Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Molnár Csilla Andrea 1969-1986
  2011-09-15 17:03:04, csütörtök
 
 




MOLNÁR CSILLA ANDREA
(1969. január 20. - 1986. július 10.)

A tragikus sorsú, fiatal Szépségkirálynő.


Volt egyszer egy kedves és szép fonyódi diáklány, aki 1985 kora tavaszán, alig 16 évesen jelentkezett az 50 év kihagyás után először megrendezett magyar szépségversenyre. Rajta kívül mintegy kétezren tették meg ugyanezt. A több mint fél évig tartó versenysorozat végén őt találták a legszebbnek, s méltán került fejére a szépségkirálynői korona.

Volt egy lány, aki egy pillanatig azt hitte, önként akar a halálba menni; de tettét csak segélykiáltásnak szánta.

Fájón korán ment el - még csak 42 éves lenne!







TRAGIKUS TÜNDÉRMESE

Volt egyszer egy vidám, kedves és gyönyörű fonyódi diáklány, Molnár Csilla Andrea. Tizenhat éves volt, amikor 1985 tavaszán jelentkezett az ötven év kihagyás után megrendezett "első" magyar szépségkirálynő-választásra. A győzelem után csaknem egy évvel már nem élt.

Molnár Csilla Andrea alig egy hónappal ezelőtt lett volna harmincöt esztendős. Emlékére honlapot alapított két ifjú hölgy. A www. molnarcsilla. hu célja a lehető legtöbb írásos és képi emlék összegyűjtése Csilláról.

Molnárék 1972 óta éltek Fonyódon. '85 tavaszán az egyik osztálytársnője, Cseh Erika vette észre egy újságban a szépségversenyről szóló felhívást. Ő ajánlotta Csillának, nevezzenek be mindketten. Csilla édesanyjának nem volt kifogása, édesapja viszont mindvégig ellenezte.

Kétezren jelentkeztek, hatszázan jutottak be a selejtezőkbe. Az elődöntőkből tízen jutottak tovább. Csilla az első helyen végzett, Cseh Erika kiesett. Csak a középdöntő alkalmával tudták meg a fonyódiak, hogy "lányuk" is indul a szépségversenyen. Mindenki gratulált Csillának. A középdöntőre is sokan elkísérték. Csilla a negyedik lett.

Budapesti Kongresszusi Központ, 1985. október 5. - a döntőt az akkor vadonatúj épületben rendezték. Óriási felhajtás fogadta a résztvevőket. Csilla annyira izgatott volt, hogy észre sem vette: szinte maximális pontszámot ért el. Csak a koronával a fején tudatosult benne: a második Kruppa Juditot és a harmadik Füstös Veronikát megelőzve ő lett Magyarország legszebb lánya. Molnár Csilla Andrea győzött, de a "királynő" élete pár nap múlva visszazökkent a régi kerékvágásba.

Sokan sokat kerestek a szépségkirálynőn, neki morzsák jutottak: nem kapta meg a győztesnek felajánlott ezer dollárt, a máltai Európa Szépe verseny előtti müncheni fotózásokért, divatbemutatókért egy fillért sem kapott, miközben három hivatalos kísérője kiemelt napidíjjal tetszelgett körülötte.

Zenészek, fotósok, önjelölt menedzserek, színészek, hivatásos liliomtiprók forogtak körülötte, meg akarták szerezni maguknak, ettől is roppanhatott össze. Sokáig igyekezett tartani magát: a szépségverseny után azt tervezte, főiskolára megy, közben manökenkedik.

A máltai Miss Európa 1986 Szépségversenyen a verseny összesített végeredménye alapján Csilla kapta a legtöbb pontot, kereken 60-at. A második és harmadik helyen holtverseny alakult ki: a svéd és a spanyol lány 56-56 pontot kapott, a francia és az osztrák pedig 55-55-öt. Ekkor a zsűri újra kihívta az első 5 helyezett lányt a színpadra, tehát Csillát, valamint a svéd, spanyol, francia és osztrák lányt. Körülbelül két percig álltak a színpadon, ekkor pontot már nem kaptak, csak kihirdették a végeredményt. Nagy meglepetésre az addig második helyen álló svéd lány, Raquel Bruhn lett az első helyezett, első udvarhölgy az előtte harmadik helyen álló francia Cecile Lartique lett, és az addig legmagasabb pontszámot kapott Csillát már csak a harmadik helyezettnek hozták ki.

Soha nem derült ki, hogy vajon miért csupán harmadik helyre került Molnár Csilla a maximális pontszámával, Csillának sem mondták meg soha. Ma már - egyes szakértők szerint - több verzió létezik: az első, hogy a szervezők nem akarták, hogy egy szocialista ország szépe legyen megválasztva Európa szépének.

1986. július 11-i hír: "Molnár Csilla Andrea, 1985 szépségkirálynője tegnap kora délután fonyódi otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt". Aggasztó előjelek azért voltak. A hirtelen jött népszerűség után hirtelen mindennek vége szakadt. Csilla az iskolából egyre rosszabb jegyeket vitt haza. Édesapja tudta nélkül titkos szerelmi viszonyt folytatott egy 41 éves herceggel. Amikor Molnár István megtudta, ez egyenesen önkívületbe kergette. Mindennapossá váltak a veszekedések. Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy nem utazhatott el a világszépe-választásra. Csilla teljesen összeroppant. Július 10-én szobája magányában, egy búcsúlevelet maga után hagyva gyógyszert vett be. A mentők nem tudtak rajta segíteni. Magyarország szépe örökre elaludt...

Emlékét két dal is őrzi, az Első Emelet együttes A szépek balladája című száma, és Homonyik Sándor felvétele, az Álmodj, királylány. Emlékére honlapot indítottak, sírja, amelynél temetése után egy szegedi tinédzser felvágta az ereit, s amelyhez Melocco Miklós szobrászművész készített kőemléket, kultikus hely lett, máig a leglátogatottabb sírhant a kaposvári temetőben.

