Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
sütőtök tagine marokkóból
  2018-10-27 18:06:12, szombat
 
  SÜTŐTÖK TAGINE MAROKKÓBÓL

A taginhoz
1 ek olívaolaj
2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
3 cm gyömbér (friss, reszelt)
55 dkg sütőtök (felkockázva)
1 tk fahéj (őrölt)
1 teáskanál koriander (őrölt)
1 teáskanál római kömény (őrölt)
1 teáskanál harissa paszta
só ízlés szerint
1 ek méz
7 dkg sűrített paradicsom
5 dkg vörösáfonya (aszalt vagy mazsola)
40 dkg vörösbab (konzerv )
20 dkg kuszkusz
1 db citrom (leve és héja, opcionális)
1 csokor petrezselyem (apróra vágott)
4 dl víz

A harissához (60 ml)
35 dkg paprika (sült)
2 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 tk cayenne bors (vagy fűszerpaprika)
0.5 db chili (friss, vékonyra karikázva, ízlés szerint)
2 ek napraforgó olaj

1. Elkészítjük a harissát: a hozzávalókat botmixerrel pürésítjük.
2. Az apróra vágott hagymát a reszelt gyömbérrel együtt megpároljuk.
3. Hozzáadjuk a sütőtök kockákat, és átforgatjuk a dinsztelt gyömbéres hagymán.
4. Rászórjuk az őrölt fűszereket, az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a harisát és 3-4 deci vizet. Lefedve főzzük addig, amíg a tök meg nem puhul.
5. A már puha tökhöz adjuk végül a babkonzervet, amivel még egyszer összerottyantjuk.
6. Megszórjuk petrezselyemzölddel.
7. Kuszkusszal tálaljuk. (A kuszkuszra annyi forrásban levő vizet öntünk, hogy ujjnyi vastagon ellepje, kicsit megsózzuk, és lefedve hagyjuk 5 perc alatt duplájára dagadni. A kész kuszkuszba kerül a citromhéj és a citromlé.)



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
cukkini fasírt
  2017-02-01 13:06:44, szerda
 
 



1. A legyalult cukkinit sózd meg, forgasd át, hagyd egy órát állni. Majd nyomkodj ki belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudsz!

2. Egy tálban keverd össze a lenmag lisztet, kókuszlisztet, fűszereket. Add hozzá az előre lepirított hagymát, a fetát, a tojást, majd végül a cukkinit. Keverd alaposan össze.

3. Formázz belőle 12-14 kis lepénykét.

4. Forró zsiradékon süsd pirosra a fasírtokat - oldalanként 3-4 perc.

5. Itasd le róluk papírtörlővel a zsiradékot és tálald azonnal a ropogós finomságot.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
sajtos spenótos pite
  2016-02-26 18:27:47, péntek
 
 



Sajtos-spenótos pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
115g/4,5 ek. vaj,
225 g/9 ek. liszt,
1/2 tk. őrölt mustármag,
1/2 tk. paprika,
csipetnyi só,
115 g reszelt Cheddar sajt,
3-4 ek. hideg víz,
1 tojás felverve a megkenéshez.

A töltelékhez:
450 g fagyasztott spenót,
1 hagyma, felszeletelve,
egy csipet őrölt szerecsendió,
225 g túró,
2 nagy tojás,
50 g reszelt parmezán sajt,
150 ml tejszín só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Morzsoljuk a vajat a lisztbe, majd a következő négy hozzávalót is adjuk hozzá. Turmixgéppel is összekeverhetjük. Vízzel hígítva dolgozzuk össze a tésztát, legyen sima és rugalmas. Tiszta celofánnal takarjuk le, és fél órára hűtsük be. A spenótot és a hagymát tegyük egy edénybe, lassan főzzük össze. Nagyobb lángon addig főzzük, amíg a fölösleges víz elpárolog. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Tegyük át egy tálba, és hagyjuk kicsit kihűlni. A többi hozzávalót is keverjük bele. A sütőt melegítsük elő 220 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). Tegyünk a sütőbe egy sütőlapot. A tészta egyharmadát tegyük félre, az lesz majd a tetején, a többit nyújtsuk ki egy kerek tortaforma méretére. Béleljük ki vele a formát, széleit alaposan nyomkodjuk le, felül hagyjunk egy kis szegélyt. A fölösleges darabokat vágjuk le, majd a tölteléket öntsük bele. A maradék tésztát nyújtsuk ki, és rácsozzuk be. Óvatosan felemelve a sodrófa segítségével tegyük rá a töltelékre. Tojással kenegessük meg a tetejét. A széleit zárjuk le, és 40 percig süssük aranybarnára. Hidegen és melegen is kínálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
tojásfasírt
  2013-11-14 22:45:04, csütörtök
 
