Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/186 oldal   Bejegyzések száma: 1858 
Horváth Ágnes: fontos, hogy le
  2008-01-31 17:40:58, csütörtök
 
  Horváth Ágnes: fontos, hogy legyen várólista
2008. január 31. 16:29 HVG - MTI

Az egészségügyi miniszter fontosnak tartja, hogy legyen kórházi várólista és azt minden intézmény vezesse.

"Ne az orvosok zsebében lévő kis füzetke határozza meg, hogy ki mikor jut ellátáshoz végre Magyarországon, hanem minden nyilvánosan történjék" - fogalmazott újságírói kérdésre csütörtökön. Kiemelte, a törvénymódosítás tavaly július 1-ével született meg, tehát a kórházak előtt azóta ismert ez a kötelezettség, azaz hogy büntetik az intézményeket, ha nem tartják be az előírásokat. Kijelentette: az internetes nyilvánosság fél éve kötelező.

Horváth Ágnes közölte, nem tartja elfogadhatónak, hogy bármelyik kórház azzal érveljen, hogy nem tud megalkotni egy, a várólistát tartalmazó internetes oldalt, miközben a kórházi jelentéseit elektronikus úton küldi a biztosítóknak. Hozzátette: egy nagyon egyszerű táblázatkezelő programmal meg lehet ezt csinálni. Nem tudja azt elfogadni egyetlen egy kórháztól sem, hogy nem teremtik meg a szabályos várólistákat február 1-ig - tette hozzá.

Mint mondta, a szankció ügyében hajlandó a szaktárca türelmi időre. A kórházakat finanszírozási visszavonással fogják büntetni. Arra a kérdésre, hogy több kórház vezetője is azt állítja, hogy azért nem tudja teljesíteni ezt az elvárást, mert nincs hozzá szoftverük, Horváth Ágnes közölte: kötelező jelentési formátumok vannak, de hogy a várólistát ki milyen programmal vezeti a honlapján, az a saját dolga. Tavaly január közepe óta az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet honlapján is elérhető volt az a program, amely a várólisták vezetéséhez szükséges.

Szólt arról, hogy már tavaly novemberben hatályba lépett az a szabály, amely a várólista kötelezettségeket csak bizonyos betegségcsoportokra terjesztik ki, és erről az intézmények november óta jelentenek. Az ütemezett betegfogadást illetően a tárca kész arra, hogy egyszerűsítsék a rendszert, ha találnak erre megoldást. Mint mondta, a várólista-témáról egyeztetést tartott ma a szaktárca, azonban ő az otthon szülésről szóló megbeszélésen vett részt.

Erős András, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója a minisztérium épületében az újságíróknak azt mondta, arról tárgyalnak a szaktárcával, hogy a meglehetősen terhes informatikai jelentési rendszert egyszerűsítsék. A beteg befogadási listáról szólva közölte, hogy arra nem lehetett felkészülni, mert az arról szóló január 23-ai kormányrendelet január 25-én jelent meg a közlönyben és február 1-jétől érvényes.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva közölte, nem tervezik a szmogriadó értékeinek módosítását. Azonban fontosnak tartja: figyelmeztessék az embereket, hogy ne a legzsúfoltabb tömegközlekedési órákban járják a várost.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiosztották az Eichmann díjaka
  2008-01-31 17:40:30, csütörtök
 
  Kiosztották az Eichmann díjakat
2008.01.31. 14:59


Az International Association of Mass Murderers and other Psychopaths nevű, gengsztereket, tömeggyilkosokat és egyéb őrülteket összefogó nemzetközi szervezet kiosztotta a 2008-as Adolf Eichmann díjakat. Demszky Gábort a "beteg fasz" és a "tömeggyilkos" kategóriában jelölték.



A hagyományosan január 31-én kiosztott díjak közül idén Demszky Gábor vihette haza az Eichmann díjat a "tömeggyilkos" kategóriában. A díjkiosztó bizottság külön kiemelte, a rengeteg közös vonást a névadó Eichmann és Demszky között. "Adolf Eichmann gázkamrákat építtetett Auschwitzban, de még ő sem gondolt arra, hogy egy egész várost gázkamrává alakítson. Demszky Gábornak ez sikerült, ezért jár neki e patinás díj." - áll az indoklásban. Demszky megköszönte az elismerést, de kiemelte, hogy párttársai és a budapestiek ostobasága nélkül talán még neki sem sikerült volna e nagy tett. Az ünnepi gála után a főpolgármester és a városvezetés ünnepélyes keretek között elhelyezte az M1-M7 bevezető szakaszánál lévő Budapest-tábla alá az "Achtung! Gaskammer!" feliratú bronztáblát. Ezt követően rövid szavazást tartottak, és elfogadták az új turisztikai reklámkampány tervét, melyben a külföldi, potenciális öngyilkosok számára kínálják nyaralóhelynek a fővárost Tumorváros néven. A tervek szerint nyitott buszok indulnak majd a belváros forgalmasabb területei felé, ahol a szuicid turisták mély belégzéssel javíthatják halálozási esélyeiket.
Demszkyt jelölték még a "beteg fasz" kategóriában is, ám ebben a kategóriában Gyurcsány Ferenc megelőzte, így végül két Eichmann díjjal gazdagodott az ország.

http://terrormedia.blog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'Szeva bácsi', Magyarország és
  2008-01-31 17:31:14, csütörtök
 
  'Szeva bácsi', Magyarország és a Gazprom

2008-01-27 13:05:44 - posztinfo.hu - Gyóni Gábor

Január utolsó hetének egyik legfontosabb eseménye volt Szemjon Mogiljevics (,,Szeva bácsi"), orosz maffiavezér letartóztatása. Mogiljevics a '90-es években Magyarországon élt, hírbe hozták az olajügyekkel, s RosUkrEnergo céggel is, amely az Oroszországból Ukrajnába érkező türkmén-orosz gáz kizárólagos értékesítője.