Halála intő jel volt, de senki sem tanult belőle



Homonyik Sándor - Álmodj királylány

Link


MOLNÁR CSILLA EMLÉKÉRE

Link











 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Filmek
  2011-09-15 16:34:15, csütörtök
 
 




Kopaszkutya (A teljes film)

Színes, magyar zenés dráma, 100 perc, 1981
Rendező: Szomjas György

Lerobbant művelődési ház előcsarnoka. A mozgalmi táblák és egyéb ünnepi díszletek tövében csirkék kapirgálnak. A Johnny Be Good hangjai szűrődnek ki a nagyteremből. Bent a Colorado nyomja a bluest. A fűtetlen helyiségben az együttesen kívül egy-két ember lézeng. Ez így nem mehet tovább! Ki kell találni valamit! És nemsokára a főnöknek eszébe jut a nagy ötlet. Egyik kezével egy lekváros buktát szorongatva, a másikkal a fenekét vakargatva a banda elé áll: gyerekek, átmegyünk a Tobacco Roadról a Retek utcába, lemegyünk bunkóba, lemegyünk furkóba. A szocialista vadkeleten új banda születik





Link


Cha-cha-cha (1981)

Rendező: Kovácsi János

A film főhőse Gruber Ernő gimnáziumi tanuló. Az ő mindennapjain keresztül felidéződik a hatvanas évek elejének atmoszférája. A cselekmény nagy része egy tánciskolában játszódik (természetesen sok zenével), ahová a fiatalok rendszeresen járnak. Gruber szerelmes Fekete Virágba, aki számára az Álmok Asszonya, de egy fájdalmas csalódás után rá kell döbbennie a valóságra.





Link







Legyetek jók, ha tudtok (1983)
Színes, magyarul beszélő, olasz játékfilm - A teljes 149 perces film vágatlanul

Rendező: Luigi Magni

A középkori Rómában Fülöp atya elhagyott gyermekeket nevel. Magához fogadja a kis tolvaj Cirifischiot, az éleseszű, melegszívű fiút, azonban mégsem sikerül megvédenie őt a Sátán rontó hatalmától.





Link





 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Budapest és a Dunakanyar
  2011-09-14 18:00:02, szerda
 
 







BUDAPEST ÉS A DUNAKANYAR


Budapest és a Dunakanyar 3D-ben - ezt feltétlen meg kell nézni!
Ez egyszerűen fantasztikus.

3D virtuális túra

Engedjétek meg, hogy egy különleges várásnézésre invitáljalak Benneteket

Az elkövetkezendő pár percben néhány olyan épületről szeretnék mesélni, amelyek mellett nap mint nap elmentek, mégsem tudtok róluk sokat. Budapest nevezetességei nemcsak a turisták számára rejtenek titkot, hanem bizony néhány tőzsgyökeres Belváros-lakónak is. Tudtad például, hogy a Margit szigetet 1200-as évek elején még Nyulak szigetének hívták? Vagy hogy a Mátyás-templom hivatalos neve Nagyboldogasszony templom, Biztos vagy benne, hogy a Lánchíd oroszlánjainak nincs nyelvük? És azt gondoltad volna, hogy 40 éve nem fürödhetett együtt egyetlen házaspár sem a Széchenyi fürdőben? Budapest, Budapest te csodás! - szól a régi nóta és akárhány év is telt el azóta, hogy a fülbemászó dallam meghódította az országot, az üzenet még ma is éppoly igaz, mint a századelőn. A miénk Európa egyik, ha nem a legszebb fővárosa, fedezzük hát fel együtt büszkeségeit!

Budai vár

A tatárjárás után, az 1240-es évek elején épült meg a fennsík peremén a tornokkal mgerősített első védfal, majd a királyi palota. A XV. Században Zsigmond király gótikus,majd Mátyás király reneszánsz stílusban építette át az épületet, mely a török uralom idején többször is véres ostromnak esett áldozatul, így a XVIII-XIX században teljes rekonstrukcióra szorult. Az újjáépült palota sem pompázhatott sokáig, a II. világháború alatt súlyosan megsérült és sajnos később is csak a külső falakat tudták helyreállítani, a belső berendezést teljesen ki kellett cserélni. A budai várkiállításokkal is várja az idelátogatókat: a legdélibb palotaszárnyban kapott helyet a Budapesti Történeti Múzeum, a keleti szárnyban pedig a Magyar Nemzeti Galéria
Művészeti gyűjteményét tekinthetjük meg.

Mátyás templom

A várhegy első templomaként az 1450-es években kezdték meg a hivatalos nevén Nagyboldogasszony templom építését. A háromhajós gótikus csarnok később Mátyás király jóvoltából királyi oratóriummal és a templom déli tornyaival bővült ki, ekkor helyezték el rajta a hollós címert is. 1541-től a törökök főmecsetként használták, majd a ferencesek, később pedig a jezsuiták birtokába került. Pusztította tűzvész,villám, háború és enyészet, míg a XIX századra szinte csak romok maradtak. Ekkor azonban kinevezték Buda fő plébániatemplomának és Schulek Frigyes tervei alapján megkezdődhetett a teljes felújítás.A déli fal üvegablakit Székely Bertalan és Lotz Károly rajzai díszítik, míg a templom tetejét a pécsi Zsolnay-gyárban készült majolikacserepek fedik.

Halászbástya

Budapest egyik legigézőbb helye a Várnegyed legcsodálatosabb panorámáját nyujtja az innen szemlélődőknek. Különös nevét a középkorban kapta, amikor a Duna állandó áradása miatt a halpiacot a bástya egyik falába költöztették. A XIX században még vörös tégla falként pompázó építményt Schulek Frigyes merész és igen költséges tervei alapján építették újjá a milleneumi ünnepségsorozat tiszteletére.

Lánchíd

Két klasszicista stílusú mederpillér tartja a vasláncokat, melyeken a híd pályateste függeszkedik. Ez adta tehát a Lánchíd nevét, melynek építésébe gróf Széchényi István kezdeményezésére fogtak bele 1839-ben.A Buda és Pest közötti első állandó kőhíd tervezője T.W.Clark, kivitelezője pedig a skót Adam Clark volt, akinek a nevét viseli a híd előtti tér.Közismert legenda, hogy a Lánchíd oroszlánjainak hiányzik a nyelvük, ami természetesen nem igaz, bár az tény, hogy a vadállatok szájában megbúvó kődarab valóban csak felülnézetből figyelhető meg.

