Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
klasszikus püspökkenyér
  2010-12-22 19:21:20, szerda
 
 



Hozzávalók:

0.5 dl rum
10 dkg mazsola
3 db tojás
13 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj + a formába
18 dkg liszt + a formába
1.5 kiskanál sütőpor
20 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg porcukor

A rumot egy kevés forró vízzel felengedjük, és beáztatjuk a mazsolát. A tojást összekeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat, és hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport.
A gyümölcsöket felkockázzuk, és megforgatjuk a porcukorban, majd a rumba áztatott mazsolával együtt hozzáadjuk a lisztes masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A masszát egy kivajazott és vékonyan kilisztezett őzgerincformába kanalazzuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
A hőmérsékletet 120 °C-ra csökkentjük, és további 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd a formából kivesszük és felszeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
serpenyőben sült kenyér
  2010-12-22 19:13:01, szerda
 
 


Tejfölös fehérkenyér, serpenyőben sütve
1 kg kenyérliszt
14 g szárított élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
3 ek. tejflöl
3 ek. ecet
2 ek. olívaolaj
5,5-6 dl langyos víz

A lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejfölt, ecetet és az olajat egy nagy dagasztótálba rakom, és elkezdem dagasztani 4 dl vízzel. Apránként annyi vizet öntök még hozzá, amennyit felvesz. Kézi mixerrel addig dagasztom, amíg közepesen lágy, sima és fényes lesz a tészta, és elválik az edény falától. (15-20 perc) Ekkor megemelem a tésztát, és pár csepp olajjal bekenem a tálat, és a tészta tetejét is. Lefedve jó 1 óráig kelesztem. Amikor megkelt, ököllel visszaütögetem a tésztát, így levegőtlenítem. Lisztezett deszkán egy nagy gombóccá gyúrom össze, és egy darával megszórt, durva szövésű konyharuhával kirakott tálba rakom át. A konyharuha túllógó részeivel betakarom, és még 30 percig kelesztem. Közben 200°C fokra előmelegítem a sütőt, és egy vastag teflonserpenyő nyelét lecsatolom, magát az edényt pedig a sütőbe tolom. Amikor megkelt a tészta, kiemelem a serpenyőt, és a sütő falait és alját vízzel bespriccelem. A tálból a forró serpenyőbe fordítom a tésztát, darával és liszttel leszórom, majd éles késsel bevágom a tetejét.
15 percig 200°C fokon sütöm, majd további 30 percig 180°C fokon.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kecskesajtos-kapros pogácsa
  2010-12-20 22:13:48, hétfő
 
 



Kecskesajtos-kapros pogácsa
1 tasak szárított élesztő
30 deka kenyérliszt
20 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
5 deka lenmag
2 ek krumplipehely
10 deka finomra áttört kecskesajt
1 csokor finomra aprított kapor
1 tk. sütőpor
1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
1 pohár olívaolaj
1 pohár langyos tej
1 egész tojás
1 tk cukor
1 púpozott tk. só
1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
Az elkészítéssel nem időztem sokat, a szárított élesztővel kezdve mindent a kenyérsütőbe pakoltam. Dagasztás-kelesztés után átgyúrtam, kiszaggattam (zsemléket formáztam) tojással megkentem és pirítatlan fehér szezámmaggal megszórtam, végül a sütőpapírral leterített tepsin kelesztettem még 30 percet. 190°C fokos sütőben megsütöttem. Ahogy a dédi a Váncza könyvben megjegyzést írt a kipróbált receptek mellé: nagyon jó!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
lusta asszony rétese
  2010-12-20 22:11:47, hétfő
 
 



Lusta asszony rétese

250 g finomliszt
50 g búzadara
1 tasak sütőpor
200 g porcukor
100 g puha vaj
500 g félzsíros tehéntúró
2 ek vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 ml tej
3 egész tojás

Egy hosszúkás zománcos tepsi alját alaposan kivajazom. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral elkeverem. A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom. A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd elosztom a liszt tetején. Egy nagy bögrényi fagyasztott meggyet rászórok, picit lenyomkodom, majd rászórom a liszt másik felét. A tojásokat villával felverem, egy kevés vaníliás cukrot teszek hozzá, majd hozzáöntöm a tejet. Ezt az egyveleget szépen rácsurgatom a liszt tetejére, villával itt-ott megszurkálom, meglazítom, hogy mindenhova szivárogjon a tejes tojásból. A maradék vajat megolvasztom, és rálocsolom a süteményre, majd 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom hőlégkeverésnél.

Nem figyeltem a sütési időt, de kb. 30 percre saccolom. Néha benéztem a sütőbe, és amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Langyosan már szépen vágható. Nagyon finom, vékony ropogós felülete lesz! A tepsi bőséges vajazásának köszönhetően nem ragad le egyáltalán.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsony
  2010-12-20 21:46:10, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
idézet
  2010-12-20 21:39:52, hétfő
 
  Minden szívből szóló karácsonyi énekben,
A kandalló ropogásában és melegében,
Az ünnepi ebéd közben,
A beszélgetésben és nevetésben,
Minden képeslapban amit egy barát, vagy a család küldött,
Minden, amit ebből meghallunk,
és ami elgondolkodtat bennünket,
az maga a szeretet.

Noreen Braman
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
karácsony
  2010-12-19 23:07:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2010-12-19 23:02:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2010-12-18 23:10:19, szombat
 
  "Nagykarácsony immár eljő,
érkezik az újesztendő.
Míg a mező dermed, fázik,
a zöld fenyves csak pompázik."

Weöres Sándor
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
karácsony
  2010-12-18 22:18:09, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     2/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 719
  • e Hét: 1593
  • e Hónap: 5997
  • e Év: 37726
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.