Tegnap az Echo Moszkvi rádióadón Julia Latinyina, népszerű műsorában, a ,,Kod Dosztupa"-ban Mogiljevics letartóztatásának fontosságát elemezte, s benne érintette ,,Szeva bácsi" magyarországi tevékenységét is.

Julia Latinyina szerint Mogiljevics állt a Magyarországon, Csabdi (Fejér megye) településen, négy munkanélküli alapítótaggal (egy izraeli és három román állampolgár részvételével,) 12 ezer dollárnyi alaptőkével regisztrált Euraltransgaz nevű cég mögött. A kis Euraltransgaz fényes karrierbe kezdett: furcsa módon az Euraltransgaz - és nem a Gazprom - adta el a - Gazprom csövein át érkező - türkmén gázt, miután Putyin elnök a már elhunyt Türkménbasival egyezséget kötött arról, hogy a türkmén gázt Oroszországon keresztül exportálják. Az Euraltransgaz ilyen módon már az első évben 220 millió dolláros nyereséget könyvehetett el. Az Euraltransgaz ellen nyomozás kezdődött, mivel a felmerült a gyanú, hogy Mogiljevics állt a cég alapítása mögött. Az Euraltransgaz megszűnt, s helyette alakult meg a RosUkrEnergo. A RosUkrEnergo már nem Magyarországon, hanem Svájcban alakult meg, és nem 12 ezer, hanem 100 ezer dollárnyi alaptőkével. A RosUkrEnergo fő részvényese Dmitrij Firtas ukrán milliárdos, akit Mogiljevics egyik fő emberének tartanak. A RosUkrEnergo a 2006 év eleji orosz-ukrán gázháború után vált az Ukrajnába érkező gáz elosztójává.

Latinyina szerint kimutatható az összejátszás a Gazprom és a kriminális sturktúrákkal összefonódott cégek között. Miközben Oroszországban de facto állami politika a gázpiac monopolizálása, addig például érdekes módon az asztrahányi gázlelőhelyet (220 milliárd köbméter gázzal), amelyet a Gazprom is meg akart vásárolni, a Mogiljevics mögött álló Firtas szerezte meg.

Hogyan lehetséges, teszi fel a kérdést Latininyina, hogy nem az állami Gazprom osztja el a türkmén gázt, hanem a kétes hátterű Euraltransgaz és a RosUkrEnergo, hogyan lehetséges, hogy Mogiljevics mögött álló emberek megszereznek egy gazdag gázmezőt az állami óriáscég ellenében?

Latinyina szerint tehát Mogiljevics mögött jól beágyazott ,,lobbicsoport", vagy inkább klán volt, amely hatással volt a Kremlre, s Mogiljevics letartóztatása éppen ezért fontos esemény, mert az újkori orosz történelemben a Kreml eddig példa nélkül álló csapást mért egy befolyásos klánstruktúrára.


(Echo Moszkvi)
http://www.posztinfo.hu/hir.php?id=2046
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most majd meggondolja, beperel
  2008-01-31 17:25:02, csütörtök
 
  Most majd meggondolja, beperelje-e munkáltatóját!

2008. január 31. 15:13 | Forrás: MTI

Drágábban pereskedhetnek a munkavállalók február 6-tól; az új szabályok szerint az illetéket és más költségeket is meg kell fizetniük, továbbá a bíró nem rendelhet ki számukra pártfogó ügyvédet - mondta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.


Handó Tünde elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló a munkaügyi per megindulásakor tárgyi költségmentességet élvez, azaz sem illetéket, sem a várhatóan felmerülő költségeket nem kell előzetesen lerónia az állam számára, és a per lezárultakor is csupán az ellenérdekű félnél közvetlenül felmerült költségeket, így például ügyvédi munkadíjat kell megfizetni abban az esetben, ha elvesztette a pert.

A jövő szerdától induló eljárásokban érvényes szabályok szerint azonban ha a munkavállaló pervesztes lesz, nemcsak az ellenérdekű félnek, de az államnak is kell fizetni például illetéket, ami a pertárgy értékének hat százaléka.

Az új szabályozásban már csak a társadalombiztosítási - egészségbiztosítási, illetve nyugdíjjellegű ellátással kapcsolatos - perek lesznek tárgyi költségmentesek.

A polgári perekben főszabály szerint a feleknek az eljárás megindulásakor le kell róniuk a pertárgy értékétől függő illetéket, és meg kell előlegezniük a várható költségeket, így például a szakértő, tanú vagy tolmács díját, az eljárás lezárulásakor pedig a bíró határozatában dönt - általában a pervesztesség-pernyertesség arányában - arról, hogy a felek miként viselik az eljárás költségeit.

Handó Tünde megjegyezte: a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon ma már nem ritkák a több tízmilliós munkavállalói követelések, de jelenleg folyamatban van egy olyan eljárás is, amelyben két személy megközelítőleg milliárdos összeg miatt indított pert.

A jogszabályváltozások következménye az is, hogy míg korábban a bíró rendelhetett ki pártfogó ügyvédet az erre rászoruló munkavállalónak, addig január 1-jétől az illetékes igazságügyi hivataloknál lévő jogi segítségnyújtó szolgálaton keresztül lehet pártfogó ügyvédet kérni.

