Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
magzat fejlődése
  2011-06-26 15:12:43, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  video  
Canneloni receptek
  2011-06-26 14:51:10, vasárnap
 
 



Hozzávalók:
1 csomag canelloni
A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
pici zsiradék
60 dkg darált hús
3 evőkanál zsemlemorzsa
pici só
1,5 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt

A mártáshoz:
10 dkg vaj
4 evőkanál liszt
2 dl tejföl
5 dl tej
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, pici zsiradékon megdinsztelem. Beleteszem a darált húst, 10 percig kevergetem, hozzászórom a zsemlemorzsát. Utána hozzáöntöm a tejfölt, összeforralom, lehúzom a tűzről, és belekeverem a reszelt sajtot.

A mártáshoz a vajon megfuttatom a lisztet, fölengedem fél liter tejjel, majd a tejföllel, összeforralom. Lassú tűzön hozzákeverem a reszelt sajtot, sűrűre főzöm. Esetleg egy kis őrölt borsot lehet tenni bele, mást nem igényel (nálunk legalább is).

A mártásnak negyedével kikenek egy kb. 20x25 cm-es tepszit, így teszem bele szép sorba a megtöltött tésztarudakat. A tésztát nyersen szoktam tölteni, nem kell megfőzni. A maradék mártással leöntöm, és előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

SPENÓTTAL, RICOTTÁVAL TÖLTÖTT CANNELLONI




Cannelloni con spinaci

Hozzávalók:

1 csomag friss lasagne-tésztalap (nem száraztészta)
1 csomag fagyasztott paraj (450 g)
1 doboz darabolt paradicsom (mutti polpa)
25 dkg ricotta sajt
10 dkg fenyőmag
10 dkg parmezán
20 dkg mozzarella
1 fej hagyma
1 liter tej
15 dkg márkázott vaj
3 gerezd fokhagyma
fél csokor friss bazsalikom
olívaolaj
egy tojás
szardella
egy kevés liszt
só, bors, szegfűszeg, babérlevél, szerecsendió

Előkészületek:

Legelőször a parajt hagyom kiengedni, és egy szűrőbe teszem, hogy kicsöpögjön a leve. A következő lépés a besamelmártás előkészítése. A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni.
Egy serpenyőben olaj és vaj keverékén megdinsztelem a felaprított másik fél hagymát, és egy-két szardellafilét, majd beledobom a spenótot. Egy kicsit együtt párolom őket, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is. Sózom, borsozom. Rádobom a maradék vajat (egy bő evőkanálnyit meghagyok) és keverem addig, míg a vaj el nem olvad. Ezután félreteszem hűlni.
A fenyőmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom, kihűtöm, majd bedobom a mozsárba és lazán nagyobb darabokra töröm. A sajtokat lereszelem és félreteszem.



elkészítés:

Ez tulajdonképpen összemosódik az előkészületekkel... Fogok egy tűzálló tálat vagy egy tepsit, beleöntöm a paradicsomot, hozzáadom az apróra vágott bazsalikomot, egy csipet sót és elkeverem. A lasagnelapokat tartalmazó csomagból (ezt a fajta friss tésztát vákuumcsomagban árulják a különböző szupermarketekben, a hűtőpultokban) kiszedek tíz darabot, és egymás mellé teszem az asztalon. A spenótot egy kanállal a lapokra halmozom úgy, hogy igyekszem egyenlő adagokra osztani. Ezután a ricottát rámorzsolom a tetejére, majd következik a fenyőmag, ezt is elosztom. Fogom a parmezánt, és a felét ráreszelem a lapokra. Ezután óvatosan feltekerem őket, és a paradicsomágyra helyezem a tálban, szorosan egymás mellé.


Jöhet a besamelmártás elkészítése.
Egy edényben közepes lángon bő evőkanálnyi vajat hevítek, majd amikor habzani kezd, rászórok egy púpos evőkanál lisztet. Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem lesz. A leszűrt tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen. Addig keverem, míg be nem sűrűsödik, aztán félrehúzom. Egy marék reszelt parmezánnal dúsítom, és egy tojás sárgáját is belekeverem, óvatosan, hogy ne csapódjon ki. (Ilyen besamelt használok a különböző csőben sült ételekhez vagy akár a lasagnéhez is.)
A kész mártást a cannellonik tetejére öntöm, hogy mindenhol belepje, rászórom a pizzamozzarellát, és a 200 fokra előmelegített sütőbe téve, fél óra alatt készre sütöm.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
migrén
  2011-06-24 12:32:05, péntek
 
  Ha olyan betegséggel van dolga az orvostudománynak, ami a népesség 8-12 százalékát érinti, nem meglepő, hogy évről évre napvilágot lát valamilyen újabb kutatási eredmény. Mit tudunk a migrénről? Címszavakban az elmúlt évek kutatásairól.

