Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Diabétesz és szívbetegség – van kapcsolat közöttük
  2021-07-28 21:26:20, szerda
 
  A két legrettegettebb betegség a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Amennyiben valakinek mind a kettő jelen van az életében, fokozottan ügyelnie szükséges a kezelőorvos utasításaira, tanácsaira. Ma már kutatások is igazolják, hogy a cukorbetegség egyik következménye a szív- és érrendszeri betegség lehet. A cukorbetegségnek számos kockázati tényezője van, cikkünkben most fel is sorolunk néhányat.

A diabétesz olyan krónikus betegség, amely a tartósan magas vércukorszint miatt alakul ki, miközben károsulhatnak az artériák. Emiatt idővel merevekké és rugalmatlanokká válhatnak - ilyenkor beszélünk érelmeszesedésről.

A tartósan magas vércukorszint plakk-képződést is okoz az erekben és az artériákban. A cukorbetegeknek gyakran magas koleszterinszinttel is számolniuk kell. Az artériák emiatt beszűkülhetnek, ami akadályozza a vér áramlását és akár elzáródás is keletkezhet az erekben. Mindez megnehezíti, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson el a szívhez és az agyhoz, ami viszont stroke-ot és szívrohamot okozhat.

A diabétesz kialakulásában nagy szerepe van a genetikának. Ha a családban előfordul ez a betegség, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy generációról-generációra számítani lehet a megjelenésére.

A tartósan magas LDL-koleszterin-szint is oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Cukorbetegség esetén a koleszterinszint optimalizálására fokozottan ügyelnünk szükséges.

Manapság sokan hangoztatják - hozzá nem értő emberek - hogy a magas koleszterinszint csak egy gyógyszeripar által kreált dolog és csak azért riogatnak vele, hogy szedjünk rá gyógyszert. Ezek az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy a magas koleszterinszint mekkora károkat képes okozni az erekben, ezért mindenképpen törekednünk kell az elkerülésére. Nem a gyógyszerszedés mellett tesszük le a voksunkat, hanem a koleszterinszint optimális értékének a fenntartása mellett.

A dohányzás szintén szűkíti az ereket, ami azért veszélyes, mert csökkenti a vér áramlását, ami szintén oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. Ha valaki cukorbeteg és mellette még dohányzik is, jelentősen megnöveli a szív- és érproblémák kialakulásának esélyét.

Cukorbetegség esetén a magas vérnyomás is problémás lehet, hiszen ezzel szintén megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Természetesen egy nem cukorbeteg személy esetében is ügyelni kell arra, hogy a vérnyomás ne maradjon tartósan magas szinten.

Az elhízás összefügg a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, illetve a cukorbetegség kialakulásával. Kockázati tényezők, amelyek tovább növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét: inaktív életmód, idősebb életkor, stressz, illetve egészségtelen étrend.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A bélrendszer egészségének fenntartása
  2021-07-28 20:58:18, szerda
 
  A bélrendszer egészségének fenntartása három egyszerű lépéssel:

Az általános egészségi állapotunkat alapjaiban határozza meg, hogy pontosan milyen is a bélrendszerünk egészsége. Ha minden rendben van odabent, akkor sokkal könnyebb lesz a fogyás, több lesz az energiánk és fokozódik az immunitásunk is.

Hogyan és mit tehetünk annak érdekében, hogy egészséges legyen a bélrendszerünk? Beleink mikrobiomja több millió baktériumot tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok nagyon fontosak az egészség szempontjából, hiszen támogatják az emésztést, az anyagcserét, az immunfunkciókat és még az agy megfelelő működését is.

A probiotikumok olyan jótékony bélbaktériumok, amelyek az emésztőrendszerben élnek. Amikor a bélflóra egyensúlya felborul, azaz több a rossz, mint a jó baktériumok száma, akkor nagyon sok kellemetlen tünettel kell számolnunk, beleértve a puffadást vagy akár a székrekedést.

A mikrobiom állapotát számos tényező befolyásolhatja, például a genetika, a stressz, a betegség, az étrend és az életmód is. Sok olyan dolgot tehetünk azonban, amellyel javíthatjuk a bélrendszerünk állapotát. Többek között azzal, ha növeljük a prebiotikus táplálékok, az úgynevezett prebiotikumok fogyasztását. Ilyen például a barna rizs, a sárgarépa, a fokhagyma, a pitypang, a vöröshagyma, a csicsóka. A mikrobiom egészségét úgy is fenntarthatjuk, ha változatosan táplálkozunk.

A vízfogyasztás is nagyon fontos az emésztőrendszerünk szempontjából. A víz javítja az emésztést, segít a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódásában és a hasznosulásukban. Elősegíti a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát is, illetve pozitívan hat a bél nyálkahártyájára.

Hasznos, ha meleg citromos vízzel indítjuk a napot, hiszen a víz hidratálja a szervezetet, míg a citrom segít a test méregtelenítésében. Amennyiben unjuk a vizet önmagában fogyasztani, akkor aprítsunk bele zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, akár mentát vagy citromfüvet.

A testmozgás hiánya szintén összefüggésbe hozható a nem megfelelő mikrobiommal, a kényes egyensúly felborulásával. Minél többet és minél intenzívebben mozgunk, annál jobb lesz a bélflóránk egészsége. A hét öt napján, napi legalább 30 percet mozogjunk. Ezzel nemcsak a bélrendszerünk, hanem a szívünk és az érrendszerünk egészségét is támogatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.