Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az autoimmunbetegség három egyszerű oka
  2021-07-08 22:23:48, csütörtök
 
  Amikor megkapjuk a diagnózist, hogy autoimmun betegek vagyunk, akkor megfogalmazódik bennünk a kérdés, hogy miért pont én, és egyáltalán milyen okai lehetnek. Milyen tényezők játszanak szerepet ennek a betegségnek a létrejöttében.

Manapság egyre több információ van a kutatók és az orvosok birtokában, így egyre többet tudnak meg ezzel a betegséggel kapcsolatban. A tüneteket ma már nagyszerűen lehet kezelni, azonban a betegség gyógyítására nincs lehetőség, de megfelelő kezeléssel, terápiával és életmódbeli változtatással sokat tehetünk annak érdekében, hogy a betegség ne lángoljon fel, a tünetek ne súlyosbodjanak. Már ez is sokat jelent, főleg, ha valakinek nem is egy, hanem kettő vagy ennél több autoimmunbetegséggel is meg kell küzdenie.

Sajnos manapság egyre több ember érintett, hiszen a rák és a szívbetegség után a harmadik helyen áll a leggyakoribb betegségek rangsorában. Ma már több mint 80 különböző autoimmun betegséget azonosítottak, azonban nagyon meglepő, hogy mindegyik kialakulásában 3 tényező is központi szerepet játszik.

Az autoimmun betegségek kialakulásában nagy szerepe van a genetikának. A genetikai érzékenységtől függően különböző autoimmun betegségek alakulhatnak ki, például a fehér emberek körében ötször nagyobb valószínűséggel keletkezik gyulladásos bélbetegség, mint például az afrikai embereknél.

Az autoimmun betegségek kialakulásában nagy szerepe van még az életmódnak és a környezeti hatásoknak is. Például a gomba, a vírus, a baktérium, a paraziták okozta fertőzések is okai lehetnek az autoimmun betegségek kialakulásának. Tényezők, amelyek szerepet játszhatnak még: nehézfémek, alkohol, glutén, stressz, gyógyszerek, koffein, élelmiszer adalékanyagok, ,,szemét ételek", mint például a tartósítószeres, feldolgozott, gyorséttermi ételek.

A szivárgó bélszindróma is oka lehet a betegség létrejöttének. Amennyiben károsodás keletkezik a vékonybélben úgy nagyobb molekulák, környezeti és egyéb toxinok is bekerülhetnek a véráramba, ami immunreakciót indít el: az immunrendszer megtámadja ezeket a molekulákat. Ezzel az a baj, hogy ezek a molekulák úgy néznek ki, mint a szervek szövetei, így az immunrendszer megzavarodik és gyakran a saját szöveteit, szerveit pusztítja. Hashimoto-kórnál például a pajzsmirigy szövetei válnak célponttá.

Az, hogy milyen betegség alakul ki, függ attól, hogy az immunrendszer mely szervet támadja meg. Eszerint kialakulhat például ízületi gyulladás, ha az immunrendszer az ízületeket veszi célba, ha az idegek ellen indít támadást, akkor nagy az esély a szklerózis multiplex kialakulására, ha viszont a bélrendszer ellen fordul, akkor Crohn-betegség is kialakulhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A shikakaipor megszépíti a hajunkat
  2021-07-08 22:18:59, csütörtök
 
  A shikakaiport már évszázadok óta alkalmazzák Indiában a hajápolásban. Ez az ajurvédikus gyógynövény valójában egy cserje, amely magjából készült őrlemény akár a sampont is helyettesítheti, mivel remek tisztító tulajdonságokkal rendelkezik.

A shikakai tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek biztosíthatják a haj egészségét. Nagy mennyiségben található meg benne az A-, a C-, a D- és a K-vitamin, amelyek hozzájárulnak az egészséges hajkoronához. Szaponinokban és antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek hidratálják és puhává varázsolják a hajat. Az antioxidánsok megakadályozzák a haj töredezettségét és késleltetik az őszülést is.

A shikakaipor gombaellenes és antibakteriális hatással is rendelkezik, ami megóvhatja a fejbőrt a fertőzésektől. Samponként is használhatjuk, sokkal egészségesebb, mint az olyan termékek, amelyek számtalan káros anyagot tartalmaznak.

Ennek a gyógynövénynek köszönhetően extrán ragyogóvá válhat a hajunk és sokkal kezelhetőbb is lesz. Mivel sok antioxidánst, vitamint és szaponint tartalmaz, rendszeres használatával a haj szerkezete nagy javulást mutathat. Az ápolás mellett természetesen remekül tisztít is, hiszen sikeresen eltávolítja a szennyeződéseket.