Az elnök szerint megeshet, hogy a jogszabályváltozás nyomán éppen a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb munkavállalók maradnak jogi segítség nélkül.

A bírósági vezető arra is figyelmeztetett: ha valaki már megindította a pert, akkor hiába áll el attól a megnövekedett kiadások ismeretében, annak egy részét meg kell fizetnie.

Az elnök elmondta, hogy a bíró rendkívül szűk körben, nagyon szigorú szabályok szerint ezután is engedélyezhet a pereskedő munkavállalónak személyes költségmentességet, ám ennek feltétele például, hogy a peres fél rendszeres szociális segélyben részesüljön, illetve hogy jövedelme a vele együtt élő házastársával együtt se haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, ami idén 28.500 forint, és vagyona se legyen.

Handó Tünde megjegyezte: Németországban hozzávetőleg ötször annyian fordulnak munkaügyi bírósághoz, mint Magyarországon, 2004-ben például ezer munkavállalóból 20 indított munkaügyi pert Németországban, Magyarországon viszont csak négy.

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz évente átlagosan mintegy hatezer ügy érkezik, amit összesen alig több mint 20 bíró intéz, tehát egy bíró egyszerre mintegy két és félszáz ügyet intéz.

Annak kapcsán, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság épületének címe per alatt áll, az elnök elmondta: a közigazgatási pert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal indította a II. kerületi önkormányzat ellen. Az eljárás előzménye, hogy a bírósági épület 2004-ben a Gyorskocsi utca folytatásában, egy új telken épült fel, melyet az önkormányzat először Kandó Kálmán utcának, majd Királyfürdő utcának akart elnevezni.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jelenleg is a II. kerület Gyorskocsi utca 52-es szám alatt található, és ezen a címen fogadja a beadványokat.

STOP

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=266969
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A népszavazás után a személyi
  2008-01-31 17:24:07, csütörtök
 
  A népszavazás után a személyi döntésektől sem szabad megijedni


"Ha megnézzük a többi liberális tárcavezető megítélését, az én teljesítményemmel a legelégedettebbek a választók." (Fotó: Benis Máté)
"Politikai üggyé kell tenni a környezetvédelmet, hogy érdekelje az embereket" - véli Fodor Gábor. A liberális környezetvédelmi miniszter a STOP-nak arról is beszélt: a népszavazás után mérlegelni kell az eredményt, és ha szükséges, a komolyabb személyi, illetve politikai döntésektől sem szabad megijedni.



STOP: Beletanult már a környezetvédelembe?

Fodor Gábor: Igen. Egy politikusnak, minden területnél a politikai döntésekhez szükséges képességekkel kell rendelkeznie. Nekem nem az a dolgom környezetvédelmi miniszterként, hogy az első számú szakértő legyek, hanem az, hogy politikailag tudjam az ügyet képviselni. Ehhez pedig értek.

- Illés Zoltán - akivel, úgy tudom, remek a szakmai kapcsolata - azt mondta: Fodor Gábor szívügyének tekinti a környezetvédelmet, de a minisztérium a teljes szétesés állapotában van. Szakmailag teljes káosz van. Az apparátus rángatja a tárcát. Sikerült rendet tennie?

- Nem kellett, mert nem volt káosz. Zolit nagyra becsülöm, persze, vannak dolgok, amelyekben különböznek a nézeteink, így ebben is. Azért nem volt és nem lesz káosz, mert én a fontos politikai kérdésekkel foglalkozom, a felkészült munkatársaim pedig az adott szakterületeket irányítják.

- Ha Ön lenne az SZDSZ elnöke, mit tenne annak érdekében, hogy pártja népszerűsége emelkedjen?



2. oldal



- Politikai karrierjében a környezetvédelmi miniszterség milyen eszköz?

- Fontos ügynek tekintem, érzelmileg és politikailag is teljes szívvel, lelkesedéssel képviselem. Meggyőződésem, hogy a SZDSZ politikájának XXI. századivá formálásához elengedhetetlen, hogy a gondolkodásunkba beépítsük a környezettudatos értékvilágot.

- Az SZDSZ mikor kezd "kizöldülni"? A párt mostani politikájában ezen egyáltalán nincs hangsúly, annak ellenére, hogy ő adja a környezetvédelmi minisztert.

- Az SZDSZ-nek ki kell használnia ezt a helyzetet.

- Ez most önkritika is, hiszen ügyvivőként van beleszólása a pártpolitikai stratégiába?


"Politikai üggyé kell tenni a környezetvédelmet, hogy érdekelje az embereket."- Teljes erőmmel azon vagyok, hogy kihasználja a párt ezt a lehetőséget, beszélek is róla minden alkalommal, és tettem azért, hogy létre jöjjenek a zöld kabinetek. A liberálisok számára kínálkozó lehetőség a környezetvédelmi értékek beépítése a politikai programba. A világon mindenhol azok a pártok sikeresek, akik a környezettudatos gondolkodást előtérbe helyezik, hiszen ezek az ügyek szerepelnek a politika csúcsán, ezek ma az emberiség legfontosabb ügyei.

- De még mindig azt gondolja az emberek jelentős része, hogy a környezetvédelem nem más, mint pár kekec civil magamutogatása. Mit tesz annak érdekében, hogy ez a szemlélet megváltozzon?

- Politikai üggyé kell tenni a környezetvédelmet, hogy érdekelje az embereket. Szeretném felkelteni az emberek személyes felelősségét, ami a legfontosabb. Ennek érdekében tavasszal elindítunk egy országos programsorozatot, ami a klímaváltozás okai és lehetséges következményei mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mit tehetünk mi, emberek a klímaváltozás káros hatásai ellen.

