Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/39 oldal   Bejegyzések száma: 389 
Szemben a bolsevizmussal
  2009-06-30 22:00:20, kedd
 
  2009-06-30. 10:52

Gömbös Gyula emlékezete

http://kuruc.info/r/9/42807/



Bár számottevő alkotások nem maradtak utána, de amit reánk hagyott, az mindig örök értéke lesz a magyarságnak: az a lángoló hazaszeretet, az a faja életerejébe vetett törhetetlen hit és az a szent hevület, mely minden cselekedetét a nemzet oltárán bemutatott áldozattá magasztosította.

Messziről ugyan tüneményesnek tetszik az ő pályafutása, mert hirtelen jött, ragyogó meteorként röppent fel a magyar égboltra, s a szegény tanító fia a hatalom legfőbb polcára érve magára halmozott minden díszt, melyre - úgy vélte - szüksége volt, hogy az ő szeretett hazájában kellő nyomatékkal harcolhasson a fajvédelem gondolatáért. De a beavatottak tudták, hogy a szerencse minden mosolya egy-egy pótolhatatlan darabot szakított ki az ő életerejéből.

A kezdetek
1886. december 26-án született a Tolna vármegyei Murgán evangélikus tanítói családban (ahol most a mocsadék zsidóbérencek nem engednek emléktáblát állítani neki). Édesapja idősebb Gömbös Gyula, a falu elemi iskolájának evangélikus vallású tanítója, édesanyja Weitzel Mária volt. Ősei főként németek voltak, ám magyar nemesi felmenőkkel is büszkélkedhetett. Az elemi iskolát Murgán végezte (1893-1897), majd családjával Sopronba költözött, ahol az evangélikus líceumban (1897-1901) folytatta tanulmányait. 1901-től a pécsi honvéd hadapród iskola növendéke lett. 1905-ben zászlóssá avatták, első állomáshelye a zágrábi 25. honvéd gyalogezred volt. 1912-ben főhadnagyként vonult be a bécsi hadiiskolába, ahol vezérkari tiszti képzésben vett részt. Az I. világháború végére már vezérkari százados volt. 1918-ban Budapestre sietett és a Wekerle-kormány hadügyminisztériumában vállalt tisztséget: egy ideig katonai attasé volt Zágrábban, illetve a balkáni hadműveletekért felelős csoportot vezette.
1918. október 8-án Gömbös Gyula vezérkari tiszt emlékiratot nyújtott át Wekerle Sándor miniszterelnöknek: A monarchia hadseregei - írja - az összes harctereken még mindig harcképes állapotban vannak, és ma mindenütt az ellenség földjén állanak. Ha megőrizzük nyugodtságunkat, ha a magyar érdekeknek megfelelően az Adria és Dnyeszter közötti magyar csapatok felett magyar főparancsnokság veszi át a vezetést, és ha a magyar honvédelmi miniszter a mögöttes ország magyarországi részét egészen bevonja parancsadási körletébe, azaz kiküszöböli a cs. és kir. Kriegsministerium parancsadási jogát, ha behívja a soron kívüli felmentetteket és ha a hadsereg-főparancsnokság a fölös számú magyar harcegységeket rendelkezésünkre bocsátja, akkor magyar szempontból a helyzet még megmenthető. (v.ö.: a zsidó Linder Béla, a patkánykormány "honvédelmi" minisztere: "Nem akarok katonát látni!")
Gömbös tehát még 1918 őszén se akarta feladni a háborút és az antant által követelt magyar területeket, ez vezetett a Magyar Országos Véderő Egylet (MOVE) megalakulásához. 1919. január 19-én a Gólyavárban, mintegy ezer katonatiszt előtt tartott gyűlésen Károlyi Mihályt és kormányát élesen kritizáló, keresztény-nemzeti ellenforradalmi programot hirdető beszéde után a MOVE elnökévé választották.
Szemben a bolsevizmussal
Gömbös Gyula vezérkari százados ezt írja naplójában: November 2-án azt vetettük fel Tombor Jenő és Julier Ferenc alezredesekkel Hazai Samunak, hogy a Wienben levő Andrássy Gyula gróffal együtt álljanak az olasz és francia frontról hazaérkező magyar csapatok élére, abból a célból, hogy ezen csapatok segítségével a forradalmi kormányt megbuktassuk.
Károlyi Mihály, majd Berinkey Dénes patkánykormánya felismerte, hogy a fegyveres MOVE potenciális veszélyforrás a cionbolsevik berendezkedésre nézve. Gömbös, a letartóztatást elkerülendő, Bécsbe emigrált, ahol a Tanácsköztársaság kikiáltása után csatlakozott a Bethlen István vezette forradalmi Anti Bolsevista Comitéhez (ABC), mely legfőbb feladatának a proletárdiktatúra megdöntését tartotta. Az ABC megbízásából Belgrádban tárgyalt a megszálló francia erőkkel, majd Szegedre ment Károlyi Gyula ellenforradalmi kormányához. Egyes források szerint Károlyi az ő javaslatára hívta Aradra Horthy Miklóst, hogy kormánya honvédelmi minisztere legyen. (Horthy a kormány Aradra költözése után a franciák nyomására kilépett a kormányból és a szerveződő Nemzeti Hadsereg fővezére lett.) Az időközben szegedi ellenkormány által bécsi megbízottnak kinevezett Gömbös a kormánytól függetlenedő fővezért mindvégig támogatta.
