Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 94 
hét vége
  2011-02-25 19:26:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
jövő
  2011-02-24 20:48:21, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai vicc
  2011-02-24 20:08:58, csütörtök
 
  Három férfi, egy magyar, egy román és egy cigány vendégmunkásként dolgoznak Szaúd-Arábiában.
Egyik nap a rendőrség ellenőrzi az autójukat és mindhármuknál találnak
egy-egy üveg alkoholt.
Mivel az alkohol szigorúan tilos az országban, ezért mindegyiküket halálra
ítélik.
Ám ekkor akcióba lépnek ügyvédeik, és sikerül a büntetést fejenként 20
botütésre mérsékelniük.
Eljön az ítéletvégrehajtás napja.
A büntetést felügyelő sejk így szól hozzájuk:
- Ma jó napotok van, hitetlenek! A második fiam ma ünnepli a születésnapját, ezért a botozás megkezdése előtt mindnyájan kívánhattok valamit!
Elővezetik a románt, aki így szól:
- Én azt kérem, hogy a botozás előtt kössetek a hátamra egy párnát! Így is lesz, azonban a tizedik botütés után szétszakad a párna, így a másik tíz ütés már a román hátát éri.
Miután elvonszolják a vérző, jajveszékelő áldozatot, előlép a cigány:
- Én azt kívánom, hogy kössetek a hátamra két párnát. Így is lesz, ám a két párna is szétmegy a 15-ik ütés után.
Harmadszorra előlép a magyar. A sejk így szól hozzá:
- Országaink jó kapcsolatára való tekintettel neked megengedem, hogy kettőt kívánhass.
- Elsőnek azt kívánom, hogy ne 20, hanem 100 botütést mérjetek rám - mondja a magyar.
- Nagyon bátor vagy! - mondja elismerően a sejk.
- Másodszorra pedig azt kívánom, - mondja a magyar - hogy kössétek a hátamra a cigányt!
______________________________
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
hello
  2011-02-24 20:07:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
fogyókúra
  2011-02-24 18:01:00, csütörtök
 
  Ne essünk túlzásba a fogyókúrával!



 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
szép kép
  2011-02-24 17:59:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
Budapesti utcák web kamera
  2011-02-24 17:55:27, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
chili con carne
  2011-02-23 20:48:11, szerda
 
 


Hozzávalók

500 gramm darált marhahús (marhalapocka)
2 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt köménymag ( még jobb, ha mozsárban kicsit összetörjük)
1 chilipaprika karikára vágva, magtalanítva
2 teáskanál szárított oregáno
1 kávéskanál cayenne-i bors
1 kis darab fahéj
só, őrölt bors
2 doboz 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
2 doboz 400 grammos vörösbab (kidney bab) konzerv
200 gramm olajban eltettaszalt paradicsom turmixolva (ez nem volt itthon)
1 kis doboz kukoricakonzerv -opcionális
3 evőkanál olívaolaj

A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk és olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a chilipaprikát, a köménymagot, a cayenne-i borsot, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük oreganóval. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket (ha túl nagyok a paradicsomdarabok, akkor fakanállal összenyomkodjuk.) és a darabka fahéjat. Ha van aszalt paradicsomunk, az is most kerül bele. Ezután egy darab zsírpapírt teszünk a lábos tetejére, majd lefedjük. Másfél órán át kis lángon főzzük. A vörösbab- és a kukoricakonzervek levét leöntjük, kicsit leöblítjük. A húshoz adjuk és még fél óráig főzzük. Reszelt sajttal tálaljuk. Friss kenyér vagy tortillachips illik hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Alaszka
  2011-02-23 20:42:57, szerda
 
  143 éve vette meg Alaszkát az oroszoktól az USA. (1867.)

Az Egyesült Államok kormánya 7,2 millió dollárért vásárolta meg Oroszországtól Alaszkát. A másfél millió négyzetkilométernyi területen elsőként a dán Vitus Bering felfedező szállt partra 1741-ben, s az oroszok számára birtokba vette a területet.



Mivel a XIX. században a cári flotta már egyre kevésbé volt képes a tengerentúli terület megvédésére, így II. Sándor cár eladta Alaszkát.
Az amerikaiak azonban egészen addig elhanyagolták a földet, míg a XIX. század végén aranyat nem találtak, s ez tömeges bevándorlást eredményezett. Ennek hatására Alaszka előbb területi státust kapott, majd 1959-ben az USA 49. állama lett.
Egy Jermolov nevű admirális azért javasolta Alaszka eladását Amerikának, mert szavai szerint az utazás drága, időt rabló és veszélyes, meg aztán - írta - Alaszka a fán kívül nem rendelkezik természeti kincsekkel.
Ma már tudjuk, hogy a félszigeten hatalmas ásvány- és olajlelőhelyek vannak, de két évszázada még nem láttak olyan okot, amiért ezt a távoli területet érdemes lett volna megtartani.

Alaszka elkótyavetyélésének legfőbb előzménye persze az volt, hogy Oroszország 1856-ban vesztesen került ki a krími háborúból, s vészesen kiürült az államkassza. Csakhogy - és ezen ma már derül az ember - az amerikai törvényhozás sem akart pénzt adni ezért az ,,értéktelen jégveremért". Végül egy kalandor félosztrák-félolasz diplomata ügyeskedte ki az adásvételt, s az Egyesült Államok 1867-ben - bagóért - 7 millió kétszázezer dollárért megvette Alaszkát az oroszoktól.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
fekete retek
  2011-02-23 20:17:56, szerda
 
 



A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén.

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.

Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül.
Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett.
Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.

Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.

A retekkúra
A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.

A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. 1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki.
Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.

A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.
A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.