A folytatásban kiderül, hogy milyen a kapcsolata a környezetvédelmi miniszternek Sólyom Lászlóval. Vajon teher vagy segítség Fodor Gábornak, hogy Magyarországnak "zöld" államfője van?

3. oldal





- Teher vagy elősegíti a munkáját, hogy Sólyom László személyében "zöld" államfőnk van?


"...az elnök úr politikai tevékenységéről is jó véleménnyel vagyok."- Az ország javát szolgálja. Régóta ismerjük egymást, kifejezetten jó a kapcsolatunk, talán a kormánytagok közül nekem a legszorosabb az együttműködésem az elnök úrral. Hangsúlyt fektetek arra, hogy rendszeresen tájékoztassam az államfőt a folyamatban lévő ügyekről. Erre ő is igényt tart. Tevékenysége segít bennünket: például a Rába-ügyben nem lettünk volna annyira sikeresek, ha nem áll mögöttünk. De ilyen a jövő nemzedéke ombudsmani poszt létrehozása is. A régi, jó kapcsolatunk töretlen, én egyébként az elnök úr politikai tevékenységéről is jó véleménnyel vagyok.

- Ha már a jövő nemzedéke ombudsmant említette... Biztosan nem tesz jót, hogy a pártok ismét nem szakmai, hanem kizárólag politikai alapon döntenek arról, ki töltse be a posztot.

- A parlamenti pártok azért vannak, hogy pártpolitikát csináljanak mindenből, az ország érdekét szem előtt tartva.

- Miként várhatjuk el a társadalomtól a környezettudatos magatartást, miközben a politikusok nem a szakmaiság alapján döntenek, hanem azt mérlegelik, hogy szerintük a jelölt melyik párthoz állhat közelebb?


"A parlamenti pártok azért vannak, hogy pártpolitikát csináljanak mindenből..."- A pártok azért vannak, hogy vitatkozzanak. A közjó egy modern demokráciában csak a vitában tud formálódni, ahol nincs vita, ott diktatúra van. A vita mellett azonban kell az egyetértés is, néhány ügyben meg kell találni a közös hangot, tudni kell kompromisszumot kötni. A parlament hibásan döntött, amikor Nagy Boldizsárt leszavazta. Az SZDSZ, a KDNP és az MDF megszavazta a jelöltet, itt a két nagy párt csinált hátra arcot. Ez azért sem volt korrekt, mert az előzetes bizottsági üléseken azt mondták: támogatni fogják a jelöltet. Most Fülöp Sándor a jelölt, remélem, megszavazza a parlament, mert nem tenne jót még egy fiaskó.

- Annak ellenére, hogy politikailag komoly befolyással bíró pozíciókat foglalnak el a környezetvédelmet szívügyüknek tekintő politikusok, nem látszik a jelentős társadalmi hatás. Miért?

- A környezetvédelem megítélése alapvetően megváltozott a társadalomban. Korábban a fő politikai kérdések közé nem vették be a zöld ügyeket, ma már ezt megteszik. Amikor elfoglaltam a miniszteri posztot elmondtam: az az ambícióm, hogy a környezettudatos gondolkodást szolgáljam, ami a kormány politikájának a megváltoztatását jelenti. Ebben is sikeres volt a mögöttem lévő pár hónap.

"A legfőbb sorvezető, hogy a szavaink és a tetteink összhangban legyenek."- Nem én vagyok a pártelnök, ez tény. De tudok annak érdekében tenni, hogy az SZDSZ népszerűsége változzon: miniszterként jól kell végeznem a munkámat. Ha megnézzük a többi liberális tárcavezető megítélését, az én teljesítményemmel a legelégedettebbek a választók. A miniszter népszerűsége, és munkájának a megítélése visszahat a pártra.

- Milyen pártpolitikát kell folytatni, hogy a hitelesség helyre álljon?

- A hitelesség az egész politikai közélet kulcskérdése. A legfőbb sorvezető, hogy a szavaink és a tetteink összhangban legyenek. Meg kell mutatni, hogy amit mondunk, őszinte meggyőződésünk, és amit javaslunk, azt keresztül is visszük. Ez a recept. Kell néhány fontos politikai ügy, amit az SZDSZ-nek következetesen vinnie kell: a jogállami értékekhez, a hiteles és józan gazdaságpolitikához, a közélet tisztaságához való ragaszkodás.

- Az SZDSZ ezen céljaival pont ellentétes lépések is történtek az utóbbi hetekben, például Horn Gábor a népszavazás törvényességét kérdőjelezte meg, illetve óriásplakátokon kampányolnak, holott azt hangoztatják: ne legyenek hirdetések kampányidőszakban. Nem gondolja, hogy a hitelesség visszaszerzésének egyik eszköze lehet, hogy az előbb említett anomáliákat felszámolják?

- Az SZDSZ mindig tartani fogja magát azokhoz a szabályokhoz, amelyekben megállapodtunk. Világos az út, amit követni kell. A pártelnök-választás egy különleges alkalom volt, mert olyan még nem történt a magyar közéletben, hogy egyenlő szavazatot kapjanak a jelöltek. Ez egy érdemi verseny volt, de már eldőlt. Lojálisan támogatom az elnököt, de az elveimet és az eszméimet megőrzöm és képviselem.

- Lesz akkora bátorság a koalícióban, illetve az SZDSZ-ben, hogy a népszavazás után mérlegelje állapotát, és levonja a szükséges - akár személyi - következményeket?


