Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Ötkarikás történetek
  2021-07-09 19:00:52, péntek
 
 




ÖTKARIKÁS TÖRTÉNETEK


Bár már csak néhány nap van hátra a tokiói olimpiáig, megkezdjük a ráhangolást a remélhetőleg magyar sikerekre. Először egy olyan több részes olimpiatörténeti sorozattal, amelyben az eredmények mellett kitekintünk arra politikai, társadalmi, kulturális közegre is, amelyben az adott olimpiát megrendezték.







Wilma legyőzte a paralízist


Ha létezik balszerencsés sportoló, akkor az amerikai Wilma Rudolf az. Fiatalon gyermekbénulásban szenvedett, ám akaratereje jóvoltából az olasz fővárosban 1960-ban 3 aranyérmet szerzett. Végül fiatalon, 54 évesen rákban hunyt le.

Máig róla beszél a világ. A Fekeróte Gazella vagy Villám Wilma édesapja kétszer nősült, huszonkét (!) utódot nemzett, köztük huszadikként jött világra Wilma. Gyermekkorában skarlát, tüdőgyulladás gyötörte, majd paralízise miatt járógépet viselt. Acélos hittel és akarattal rendbe jött, kosárlabdázóként bizonyított, majd az olasz fővárosban megnyerte a 100 és 200 m-es síkfutást, és tagja volt az a 4X100-as győztes amerikai váltónak. A sors kegyetlenül bánmt vele: 54 éves volt, amikor áttétes rákban elhunyt. Előbb agyát támadta a kór, végül a torkára húzódva okozta végzetét.







Félt a repüléstől


Csaknem lemaradt egyetlen olimpiai aranyérméről Cassius Clay, akit később hivatásos bunyósként Muhanned Ali néven tisztelt az ökölvilág. Az ok egyszerű. Irtózott a repüléstől, ezért nem kívánt Itáliába utazni.

És ha már boksz! A mi csodálatos Papp Lacink nyomába lépett Török Gyula. A Béka becenevű öklözőnk a szovjet Szergej Szivko elleni aranymeccsén az első két menetben sziporkázott, és bár a záró 3 percben akadtak megingásai, de nyakába került az aranyérem. Ez azért is figyelemfelkeltő, mert e sportágban 1928 óta a mieink mindig szereztek olimpiai első helyet.







Göröcs jános és Albert Flórián csapata bronzérmes lett - Szomorú bronz


A futbalpályán nem ment Ilyen jól az ,,aranylábúaknak", Göröcs János hiába művelt parádés dolgokat, válogatottunk a várt első helyezés helyett mindössze bronzérmes lett. Albert Flórián, a későbbi aranylabdás ferencvárosi center azzal védekezett, a selejtezőkkel együtt összesen kilenc mérkőzést játszottak, azok közül nyolcat megnyertek, s mindössze a dánoktól kaptak ki. Hát hol itt az igazság? - mérgelődött. Persze a mieink ennél magasztosabb pillanatokat is átéltek, Gerevich Aladár hatodik kardvívó aranyérmét szerezte, ugyanebben a fegyvernemben a válogatottunk hetedik ötkarikás eseményén végzett élen.







Lesett, meghalt


Sohasem tért haza szeretteihez az Örök városból a dánok országúti kerékpár-versenyzője, Knaud Jensen, aki a 100 km-es viadalon 12 kilométerre a céltól leesett a versenygépéről, és meghalt. A halottkém vizsgálata szerint a kánikula végzett vele, de utóbb kiderült: meg nem engedett ajzószerekkel élt:


Link



SZTORIK AZ OLIMPIÁKRÓL







Csapó Gábor többmilliós telefonszámlát hagyott maga után


Az olimpia mindenkinek mást jelent, egyvalamiben azonban az összes résztvevő egyetért: örök élmény. A játék nemcsak a sportról szól, sokkal több annál. A Bors olimpikonokat kérdezett arról, hogy mire emlékeznek vissza a legszívesebben.







Vitray Tamás ujjára Jesse Owens csapta az ajtót


A legendás sportriporter az első ötkarikás játékára emlékszik a legszívesebben.

