|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2024-11-30 13:25:48, szombat
|
|
|
ZSERBÓ TEKERCS
HOZZÁVALÓK:
40 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg zsír
1 db tojás
1 narancs reszelt héja
1 csomag száraz élesztő
1 dl langyos tej
A TÖLTELÉKHEZ:
30 dkg dió
25 dkg barack lekvár
1tk rum aroma
1ek méz
A CSOKOLÁDÉMÁZHOZ:
10 dkg vaj
4 ek cukor
4 ek kakaópor
1 tk rumaroma
4 ek víz
ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuka cukrot, élesztőt. Elkeverjük. Adjuk hozzá a tojást és a felolvasztott zsírt és a narancs reszelt héját. Adjuk hozzá a langyos tejet is, gyúrjuk össze és hagyjuk pihenni 20-30 percig.
Amíg pihen a tészta, keverjük össze a diót a lekvárral és rumaromával és 1evőkanál mézzel.
A megpihent tésztát osszuk két részre, nyújtsuk ki és kenjük meg a diós krémmel. Majd óvatosan tekerjük fel. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Amíg a sütő melegedik, addig hagyjuk pihenni a tekercseket. Fogpiszkálóval szurkáljuk meg a tekercset, egészen az aljáig. Kb 20-25 perc alatt készre sütjük. A csokoládémáz hozzávalóit mérjük egy edénybe és alacsony hőfokon melegítsük fel, amíg a cukor el nem olvad és besűrűsödik. A kisült és kihűlt zserbótekercseket bevonjuk a csokoládémázzal.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
2024-11-26 16:12:20, kedd
|
|
|
Tészta:
600 g liszt
300 g vaj
150 g porcukor
2 tojássárgája
kevés tej. (én tej helyett 2 kanál tejfölt használtam)
1 csipet só
Máktöltelék:
200 g darált mák
80 g porcukor
100 ml forró tej
(én tettem bele egy kevéske reszelt citromhéjat.
A lisztet a cukorral, sóval elkevertem, belemorzsoltam a hideg vajat. A tojássárgákkal, kevés tejjel ( én 2 kanál tejfölt tettem bele a tej helyett) összegyúrtam. Fóliába csomagoltam, fél órára hűtőbe tettem. Addig elkészítettem a töltelékeket. A mákot a porcukorral, reszelt citromhéjjal, forró tejjel összekevertem. A tésztát 2 részre osztottam. Az egyik darabot vékonyra, kb. 3 mm-es re nyújtottam, majd téglalap alakúra vágtam. A szélétől kb. 1 cm-re végig kanalaztam a mákos tölteléket, kb. 1, 5 centi vastagon. Vizes kézzel eligazgattam .Ráhajtottam a tésztát, majd tekertem rajta egyet, hogy a tészta körbeérje a tölteléket.
A tészta szélét kissé lenyomkodtam, majd levágtam a tekercset. Tovább folytattam, míg tartott a tészta és a töltelék. 4 tekercs lett belőle. A kis tekercseket 2 centis darabokra felvágtam. (kicsivel nagyobb lett némelyik :)) 15 perc alatt készre sütöttem.
Amikor megsült 1 csomag vaníliás cukrot összekevertem porcukorral és forrón beleforgattam a Mákos falatkákat
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg zsír vagy margarin
2 mk cukor
1 csipet só
2,5 dl tejföl
A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 db tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 csipet só
ízlés szerint a szóráshoz: porcukor
1 tasak vaníliás cukor
Én nekem a legtöbb Hókifli most házi szilvalekváros lett 🙂
A margarint vagy a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, a cukorral és a sóval, majd összegyúrjuk a tejföllel. Folpackba csomagoljuk, és amíg elkészül a töltelék, a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük a cukrokkal és a sóval, majd belefogatjuk a darált diót.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pohárral kb.
7 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök szélére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, összenyomkodjuk és kifliket formázunk mindből.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Még forrón vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk mindet. Én margarin helyett zsírt használtam mert így sokkal omlósabb.
Jövő vasárnap advent. Lassan lehet begyúrni a mézeskalács tésztáját
Mézeskalács tészta:
40 dkg méz
30 dkg vaj vagy margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
50 dkg porcukor
6 egész tojás
2 tk. szódabikarbóna
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
1,5 kg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem, de még jobb, ha három napig áll. Sütés előtt kiteszem szobahőre, hogy kissé átmelegedjen, utána nyújtom, szaggatom.
170 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.
Ez egy jó nagy adag, kb. 12 tepsi. Napokig szoktam sütni, de az adagot lehet felezni is.