 



Hozzávalók

6 főtt tojás
2 sárgarépa
2 tojás
hagyma (ízlés szerinti mennyiségű és fajtájú)
só, bors, zsemlemorzsa
A panírozáshoz
liszt, tojás, zsemlemorzsa
A sütéshez
olaj

Elkészítés

Az alaphoz a zsemlemorzsa kivételével késes aprítóba tesszük a hozzávalókat, és pépessé daráljuk őket. Annyi zsemlemorzsát adagolunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
Kisebb golyókat formázunk belőle, panírozzuk, majd forró olajban megsütjük. Tipp: bármilyen zöldséggel, hússal tovább dúsítható a hozzávalók listája.

http://szepsegtar.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vegetarianizmus
  2013-09-01 19:43:00, vasárnap
 
  Vegaság vs. húsevés

Nyolc tévhit a táplálkozással kapcsolatban



1. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, FEHÉRJEHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A sejtek felépítéséhez szükséges fontos fehérjék bőségesen megtalálhatóak a zöldségfélékben és a gabonafélékben, különösen a hüvelyesekben - babfélékben, borsóban, lencsében valamint a diófélékben. A változatos, húsnélküli táplálkozással a szervezet megkap minden fontos fehérjét képező aminosavat - sőt a szójabab és az avokádó pl. tartalmazza mind a nyolc aminosavat.

Az embernek nem kell aggódnia a szervezet fehérjeellátása miatt, ugyanis kétszer annyi fehérjét fogyasztunk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ez a többletbevitel azzal jár, hogy az állati eredetű fehérjék lerakódnak a véredényekben és a szövetekben, s így megakadályozhatják a vitális anyagok továbbjutását a szervekhez, az izmokhoz és a csontokhoz.

A túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás betegséghez vezet.

,,VEGETARIÁNUS ÉS ANTIALKOHOLISTA VAGYOK, MERT ÍGY JOBBAN TUDOM HASZNÁLNI AZ AGYAMAT." - mondta Thomas Edison, a villanyégő és a mozifilm feltalálója.



2. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, VASHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A vas nyomelemként nemcsak a húsban található, hanem jelen van számos növényi eredetű táplálékban is. Vasban gazdag növények a káposzta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, napraforgómag, cékla, köles, lencse, borsó, szójabab, búzacsíra, porcsin, szezámmag és a csicsóka. Ezen kívül a C-vitamin - pl. egy pohár gyümölcslé vagy egy citromlével vagy petrezselyemmel meghintett saláta formájában - fokozza a vas felszívódását a táplálékból. A fekete tea és a kávé pedig csökkentik a vasfelszívódást 40 - 50 %-ra.


3. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, B12 VITAMIN HIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!

A B12 vitamin sokat vitatott téma a húsevők tábora részéről. Tény azonban, hogy a vegetáriánusok más emberekkel szemben sokkal jobban el vannak látva esszenciális tápanyagokkal és vitaminokkal, mint pl. a B1 vitamin, folsav, E-vitamin, magnézium, kálium vagy mangán.

A szervezet B12 vitamin ellátása, amelyet kritikus vitaminnak tartanak, a lakto-vegetáriánusoknál (tejtermékekkel kibővített hús nélküli táplálkozás) egyáltalán nem jelent problémát. Egyedül a vegán táplálkozású embereknek (tiszta növényi táplálékon élők) kell időről időre gondoskodniuk B12 vitamin ellátásukról: pl. tejsavval erjesztett zöldségek, savanyúkáposzta, búzasör vagy ételkiegészítők fogyasztásával.

Bryan Adams - zenész - mondása:
,,Már 12 éve vegetáriánus vagyok és még sohasem voltam komolyan beteg. A vegetáriánus táplálkozás erősíti az immunrendszert. Hiszem, hogy a húsevés beteggé teszi az embert."


4. TÉVHIT

A VEGETÁRIÁNUSOK KÁLCIUM HIÁNYBAN SZENVEDNEK
TÉVES!

Az emberi csontok kialakulásánál a kálcium lényeges alkotóelemként szerepel. A kálcium megtalálható a szezámmagban, a diófélékben, a fejeskáposztában, petrezselyemben, spenótban, szójababban, kelkáposztában, paszternákban, hagymában és még sok más zöldség- és gabonafélében.