Margitsziget

A parkkal borított Duna-sziget, melyet három kisebb sziget mesterséges összeépítésével hoztak létre, Budapest azon pontja, ahol minden valószínűség szerint a legtöbb izgatott igen hangzott el egy-egy leánykérés eredményeként. A főváros legromantikusabb pontján szökőkutak, ösvények,virágágyasok,hatalmas fák és kolostorromok teremtenek ellenállhatatlan hangulatot egy-egy szerelmes sétához. A sziget és az egyik ide vezető híd is IV Béla lányának, Szent Margitnak a nevét viseli. A legenda szerint a király megfogadta, hogy ha az ország sikeresen túléli a tatárok ostromát, apácakolostort állíttat az akkor még Nyulak szigetének nevezett területen és lányát az Isten szolgálatába engedi.A kolostor romjai és a Margit emlékére épült kápolna ma is megtekinthetők a sziget felső harmadánál.

Parlament

Nincs még egy olyan épület Magyarországon, amit ilyen gyakran felújítottak volna, ugyanakkor /vagy éppen azért/ szinte folyamatosan állványok éktelenkednek a 265 méter hosszú épület valamely részén. Tervezője Steindl Imre a londoni Parlament épületének mintájára úgynevezett parlamenti stílusban tervezte meg az épületegyüttest, ahol nem csak a magyar országgyűlés, de a köztársasági elnök és a miniszterelnöki hivatal is sokáig helyet kapott. 2000.január1-je óta tekinthetők meg a magyar állam jelképei: a Szent Korona, a koronázási ékszerek, a jogar és az országalma.


B oldogság dalol, muzsikál a szó, harsogva mondom nevedet!
U jjong, szívembe bujkál a varázs, büszkeség, szárnyal a képzelet!
D rága, kristály szépségű Szülővárosom! Egy tündöklő csoda!
A z életet adtad nekem! A reményt! Nem felejtek el soha!
P ók szőtte, homályos álomképek suhannak szemem tükrébe.
E mlékemnek ritka szikrája száll a rózsás homokszemekbe!
STéged szeretlek! Áldalak! Szent koronád zenés gyöngye ragyog!
T e drága hazámnak városa! "Fénylő hajódban utas vagyok!"


Szép napot, szép estét Budapest!





Budapest és a Dunakanyar 3D-ben - Egy különleges városnézés - Mahart virtuális túra

Link



Nékem csak Budapest kell /Németh Juci/

Link



Kékduna keringő

Link



Lánchíd



Országház



Budai vár - 1908






Budapest panorámakép - Az Erzsébet híd és a Gellért-hegy a Lánchídról



Pesti panoráma a Gellért-hegy felől



Látkép a Budavári Palotáról



Az Országház és a Lánchíd a Margit hídról



Kilátás a Halászbástyáról



A főváros a Citadelláról









Dunakanyar



 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Alpokaljai barangolások
  2011-09-12 22:00:28, hétfő
 
 




ALPOKALJAI BARANGOLÁSOK

A L P O K A L J A :
barangolások Kőszegen, környékén és Burgenland tájain


Az Alpokalja tágabb értelemben a Keleti-Alpok keleti nyúlványát alkotó átmeneti hegyvidék Ausztria, Magyarország és Szlovénia területén, szűkebb földrajzi értelmezésben a Nyugat-magyarországi-peremvidék legnyugatibb középtája Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén.

K Ő S Z E G

Kőszeg közvetlen az osztrák határ közelében fekszik. Gazdag múltja révén mindig jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte városát a török elleni támadástól, ezáltal megakadályozva Nyugat-Magyarország és Bécs elfoglalását. Érdekesség, hogy természeti szépségei mellett a város területén mérték Magyarország legnagyobb hóvastagságát (151 cm) és a legtöbb csapadékot (1510 mm).

A Fő tér a Jézus Szíve templommal




A Jézus Szíve templom




Hősök tornya, ma Városi Múzeum




Kőszeg - Hétforrás





V E L E M - N O V Á K F A L V A

Velem község Magyarország nyugati határán a Kőszegi-hegység lábánál fekszik, Kőszeg városától 8 km-re. A település az Írottkő Natúrpark része. Novákfalvát hiába keresnénk a térképen, sőt a magyar helységnévtárban sem találnánk a nyomát. Pedig létezik: Novákfalva üdülőfalu Velem község határában. Az üdülőfalu egy "ízig-vérig magyar létesítmény."
Az Alpokalja legszebb falvának szomszédságában, néhány éve Velemben épült fel ez a csodálatosan szép üdülőfalu. A nyüzsgő városokat maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg ezt a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut. Mindez a természet ölelésében - egy festői környezetben - távol a világ zajától, zavartalan pihenés, testi-lelki felfrissülés és aktív kikapcsolódás.

Légifotó



A Szent Vid kápolna



Novákfalva üdülőtelep





D O B O R J Á N - (németül Raiding)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban, Felsőpulyától 12 km-re északra. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott. Liszt Ferenc szülőháza, ma emlékmúzeum.
A házat utolsó tulajdonosa Dr. Esterházy Pál 1971-ben múzeum céljára Doborján községnek ajándékozta, amely koncerttermet építtetett melléje. A számos kiállítási tárgy között látható a medence, amelyben Lisztet megkeresztelték, és a mester halotti maszkja is. Tárlókban, üvegszekrényben, a falakon függve képek, kották, kéziratok, emléktárgyak vannak kiállítva.

Liszt Ferenc



Doborján



Doborján központja





F E L S Ő P U L Y A - (németül Oberpullendorf)

Város Ausztriában, Burgenland tartományban, egyben a Felsőpulyai járás székhelye. Kőszegtől 15 km-re északra, Kismartontól 47 km-re délre fekszik, 245 m magasan a tengerszint felett. Közép-Burgenland igazgatási és kereskedelmi központja.