Sokan nem kedvelik az illatát, ezért különféle illóolajat is adhatunk hozzá. Jó választás lehet a rozmaring-illóolaj, hiszen ez serkenti a haj növekedését és segít a fejbőrt tisztán tartani.

A korpásodás sokak számára okoz problémát. Ezt egy gomba okozza, ami ellen szintén hatásos lehet a shikakaipor, hiszen gombaellenes hatással is rendelkezik.

Az egészséges fejbőr az egészséges haj kulcsa. A viszketés gyakran valamilyen fertőzés következménye, a shikakaipor antibakteriális és gombaellenes hatása azonban ennek a problémának a megszüntetésében is segíthet.

Ez a gyógynövény szinte csodákat művel a hajjal, hiszen megelőzhető vele a drasztikus hajhullás és serkenti a haj növekedését. Antioxidánsainak köszönhetően javítja a fejbőr keringését, illetve megakadályozza, hogy a hajunk idő előtt elkezdjen őszülni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Női hőhullámok ellen
  2021-07-08 22:16:28, csütörtök
 
  Az egyik leggyakoribb tünet a menopauza szakaszába lépő nők életében a hőhullámok. A nők mintegy 85%-a tapasztalja ezt a kellemetlen jelenséget, illetve az éjszakai izzadást, ami a nők jelentős százalékánál akár 1-5 évig is tarthat, de nem kizárt az sem, hogy jóval a posztmenopauza szakaszában is jelentkeznek ezek a tünetek. A hőhullámok oka nem más, mint a két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron szintjének drasztikus csökkenése.

A hőhullám alatt az erek kitágulnak, ami megnöveli a vér áramlását, és ez bőrpírt okoz az arcon, a nyakon és a mellkason. A hőmérséklet is megemelkedik és ezt izzadás követi. Sokan ilyenkor megnövekedett pulzusszámról, szédülésről, hányingerről és ájulásról számolnak be. Az éjszakai izzadás az alvást is megzavarja, ami másnap oka lehet a rossz hangulatnak, illetve a csökkent memóriának.

Vannak azonban egyszerű módszerek a hőhullám gyakoriságának és intenzitásának csökkentésére. Hasznos lehet ilyenkor, ha hidratáltak maradunk, hiszen ez alapvetően fontos a kognitív funkcióink működéséhez. Érdemes viszont csökkenteni a tea- és a kávéfogyasztást, mivel ezek koffeint tartalmaznak és dehidratációt okozhatnak.

A hőhullámok kiváltásában sok minden játszhat szerepet, például a forró ételek is, amelyek megemelik a szervezet alaphőmérsékletét, de még a fűszeres ételek, a koffein és a cukor is hozzájárulhat ehhez a kellemetlen jelenséghez.

A fitoösztrogének olyan hormonszerű vegyületek, amelyek segítenek fenntartani a hormonok egyensúlyát, egyben csökkentik az éjszakai izzadást és a hőhullámokat. Leginkább a növényekben találhatók meg, például a szójában az izoflavonok. De a lignánt is érdemes megemlíteni, amely nagy mennyiségben a lenmagban, a szezámmagban és a brokkoliban található.

Az alkohol a szervezetbe kerülve negatívan hat a vércukorszintre, sőt a hőhullámok kialakulásáért is felelőssé tehető. Ráadásul vízhajtó hatással rendelkezik, ami dehidratációt okozhat, de a máj működését is negatívan befolyásolja. Tudnunk kell azt is, hogy a máj szabályozza a vérrendszerben keringő ösztrogén mennyiséget.

Léteznek gyógynövények, amelyek kiegyensúlyozó hatással vannak a hormonokra. Ilyen például a poloskavész, amely csökkenti a hőhullámokat és a menopauza szakaszában a hüvelyszárazságot. A vörös lóhere is mérsékelheti a hőhullámokat, egyben segíti a jobb alvást. A zsálya teaként fogyasztva bevethető hőhullámok és éjszakai izzadás esetén. Az orbáncfű is hasznos lehet, hiszen csökkenti a hőhullámokat, emellett hatékony enyhe depresszió esetén is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A barna rizs egészségre gyakorolt hatásai
  2021-07-08 22:12:33, csütörtök
 
  A rizs már évszázadok óta nagyon fontos táplálék a világ minden táján. Indiában és Kínában például nem is teljes az étkezés rizs nélkül. Nagyon sokfélét fogyasztanak - basmati, fehér, barna és fekete rizst is - nemcsak azért, mert ez egy tipikus ázsiai étel, hanem azért is, mert úgy vélik, hogy a rizsnek számtalan egészségügyi előnye létezik.