Kiállás a kormányzó mellett
A Tanácsköztársaság bukása után Gömbös belépett a Nagyatádi Szabó István vezette Független Kisgazdapártba, amelynek színeiben 1920-ban Törökszentmiklós nemzetgyűlési képviselőjévé választották. Támogatta Horthy kormányzóvá választását. 1921 októberében, a második királypuccs idején fontos szerepet játszott a visszatérő IV. Károly király csapataival szembeszálló kormányhű erők (elsősorban az egyetemi zászlóaljak és a budapesti helyőrség) mozgósításában és a budaörsi csatában.
A kormánypárt és a kisgazdák fúziója révén 1922 februárjában Bethlen vezetésével létrejött Egységes Pártban ügyvezető alelnöki funkciót töltött be. 1923-ban néhány elvbarátjával kilépett az EP-ből, mert szembekerült Bethlennel a bethleni konszolidáció, a Népszövetséghez való csatlakozás és a Népszövetségi kölcsön ügyében.
Fajvédelem
1924-ben néhány elvbarátjával (például Eckhardt Tibor, Bajcsy-Zsilinszky Endre) együtt kilépett az EP-ből és megalakította a Magyar Nemzeti Függetlenségi (Fajvédő) Pártot, mely ezután a kormánypárt jobboldali ellenzékeként volt jelen a Nemzetgyűlésben. Továbbra is vezető szerepet játszott a MOVE-ben és más, a korra jellemző titkos szervezetekben, így például az Etelközi Vérszövetségben (EX). Szoros kapcsolatot tartott németországi nemzeti radikális mozgalmakkal, jelentős szerepe volt abban, hogy Magyarországon menedéket kaptak a müncheni, ún. Kapp-puccs vezetői, például Wolfgang Kapp, Erich Ludendorff és Trebitsch-Lincoln.
1928-ban, látva az EP megingathatatlan fölényét, Gömbös feloszlatta a Fajvédő Pártot, hivatalosan is bejelentve, hogy szakít addigi nézeteivel. Ismét belépett az Egységes Pártba. 1928. szeptember 5-étől 1929. november 10-éig honvédelmi államtitkár, majd 1932. november 1-jéig honvédelmi miniszter. 1929-ben Horthy szolgálaton kívüli tábornokká nevezte ki, és felvételt nyert a Vitézi Rendbe (innentől teljes neve vitéz jákfai Gömbös Gyula). Hadügyminiszterként tartózkodott a politizálástól, és sokat tett a hadseregfejlesztés érdekében. Miután a nagy gazdasági világválság hatására Bethlen és Károlyi Gyula is megbukott, 1932. október 1-jén a határozott programmal fellépő Gömbös lett a miniszterelnök.
A Nemzeti Munkaterv
Kormányra lépését követően kidolgozta kormányprogramját, a 95 pontos Nemzeti Munkatervet (kritikusai elnevezésével Álmoskönyvet), amit publikált is. A Nemzeti Munkaterv a közjogi, államigazgatási, gazdasági, kulturális stb. berendezkedés átalakítását, racionalizálását és korszerűsítését hirdette meg, szociális, és a parasztság helyzetét javító intézkedéseket helyezett kilátásba, egyben lépéseket tett egy, a demokratikus bohóckodást kizáró, a magyar néplélekhez igazán közel álló, tekintélyuralmi állam kialakítására (elsősorban a Duce tettei gyakoroltak rá mély benyomást). Törekvései egy részének legalábbis átmenetileg sikerült megnyernie a harmincas években meginduló falukutató mozgalom sok reprezentánsát, szélsőjobboldali csoportok mellett az ún. népi baloldal egy részét is. A részben Mussolini ihlette program nagyrészt nem valósult meg (elsősorban nem Gömbös hibájából), azonban kezdeti támogatást biztosított számára a nemzet minden tagja körében.
Gömbös igyekezett a befolyását továbbra is megtartó Bethlen-csoporttal együttműködve kiutat találni a válságból, közben a bázisát is növelni próbálta. Egyik első lépése a Károlyi Gyula miniszterelnöksége alatt bevezetett statárium felszámolása volt, mivel helyesen ismerte fel, hogy a szükségállapot felesleges, hiszen nem alakult ki tömegmozgalom a fennálló rendszer ellen.