A város látképe délről



Lámpás kereszteződés



Főtér északi oldala



Fő utca



Utcakép a plébániával





B O R O S T Y Á N K Ő - (németül Bernstein)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland (magyarul Felsőőrvidék) tartományban, a Felsőőri járásban. A dél-burgenlandi Borostyánkő község közel és távol ismert Európában kizárólag itt fellelhető nemesszerpentinkő lelőhelyéről. Több mint 2000 köbméter meddő kőzetet kell kifejteni ahhoz, hoy 1 köbméter áttetsző nemesszerpentinhez jussunk. A világoszöldtől a sötétzöld minden árnyalatáig előforduló anyagot a kőbányában gondosan kiválasztják és kézzel fejtik ki. A Bersteini Sziklamúzeum föld alatti világában megelevenedik előttünk a múlt, a múzeum különkiállítása kiemelten foglalkozik a balti borostyánkő 40 millió éves történetével. Az Ausztriában is egyedülálló kiállítás a kitermelésen és feldolgozáson túl bemutatja az értékes antik tárgyak és ékszerek sokféleségét. lélegzetelállítóan szép fotók, ezerszeresig felnagyított zárványok bűvölik el a látogatót. A borostyánkő körüli misztikum, az annak tulajdonított gyógyító erő miatt már a középkorban is használták különböző bajok gyógyítására. A borostyánkő így máig is a legerősebb és legsokoldalúbb gyógykövek közé tartozik.

Ahogy ők mondják - a borostyánkő a Megkövült arany.

Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus temploma 16. századi lehet, 1697-ben már bizonyosan állt, mai formáját az 1779-es barokk átépítés után nyerte el. Evangélikus temploma 1852 és 1862 között épült, 1962-ben és 1981-ben megújították.

Borostyánkő



Borostyánkő 1860 körül



A vár napjainkban



Bernsteini Sziklamúzeum /Bernsteiner Felsenmuzeum/: Bányakiállítás, Nemesszerpentin múzeum











L É K A - (németül Lockenhaus)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban. Vára a 13. század elején épült királyi várként. A vár alatti település plébániája 1215-ben már működött. Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt plébániatemploma 1656 és 1669 között épült. A templom alatt található a Nádasdy család kriptája.

Léka vára






Léka főtere a Szent Miklós rk. templommal



A Nádasdy család kriptája



Búcsú Lékától





Í R O T T K Ő - N A T Ú R P A R K - az Alpok lehelete

A kéklő Írottkő alatt

Szőlőskertek, pincék, erdők, hegyek. Szelídgesztenyések, bükkösök, lucfenyvesek, fekete áfonya, fehér sáfrány. Baglyok, harkályok. Különleges éghajlat, turistautak, kerékpárutak.

Érintetlenség. Múlt. Rozsdamarta vasfüggöny. Vár, kastélyok. Paraszti építőművészet, kézművesség. Népszokások, nyelv, azonosság, közös gyökér. Források, kristálytiszta víz. Hangulat, öröm. ÍROTTKŐ.

A hallgatag csúcs. Több mint 650 évig hallgatott arról, hogy másként nevezték. Fenyőhegy. Így diktálták be 1354-ben a káptalan előtt. Határjárást tartottak. Fára, kőbe vésték a határjeleket. Ott fenn a csúcson van egy fillitszikla. 1679-ben erre a sziklára jeleket véstek. S mint hogy a csúcs alatt ,,szálas, széles bükkös" erdő állt, a csúcsot SZÁLKŐNEK nevezték el.

A vésett jelek egy-egy betűvel rövidítve az érintett birtokhatárokat jelentették.

A kő meg volt írva. Ezért kapta a nevét: ÍROTTKŐ. Németül: Geschriebenstein, a megírt kő.

1891-ben állították az első kilátót ide. Ez egy fából készült torony volt, mely 1909-ig szolgálta az idelátogató turistákat. A trianoni osztrák-magyar határ az 1913-ban épült kő kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van.







Az Írott-kövi kilátó



Határkő a kilátóban



Natúrpark






Panoráma a kilátóból





C Á K - (németül Zackenbach)

A Kőszeghegyalján elhelyezkedő falu Kőszegtől 6 km-re nyugatra, a Kőszegi-hegység keleti lábánál található. Szabadtéri Néprajzi Múzeumát az ősi műemlék pincesor alkotja. A 18. - 19. századi talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, zsúppal fedett épületeket kezdetben bor, majd később gyümölcs tárolására használták.

Cák főutcája a templommal



A pincesor








J Á K

A falu az osztrák határ mellett fekszik.

"Ahol a magyarsággal valami történt, vagy ahol a magyarság valami nagyot alkotott a földfelszínen, az lett a nevezetes hely. Így lett Ják a magyar köztudatban templomáról és apátságáról nevezetes hellyé. Mindenki tudja, hogy Jákon a XIII. századból való késői román stílű, kéttornyú templom van, amely a maga nemében Magyarországon páratlan."

Valóban a templom tette igazán híressé Ják községet.

A jáki templom






A jáki templom felülnézetben








Ő R S É G I - N E M Z E T I - P A R K - Őriszentpéter, Szalafő-Pityeszer

Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 település határát öleli fel. Igazgatósága Őriszentpéteren található.

Szalafő hét halmon épült, ún. ,,szeres település", mindegyik dombján egy-egy ,,szer" fekszik: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer illetve Pityerszer. A falu őrzi a honfoglalás kori településszerkezetet.










A L P O K A L J A

V I D E Ó





Link


K É P T Á R





Link


 
 
1 komment , kategória:  Világjárók  
Liszt Ferenc emlékév
  2011-09-11 23:31:23, vasárnap
 
 




LISZT FERENC EMLÉKÉV


200 ÉVE SZÜLETETT LISZT FERENC

(Doborján, 1811. október 22. - Bayreuth, 1886. július 31.)


Liszt Ferenc minden idők legnagyobb zongoraművésze és a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője Doborjánban született, 1811. október 22-én. Apja maga is zenélt. Liszt Ferenc minden idők legnagyobb zongoraművésze és a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője Doborjánban született, 1811. október 22-én. Apja maga is zenélt, anyja osztrák volt. Liszt anyanyelve német, de később hosszú párizsi tartózkodása során annyira elsajátította a nyelvet, hogy franciául gondolkodott. És bár magyarul szinte nem beszélt, ennek ellenére egész élete során magyarnak vallotta magát. Élete alkonyán a következőket írta: "Bizonnyal megengedik nekem, hogy a magyar nyelvnek sajnálatos nem tudásától eltekintve, én születésemtől síromig szívemben és gondolataimban magyar maradjak."

