Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
Gesztenyekrémleves habgaluskával
  2012-02-26 23:07:46, vasárnap
 
  Gesztenyekrémleves habgaluskával


Hozzávalók:
10 dkg mazsola
fél deci rum
25 dkg édes gesztenyepüré
8 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
méz
A habgaluskához:
4 tojásfehérje
1 csipet cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. A tejet kb. 2 dl kivételével felforraljuk. A 2dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és a többi tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett beletesszük a gesztenyepürét, és néhány percig főzzük.
2. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és merülő mixerrel krémesre turmixoljuk a levest.
3. Rumba áztatott, forrázott mazsolát teszünk bele.
4. Elkészítjük a habgaluskákat. (Mint a madártejhez.) Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Egy külön lábasba vizet teszünk fel forrni, és amikor gyöngyözni kezd a víz, kanállal habgaluskákat szaggatunk a kemény tojáshabból a tetejére. Ha megfőtt, szűrőkanállal a kész gesztenyeleves tetejére helyezzük.

A leves nagyon finom lett, egy dolgot azonban elhibáztam. Valószínűleg az ilyen leveseket langyosan kell tálalni. Én azonban hűtőbe tettem, mondván, úgyis hasonlít a madártejre, jobb lesz hidegen...
Nos, hidegen a levesből puding lesz, így desszertként fogyasztható. De nagyon-nagyon finom!! :o)))) Hidegen valószínűleg úgy marad leves-állagú, ha nem 8 dl tejet, hanem legalább 1,2-1,5 liter tejet adunk hozzá a gesztenyemasszához.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gesztenyekocka
  2012-02-26 22:54:29, vasárnap
 
  Gesztenyekocka


Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
10 dkg Rama margarin
6 evőkanál finomliszt
fél csomag sütőpor
2 evőkanál keserű kakaópor
A tepsi kikenéséhez:
Rama margarin
finomliszt

A krémhez:
1 csomag (49 g) főznivaló vanília ízű pudingpor
3 dl tej
25-30 dkg porcukor
20 dkg Rama margarin
50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
2 evőkanál rum

A tetejére:
6 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
3-4 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

2. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük.

3. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesen a tésztára kenjük.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, a végefelé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.





ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA 10 PERC
MENNYISÉG: 36 SZELET
ENERGIATARTALOM: 204 KCAL/SZELET
NEHÉZSÉGI FOK: KÖNNYŰ

Megjegyzés:
Fotó: Rama

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyaalagút
  2012-02-26 22:48:20, vasárnap
 
  Gesztenyaalagút


Hozzávalók:
7 tojásból kakaós piskóta (35*40 cm-es tepsiben)
3 tojásból kakaós piskóta (35*25cm es tepsiben)
25 dkg kristálycukor
4 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Rama margarin
50 dkg gesztenyemassza
20 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A 7 tojásról elkészített piskótát langyos állapotban hosszában kettévágjuk, és alufóliával bélelt őzgerincformába helyezzük. Ezt követően elkészítjük a krémet, a következőképpen: vízgőz fölött 25 dkg kristálycukrot, 4 egész tojást és 1 csomag vaníliás cukrot körülbelül 10 percig robotgéppel kevergetünk. Ha kész, kihűtjük, és beleteszünk 25 dkg margarint, jó habosra keverjük. Majd ezt a krémet fele-fele arányban a 2 őzgerincformába helyezett piskótára kenjünk úgy, hogy egy kevés krém maradjon a gesztenye tetejére. Ezt követően az időközben kiolvasztott gesztenyemasszát hosszában kettévágjuk, egymás mellé helyezzük, és akkorára formázzuk, mint az őzgerincforma hossza. Ha kész, rátesszük a krémre, és a maradék krémmel befedjük.

