Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
Szuper cukkini fasírt recept
  2022-10-25 20:50:02, kedd
 
  Szuper cukkini fasírt recept:

Hozzávalók:
70 dkg cukkini lereszelve
1 teáskanál só
negyed bögre teljes kiőrlésű liszt
negyed bögre reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 tojás felverve
bors és egyéb fűszerek ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1. Öntsd le a lereszelt cukkini levét. Adj hozzá sót, majd keverd össze. Hagyd állni 10 percig, majd egy konyharuhán keresztül szűrd le a kiengedett vizet.

2. Egy nagy tálban keverd össze a cukkinit, a lisztet, a parmezánt, a fokhagymát és a tojást, majd fűszerezd ízlés szerint.

3. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Kanalazd bele a cukkini keveréket, formázd laposra, majd süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb 3-4 percig).

4. Frissen tálalva a legfinomabb. Jó étvágyat!

Forrás : Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
A MATE-tea gyógyhatásairól
  2022-06-17 18:59:38, péntek
 
 



Mate tea (Ilex paraguariensis)

A magyalfélék családjába tartozik, megjelenésében a magyalra emlékeztető trópusi-szubtrópusi örökzöld növény. 3-6 m magasra is megnő, örökzöld. A Dél-Amerikai indiánok hosszú évtizedek óta gyógyszerként és frissítő italként is használják.

Hatóanyagai: A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146-féle illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint.

Hatásai: A zöld teákhoz hasonló, de annál táplálóbb ital lassan, de egyre szélesebb körben kezd elterjedni a világon, így hazánkban is. A kávéhoz és a teához hasonlóan a mate a világ legfontosabb élvezeti növényei közé tartozik. A belőle készült tea Argentína, Brazília, Uruguay, Paraguay és Chile nemzeti itala. A növény fiatal csúcshajtásait gyűjtik össze, amit aztán nyílt tűzön vagy forró levegőáramban hirtelen megszárítanak. Így marad zöld a mate-tea.

Az összezúzott száraz leveleket kis csuporba teszik, és kb. 70 fokos vizet öntenek rá. Aztán egy kb. 20 centis szopókával szívogatják. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet. Támogatja a tüdő munkáját, mert tisztítja a légutakat, tágítja a hörgőket.

A mate tea a következő állapotokban lehet hasznos:
Asztma
Elhízás
Krónikus fáradtság
Depresszió
Székrekedés
Csökkent immunfunkció
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-09-02 22:56:52, szerda
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Kínai illatos, omlós csirkemell
  2020-06-06 10:32:55, szombat
 
  Kínai illatos, omlós csirkemell:

Hozzávalók:60 dkg csirkemell
4 db tojásfehérje
5 evőkanál étkezési keményítő
1 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál gyömbérpor
só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csirkemellet mosd meg, itasd le róla a nedvességet papírtörlővel, és vágd vékony szeletekre. Az olajat keverd össze a zúzott fokhagymával, és rakd bele a húsokat egy-két órára. A tojásokat válaszd szét, a fehérjéket tedd egy tálba, és villával kicsit verd fel. Add hozzá a keményítőt, a sütőport, fűszerezd sóval, borssal, gyömbérporral, és alaposan dolgozd össze.

A húst vedd ki a pácból, csepegtesd le, és forgasd meg a tojásos keverékben. Egy serpenyőben vagy lábosban forrósíts olajat, és tedd bele a csirkemellet. Süsd minden oldalát aranybarnára, majd hagyd rácson lecsepegni.
Ha szereted a kínai konyhát, a csirkés, mogyorós pirított tésztát is feltétlenül próbáld ki!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Spanyol krumpliöntet
  2020-05-31 12:12:52, vasárnap
 
 


Spanyol krumpliomlett jó hagymásan: senki nem marad utána éhes

Ez a krumpliomlett a spanyolok különleges, nagy hagyománnyal bíró étele. Tortillának is hívják, de nem keverendő össze a mexikói konyha ikonikus ételével, leginkább az olasz frittatához hasonlít. Készítheted reggelire, ebédre, de piknikételnek is kiváló. Ha pedig nem tudod megenni reggelire, nyugodtan magaddal viheted a munkába is.

Spanyol krumpliomlett:
Hozzávalók:5 db közepes krumpli
2 db vöröshagyma
6 db tojás
2 teáskanál só1
mokkáskanál bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj

Elkészítés:
A krumplit pucold meg, és vágd vékony karikákra. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát, és fonnyaszd meg. Szedd ki, tedd félre, és pakold a krumplit a visszamaradt zsiradékba. Kis lángon süsd 15 percig, majd amikor megpuhul, vedd ki a serpenyőből.

A tojást verd fel villával, sózd, borsozd, keverd hozzá a pirított hagymát, a fokhagymát és a krumplit. Rakd vissza a serpenyőbe, és kis lángon süsd addig, amíg a tojás elválik az edény szélétől. Ez körülbelül négy-öt perc. Ekkor fordítsd meg egy határozott mozdulattal, és süsd még három percig. A tetejére boríts egy tálat, és gyors mozdulattal fordítsd rá a krumpliomlettet.
Az omlett nagyon sokféle lehet, spárgával, mozzarellával laktató és nagyon ízletes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Tejszínes pulykaragu kakukkfűvel
  2013-01-25 19:40:34, péntek
 
 


Érdemes tudni: A kakukkfű aromás ízét már az ókori görögök és egyiptomiak is kedvelték. Nagyszerű étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és köhögéscsillapító hatású. Burgonyás, zöldbabos ételek fűszere, de remekül illik különféle húsokhoz, és a májat különlegesen pikánssá teszi.