Liszt Ferenc 9 éves korában adta első koncertjét a soproni kaszinóban és teljesen elbűvölte közönségét. Következő fellépése Esterházy Mihály gróf meghívására történt. A gróf pozsonyi palotájában tartott koncerten a magyar arisztokrácia számos képviselője jelen volt. A hatalmas siker hatására több magyar nemes úgy döntöttek, hogy 6 éven keresztül , évi 600 gulden ösztöndíjjal támogatják a fiatal Ferencet.

A csodagyerek Bécsben:

1822-ben a Liszt család Bécsbe költözött, hogy fiuk zenei képzéséhez még jobb körülményeket teremtsenek. Ferenc zongoraleckéket vett és zeneszerzői oktatásban részesül. Ebből az időből származik Liszt első saját szerzeménye is. Egy bécsi kiadó 1823-ban dicsérő szavakkal magasztalta egy honi művészegyesület kezdeményezését, amelynek lényege, hogy minden Bécsben élő zeneszerző írjon egy variációt egy meghatározott C-dúr keringőről. Az így létrejött kezdeményezést ki is adták. Schubert, Czerny és Mozart fia mellett Liszt - "a 11éves magyar fiú" - is részt vett a kezdeményezésben, egy igencsak virtuóz változattal jelentkezve, amelyet első saját szerzeményének tartanak számon.

1823-ban Liszt Búcsú koncertet adott Bécsben. Ezt koncertfalragaszokkal hirdették és inne számolják a zeneszerző karrierjének kezdetét. Tehetségére Beethoven is felfigyelt.

1823-ban hangversenykörútra ment édesapjával Franciaországba, majd Angliába, később Párizsban telepedett le. Párizs zenei élete nagy hatással volt rá, sokat fejlődött, zenetanításból élt. 1834-ben megismerkedett Marie d'Agoult grófnővel, akit szenvedélyesen szeretett; tízéves együttélésük alatt három gyermekük született.

Virtuóz koncertmuzsikusként egész Európa hangversenytermeiben megfordult, Szentpétervártól Glasgowig, Nápolytól Gibraltárig, Konstanttinápolytól Dublinig, Lisszabontól Koppenhágáig. Postakocsival és hintón utazott, visszavonulása idején kezdett a vasút terjedni!

Az 1838-as pesti árvíz-katasztrófa megrendítette, és hangversenyei jövedelméből 25.000 Ft-ot küldött Magyarország megsegítésére.

1842-ben, virtuóz pályafutását befejezve Weimarban telepedett le, s 13 évig az udvar zenei vezetője volt. Itt zeneszerzőként dolgozott, zongoristaként, honoráriumért soha többé nem koncertezett. Weimarban komponálta legismertebb műveit. Életének ebben az időszakában végre igazi társra talált, Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegnőre, akivel házasságkötését a katolikus egyház az utolsó pillanatban sajnos megakadályozta.

Egész életében önzetlenül támogatta, tanította, és anyagilag is segítette a tehetséges muzsikus növendékeket, és zeneszerzőket. Olyan fiatal tehetségeket is felkarolt, mint Berlioz és Richard Wagner, aki később Cosima lányának férje lett.

Egyik fő elhivatottsága a már-már elfeledett régi zeneszerzők népszerűsítése volt. Már virtuóz zongorista hírnevét Mozart, Händl, Beethoven, később Wagner műveinek terjesztésére, ismertetésére használta fel. Átiratait a mai napig játsszák világszerte.

1875-ben alakult meg Budapesten a Zeneakadémia, melynek egyik alapítója és első tanára volt. A róla elnevezett Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ma is világhírű zeneoktatási intézmény. Számtalan magyar tárgyú kompozíciója született, például a "Hungária" című szimfonikus költeménye, melyben a hősi történelmi múltat örökíti meg. Egyházi műveket is szerzett, liturgikus kompozíciója, az Esztergomi mise, az Esztergomi Bazilika fölavatására készült. Magyar történelmi arcképek című sorozatával a magyar történelem nagyjainak állít emléket. 1867-ben Ferencz József magyar királlyá koronázására írta Koronázási miséjét.

Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt.

Új stílust teremtett, a szimfónikus költeményt. Kompozícióit kortársai egyre kevésbé értették, csak hosszú évtizedek elteltével ismerték el zeneszerzői géniuszát, mely többek között Debussy és Bartók közvetítésével máig is hat a zenei világra.

Élete végére nem csak a kompozícióival maradt egyedül, magányosan, barátaitól, és pártfogoltjaitól mellőzve, 1886-ban Bayreuthban halt meg, tüdőgyulladásban. Sírja is ott található.

Liszt Ferenc nemzetiségét számos életrajzi tanulmány tárgyalja. Liszt nemzeti hovatartozása a trianoni békeszerződés után vált igazán viták tárgyává.Liszt Ferenc magát magyarnak tartotta, ezt számos kijelentésében meg is erősítette.

Az egyik legjelentősebb bizonyíték az, hogy bár hosszú ideig élt Párizsban, Weimarban és Rómában, soha nem vette fel sem a francia, sem a német, vagy az olasz állampolgárságot, de soha nem volt osztrák állampolgár sem. Utazásai során minden alkalommal magyar útlevelet használt, az illetőségi hely, amely útlevelében szerepelt, Sopron volt.[6] Továbbá Liszt gyermekei is magyar állampolgárok voltak, ez egy 1845-ös leveléből derül ki:

,,Mivel az én gyermekeim apjuk állampolgárságát ... követik, tehát akár akarják, akár nem, magyarok."


Liszt Ferenc - Hungarian Rhapsody #15

Link



Liszt: Hungarian Rhapsody

Link








Doborján (németül Raiding)

Mezőváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban, Felsőpulyától 12 km-re északra. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott. Liszt Ferenc szülőháza, ma emlékmúzeum.

A házat utolsó tulajdonosa Dr. Esterházy Pál 1971-ben múzeum céljára Doborján községnek ajándékozta, amely koncerttermet építtetett melléje. A számos kiállítási tárgy között látható a medence, amelyben Lisztet megkeresztelték, és a mester halotti maszkja is. Tárlókban, üvegszekrényben, a falakon függve képek, kották, kéziratok, emléktárgyak vannak kiállítva.