A gazdaság helyzetén protekcionizmussal és exportösztönzéssel kívánt javítani, amiben nagy segítségére voltak tehetséges szakminiszterei, a gazdasági tárcát vezető Imrédy Béla és a külügyek élén álló Kánya Kálmán. Első külföldi útja Rómába vezetett, ahol nemcsak Mussolini, de XI. Piusz pápa rokonszenvét is sikerült elnyernie. 1933-ban kereskedelmi egyezmény született Ausztriával, 1934-ben pedig a római jegyzőkönyvek révén megszületett az osztrák-olasz magyar hármas szövetség.
Adolf Hitler hatalomra kerülésekor a miniszterelnök sietett gratulálni az újdonsült kancellárnak, majd 1933 júniusában elsőként a vezető európai politikusok közül Berlinbe utazott, ahol kereskedelmi egyezményt kötött Németországgal. Piacszerzés reményében a közép-európai térségben elsőként a magyar állam felvette a diplomáciai kapcsolatot a Szovjetunióval 1934. április 12-én, miután ezt Magyarország előtt 1933. november 16-án az Egyesült Államok, a nagyhatalmak közt utolsóként, megtette. Erre azért nyílhatott lehetőség, mert a Szovjetunió mérsékelte a versailles-i diktátumok elleni kritikáját, és Németország sakkban tartása végett ki akart törni diplomáciai elszigeteltségéből. Azonban hamarosan, az 1935-ös szovjet-francia szövetség és az 1936-os Antikomintern Paktum létrejöttével a két állam szembekerült egymással 1939 nyaráig, a német-szovjet viszony rendezéséig.
Az osztrák, olasz és német piac megnyílása segített a magyar gazdaságnak kilábalnia a válságból. Ennek kézzelfogható eredményei voltak a megindult beruházások, a kommunális és szociális fejlődés, a lakosság életkörülményeinek javulása. A külpolitikai sikerek pedig részben enyhítették a trianoni kudarcélményt. Érdekes módon Gömbös a revízió ügyét csak kevéssé használta fel politikájában. Ez irányú elképzelései meglepően enyhék voltak a korabeli elképzelésekhez képest: mindössze a nagyrészt magyarok lakta határmenti területekre szorítkoztak igényei.
Út a munkaállam felé
Miután Gömbös helyzete konszolidálódott, hozzálátott a kezdettől fogva tervezett szerkezetváltás megvalósításához. Az addigi konzervatív-liberális bethleni szisztémához képest irányvonalát a jobbra nyitás, a modernizáció és az autokratizmus jellemezte. Egy új, keresztény-nemzeti munkaállam létrehozására törekedett.
Már 1932-ben átalakította az EP-t Nemzeti Egység Pártjává (NEP), amelyben fokozatosan háttérbe szorította Bethlent és konzervatív-liberális csoportját. Szándéka szerint modern tömegpártot hozott volna létre. 1933-ban keresztülvitte a kormányzói jogkör kiszélesítését, így megszerezte Horthy támogatását, 1934-ben pedig titkos paktumot kötött a kisgazdákkal, akik támogatásukról biztosították a Bethlen-klikkel szemben cserébe a titkos választások bevezetését kérték.
1935-ben átalakította kormányát, ahova saját híveit (például Kozma Miklós, Darányi Kálmán, Bornemisza Géza) ültette. Elérte, hogy Horthy 22 tábornokot nyugdíjaztatott, így a hadsereg fiatal, Gömbössel rokonszenvező igazi nemzeti szellemű tisztekkel töltődött fel.
Márciusban Horthy feloszlatta az Országgyűlést, mire Bethlen és csoportja kilépett a NEP-ből. Gömbös ügyes taktikával a titkos szavazás bevezetése előtt írta ki a választásokat, amin pártja és támogatói elsöprő győzelmet arattak mind a konzervatív, mind a baloldali erők felett.
A tragikus vég
Úgy tűnt, hogy Gömbös kísérlete végül sikerrel jár: a parlamentet és a fejlődő hadsereg vezetését is támogatóival, híveivel töltötte fel, és az adminisztrációs rendszer modernizációja is folytatódott. Azonban az átalakítás összességében nem hozta meg a várt eredményt. Hagyományos eszközökkel a magyar politikai rendszerben nem lehetett a totális uralom kialakításának zálogául szolgáló tömegpártot létrehozni a NEP-ből. Ráadásul a munkaállam kialakítását Horthy és a hagyományos vezetőréteg is ellenezte.
Veseelégtelensége végül 1936. október 6-án, 49 évesen végzett vele, amikor éppen Münchenben tartózkodott kezelésen. Bár Gömbösnek nem sikerült kialakítania a tekintélyuralmi államot, az általa véghezvitt intézkedések nagyban kell hogy befolyásolják a most megindult új honfoglalást és példamutató ikonként kell lebegjen a szemünk előtt.
Szobrát egy igazi nemzeti szellemű kormány alatt vissza kell állítani eredeti formájában és eredeti helyén, az Erzsébet-híd budai hídfőjénél.