Hozzávalók (4 személyre):
4 evőkanál olívaolaj
60 dkg pulykamellfilé megmosva, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágva

őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csokor kakukkfű, néhány ág a díszítéshez, a többi finomra aprítva

A megforrósított olajban a húst kevergetve megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel majd a liszttel meghintjük, és egy percig tovább pirítjuk. A tejszínnel felöntjük, a kakukkfüvet beleszórjuk, majd kevergetve beforraljuk. Kakukkfűággal díszítjük, köretként párolt rizs, zöldsaláta vagy grillezett zöldségek jól illenek hozzá.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Igazi piaci lángos
  2012-01-06 11:36:42, péntek
 
  IGAZI LÁNGOS , AMIT A PIACOKON LEHET KAPNI:

Hozzávalók: 12-14 db 40 dkg finomliszt,
2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 dl tej,
1 tojás sárgája,
1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

ELKÉSZÍTÉSE :
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.

Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk.

A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.

Forrás: internet
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Gyömbéres-birsalmás csirke
  2011-07-06 09:22:43, szerda
 
  Gyömbéres-birsalmás csirke a következőképpen készül:

Először is szükséges hozzá 1 nagy csirkemellfilé, só, bors. Aztán a 1 nagy birsalma, 1 közepes fej hagyma karikázva, 1 citrom leve, méz, 1 tk őrölt gyömbér( ha van nyers gyömbérünk - még finomabb lesz kb egy ek reszelve ) ½ tk őrölt fahéj, kb. 4 dkg vaj

Először a birsalmával kell foglalkozni, ugyanis az a fő tulajdonsága, hogy egy percen belül képes megbarnulni. Ezért előbb a vizet oda kell tenni főni, egy citrom levével és pici mézzel. A birsalmát nagyobb cikkekre vágjuk. Magházastól, héjastól dobjuk a vízbe. Ne főzzük sokáig, mert szétfő és főzelékszerű lesz. Fontos, hogy az alakját megőrizze. Amíg fő az alma és félszemmel kémleljük puhulását, felszetelhetjük a csirkemellet (de a biztonság kedvéért ezt a műveletet előtte is el lehet végezni).
Kivágjuk az alma magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk a nagyobb szeleteket.
Egy serpenyőbe diónyi vajon megpároljuk a hagymát, rászórom az őrölt fahéjat, gyömbért és rá a csirkemellet, só, bors.
Úgy kell pirosra sütni, hogy közben ne száradjon ki a mell (egyébként combból is lehet), vagyis nagy lángon, a végén tehetünk rá még egy kiskanál mézet, és forgatgassuk míg picit odakap. Húzzuk félre a serpenyőt!

Egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy kiskanál mézet olvasszunk fel, ebben tegyük bele a birsalmát és addig forgassuk, míg pirosra karamellizálódik (ragacsos lesz tőle).

Amikor kézen van, adom hozzá a húshoz. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.

Nagyon finom és kíváló gyorsvacsora. elkészítése kb fél óra

Forrás: chiliesvanilia
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Megbolondított rakott karfiol
  2011-07-06 09:14:19, szerda
 
  A rakott karfiol amúgy is kedvenc étel, ezzel a sajtmártással azonban még jobb. Kicsit időigényes, de megéri.

Sajtmártás elkészítése

600 ml tej, 1 babérlevél, 4 szem fekete bors, 1 db szerecsendió-virág, 2 fej mogyoróhagyma, félbevágva, 60 g vaj, 40 g liszt, 80 g reszelt sajt, frissen őrölt szerecsendió.

Tegyük egy nagy lábasba a tejet, a babérlevelet, a borsszemeket, a szerecsendió-virágot és a mogyoróhagymákat (rendes mezei hagyma is használható). Lassan forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre 20 percre. Tegyük vissza a tűzre, ismét forraljuk fel, majd szűrjük le. Egy lábasba olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet és főzzük egy percig. Vegyük le a tűzről és fokozatosan verjük hozzá a tejet, egyszerre csak egy keveset. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon főzzük 5 percig. Keverjük a mártásba a sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót (a frissen reszelt szerecsendiónak összehasonlíthatatlanul jobb íze van, mint a reszeltnek), sózzuk borsozzuk. Vegyük le a tűzről. Tényleg kicsit bonyolult és sokedényes a mártás, de megéri.

Innen felfelé már fantázia dolga, hogy mi következik. Ráönthetjük a mártást egyszerűen a félig megfőtt karfiolrózsákra, de keverhetjük csirkehússal is, ha húsosak vagyunk. A Laci bácsi eredeti receptje szerint a karfiol mellé tortellinit, szárított paradicsomot és spenótot is keverhetünk.

Forás: konyhatündér
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Rakott kelkáposzta
  2011-02-02 21:34:13, szerda
 
 


Rakott kelkáposzta
előkészület: 50 perc sütés: 30 perc

Hozzávalók 5 főre
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
60 dkg darált sertéscomb
10 dkg zsír
1 nagy fej vöröshagyma
24 dkg rizs /2 db főzőtasakos gyors rizs /
2 mokkáskanál őröltbors
1 nagy pohár 20 %-os tejföl (3,75 dl)
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés lépésről lépésre

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.

Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.

Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 teáskanál sóval és az őröltborssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá
.
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.

Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenünk és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3 -át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.

Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 3o perc/.


Forrás: nosalty
 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 574
  • e Hét: 4152
  • e Hónap: 24014
  • e Év: 199889
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.