K É P EK
/Az alábbi képek néhány napja az Emlékmúzeum területén, Doborján készültek/





































 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Novákfalva
  2011-09-11 18:56:15, vasárnap
 
 




NOVÁKFALVA


Noövákfalva - a természet ölelésében: csend és nyugalom

Novákfalvát hiába keresnénk a térképen, sőt a magyar helységnévtárban sem találnánk a nyomát. Pedig létezik: Novákfalva üdülőfalu a Vas megyei Velem község határában. Névadója egyben a tulajdonosa is: Novák Tamás vállalkozó, akit a hazai üzleti életben csak piackirályként emlegetnek. Novák úr szerint üdülőfaluja egy "ízig-vérig magyar létesítmény."

Az Alpokalja legszebb falvának szomszédságában, néhány éve Velemben épült fel ez a csodálatosan szép üdülőfalu. A nyüzsgő városokat maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg ezt a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut.

Az üdülőfalu egész területén az autentikus magyar népművészet remekeivel találkozhatunk. Külön figyelmet érdemel a két székely kapu és az egyedülálló trianoni emlékharang

Az ideérkező vendég már a belépéskor megpillanthatja az Üdülőfalu "szívét", az ősi jurtát felidéző gömbfák társaságában elhelyezett nemzeti színű ponyva alatti, aranyozott apostoli kettős keresztet, melyen a keresztre feszített Történelmi Magyarország zománc-térképe látható.

A bejárattól kezdődően 21 faragott oszlop áll, melyekhez László Gyula professzor a honfoglalókról készített rajzai, valamint régészeti leletek képei szolgáltak alapul az erdélyi fafaragóknak.

Tovább haladva 74 történelmi, faragott emlékoszlopot találunk, mely a Történelmi Magyarország 64 vármegyéjét, 8 horvát vármegyét, egy Budapest székesfővárost és egy pedig az egész Történelmi Magyarországot jelképezi.

Egyéb látnivalók: szabadtéri színpad, jurta-forma múzeum sárkányos kapukkal, békegong, kapubálványok, a 13 aradi vértanú festett képsorozata és sok más nemzeti múltunkkal kapcsolatos emlék...

Az Üdülőfaluban 55 különálló házikó, apartman áll a vendégek rendelkezésére, melyek 2 vagy 3 személy elhelyezésére alkalmasak. Belső kialakításuknál a természet közelsége és az otthonosság ötvöződik. A Házakban fatüzelésű kandalló idézi a régi idők hangulatát, de a teljes kényelem érdekében mikrohullámú sütővel, hűtőszekrénnyel felszerelt konyha, fürdőszoba és televízió is található.

Gondoltak a nagycsaládos vendégeikre is, a nagyobb méretű, egyenként 5 - 10 fő befogadására alkalmas, központi fűtéssel ellátott házaikkal.

Az Üdülőfaluban időszakosan megrendezésre kerülő kulturális programok várják a vendégeket. A főépületben található, színpaddal ellátott 84-110 fő befogadására alkalmas konferenciaterem audio- és audiovizuális eszközök, szélessávú internet, írásvetítő, projektor, vetítő vászon flip-chart tábla, televíziókészülék állnak rendelkezésre. A gyermekeket játszótér és mini arborétum hívja kikapcsolódásra.

A látnivalók mellett a kristálytiszta hegyi levegő, az érintetlen természet csábít kirándulásra és kerékpározásra.

Összegezve egy csodálatos helyen egy csodálatos üdülő, ahol az ember újra "magyarnak" is érezheti magát. Mert talán idehaza ezt nem nagyon szoktuk érezni. És mindez a természet ölelésében - egy festői környezetben. Távol a világ zajától, zavartalan pihenés, testi-lelki felfrissülés és aktív kikapcsolódás!

Alig néhány napja három csodálatos napot töltöttünk el 63-an ezen a csodás helyen, de sose fogjuk elfelejteni ezt a néhány napot. Mert annyira csodálatos volt minden. Helyettünk azonban inkább beszéljenek az alábbi képek /lásd Képgaléria/, mert ők sokkal többet árulnak el erről a csodás helyről.


Bemutató videó





Link



Képgaléria /saját felvételek/
/A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel folyamatos/





Link






















































 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Petra - egy kőbe zárt város
  2011-09-10 22:39:11, szombat
 
 




PETRA - EGY KŐBE ZÁRT VÁROS


Gyönyörű - Virtuális kirándulás Petrába

Egy különleges és nem mindennapi link, amellyel egy virtuális kiránduláson vehetsz részt!

PETRA-MEDRA-MADRA-MADDA a Nagy Media része volt, a madabeusok lakták, (lakják).

FONTOS

Ha rákattintasz, elvisz Petrába, légy türelmes, a kép közepén a zöld jelre kell rákattintani és kezdődik a csoda.

Alul középen mutatja, hogy, hogy hányadik képnél tartasz, kb. 14 van belőle.
A sárga nyíllal visz tovább a következő képre egészen 14-ig - de ne sietsd el a sárga nyílra kattintást, amíg vársz, 360 fokban körbevisz nézelődhetsz...

Hatalmas élmény!

Remélem ki lehet nyitni és elindul.

Ilyet még én sem láttam.

Hát ez tényleg olyan, hogy a hegy jön Mohamedhez.





Link





















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Harangozó Teri
  2011-09-10 20:07:58, szombat
 
 




HARANGOZÓ TERI


Mottó:
Nem számít, hogy elmúltak az évek, mert szívedben még zeng az ének,
Míg onnan ki nem fogy a dal, addig fiatal maradsz, nagyon fiatal!


A szakmában mindenki csak Terikének hívja. Régóta a kollégák és a közönség kedvence itthon és külföldön egyaránt. Nem csak a táncdalokat énekel. Kevesen tudják hogy az egyik legszebb hangú énekesnőnk, aki gyönyörű virágénekeket, népdalokat is nagy sikerrel ad elő.

