Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 341 
Szüreti, töltött csirkemell
  2011-09-29 00:15:36, csütörtök
 
  Szüreti, mediterrán töltött csirkemell, recept

Hozzávalók 8 személyre:
- 8 csirkemell filé
- 80 dkg cukkini
- 8 paradicsom
- 35-40 dkg mozzarella
- olívaolaj a kenéshez
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom

Elkészítése
A csirkemelleket megmossuk, besózzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal, oregánóval, borssal és bazsalikommal. (én grillfűszert is jócskán nyomtam rá). A cukkiniket és a paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, és felkarikázzuk. A mozzarellát is felkarikázzuk, majd elkezdjük vele megtölteni a húst. Minden csirkemellet rézsút bavagdalunk (3-4 vágás mutat jól), és a résekbe egy-egy szelet mozzarellát teszünk. Ha minden húst megtöltöttük, nekiállunk elkészíteni a batyukat. Négyzet alakú ezüstpapírokat tépkedünk, amelyeket vékonyan megkenünk. Megfűszerezzük, megsózzuk a zöldségeket, majd rájuk pakoljuk a mozzarellával töltött csirkemelleket. Az ezüstpapír széleit felhatjuk, és jól bebugyoláljuk a húsokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húscsomagokat, a korábban elkészített hagymacsomagokkal együtt. Kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük az egészet. (Célszerű tálalás előtt kikészíteni a tűzhely mellé egy jénait, mert a zöldségekből sok lé fog kifolyni. Szedjük ki a csomagokat a tepsiből, és külön tálon tálaljuk!)
Párolt zöldségekkel (pl. cukkíni, padlizsán), fóliában sült, kolbásszal töltött hagymával és főtt tésztával tálaljuk.

...... .............




Második változat /szüreti csirke
Hozzávalók
- 80 dkg csirkehús (mell, comb)
- 5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 25 dkg fehér szőlő
- 25 dkg piros szőlő
- 1 dl fehérbor
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 ágacska kakukkfű
- só,
- őrölt bors

Elkészítése
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a csirkedarabokat, melyeknek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. A piros és fehér szőlő felét megmossuk, leszemezzük, kettévágjuk, rászórjuk a csirkére. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leszárazott kakukkfüvet, majd az egészet felöntjük a borral. Fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult kiszedjük, félretesszük. A levet szűrőn átpasszírozzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük, a mártáshoz adjuk, és beforraljuk. Visszatesszük a hússzeleteket, és megszórjuk a maradék szőlővel, pár perc alatt összepároljuk. Köretként párolt rizst kínálunk mellé.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Szüreti vagdalt hús bormártás
  2011-09-28 23:58:45, szerda
 
  Szüreti vagdalt hús bormártásban

Hozzávalók:
- 40dkg darált sertéshús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál liszt,
- 2 db zsemle,
- 2 dl tej,
- 2 egész tojás,
- 5 dkg vaj,
- só,
- 1 csapott evőkanál majoránna.
A mártáshoz:
- 3 dl vörösbor,
- 2 evőkanál étolaj,
- 2 evőkanál liszt,
- 5 dkg vaj,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- só,
- 10 szem durvára őrölt fekete bors,
- tárkonylevél.

Elkészítése
A darált sertéshúst az olajban megpirított reszelt vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával a tejben áztatott, jól kicsavart zsemlékkel, a tojásokkal, a majoránnával és sóval és az olvasztott vajjal jól összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán kb. másfél centiméter vastag pogácsákat gyúrunk belőle és bő forró olajban szép barnára sütjük.
A bormártáshoz az apróra vágott hagymát, a borsot egy deciliter vízzel elkevert vörösborban lefedve, lassú tűzön 25 percig forraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük. Az olajból és lisztből barna rántást készítünk , felengedjük a borral és a finomra vágott tárkonnyal és sóval fűszerezve összeforraljuk. Ha nagyon sűrű a mártás vörösborral hígítjuk.
Tálalás előtt elkeverjük benne a vajat és a melegen tartott húsra öntve tesszük az asztalra

...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Vörösboros marhalábszár pörköl
  2011-09-28 23:37:27, szerda
 
