Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A legjobb energiát adó táplálékok
  2021-07-13 22:40:39, kedd
 
  Nem vagyunk egyformák. Míg egyesek állandó fáradtságra panaszkodnak, addig másokat majd' szétvet az energia. Megint mások az energia hullámzását tapasztalják meg még ugyanazon a napon belül is.

Az energiaszintünk sok mindentől függ. Azt, hogy éppen mennyi energiával rendelkezünk, meghatározza az életmódunk, a hangulatunk, az étrendünk, de természetesen az is, mennyire aludtunk jól éjszaka.

Szerencsére léteznek olyan táplálékok, amelyek nagyszerű energiafokozó hatással rendelkeznek. Az egyik legjobb ilyen táplálék nem más, mint a banán. Amennyiben rendszeresen edzünk, úgy a testmozgás előtt érdemes egy-egy banánt elfogyasztani, mivel számtalan csodás hatással rendelkezik. Fokozza az állóképességet, megnöveli az energiaszintet. Izomgörcsök esetén is nagyon hatásos, sőt segíthet megakadályozni még a kialakulásukat is.

A banán tápanyagokban is meglehetősen gazdag, hiszen sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szénhidrát és káliumtartalma elősegíti az energiaszint növelését.

A zöld leveles zöldségek bővelkednek rostokban, de antioxidánsokat és olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például kalcium, kálium, vas, magnézium, de A-, E-, C- és K-vitamin is bőven megtalálható bennük. A zöld leveles zöldségekben sok vas található, amely részt vesz a vörösvértestek termelésében és ezzel együtt az energiaszint növelésében.

A diófélék és magvak gazdag forrásai a tápanyagoknak és a fehérjéknek, illetve az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsíroknak. A magvak és diófélék kimagasló tápanyagtartalma lehetővé teszi az energia fokozását a szervezetünkben. Az olyan tápanyagok, mint az omega-3 és az omega-6 zsírsav, illetve a szénhidrátok, a rostok, a mangán, a vas, a réz, illetve az E-vitamin hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig energiával telítettek legyünk.

Az avokádó szintén nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bőven van benne kálium, magnézium, illetve E-, C- és B-vitaminok. Ezek a tápanyagok szintén lehetővé teszik, hogy egy-egy avokádó elfogyasztását követően ismét buzogjon bennünk az energia.

A quiona egy nagyszerű fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis mangánt, foszfort, folsavat és tiamint. De a fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett 9 esszenciális aminosavat is tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe és csak lassan szívódik fel, így segíthet nekünk az energia szinten tartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hidratáló, egészséges nyári gyümölcsök
  2021-07-13 22:35:09, kedd
 
  Nyáron kiemelten fontos a hidratáció. Különösen érvényes ez az idősebb személyekre, akikkel gyakrabban előfordulhat, hogy elfelejtenek inni. A víz a legjobb szomjoltó, de azért sok gyümölcs is található a palettán, amelyek nagyon sok vizet tartalmaznak, így fogyasztásukkal megakadályozható a dehidratáció. Emellett tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, így az egészségünkkel is jót teszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.

Az egyik legegészségesebb gyümölcs nyáron nem más, mint a görögdinnye, amelynek több mint 90 százaléka víz. Olyan tápanyagokban is rendkívül gazdag, mint a C- vagy a B6-vitamin, illetve a kálium. Ezek a tápanyagok nagyon hatásosak a vérnyomás szabályozásában, a szem egészségének megóvásában, de az olyan nyári betegségeket is távol tarthatják tőlünk, mint a köhögés vagy a megfázás.

Ma már a papaja és a mangó sem elérhetetlen számunkra, hiszen a zöldségesek standjain mindenféle egzotikus gyümölccsel is találkozhatunk. A papaja leginkább A- és C-vitaminban, illetve fitokemikáliákban gazdag. Ez a gyümölcs javítja a gyomor és a bélrendszer egészségét, nagyon sokféle emésztési zavar esetén hatásos, például a puffadás ellen is bevethető.

A mangó sok rostot tartalmaz és káliumban is gazdag, így a nagy melegben hasznunkra lehet, hiszen kiemelt szerepet játszik a vérnyomás szabályozásban. A mangó sárga színét egy pigment adja, amely a nap káros sugaraitól védheti meg a szemünket.

Nyár végén érik a szilva, amely szintén nagyon egészséges gyümölcs és a magyar emberek szeretik is, hiszen hazánkban is érik, így a piacokon könnyen elérhető. A szilva nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Kimondottan gazdag C-, K- és B-vitaminban, de magnéziumban, cinkben, foszforban, kalciumban és káliumban is bővelkedik. A szilva nagyon sok rostot tartalmaz, ami jót tesz az emésztésünknek.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a szamóca, amely igazi szomjoltó is lehet, hiszen nagy százalékban tartalmaz vizet. Ezen kívül sok C-vitamint és vasat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Mivel csak alacsony a kalóriatartalma, így bátran fogyaszthatjuk.

A szeder egy vitamin- és ásványianyag-bomba, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat és folsavat. Hozzájárul a dehidratáció megelőzéséhez, hiszen sok vizet tartalmaz. Ez a gyümölcs vízhajtó hatású, és segít megtisztítani a vért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6390
  • e Hét: 15172
  • e Hónap: 46658
  • e Év: 251359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.