Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Ér és szív katéterezés
  2008-06-24 19:49:20, kedd
 
  Ér és szív katéterezés

Általános tudnivalók
A szívkatéterezés olyan invazív (lumenen belül) vizsgáló eljárás, amelynek során egy vagy több katétert vezetnek a szívbe, és a szívizomzat felszínén futó erekbe. Ez a módszer lehetővé teszi a szívben és a tüdő ereiben lévő nyomásviszonyok pontos megállapítását. A katéteren keresztül bejuttatott speciális kontrasztanyag nagy pontossággal rajzolja ki a szívizmot ellátó ereket. A szívkatéterezést manapság leggyakrabban a szívizom saját ereinek, a koszorúereknek (coronaria artériák) a tanulmányozására használják. Ez a vizsgáló eljárás egyúttal alkalmas a szívbillentyűk struktúrájának és működésének, a szívizom pumpafunkciójának, és az egyes szívüregekben uralkodó nyomásoknak a vizsgálatára is.

A vizsgálat leírása
A szívkatéterezést kórházban, speciális laboratóriumokban végzik, amelyek műtőhöz hasonlóak. Mielőtt elkezdik a vizsgálatot, karjának egyik vénájába érkanült illesztenek. A vizsgálat során a beteg mellkasára helyezett EKG-elektródák segítségével megfigyelik a szívműködés frekvenciáját és monitorozzák a szív ritmusát. A vizsgálat közben többször ellenőrzik a vérnyomását is. Bár a vizsgálat alatt nem fogják elaltatni, nyugtató hatású gyógyszerrel elősegítik, hogy jobban tudjon ellazulni. Ezután egy teljesen vízszintes ágyon a hátára kell feküdnie. A megfigyelés teljes időtartama alatt ebben a pózban kell maradnia. A katéter bevezetésének helye többnyire a lágyék, de előfordulhat az is, hogy a könyökárok vénáját használják erre a célra. Steril lepedőkkel és törülközőkkel borítják be, és megkérik arra, hogy a vizsgálat alatt igyekezzen mozdulatlan maradni. A katétert helyi érzéstelenítésben vezetik be valamelyik nagyobb érbe. A fájdalomcsillapító injekció beadásakor helyileg enyhe égő érzése lehet. Amikor a katéter már az érbe jutott, rajta keresztül vezetődrótot vezetnek az érbe. Ezután a bevezető tűt eltávolítják és a vezetődrót segítségével vastagabb katétert vezetnek az érpályába, majd a jobb szív fél egyik üregébe. Ekkor a katéter külső végéhez speciális nyomásregisztráló berendezést kapcsolnak, amelynek segítségével folyamatosan ellenőrzik a szívüregekben lévő nyomásviszonyokat. Ezt követően a katéteren keresztül kontrasztanyagot fecskendeznek a szív megfelelő üregébe, illetve a szív saját ereibe, a koszorúerekbe (coronaria artériákba). A betegek ilyenkor az egész testre kiterjedő melegséget érezhetnek. Röviddel a kontrasztanyag befecskendezése után, a képernyőn élesen kirajzolódnak a szív üregei és saját erei. Ilyenkor megkérik arra, hogy lélegezzen mélyeket, vagy próbáljon köhögni, miközben az egész vizsgálatot videón rögzítik. Az egész vizsgálat nem tart tovább 30-60 percnél. Amikor a vizsgálatot befejezték, eltávolítják a katétert, de még kb. 15 percig erős nyomást alkalmaznak a katéter bevezetésének a helyén, a lágyékban vagy a könyökárokban. Erre azért van szükség, hogy az utóvérzés veszélyét a minimálisra csökkentsék. Ha a katétert a lágyéktáji érbe vezették végezték, akkor a vizsgálat után még 2-6 órán át laposan kell feküdni, és ilyenkor semmiképpen sem szabad az érintett oldalon a lábát, illetve a karját mozgatni. Ebben az időszakban, az ápolónővér gyakran ellenőrzi a vérnyomását, a pulzusszámát, és megfigyeli a katéter bevezetésének a helyét. Ha a beavatkozás helyén kellemetlenséget illetve fájdalmat érez, fájdalomcsillapító adására lehet szükség. A vizsgálat utáni órákban csak folyadékot fogyaszthat. Néhány óra múlva a diéta bővíthető. A vizsgálat utáni éjszakát általában a kórházban kell tölteni. Vannak azonban olyan intézmények is, ahonnan szövődménymentes szívkatéterezés után még aznap hazabocsátják a vizsgált személyt, de néhány órás megfigyelés ilyenkor is szükséges.

SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEK :
A vizsgálatot megelőző 8 órában nem szabad sem enni, sem inni. Bizonyos gyógyszerek, különösen a véralvadást gátló, vagy arra befolyást gyakorló gyógyszerek szedését abba kell hagyni. A katéterezés előtt általában laboratóriumi vizsgálatokat, mellkasröntgent és EKG-vizsgálatot végeznek. A szívkatéterezés invazív vizsgálat, s mint minden ilyen eljárás ez is jár valamilyen kockázattal. A LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓKAT ÉS SZÖVŐDMÉNYEKET MÉG A VIZSGÁLAT ELŐTT EL FOGJA MAGYARÁZNI A KEZELŐORVOS. EZUTÁN ÖNNEK ÍRÁSBELI BELEEGYEZÉSSEL KELL HOZZÁJÁRULÁSÁT ADNIA A VIZSGÁLAT ELVÉGZÉSÉHEZ. Mivel a beadásra kerülő kontrasztanyag jódtartalmú, feltétlenül mondja meg előtte orvosának, ha bármire, különösen, ha jódkészítményekre, kagylóra, rákra vagy röntgen kontrasztanyagra túlérzékeny lenne. A katéterezés alatt, azonnal szóljon az orvosnak, ha mellkasában fájdalmat, légszomjat vagy szédülést érezne. Annak érdekében, hogy a vizsgálat minél kevesebb vérvesztéssel járjon, nagyon fontos, hogy utána órákig mozdulatlanul tartsa az érintett végtagját. Ha a katéterezés helyén bármilyen kellemetlenséget, például zsibbadást, vérzést vagy gyengeséget érezne, azonnal szóljon az ápolónőnek.


 
 
1 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Védhetetlen büntető rúgás
  2008-06-23 22:06:53, hétfő
 
  Védhetetlen büntető rúgás.

Góóól...


11es rúgása volt.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Hallandok a Rajna folyóba
  2008-06-23 12:18:01, hétfő
 
 


Hollandok a Rajna folyóba hűsítik magukat.

Ugrás a folyóba




 
 
1 komment , kategória:  Külföldi foci  
Emlékezés Knézy Jenőre
  2008-06-17 20:49:08, kedd
 
  Emlékezés Knézy Jenőre



Hihetetlennek tűnik, de már öt éve nincs közöttünk Knézy Jenő.



A Magyar Televízió legendás sportriportere - akinek "Jó estét, jó szurkolást!" köszönése védjeggyé vált - a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon szeretett volna elbúcsúzni a televíziózástól, ez azonban nem adatott meg neki: 2003. június 17-én, súlyos betegség után, 59 éves korában elhunyt. A TeleSport és a telesport.hu az esti, m2-n közvetített Európa-bajnoki mérkőzés szünetében tiszteleg az egykori kolléga előtt.
Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát 1969-ben, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott. Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként. Állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak.
A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.
Knézy Jenő betegágyánál vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést "több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutásáért".
Rövid megemlékezés az alábbi vidó linken:
Link
Forrás: mtv sport hírek








 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Jó reggelt, ébresztő
  2008-06-17 00:36:46, kedd
 
  Jó reggelt, ébresztő, igaz még korán van, én most megyek aludni.



 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
További szép hetet kívnok
  2008-06-17 00:32:25, kedd
 
  További szép hetet kívnok mindnyájatoknak.





 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Buffon fergeteges védése
  2008-06-16 21:54:46, hétfő
 
  Buffon fergeteges védése, a büntető 11-est hárította.





 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
Ronaldó a nagy sztár
  2008-06-16 21:48:37, hétfő
 
  Ronaldó a nagy sztár.




 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Női szurkolók imádják
  2008-06-16 20:52:08, hétfő
 
  Női szurkolók imádják.




 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Vidám, szép vasárnapot
  2008-06-15 10:38:13, vasárnap
 
  Vidám, szép vasárnapot mindnyájatoknak, akik ellátogattok hozzám.




 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 1158 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6417
  • e Hét: 18047
  • e Hónap: 51201
  • e Év: 284948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.