"Fontos a népszavazás, de nem kell túldimenzionálni."- Fontos a népszavazás, de nem kell túldimenzionálni, mert a kormánynak végre kell hajtania azt a programot, amelyre felhatalmazást kapott. Ugyanakkor elemezni kell az eredményt. Mindenkinek összegzést érdemes készítenie, és ha szükséges, komolyabb döntésektől sem szabad megijedni.

- Milyen komolyabb döntésektől?

- Politikai és személyi döntésektől természetesen, de ez az eredménytől függ. Ha változatni akarunk, ezeknek együtt kell megjelenniük.

Fodor Gábor politikai üggyé tenné a környezetvédelmet. Hogy miért? A folytatásban kiderül.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=266544&lstparts=2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Horn Gábor és a horogkereszt
  2008-01-31 17:09:32, csütörtök
 
  Horn Gábor és a horogkereszt
Ma reggel televízió. (Ezek mostan elszaporodtak, vagy mi.)



Azt mondja, hogy az ötágú vörös csillag "szerű" kampányplakát szerintük törvényes. Meg az a fontos, hogy mi a plakát célja.:-)


Erre például a Magyar Gárda nyugodtan készíthetne "horogkereszt jellegű" karszalagot, aminek az egyik szára kissé meg van nyújtva, és csak "emlékeztet" a náci Németország egykori jelképére.

És jeleznék, hogy ők ez ellen tképpen csak tiltakoznak.:-)

Kíváncsi vagyok, hogy Horn úr mit nyilatkozna egy ilyen tréfás emlékeztetőként is használható kis ruhadaraból, azt hiszem tajtékzana.

Hiteltelen. Mint az egész bagázs. De lehet, hogy ez már csak a vesztesek minden mindegy pimaszsága, az utolsó praemortem rángatózások.

A motor már leállt.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A reformdüh és a tudás ára
  2008-01-31 17:05:33, csütörtök
 
  A reformdüh és a tudás ára

- a felsőoktatás mint anomália -
Tallián Miklós
2008-01-31 11:55


Ugyanannyi az ár a büfé-ruhatár szakon, mint a jól eladható diplomát osztó helyen, vagy a nemzetközi összehasonlításban a helyét megálló kutatói pályákra felkészítő intézményekben. Ez nonszensz.
hirdetés

Ismét január vége, ismét közeledik a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje, igaz, ezúttal csak az alapszakokra - hiszen a magyar felsőoktatás papíron immár tökéletesen eurokonform, van alapképzés meg mesterképzés, plusz túlestünk a területre kirótt reformon (bevezették a tandíjat), szóval az illetékes minisztérium szerint minden rendben van. Az illetékes ellenzék szerint meg nincsen, főleg a tandíj miatt, meg különben is, mindent csináljanak vissza valamilyenre, mindegy, hogy milyenre.

Amilyen dühvel akar a koalíció reformálni, pont olyan elszántsággal véd mindent az ellenzék, csak azért, mert az olyan, amilyen.

Azzal meg senki nem törődik, hogy egyetemeink lassan alkalmatlanná válnak mindenféle feladatuk betöltésére, kiváló minőségű papírra nyomtatott diplomáikat körbe fogják röhögni a munkaadók, a tudományos munka feltételei megszűnnek, a hallgatók pedig egyszerű papírvásárlásként fognak tekinteni az oktatásra. Még ott is, ahol eddig nem ez volt a jellemző.

*

Nézzük a gondokat részletesen. Az első, a tandíj. Nem a létével van a baj, hanem azzal, hogy a tandíj (és a központi költségvetés által fizetett finanszírozás) gyakorlatilag független az intézményben zajló oktatás valódi költségeitől, az intézmény szellemi, tudományos színvonalától, valamint a kibocsátott diploma jövedelem-termelő potenciáljától vagy szakmai értékétől.

A hallgató nagyjából ugyanannyit fizet akkor is, ha száz fős előadásokat hallgat egész évben, és akkor is, ha másodmagával végez laboratóriumi munkát tízmilliós értékű berendezéseken. Ugyanannyi az ár a büfé-ruhatár szakon, mint a jól eladható diplomát osztó helyen, vagy nemzetközi összehasonlításban a helyét megálló kutatói pályákra felkészítő intézményekben. Ez nonszensz.

Súlyos gondjai vannak a kétszintű képzés hazai verziójának is. A legsúlyosabb talán az, hogy hiába írták alá a bolognai szerződést 1999-ben (azóta hányadik miniszterelnököt és oktatási minisztert emésztjük fel éppen?), az elmúlt években senki nem vette a fáradságot, hogy a felsőoktatási intézményeket meggyőzze a rendszer szükségességéről, vagy hogy adjon némi támpontot a felmerülő szakmai és adminisztratív problémák megoldásához. Ki csodálkozik ezek után a bizonytalanságokon?

Komoly kérdés az is: hogyan fogja a magyar és az európai munkaerő-piac fogadni a kétszintű képzésen részt vett hallgatók diplomáját, különösen az alapképzés végén kapott bachelor fokozatot?

Az ígéret ugye, hogy ez a diploma teljesen eurokonform, az európai felsőoktatási övezeten belül bárhol ugyanannyira használható. A valóság azonban nyilván nem egészen ez: a munkavállalók tapasztalataik alapján válogatni fognak a jelentkezők között, mégpedig a diplomát kiadó intézmény, illetve a diplomát kiadó állam alapján. Az elvi átjárhatóság tehát nem jelenti az egyes képzések közti minőségi különbségek eltűnését.