Közben a 3 tojásból készített kakaós piskótát hosszában kettévágjuk, és ráhelyezzük az őzgerincformára, összeigazítjuk. Ezután óvatosan kiborítjuk, ami eddig a teteje volt, az most az aljára kerül. A gömbölyű tetejét olvasztott csokoládéval befedjük. Nagyon finom, és rendkívül mutatós.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Németh Anita küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyés finomságok
  2012-02-26 22:44:09, vasárnap
 
  Gesztenyés finomságok


A gesztenye házi feldolgozásának általában azért nem szeretünk nekilátni, mert olyan nehéz megpucolni. Illetve csak azt hisszük. Ha néhány tanácsot megfogadunk, igazi házi gesztenyepürét adhatunk a vendégeknek.

Ha nektek is kedvencetek a gesztenyepüré, próbáljátok ki a bolti massza helyett otthon megcsinálni. Igaz, kicsit munkásabb, mint a kész gesztenyemasszát átnyomni, de a különbség minden fáradtságért kárpótolja az embert. Ha a gesztenyéből tölteléket vagy levest fogunk készíteni, nyúlhatunk a fagyasztott gesztenyemasszához is, csak arra figyeljünk, hogy ne a cukrozott, adalékokkal felturbózott változatot vegyük.

Gesztenyepucolás:

Fontos! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni. Főzés vagy sütés után tegyük néhány percre vizes, majd száraz konyharuhába, míg picit lehűl, és már lehet is pucolni. A gesztenyét hideg vízben tegyük fel főni, és főzés előtt hasítsuk be a héját x alakban.





Gesztenye pürésítve

Sült gesztenye otthon:

A karácsonyi családi összejövetelek sztárja lehet az otthon sütött gesztenye. Ehhez a szép, fényes, sérülésmentes és megmosott gesztenyékbe, a lapos oldalukon, éles késsel vágjunk egy x-et. 15 percre áztassuk hideg vízbe a gesztenyéket, ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben felrobbanjanak. Az x bevágással felfelé tegyük tepsibe, és süssük addig, míg az x-nél felpöndörik a gesztenye héja. Megsüthetjük nyílt tűzön is.
Ne felejtsük el, hogy még melegen kell meghámozni. Kipróbálhatjuk tejfölbe mártogatva.





Gesztenyés golyócskák kakaóban meghempergetve

Gesztenyés különlegességek:

-Gesztenyelekvár:
Ha már megvettük és megpucoltuk, készíthetünk gesztenyelekvárt, melyet ízesíthetünk vaníliával, ahogy a franciák teszik A lekvárhoz először cukorszirupot főzünk 1 kg cukorból és egy dl vízből. Hozzáadunk 1 kiló hámozott gesztenyét, és addig főzzük, míg lekvár állagú lesz. Ízesítjük vaníliával, de passzol hozzá a gyömbér és a narancshéj is. Édességekhez kiváló, tehetjük palacsintába vagy süteményekbe.

-Gesztenyeliszt:
Meg kell említenünk a főleg olasz konyhában népszerű finomságot, melyet még kevésbé ismerünk, de már be lehet szerezni néhány különlegességet árusító üzletben, bioboltban. Lelkesebbek házilag előállíthatják sült gesztenyéből. A belőle készült sütemények, kenyérfélék íze különlegesen fűszeres és pikáns. Olaszországban járva feltétlenül kóstoljuk meg a castagniacciot, mely egy fűszeres, gesztenyelisztből készült lepény.





Ez maga a gesztenyeliszt


-Gesztenyeméz:
a méhek a gesztenye nektárjából gyűjtik a gesztenyemézeket, melynek jellegzetes, kicsit kesernyés utóíze van. Magas a szerves vastartalma és nagyon egészséges, ha látunk a piacon, feltétlenül vegyünk, mert nagyon jól lehet vele meghűléses betegségeket kezelni és még a visszeret is gyógyítja.


Kedvenc receptjeink:

Olasz gesztenyekrém-leves:

Hozzávalók 8 személyre:
80 dkg gesztenye
12 sárgarépa
1 kis fej hagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál szárított kakukkfű
2 zöldségleveskocka
2 dl tejszín
4 vékony szelet füstölt sonka

Elkészítés
A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A leves levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.


