|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 67
|
|
|
|
2010-12-22 19:21:20, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
0.5 dl rum
10 dkg mazsola
3 db tojás
13 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj + a formába
18 dkg liszt + a formába
1.5 kiskanál sütőpor
20 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg porcukor
A rumot egy kevés forró vízzel felengedjük, és beáztatjuk a mazsolát. A tojást összekeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat, és hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport.
A gyümölcsöket felkockázzuk, és megforgatjuk a porcukorban, majd a rumba áztatott mazsolával együtt hozzáadjuk a lisztes masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A masszát egy kivajazott és vékonyan kilisztezett őzgerincformába kanalazzuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
A hőmérsékletet 120 °C-ra csökkentjük, és további 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd a formából kivesszük és felszeleteljük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2010-12-22 19:13:01, szerda
|
|
|
Tejfölös fehérkenyér, serpenyőben sütve
1 kg kenyérliszt
14 g szárított élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
3 ek. tejflöl
3 ek. ecet
2 ek. olívaolaj
5,5-6 dl langyos víz
A lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejfölt, ecetet és az olajat egy nagy dagasztótálba rakom, és elkezdem dagasztani 4 dl vízzel. Apránként annyi vizet öntök még hozzá, amennyit felvesz. Kézi mixerrel addig dagasztom, amíg közepesen lágy, sima és fényes lesz a tészta, és elválik az edény falától. (15-20 perc) Ekkor megemelem a tésztát, és pár csepp olajjal bekenem a tálat, és a tészta tetejét is. Lefedve jó 1 óráig kelesztem. Amikor megkelt, ököllel visszaütögetem a tésztát, így levegőtlenítem. Lisztezett deszkán egy nagy gombóccá gyúrom össze, és egy darával megszórt, durva szövésű konyharuhával kirakott tálba rakom át. A konyharuha túllógó részeivel betakarom, és még 30 percig kelesztem. Közben 200°C fokra előmelegítem a sütőt, és egy vastag teflonserpenyő nyelét lecsatolom, magát az edényt pedig a sütőbe tolom. Amikor megkelt a tészta, kiemelem a serpenyőt, és a sütő falait és alját vízzel bespriccelem. A tálból a forró serpenyőbe fordítom a tésztát, darával és liszttel leszórom, majd éles késsel bevágom a tetejét.
15 percig 200°C fokon sütöm, majd további 30 percig 180°C fokon.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-20 22:13:48, hétfő
|
|
|
Kecskesajtos-kapros pogácsa
1 tasak szárított élesztő
30 deka kenyérliszt
20 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
5 deka lenmag
2 ek krumplipehely
10 deka finomra áttört kecskesajt
1 csokor finomra aprított kapor
1 tk. sütőpor
1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
1 pohár olívaolaj
1 pohár langyos tej
1 egész tojás
1 tk cukor
1 púpozott tk. só
1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
Az elkészítéssel nem időztem sokat, a szárított élesztővel kezdve mindent a kenyérsütőbe pakoltam. Dagasztás-kelesztés után átgyúrtam, kiszaggattam (zsemléket formáztam) tojással megkentem és pirítatlan fehér szezámmaggal megszórtam, végül a sütőpapírral leterített tepsin kelesztettem még 30 percet. 190°C fokos sütőben megsütöttem. Ahogy a dédi a Váncza könyvben megjegyzést írt a kipróbált receptek mellé: nagyon jó! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-20 22:11:47, hétfő
|
|
|
Lusta asszony rétese
250 g finomliszt
50 g búzadara
1 tasak sütőpor
200 g porcukor
100 g puha vaj
500 g félzsíros tehéntúró
2 ek vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 ml tej
3 egész tojás
Egy hosszúkás zománcos tepsi alját alaposan kivajazom. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral elkeverem. A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom. A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd elosztom a liszt tetején. Egy nagy bögrényi fagyasztott meggyet rászórok, picit lenyomkodom, majd rászórom a liszt másik felét. A tojásokat villával felverem, egy kevés vaníliás cukrot teszek hozzá, majd hozzáöntöm a tejet. Ezt az egyveleget szépen rácsurgatom a liszt tetejére, villával itt-ott megszurkálom, meglazítom, hogy mindenhova szivárogjon a tejes tojásból. A maradék vajat megolvasztom, és rálocsolom a süteményre, majd 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom hőlégkeverésnél.
Nem figyeltem a sütési időt, de kb. 30 percre saccolom. Néha benéztem a sütőbe, és amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Langyosan már szépen vágható. Nagyon finom, vékony ropogós felülete lesz! A tepsi bőséges vajazásának köszönhetően nem ragad le egyáltalán.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-20 21:39:52, hétfő
|
|
|
Minden szívből szóló karácsonyi énekben,
A kandalló ropogásában és melegében,
Az ünnepi ebéd közben,
A beszélgetésben és nevetésben,
Minden képeslapban amit egy barát, vagy a család küldött,
Minden, amit ebből meghallunk,
és ami elgondolkodtat bennünket,
az maga a szeretet.
Noreen Braman |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
2010-12-18 23:10:19, szombat
|
|
|
"Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az újesztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik."
Weöres Sándor |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 67
|
|
|
|
2010. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
67 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 719
- e Hét: 1593
- e Hónap: 5997
- e Év: 37726
|
|
|