Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Vasárnap délelőtt '56-os megemlékezés
  2013-10-20 01:41:02, vasárnap
 
  Vasárnap délelőtt 10:45-kor '56-os megemlékezés kezdődik a mosoni temetőben.

Délután ötkor nyit a Gulyás Lajos Kollégium, (Gorkij u.3.). Aki szeretné megtekinteni a Beszélő plakátok című kiállítást látogasson el hozzánk.
A kollekció egyébként november 5-ig tekinthető meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kitüntetés forradalmárok kezéből
  2013-10-20 01:07:02, vasárnap
 
  Úgy tekintem, hogy ezt a díjat nem az eddigi munkámért, hanem a jövőben rám váró feladatok elvégzéséért kaptam - mondta Oberfrank Pál, miután átvette az 1956-os Pesti Srác Alapítvány elismerését. A szervezet ugyancsak díjazta az Echo Tv munkatársát, Szaniszló Ferencet. A Corvin Filmpalotában tartott eseményen elhangzott, kötelesség az ötvenhatos hősökről megemlékezni.

,,Valóban nagyon meglepett a díj, de nagyon boldog vagyok, hogy Oberfrank Pál mellett engem is érdemesnek találtak rá" - mondta lapunknak tegnap Szaniszló Ferenc, miután átvette az 1956-os Pesti Srác Alapítvány elismerését a Corvin Filmpalotában. Az Echo Tv munkatársa aláhúzta, valódi forradalmárok kezéből vehette át a szobrot, s ez elsőrangú visszaigazolást jelent számára, hogy jó, helyes úton jár.

A másik díjazott, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, az elismerést úgy tekinti, hogy azt nem az eddigi munkájáért, hanem a jövőben rá váró feladatok elvégzéséért kapta. A szobrot egyben azoknak a színművészeknek ajánlotta, akik 1956 forradalmi napjaiban felvették a harcot az elnyomók ellen, majd áldozatául estek a kádári megtorlásnak.

Az alapítvány idén három embernek adta át a Corvin közi hős-elismerést. Héder Géza hajdani sorkatona nemzetőrparancsnokként harcolt a forradalom idején. A forradalom leverését követően első fokon halálra, majd másodfokon hosszú börtönbüntetésre ítélték.

Iglódi Sándor a kőbányai alapszervezet vezetőjeként szerzett múlhatatlan érdemeket a forradalom emlékének ápolásában. Méltatásakor külön aláhúzták, rendkívül sokat tesz azért, hogy a fiatalok maradéktalanul megismerhessék 1956 valódi történetét, a kommunizmus és a baloldal rémtetteit.

Szalay Károly József Attila-díjas és alternatív Kossuth-díjas író, irodalomtörténész, pedagógus ugyancsak ezt az elismerést vehette át.

A bevezetőben Murányi László egyetemi tanár arról beszélt, a nemzet kötelessége az ötvenhatos hősökről megemlékezni, s ennek részeként a jelenlegi szégyenletes emlékmű helyett egy méltót állítani.

A díjazottakat a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai köszöntötték előadásukkal.

Lázin Miklós András
2013. október 19., szombat
magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Regéczy-Nagy László és Krasznay Béla a Kiútban
  2013-10-20 00:59:38, vasárnap
 
  Szombat este az Echo TV Kiút többszemközt című műsorában Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtételi Bizottság elnöke és Krasznay Béla , a Recski Szövetség elnöke beszélgetett 1956-ról Vámos György műsorvezetővel.
Béla bácsit személyesen is ismerem, Többször találkoztam már vele Először az 56-os hagyományőrzők egyik előadásán hallgathattam meg visszaemlékezéseit a magyar Gulágról. Utána el is mentünk Recskre. Az ottani fotóimból készült prezentációt, a youtube-ról még a Kiút műsorban is lejátszották. Máig négyezer-egyszázötven volt a megtekintések száma.

Regéczy- Nagy Lászlóval személyes ismeretségem nincsen, de emlékszem,hogy a Pofosz 56-os hagyományőrző tagozatának jubileumi ünnepségén ő is díszvendég volt.

A műsort megismétlik vasárnap 13:30 és kedd 09:30 órai kezdettel.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság c. műsorában beszélgetés hangzik el Krasznay Béla nyug. honvéd ezredessel.