  Vörösboros marhalábszár pörkölt

Hozzávalók 10 főre
- 3-4 kg marhalábszár
- 1 kg vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 dkg őrölt paprika
- 3 db zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 5 dl száraz vörösbor
- kb. 10 dl olaj
- 1 kávéskanál só (izlés szerint)
- 3 db babérlevél
- Erős pista (izlés szerint)
- 1-1.5 kg tarhonya

Elkészítése
1.- Helyezzük az előre felvágott hagymát a kiolajozott bográcsba
2.- Az üvegesre pirult hagymára tegyük rá az előzőekben 2-3 cm-esre felvágott marhahús kockákat.
3.- Hagyjuk rotyogni. Fedjük le, hogy a hús alaposan megpuhulhasson. Ha száraz marhahúsból készítjük, és nincs elegendő leve a húsnak, időről-időre öntsünk hozzá egy kevés vizet.
4.- Adjuk hozzá a pirospaprikát, és alaposan keverjük el a forrásban lévő tartalommal. Figyeljünk rá, hogy ne törjük össze az esetleg már megpuhult marhahúst.
5.- Kb. 5 perc elteltével adjuk hozzá az előre felszeletelt paradicsomot és paprikát, és hagyjuk puhára főni.
6.- A felszeletelt fokhagymát, babérlevelet, őrőltborsot egyszerre is beletehetjük a forrásban lévő pörköltbe.
7.- Innentől kezdve, a hús minőségétől függően, kb. 1 órán át főzzük, nem túl nagy lángon. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáöntjük a vörösbort.

...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve
  2011-09-28 23:26:56, szerda
 
  Szüreti szarvaspörkölt szőlővel

Hozzávalók
- 1 kg szarvas comb
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 2 dkg zsír
- 1 kis csokor kakukkfű
- 3 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- 40 dkg gomba
- 2 dl vörösbor
- 1 nagy fürt kékszőlő
- só
- bors

Elkészítése
1.- A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
2.- A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
3.- Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
4 - .Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
5 - .Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
6.- Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
7.- Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
8.- Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.

...... .....




Második változat
Hozzávalók (10 főre):
- bor (vörös) 4 dl
- bors
- borókabogyó 5 dkg
- burgonya 1,5 kg
- fokhagyma 3 gerezd
- hagyma 20 dkg
- kakukkfű 1 csomag
- majoranna
- petrezselyem fél csomag
- pirospaprika 2 evőkanál
- répa (sárga) 20 dkg
- sertészsír 5 dkg
- szalonna (füstölt) 20 dkg
- szarvascomb 2 kg
- szőlő 20 dkg
- só

Elkészítése
A szarvascombból klasszikus pörköltet készítünk. Minél nagyobb mennyiséget készítünk, a pörkölt annál finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek.
Az apróra vágott szalonnát pirítjuk, amikor félig lepirult beletesszük a szintén apróra vágott hagymát, később kerül bele a fokhagyma és a kakukkfű, majd a borókabogyó. Az az igazi, amikor a kakukkfű belepirul már az eljén a pörköltbe.
Beletesszük a kockára vágott húst, a babérlevelt, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy egy kicsit ,,megkapja", utána öntjük csak fel alaplével. Főzzük meg alaposan.
Amíg a hús párolódik, összevágjuk a sárgarépát, csak akkor szabad hozzáadni a vörösbort a húshoz, amikor az már vajpuha. Legvégén a szőlőszemeket.
Azonnal tálaljuk, köretként a majorannás burgonyával, ami nem más, mint héjában főtt burgonya felkarikázva, hozzáadva a kockaszalonna, sertészsíron lepirítva, majorannával fűszerezve.

...... ........... .......




Harmadik változat
Hozzávalók
- 1 kg szarvascomb
2-3 fej vöröshagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- só
- 1 ek. pirospaprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg disznózsír
- 1-2 dl vörösbor
- 1 db babérlevél
- chilipaprika

Elkészítése
A zsírban a felkockázott szalonnát beleteszem kiolvadni, majd az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paprikákat a köménymaggal megfonnyasztom rajta. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst és addig pirítom, amíg szépen kifehéredik. Ekkor rászórom a fűszerpaprikát, beledobom a negyedelt paradicsomot, jól összekeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a babérlevelet, fokhagymát és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a bort. Ha szükséges, öntök még rá annyi vizet, hogy szűken ellepje. Majd addig főzöm, amíg a hús puha nem lesz. Vörösborral kísérve
...... ........... ..............