Genetikai összefüggések
A migrén és a genetika első összefüggésére derült fény 2010-ben, amikor is a kutatók több mint 50 ezer ember genetikai profilját vizsgálták, összehasonlítva a migrénben szenvedők adatait az egészségesekével.

A kutatás során egy apró DNS-variánsra figyeltek fel, amely körülbelül ötödével emeli a migrén kockázatát. Bár korábbi kutatások már találtak genetikai összefüggést a migrén szélsőséges, de ritkán előforduló típusait illetően, a betegség gyakori formáinak összefüggéseit azonban most mutatták ki először. A Nature Genetics online kiadásában publikált tanulmány eredményei reményt adnak arra, hogy új gyógyszerek fejlesztésével vissza lehet majd szorítani ezt a fájdalmas és költséges betegséget.

Ezt is tudjuk: ezért súlyosbítja fény a migrént
Egy vakokon végzett vizsgálat eredményei után immár az sem kérdés többé, hogy miért súlyosbíthatja a fény a migrént egyszerű fejfájásból hasogató fájdalommá - derült ki a Nature Neuroscience online kiadásában közzétett tanulmányból.

A Beth Israel Deaconess Központ kutatói két, migrénes betegből álló csoportot vizsgáltak. Az egyik, hatfős csoport tagjai teljesen vakok voltak, míg a másik, 14 tagú csoportba olyanok tartoztak, akik valamilyen degeneratív szembetegség következtében vesztették el látásukat. A kísérletek során - melyeket különféle fénybehatások mellett ezeken az embereken és egereken is elvégeztek - kiderült, hogy a fényérzékenység mechanizmusa meglepő módon a látóideget is érinti, így a felfedezés olyan gyógyszerek kísérleti lehetőségét nyithatja meg, amelyek a látóidegen keresztül az agyba futó útvonalat blokkolják, így enyhítve a migrénes betegek panaszait.
Migrént előidéző fehérje?
Úgy tűnik, az Iowa Egyetem kutatói is egy régóta megválaszolatlan kérdésre találták meg a választ egy kutatásuk során, jelesül hogy miért van az, hogy bizonyos emberek migrénesek, míg mások hallomásból is alig ismerik a gyötrő fejfájást.

A választ egy CGRP (Calcitonin Gene Related Peptide) nevű neuropeptid (az idegrendszert szabályozó) fehérje adta meg, mely valószínűleg a migrén kialakulásáért felelős. Korábban már számos kutatás igazolta, hogy a migrén során a CGRP szintje emelkedik a vérben, valamint hogy a CGRP szintjét csökkentő vagy a termelődését gátló kémiai anyagok csökkentik a migrénes fejfájás súlyosságát.

Az amerikai kutatók rájöttek, hogy egy "RAMP1" nevű kis fehérje játszik kulcsszerepet a CGRP idegsejteken kiváltott hatásának szabályozásában. A szakemberek az eredményeket nyugtázva úgy vélik, hogy a RAMP1 további vizsgálatával közelebb kerülhet az orvostudomány a migrénes fejfájás hátterében húzódó folyamatok "menetrendjének" megismeréséhez.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csók a családnak
  2011-06-17 23:12:19, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  zene  
zöldséges mártogatós
  2011-06-17 22:46:15, péntek
 
 


Zöldséges-mascarponés mártogató

Ez az a tipikus mártogató, ami mindenhez finom. Zöldségekhez, pirítóscsíkokhoz, grissinihez, tortilla chipshez, mindenhez, ami ropogós!