Október 22-én,kedden 14 órakor pedig szintén a Kossuth Rádióban, az Arcvonások c. műsor vendége lesz.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 23. nemzeti ünnep
  2013-10-19 18:31:23, szombat
 
  Magyarország egyik nemzeti ünnepe az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a.
Legnagyobb sajnálatomra, ahogy tavaly, idén is ,,békemenetet" szerveznek erre a napra.
Miközben itthon egyre kevesebben vesznek részt az október 23-ai, egyébként mindig színvonalas ünnepségen a Fleschben, tartok tőle, hogy ez idén sem lesz másként.
Mindenesetre én szerdán 16-re a művelődési házba megyek, s remélem még viszek magammal vagy tíz embert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hagyományőrzés és közösségi szolgálat
  2013-10-19 15:52:01, szombat
 
  Az előző két írás szorosan összefügg, s melyek kapcsán nekem az alábbiak jutottak eszembe:


A Városi Kollégium megalakulásakor (2007) Németh Alajos tanár úr a kollégium nevelő tanára lett.
Akkortól, a nyugdíjazásáig a város különböző iskoláiba járó kollégistáinkkal közösen végeztük a Gyásztéri munkálatokat. Erről 2008.október 16-án több,mint egyórás filmet is forgattunk.
Bérci Csaba, Hunyadis tanár úr kérdezte a diákokat,hogy mióta segítenek, mit tudnak az óvári sortűzről,az áldozatokról, van-e a lakóhelyüknek is 56-os történelme?
A diákok mellett kint volt akkor (is) a téren Nagy Jenőné, Kardos Éva néni, Kardos Miklós ipari tanuló, sortűz áldozat nővére, aki szintén megszólal a filmben. Sajnos, azóta elhunyt,de szavait, emlékét ez a film őrzi.
Éva néni a diákok önkéntes munkáját egy kis édességgel, üdítővel köszönte meg. Ő erre is gondolt.

Most, ez a tevékenység közösségi szolgálatnak is számíthat, olvasom ki a másik írásból. Olyan ötven órás szolgálatról van szó, melyet kötelezővé tettek az érettségi előtt állókkal.
Teljesítése, leigazolása az iskola és egyéb szervezetek feladata.

S ha már ez így van, akkor Mosonmagyaróváron a Gyásztér mellett , mely Történelmi Emlékhely, s a város feladata annak méltó gondozása, akár a helyi temetőkben is teljesíthetnék ezt a szolgálatot. Majd leigazolja nekik az Anubisz Temetkezési Kft.
Az alsóbb évfolyamosok pedig továbbra is önként, szívből szolgálhatnak, ha akarnak.

A film operatőre Horváth Attila volt.
Interjút adtak: Németh János,Boros András, Kiss Dániel,Angyal Dávid,Pénzes Alexandra, Mosoni Molki,Kaschik Marion, Pólik Béla,Szabó Róbert, Tóth Dávid kollégisták
Németh Alajos,Simon Zsuzsanna, tanárok
Nagy Jenőné,Kardos Éva , hozzátartozó







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hagyományőrző diákok a Hunyadiban
  2013-10-19 06:18:36, szombat
 
  Immáron 10 éve, hogy a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában megalakult a Hunyadi Mátyás Honvédség és Társadalom Baráti Kör Közhasznú Egyesület. A civil szervezet, amelynek tagjai tanárok, az iskolához különböző szálakkal kötődő jelentős személyiségek, volt és jelenleg is diákok, pártoló tagok, azzal a céllal jött létre, hogy segítse a fiatalok hazafiságra nevelését, növelje hazaszeretetüket, figyelmüket a hagyományok őrzésére irányítsa. Mindezek szellemében alakult meg néhány évvel ezelőtt az egyesületen belül a hagyományőrző csoport, Németh Alajos vezetésével.

A csoportban tevékenykedő diákok sokat tesznek többek között a hadisírok feltárásában, gondozásában. A közelmúltban, készülve az 1956-os városi gyásznap rendezvényeinek méltó megünneplésére, a Gyásztéren az 1990-ben felállított kopjafák felújításában vettek részt Németh Alajos tanár vezetésével.

Német Alajos volt a kopjafák megálmodója, készítője és állandó gondozója. Egy korábbi interjúban így vallott munkájáról:

,,A kopjafában benne van minden, minden kis jelnek megvan a maga értelme. Az emlékoszlop leegyszerűsítve adja vissza a mondanivalót."

A hagyományőrző diákok már értik és tudják 1956-üzenetét és a kopjafák értelmét, mindezt munkájukkal bizonyítják.

Forrás: movarhirado.hu
2013. október 18. 13:00
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rendhagyó diákprogram október 23. alkalmából
  2013-10-19 06:16:50, szombat
 
  Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) rendhagyó diákprogramot szervezett a Fiumei úti sírkertben, az 1956-os szabadságharcosok parcellájánál 2013. október 18-án. Az iskolai Közösségi Szolgálat keretében a Puskás Tivadar Távközlési Technikum két osztálya az Intézet munkatársaival aktívan részt vett az '56-os hősök parcellái körüli őszi teendőkben. A hagyományteremtő céllal szerveződő együttműködés ötletgazdája Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke.

Szervezett csapatmunkában a diákok az intézet munkatársaival közösen kertészkedtek, végezték el az őszi teendőket az 1956-os hősi halottak parcelláinál. Az esemény apropóját a közelgő 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapja adta.