- Az első olimpiám az 1960-as volt. Rómába főnökömmel, Radnai Jánossal utaztunk ki. Néhány napja már zajlottak a játékok, amikor megtudtam, hogy a sajtóközpontban ott van Jesse Owens, gyerekkorom nagy-nagy idolja is. Ugyan még soha nem láttam, a 36-os, berlini olimpiáról még nem volt televíziós közvetítés, de álmomból fölébresztve is megismertem volna. Rómában végig nagyszerű idő volt, az egyik nap viszont leszakadt az ég.










Aznap, amikor indultunk haza, az autóból megláttam őt. Jött ki a központból, nézte, milyen borzalmas az idő. Kinyitottam az ajtót, és kikiáltottam: - Jöjjön, Mr. Owens! - arra gondoltam, bárhová megy, elvisszük. Odaszaladt, megköszönte a segítséget, majd mondta, ott felejtetett valamit, vissza kell mennie, és azzal a lendülettel becsapta az ajtót. Egyenes rá az ujjamra! Majd elájultam! Aznap este bekötözve tudósítottam Török Gyula ökölvívónk aranyérmét.







Látták a terrorakciót


Dunai Antal korábbi válogatott labdarúgó azt sem tudta, mivel kezdje a sztorizgatást.

- Az olimpia fenséges esemény, öt olimpián jártam, háromszor sportolóként, egyszer edzőként, Pekingben pedig MOB-tagként. Az első mindig a legnagyobb hatású, 64-ben kijutni Japánba, hihetetlen volt, pláne, hogy átrepültünk az Északi-sark felett, szinte egyszerre láttuk a napnyugtát és a napfelkeltét. Mexikó egész más volt, sosem feledem, ahogy a focitorna megnyerése után együtt énekeltük a Guantanamérát a sombrerós mexikói zenészekkel. München pedig a palesztin terroristák túszejtése miatt maradt meg. Az erkélyről néztük, ahogy fegyveresek lopakodnak a házak oldalában, a fejünk búbja alig látszott ki. Féltünk. De egy focicsapatban mindig van valaki, aki a legnehezebb helyzetben is megőrzi a humorérzékét. Miközben mi leskelődtünk lefelé, hogy mi történik, valaki a hátunk mögött felfújt egy hatalmas zacskót, rácsapott, és kipukkasztotta! Azt hittük, lőnek. Szűcs Lajos, ez a kemény, félelmet nem ismerő bekk, a kis Kocsis meg a többiek, azonnal hasra vágódtak. Majd összecsináltuk magunkat, úgy megijedtünk, még a német kommandósok is azt figyelték, honnan tüzelnek. Aztán a többiek mögöttünk elkezdtek hahotázni.







A legfiatalabb olimpikon

Kárpáti György, a Nemzet Sportolója három olimpiát járt meg vízilabdázóként.


- Nekem a mindent az jelenti, amikor 17 évesen részt vehettem a helsinki tornán. Meg is nyertük. Azóta is nyilván vagyok tartva, mert én vagyok minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója. Az volt a legeredményesebb olimpia, 16 aranyat hoztunk haza. Sosem fogom elfelejteni, ahogyan megszeppenve, gyerekként ott álltam az óriások között. Ötször voltam résztvevő, háromszor pedig mint edző voltam jelen. Az egész életemet meghatározta az a sikerélmény.







Telefonvonalat loptak Montrealban


Csapó Gábor, az 1976-os, montreali aranyérmes vízilabdacsapat tagja egyik pillanatról a másikra lett a játékosok kedvence. Nevét mindenki tudta.


- A mi időnkben minden más volt. Az olimpiai aranyért hetvenezer forintot kaptunk, a 11 fős csapatunkat kétszobás lakásban szállásolták el, heten voltunk egy légtérben. És akkoriban még telefonálni sem nagyon lehetett. Márpedig én nagyon szerettem telefonálni. Ahogy kiértünk, azt figyeltem, honnan tudnám megoldani. Két nap múlva, öt méter magasban, egy ház oldalfalán találtam egy elosztószekrényt. Elmentem, vettem kemény 12 kanadai dollárért egy telefont, és rácsatlakoztam. A központostól megkérdeztem - hogy engem is tudjanak hívni -, hogy mi a számom. Na, onnantól kezdve kedvünkre telefonálgattunk Faragó Tomival. Ott kuksoltunk a készülék mellett. A gond az volt, hogy látta ezt a többi sportoló, mire föl a nap 24 órájában, indaiaktól kezdve, bolgárokon át, ötvenen- hatvanan álltak sorban, hogy ők is sorra kerüljenek. Szerintem többmilliós számlát hoztunk össze. De közben mi nagyon nagy sztárok lettünk: miénk volt a telefon.