O.Z. - Kuruc.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tévhit a szuperbruttósítás: mi
  2009-06-30 21:54:46, kedd
 
  Hétfői döntés


Tévhit a szuperbruttósítás: mi van mögötte?

Utolsó módosítás: 2009. június 29.
Szerző: adozona.hu


Szuperbruttósításra, a törvényjavaslat szerint, nem kerül sor, ezért erről nem is szavazhatnak hétfőn a Parlamentben. Hogyan ivódhatott be mégis a köztudatba a szuperbruttósítás fogalma? Miről is szól majd a hétfői végszavazás?

Vitathatatlan, hogy bár jövőre az szja alsó, 17 százalékkal adózó sávja 5 millió forintos éves jövedelemig bővül, a bérbruttósítás miatt ez valójában - változatlan adóalappal számolva - csak 3,9 millió forint, hiszen a bruttósítás miatt 27 százalék hozzáadódik a mostani bruttó bérhez - mondta a miniszter, aki úgy véli, hogy ez a 3,9 millió forintos alsó sávhatár igen magas - nyilatkozta a napokban Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az Adózóna kommentárjait is jegyző Vámos-Nagy Szabolcs így írt a szuperbruttósítás hírére reagálva áprilisban: ,,A jelenleg kiszivárogtatott elgondolás nem ilyen tiszta. Mintha az adó számítása szempontjából quasi bruttósítanának, de ténylegesen mégsem, s a járulékok munkaadói - alkalmazotti megosztása megmaradna (félbruttósítás).

Ez bizony öszvér megoldás, a korábban említett adminisztrációs egyszerűsítés, a munkahely megbecsüléséhez és a társadalmi szerepvállaláshoz fűződő pszichikai hatás elmarad. Akkor viszont minek az egész 'felfordulás'? Csak nem az adóemelés leleplezésére? A megismert számok inkább erre utalnak. A 18 százalék helyetti 15 százalék az adóalap változása miatt voltaképpen adónövelés! 100 forint 18 százaléka az 18 forint, 127 forint 15 százaléka viszont 19 forint. Ezen az eredményen módosíthat az adójóváírás feltételeinek esetleges változása, más adókedvezmények újragondolása". Erre az Adózóna korábbi cikkében elsőként hívtuk fel a figyelmet.

Karácsony Imréné pedig szintén áprilisban így magyarázta a Heti Válasz online-nak a tervezett váltsztatást: ,,az eddigi bruttó 100 ezer forinthoz hozzáadnák a jövőre 32-ről 27 százalékra csökkenteni tervezett munkáltatói társadalombiztosítási és munkaadói járulék 27 ezer forintos összegét, és az így kapott eredmény képezné a 15-17 százalékos (alsó) kulcsú személyi jövedelemadó alapját. Elmondta, hogy a szintén a munkáltatókra kirótt, és a bér 1,5 százalékában megállapított szakképzési hozzájárulást, tekintve, hogy az nem terheli valamennyi munkaadót, nem vonnák be ebbe a számításba. A dolgozótól az egyelőre változatlan kulccsal számolt többi (9,5 százalék nyugdíj-, 6 százalék egészségbiztosítási- és 1,5 százalékoa munkavállalói) járulékot tehát a régi módon, a 100 ezer forintos bruttó béréből számolnák, míg a fentiek szerinti, 27 százalékos munkáltatói járulékot továbbra is a foglalkoztató fizetné".

A százalékokat és változtatásokat nem volt egyszerű követni eddig sem, de az Adózóna megpróbált tájékoztatni a tervezett változásokról:.

Még most, a módosító indítványok szavazása után, a végszavazás előtt sem tudják sokan, hogy az miről szól majd pontosan. Segítséget nyújthat ehhez a törvénytervezet indoklása (84-89.oldal) nyújthat. Ebből ugyanis egyértelműen kiolvasható, hogy a jövedelem ,,szuperbruttósítására" nem kerül sor. ,,fizetendő járulékok alapja változatlanul a jövedelem-megállapítási előírások szerint meghatározott jövedelem, annak megemelésére (,,bruttósítására") a közteherviselési rendszer módosítása miatt nem kerül sor." [indoklás 89.oldal 10.§-hoz]

Az eddig tévesen és általánosan ,,szuperbruttósításnak" nevezett módosítás hivatalos neve ,,adóalap-kiegészítés" (korrekciós tényező): ,,... jövedelmek után fizetendő adó kiszámítása során így az adómérték mellett a korrekciós tényezőre is tekintettel kell lenni." [indoklás 84.oldal utolsó sor]

Matematikailag könnyen kiszűrhető a korrekciós tényező hatása.

Az adótábla:

3 937 ezer forintig 21,59 százalék, a fölött 850 ezer forint és 40,59 százalék.

Így már érthető, hogy miért tartalmazza az indoklás: ,,A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is."

A korrekciós tényezőtől megtisztított felső kulcs 40,59 százalék.

Az adójóváírás jogosultsági határa évi 2, 51 millió, s havi 15 100 forintra nő. A PM honlapján közzétettek egy kalkulátort, mely szerint mindenki jól jár. Ez a kalkulátor úgy számol, mintha mindenkinek csak bérjövedelme lenne. Ha az adójóváírással nem számolunk, akkor pusztán az adótábla változás miatt 200 ezer forint/hó (2,4 millió éves) jövedelemig mindenkinél növekszik az adóteher 2009-hez képest. A legnagyobb adóteher-növekedés évi 1,9 milliós jövedelemnél (158 333/hó) következik be, összesen 68 210 forint. Például egy megbízási jogviszonyban dolgozó (nem bérjövedelmet kap) 68 210 forinttal több adót fizet 2010-ben.