A színvonalbeli változatosság majd akkor fog kiegyenlítődni, mikor szépen bezár az összes egyetem, mert nincs, aki tanítson. A kicsit is piacképes szakmákat képző intézményekben az a generáció, amelynek mostanság kellene vezető oktatóvá válnia, hogy folytonos legyen a korszerű képzést biztosító utánpótlás, gyakorlatilag hiányzik.

Néhány kivétel akad, de az általános tendenciákon ez nem változtat, és ezen persze nem is kell csodálkozni: igen nagy elhivatottság kell ahhoz, hogy egy jó szakember a versenyszféra helyett az alacsony anyagi megbecsüléssel, ámde sok vesződséggel járó egyetemi pályát válassza.

Nincs motiváció: a hallgatóság színvonala rendkívül vegyes (miért volna másképp, legalább egy nagyságrenddel több hely van, mint amennyit a néhány színvonalas középiskola képes feltölteni), a valódi munka helyett kötelezően elvégzendő adminisztrációs feladatok a dicső magyar hagyományoknak megfelelően óriásiak, a környezet pedig épp olyan állapotban van, mint a magyar állam összes többi tartozéka.

*

Lehet reformálni. Lehet népszavazni. Lehet gondolkodni a megoldáson. A háromból kettőre már van jelentkező. Kíváncsi vagyok, kinek lesz annyi esze, hogy kipróbálja a megmaradt lehetőséget.

http://www.hirszerzo.hu/cikkr.a_reformduh_es_a_tudas_ara.55337.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még jobban eladósodnának a mag
  2008-01-31 16:53:04, csütörtök
 
  Még jobban eladósodnának a magyar cégek
2008-01-31. 12:27:47

A vállalatok hitelállományának növekedése idén lényegében nem marad el a tavalyitól, legalábbis ezt várják a bankok. Akár tíz százalékos is lehet a növekedés, bár a világpiacon kialakult pénzügyi válság miatt a mostaninál is költségesebben lehet majd hitelhez jutni.

A Raiffeisen Bank elemzői arra számítanak, hogy a vállalatok hitelexpanziója nem változik nagymértékben 2008-ban az előző évhez képest. Tájékoztatásuk szerint a céghitelek állománya tavaly 10 százalék körüli mértékben nőtt, amit az idén 9 százalék körüli bővülés követhet. Erre - hangsúlyozták - nem hat az esetleges amerikai visszaesés. A hullámai azonban elérhetnek minket is (például a német gazdaságon keresztül), ezért a Raiffeisen 2,5 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a GDP idei évre szóló növekedési előrejelzését.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint a vállalati hiteligény az elmúlt fél évben kissé nőtt, és ezen a téren jelentős lassulás az idén sem várható. Az ipari termelés, illetve az export továbbra is bővül, bár ez az ütem az év második felében lassult. Az európai és ezen belül a német gazdaság jövője Barcza szerint jelentős bizonytalansági forrás, de elképzelhető a magyar gazdaság némi gyorsulása a következő negyedévekben összhangban azzal, hogy kifut a költségvetési megszorítás hatása. Az elemző a magyar gazdaságtól az idén 2,5 százalékos, jövőre 3,2 százalékos növekedést vár.

A német területen otthonos Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója, Lovas Emese úgy látja, hogy a német gazdaság alapvetően jó irányba fejlődik, és ez a tendencia 2008-ban is folytatódik, bár az általa 1,7 százalékosra becsült gazdasági növekedés elmarad a 2007-es 2,5 százaléktól. A szakember szerint sokkal inkább az a gond, hogy több neves német befektető ügyfelük jelezte: jövőbeli befektetéseiket nem Magyarországra hozzák, illetve az itt realizált eredményt már más országokban tervezik felhasználni. A vállalati hiteligény csökkenésére egyébként a Commerz nem számít, de - hangsúlyozta Lovas - a kockázatok növekedése miatt a hitelkihelyezés biztosan nehezebbé válik.

Ezzel más banki vélemények is egybecsengnek. Az idén a vállalati hitelezési piac 10 százalék feletti növekedését prognosztizálja a CIB, ahol kifejtették: ügyfeleik hitelétvágya a következő időkben sem csökken, ám a hitelek finanszírozási költsége minden bizonnyal emelkedik majd.

Az OTP Bank szakértői (is) úgy látják, hogy a régióban jelen lévő domináns bankok számára a bevonható külföldi források korlátozottá válhatnak és drágulhatnak, a hosszú felárak pedig magasak, ami növeli a vállalatok számára releváns forrásköltséget is. A globális bizalmatlanság eltarthat 2008 első félévének végéig, ezért a legnagyobb magyar bank elemzési központja arra számít, hogy a régióban működő vállalatok nettó hitelfelvétele mérséklődik, de ezt elsősorban nem a hitelkereslet visszaesése, hanem kínálati tényezők okozhatják. Magyarországon - tették hozzá - ez a hatás kisebb lehet, mint a többi régiós országban, mivel ilyen összehasonlításban a hazai vállalati szektor hitelkereslete a visszafogott beruházási dinamika miatt alacsony.



[Forrás: http://www.napi.hu/]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felszámoló maffiák fogságába
  2008-01-31 16:52:11, csütörtök
 
  A felszámoló maffiák fogságában
2008-01-31. 12:34:19

Az MSZP és a Fidesz holdudvara közösen fosztogat - Aztán visszaosztanak a pártoknak. Örökké visszatérő probléma az ilyen jellegű bűncselekményeknél, hogy azonos jellegű további bűncselekmények származnak az egyszeri bűncselekményekből.