Fontos: a gabonafélékben a foszfor hordozóanyaga a fitinsav, amely a kálciummal vegyületet alkot. Az emberi szervezet ebben a vegyi kötésben nem tudja felszívni a kenyérből a kálciumot. Csak a hagyományos 24 órás kelesztési eljárás, amelyet már több száz éve alkalmaznak, oldja fel ezt a kötést. A mai pékségekben már az ún. gyorsított eljárással, a kelesztési idő lerövidítésével állítják elő a tésztát, ahol ez a felbomlás nem történik meg. Így a kenyérben lévő kálcium a szervezet számára teljesen értéktelen marad, és más úton kell pótolni. A hagyományos 24 órás kelesztési eljárással a kenyérben található kálcium a szervezetben optimálisan fel tud szívódni.


5. TÉVHIT

AKI NEM ESZIK HÚST, AZ CSAK MAGOKAT ESZIK
TÉVES!

Hogy a vegetáriánus táplálkozás nemcsak mag- és növényevésből áll, igazolja az a tény, hogy számos luxusétteremben egyre gyarapodik a hús nélküli ínyenc fogások száma. A szakácskönyvek is kibővültek már különleges vegetáriánus ételekkel. Az ételt ugyanis a fűszerek teszik ízletessé. Ha megkóstolnánk egy nyers, fűszerezetlen húsdarabot, hamarosan rájönnénk, hogy a halott állat húsa teljesen íztelen. A zamatos, telt íz, amelyet az emberek a húsnak tulajdonítanak, nem más, mint a jól fűszerezett sült íze. Ugyanazt a ráfordítást, amellyel pl. egy hússzeletet befűszerezünk, panírozunk és kisütünk, alkalmazhatjuk, pl. a padlizsánnál vagy egy zellerszeletnél is. Ugyanolyan kellemes, telt, fűszeres ízt kapunk, egy ínyencfalatot, amiért egy állatnak sem kellett meghalnia.

Fransiois de Voltaire (1694-1778):
,,Lehet-e valami attól utálatosabb, mint állandóan állati tetemekkel táplálkozni?"




6. TÉVHIT

A TERHES ANYÁKNAK HÚST KELL ENNIÜK, KÜLÖNBEN KÁROSODIK A MAGZAT
TÉVES!

A lakto (ovo) vegetáriánus táplálkozás, ahol a növényi táplálék mellett tejtermékeket és tojást is fogyasztanak, a terhesség ideje alatt teljes mértékben biztosítja a szükséges tápanyagokat. Sőt, a terhes anya a vegetáriánus táplálkozással több esszenciális tápanyaghoz jut, mint a nem vegetáriánus.

A tiszta vegán táplálkozásnál (tej és tojás nélkül) a terhesség ideje alatt különösen ügyelni kell a szervezet elegendő fehérje, kálcium, vas, cink, B2 és B12 vitamin ellátására, és adott esetben a bizalmi orvossal való megbeszélés alapján ki kell egészíteni a táplálkozást vitamin és ásványi anyag készítményekkel.


7. TÉVHIT

A CSECSEMŐKNEK ÉS A GYEREKEKNEK HÚSTÁPLÁLÉKRA VAN SZÜKSÉGÜK
TÉVES!

Vizsgálatok igazolják, hogy a vegetáriánus anyák teje a csecsemőre nézve sokkal egészségesebb, mint a húsevőké, ugyanis kevesebb környezeti szennyeződést tartalmaz, ezért több benne a vitamin és a telítetlen zsírsav. Ugyanakkor egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy a csecsemők hús nélküli táplálkozása bármilyen hiányosságra, mint pl. vashiány mutatna. Egy 6-11 hónapos csecsemő részére a Német Táplálkozási Hivatal (DGE) 8 mg vasat javasol naponta. A gyermekorvosok által javasolt étrend pedig, amely heti 25 g marhahúst tartalmaz csupán 0,65 mg vasat biztosít. Ezzel szemben egy adag zabpehely (100 g) 3,6 mg vasat, egy adag (100 g) barna rizs 2,6 mg-ot, vagy egy édeskömény gumó 2,5 mg vasat tartalmaz.

A gyerekeknek veleszületett tulajdonságuk az állatok iránti szeretet és az öléstől való félelem. Miért akarják a felnőttek elnézővé tenni a gyerekeket a kínzással és az öléssel kapcsolatban? A húsfogyasztással a gyerekeket arra nevelik, hogy különbséget tegyenek az élőlények között: egyes állatok megérdemlik az életet, mások pedig nem érdemesek arra. A cicákkal és a kutyusokkal szemben kedvesnek kell lenni, az ártatlan malacot vagy az őzgidát pedig meg kell enni.


8. TÉVHIT

A HÚSEVÉS HOZZÁTARTOZIK AZ ÉLETHEZ
TÉVES!