Íróka: 1 tojásfehérjét (40 g!!) 20 dkg alaposan átszitált porcukorral alaposan kikeverem, mixerrel 5-6 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. 1-2 teáskanál ecetet teszek hozzá, ettől szépen kifényesedik és habos állagúvá válik. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítem.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-16 17:46:51, szombat
|
|
|
GESZTENYEKRÉM NARANCSZSELÉVEL ÉS RUMOS CSOKOLÁDÉVAL
Hozzávalók (6 db 2 dl-es pohárhoz):
25 dkg gyorsfagyasztott natúr gesztenye
3 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)
5 dkg nyírfaporcukor
A rumos csokoládéhoz:
5 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
5 dkg habtejszín (30% zsírtartalmú)
2 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 dl tej
2 ek. rum
1 ek. nyírfaporcukor
A narancszseléhez:
2 dl frissen facsart narancslé
1 tk. zselatinpor
nyírfacukor
-továbbá:
6 db cukormentes babapiskóta
Elkészítés:
Adjuk a gesztenyéhez a nyírfaporcukrot, majd keverjük habosra a tejszínnel, végül töltsük habzsákba.
A csokoládét olvasszuk fel a tejszínnel. Adjuk hozzá a vajat, a tejet, a nyírfaporcukrot, és dolgozzuk simára. Ízesítsük rummal.
2-3 evőkanál narancslevet vegyítsünk el a zselatinnal, és kis lángon melegítsük addig, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Öntsük hozzá a többi narancsléhez, keverjük simára és édesítsük nyírfaporcukorral.
A babapiskótát tegyük zacskóba, és törjük morzsalékosra.
A poharakban osszuk el a csokoládét, és szórjuk meg piskótamorzsával. A habzsákból a gesztenyekrémet töltsük a poharak 3/4 -éig, és szórjuk meg piskótamorzsával, végül a rétegezést zárjuk a narancsos zselével. A desszertet tálalásig tegyük a hűtőbe.
forrás /Kifőztük gasztromagazin/ |
|
|
0 komment
, kategória: gyors édesség |
|
|
|
|
|
2024-11-15 15:30:19, péntek
|
|
|
Hozzávalók: (30 db-hoz)
20 dkg liszt
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás sárgája
2 ek. 20 %-os tejföl
10 dkg puha margarin
1 tk. só
1 kk. cukor
fél kk. szódabikarbóna
Tetejére:
a tojás fehérje és reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót, szódabikarbónát, és a cukrot.
Hozzáadjuk a tejfölt, a puha margarint és a tojás sárgáját majd szép sima, egynemű tésztává gyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 7-8 mm vastagra nyújtjuk és perec szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel, légkeveréssel 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
|
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|
|
|
2024-11-14 10:53:21, csütörtök
|
|
|
Krém: - 3 dl tej,3 tojás sárgája,3 ek liszt,1 ek natúr krémsajt, sót, bors, szerecsendiót ízlés szerint használjunk hozzá.
Mindezt össze keverjük és sűrűsödésig főzzük.
Ezután levesszük a tűzről és hozzá keverünk 10 dkg reszelt sajtot.
Hagyjuk kissé kihűlni.15 dkg vajat kikeverünk 10 dkg reszelt sajttal
és hozzá adjuk a sajtkrémhez. Alaposan elkeverjük, ha kihűlt hűtőbe tesszük fél órára.
Megtöltjük a habzsákot vele, és mindkét irányból megtöltjük a rolókat úgy, hogy kissé kilógjon a krém a végén.
Reszelt füstölt sajtot teszünk rá.
Jó étvágyat kívánok hozzá
Tészta elkészítése:
-1 cs leveles tésztát 20 db csíkra vágunk derelyevágóval!
A kis farúdakat (feldarabolt seprűnyél)sütőpapírral vontam be, és jól megcsavartam a két szélét.
A tészta csíkokat szorosan, egymást kissé fedve tekertem rá a rúdakra.
1 db tojás sárgájával először bekentem az egész tésztát!!!
Előmelegített sütőben,190 fokon sütjük meg, kb 13-15 percig, és még melegen húzzuk le a kis rudakról a tésztát. |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi ételek |
|
|
|
|
|
2024-11-13 14:08:06, szerda
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg túró, 2 kiskanál só
A tetejére: egy felvert egész tojás pici sóval ízesítve, egész fekete bors vagy napraforgómag.
Elkészítés
A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a tésztát 1 - 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk.
A füleket és az orrokat a malacfejekre illesztjük és lekenjük őket is a felvert tojással.
A malac-pogácsákat sütőpapíros tepsin 220 fokos, előmelegített sütőben kb.
15 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|
|
|
2024-11-13 12:53:38, szerda
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 csomag Dr. Oetker csokoládés pudingpor
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag puncsízű pudingpor
3*4 deciliter tej (mindegyik ízű pudinghoz 4 deciliter)
3 csapott evőkanál édesítőszer (gyógyszertári édesítő, gyógyszertár készíti)
3* 4 púpozott evőkanál kókuszreszelék
10 dkg kókuszreszelék (Hempergetéshez)
ELKÉSZÍTÉSE:
Mind a három ízű pudingport külön lábasban elkeverjük a 4 deciliter hideg tejjel és a 3 evőkanál édesítőszerrel. Lassú tűzön, sűrűn kevergetve megfőzzük a pudingot, majd hagyjuk hűlni egy kicsit és hozzá keverjük a 4 evőkanál kókuszreszeléket. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután golyókat formázunk belőle, majd kókuszreszelékbe meghempergetjük.
