akár több kiló pluszt is fel lehet szedni.

A gyümölcsök is tartalmaznak cukrokat. A cukorbetegnek meg kell válogatniuk a gyümölcsöket?

Az élelmirost- és vitaminbevitel egyik kiváló forrását jelentik a gyümölcsök, ugyanakkor cukorbetegeknek figyelniük kell a mennyiségre. Nem javasoljuk, hogy egyszerre nagyobb adagot fogyasszanak belőlük, hiszen a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt ez akár nagyobb vércukorszint-emelkedéssel járhat.

Az sem mindegy, melyik gyümölcsről beszélünk, hiszen a cukortartalmuk különböző. A kora nyári gyümölcsök közül az eper, a málna például kifejezetten alacsony szénhidrát-tartalmúak. Ezekből bátrabban fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A nyár végén, ősszel érő gyümölcsöknek általában magasabb a cukortartalmuk, gondoljunk csak a barackra vagy a szőlőre. Ha a gyümölcs mellé kevés élelmi rostban gazdag kekszet, teljes kiőrlésű pékárut, néhány szem mandulát vagy diót eszünk, a vércukorszint emelkedése nem lesz olyan hirtelen. Azoknál a cukorbetegeknél, akiknek az étrendje tartalmaz úgynevezett kisétkezést, ez jó választás lehet tízóraira vagy uzsonnára.

Vannak esetleg tiltott zöldségek a cukorbetegeknek?
Együnk napi többször zöldséget, színesen, változatosan! A zöldségek közül az élénk és sötétebb színűek értékes antioxidánsokat is tartalmaznak. A magas szénhidráttartalmú kukorica, a zöldborsó, a répa, illetve a gyakran fogyasztott burgonya, édesburgonya csak kisebb mennyiségben fér bele a cukorbeteg étrendbe. Érdemes ezeket úgy elkészíteni, hogy más - alacsonyabb szénhidráttartalmú - zöldségek is legyenek a tányéron mellettük, ezzel mérsékelhetjük az adott fogás vércukoremelő hatását.

Érdemes felfedezni az olyan ritkábban választott zöldségeket is, mint a cékla, a káposzta, a kelkáposzta vagy a zeller, hiszen alacsony az energiatartalmuk és kiváló élelmirostforrások. Jó, ha visszahozzuk a konyhánkba az elfeledett száraz hüvelyeseket is, például a babfélék mellett nagyon finom a vöröslencse, a sárgaborsó és a csicseriborsó is.

Mit tanácsol a cukorbeteg olvasóinknak az állapotuk szinten tartásához?

Fontos, hogy súlyfelesleg esetén már 5-10%-os testtömegcsökkenéssel is jelentősen javulhatnak az anyagcsereértékek. Ez a gyakran társbetegségként jelentkező magas vérnyomás és a különféle szív- és érrendszeri elváltozások szempontjából is kívánatos. A betegség sikeres menedzseléséhez alapvető életmódváltásra, tudatos életvezetésre van szükség, melynek része a kiegyensúlyozott, meghatározott összetételű étrend, a rendszeres testmozgás és az esetleges káros szenvedélyek elhagyása is.

Milyen eredmény érhető el optimális életmódváltás esetén?

Fontos megérteni, hogy a szénhidrát-anyagcsere károsodásával kialakuló cukorbetegség nem múlik el életmódváltással sem, ám jelentős állapotjavulás érhető el. Ez akár jelentheti azt is, hogy a gyógyszerek egy része elhagyható, vagy évekkel kitolható a gyógyszeres, inzulinos kezelés elkezdése.

Az életmódterápia fontos pillérei az étrend betartása, a rendszeres fizikai aktivitás, a stressz kerülése, illetve a megfelelő mennyiségű és minőség alvás biztosítása. Természetesen a terápia módosítása mindig a kezelőorvossal egyeztetve történhet, és minden esetben szükség van az egészségügyi állapot rendszeres ellenőrzésére.