A VILÁGMÉRETŰ ÉHÍNSÉG EGYIK OKA ÉPPEN A HÚSFOGYASZTÁS
,,Ugyanaz a földterület, amelyet ha takarmánynövénnyel vetnek be, közvetett módon a húsfogyasztás által tíz embert tud ellátni, ha kölessel, borsóval, lencsével vagy árpával vetnék be, közvetlenül száz embert tudna élelemmel tartani." (Alexander von Humboldt, természettudós, a földtudomány megalapítója)

A vetésterületek pazarlása: húselőállítás nélkül a vetésterületek negyede is elegendő lenne. 1 ha földterületen közvetve 50 kg marhahúst, közvetlenül pedig 4000 kg almát, 8000 kg burgonyát, 10.000 kg paradicsomot vagy 12.000 kg zöldséget lehetne előállítani.

A gabonafélék pazarlása: a világon a gabonatermelés felét állati takarmányra használják. A fejlett ipari országokban ez az arány sokszor 2/3-ot is kitesz. A takarmánynövények behozatala 60%-ban a fejlődő országokból történik. Ott naponta 40 ezer gyermek éhezik. 1,3 milliárd ember szenved az alultápláltság miatt. 50 millió ember hal meg naponta az éhezéstől, vagy az éhezés következtében kialakult betegségektől.

Ugyanakkor egyáltalán nem kellene egy embernek sem éheznie a földön: 100 millió embert lehetne pótlólagosan táplálékkal ellátni, ha az ipari országokban a húsfogyasztást csak 10 %-kal csökkentenék!


,,A túlélést lehetőségét a Földön semmi más nem tudná jobban előremozdítani, mint a döntés a vegetáriánus táplálkozás mellett." (Albert Einstein)
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
köles
  2013-08-02 23:08:18, péntek
 
 



A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII - XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és naponta fogyasztják.

Élettani hatása:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1 és B2 vitamint.

A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz.

Lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.

Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik. A köles magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.

Cukorbetegség esetén a szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki.


Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander.

Elkészítése:

A kölest elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Utána háromszoros mennyiségű folyadékban (vízben, zöldséglevesben...) főzzük meg, mint a rizst. (az ízesítés az elkészítendő ételtől függ). Főzhetjük úgy is, mint a riszt hagyományosan: először egy kis zsiradékon átpirítva, aztán forró vízzel felengedve, sózva, fűszerezve.

Magyaros köles
Ez az étel valójában a lecsó recept egy újabb változata. Az ízek megmaradtak, de az alapanyagok némileg változtak. Kölessel tálaltam, amitől nem csak finom, de egészséges étel is lett ebédre.




Hozzávalók 2 főre: 2 kisebb cukkíni, 1 kalifornia1 paprika, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl paradicsomlé (sűrűbb féle), vagy idényben 3 szem paradicsom, 1 ek zsiradék (olíva olaj, kókuszzsír), 15 dkg száraz kolbász, só, provancei fűszerkeverék, 1 csésze (kb. 2 dl) köles, és másfélszeres víz, só
A kölest tegyük fel párolódni másfélszeres, picit sós vízben.
Forraljuk fel, majd fedő alatt alacsony lángon pároljuk pergősre.
A zöldségeket vágjuk kisebb kockára, az újhagymát karikára.
A kolbászt karikázzuk fel.
Tegyünk egy magas falú, lefedhető serpenyő aljára a kolbászt, rá a hagymát, és végül a zöldségeket, és a paradicsomlevet.
TIPP: Legjobb, és legegészségesebb formában thermo edényben lehet elkészíteni. Ha ilyenünk nincs, akkor óvatosabban bánjunk a sütéssel, nehogy leégjenek.
Fedjük le, esetleg tegyünk alá egy ek olíva olajt.
Forraljuk fel a serpenyőt, majd alacsony hőfokon kb. 15-20 perc alatt pároljuk puhára.
Ha készen van, át lehet keverni.
Tálaláskor vagy tegyük a ragut a kölesre, vagy keverjük át az egészet.




Gyümölcsös kölespuding
Ez a kifejezetten nyári, gabonából készült desszert egy kiváló alternatívát jelenthet a hagyományos édes főételek, desszertek körében. Állagra a gyümölcsrizshez hasonlít a leginkább, pár napig letakarva a hűtőben is eláll.

Hozzávalók: 15 dkg köles, 3-4 dl víz, + 5-6 dl tej (vagy zabtej, vagy rizstej), csipet só, stevia, vanília kivonat, ízlés szerint, magozott megg
A kölest jól lemossuk, és megfőzzük a vízben.
Adjunk hozzá egy csipet sót, és ízlés szerint steviát, vaníliát.
Amikor elfő a köles leve, akkor öntsünk hozzá tejet (vagy zabtejet), és puhára főzzük.
A köleskását folyamatosan keverni kell. A gabona a levet mindig felszívja, sűrű ,,szottyos" lesz.
Ha friss meggyel készítjük például, akkor magozzuk ki a gyümölcsöt, majd fahéjjal, setviával ízesítve hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit meg is főzhetjük, de frissen szerintem jobb.
Ha aszalt gyümölccsel készül, akkor az aszalványokat áztassuk be, vagy főzzük puhára.
A kölest összekeverjük az ízesített gyümölccsel, majd belenyomkodjuk egy tálba.
Hűtés után kiborítható, és szeletelhető.

