Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Észak Amerika köd
  2021-07-17 21:45:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Esernyő galaxis
  2021-07-17 21:44:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Ékkövecske köd
  2021-07-17 21:38:53, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Déli háló kis galaxisa
  2021-07-17 21:38:06, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Delfin köd
  2021-07-17 21:36:52, szombat
 
 




 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Kurkuma az egészségünkért
  2021-07-17 21:35:05, szombat
 
 



A kurkuma egy Indiából származó fűszer. Az ájurvédikus orvoslás már nagyon régóta alkalmazza a hagyományos gyógyítás részeként, de gyakran készítenek ebből az aranysárga fűszerből teát is, sőt a szépségápolásban is rendszeresen alkalmazzák, mert szinte csodákat tesz - legalábbis az indiai emberek szerint.

A kurkuma egyik legismertebb tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Az aszpirin és az ibuprofin is gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, csakúgy mint a kurkuma, azonban ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő a világon.

Nagyon hasznos lehet, ha meg akarjuk akadályozni a gyulladás talaján létrejövő betegségeket. Ilyen lehet akár a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a rák vagy a krónikus fájdalom.

Mivel a kurkuma fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik, így nagyon hasznos lehet az ízületi kezelés kiegészítésében, alternatív terápiaként is. Az ízületi gyulladás nem gyógyítható, de a tünetek nagyszerűen csökkenthetők a kurkuma rendszeres alkalmazásával.

Ízületi fájdalom, műtét utáni lábadozás, isiász esetén is nagyon hatékony lehet ez a gyógynövény. Ha fájdalom gyötör bennünket, először próbáljuk ki a kurkumát és csak aztán forduljunk gyógyszerhez.

Ez a különleges gyógynövény még a hangulat fokozásában is segítségünkre lehet. Kutatások igazolják, hogy a kurkuma akár még a depressziós tünetek csökkentésére is bevethető, hiszen van olyan hatásos, mint egyes antidepresszánsok - ráadásul még mellékhatása sincs. Azonban egyes gyógyszerek mellett nem fogyasztható, például vérhígítók, illetve cukorbetegségre szedett tabletták esetében.

Mivel a kurkuma hatékonyan csökkenti a gyulladást, így számos bőrbetegség megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet. Ilyen például a bőrpír, a pattanások, a hegek, a sebek és a pikkelysömör.

A magas koleszterinszintet az oxidatív stressz is okozhatja, aminek csökkentése nagyon fontos, hiszen kiemelkedő szerepet játszik egyes betegségek kialakulásában. A kurkuma nagyon hatásos a gyulladás elleni küzdelemben, mint ahogyan a halolaj is.

A kurkuma aktív vegyülete a kurkumin, amely támogatja a máj méregtelenítő folyamatait, illetve segíthet megszabadulni a szervezetben lévő toxikus anyagoktól, amivel csökkenti az oxidatív károsodást és a rák kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bőrünk és a kollagén
  2021-07-17 21:28:11, szombat
 
  A bőrünk egyik alapvető építőeleme nem más, mint a kollagén, hiszen neki köszönhetjük, ha a bőrünk telt, rugalmas, feszes és fiatalos. A kollagén voltaképpen egy fehérje a szervezetben, amelyre alapvető szüksége van az inaknak, az izmoknak, a csontoknak, a bőrünknek és egyéb szerveinknek.

A kollagénnek kiemelkedő szerepe van a bőr öregedési folyamatainak lassításában, de erősíti és javítja a bőr integritását és voltaképpen ennek az anyagnak is köszönhetjük a bőrszárazság elkerülését. Idősebb korban, amikor megcsappan a kollagéntermelés, akkor a bőr is sokkal szárazabbá válik. A rugalmasság és a feszesség megőrzéséért egy másik fehérje, az elasztin is a segítségünkre lehet.

A kollagénszint csökkenhet napfény hatására és a dohányzás miatt is, hiszen ezek nagyfokú bőrkárosodást is képesek okozni. A fehér cukor rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása szintén nagyon rosszat tesz a bőrnek.

Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, sőt a kor előrehaladtával elkezd lebomlani. Emiatt a bőr egyre vékonyabbá és szárazabbá válik és egyre jobban láthatók lesznek a mélyebb barázdák és a ráncok.

Bár az öregedés nem elkerülhető, így a kollagénszint csökkenése sem akadályozható meg, de azért sokat tehetünk annak érdekében, hogy mérséklődjenek a kedvezőtlen folyamatok. A kollagénpótlás kulcsszerepet játszhat abban, hogy lassítsuk a bőr öregedését. Egyes vitaminok és ásványi anyagok is szerepet játszanak a kollagéntermelésben, sőt léteznek olyan ételek, amelyek bővelkednek ebben az anyagban, de fogyaszthatjuk kiegészítő formájában is.

A kollagént tartalmazó kiegészítés segíti a bőr rugalmasságának növelését, támogatja a bőr regenerálódási folyamatait, illetve újra kollagéntermelésére ösztönzi a szervezetet. Mindez pedig javítja a bőr hidratáltságát és csökkenti a ráncok megjelenését.