Először is orgazda lesz valaki, egy felszámolási eljárás következtében. Minek kell történnie ahhoz, hogy a hatóságok intézkedjenek? Nem is az a probléma, hogy 80 millió, vagy 1000 milliárd forint, vagy hogy 1 milliárd vagy 5 milliárd forint a kár, hanem, hogy törvényszerűen a folyamatok mindig ugyanazok. De még a szereplők is ugyanazok, hol bankárként, hol fölszámolóként, hol rendőrként, hol ügyészként, hol bíróként, de ugyanazt a csoportot szolgálják, amelyek a fosztogatás központjába helyezték magukat. Azért nehéz viszont megtalálni a károsultaknak, hogy kikkel állnak szemben, mert a cégek cégeket alapítanak, és folyamatosan több száz embert vonnak be a saját csalási sorozataikba.

Most az egyik fölszámoló, aki Medgyessy Péter kiváló barátja, dr. Balogh László szocialista képviselő által, aki a Bács megyei közgyűlés vezetője, magas kitüntetésben részesült. Még csak az sem baj, hogy nevezett ma polgármester, hanem az, hogy az sem zavar senkit a kitüntetők közül, hogy nevezett ellen bírói szakban van egy csúnya bűncselekmény-sorozat miatt az eljárás. Miből tudja a kitüntető, hogy föl fogják menteni a vád alá helyezettet? Ez ugyanazt juttatja eszembe, mint ami Pintér Sándornál előfordult 1998-ban. Akkor ő ugyanis el volt ítélve, első fokon a magyar bíróság által, amikor felkérték, hogy legyen a belügyminiszter. Milyen látnok volt Orbán Viktor, hogy tudta, másodfokon fel fogják menteni a Teve utcai telekpanama miatt, amiért meggyilkolták Nógrádi Józsefet. De a szereplők ugyanazok, az már mindegy, hogy az Novum Rt.nek, Hunyadi Rt.-nek, Kossuth Holdingnak van nevezve, néhány tucat ember a főszereplője.

A HajdúBÉT ma az egyik legfrekventáltabb ügy, amelyben Csányi Sándor és hordája ugyanúgy benne van, mint a Gál Zoltános Wallis csapat, Bajnai Gordonostól, Gyurcsányostól együtt. De az ő felszámolójuk lopja el most egy másik károsulti kör hévízi szállóját, kb. 4 és félmilliárd forint értékben. De ez még csak a folyamat kezdete. Mert ugyanennél a hordánál csapódik le a HajdúBÉT-es 15 milliárdnál is lényegesen nagyobb károkozás. És itt még nem Veres János pénzügyminiszter érdekeltségi köréről beszélek, mert az alig 4 milliárdos kár. Hanem megjelenik a Szilvásy György köreihez tartozó Borsihús. Itt a Cornexi-vel összefogva, kb. a kimutatható kárt 60 milliárd forintban lehet majd összegezni. Ellopták ezek a víziszárnyasokat, a baromfit, a sertést és a marhahúst, csak éppenséggel soha nem fizettek érte. Mónus úr, a tulajdonos ügyvezető természetesen nem fél, mert akinek a miniszterelnök legjobb barátja is üzlettársa, a védőszentje, annak Magyarországon nincs félnivalója. Már bevitték fölszámolási eljárásba, és a zsíros falat ott van, ugyanannál a felszámolási körnél, amelyet most kétharmadában a Fidesz, egyharmadában pedig a szocialisták birtokolnak. Itt ma 4 és félmilliárd forintnak ugyanúgy nincs értéke, mint a bútorgyáraknál kifosztott pár milliárd forintnak.

Az ellopott pénz döntő többsége eltűnik a süllyesztőben és marad helyette a lepusztított eszközállomány. De mégis, milyen károkat okoznak azok, akik a felszámoló-maffia segítségével eltűntetik a vagyont? A bútorgyáraknál és egyéb gyáraknál elkótyavetyélik az eszközöket, jórészt külföldi tettestársaiknak. De mi történik ott, ahol sertéstartó vagy szarvasmarhatartó gazdák a károsultak? Ott nemcsak az a kár, amit elvittek fizetés nélkül, hanem amíg egy előhasi üsző megszületik és felnő, bizony hosszú éveknek kell eltelnie. A természet már csak ilyen, a tehenek nem tudnak borjat szülni percek alatt, és ezt a sertéstartókra sem lehet rábízni, hogy csodaként tegyék meg. Itt hosszú évekre előre kódolni lehet a károkat, mégpedig olyan módon, ami szinte embert és környezetet pusztító. Mert, amikor a jószágot elviszik, akkor abból nemcsak úgy keletkezik kár, hogy nincs munkája a tisztes parasztembernek, a gazdálkodónak, hanem rombolódik a környezete. Vagy közgazdasági fogalommal mondva, felborul a piac. De a teremtett környezet károkozása is igazából veszélyes. A piac úgy borul fel, hogy a földeket továbbra is hasznosítani kell, túlnyomórészt gabonafélékkel, búzával, kukoricával, de az meg eladhatatlan.

Az unió mezőgazdasági bizottsága engedélyezi az alacsony áron intervenciós alapba felvásárolt búzát és kukoricát értékesíteni, de ez nem hoz hasznot a termelőnek. Ahhoz viszont, hogy a természet rendje helyreálljon, Magyarországon a tehénállományt legalább négyszeresére, a sertésállományt legalább ötszörösére kellene emelni, és ugyanígy a baromfit akár tízszeresére. Mert a nagy gabonatermést soha nem az ember ette meg. Kétharmadát mindig a számosállat és a baromfi. Pontosan így állt helyre az az évszázados gazdasági tapasztalat, amely Kárpát-medencét kimagaslóan jó adottságú élelmiszertermelő területté minősítette. Tehát minden mindennel összefügg. Amikor a termékalapot megszüntetik, bármelyik területen, akkor annak a helyreállítása mindig nagyobb költség, mint amekkora kárt okoztak a tolvajok.