Hozzávalók:

 250 g. mascarpone
 100 g. gorgonzola sajt
 2 ek. tejföl
 őrölt dió
 őrölt bors
 só
 1 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése:

Keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük legalább két órára a hűtőbe. A gorgonzola karakteres íze és a dió elmerül a hófehér mascarponéban, így pont annyira lesz karakteres a krém, amennyire kell.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
érdekesség
  2011-06-17 22:38:18, péntek
 
 


Az alma héja, amit a legtöbben levágnak és kidobnak a szemétbe, igazi csodaszer. A Iowa Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy egy különleges vegyület, az úgynevezett urzolsav található ennek az amúgyis egészséges gyümölcsnek a héjában, ami nemcsak csökkenti a koleszterin- és inzulinszintet, hanem gátolja az izomsorvadást, és elősegíti az izmok növekedését.Christopher Adams, a kutatás vezetője az időskori izomsorvadás gyógymódját kutatta, amikor felfedezte, hogy milyen jótékony hatásai vannak az urzolsavnak. "Az izomsorvadás az egyik leggyakoribb kísérő tünete az időskori betegségeknek. Meghosszabbítja a betegek felépülési idejét, ami miatt sokkal tovább kell kórházban maradniuk. Érthetetlen, hogy miért nincs még rá gyógymód" - nyilatkozta dr. Adams.A kutatók 1300 urzolsavval kezelt egeret vizsgáltak, miközben normál étrenddel etették őket. Az eredmények pedig döbbenetesek voltak: a kis rágcsálók izmai megnövekedtek, és erősebb szorításra is voltak képesek. A kísérlet vezetői szerint ugyanis az urzolsav fokozza két hormon, az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor szintjét, ami az izmok növekedéséhez vezet. Emellett a vegyület hatására csökkent az egerek testzsírszázaléka, valamint a koleszterin- és inzulinszintje is.
Dr. Adams szerint a jövőben akár koncentrált urzolsavból készült gyógyszert is előállíthatnak majd az izomsorvadásos és cukorbetegek számára.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2011-06-17 22:24:38, péntek
 
  Egy nagymama korú hölgy jelentkezett a főiskolára. Letette a felvételivizsgákat, fel is vették . De a vizsgáztatók kíváncsiak voltak, hát megkérdezték. Mondja hölgyem, minek magának a főiskola, hiszen már nyugdíjban van!?
Hát nem is magamért csinálom, de az az én lökött párom a kocsmában azon ácsingózott, hogy a 70. éves születésnapjára szuper ajándék lenne neki, ha megkefélhetne egy diáklányt .....

 
 
0 komment , kategória:  viccek  
hello
  2011-06-17 22:14:52, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
vicc
  2011-06-15 22:50:15, szerda
 
  Székely bácsika Pestre utazik a rokonokhoz látogatóba, és a fiára
bízza a gazdaságot arra az időre, amíg távol lesz.

Ahogy visszatér, a fia már várja a lovaskocsival a vasútállomáson.

Elindulnak haza, és beszélgetni kezdenek.

Azt mondja az öreg:
-Minden rendben volt, fiam?
-Igen apám.
-Semmi baj nem történt?
-Semmi apám.
Az öreget nem hagyja nyugodni a dolog, és tovább faggatózik:
-De tényleg semmi baj sem történt?
-Hát... Eltört a villa nyele.
-Eltört a villa nyele? Hogyan tört el a villa nyele?
-Hát, mikor vittem a kutyát elásni...
-Miért, megdöglött a kutya?
-Igen.
-Hogy történt?
-Letaposták a lovak és a tehenek...

-Letaposták? Hogy-hogy letaposták?
-Megriadtak, amikor kigyulladt az istálló.
-Kigyulladt az istálló!? Mitől gyulladt volna ki az istálló!?
-Hát apám, átfújta a szél a zsarátnokot a nagyházról...

-Hát az is leégett!?

-Igen, de a macska a hibás.
-Már hogy lenne a macska a hibás?
-Felborította a gyertyákat, amikor ravataloztuk a nagymamát.
-Meghalt a nagymama??! De hát...
-Akkor ütötte meg a guta, Isten nyugosztalja, amikor édesanyám megszökött a postással...... ......

-Megszökött a postással?! Szegény postás... -Hát akkor minden rendben van fiam.
-Hát - ezt mondtam én is.

 
 
0 komment , kategória:  viccek  
borzas pogácsa
  2011-06-09 20:43:27, csütörtök
 
 



Borzas sajtos pogácsa

Tészta :
50 dkg liszt
3 dl tejföl
2 tojássárgája, só
25 dkg margarin

Krém:
1/2 l tej
2 tojás, só
8 dkg liszt, 8 dkg reszelt sajt
8 dkg margarin

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és 1 órát pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, pogácsát
szaggatunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, sütjük.A krémhez a margarin kivételével mindent
összekeverünk és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a margarint és simára dolgozzuk. A
krémet 2 pogácsa közé kenjük úgy, hogy kicsit ki is folyjon közülük, és reszelt sajtban megforgatjuk
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 37
  • e Hét: 911
  • e Hónap: 5315
  • e Év: 37044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.