Valamikor régen ifjú koromban a Baross utcai Budapest Táncstúdióban hétvégeken minden szombaton és vasárnap a klubtagok részére táncos összejövetelek voltak. A Táncstúdió akkor még talán a környék és a főváros egyik legismertebb szórakozóhelye volt hétvégeken. Mi is idejártunk. Terike itt kezdett énekelni, itt énekelt szinte minden hétvégi este. Mindig egy hófehér ruhában, rajta vörös rózsával lépett a színpadra. Gyönyörű lány volt! Mi fiatalok rajongtunk érte.

1985-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a "Minden ember boldog akar lenni" című dalával. Állandó szereplője volt a táncdalfesztiváloknak, ahol 1968-ban és 1969-ben 2. helyezést ért el a "Sose fájjon a fejed" és a "Szeretném bejárni a földet" című dalokkal. Legnagyobb slágere a "Mindenkinek van egy álma", melyet az 1968-as Made in Hungary bemutatón adott elő. 1966 és 1978 között mintegy 100 dala jelent meg kislemezen.

Már több éve nem láttam, de természetesen figyelemmel kísértem pályafutását. Biztos nem árulok el nagy titkot, hogy sokakkal együtt nekem is kedvencem mind a mai napig. Így hát természetesen örömmel fogadtam a mai napra, Battai Napokra kapott Meghívót, ahol az egyik színpadon újra találkozhattunk vele és Karda Beával együtt. Óriási sikere volt mindkettőjüknek, de elsősorban Terikének.

Egyébként is remek délután volt ma itt újra a városban, a három napos Battai Napok 2 napján. Egyszerre három színpadon is folynak az események. Az uszodában pedig az immár hagyományos Játékos városok Találkozójára került sor, ahol természetesen újra MI győztünk! Délután pedig Kovács Fruzsinától, Tóth Gabin és Caramellen keresztül Charlieig sztárok sora mellett gyermek és táncprogramok és klf. egyéb programokon búcsúzik a város a nyártól, este pedig nagyszabású Tűzijátékkal fejeződik be a mai nap, hogy aztán holnap újra folytatódjon. Az az igazság, hogy mindez már sokaknak túl soknak is tűnik!!! És még nincs vége az évnek!
És ez bizony eléggé megosztja a várost is. Dehát ennek a blogbejegyzésnek most nem ez a témája!!!







Holnap lesz egyébként a Magyar dal Napja is, így köszöntsük Terikét is szeretettel:

Legismertebb dalai:
1966 Minden ember boldog akar lenni
1967 Mindennap
1968 Mindenkinek van egy álma
1968 Sose fájjon a fejed
1969 Azok a szép napok
1969 A zápor
1969 Szeretném bejárni a Földet
1972 Hálás szívvel köszönöm
1976 Lánynak születtem


Dalszöveg
Mindenkinek van egy álma,
Az enyém te lettél!
Van egy nagy-nagy ideálja,
Az enyém te lettél.
Egy bolondos ideálja,
Az enyém te lettél!
S mindenkinek van egy tévedése,
Jaj, nehogy te légy!
Vigyázz, hogy szerelmes álmaim
Ne tépje semmi szét.


Harangozó Teri - Mindenkinek van egy álma





Link



Harangozó Teréz - Sose fájjon a fejed





Link



Harangozó Teri-Minden Ember Boldog Akar lenni
/A videó készítője Öcsi papa - exter 54: jó barátom - itteni városlakó/





Link



Harangozó Teri - Szeretném bejárni a földet





Link



Harangozó Teri - Azok a szép napok





Link



Harangozó Teri : Minden nap





Link



Harangozó Teri - Chiqitita.wmv





Link



Harangazó Teri: Hálás szível köszönöm ...





Link



Harangozó Teri - A zápor





Link



Szécsi Pál & Harangozó Teri - Gyönyörű így este Budapest





Link







 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Summerfest 2011
  2011-09-09 23:23:43, péntek
 
 




SUMMERFEST 2011


Hidat verni
A tovarohanó folyók
A mély völgyek felett
A meredek partok között
Hogy egymást elérhessük!

Hidat verni
Emberi indulatok
Szakadékok fölött
Az emberszívek között
Hogy békében élhessünk!

(Hídépítők dala a XVII. századból)


"A fesztivál jelkép lett: a barátság a béke, és a humán értékrend jelképe."


SUMMERFEST
Százhalombatta, 2011. augusztus 12 - 22.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár - egy varázslatos, érzelemmel és vidámsággal teli utazás. A Summerfest valós és átvitt értelemben határtalan találkozás és határtalan kultúra.

Idén immár 18. alkalommal - 21 ország részvételével!

Határtalan öröm! - Határtalan élmény! - Határtalan barátság! - Határtalan szeretet!
Minden tekintetben!

Résztvevő országok:
Azerbajdzsán, Bulgária, Csecsenföld, Észak-Ciprus, Észtország ,Franciaország ,Horvátország, Kanada, Kína, Kolumbia, Kuba, Olaszország, Oroszország, Peru, Románia, Szerbia, Szlovákia, Thaiföld, Törökország, Venezuela

Minőség és hagyomány egyben!

A Summerfest egy felejthetetlen élményt nyújt a részvevőknek, megismerkedhetnek egymás kultúrájával - egy önfeledt ünneplés és kikapcsolódás is egyben!

A város évek óta igyekszünk felkelteni a nem városlakók érdeklődését is! Annak ellenére, hogy egy Budapesthez közeli, kicsiny iparváros vagyunk, mindent elkövet azért, - nem megfeledkezve az ipari létről, nem félve a főváros árnyékától - hogy vonzók, barátságosak legyünk, és hogy a város nevét hallva egyre többek arra gondoljanak, hogy Százhalombatta egy kicsiny kulturális sziget, pezsgő élettel, jó színházi előadásokkal, fesztiválokkal.

Azok, akik már jártak nálunk tavaly is, bizonyára óriási csodálkozással szemlélték a Szent István teret, a megújult Kulturális Központot, a most már teljes egészében látható Rendezvény Központot, a Táncházat, és a Summerfestre elkészült új belvárosi útszakaszt! Ezek a beruházások élhetőbbé, vonzóbbá, értékesebbé teszik városunkat, új szabadidős, művelődési és közösségteremtési lehetőségek bölcsői.