A Nemzeti Örökség Intézete egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a nemzet hőseinek és nagyjainak emlékét ápolja. - Valljuk és hisszük, hogy a nemzeti identitás, mint érték közvetítése csakis a fiatalok megszólításával és bevonásával érhető el, ebből a megfontolásból ragadtuk meg a lehetőséget, hogy az iskolai közösségi szolgálat keretében a fiatalokkal együttműködjünk - mondta el Radnainé Dr. Fogarasi Katalin.

Egyúttal országos felhívást tett közzé, felkérte a közelgő halottak napja alkalmából temetőbe látogató fiatalokat, hogy helyezzenek el egy szál virágot a hősök sírjaira.

Az eseményen részt vett Regéczy-Nagy László, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, '56-os forradalmár is, aki a munkálatok közötti szünetekben kötetlenül beszélgetett a fiatalokkal a forradalom valós történéseiről, a szabadságért folytatott küzdelem során megélt mindennapokról.

Az egykori elítélt Regéczy-Nagy László hiteles beszámolója elrugaszkodott a tananyag jellegű tudástól, és érthetőbbé tette egy mai fiatal számára a magyar történelem sorsfordító eseményét.

A nem mindennapi projektet közös együttműködés révén sikerült tető alá hozni, ebben a Budapesti Temetkezési Intézet is a Nemzeti Örökség Intézete segítségére volt. A feladatban szerepet vállalt az oktatási tárca is.

A társadalmi felelősségvállalás szemléletét erősíti a közösségi szolgálat, az '56-os szabadságharc hőseire való megemlékezés, a múlt tisztelete és az ebben való tevékeny szerepvállalás egyaránt fontos mindannyiunknak nyilatkozta Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, aki jelezte, a hadisírok gondozásába szerte az országban számos középiskola diákja kapcsolódott már be.

(Nemzeti Örökség Intézete)

Forrás: kormany.hu
013. október 18. 15:42
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
oktober23.kormany.hu
  2013-10-19 05:53:59, szombat
 
  Több éve bevett szokás,hogy nemzeti ünnepeink kapcsán hivatalos linket is találni az állami programokat illetően. Így van ez idén is. A címben jelölt oldalon egyebek mellett a budapesti időpontokat, helyszíneket lehet olvasni. Idemásolom:

Október 23.

A SZABADSÁG NAPJA

A nemzeti ünnep programjai
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

OKTÓBER 23.

9:00

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása a Hősök terén

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonására idén a Hősök terén kerül sor. A katonai tiszteletadás kíséretében végrehajtott ceremónián a lobogó felvonását a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége végzi.

15:00

Ünnepi gyertyagyújtás a Terror Háza Múzeumnál

16:00

Ünnepi megemlékezés a Hősök terén

Bevonulnak Magyarország történelmi zászlói, majd Cseh Tamás Corvin köziek című dala és Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című verse hangzik el.

Beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A program a történelmi zászlók kivonulásával zárul.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Hősök tere, Terror Háza. Ez a két helyszín.
9 óra, 15 óra,16 óra Ez a három időpont a két helyszínen.

Én azért programként egy 1956 - os emlékművet is beiktattam volna, hogy legalább egy emlékező koszorút letehessenek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2:44
  2013-10-18 05:33:27, péntek
 
  A keddi kiállításmegnyitóról készült képek letölthetők az infomovar.hu és a duoinfomovar.hu weboldalakról, továbbá a helyi tévé csütörtökön 2 perc 44 másodperc időtartamban foglalkozott az eseménnyel. A tudósítás letölthető a youtube-ról is, a Beszélő plakátok a kollégiumban MVTV címmel.

Ezt írják a youtube -os oldalukra. Szó szerint idézem:

Megjelenés ideje: 2013.10.17.

"Plakátokból nyílt kiállítás a Gulyás Lajos Városi Kollégiumban. A képek az 1956-os forradalom pillanatai idézik vissza. A megnyitón Wittner Mária, '56-os elítélt mesélte el az emlékeit a fogságról. Az előadáson Székely Kornél művész is beszélt a forradalmi élményeiről. A képek kiállítását és a történetek elmesélését Wittner Mária feladatának érzi, hogy átadja a teljese valóságot az utókornak."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kiállításról kellene írni
  2013-10-17 04:38:45, csütörtök
 
  Míg kedden este kilenckor jöttem el a kollégiumból, szerdán már fél nyolckor újra bent voltam s végeztem az aznapi lapra felírt tucatnyi feladatot. Köztük volt a kiállításról egy képes beszámoló, egy tudósítás megírása is. Erre azonban tegnap nem bírtam sort keríteni. Hiába, egy emberről nem lehet száz bőrt lehúzni.
Pedig holnap Pestre megyünk a POFOSZ 56-os ünnepségére s szeretném legalább a fotókat felvinni, úgyhogy fel is írom a mai lapra feladatnak a fotóelőhívást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 243
  • e Hét: 875
  • e Hónap: 5756
  • e Év: 27809
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.