Negyedik változat
Bográcsos szarvaspörkölt
Hozzávalók:
- 60 dkg szarvasoldalas
- 60 dkg comb
- 10 dkg zsír
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész bors
- majoránna
- 3 nagy vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl vörös bor
Elkészítés:
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.
A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Borkrémes szőlőszelet
  2011-09-28 22:51:31, szerda
 
  Borkrémes szőlőszelet

hozzávalók 8 főre
- 2 dl édes fehérbor
- 25 dkg tehéntúró
- 2 dl tejszín
- 2 ek cukor
- 4 ek zselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 vékony szelet szögletes kalács
- 2 fürt fehér szőlő (kb. 50 dkg)
A tetejére:
- 1 cs tortazselé
- 1,5 dl édes fehérbor
- 1,5 dl víz
- 2 ek cukor

Elkészítése
1.- A zselatint feloldjuk a borban, és kis lángon felmelegítjük (de nem forraljuk fel). Langyosra hűtjük, és belekeverjük az áttört túróba.
2.- A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a zselés túróba.
3- .A kalácsszeletek haját levágjuk, és egy folpackkal bélelt hosszúkás forma aljába tesszük a felét. Ráöntjük a túrós masza felét.
4.- A megmosott és szárazra törölt szőlőt leszemezzük, és szépen sorban kirakjuk vele a túrós krémet.
5.- Beborítjuk a második réteg kaláccsal, és ráönjük a maradék túrókrémes habot.
6.- Ezt is szorosan befedjük a szőlőszemekkel, majd jó 2 órára hűtőbe dugjuk, hogy a zselatin teljesen megkössön.
7.- A tortazselét egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a bor-víz keverékkel felöntjük. Forrástól számított egy percig, folyamatosan kevergetve főzzük, majd langyosra hűtjük.
8.- Elővesszük a hűtőből a közben megszilárdult tortát, és a langyosra hűlt zselét a szőlőszemekre illesztjük.
9.- Ismét hűtőbe dugjuk 1,5 órára, amíg a tortazselé is megszilárdul.
10.- Tálaláskor a folpack segítségével kivesszük a formából, és szeletekre vágjuk.
A tepsi mérete: 10x15x30 cm

...... .......

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős túrógombóc bormártással
  2011-09-28 22:39:18, szerda
 
  Szőlős túrógombóc bormártással

hozzávalók 2 főre
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 7 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1 mk só
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek olaj
- 25 dkg szőlő

A bormártáshoz :
- 1/4 vaníliarúd
- 1 dl édes fehérbor
- 0,3 dl víz
- 2 tk vaníliás pudingpor
- 1 ek cukor
- 0,5 dl tejszín

Elkészítése
1.- A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük.
2.- A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet.
3.- A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk.
4.- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával.
5.- Egy nagyobb lábasban kb 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk.
6.- A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk.
7.- A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg).
8.- A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
9.- Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk.
10.- A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk

........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szőlős tejberizs
  2011-09-28 22:28:25, szerda
 
  Szőlős tejberizs karamellszósszal

hozzávalók 4 főre
- 1 l tej
- 20 dkg rizs
- pici só
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl tejszín
- 15 dkg fehér szőlő

Elkészítése
1.- A tejet a rizzsel, 2 ek cukorral és egy csipet sóval felforraljuk, majd lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett kb. 30 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a vaníliás cukrot és picit hadjuk a fedő alatt puhulni.
2.- Közben megkaramellizáljuk a maradék cukrot nagyon kevés (kb. 1 ek) vízzel. Ha már a cukor teljesen elolvadt, hozzáöntjük a tejszínt. A cukor meg fog szilárdulni, de ahogy melegszik, úgy oldódik.
3.- Egy tálkába szedjük a rizst, elosztjuk rajta a szőlőt és meglocsoljuk a karamellszósszal.