A mögöttünk álló tíz nap, ismét a nagy találkozások és élmények kifogyhatatlan tárháza volt, amely pont attól jó, hogy az egyik végén lehet, hogy kicsit fáradtabban dőlünk hátra a székünkben, de mégis nagyon várjuk, hogy itt legyen a következő. Így vannak ezzel a külföldiekkel sokat játszó gyerekek, a vendégekkel barátkozó teenagerek, az előadásokban gyönyörködő felnőttek, a megfáradhatatlan vendéglátó családok és önkéntesek egyaránt. Olyan ez, mint a karácsony: december 26-án minden évben megfogadjuk, hogy jövőre sokkal egyszerűbben, de aztán a következő évben, december 24-én rádöbbenünk, hogy már megint pont úgy, mint tavaly, mert a karácsonyt nem lehet másként.

Így van ez a Summerfesttel is, hiszen ez az a közös ünnep, amit együtt is nagyon jó átélni, és attól még jobb, ha vendégek is érkeznek: barátaink, családtagjaink az ország különböző részéből.

A Summerfest ma már a nyár legnagyobb kulturális eseménye.Találkozásból, vidámságból, örömből, élményből, színekből, szépségből, kedvességből, mosolyból idén sem volt kevesebb.


Summerfest 2011. - Welcome to Hungary!





Link



SUMMERfest 2011-Százhalombatta - Hivogató





Link



XVIII Summerfest 2011 Százhalombatta





Link



XVIII.Summerfest - Százhalombatta - 2011.08.14.





Link



XVIII. Summerfest - Megnyitó Százhalombatta - 2011.08.14





Link



Az alábbi képeket a Megnyitó napján a 700 táncos részvételével megtartott Hívogató - zenés, táncos felvonuláson készítettem. A résztvevők a fesztiválzászló felvonása után - melyre a rendezvény központ parkolójában került sor - a város főutcáján táncos felvonulást tartottak, amely során az érdeklődők az út két oldaláról nézhették meg ezt a pompás és látványos eseményt. Fesztiválon ez az az első találkozás Százhalombatta és a nagyvilág között.


Képtár





Link


























































 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Keresztény filmek
  2011-09-06 23:18:14, kedd
 
 




Jézus élete

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy a világ üdvözüljön általa."
János.3:16-17





Link












A NÁZÁRETI JÉZUS

Színes, magyarul beszélő, olasz-angol filmdráma, 261 perc, 1977
Rendező: Franco Zeffirelli
Jézus: Robert Powell

Mélységesen megrázó, lenyűgözően hű feldolgozása ez az Ember fia történetének, a mai napunkra is kiható, hatalmas európai-invdividuál drámának.

A Názáreti Jézus bővített kiadása Franco Zeffirelli több mint 6 órás hosszúságú klasszikusa. A hatalmas költségvetéssel, világhírű színészek közreműködésével készült produkció minden idők egyik leghíresebb filmjévé vált. A több éven át készülő művet a vallási vezetők világszerte örömmel fogadták. A film bemutatja Jézus születését, életútját, számtalan csodatételét, keresztre feszítését, majd feltámadását. A lenyűgöző és lélekemelő alkotás páratlan képet fest a bibliai történésekről.

A monumentális tévésorozat Jézus életét elveníti fel a filmművészet legnemesebb eszközeivel. Az alkotás lenyűgöző hatásával, történeti és vallástörténeti hűségével egyaránt magával ragadja a nézőket. Zeffirelli filmfreskója sokak szerint Jézus életének, a bibliai történetnek legszebb feldolgozása, melyben világhírű művészek és sztárok nyújtanak feledhetetlen alakítást.







A Názáreti Jézus HDTV (8/1)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/2)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/3)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/4)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/5)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/6)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/7)

Link


A Názáreti Jézus HDTV (8/8)

Link


A FILM egyben - 262 perc

Link












A világ legszebb története l.rész

A betlehemi születéstől az apostolok összehívásán, a hegyibeszéden és a számos csodatételen keresztül egészen a keresztútig, a keresztre-feszítésig és a feltámadásig, Jézus történetének szinte minden fontos állomása megelevenedik e filmben.





Link












A jelenések könyve

I.sz. 90. Domitian 28 napot ad a keresztényeknek arra, hogy megtagadják vallásukat és őt magát ismerjék el Istenüknek. Az egyetlen élő apostol, János azonban üzenetet küld népének Isteni látomásairól és arra bíztatja őket, hogy bízzanak Istenben és a hitükben. Ephesus lázong és a rómaiak sokakat hurcolnak el börtönökbe vagy Pathmos szigetére, a kőbányába. Valerio is odakerül, aki azonban római kém és az a feladata, hogy felkutassa Jánost. Nem is sejti, hogy ő is a bányában dolgozik. Domitian azonban rendet akar, ezért légiósokat küld keresztény falvakra, asszonyokra, ártatlan gyermekekre.





Link












A Tízparancsolat

Mózes, akit a Nílus habjain ringatózó fonott kosárkában találtak, a fáraó udvarában nevelkedik. Elnyeri Szeti fáraó jóindulatát, és a lánya, Nefertiri szerelmét is, de egyúttal halálos ellenséget is szerez a sértett trónörökös, Ramszesz személyében. Amikor a bosszúszomjas Ramszesz lesz a fáraó, és fény derül Mózes valódi származására, ő visszatér a zsidó néphez, és a Vörös-tengeren keresztül kivezeti őket az egyiptomi rabságból az ígéret földjére, a Kánaánra...





Link












A TALÁLKOZÁS

Az utolsó évtized egyik legjobb keresztény filmje.

Öt ember bekényszerül egy útszéli restaurantba. A felszolgáló maga Jézus!

Olyan kérdésekre kapsz itt választ, amit még te sem mertél eddig feltenni.





Link
Link






Utazás a Mennyországba

Az Utazás a Mennyországba egy Equadorban játszódó történet. Egy árva kisfiúról szól, akinek sok gonoszsággal kell megküzdenie, de mindig talál segítséget. Álmaiban találkozik a keresztjét hordozó Jézussal, akitől bátorítást kap. A gondviselés néhány jó ember személyében mindig átsegíti őt a nehézségeken, hite pedig megerősödik az emberek jóságában és Istenben.





Link











 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 566
  • e Hét: 6910
  • e Hónap: 33533
  • e Év: 170905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.