Tipp: Meggy helyett lehet áfonyával, ribizlivel, vagy vegyesen is készíteni. Mindenképp érdemes valamilyen savanykás gyümölcsvariációval feldobni.
Édesítés: Általában 1/3 csapott mokkáskanállal kezdjük ekkora mennyiségnél az ízesítést. Ha kell, emelhetjük csipetenként az adagot. Vagy mézzel tehetjük még különlegesebbé az íz hatást.




ölessel töltött karalábé
Ehhez a recepthez a sárgarépás köles lepényt használtam fel tölteléknek. Annyiban különbözik, hogy itt még több a zöldség az ételben, és ráadásul elegánsabb a megjelenése is. Akár vendégváró fogásnak is megfelelő lehet.
Hozzávalók 4 főre: 4 nagyobb zsenge karalábé, 5 dkg köles, másfélszeres víz, csipet só, 10 dkg sárgarépa, 1/2 kisebb vöröshagyma, 8 dkg edami sajt, 1 kicsike tojás, 1 csapott ek tejföl, só, tört színes bors, 2-3 levél friss bazsalikom, 1 mk kukoricakeményítő


A kölest főzzük puhára másfélszeres sós vízben.
A répákat hámozzuk meg, majd reszeljük finomra.
A kölest gyúrjuk össze a répával, a reszelt sajt felével, tojással, hagymával.
Jó állagú, fasírt szerű masszát kapunk.
A karalábékat mossuk meg, meg is lehet hámozni.
Vágjuk le a kalapjukat, és a törzséből vájjuk ki a közepét.
Ehhez karalábé vájó kanalat, vagy kávégépekhez kapható mély, öblös fémkanalat használhatunk.
A kivájt gömböket ne dobjuk ki, mert azokat is felhasználjuk a recepthez.
A karalábékat és a kivájt gömböket pároló edényben pároljuk puhára.
TIPP: Ne főzze, mert úgy teljesen más lesz az íze. Párolva nagyon zsenge, édes íze lesz.
A karalábékat töltsük meg ezt követően a köleses masszával, és tegyük 200 fokos sütőbe.
Süssük így 10-15 percig, majd mindegyik tetejére tegyünk bazsalikomos sajtot.
Ehhez keverjük össze a sajt másik felét a tejföllel, keményítővel, bazsalikommal, borssal, sóval.
Ezt követően addig süssük, amíg a sajt arany barna nem lesz.
Az ételt bazsalikomos tejfölös mártással tálalhatjuk.

Hozzávalók a mártáshoz: fél csokor bazsalikom, 5 dkg parmezán sajt reszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olíva olaj, 2 ek tejföl
Ezeket a hozzávalókat egyszerűen csak turmixoljuk össze pépesre.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
minestrone leves
  2013-06-21 22:03:11, péntek
 
 


Hozzávalók (4 személyre):
1,5 dl paradicsompüré + 1-2 paradicsom (vagy 1 doboz paradicsom konzerv)
1 fej felaprított hagyma (vagy 2 szál újhagyma)
3 nagyobb gerezd fokhagyma (félbevágva)
2 sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa felkarikázva
maréknyi felkockázott karalábé
4 szál felkarikázott szárzeller
1 közepes cukkini felkockázva
1 konzerv bab (most fehér, de jobb a vörös)
maréknyi zöldborsó
maréknyi zöldbab
2 szem burgonya felkockázva
10-15 dkg felcsíkozott kelkáposzta
3 ek olivaolaj
bazsalikom
zsálya
gránátalma ecet (eredetileg balzsamecet)
só, bors
reszelt parmezán

Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadva 1-2 percig pároljuk a sárga- és fehérrépát, a szárzellert, majd rádobjuk a hámozott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot, ráöntjük a paradicsompürét, enyhén megsózzuk.
A kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a zöldségeket, ha lehet friss feldarabolt (vagy szárított) bazsalikommal, zsályával, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje + 1 ujjnyi, jól átkeverjük, majd közepesen erős lángon fedő alatt kb. 1 órán át főzzük.
Ekkor hozzákeverjük a kelkáposztát, majd miután ez megpuhult (10-15 perc) 1 kávéskanálnyi gránátalma vagy balzsamecettel ízesítjük. Reszelt parmezánnal meghintve, levestésztával karöltve tálaljuk.