Egzotikus saláta gesztenyével:

Hozzávalók
2 kivi
1 bébiananász
20 dkg szőlő
10 dkg főtt, hámozott gesztenye
Fél citromleve
2 evőkanál juharszirup vagy méz

Elkészítés:
A kiviket és az ananászt meghámozzuk, kockára vágjuk. A szőlőt megmossuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcsöket és a gesztenyét egy tálba rakjuk, megöntözzük a citromlével és a juharsziruppal. Jól összekeverjük, és fogyasztjuk.


Gesztenyés csirkemell:

Hozzávalók
4 személyre:
25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré (nem cukrozott)
4 nagy csirkemellfilé
2 kiskanál vaj
20 dkg darált sertéshús
1 tojás
1/2 dl tejszín
3 evőkanál olaj

Elkészítés
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd villával jól szétnyomkodjuk. A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukról vékonyra kiveregetjük.
1. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát.
2. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
3. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a tekercsek minden oldalát szép pirosra sütjük.
4. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal, kevés vizet is öntünk alá, és alufóliával lazán letakarva a sütőben puhára pároljuk (25-30 perc). Időnként a fóliát megemelve a levével meglocsoljuk.
5. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és további kb. 10 perc alatt megpirítjuk.
Köretnek: sült burgonyát, ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.


Gesztenyés csokis muffin:

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg étcsoki darabka
10 dkg vaj
2 kávéskanál sárgabarack dzsem
5 dkg cukor
3 tojás
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

A gesztenyét, az olvasztott vajat, a dzsemet, tojássárgáját, cukrot, étcsoki darabokat összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a masszába keverjük. Végül a liszt és sütőpor keverékével óvatosan összeforgatjuk. Kb. 30 perc sütés kell neki kivajazott muffinformában.


Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal:

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:
27,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 egész tojás
1 csipet só
25 dkg liszt
2,5 dkg darált mandula
22,5 dkg gesztenyepüré
1 evőkanál rum
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1 db körte
A tejkaramellszószhoz:
4 evőkanál cukor
1,5dl tejszín
A csokoládészószhoz:
2 evőkanál cukor
12 dkg étcsokoládé
1 dl víz
1-2 teáskanál rum

Elkészítés:
1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal.
8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.
Elkészítés: 70-80 perc
Fogyasztható: azonnal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
2 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gesztenye, te szelíd
  2012-02-26 22:33:41, vasárnap
 
  Gesztenye, te szelíd


De szépen hangzik: szelídgesztenye! Azonnal eszünkbe jutnak a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók, melyek megmelegítik a testet és a lelket, vagy a felülmúlhatatlan gesztenyepüré...

A szelíd, nemes, édes, jóféle, ehető előtagokkal illetett gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nincs sem a vadgesztenyével, sem a vízigesztenyével. A szelídgesztenyének négy alfaja ismert, ezek az európai, kínai, japán és amerikai gesztenefajták. Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején, ezért is tartották nagy becsben.




A hasonlóság ellenére sem rokona a vadgesztenyének

Ez az egyik leghosszabb életű fa a Földön, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár 500-1000 évig is elél. A rómaiak úgy tartották, ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. A szelídgesztenyének pedig jó az ízlése: Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyetermelő területe az olasz Mugello régió (Firenzétől északra) és a francia Ardeche megye (Lyon környéke).


A vízigesztenye:

A vízigesztenye (water chestnut, ejtsd: votö csesztnát) avagy csetkáka gumó, magyarul sulyom) a sásfélék családjába tartozó fehér, édeskés, ropogós gumó, melyet főleg Ázsiában fogyasztanak. Evés előtt ezt is meg kell hámozni. Itthon a kínai zöldségkeverékekben és konzerv formában találkozhatunk vele a leggyakrabban. Különlegessége, hogy konzerválás után is ropogós marad. A kínaiak édesen is fogyasztják.





Gesztenyekrém, sütemények, tortakréme alapja

Kis Magyar Gesztenyetörténet:
A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak.