...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szüreti szőlős rétesek
  2011-09-28 22:23:16, szerda
 
  Szüreti rétes

Hozzávalók:
-10 dkg durvára vágott dió,
- 50 dkg szőlő,
- 2 db savanykás alma,
- 1-2 evőkanál citromlé,
- 10 dkg darált keksz,
- 10 dkg cukor vagy helyette édesítőszer,
-1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- réteslap
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tölteléket hosszában a réteslapokra halmozzuk, majd ugyanúgy feltekerjük és sütjük (180 fokon kb. 15 percig), ahogy bármilyen más rétest.


Második változat
- 750 g szőlő (fehér és piros vegyesen)
- 12 ek darált dió
- 3 ek kristálycukor
- 1 dl tejföl
- 3 ek olvasztott vaj
- 1 cs. réteslap (12 lap)
Elkészítése
1.- A tejfölt elkeverjük az olvasztott vajjal.
2.- A megmosott szőlőfürtöket leszemezzük, a szemeket (nagyobb szemű szőlő esetében) kettévágjuk.
3.- Egy tiszta konyharuhán 4 réteslapot egymásra terítunk, vékonyan megkenjük vajas tejföllel, a szőlő harmadát elosztjuk rajta, a széleket szabadon hagyva. (Én háromféle rétest csináltam: az egyikbe csak fehér, a másikba csak piros szőlőszemek kerültek, a harmadikba pedig vegyesen, mindkettő.)
4.- Meghintjük 4 ek darált dióval és 1 ek cukorral. Hosszanti irányban feltekerjük és olajjal kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük. A tetejét megkenegetjük a tejföllel.
5.- Ugyanígy járunk el a maradék nyolc réteslap (2 rétes) esetében.
6.- 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (mehet légkeverésen), és addig sütjük, míg a rétesek teteje szépen megpirul
.........




Harmadik változat
- 1 csomag réteslap
Töltelékhez:
- 25 g vaj
- 30 g őrölt mandula
- 25 g átszitált liszt
- 2 tojás
- 40 g porcukor
- 1 mk citromhéj
- 1 kg kimagozott szőlő
Borsodóhoz:
- 130 ml száraz fehérbor /pezsgő
- 60 g porcukor
- 3 tojássárga
- 2 tk citromlé
- 4-5 tk tejszín enyhén felverve
Elkészítése:
1.- A vajat langyosra melegítjük és hagyjuk kihűlni. Közben a lisztet elkeverjük a mandulával.
2.- A tojásokat, a cukorral, citromhéjjal és egy csipet sóval fehéredésig keverjük, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
3.- Hozzáaduk az olvasztott vajat és a szőlőszemeket.
4.- A réteslapokat vajjal megkenjük és összeillesztjük, majd beletöltjük a szőlőt.
5.- 160 fokon süssük egy órán keresztül, közben kenjük még olvasztott vajjal.
6.- A sodó elkészítéséhez a tojássárgákkal elkevert cukrot a borral vízgőz felett habosra keverjük, tegyünk bele pár csepp citromlevet és felvert tejszínt, míg krémes állagot nem kapunk
...... .....



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Érdekes nagy fa
  2011-09-28 19:34:41, szerda
 
  Fotó: Kurucz Gábor
.......



Forrás link Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Geisz László: Őszi vers
  2011-09-28 19:18:45, szerda
 
  Geisz László: Őszi vers

Ősz kószál a dombokon,
rozsdabarna lombokon
szellő lebben, ringató.
Búcsúzik a nyárutó.

Fényevesztett subáját,
fák lehullott ruháját
fújja a szél, táncra kél.
Hajnaltájban jő a dér.

Hordóban a hegy leve,
már pihenni kellene.
Meg is tenném, nem lehet.
Meg kell várni a telet.

Fél árbocon lóg a nap,
gólyák szárnyat bontanak.
Eső koppan, hallgatom,
őszre zárom ablakom.

/Őszi színek Alsóörsön
Link
 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 341 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 27259
  • e Év: 230172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.