Tálra vagy tálcára helyezzük a golyókat és legalább 1 óra hosszáig hűtőszekrénybe tesszük.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!
Solti Györgyné Katalin
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-13 10:33:13, szerda
|
|
|
ALMÁS SÜTIK 5 PERC ALATT
HOZZÁVALÓK:
1 tojás
egy csipet sót
300 gramm reszelt alma
100 gramm cukor
70 ml magolaj
220 gramm liszt
8 g sütőpor
50 g mandula
50 gramm mazsola
ELKÉSZÍTÉSE:
Kezd a sütő előmelegítésével 180 °C-ra, és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban a tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük.
Adjuk hozzá a magolajat és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá az átszitált lisztet és az élesztőt, keverjük tovább, amíg sima keveréket nem kapunk.
Adjuk hozzá a mandulát és a mazsolát, óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen oszoljanak el a tésztában.
Enyhén nedves kézzel formázz a tésztából golyókat, és tedd őket az előkészített tepsire, ujjaiddal enyhén lapítsd el őket, hogy formáld a sütiket.
Süssük körülbelül 15-20 percig, vagy amíg a keksz aranybarna nem lesz.
Ha megsült, hagyd néhány percig hűlni a tepsiben, mielőtt rácsra helyezed, hogy teljesen kihűljön.
TIPPEK ÉS VARIÁCIÓK
Csokoládé variáció: Hogy még jobban gazdagítsd ezeket a sütiket, étcsokoládé darabkákat tehetsz a tésztába.
Teljes kiőrlésű liszt: Cseréld ki a liszt egy részét teljes kiőrlésű liszttel, hogy rusztikusabb és egészségesebb változatot kapj.
Tárolás: Tárold a sütiket légmentesen záródó edényben, hogy néhány napig frissek és ropogósak maradjanak.
A SZÜKSÉGES KONYHAI ESZKÖZÖK
Nagy tál
Tepsi
Sütőpapír
Hűtő állvány
AJÁNLOTT PÁROSÍTÁSOK
A sütik tökéletesek egy csésze espresso vagy cappuccino mellé. Ha valami üdítőbbre vágysz, próbáld meg kísérni őket gyümölcs- vagy aromás forrázattal.
Jó étvágyat kívánok!
Solti Györgyné Katalin |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-10 21:12:02, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tk só
25 dkg margarin
20 dkg trappista sajt
3 ek tejföl
A kenéshez
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
A lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sütőport és a sót.
Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, egy marék reszelt sajtot.
Jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva pár órára a hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy perecformával kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A sütőt előmelegítjük.
A pereceket lekenjük egy egész, felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2024-11-06 12:01:21, szerda
|
|
|
Ezek a gombócok tökéletesek egy könnyű vacsorához vagy vendégváró falatokhoz.
A karfiol íze és a krémes állag együtt csodás élményt nyújtanak!
Hozzávalók:
1 közepes karfiol
2 csésze liszt
2 tojás
1/2 csésze túró
1/2 csésze tej
1 evőkanál só
1 evőkanál olaj
1/2 csésze zsemlemorzsa
1/2 csésze olaj a sütéshez
Elkészítés:
Készítsd elő a karfiolt: Mosd meg a karfiolt, majd szedd rózsáira. Főzd a rózsákat sós vízben 5-7 percig, amíg megpuhulnak. Ezután jól csepegtesd le őket.
Készítsd el a tésztát: Egy nagy tálban tedd bele a főtt karfiolt, és villával törd össze. Add hozzá a tojásokat, túrót, tejet, sót és lisztet. Keverd jól össze, amíg sima tésztát kapsz.
Formázz gombócokat: A kész tésztából formálj kis gombócokat.
Sütés: Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Amikor az olaj forró, tedd bele a gombócokat, és süsd őket aranybarnára minden oldalukon.
Szárítás: A kész gombócokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A gombócok karfiollal készen állnak! Tálald őket melegen, mint előételt vagy snacket. Jó étvágyat!
|
|
|
0 komment
, kategória: Gombócok |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2024. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
12 db bejegyzés |
e év: |
112 db bejegyzés |
Összes: |
8810 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1240)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (76)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (34)
- Böjtös ételek (húsmente) (49)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrosoknak diétás étrend (26)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (49)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (81)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (11)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (23)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (655)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (58)
- Karácsonyi ételek (52)
- Kelt tészta édes és sós (123)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (29)
- Kívánságok (9)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (221)
- levesek (64)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (85)
- Palacsinták édes - sós (3)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (42)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (235)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (41)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 108
- e Hét: 1746
- e Hónap: 6870
- e Év: 173570
|
|
|