Jó étvágyat!

TIPP: én szeretem a tésztát külön megfőzni és a leves mellett feltálalni, így ha véletlenül nem fogy el az étel egy étkezésre, akkor a tészta nem "szottyosodik" meg nagyon a következő fogyasztásig, de ha úgy tetszik bele is főzhetjük a levesbe.
A hozzávaló zöldségek bátran variálhatóak!
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vegetarianizmus
  2013-04-28 22:41:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
vegetarianizmus
  2013-04-20 20:04:30, szombat
 
 


Egyre szaporodik a bizonyíték arra, hogy a legegészségesebb étrendek gazdagok növényi eredetű ételekben (zöldségek, gyümölcsök és babfélék) és szegények az állati eredetűekben (hús, hal, baromfi és tejtermékek), különösen a magas zsírtartalmúakban.


Walter Willet, a Harvard Közegészségügyi Egyetem Táplálkozástani Tanszékének vezetője azt mondja: "A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend az összes fő betegség és halálokozó kockázatának csökkentésében szerepet játszik."


A "vegetáriánius" szó sok ember számára töltéssel bír. Általában olyan emberekre utal, akik erkölcsi, vallási vagy egészségügyi okokból kifolyólag soha nem esznek húst, halat vagy baromfit. A vegan (szigorúan vegetáriánus) emberek a tejtermékeket és a tojást is elkerülik. De a tudósokat nem az érdekli, hogy esznek-e az emberek egyáltalán húst, hanem inkább az, hogy milyen gyakran.



Legtöbb kutatási eredményük ugyanarra a következtetésre jut: kevesebb állati és több növényi eredetű ételt kellene fogyasztanunk, különösen gyümölcsöket és zöldségeket. Miért? Itt felsorolunk tíz okot, némelyikük egészséggel kapcsolatos, mások nem.



1. Rák


"Nagyon erős tudományos alapja van annak a ténynek, hogy a gyümölcsök és zöldségek az összes bélrendszeri és dohányzással kapcsolatos rákkal szemben védő szerepet játszanak," - mondja Tim Byers, aki a Preventív (Megelőző) Orvostudomány professzora a Coloradói Egyetem Egészségtudományi Központjában, Denverben. Ez magában foglalja a tüdő-, végbél-, gyomor-, száj-, gége-, nyelőcső- és húgyhólyagrákot. Egy friss tanulmány azt találta, hogy a likopén, egy a paradicsomban és paradicsomszószban található karotenoid a prosztatarák ellen nyújthat védelmet.


Nem világos, hogy a gyümölcsök és zöldségek hogyan csökkenthetik a rák kockázatát. Lehet, hogy növényi vegyi anyagaik, mint a karotenoidok, C és E vitamin, szelénium, indolok, flavonoidok, fenolok és limonének játszanak ebben szerepet.


Arra is van bizonyíték, hogy a magas rosttartalmú gabonamagvak, mint például a búzakorpa csökkenthetik a rák kockázatát. "A rostnak jótékony szerepe van a végbélrák megelőzésében,", mondja David Jenkins, a torontói egyetem rost szakértője. A tészta, rizs és egyéb gabonák helyettesíthetik az állati eredetű ételeket, különösen a vörös húst, amelyek bizonyos ráktípusok kockázatát növelhetik.


"Négyszer akkora eséllyel kapnak végbélrákot azok a férfiak, akik főételként hetente ötször vagy annál gyakrabban esznek vörös húst, szemben azokkal, akik havonta kevesebb, mint egy alkalommal," - mondja Edward Giovannucci a Harvard Orvostudományi Egyetemről. Ötvenezer férfi egészségügyi dolgozóra kiterjedő vizsgálatában azt találta, hogy a komoly vöröshúsevők prosztatarákot is kétszer akkora eséllyel kaptak.
Ez csak egy tanulmány. Lawrence Kushi a Minnesotai Egyetemről azt mondja, hogy "más tanulmányokat figyelembe véve teljesen egységes a bizonyíték, hogy a vörös hús a végbél- és lehet, hogy a prosztatarák magasabb kockázatával jár".
De úgy tűnik, hogy még a sovány vörös hús is növeli a végbélrák kockázatát. Ahogy Willett találgat, "Ez lehet, hogy a hús elkészítésekor keletkező karcinogének (rákkeltő anyagok), vagy a húsban könnyen hozzáférhető vas, vagy a húsban lévő valami egyéb anyag miatt van".