Ha az érintettek betartják az életmódra és az étrendre vonatkozó szabályokat, sokat tesznek a cukorbetegség szövődményeinek elkerülése, kockázatának csökkentése érdekében. Az egyik fő célkitűzés, hogy a vércukorszint nagy kilengések nélkül az optimális tartományban maradjon. Ezt célozza a cukorbetegek számára javasolt étrend is.
Köszönjük a beszélgetést!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Házi fejbőrápoló balzsam egyszerűen
  2021-05-01 22:04:49, szombat
 
  A boltokban kapható termékek helyett ma már sokan készítenek otthon saját szépségápolási termékeket és kozmetikumokat. Mi most segítünk a repertoár bővítésében, hiszen cikkünkben nagyon könnyen elkészíthető és olcsó receptekről olvashat.

A hajápolási termékek gyakran eltömítik a hajhagymákat, így a haj nem lesz egészséges és a növekedése is megtorpanhat. Mit tehetünk? A legjobb, ha olyan hajápolót készítünk, amiben tudjuk, hogy milyen összetevők vannak, és amelyet rendszeresen használhatunk, a hajunk és a hajhagymáink pedig egészségesek lesznek.

Az egyik receptünk egy olyan fejbőrápoló termék, amelyhez nem kell sok hozzávaló, viszont nagyon hatékonyan tisztítja meg a fejbőrt a különféle szennyeződésektől. Alkalmazza minden hajmosás előtt a fejbőrére és aztán a szokásos módon mosson hajat.

Házi fejbőrápoló
Hozzávalók:
egy evőkanál almaecet
egy evőkanál kókuszolaj
egy evőkanál nyers méz
4-5 evőkanál himalája só (aprószemű)
15 csepp rozmaring-illóolaj
5 csepp narancsillóolaj

Elkészítése:
Keverje össze alaposan az összetevőket, majd öntse az egészet egy steril tégelybe. Mosson hajat, majd öblítse le. Ezt követően gyengéden dörzsöljön egy kevés bőrápolót a fejbőrébe, masszírozza a fejét gyengéden. Hagyja hatni legalább 10 percig, majd alaposan mosson hajat. Ez a fejbőrápoló minden szennyeződést eltávolít a fejbőrről, így a hajhagymák szinte fellélegeznek és a haj ismét növekedésnek indul.

Gyengéd alvást segítő balzsam
Hozzávalók:
4-5 evőkanál jojobaolaj
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méhviasz
10-10 csepp gyömbér-, citrom-, borsmenta-, kamilla-, citromfű-, illetve levendula-illóolaj

Elkészítése:
Vízgőz fölött melegítse fel a jojoba- és az olívaolajat, majd adja hozzá a méhviaszt. Amikor a méhviaszt felolvadt, csepegtesse bele az illóolajokat. Ha nem allergiás az illóolajokra, akkor lefekvés előtt kenje be ezzel a balzsammal valamely testrészét. Ha rendszeresen használja ezt a balzsamot, nem lesz gondja az alvással, ugyanis nyugtató hatással van a szervezetre. Míg a borsmenta-illóolaj elősegíti a könnyű légzést, a gyömbérillóolaj melegítő hatással rendelkezik, a kamilla-, a citromfű- és a levendula-illóolaj pedig csökkenti a stresszt, oldja a szorongást és segít az elalvásban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
B 3 vitaminról
  2021-05-01 22:01:47, szombat
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Természetes gyógymódok székrekedésre
  2021-05-01 21:54:20, szombat
 
  A székrekedés az egyik leggyakoribb bélprobléma. Kiváltó okok közé tartozik az alacsony rosttartalmú étrend, a dehidratáció, a stressz és a mozgáshiány. Sokan szednek hashajtót erre a problémára, pedig nagyszerű otthoni természetes gyógymódok is léteznek. Cikkünkben most ilyen természetes megoldásokat mutatunk be.