Angyal József
pkleveles adószakértő

Link

http://adozona.hu/aktualis/20090628_szuperbruttositas_parlament_hetfoivegszav.asp x?s=hvg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a multikat védi az új törvény
  2009-06-30 21:50:58, kedd
 
  2009-06-30. 16:11
Országos Kereskedelmi Szövetség: a multikat védi az új törvény


Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a tegnap jóváhagyott élelmiszer termékpálya törvény a multinacionális élelmiszergyártókat védi, és meghiúsítja azt a törekvést, hogy a magyarországi üzletek polcaira 80 százalékban magyar áruk kerüljenek.
A szervezet közleményében hangsúlyozza: a jogszabály kizárólag a kereskedők és az élelmiszeripari beszállítók kapcsolatára terjed ki, és hiányzik belőle a magyar mezőgazdasági kistermelők és a tőlük vásárló élelmiszeripari gyártók, valamint felvásárló szervezetek kapcsolatainak rendezése.
A szövetség úgy látja: az agrártárca a törvény előkészítésével felmondta az április 9-én aláírt Élelmiszer Termékpálya Kódexet, mivel a kereskedők a gazdasági válságban nem tudják egyidejűleg vállalni a kódex és a tegnap elfogadott jogszabály terheit.


(MTI)

http://kuruc.info/r/2/42888/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Sajnálkozik" a béna Külügy, a
  2009-06-30 21:47:12, kedd
 
  2009-06-30. 18:38


"Sajnálkozik" a béna Külügy, amiért ismét hülyét csináltak belőle a tótok


A Külügyminisztérium "sajnálatát és aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy a szlovák parlament kedden elfogadta az államnyelvtörvény módosítását.

Magyarország tiszteletben tartja minden állam jogát arra, hogy törvényeit szuverén módon hozza meg, ugyanakkor a Külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki, hogy a szlovák törvényhozás a szuverenitás gyakorlását úgy értelmezte: az értékteremtő és a kapcsolatokat erősítő együttműködés lehetősége helyett "egy nemzetközi jogi tekintetben több ponton aggályos, politikai üzenetét tekintve pedig kétséges döntést hozott" - olvasható a tárca szóvivőjének közleményében.
Mátrai Zsuzsanna emlékeztet arra, hogy a május 13-án tartott külügyminiszteri találkozón a szlovák fél felajánlotta, amennyiben a magyar partnerek olyan elemet látnak az akkor még előkészületben lévő törvénytervezetben, amely ellentétes volna Szlovákia korábban vállalt nemzetközi kötelezettségeivel, vagy akár a szlovák kormány korábbi politikai ígéreteivel, kéri, hogy foglalja írásba, ezekről Pozsony kész konzultálni - még a törvénytervezet elfogadása előtt.
E felajánlással összhangban a Balázs Péter külügyminiszter május 26-án a szlovák félnek átadott levélben összefoglalta a törvénytervezettel kapcsolatos nemzetközi jogi aggályokat. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöke pedig - élve a külügyminiszteri ígérettel - sürgős tárgyalást javasolt a tervezetet gondozó szlovák kulturális és sajtóbizottság elnökének.
A Külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki, hogy a szlovák fél végül is kitért az általa felajánlott együttműködés elől, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben több olyan magas szintű megbeszélés is volt, ahol a kérdés jelentőségét megerősítették a felek - olvasható a közleményben.
Sajnálattal állapítja meg a tárca, hogy a döntés nem vette figyelembe a Magyar Koalíció Pártjának módosító javaslatait sem - ezek célja az volt, hogy a szlovákiai kisebbségek anyanyelv-használata áttételesen se kerüljön hátrányosabb helyzetbe a törvény elfogadását követően.
A Külügyminisztérium aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az elfogadott törvénymódosításban nem sikerült feloldani az ellentmondást a két ország alapszerződésének, illetve több nemzetközi egyezménynek az előírásaival.
Úgy fogalmaznak: a külügyi tárca "aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a ma elfogadott törvénymódosításban nem sikerült feloldani az ellentmondást a magyar-szlovák alapszerződés, az Európa Tanács regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája, a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény, továbbá a Szlovák Köztársaság Alkotmánya, az EBEÉ (Európai Biztonsági Együttműködési Értekezlet, az EBESZ elődje) nemzeti kisebbségek nyelvi jogaira vonatkozó oslói ajánlásai néhány pontjával, valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának a nyelvi charta szlovákiai alkalmazásáról szóló ajánlásaival, és az Európai Parlament 2005/2008 (INI) számú határozatával".
Mint rámutatnak, a magyar külügyi tárca megerősíti, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok alakításában nem lát ésszerű alternatívát az együttműködésen, a kölcsönös tiszteleten, a vállalt kötelezettségek betartásán és a barátságon kívül. "Továbbra is reméli, hogy lesz partnere nemcsak ezen elvek megerősítésében, de megvalósításában is" - zárul az impotens közlemény.

(MTI nyomán)


http://kuruc.info/r/2/42898/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kivéreztek – Az egészség
  2009-06-30 21:43:35, kedd
 
  2009-06-30 18:36
Kivéreztek - Az egészségügyi ügyeletre sincs pénz

A megszorítások miatt a tokaji kistérségben több településnek már az egészségügyi ügyeletre sincs pénze, a béreket és a szociális segélyeket sem tudják időben kifizetni. Van olyan önkormányzat, ahol a gázt is hamarosan kikapcsolhatják.


