Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
94.5 tonna az aranytartalék - sosem volt még ennyi
  2021-07-07 20:45:44, szerda
 
 




94,5 TONNA AZ ARANYTARTALÉK - SOSEM VOLT MÉG ENNYI


Orbán Viktor: veszélyes idők jönnek, tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség

Veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség - jelentette ki a miniszterelnök kedden, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti logisztikai központjában a jegybankelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor, miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot, azt hangsúlyozta: fontos az emberek számára, hogy sok arany van, mert ahhoz, hogy az embereknek legyen pénzük, egyrészt pénzre van szükség, valamint arra, hogy a pénznek legyen értéke. A pénz értékét pedig három dolog garantálja: az arany, a jegybank és a kormány - tette hozzá.

"Zavaros idők jönnek, veszélyes idők jönnek, nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre és biztonságra van szükség" - fogalmazott a kormányfő, aki köszönetet mondott Matolcsy György jegybankelnöknek, amiért az MNB ezt a tartalékot, fedezetet és biztonságot nyújtja az országnak.

Felidézte: néhány évvel ezelőtt arra lettek figyelmesek, hogy mozgás indult meg az aranypiacon, megváltozott a jegybankok aranyvásárlási és tartalékolási politikája. Úgy látták, az a meggyőződés alakult ki, hogy ugyan pénz van a piacon és a hitel bőségesen elérhető, de olyan idők jönnek, amikor csak hitelre támaszkodni nem biztonságos - folytatta.

A miniszterelnök közlése szerint ezért a kormány, a jegybank függetlenségét tiszteletben tartva, azt mondta: "legyen több és legyen itthon" az aranytartalék, de az már nem a kormány hatásköre volt, hogy mennyivel több, és mikor érkezik az haza.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet: a hagyományos tárolási helyekről több évig tartó procedúra hazahozni az aranykészleteket, Magyarországon pedig a legmodernebb nemzetközi biztonsági körülmények között őrzik nemcsak a készpénzt, hanem az aranyat is. Ez nem egy "kóceráj", Magyarország a technológiai versenyben is igen előkelő helyen van - mondta a kormányfő.

Matolcsy György, az MNB elnöke úgy fogalmazott: különleges és örömteli pillanatban vagyunk, a nemzet aranya hazaérkezett, Magyarország aranytartaléka gyarapodott. Megköszönte a munkát mindazoknak, akik az elmúlt egy évben részt vettek a Magyarországra érkezett 63 tonna arany hazahozatalában. Úgy értékelt: egészen különleges gazdaságtörténeti pillanat ez, mert még soha nem volt ilyen magas az aranykészlete Magyarországnak.

Emlékeztetett: a jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.

Rámutatott: ezzel "már kihúzhatjuk magunkat", hiszen a világon az aranytartalék rangsorában az 56. helyről a 36. helyre ugrott Magyarország, a térségben pedig a hatodikról a harmadik helyre léptünk, Lengyelországban és Romániában van csak nagyobb aranytartalék. Ugyanakkor - folytatta - az egy főre jutó aranytartalékban a térségben Magyarország éllovas lett. Jelezte: minden egyes magyarra 0,31 uncia arany jut, ami már egy tekintélyes szám, de még egyharmada az osztrák értéknek, így van még "tovább".

Úgy vélte: az arany továbbra is nagyon fontos, és könnyen lehet, hogy ebben az évtizedben még fontosabb lesz. Az arany nemzetstratégiai, gazdaságstratégiai ügy, egy védelmi vonal. Akinek aranya van, az nem tartozik senkinek, tehát kötelezettség nélkül tart aranyat - hangsúlyozta.

Kijelentette: a magyar aranytartalék nagyon fontos szerepet visz a teljes magyar devizatartalékban, így ez egy biztonsági, stratégiai védelmi eszköz.

Felidézte: Magyarország mindig is "kincses ország" volt, Erdélyben összesen ezer tonna aranyat bányásztak. "Arany volt, és most megint van" - fogalmazott Matolcsy György.

MTI 2021. július 6.


Link



Az MNB korábbi közleménye szerint a világon a 36. helyre lépett előre Magyarország, olyan országokat is megelőzve, mint Dánia vagy Finnország, nem is beszélve egy sor eurózóna-tagállamról, ahol a közös deviza mellett kisebb jelentősége van a saját tartaléknak.

A jegybank korábban azt emelte ki, hogy jelenleg biztonságosabb befektetési formának tartja a fizikai aranyat, illetve a piacon erősíti a bizalmat, ha egy ország ilyen jellegű tartalékkal rendelkezik.

SZÉP CSENDBEN A MAGYAR JEGYBANK AZ UTÓBBI MAJDNEM KÉT ÉV LEGNAGYOBB ARANYVÁSÁRLÁSÁT HAJTOTTA VÉGRE,

tavaly 250 milliárd forintos osztalékot tudott fizetni emiatt a jegybank a költségvetésbe.


Sosem volt ennyi aranytartaléka Magyarországnak

Link



Váratlanul sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Matolcsy György

Link











 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Európát riogatja a delta variáns
  2021-07-07 20:45:28, szerda
 
 





EURÓPÁT RIOGATJA A DELTA VARIÁNS


Aggasztó dolgot közölt Szlávik János a delta variánssal kapcsolatban

Európában robbanásszerűen terjed a koronavírus delta variánsa, ezért egyre több ország szigorít a beutazási szabályain. Dr. Szlávik János, a TV2 Mokkában azt mondta, a nyári utazgatások miatt hazánkba is nagy számban hurcolhatják be a variánst.