A citrom nagyon hasznos lehet, mivel megtisztítja a bélrendszert. Ez a gyümölcs a méregtelenítésnek is nagyszerű módja. Keverjen el pohárnyi vízben egy-két teáskanálnyi citromlevet, majd adjon hozzá egy csipet sót is. Ügyeljen arra, hogy éhgyomorra fogyassza el a citromos sós vizet.

Amennyiben székrekedéssel küzd, egy másik módszer is beválhat. Forraljon fel néhány szem fügét egy pohár tejben, majd este lefekvés előtt fogyassza el, reggel nem lesznek székrekedési gondjai a mosdóban.

A lenmag legfőképpen magas rosttartalmáról híres, így nagyon jó szolgálatot tesz amennyiben székrekedésben szenvedünk. Őröljön meg egy maréknyi lenmagot, akár vízben keverve is megihatja, akár a reggeli müzlijébe is szórhatja, de joghurtba keverve is fogyasztható.

A ricinusolaj is sokaknak beválik. Fogyaszthatja önmagában, de ha így nem kellemes az íze, akkor keverje el 2 dl meleg tejben, és este lefekvés előtt igya meg ezt az elegyet. Csakis gyógyszertári, bélproblémákra alkalmas ricinusolajat fogyasszon.

A spenótnak olyan tulajdonságai vannak, amelyek megtisztítják és regenerálják a bélrendszert, ezeket a hatásokat a magas rosttartalmának köszönhetjük. A spenótleveleket párolja meg, nyersen ne fogyassza. Spenótot csak mértékkel érdemes enni, mivel magas az oxálsavtartalma.

Székrekedésre nemcsak a citrom, hanem a narancs is nagyon hatékony, hiszen tele van rosttal, mindemellett sok antioxidáns C-vitamint is tartalmaz. Mindennap reggel és este egyen meg egy-egy narancsot, így a székrekedés hamarosan a múlté lesz.

Egy keverék is segíthet a probléma megoldásában. Őröljön meg lenmagot, szezámmagot, mandulát és napraforgómagot, majd keverje ezeket össze. Egy hétig minden egyes nap fogyasszon el ebből a keverékből egy evőkanálnyit, majd tartson ugyanennyi szünetet. Ezt a magkeveréket beleteheti valamilyen folyadékba is, de a legjobb, ha joghurthoz hozzáadva fogyasztja el.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kollagénfogyasztás előnyei
  2021-05-01 21:48:58, szombat
 
 



A kollagén az egyik leggyakrabban előforduló fehérje a szervezetünkben. Fiatalabb korunkban többek között azért is olyan sima és feszes a bőrünk, mert a szervezetünk elegendő kollagént termel. Aztán, ahogy öregszünk, egyre kevesebb termelődik belőle. Megfigyelhetően körülbelül a húszas éveink közepétől kezd el csökkenti a mennyisége, ezért is van az, hogy ahogy öregszünk, egyre ráncosabb és petyhüdtebb lesz a bőrünk.

A kollagén egyébként nemcsak a bőrrel tesz ,,csodákat", hanem a csontokkal és az ízületekkel is, sőt még az emésztésre is hatással van. A kollagén szintjének csökkenése nemcsak a kor függvénye, hiszen sok minden befolyásolhatja a csökkenését. Ilyen lehet például a túlzott koffeinbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a nem megfelelő bélegészség, a hormonális változások, az alváshiány, a stressz, a tápanyaghiány, illetve a sok cukor- és szénhidrátbevitel.

A kollagént kiegészítők formájában is fogyaszthatjuk. Mit tapasztalhatunk, ha növeljük a kollagénbevitelt? A kollagén sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C- és E-vitamint, cinket és szilíciumot, amelyek mind elősegítik a bőr rugalmasságát és csökkentik a ráncok megjelenését.