A csobaji önkormányzatnak jelenleg 25 millió forint tartozása van, az egészségügyi éjszakai ügyelet díját hónapok óta nem tudják kifizetni.

,,Például Tokajnak tartozunk egymillió forinttal az orvosi ügyeletért. Nem azért nem fizetjük ki, mert nem akarjuk. Hálásak lehetünk Tokajnak, hogy eddig türelmesek voltak" - fogalmazott Szögi Imre polgármester. Hozzátette: tart attól, hogy egyszer beszedetik és akkor, se bért, se segélyt nem tudnak majd fizetni.

Kifizetetlen számláik a hitelek ellenére is halmozódnak. ,,Tartozunk a gázosunknak, az iskolában lévő konyhának, tartozunk a beszállítójának, a húsosnak, a tejesnek, a péknek" - mondta el a polgármester. Szögi Imre szerint az ősz elejére működésképtelenné válhat az önkormányzat, így ha nem kapnak egy nagyobb összegű segítséget, akkor az iskola beindítása is veszélyben forog.

A tokaji kistérség 11 települése van hasonló helyzetben, az állami normatívák már messze nem fedezik kiadásaikat, sok helyen a béreket, azok közterheit és a szociális segélyeket sem tudják időre átutalni.

,,Az önkormányzatok kivéreztek. Nincsenek tartalékaik, vagyonaikat eladták. Kötvényeik vannak, hiteleik vannak. Nem képesek törleszteni a hiteleiket, és az a vész fenyeget, hogy kikapcsolják a közvilágítást" - mondta el Májer János Tokaj polgármestere. Hozzátette: leállhat az intézményekben a gázellátás és megszűnhet az orvosi ellátás is.

A polgármester szerint a finanszírozást nem lehet tovább csökkenteni, mert az a közigazgatás összeomlásához vezet. A kormány a 2009-es évi költségvetésben az önkormányzatoktól több mint 100 milliárd forintot vett el, jövőre pedig újabb 120 milliárd forintos megszorításra vállalt kötelezettséget az IMF-fel és az unióval kötött hitelszerződés módosításában.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Seres Mária: A képviselõk
  2009-06-30 21:39:53, kedd
 
  Seres Mária: A képviselők burkolt fizetésemelést adtak maguknak



Civil kurázsi
Levélben fordult a köztársasági elnökhöz az országgyűlési képviselők költségtérítéséről szóló népszavazást kezdeményező Seres Mária, mivel szerinte a tegnap elfogadott törvénymódosítással a képviselők alkotmánysértő módon befolyásolni akarják a referendumot.


Seres Mária úgy vélte: a képviselők a költségeik elszámolása helyett egy burkolt fizetésemelést adtak maguknak, és megszüntették a költségtérítés fogalmát, amelyet most már választókerületi pótléknak és lakhatási támogatásnak fognak hívni.

Hangsúlyozta: van 600 ezer aláírás egy nagyon konkrét kérdésben, vagyis hogy a képviselőknek csak akkor járjon költségtérítés, ha bizonylattal igazolják a kiadásaikat, a törvénybe viszont éppen ez az egy mondat nem került be. Hozzátette: a népszavazási kezdeményezése tehát nem vált okafogyottá.

- - -

Seres Mária blogjából


Miért nem szeretik a magyar politikusok a macskákat?
- ???
- Mert nekik már 3 hét múlva kinyílik a szemük.

Június 29 fordulópont lehet a parlamentben - meglátjuk lesz-e nagy egyetértés a pártok között. Megszavazzák-e azt a törvényjavaslatot, amelynek ugyan semmi köze a népszavazási kezdeményezés kérdé-séhez - de úgy tűnik, mintha ...

A képviselők nem akarnak elszámolni - ez a napnál is világosabb, főleg ha végignézte valaki az előző blogbejegyzésben látható vide-ókat. Macerás nekik a számlagyűjtés, ráadásul könnyen lebukhat-nak. Ezért inkább átkeresztelik a költségtérítést, és innentől javada-lomként fogják megkapni.
Ezzel az átnevezéssel pedig egyértelművé válik, hogy az eddig be-mondásra járó havi többszázezres kifizetéseket legálisan nem is tudnák igazolni honatyáink.

De van még egy dolog, amitől az elszámolásnál is jobban félnek: a NÉPSZAVAZÁSTÓL

Ám a legfőbb indok nem a több milliárdos költség (ez eddig sem számított nekik).
Most már egyre többen és egyre tisztábban látjuk a valódi okot...

Mert kinyílt a szemünk!




Dátum: 2009. June 30. Tuesday, 21:05 Szerző: polgarinfo


http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=44329
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bajnai cinobáb eladja a magyar
  2009-06-30 21:37:54, kedd
 
  Bajnai cinobáb eladja a magyar vasút maradékát is

http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=20726


2009. június 30. 17:44
HunHír.Hu

Több ezer munkahely megszűnésével járna, ha a kormány dobra verné a MÁV mozdonyparkját üzemeltető üzletágat, valamint a gépészetet - közölte Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa egy kiszivárgott kormány-előterjesztésre hivatkozva kedden.