2. Szívbetegség


Egy sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A legutóbbi húsz év során a szívspecialisták a telített zsír és koleszterol bevitelének csökkentését hangsúlyozták, de a növények más módon védhetik a szívet. Többek közt:
*Oldékony rost: "Hogy szívbetegséged kockázatát csökkentsd, lehet, hogy több babfélét, borsót, zabot és árpát akarnál enni", mondja Jenkins, mert úgy tűnik, hogy "ragadós" oldékony rostjaik segítenek a vérkoleszterol szint csökkentésében.


*Fólsav: "Egész erős a bizonyíték arra, hogy a fólsav csökkenti a szívbetegség kockázatát", mondja Willet. A fólsav, a B vitaminok egyike, csökkenti a homocisztein nevű ártalmas aminosav szintjét a vérben. Hozzáteszi, hogy "a gyümölcsök és zöldségek a fólsav egyik legfőbb forrása".


*Antioxidánsok: Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az LDL ("rossz") koleszterol csak akkor okoz kárt az artériákban, ha oxidált állapotban van. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy az antioxidánsok, mint például az E vitamin, védhetik a szivet. És a gyümölcsök és zöldségek sok növényi anyaga antioxidáns.




3. Agyvérzés


"Sok bizonyíték utal arra, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek jótékony hatásuk van az agyvérzés kockázatának csökkentésében" - mondja Willet. Például egy 832 középkorú férfin húsz éven keresztül folytatott vizsgálatban minden, naponta háromszor elfogyasztott zöldség és gyümölcsadag az agyvérzés kockázatának 22 százalékos csökkenésével járt. Újra csak senki sem biztos abban, hogy vajon a kálium, magnézium, rost, vagy a gyümölcsök és zöldségek egyéb alkotói akadályozzák-e meg az agy artériáinak elzáródását.



4. Divertikulózis és székrekedés


A nagy rosttartalmú magvak -különösen a búzakorpa- segíthet a székrekedés megelőzésében. Ez nem közismert egy olyan országban, mint az USA, ahol évente milliókat költenek hashajtókra.


A divertikulózis is elterjedt. Az ötvenen felülieknek körülbelül 30-40 százalékánál található meg, bár legtöbbjük tünetmentes. Másoknál vérzés, székrekedés, hasmenés, felfúvódás, fájdalom vagy diverticulitis lép fel (ez a végbél falát alkotó kiöblösödések, vagy 'divertikulák' gyulladásos betegsége).


"Tanulmányainkból egyértelmű, hogy mind a korpából, mind a gyümölcsökből és zöldségekből származó rost védő hatású", mondja Willet. A legkevesebb rostot (naponta 13 grammot vagy kevesebbet) fogyasztó férfiak majdnem kétszer akkora valószínűséggel kaptak divertikulózist, mint a legtöbb rostot fogyasztók (naponta legalább 32 grammot).


5. Egyéb betegségek


A növényi ételekben gazdag étrendek más betegségeket is megelőzhetnek:
*A látóhártya degenerálódása: A lutein nevű, leginkább leveles zöldségekben található karotenoid megakadályozhatja a retina tönkremenetelét, ami idősebb embereknél vakságot okoz. Johanna Seddon a Harvard Egyetemről azt mondja: "Tanulmányunkban fele akkora volt a retina degenerálódásának becsült kockázata azoknál, akik hetente kettő-négy alkalommal ettek spenótot és kelkáposztát azokkal szemben, akik havonta egynél is kevesebbszer ettek".
*Az idegcső rendellenességei: Fólsav kiegészítők csökkenthetik a spina bifida (nyitott gerincvelő) és egyéb születéskori idegcső rendellenességek kockázatát. Az ételekből (főleg gyümölcsökből és zöldségekből) származó fólsav is csökkentheti a kockázatot.
*Cukorbaj: "Azt találtuk, hogy a felnőtt korban fellépő cukorbaj kockázata kisebb azoknál, akik több teljes gabonamagvat esznek", mondja Willet.



6. Biztonságosabb étel


A táplálékeredetű leghalálosabb betegségek egy része állati eredetű ételekkel jut be a szervezetbe. "A darált marhahús az E. coli 0157:H7 legvalószínűbb forrása.


A baromfi Salmonellát és Campylobactert hordoz, és a nyers kagyló és rákfogyasztás Vibrio vulnificus fertőzést okozott", mondja David Swerdlow, az atlantai Betegségellenőrző Központ dolgozója.


A gyümölcsöket és zöldségeket is beleértve bármilyen nyers étel hordozhat ártalmas baktériumokat. "Például voltak olyan friss Salmonella járványok, amelyek sárgadinnyével, paradicsommal és lucernacsírával voltak kapcsolatosak", mondja Swerdlow. De a hús, tengeri hal, kagyló és baromfi a táplálékeredetű betegségek legvalószínűbb tettesei.