A kollagént por és tabletta formájában is megvásárolhatjuk. A port hozzáadhatjuk a zabkásánkhoz, egyéb ételeinkhez vagy éppen a turmixitalainkhoz. Számtalan lehetőség van arra, hogy a kollagént beépítsük az étrendünkbe, ez csak a kreativitásunkon múlik. Érdemes leleményesnek lenni, hiszen ha ismét elindul a kollagéntermelés a szervezetben, a bőrünk üdébb, szebb és fiatalosabb lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A csalánleves előnyeiről
  2021-07-17 21:09:04, szombat
 
 



A fogazott levelű, szúrós nagy csalán akár 4 méter magasra is megnőhet. Nemcsak hazánkban található meg ez a csodálatos gyógynövény, hanem a világ számos táján, mint például Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

A csalán előnyeit már több évszázada kihasználja az ember. Már kora tavasszal is főztek a leveleiből mindenféle finom ételt és teát. Nem véletlen ilyen közkedvelt ez a gyógynövény, hiszen köztudott, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Hippokratész is leírta a csalán előnyös tulajdonságait, mintegy hatvanféle betegségre javasolta is a fogyasztását.

A csalán egy tavaszi tisztító tonikként is funkcionálhat, vízhajtóként segítségünkre lehet a vér megtisztításában és méregtelenítésében. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, nyugtatja a fájó ízületeket, de asztma és allergia esetén is nagy hasznát vehetjük.

Már az ókori rómaiak is hittek a csalán erejében. Gyakran csapkodták magukat a leveleivel, abban bízva, hogy ezzel is serkentik a vér áramlását és enyhítik a szervezet gyulladásos állapotát.

A csalán az egyik legtáplálóbb gyógynövényünk. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, A-, C-, K- és B-vitamint, kalciumot, mangánt, káliumot, magnéziumot és vasat. Ezen kívül, egészséges zsírsavakban is gazdag, illetve flavonoidokban, tanninoknan és fenolsavakban is bővelkedik.

A csalán terápiás hatása kiemelkedő, ugyanis csökkentheti a szezonális allergia tüneteit, amit a gyulladás csökkentésével ér el. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a csalánkivonat értágítóként is működik. Ennek a hatásnak köszönhetően javítja a vér áramlását és ezzel csökkentheti a magas vérnyomást.

A csalán meglepően finom. Akár mi magunk is készíthetünk belőle leveseket vagy salátákat, de fasírthoz is felhasználhatjuk. Ezúttal egy csalánleves receptjét osztjuk meg a kedves olvasókkal.

Fokhagymás csalánleves
Hozzávalók:
2 nagy csokor csalán
egy evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
5dl zöldségalaplé
4 szelet bacon
3 db tojás

Elkészítése:
Pirítsuk meg a bacont, a tojásokat főzzük meg. Közben melegítsük meg az olívaolajat egy edényben, majd dinszteljük meg a felaprított fokhagymát. Adjuk hozzá az alaposan megmosott, lecsöpögtetett és kisebb darabokra vágott csalánleveleket, majd öntsük fel az alaplével. Amikor felforrt a levesünk, turmixoljuk le. Főtt tojással és sült baconnel tálaljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Almaecet előnyeiről
  2021-07-17 20:53:07, szombat
 
 



Az almaecetet egyre többen kezdik el használni, mivel számtalan jótékony hatással rendelkezik. Nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, mint például B1-, B2-, B6-, illetve C-vitamint, valamint folsavat, niacint, pantoténsavat, pektint és ecetsavat. Csak kevés cukor és kalória van benne, így akkor is rendszeresen fogyaszthatjuk, ha éppen életmódot váltunk vagy fogyókúrázunk. Az almaecet nemcsak a fogyásban lehet segítségünkre, hanem sok más pozitív hatással és tulajdonsággal is rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az almaecet egyik pozitív hatása az, hogy segít fenntartani a normál vércukorszintet. Egy tanulmány arról számolt be, hogy nemcsak azoknak állította be a vércukorszintet, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, hanem azoknál is, akik inzulinrezisztenciával érintettek.

A magas koleszterinszint veszélyezteti a szív és az érrendszer egészségét, hiszen hatására merevekké válhatnak az artériák és az erek, ami több munkát ró a szívre. A folyamatos terhelés miatt egy idő után megbetegedhet a szív, azonban a koleszterinszint szabályozásával jelentősen lecsökkenthetők a szív- és érrendszeri betegségek. Az almaecet kiváló természetes módszer a koleszterinszint csökkentésére.

Az almaecet még a fogyást is elősegítheti. Persze nem kell csodát várnunk tőle, de egy tanulmány arról számolt be, hogy már napi egy evőkanálnyi almaecet fogyasztása 12 héten keresztül mintegy 4-5 kilogrammnyi fogyást is eredményezhet.

A magas vérnyomás is befolyásolja a szív és érrendszer egészségét. Az almaecet azonban blokkolhatja annak az enzimnek az aktivitását, amely a magas vérnyomás kialakulásáért tehető felelőssé.

A savas reflux nemcsak fájdalmas, de nagyon kellemetlen is. Amennyiben étkezés előtt fogyasztunk almaecetet, akkor megszabadulhatunk ettől a kellemetlen problémától. Ehhez keverjünk el egy pohárnyi vízben egy teáskanál almaecetet.

Az almaecet fokozza a szervezet anyagcseréjét. Étkezés előtt fogyasztva nagyon hasznos, mivel könnyen eltelít, így az ebéd vagy a vacsora alkalmával kevesebb ételt fogunk elfogyasztani.

Az almaecet a vér méregtelenítésében is aktív szerepet játszik. Antioxidáns hatással is rendelkezik és segít megszabadítani a szervezetet a toxikus anyagoktól.

Enyhíti az ízületekben jelen levő gyulladást és a vele együtt jelentkező fájdalmat is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenhet az ízületi gyulladás progressziója is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 2546
  • e Hónap: 34032
  • e Év: 238733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.