"Ha Magyarországon osztrák és/vagy német mozdonyok teljesítenek szolgálatot, akkor ezeknek javítása, karbantartása nem Magyarországon, hanem Ausztriában vagy Németországban fog történni. Ez azt jelenti, hogy ezek a magyar munkahelyek megszűnnek" - mondta azegykori közlekedési miniszter.

Ha a kormány véghezviszi ezt az eladást, a magyar vasútnak a maradéka is kikerül a "nemzeti cselekvési körből" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet június 20-i számában azt írta: a vasutat három önálló cégbe rendeznék (önálló pályavasút, személyszállító üzletág, illetve vagyonhasznosító), a MÁV Zrt. feladatainak egy részét a MÁV Vagyonhasznosító Zrt. venné át, s a MÁV-ból kiválással jönne létre a MÁV Pályavasút-működtető Zrt., amelytől elvonnák a pályavasúti működéshez közvetlenül nem kapcsolódó ingatlanokat. A szakmai elemzés végkövetkeztetése az, hogy az átalakítás anyagi terhét a MÁV Trakció Zrt. és a MÁV Gépészet Zrt. 2010-ben megvalósítandó eladásából lehet fedezni, ezek értéke 77 milliárd forint.

HunHír.Hu kommentár:
Na, mozdonyvezetők, ezek után nem az állomásokon, hanem a nyílt pályán kéne sztrájkolgatni, nem?






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fideszest választott a kormány
  2009-06-30 21:35:40, kedd
 
  Fideszest választott a kormányzat a MÁV új elnök-vezérigazgatójának?


2009. június 30., kedd 21:26 InfoRádió / MTI

Andrási Miklós lehet a MÁV új elnök-vezérigazgatója, akinek a megbízatását szerdán jelenti be a közlekedési tárca vezetője - értesült több forrásból az MTI.
Az MTI úgy tudja, egyebek között azért esett a választás Andrási Miklósra, mert a kormányzat olyan szakemberre akarta bízni a vasúttársaság több éven keresztül tartó átalakításának levezénylését, aki bírja a mosatni ellenzék bizalmát is.

Andrási Miklós a Fidesz alapító tagja, 2009-ben az európai parlamenti választáson, a Fidesz-KDNP listájának 46. helyén szerepelt, ugyanakkor nem politizál aktívan.

A közgazdász végzettségű szakember jelenleg a Budacash Brókerház Rt. befektetési igazgatója, de korábban dolgozott az ÁPV Rt.-nél, a Szerencsejáték Zrt.-nél, és Magyar Villamos Művek Zrt.-nél is.

Az MTI úgy tudja: a jelenlegi vezérigazgató Heinczinger István operatív vezetőként a helyén marad.

Az új elnök-vezérigazgató a vasúttársaság átalakításával foglalkozik majd, és elkészíti, illetve végrehajtja az erre vonatkozó tervet. A folyamatot miniszteri biztos követi nyomon.

A MÁV átalakításáról hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy a kormány, az IMF és az Európai Bizottság között létrejött megállapodás tartalmazza a közösségi közlekedés racionalitását. A MÁV-on 2010-ben 40 milliárd forintot akar spórolni a kormány.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke már hétfőn sajtótájékoztatót tartott a MÁV hivatalosan még be sem jelentett átszervezéséről. Azt mondta, hozzájutottak a vasút átalakítását taglaló kormányzati anyaghoz, amely csak a MÁV-ingatlanok átcsoportosításával, eladásával foglalkozik, és nem taglal szakmai kérdéseket, például a szolgáltatási színvonal javítását.

A VDSZSZ közölte, minden törvényes eszközt igénybe vesz, hogy ezt megakadályozza és arra kérte a kormányt, hogy "felelőtlen" intézkedéseket ebben a ciklusban már ne tervezzen, évtizedekre kiható, súlyos döntéseket már ne akarjon hozni, mert "nincs hozzá hitele, kompetenciája".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a vég: A bíróságon szúrták
  2009-06-30 21:33:35, kedd
 
  Itt a vég: A bíróságon szúrták le a cigányok az ellenük valló tanút

2009. június 30. 19:00
HunHír.Hu

Megfélemlítésből és bosszúvágytól hajtva egy többrendbeli lopással vádolt cigány bűnöző apja leszúrta a bíróság előtt a bűnöző ellen valló tanút. A sérült nőt a helyszínen ellátták, majd mentővel kórházba szállították. A gárda már kevés, de még a csendőrség is. Ilyen esetekre be kell vezetni a munkatábort, ahol él éven belül biztosan elpusztul a brutális bűnöző.

A bíróságon többrendbeli lopás elkövetése miatt tartottak tárgyalást, amikor az épület előtt, illetve az épületben egy megközelítőleg 100 fős hangoskodó, agresszív cigány banda gyűlt össze, ezért a bíróság értesítette a rendőrséget. A kiérkező egyenruhások a bíróságon és a közterületen gyorsan helyreállították a rendet, ezt követően azt észlelték, hogy az épületben egy nő fekszik egy padon és véres a ruhája - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Virág Zsuzsánna elmondta: az asszony meghallgatása során kiderült, hogy ő a tárgyalás egyik tanúja, és a per egyik vádlottjának édesapja szúrta meg egy késsel.

