Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Hurrá, itt a tél!
  2009-10-14 20:49:15, szerda
 
  Egy hete 29 fok volt, ma 3 fokot mutatott este hat órakor az autó hőmérője. Ez jó.
De pokolba az időjárással, amikor vers-idő van. Pávaszem van. AZ ő szemén át is tudunk nézni.
Jó lesz egy kicsit elmenni, hogy feltőltödjön az ember, mert a végén még elhiszi, hogy ő nem normális.
Egész nap a gép előtt ültem. Ugyan sok feladat megoldva, de ez sem könnyű meló.
Holnap Győr, jön a Mosonvármegye.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez nem szellő
  2009-10-13 06:27:34, kedd
 
  Éjjel arra ébredtem, hogy tombol a szél. Ez nem a hűsítő szellőcske, amire úgy egy hete szükség lett volna, amikor 29 fok volt. Tegnap tízet mutatott az autó hőmérője, most hét fok van kint. S ez "felszökik" kilencre is.
Semmi baj a fokokkal, inkább a hirtelen húsz fokos változásokkal, s azzal, hogy az elmúlt két évben egyre több lett az ilyen száz kilométer/órás szellőcske.
Tegnap iskola, Méhészet jegyzet összenézése, s szőlőlé gyártási kísérlete.
Ma három órám van, elpróbáljuk az '56-os műsort is.
A Pázmenum interjúm önálló életet él, láttam a nemzeti hírhálón a hét végén, s tegnap elért hozzám egy Makovecz reakció is.
Nem így kívántam ismertségemet növelni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szívszorító
  2009-10-10 20:52:59, szombat
 
  Reggel kilencre bementem a piaristákhoz, s hamarosan megjöttek az öregdiákok Pestről. Aranyos csapat. A kápolnában elmondtam a vármegye és a város történetét, majd zuhogó esőben megnéztük a várat, a Magyar utcán elmentünk a Trianon keresztig. Értő társaság volt, tetszett nekik a belváros és a kereszt is. Majd a Szent Gotthárd templom, és kimentünk a Gyásztérre. Itt a buszban mondtam el, amit én tudok Óvár 56-járól, láttam, néhányan lehunyt szemmel imádkoztak.
Jó volt, hogy már nem sírtam el magamat, korábban bizony előfordult.
Innét az olasz kápolna következett, majd ebéd, s fél kettőkor Pozsonyba mentek. Ott várta őket egy általam leszervezett idegenvezetés.
Holnap tízre megyek, s Bécs. Fettes Kata vállalta a kalauzolást.
Aztán egy osztály röpdolgozata vár idehaza.
Ma elröpítettem a nyomdába a Mosonvármegyét is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó itthon
  2009-10-10 06:08:45, szombat
 
  Kicsit morgósra sikerült a tegnap esti bejegyzés vége, de teszem a dolgomat.
A hatalmas papírhalmazt a szobámban minduntalan átrendezem,de sehogyan sem akar fogyni. S hirtelen elő-előkerül egy levél, egy fontos irat. Nem szeretem az előkerüléseket.
Jeneő átküldött egy több, mint tíz éve az ő irathalmaza alatt lapuló Ozsvald Árpád kéziratot a szél.járásba.
Ozsvaldot nagyon szerettem, az öreg Pozsonyról tőle tudtam meg egyet s mást. A Széplak utcában székelő A Hét szerkesztőségében ismerkedtünk össze, s 1990 táján a Kisalföldbe riportot is készítettem vele.
Ez a régi írás az ablakokról és egy vers előhozta bennem hajlott hátú alakját.
Azért vannak szép előkerülések is.
A kert hirtelen megváltozott, esett egy kis eső, s fanyar illata lett mindennek. Alig van benne valami, egy kis répa, zeller, karalábé, cukkini, sebesült paprikák, kevés paradicsom. S a kerítésen jó sok szőlő, már megbökték a darazsak, meg kicsit rothad is. Esszük, szörpöt tettünk el, a maradékot le kellene szedni, s kipréselni szőlőlének.
Apám kis prése évek óta a pincében árválkodik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy pimasz kiállítás
  2009-10-09 20:19:48, péntek
 
  Ma Kimlén, a kultúrházban Burda Zsuzsa tárlatát nyitottam meg. Testek arca. Pimasz tárlat, sok mezítlenség, erős színek és vastag festékek pléhlemezen.
Sokan voltak, kellemes volt.
Holnap megint idegenvezetés, Pozsonyban és vasárnap Bécsben is szereztem idegenvezetőt Lupus pesti csoportjához. Ez most sok. AZ idén nem először fordul elő. Csak Pista kedvéért csinálom, de már minden hétvégém kilőve. Pozsony nem is egyszerű, csak hivatalosan megy, fizetni kell, s Bécsben sem vállalták el ingyen. Csak én vagyok ingyen. Sőt, legalább 8-10 külföldi telefonhívásomba került.
Olyan vagyok, mint egy közpréda. Ezen változtatnom kell.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hertay
  2009-10-08 20:01:59, csütörtök
 