Adásban közölték: apa lett

Gyulay Zsolt kajakozónak az 1988-as szöuli olimpia alatt született meg a lánya.


- A csapat 15-én utazott el Szöulba, a feleségem pedig 19-én adott életet a lányomnak. Ráadásul akkoriban, 1988-ban még közel sem tartott ott a technika, ahol most, így szinte semmilyen információ nem jutott el hozzánk. Végül Vass István Zoltán sportriporter jelentette be élő, egyenes adásban, hogy megszületett Blanka Olimpia nevű lányom, innen tudtam meg én is. Tíz nappal később pedig megnyertük az olimpiát.







Féltékenység bánt el az olimpiák hősével?


Paavo Nurmi a sporttörténelem egyik legkiemelkedőbb alakja, aki azonban nemcsak kilenc aranyérmével írta be magát az ötkarikás krónikákba, hanem mint az egyik legjelentősebb áldozata az olimpiai mozgalom múltját végigkísérő ,,profik kontra amatőrizmus" problémakörnek. A futózseni versenyzési jogát éppen 79 évvel ezelőtt, a Los Angeles-i játékokhoz közeledvén függesztették fel - nem kis mértékben a finnek atlétikai sikereire állítólag féltékeny svédek neves sportdiplomatája, Sigfrid Edström közreműködésével.

Paavo Nurmi egyike volt a húszas évek két legjelentősebb (olimpiai) sporthéroszának: az atlétikai pályák elsősorban az ő sikereitől voltak hangosak, míg az uszodák Johnny Weissmüllerétől, a későbbi Tarzanétól. Dicsőségük azonban nemcsak saját évtizedüket ragyogta be, mindmáig kiemelkedőnek számít, miközben a korszakukra jellemző ötkarikás szemlélet már régóta túlhaladottá vált.

Amikor azonban a (szintén remek honfitársai közül is kimagasló) finn csodafutó versenyzett, még nagyon komolyan vették a modern kori sport magasztos eszméket követő ,,alapító atyáinak" elvét, miszerint csakis az amatőrizmus fogadható el, a pénznek - és így a hivatásosoknak - nincs közöttük helye. E szellemiség csak lassan olvadt fel, hiszen még a NOB-elnöki tisztet 1972-ig betöltő Avery Brundage is az eltökélt szószólói közé tartozott.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ötös tanácsának ma (azaz 1932. április 3-án) tartott ülésén Sigfrid Edström (a nagy tekintélyű svéd úriember az IAAF alapítója, órákon át tárgyalta azt az anyagot, amelyet Nurmi amatőrsége kapcsán eléje terjesztettek, és a felhozott vádakat nyomósaknak találva a sportoló versenyzési jogát nemzetközi viadalokra vonatkozólag azonnali hatállyal felfüggesztette. Ez addig marad érvényben, ameddig a finn szövetség - amelynek a Nurmi ellen összegyűjtött bizonyítékokat átadták - végleges ítéletet nem hoz.

A finn szövetség röviddel az IAAF ülése előtt megvizsgálta Nurmi amatőrségét, és úgy találta, hogy azon nincs folt, Nurmi ,,egy pennyt sem fordított soha a saját hasznára". Nehezen hihető, hogy a finnek felső nyomásra változtassanak az álláspontjukon.

Az 1920-as antwerpeni olimpián kettős győzelemmel futott be a világ érdeklődésének középpontjába, és azóta harminc világrekord-javítás, számtalan nagy győzelem és ötkarikás koszorúk sorozata hirdeti a földkerekség legnagyobb atlétájának dicsőségét.

Link















 
 
0 komment , kategória:  Sport  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1087
  • e Hét: 7431
  • e Hónap: 34054
  • e Év: 171426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.