A beszerzett adatok alapján a rendőrök megállapították a szurkáló büdös cigány kilétét, majd Orosháza területén elfogták a 49 éves brutális bűnözőt. A szurkáló cigány vadállat ellen - őrizetbe vétele mellett - aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást, és előterjesztést tettek az előzetes letartóztatására.

HunHír.Hu kommentár:
Az ilyen brutális bűnözőknek először le kell esniük a lépcsőn, aztán az egyszemélyes zárkába be kell küldeni három robotzsarut, aki nem szimpatizál a cigányság bűnöző rétegével. Meg kell vinni néhány vastag könyvet, aztán réátenni a vadállatra, akkor nincs látlelet. Aztán dolgozzon a rövid gumibot ezerrel. Ha nincs, jó a vipera is


http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=20727
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán valljon színt - Csákabon
  2009-06-30 21:30:45, kedd
 
  Orbán valljon színt - Csákabonyi Balázs nyílt levele
2009.06.30. 11:01

Csákabonyi Balázs nyílt levélben szólította fel Orbán Viktort arra, hozza nyilvánosságra, hogy "a 13. havi nyugdíj elvételén túl, milyen, a nyugdíjasokat érintő intézkedésekkel ért egyet, illetve tervez a kormányra kerülése esetén". A szocialista politikus azt írja: a Fideszt kötelezi az európai parlamenti választáson elért 56 százalékos eredménye, nem vezetheti félre a választókat, és különösen nem nézheti gyereknek a nyugdíjasokat. "Ezért tisztelettel, de határozottan felszólítom, hogy ne titkolózzon tovább" - közölte.

Nocsak, nocsak, jó reggelt kívánunk!

Tán ráébredtek azon az oldalon is, hogy egy(több) időközi választás elbukásának valamint a másik oldal meghatározó többségi támogatásának létjogosultsága van?

Kedves polgár és elvtársak, megéltük!


Csákabonyi Balázs, a nyugdíjasok érdekeit képviselő szakpolitikusként azt írta Orbán Viktornak, hogy "nincs joga úgy kérni az nyugdíjasok támogatását a hatalomba való visszatéréséhez, hogy a szemükbe nem, csak a hátuk mögött, elszólások során mondja el, mit tervez velük, az életükkel".

Szemezgessünk egy kicsit ebből a levélből.

A nehéz döntések egy része pedig a kortársaimat, a védtelen és kiszolgáltatott nyugdíjasokat érinti. Azokat, akiknek sokkal nehezebb áldozatot hozniuk, de akik megértették, hogy a holnap nyugdíjához ma a nyugdíjkorrekció elhalasztására, a nyugdíjkorhatár felemelésére van szükség.

Nem uram, nem erre van szükség. Munkahelyek megtartására és teremtésére van szükség a holnap nyugdíjához. Attól, hogy az 50 000 Ft-os fizetésemből ma kevesebbett költök, holnap lehet, hogy többet lophatok költhetek, de hosszútávú megoldást nem jelent. A hosszútávú a következő választásig ellentéte - ha esetleg olvassa a bejegyzést.

Mindazonáltal hadd jegyezzem meg, hogy annak, hogy a válság okozta gazdasági problémák negatív hatásait ilyesfajta tűzoltó intézkedésekkel igyekeznek orvosolni, az csak a holnapi számokat teszi szebbé, de a következő generáció nyugdíját az így megtakarított összegből az állam nem tudja kifizetni.

Aggodalommal figyelem, ahogy Ön már egy jó ideje tudatosan igyekszik éket verni a nyugdíjas társadalom és a baloldal, elsősorban az MSZP közé.

Kérem alássan, ez nem igaz. Nem vitatom, hogy a Fidesz lépten nyomon ellenszenvet kísérel kelteni az emberekben, de a nyugdíjasok ma Magyarországon az a csoport, akiket nemhogy észérvekkel, de majdhogynem indulatkeltéssel sem lehet meggyőzni az igazunkról. Ők akkor változtatnak a sokszor berögzült véleményükön, mikor kevesebb jut az asztalra, vagy azt látják, hogy szeretteiknek nagyobb gondokat okoz a megélhetés, miközben huszadszorra mondja nekik az Önök pártja, hogy nemsokára túl vagyunk a nehezén.

A másik oldalról pedig, a mindennapokban a nyugdíjasok vannak a legjobban kiszolgáltatva annak a bűnözői csoportnak, akiknek Önök a létét is bőszen tagadják, miközben a maguk nyugdíjasait erőszakolják meg és darabolják fel, jobb esetben összevernek és kirabolják.

Ezek után a Fideszre kenni a nyugdíjasok szemléletváltásának okát csak a kormánypárt vesztét eredményezheti - tartsa meg jó szokását.

Tehát kedves Csákabonyi Balázs, Ön közel sincs abban a a helyzetben, hogy bárkinek is a színvallását követelhesse.
45 komment


http://vastagbor.blog.hu/2009/06/30/orban_valljon_szint_csakabonyi_balazs_nyilt_l evele

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/39 oldal   Bejegyzések száma: 389 
2009.05 2009. Június 2009.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 389 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 664
  • e Hét: 6416
  • e Hónap: 10161
  • e Év: 163657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.