A gesztenye sós és édes ételekhez is nagyon jól társítható

Azokon a tájakon, ahol a föld alkalmatlan volt a művelésre, a családok számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette. A lehullott gesztenyét zsákokban taposták ki tüskés burkából. Egyes helyeken burkostul hordóban tartották, majd füstön megszárították. Volt, ahol megaszalták, és fogyasztás előtt meggőzölték. A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőve fogyasztották. Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták.


Korzika és a gesztenye:

A Franciaországhoz tartozó Korzika neve összefonódott a gesztenyével. Korzika egyik területe, Castagniccia (ejtsd kásztányiccsa ) egyenesen az itt folytatott gesztenyetermesztésről kapta nevét. Ha itt, Napóleon szülőföldjén járunk, feltétlenül hozzunk haza gesztenyelisztet, melyből polentát és fantasztikus illatú süteményeket készíthetünk. Fél kilós kiszerelésben kapható. Korzikán hagyomány, hogy az esküvőkön húszféle gesztenyeliszttel készült fogást szolgálnak fel. Kóstoljuk meg a gesztenyesört és a gesztenyebort is.

Gesztenyepüré, fehér hegy, marron glacé:

Gesztenyeleves vagy -krémleves, gesztenyepüré, gesztenyetorta, liszt, gesztenyegolyó, gesztenyés muffin, gesztenyés kosár, tekercs, töltelék, rétes, és persze a kedvenc, a gesztenyeszív. Méltán mondhatjuk, hogy a gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs.

Korzikán gesztenyesört, gesztenyemézet és lekvárt is készítenek belőle, de gyakran a palacsintában vagy a kenyérben is kiváltják a liszt egy részét gesztenyeliszttel, amitől édeskés, finom gesztenye ízt kap az étel. A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik. Az angolszász vidékeken pedig szívesen használják töltelékbe, akár húsal kombinálva: az ünnepi pulykasült töltelékébe is gyakran kerül belőle.

Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum. A franciák Mont Blanc (ejtsd: monblan, vagyis Fehér Hegy) néven fogyasztják, de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.




Nagy kedvenc a gesztenyepüré, itt egy kis extra csokiszósszal...


Érdekes desszert a marron glacé (cukormázzal bevont, hámozott, főtt maróni), mely XIV. Lajos udvarában lett igazán népszerű, bár már a 15. századtól ismerték. A maróni egy szelídgesztenye alfaj, a sokféle nemesítés egyike, de minőségi különbséget is jelöl. Ha 32 mm-nél nagyobb a termés, már nem gesztenyéről, hanem maróniról beszélünk. Íze édesebb, mint a szelídgesztenyéé, struktúrája is más, természetesen az ára is borsosabb.




A híres Marron glacé, a cukorszirupban főtt gesztenyeszemek


Gyógygesztenye:

Téli meghűlésre, hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet, megnyugtatja a nyálkahártyát. Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani a vajákos asszonyok. A gesztenyeméz megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist. A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.





Sokan azért nem szeretik a gesztenyét, mert száraznak találják: rummal, mascarponéval, cukorsziruppal, krémessé, ellenállhatatlanná tehető!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat
  2012-02-26 22:09:04, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2012. február 27 - március 04.


Hétfő:

Előétel: Könnyű burgonya krémleves
Főétel: Rizseshús csemege uborkával
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Sütőtökös-gombás rizottó


Kedd - erdélyi ételek:

Előétel: Erdélyi csorbaleves
Főétel: Erdélyi almás csülök
Desszert: Erdélyi kuglóf
Vegetáriánus ajánlat: Erdélyi kapros zöldbab


Szerda:

Előétel: Tarhonyaleves füstölt kolbásszal
Főétel: Citromos csirke burgonyapürével
Desszert: Túrós táska
Vegetáriánus ajánlat: Gombás krumplilepény


Csütörtök:

Előétel: Tejfölös-sonkás gombócleves
Főétel: Székelykáposzta
Desszert: Almás-mákos muffin
Vegetáriánus ajánlat: Karalábélepény fokhagymás tejföllel


Péntek:

Előétel: Májgombócleves
Főétel: Grízes tészta
Desszert: Gyümölcsös joghurt
Vegetáriánus ajánlat: Cukkinis-kéksajtos quiche


Szombat:

Reggeli: Vajas kalács kakaóval
Előétel: Zellerkrémleves
Főétel: Szalonnás-almás hagymaágyon sült karaj burgonyapürével
Desszert: Dobostorta
Vacsora: Tökéletes sörkifli körözöttel
Vegetáriánus ajánlat: Cicvara friss fehérkenyérrel


Vasárnap:

Reggeli: Főtt debreceni kolbász mustárral, boros teával
Előétel: Borhableves
Főétel: Vörösboros-gombás szarvasragu zsemlegombóccal
Desszert: Farsangi szalagos fánk
Vacsora: Színes fejtettbab-saláta
Vegetáriánus ajánlat: Kapros-túrós csusza rétesben sütve

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2012-02-26 22:00:39, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Nyújtás az egyensúlyhoz
  2012-02-25 23:10:54, szombat
 
  Nyújtás az egyensúlyhoz

Az alsó végtagok nyújtása:

Kinyújtott lábbal üljünk le a földre, döntsük előre a felsőtestünket
és izmainkat finoman nyújtva fogjuk meg a lábujjaink hegyét.
Az egésznek legalább húsz másodpercig kell tartania,
legjobb ha elszámolunk húszig, és belső mosollyal kísérjük
az izmokban fellépő feszülő érzést.
Így a vádlin és a comb hátsó részén túlmenően
a hosszú hát nyújtó izmokat is meg tudjuk nyújtani egészen a tarkó izmaiig.
Így lassanként elérjük azt, hogy megint le tudjunk guggolni.

-ezután az egyik lábunkon térdelve kilépünk a másik lábbal támadó állásba
és húsz másodpercre lelógatjuk a felsőtestünket,
hogy feszülést érezzünk a lágyékban.
Ez a csípő hajlító izommal együtt nyújtja az egyik legérzékenyebb izmot is.
A gyakorlattal megelőzhetjük a hát fájást.

-végül ajánlatos lenne még egy állóhelyzetben végzett egyensúly-gyakorlat,
amikor fél lábon állva hátrahajlítjuk a másik lábunkat
a kezünkkel megfogjuk a lábfejünket és az ülepünkhöz húzzuk a sarkunkat.
Ezzel a comb elülső részét nyújtjuk, ha egyenesen tarjuk a csípőnket,
és előredöntjük a medencénket.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Kiállási gyakorlat
  2012-02-25 22:59:28, szombat
 
  Kiállási gyakorlat


-álljon egyenesen váll szélességű terpeszbe, a térdét enyhén hajlítsa be- hasonlóan ahhoz, ahogy egy tai csi-gyakorlathoz beállna

-lélegezzen nyugodtan és higgadtan, és érezze a mellkas ezzel járó emelkedését és süllyedését

-kilégzés közben engedje le a vállát, és ingázzon finoman a súlyával a lábak két oszlopa között

-a fej pontosan középen marad, mintha egy láthatatlan fonal húzná felfelé a fejtetőnél fogva. Mindenesetre ne csüggesztjük előre, ami makacssághoz vezetne, és nem is szegjük fel, ami gőgös benyomást keltene.

-őrizze meg ezt az egyenes testtartást, miközben lassan lehunyja a szemét, és egy kis egyensúly próbán esik át. Néhány perc múlva, elsősorban akkor, ha elképzeli, hogy a medencéjébe, sőt a lábfejébe helyezi át a súly pontját, megtudja találni az egyensúlyát és biztonságosan fog állni.