7. A környezet


"Táplálkozási szokásainknak hatalmas hatása van a bolygóra", mondja Jenkins. "Az állatok elfogyasztása nem károsítaná a környezetet, ha sokkal kisebb skálán folyna", magyarázza Alan Durning, a Seattle-i North-west Environment Watch igazgatója.


"A modern hústermelés a gabona, a víz, az energia és a legelőterületek intenzív felhasználásával, gyakran kizsákmányolásával jár", mondja Durning. A következő példákat sorolja fel:


*Vízszennyezés: a marhaistállókból, csirkegyárakból és egyéb takarmányozó létesítményekből származó trágya és szennyvíz beszennyezheti a vízellátást.


*Levegőszennyezés: a szennyvíztavakban és trágyarakásokban lévő trágyából harmincmillió tonna metángáz keletkezik, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.


*Talajerózió: Az állatállománnyal etetik fel a világ gabonatermésének közel 40, és az USA gabonatermésének több mint 70 százalékát. Minden egyes font hús, baromfi, tojás vagy tej előállításáért a termőföldek körülbelül 5 fontnyi termőréteget veszítenek.


*Vízkészletek kimerülése: Becslések szerint a húsmarhával feletetett gabona és szálas takarmány felét öntözött területen állítják elő. Körülbelül 1600 liter vízbe kerül egy font marhahús előállítása.


*Energia felhasználás: Majdnem tízszer annyi energiába kerül az állatállomány előállítása és szállítása, mint a növényeké.


*Túllegeltetés: Az állatállomány az USA száraz nyugati területeinek körülbelül tíz százalékát sivataggá változtatta. De annak a földterületnek egy része szinte semmi másra nem használható. "Ezért én nem a vegetáriánizmus mellett érvelek, hanem amellett, hogy csökkentsék az emberek az állati termékek fogyasztását", tart ki Durning.



8. Ár


Persze elkölthetsz 7.99 dollárt egy font békacombra vagy egyéb ínyenc falatra. De a töktől kezdve az édesburgonyáig a legtöbb növény egyszerűen egy bombaüzlet. A növények alacsonyabb ára megmutatkozik, amikor étteremben eszel. A kínai, indiai és legtöbb egyéb éttermek étlapján a vegetáriánus választék árai általában alacsonyabbak, mint a hús, hal és baromfi ételek árai.



9. Az állatok jóléte


Nem kellemes erre gondolni, de az általunk elfogyasztott állatokat gyakran embertelen körülmények között nevelik és szállítják, mielőtt levágjuk őket.



10. Íz


A növényekben gazdag ételek fogyasztásának az az első számú oka, hogy finomak. Az amerikaiak által legnagyobbb mennyiségben fogyasztott öt zöldség a sült burgonya, paradicsom (főleg szószként és ketchupként), hagyma, saláta és egyéb burgonyafélék.


De ha a legtöbb amerikai csökkenti a tányérján lévő hús, hal és baromfi adagot, akkor - sok kedvenc éttermükkel egyetemben - nem tudnák, hogy mivel helyettesítsék őket. Nemzetiségi éttermekbe kell menned, hogy érdekes növényi alapú ételekre találj. Nem véletlen, hogy a nemzetiségi éttermek tudják, hogyan készítsenek ízletes zöldség ételeket. "Szerencsére világszerte bőséges a tapasztalat, mert szinte minden hagyományos étrend növényeken alapul", mondja Willet.


Azonban sok olasz, mexikói ésegyéb nemzetiségi étterem annyira amerikanizálódott, hogy a zöldségeiket nagyrészt hússal és sajttal helyettesítették. És ez egy szégyen. Az ázsiai és mediterrán konyhában a gyümölcsök és zöldségek elkészítése a művészet egyik formája. Az olaszok például nem tesznek hatalmas mennyiségű sajtot és húst a pizzára. Mostanában ettem egy hagyományos étteremben egy vékony tésztájú sajt nélküli pizzát - csak friss bazsalikommal, paradicsommal és fokhagymával. Felséges volt.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
barátfüle
  2013-04-15 22:51:36, hétfő
 
 



Hozzávalók: 500g fehér liszt, 2db tojás, szilvalekvár, prézli.

Elkészítés: a lisztet, a tojásokat kis víz hozzáadásával összekeverjük és nem túl kemény tésztát gyúrunk belöle. 0,5cm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval négyszögü formákra vágjuk. Mindegyik közepébe szilvalekvárt helyezünk, majd a két szemben lévő sarkát összefogjuk, hogy egy háromszög legyen és széleit ujjunkkal összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Forró vízben megfözzük, majd a tetejére vajban pirított prézlit szórunk és fahéjas cukorral is tálalhatju
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1030
  • e Hét: 2705
  • e Hónap: 3697
  • e Év: 35426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.