A barna rizs sokkal egészségesebb, mint a fehér változat, hiszen magasabb a tápértéke, ez a szupertáplálék alacsony zsírtartalmú és kalóriamentes is egyben. Nagyon sok élelmi rostot és ásványi anyagot tartalmaz, mint például vas, kalcium, foszfor, cink, szelén, magnézium. De B1-, B2-, B3-, B6-, illetve E- és K-vitaminban is bővelkedik, ezen kívül az antioxidáns flavonoidoknak, a fehérjéknek és az esszenciális zsírsavaknak is gazdag tárháza.

A barna rizs az egyik olyan táplálék, amely támogathatja a fogyókúránkat, hiszen gazdag élelmi rostokban, így könnyen eltelít bennünket. Minél több rostos ételt fogyasztunk, annál kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. Így amennyiben lecseréljük a fehér rizst barna rizsre, csökkenthetjük a hasi zsír mennyiségét.

További előnye a barna rizsnek, hogy alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. Az alacsony glikémiás szint azt jelenti, hogy csak lassan szívódik fel, így nem emeli meg drasztikusan a vércukor szintjét.

Tanulmányok igazolják, ha napi 3 alkalommal fogyasztunk rostos táplálékokat, mint amilyen például a barna rizs is, akkor mintegy 35%-kal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A barna rizs ezen kívül fitinsavat és esszenciális polifenolokat is tartalmaz, melyek szintén megakadályozzák a cukor gyors felszívódását, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Ez a gabona előnyös lehet azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a koleszterinszintjüket, hiszen segít a kiválasztásában.

A barna rizs a kognitív diszfunkció kialakulását is mérsékelheti, illetve védelmet jelenthet a különféle neurodegeneratív betegségekkel szemben. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór, illetve a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázata is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért fehér a nyelvünk és mit tehetünk ellene?
  2021-07-08 22:09:17, csütörtök
 
  Mint minden testrészünk és szervünk, a nyelvünk is üzenhet nekünk. Amennyiben valakinek fehér a nyelve, akkor nem biztos, hogy a legjobb egészségi állapotnak örvend. Előfordulhat, hogy az egész nyelven fehér bevonat képződik, de az is lehetséges, hogy csak kisebb-nagyobb fehér foltok tarkítják.

A fehér nyelv sok mindent jelezhet. Lehet, hogy ,,csak" bakteriális fertőzéssel van dolgunk, de az is elképzelhető, hogy valamilyen rákos megbetegedés okozza ezt az elváltozást.

A leggyakoribb oka a fehér nyelv kialakulásának a rossz szájhigiénia. A nyelvünkön apró dudorok vannak, amelyek között előszeretettel bújnak meg az ételmaradékok és ezekkel együtt a baktériumok is. Ezek azonban nemcsak fehér bevonatot képeznek a nyelven, hanem kellemetlen szájszagot is okozhatnak.

Mi válthatja még ki ezt a kellemetlen problémát? Többek között a szájszárazság, a dehidratáció, a láz és a leukoplakia, amely a dohányzás következtében alakul ki a nyelven. Szájpenész, szájüregi- és nyelvrák is oka lehet a fehér színű bevonat kialakulásának.

De más okok is közrejátszhatnak, például dohányzás, alkoholizálás, egyes gyógyszerek, antibiotikumok, illetve a nem megfelelő száj- és fogápolás.

Természetes módszerek is segíthetnek a fehér bevonat eltüntetésében. Az egyik legjobb ilyen módszer a szódabikarbóna alkalmazása lehet. Ehhez készítsen pasztát vízből és szódabikarbónából, helyezzen egy adagot a nyelvére, majd nyelvtisztító kefe segítségével tisztítsa meg a nyelvét.

A kurkuma is segíthet a jó szájhigiénia fenntartásában. Készítsen pasztát kurkumapor és néhány csepp citromlé segítségével, majd a fent leírt módszert alkalmazza. A nyelve be is sárgulhat ugyan, de ez hamarosan eltűnik.

A kókuszolaj is jó megoldás lehet. Öblögessen 10 percig egy evőkanálnyi kókuszolajjal, fontos, hogy az olajat köpje ki, ne nyelje le. Ezt követően mosson a szokásos módon fogat.

A tengeri só is hatékony a nyelv megtisztításában, ráadásul nagyon eredményes a szájüregi baktériumok elpusztításában. Készítsen pasztát, majd tegyen belőle egy adagot a nyelvére, aztán nyelvtisztító kefe segítségével tisztítsa meg a nyelvét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1037
  • e Hét: 3020
  • e Hónap: 16769
  • e Év: 221470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.