-utána jó lenne, ha aktivizálná a belső mosolyát, és a szemétől lassan hidat verne a szívéhez, amíg a szív koherenciája kellemesen meleg, lágy és nyílt érzést nem kelt a mellkasa közepében. Most küldje le a belső mosolyt a medencéjébe is, és így mosolygó stabil állóhelyzet lesz a végeredmény, miközben a szemét lehunyva tartja.

-most mozgassa megint a szemét finoman jobbról-balra, hogy azonnal feldolgozza a tekintély vesztéshez kapcsolódó stresszt.

-menjen gondolatban a helyzet elejére, amely a felsüléshez vagy tekintélye elvesztéséhez vezetett. Miközben a szemgolyói folyamatosan ide-oda vándorolnak, felbukkan az első gondolat, és az azt követők végigviszik önt az egész helyzeten egészen annak befejezéséig.

-ha elkészült a helyzettel, hagyja hogy lassanként nyugvó pontra jussanak a szemgolyói és lehunyt szemmel tájolja ne középpontját. Tegye ezt tudatos gyakorlattá, hogy ne csak testileg, de átvitt értelemben is megtalálja a középpontját.

-ezután kopogtassa meg mindkét lazán összezárt öklével a mellcsontját, ahogy azt a gorilláknál látjuk, amikor bátorítani akarják magukat. Épp ezt teszi most ön is, és ezzel ismét új erőt és energiát merít a saját forrásaiból. A szegycsont alatt van a csecsemőmirigy, amely oly nagy jelentőséggel bír az immunrendszerünkre nézve. Nem biztos, hogy a kopogtatás erősítő hatásának köze van ehhez, de lehetséges, ám ez mit sem változtat e rövid kis gyakorlat sikerén.

-aki gyakran ismételi, a régi problémák feldolgozása mellett szép és biztos lehetőséget kap arra, hogy megtalálja helyét az életben, és végigcsinálja azt, amit célul tűzött ki.

Forrás:egeszsegtudatossag.gportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Nagyanyáink házipatikája II. rész
  2012-02-25 22:25:31, szombat
 
  Nagyanyáink házipatikája II. rész


Rosszullétek, betegségek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de enyhe, átmeneti panaszainkat különféle házi praktikákkal is enyhíthetjük. Nagyanyáink jól tudták, hogy fűben-fában orvosság: gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt, akár tejtermékek is segíthetnek a különféle fájdalmak és egyéb tünetek csillapításában.





Ha az ízület fáj:

Sajgó ízületeinket gyógynövényes borogatással, pakolással, fürdővel nyugtathatjuk. A borogatáshoz a választott gyógynövényből készítsünk főzetet, szűrjük le, majd egy kendőt vagy törölközőt áztassunk a majdnem teljesen kihűlt teába, végül kicsavarva helyezzük a fájó testrészre. A gyógynövényt kevés forró vízzel elkeverve, majd egy kendőre kenve pakolást készíthetünk a beteg testrészre. A fürdőhöz áztassuk be a kiválasztott gyógynövényt szobahőmérsékletű vízbe, fél nap múlva szűrjük le, majd öntsük a fürdővízbe.

A fekete nadálytő pakolás enyhíti az ízületi fájdalmakat. Használhatjuk zúzódásra, ficamra, rándulásra, köszvényes és reumás fájdalmakra.

Gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén a csalánból készített borogatás is enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat; belsőleg pedig a csalán tinktúra vagy a gyermekláncfűből készített tea fogyasztása hozhat enyhülést reuma, köszvény és egyéb ízületi panaszok esetén.

Az ízületi betegségekben szenvedőknek tanácsos kerülni a zsíros ételeket, a vörös húsokat, valamint a zsírosabb tejtermékeket. Helyette inkább sok zöldség- és gyümölcsfélét, hüvelyeseket, halat, sovány húsokat, olívaolajat, olajos magvakat érdemes választani. A mediterrán étrend ugyanis nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem hozzájárulhat a különféle ízületi panaszok mérsékléséhez is.


Tipp: Sajgó ízületeinkre készítsünk gyógynövényes krémet!
Ehhez nem kell mást tennünk, csak tinktúrát készíteni a kiválasztott gyógynövényből, majd egy megfelelő ,,alapkrémbe" keverni.