Az viszont tény, hogy évente ilyen vagyonátrendezés címén a felszámolók közel 1000 milliárdot pakolnak egyik tulajdonostól át a másikhoz. Ez a tulajdonmozgás tulajdonképpen nagyobb, mint az évenkénti privatizáció összege. De a kiváltó ok mindenkor az, hogy a jól működő eszközöket kinézik, ugyanis a gazdaságnak, amióta világ a világ, hitelre van szüksége. Így főleg a Raifeissen Bank, amely gyorsan beleilleszkedett a magyar bankárok hazaáruló rendszerébe, már üzleti terv bekérésekor kinézi magának az áldozatot. Ezt egyébként egy HajdúBÉT-es integrátortól tudom, aki viszont annak örült, hogy ő meg tudja zsarolni a Raiffeisent kb. 1 milliárd forint értékben. És mit mondanak az integrátorok a kistermelőknek, akiknek úgymond hitelezik, vagy részben hitelezik a takarmányt? Annyit sikerült már rajtatok keresni, hogy nem bukunk már semmit. Ezért igazságtalan ez az egész rendszer, mert mindenkor az értékteremtő ember veszti el munkáját, annak hasznát, magyarul jószágait. És ehhez nyújt segítséget maga az egész magyar közigazgatási, igazságszolgáltatási, magyarul hatósági rendszer. Hiába panaszkodik ugyanis a maffia fogságába esett károsult, az eljárásuk tulajdonképpen soha nem átláthatóak. A hatóságoknak ezer eszközük van arra, hogy jogi csűr-csavarral kifosszák a károsultakat. Utánna pedig hiába teszi meg a följelentést, tulajdonképpen még nagyobb kár éri, mert további költségekbe veri magát a szerencsétlen maffia-áldozat.

Nézzük csak meg, ahhoz, hogy pert tudjon indítani, ki kell fizetni a perköltséget. Ez 6 százalék. De, hogy eredményes legyen, ahhoz ügyvédet kell fogadnia. Az minimum ennyi. Az ilyen jellegű ügyekben viszont a jogi képviselők nem dolgoznak sikerdíjra, mert döntő többségében ők is tudják, hogy csak elhúzódó eljárás részeseivé teszik az áldozatot, de a megtérülés esélye szinte nulla. De hány és hány gazdát kell ahhoz, kifosztani, hogy 60 milliárd forint kár keletkezzen? De mennyi kisbefektetőt kell ahhoz becsapni, hogy mondjuk 40 milliárdnyi kár keletkezzen. Az igazi társadalmi probléma ott kezdődik, hogy ma a hatalom nem törődik azzal, hogy bizonyíthatóan legalább egymillió ember esett - családjával együtt - áldozatul egy később felszámolásba torkolló bűncselekmény sorozatnak. Ha egy országban nem készül leltár, mert szinte az titoknak minősül, hogy hány embert fosztanak ki évenként, akkor ott nem működhet a valós közigazgatás, ott nincs államrend. Nem diktatúráról beszélünk, mert ahhoz, hogy érdekeiket érvényesíttetni tudják, ahhoz működni kell a tágabb értelembe vett közéletnek, amelybe beletartoznak a bíróságok, rendőrségek, ügyészségek és az állami főhatóságok is. De sajnos ma a főrendőrök üzletemberekké váltak, már aktív időszakukban is, amit egyébként a törvény kifejezetten tilt, de a "rendszerváltozás" kitalálta a strómanrendszert, amelynek következményei a kialakult állapot.

www.lakatospal.hu


[Forrás: Magyar Világ,2006. szept.24.]

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
85 éves asszonyt vádolnak hábo
  2008-01-31 16:49:53, csütörtök
 
  85 éves asszonyt vádolnak háborús bűnökkel - a kommunista őrök meg a nyugdíjukat élvezik

hubatka, cs, 2008/01/31 - 15:11
Kategóriák: Külföld Holokauszt
Újabb eljárás indul a 85 éves Erna Wallisch ellen. A vád: a második világháborúban a ravensbrücki és a majdaneki koncentrációs tárborban őrként dolgozó asszony sok ezer ártatlan ember haláláért felelős.
A feltételezett, német származású háborús bűnös ma Bécsben él. Az egykori őrt már a 70-es években megvádolták, de akkor nem tudták rábizonyítani, hogy közvetlenül is része volt a kegyetlenkedésekben.

Egy jeruzsálemi nyomozó azonban azt állítja: Wallisch válogatta ki a (a nem létező - a szerk.) gázkamrában megsemmisítendő személyeket, valamint az is előfordult, hogy saját kezűleg végzett ki néhányat a foglyok közül.

Egy túlélő úgy emlékezett (Milyen érdekes, hogy mindig akad egy túlélő - a szerk.) vissza rá, mint különösen kegyetlen, vérszomjas emberre. Az idős asszony nem volt hajlandó nyilatkozni a médiának az ellene felhozott vádakról, múltjáról pedig mélyen hallgat.

A szerk.: A gulágok őrei közül valaki ellen emeltek már vádat?

(HunHír)
http://szentkoronaradio.hu/node/25942
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/186 oldal   Bejegyzések száma: 1858 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1026
  • e Hét: 2513
  • e Hónap: 13624
  • e Év: 167120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.