KÖNNYEBBEN TERJED MINT A TÖBBI

"Az országok nyitva vannak, ezért könnyen bejuthat hazánkba is az Európában sok megbetegedést okozó delta variáns. Különböző előrejelzések vannak, még olyat is láttam, hogy előfordulhat, hogy a negyedik nagyobb hullám lesz mint harmadik volt. A delta variáns ugyan könnyebben terjed emberről-emberre, de úgy tűnik, hogy nem súlyosabb" - mondta dr. Szlávik János infektológus a Mokkában. Hozzátette, hogy aki megkapta mindkét oltását, az viszonylag biztonságban tudhatja magát ezzel a mutánssal szemben, ami inkább az oltatlanokra jelenthet veszélyt.



Szlávik János szerint a külföldi nyaralásokkal hozzánk is megérkezhet a delta variáns - Markovics Gábor/Ripost





"A jelenlegi oltások is hatékonyak a deltával szemben, de folyamatban van a továbbfejlesztésük, akár még az idén rendelkezésünkre állhatnak még hatékonyabb oltások" - mondta az infektológus, aki hozzátette, hogy ugyan már több mint 5,5 millióan be vagyunk oltva, de nagyobb biztonságban lennénk, ráadásul a 4. hullámot is elkerülhetnénk, ha még legalább 3 millióan megkapnák mindkét oltásukat.


7-8 EMBERNEK IS ÁT LEHET ADNI A FERTŐZÉST

Azért terjed ilyen gyorsan Európában a delta variáns a szakemberek szerint, mert háromszor fertőzőbb az eredeti vuhani koronavírusnál, de még az alfa variánsnak elnevezett britnél is magasabb a fertőzési rátája.

Prof. dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak elmondta, hogy csak az oltásokkal kerülhetjük el a betegség súlyos lefolyását.

"Aki oltatlanul elkapja az indiai, vagyis delta variánst, az 7-8 embernek adhatja át a vírust, míg a brit alfánál csak 5, a vuhaninál pedig csak 2,5 embert fertőzhetett meg egy megbetegedett "- emelte ki a szakember.



Emelkedik Európában a koronavírusos esetek száma a delta variáns miatt - shutterstock





TELJESEN MÁS TÜNETEKKEL JÁR


Az indiai variáns alattomosabb az alapvírusnál és a korábbi mutációknál, mivel sokszor alig észlelhető tünetekkel jelentkezik, sokszor már csak a kórházi kezelést igénylő súlyosabb stádiumban észlelik a betegség jelenlétét, mikor már tüdőgyulladás, nehézlégzés lép fel és lélegeztetőgépre kell tenni a beteget. Ebből adódóan a korai stádiumban receptre felírható Favipiravirral sem kerülhetőek el a súlyosabb szövődmények. Fejfájás, torokfájás, orrfolyás, láz a delta variáns jellemző tünete, de több esetben vannak gyomor panaszok is, hasmenés, hányás. A szaglás, és ízérzékelés csökkenése, elvesztése azért nem jellemző rá, mert nem az érzékelő idegsejteket támadja meg, mint a vuhani alapvírus. Az elején leginkább csak rossz közérzetnek, súlyosabb náthának tűnik.


KÜLFÖLDÖN ROSSZABBODIK A HELYZET

Miközben mi a magas átoltottság és a kedvező fertőzöttségi adatok miatt eldobhattuk a maszkot, sok európai országban egyre több megbetegedést regisztrálnak, ami egyértelműen a delta mutáns miatt van. Ez a variáció egyébként Dél-Afrikában és Ausztráliában is durván felütötte a fejét: előbbi esetben emiatt rekordot döntött a fertőzéses esetek napi száma, Ausztráliában pedig felére csökkentik az országba érkezők maximális számát, heti 6 ezerről 3 ezerre.



Problémásabb lehet a nyári utazgatás a delta variáns terjedése miatt - AFP





Franciaországban minden héten megduplázódik a fertőzésszám, már július végére várják a járvány negyedik hullámát.

Németországban is gyorsan terjed a delta vírus, 50 százalékkal magasabb az előfordulási esélye a korábbiaknál. Mivel ott a fiatalok átoltottsága jócskán elmarad a magyarországi adatoktól, az oltatlan 50 év alattiak körében regisztráltak sok új koronavírusos esetet.

Norvégiában is féltik az oltatlanokat, a delta gyors terjedése miatt elhalasztják a nyitást.

Nagy-Britanniában egy hónappal később nyitnak, mert egyre csak nő a delta variáns okozta megbetegedések száma.

Horvátország aggódik a turisztikai szezon miatt, mert náluk a felnőttek kevesebb mint fele kapott vakcinát. Előrejelzések szerint 55 százalékos átoltottsággal kerülhetnék el az újabb járványhullámot. Az oltatlanok sem kórházba, sem bevásárlóközpontba nem mehetnek majd.

Szlovénia 10 napos karantént rendelt el azok esetében, akik delta fertőzött országokból jönnek (Franciaországból, Írországból, Liechtensteinből, Nagy Britanniából és Egyiptomból érkezőkkel szemben).

Ukrajnában megduplázódott a fertőzöttek száma az előző naphoz képest, ezért emelik a kórházi ágyak számát és a védőoltások napi mennyiségét.


Link








Rusvai Miklós elárulta, kell-e nyáron új járványhullámtól tartani

Link



Rusvai Miklós elmondta, mivel csökkenthetjük a negyedik hullám esélyét
Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye a negyedik hullámnak.

Link



Koronavírus: új oltási akciót indítanak itthon, nagy felfordulát okoz a delta variáns a világban

Link



Figyelmeztetés érkezett: Magyarországra is behurcolhatják a delta variánst a nyaralók

Link



A delta-variáns már nyáron tarolhat Európában

Link











 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1054
  • e Hét: 12132
  • e Hónap: 34620
  • e Év: 212495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.