Hozzávalók: 20 gramm szárított fekete nadálytő, 20 gramm szárított gyermekláncfűgyökér, 1,5 dl 96 %-os alkohol (helyette tiszta vodkát is használhatunk), alapkrém (pl. lehet kedvenc bio test- vagy arcápoló krémünk, illetve beszerezhetünk natúr shea vajat vagy kókuszvajat)

Elkészítés: A gyógynövényeket helyezzük szorosan záródó, sötét üvegedénybe, öntsük rá a szeszt, majd zárjuk le. A keveréket tartsuk hűvös helyen, és naponta rázzuk fel, majd kb. másfél-két hónap elteltével szűrjük le. A kész tinktúrából egy teáskanálnyit keverjünk kb. 20 gramm alapkrémhez.


Azokon a bizonyos napokon...





Fájdalmas menstruációra és egyéb női bajokra a forró cickafarkfű tea az egyik legjobb természetes ,,orvosság": gyulladásgátló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító és vértisztító hatású. Nagyanyáink módszere, a törölközőbe bugyolált forró fedő vagy meleg vizes palack hasra helyezése is jelentősen mérsékeli a görcsöket, de próbálkozhatunk meleg gyógynövényes (pl. cickafarkfű, kamilla) borogatással is. Ha a fájdalmat esetleg hányinger, émelygés is kíséri, hatásos lehet a borsmenta és a gyömbér tea. Segíthet, ha egy kevés levendulaolajat kenünk hasunk és derekunk bőrére, ez ugyanis fájdalomcsillapító és lazító hatású.


Nemcsak az idő borús?

Ha a komor, télies időjárás nyomot hagyott hangulatunkon, vagy éppen a munkahelyen bosszantottak fel annyira, hogy elhatalmasodott rajtunk az idegesség, akkor eljött az ideje egy nagy bögre forró, nyugtató hatású teának. A szinte minden betegségre ajánlott ,,háziszer", a citromfűtea, remek megoldás: oldja a feszültséget, csökkenti a nyugtalanság érzését és kellemesebb alvást biztosít, ráadásul még az íze és illata is nagyon finom. Kiváló ideg- és szívnyugtató, szorongáscsökkentő és természetes altató a macskagyökér tea is, de ezt mértékkel igyuk, kismamáknak pedig nem ajánlott.

Átmeneti, enyhe alvászavarainkon a lefekvés előtt elkortyolt langyos, mézes tej, a népi gyógyászat egyik kedvelt altatója segíthet.

Egy fárasztó, stresszel és idegeskedéssel teli nap után kényeztessük magunkat aromaterápiával! A citromfű- vagy a levendula illóolaj párologtatása megnyugtat, ellazít, és elűzi az álmatlanságot.


Kisebb égési sérülésekre, sebekre, csípésekre:

A konyhai ügyetlenkedéssel okozott kisebb égési sérülésekre és apróbb vágásokra, valamint rovarcsípésekre érdemes otthon cserépben aloe verát tartani. Csak vágjunk le egy darab levelet a növényről, és a benne lévő sűrű növényi nedvvel kenjük be a sérült bőrfelületet. Ez ugyanis gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és baktériumölő hatású.





A sebkezelésre, gyulladáscsökkentésre és hámosításra az egyik legbeváltabb természetes gyógymód a körömvirágkenőcs használata. A gyógynövényes krémnél leírtaknak megfelelően akár házilag is elkészíthetjük a körömvirág tinktúrát és krémet.

Amikor migrén gyötör:
A borsmenta csillapítja a hányingert és görcsoldó hatású, a citromfű pedig nyugtató és feszültségoldó, ezért ezeknek az 1:1 arányú keverékéből készített teával csökkenthetjük fejfájásunkat.

Forrás:Vitamin Sziget - V. Magdi


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     2/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 157 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 345
  • e Hét: 3217
  • e Hónap: 8255
  • e Év: 137962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.