Mézes retekkúra
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze. Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta.
Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát. Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.
Retek-méz, a torok kéményseprője
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!


Reteksaláta sajttal

Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz.

Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet.

Fekete retek hagymával

Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.
Kedvelt előétel, de sokan a húsleveshez is eszik.

Retek-cékla saláta

6 db cékla, 1 db feketeretek, 1 db kisebb zeller, 2 db sárgarépa, 4 db csicsóka (vagy helyette főtt krumpli), kis citromlé, víz, só, méz

A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel összekeverjük:

Tormás reteksaláta

50 dkg fekete retek, 30 dkg sárgarépa, 5 dkg torma, 3 citrom, 1 evőkanál méz, kevés metélőhagyma, 1-2 evőkanál búzacsíra, őrölt köménymag

A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk.

Köménymagos reteksaláta

Hozzávalók: 60 dkg fekete retek, köménymag, petrezselyemzöld, ecet, só
A retket lereszeljük, megsózzuk és egy kis ideig állni hagyjuk. Az ecetből kevés vízzel, köménymaggal salátalevet készítünk és ráöntjük a kicsit kinyomkodott retekre, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Méregtelenítő fekete retek saláta

40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.

Grillezett feketeretek

A retket megpucoljuk, felkarikázzuk, picit megsózzuk és hagyjuk állni 15 percet. (ezalatt kienged egy csomó vizet magából). Lecsöpögtetjük és az olívaolajon, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Sózzuk ízlés szerint.

Fekete retek és füstölt tofu wasabi öntettel

60 dkg feketeretek, 40 dkg tofu (füstölt, haa találunk), wasabi szósz, szójaszósz szójaszósz
A retket vékony metéltre vágjuk, vagy lereszeljük, hozzá adjuk a kockákra vágott füstölt tofut és összekeverjük. A wasabit és a szójaszószt összekeverjük, és a salátára locsoljuk.

Feketeretek saláta tökmagolajjal

30 dkg feketeretek, citrom, 30 g tökmagolaj, 60 g tökmag, 20 g napraforgóolaj, 10 g borecet, 1 gerezd fokhagyma, tengeri só, babárlevél

A feketeretket alaposan megmossuk, és hajszálvékonyra szeleteljük. Sóval, citromlével és tökmagolajjal érleljük. A tökmagot mozsárban összetörjük és a napraforgó olaj, fokhagyma, borecet, bazsalikom, só hozzáadásával mártássá keverjük ki. A reteksalátát tányérra helyezzük, meglocsoljuk a mártással és pirosretekkel díszítjük.

Márványsajtsaláta retekkel

50 dkg fekete retek, 10 dkg márványsajt, 2 dl kefir, 1 szál póréhagyma, fél citrom leve, 2-2 evőkanál olaj és borecet, 1-1 evőkanál méz és mustár, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, ízlés szerint só, a tálaláshoz néhány salátalevél

Előkészítése: a retket meghámozzuk, megmossuk és letörölgetjük, majd nagyon vékony karikákra vágjuk, a karikákat felcsíkozzuk (vagy almareszelőn lereszeljük). A póréhagyma fehér részét tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk, zöld részét feldaraboljuk. A hagymát és retket összekeverjük és megsózzuk. Lefedve fél órán keresztül állni hagyjuk. A sajtot megreszeljük. Ezután a kefirt összekeverjük a sajttal, citromlével, olajjal, mézzel, borecettel, sóval és borssal. Miután levet eresztett, rálocsoljuk a mártást a hagymás retekre. Jól összeforgatjuk, lefedjük, és a hűtőszekrényben néhány óráig érleljük. (Jól zárható edénybe tegyük).

Fekete retkes öntet

Hozzávalók: 1 közepes fekete retek, ½ só, 1 tk. méz, szárított, apróra vágott menta, kis citromlé, 2-3 dl joghurt.
A retket megreszelünk, s összekeverjük, a sóval, a mézzel, szárított mentával, és egy kis citromlével. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd a joghurtot hozzáadva kész az öntetünk.

Fekete retek kaviárral (Party-recept)

Hozzávalók 8 személyre: 1 fekete retek, 10 dkg vörös kaviár, 1 zöldcitrom A zöldcitrom héját lereszeljük, majd félbevágjuk, levét kifacsarjuk. A meghámozott fekete retket vékony hasábokra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Tálra halmozzuk, beborítjuk a vörös kaviárral és megszórjuk a reszelt zöldcitromhéjjal.

Rántott fekete retek

70 dg zsenge fekete retek (kisebb gumókat vásároljunk), hámozzunk meg, majd megmosva vágjuk kb. 7-8 mm vastag szeletekre. Tegyük egy zománcozott edénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük puhára, vagy pároljuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert szétesik. Panírozzuk liszt, tojás, prézli bundába és majd mindkét oldalát bő, forró olajban, közepes lángon, fedő nélkül süssük világospirosra. A kiszedett szeleteket terítsük szét a tányéron, mert egy kupacba halmozva befüllednek egymástól, és átgyengül a bundájuk. Megsózva, melegen, párolt rizzsel, rizibizivel, hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk. Még finomabb és kiadósabb lesz, ha tartármártást vagy tejfölös uborkasalátát is adunk hozzá. Kellemes zamatúvá tehetjük a kirántott zöldségféléket, ha a zsemlemorzsába belekeverünk 3 dg reszelt sajtot, vagy néhány dekagramm őrölt mandulát illetve szezámmagot, de dúsíthatjuk apróra zúzott burgonyaszirommal (chips) is.

Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük. Kedvelt előétel, de sokan a húsleveshez is eszik.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 94 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 931
  • e Hét: 2606
  • e Hónap: 3598
  • e Év: 35327
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.