  Tegnap Tomival Pestre utaztunk késő délután, hogy Hertay Máriával készítsek egy interjút a szél-járásba. Jó festő. Szakrális témákkal. Kemény nő, nehéz volt kinyitni. De végül nem jártunk eredmény nélkül. Egy szép albumot adott közre a minap Erdő Péter előszavával.
AZtán gyártottam a Mosonvármegyét, de most tudatosan nem tettem fel előre a témákat a honlapra, mert a korábbiak javát visszaláttam a helyi Szabad Népben. Majd egyszer megírom, hogy miért nevezem így, s azt is, hogy miért mondtam le 30 évnyi előfizetés után. Csak azt írhatta a nyomtatványra a kézbesítő, hogy anyagi gondok miatt. Röhej, az ok egészen más.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vacak böngészők
  2009-10-08 19:57:36, csütörtök
 
  Negyed óráig próbáltam behozni ezt a lapot. A firefox egyre rosszabb. Kinyit egy valagnyi oldalt, ezt az egyet valahogyan nem tudja mindig. Egy-két éve elég jó volt, most nem nevezném annak. A múltkor kipróbáltam az Operát, menekültem tőle. Még a G. Chrom volt a legjobb, de banki műveletekre, és honlap feltöltésrekre nem akart működni. Ez a jó öreg Explorer. Ezt sem szeretem igazán, de eddig a legmegbízhatóbbnak bizonyult. Szerintem az a baj, hogy mindegyiket szuper gépeken tesztelik, nem az átlagpolgárén.
AZ átlagpolgárnak - nekem - itt a nyugati csücsökben, két kilométerre a szlovák határtól, s nem sokkal többre az osztráktól, nincsen mobil térerőm. Hullámzó van. Megszakad a vonal, s hívhatom vissza az illetőt. Egyébként a három szolgáltató egyike sem fedi le az országot, ez azért megdöbbentő. S tulajdonképpen kárt okoznak.
De nálunk a Kossuth rádió sem fogható tisztán, a hihetetlenül erős szlovák adók elnyomják. Azért furcsa, hogy a nemzeti főadó nem fedi le az országot. Igaz nyelvi minőségben rohamtempóban rohad hozzá a kereskedelmi adókhoz, de minden reggel ezt hallgatom, nem tudom elviselni a röfögő adókat.
Kár, hogy a szlovák hálózatnak külföld vagyunk, szívesen előfizetnék rájuk, ha egyformák lennének a tarifák, ami simán elvárható az Unióban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Arad
  2009-10-06 06:16:02, kedd
 
  A vértanúk napja van. 13-an Aradon, s a miniszterelnök Pesten.
Rájátszik 1958. június 16.
Kivégezni meg lelkesedni, illetve forradalmat "csinálni", és kivégezni már tudunk.
Élni még nem.



Árulás

Árulás-szag mindenütt,
azt mondjuk: itt ilyen a levegő.
1849. október 6-a, a száradni
"kintfelejtett" holtak
fölött megdermedt az idő

1958. június 16-a fölött is. Leesett
a földre, s elrepedt Nagy Imre szemüvege.
Keselyű köröz az udvar fölött,
a pribékeknek bőven van ideje.

Kávéznak, lecsúszik egy-két konyak
nehéz volt a nap, s rohadt a meló.
Így megy ez nap mint nap,
de a fizetés jó, a borítékba való.

Miért érzem ezt a szagot ma is
az illat helyett?
Talán mert nem vette fel senki, s próbálta
fel azt a szemüveget?

Lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak nézők vagyunk?
  2009-10-04 07:42:36, vasárnap
 
  Tegnap eset 15 éves osztálytalálkozón voltam a Corvinában. Ezek az én gyerekeim 1994-ből. Osztályfőnökük voltam: gimnázium, 5 éves, kéttannyelvű. Most 34 évesek, a középkorúság elején. Gyerekek, férj és feleség. Furcsa, komoly emberkék.
Úgy éreztem, hogy lassan én már csak nézője vagyok a világnak. De bennük is vagyok, hisz magyarból öt évig igyekeztem formálni őket. Valaki a régi szenci kirándulást emlegette. Nem merem elképzleni, hogy hogyan látnak bennünket.
Előtte a Magyar Galériában Koppány Attila kiállítása. A megnyitó szövege olvasható az előbbi jegyzetben. A képek jók. Erősek. Ez igazi művészet. Kevesen voltunk, bár húsz-harminc ember nem igazán kevés. Viszont ott volt Matusz Károly, az MTI fotósa. Ez a tárlat az igazi színvonal - messziről bűzlik az átlag fölöttiség.
Attila megtervezi a könyvborítómat, néhány verset összefűzök, s elküldöm neki.
Ma délután Győrbe készülünk Tamással, Hertay Mária albumának bemutatója lesz, s Mimi lesz a bemutató.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A törékeny lét lenyomatai
  2009-10-03 12:23:11, szombat
 
 
A törékeny lét lenyomatai

Koppány Attila kiállítás elé
2009. október 3.


A világ azonos, csak bennünk él ezer lenyomat? Részei vagyunk, vagy csak szemlélői? Alakítói vagy alakítottságában is elszenvedői? Miért csupa kérdés az egész? Miért nincsen egy érvényes válasz, egy érvényes festmény? Mert akkor megszűnünk emberként létezni? Hisz bizton mondhatjuk, a másféle látások szebbé teszi az amúgy matematikával is bizonyára leírhatót, az ingoványos terep nem elvesztésünkre lett ilyenné, hanem értünk, hogy megtanuljunk járni.
Koppány Attila nem először zavarja meg elrendezettségében is tökéletlen világunkat, az enyémet is. S mióta ismerem festményeit, azóta nyugtalanabbul alszom, mert tudom, a harmónia széttörtségében ragyog igazán, s teremtett világunk rettenetesen esendő. S milyen értékes is egyben. S hogy attól különösen az, hogy múlékony.
Koppány Attila képeiből a megdermedettség sugárzik, s olyan rend látszik rajtuk, amelyet csak természettudományos műveltséggel is megáldott alkotó tud teremteni. S fénylik minden. Színházi maszk mögül néz ránk valaki, az elhasított összeforr, tengerpart ragyog, s a Haragvó angyal ítélete hallatszik, kardja suhint le ránk. El kell mondanom, Attila képei címükkel együtt teljesednek ki, s ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert jó címadó ő, a benne lévő magyarázat felé terel bennünket. Nem tudom jól megfogalmazni, de legtöbb képén a szétfröccsenés, a középponttól a szélek felé tágulás, a szemünk előtti kifeszülés teremt különös atmoszférát, de a mértani rend ezt a robbanékony állapotot mégis egységbe fogja. Valami előtt vagyunk.
S lehet, hogy teljesen félreértem, de mondom, a pusztulás előtti pillanat képeinek is látom dolgait.
Fázom ezek alatt a képek alatt, s didergésem az emberiségé, a széthullás, a rend fölbomlása érződik a vásznakon. Pedig az építész szigorú rendet tart dolgai között, s ha festő is egyben, ez képeinek szervező ereje is. A rend utáni vágyódásra is gondolok a 'rendetlenség' közben, s reményre. Ezek a kékhideg dolgok azonban vacogó szájjal mondatják velem, a vágy kevés, kellene valami kapaszkodó is.
Szép új világ, írja egyik képe alá címül Koppány Attila, s én idézőjeles mellékjelentést is érzek ebben a címben. Persze lenyelt indulatokkal szabad e képeket szemlélni, s a zárt formák fegyelmeznek, az előbb említett széthullás is a belső erózióját jelenti, a keret adott, az szinte túlléphetetlen.
Mintha ez a belső robbanásig vitt feszültség lenne a titka e dolgoknak, marad valami nehezen megmagyarázható bennük, s ránk kérdeznek, s a választ nem tudjuk pontosan nyelvi módon megadni, ezért még sokáig forgolódunk otthon az ágyban, s magunkkal vívódunk, s kérdezünk tovább: kellett-e nekünk e pimaszul modern kép-tükörbe néznünk?
S tudjuk, kellett. S mert az emberi lét, az ember kifejezhetősége a tét, nem lehet hát úgy tennünk, mintha nem értenénk semmit.
Katasztrófák-karambolok lenyomatait látjuk, s olyan egységes világot, amely szépségében is a törékenységet mutatja fel, sőt már-már eltörtségét. S arra figyelmeztet, hogy csak azért, mert nem akarjuk tudomásul venni esendőségünket, a világ másik arcát, az attól még ,,realitás".
Ez a létező realitás az, amitől igazán elszomorodhatunk

Böröndi Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2009.09 2009. Október 2009.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 11654
  • e Év: 56627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.