A kollagénpor ezen kívül nagyon hasznos lehet, ha ritkul a hajunk, rendszeres fogyasztásának köszönhetően megnő a haj mennyisége és sokkal dúsabbá is válik a hajkoronánk. A kollagén ezen kívül belülről hidratálja a bőrünket, ezzel javítja a bőr rugalmasságát és segít a nedvességének megtartásában, így feszesebbé és fiatalosabbá válhat a bőrünk.

A narancsbőr sok nő rémálma, azonban a rendszeresen fogyasztott kollagén csökkenti, jó esetben meg is szünteti ezt a kellemetlen problémát. A pozitív változások körülbelül hat hónapnyi rendszeres kollagénfogyasztás után láthatók.

A körmünk töredezetté válhat a kor előre haladtával, ami a kollagénszint csökkenésével hozható összefüggésbe. A kollagén ugyanis hozzájárul a körmök erősítéséhez, de a szilícium-tartalma miatt is nagyon hasznos a fogyasztása, hiszen erősíti a csontokat, az izmokat és az ínszalagokat. Azok, akik ízületi problémákkal küzdenek, mindenképpen próbálják ki, hiszen kisebbfajta csodákat művel ez a kiegészítő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Illóolajok megfázásra és köhögésre
  2021-05-01 21:45:01, szombat
 
  A tavaszi időjárás nagyon csalóka, hiszen az egyik nap hét ágra süt a nap, másnap pedig ismét fel kell vennünk a nagykabátot annyira hideg van. Az illóolajok ilyenkor is segítségünkre lehetnek, így megfázás és köhögés esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Az illóolajokat soha ne belsőleg fogyasszuk, csakis külsőleg használjuk, például arcgőzölésre vagy valamilyen hordozóolajjal bedörzsölésre, de diffúzorban is párologtathatjuk a kedvenc illóolajunkat. A cikkben olyan illóolajokat sorolunk fel, amelyek nagyon hasznosak és hatékonyak a megfázás tüneteinek kezelésére, megszüntetésére.

A teafaolaj vírusellenes hatásokkal rendelkezik és nagyon eredményes a légúti problémák orvoslásában, ezen kívül a gombaellenes és az antimikrobiális hatása is kiemelkedő.

Az eukaliptusz-olaj szintén antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a gyulladást, nagyon hatékony köhögés esetén és még a láz csökkentésében is segítségünkre lehet.

A borsmenta-illóolaj segít ellazítani a hörgők izmait, ezen kívül lázcsökkentő hatású, megkönnyíti a légzést és köhögés esetén is be lehet vetni.

A kamillaolaj is könnyíti a légzést, csökkenti a megfázás tüneteit, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de a nyugtató tulajdonsága is kiemelkedő.

A rozmaring-illóolaj is nagyon hatásos lehet megfázás esetén, hiszen csökkenti a gyulladást, és még fájdalmat is csillapít.

A kakukkfű-illóolaj olyan aktív vegyületeket tartalmaz, amelyek antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal is rendelkeznek. Ez az illóolaj azért is nagyon hasznos, mert segít a pihenésben, támogatja a pihentető mély alvást. Betegség idején legjobb amit tehetünk, ha minél többet alszunk és pihenünk.

A fahéjillóolajra is számíthatunk, hiszen eredményesen pusztítja el azokat a baktériumokat, amelyek a légzőszervi betegségeket okozzák. A fahéjolaj azért is annyira hasznos megfázás esetén, mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns polifenolokat.

A levendula-illóolaj is elsősorban a pihenésben segít. Nyugtató hatása kiemelkedő, illetve eredményesen csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét.

A szantálfa-illóolaj szintén nyugtató hatásokkal rendelkezik, míg a bergamott illóolaja a kortizolszintet csökkenti eredményesen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hessonit gránát
  2021-05-01 21:42:31, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kakantit kristály
  2021-05-01 21:41:26, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.