Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Menekülés a Hazából
  2013-11-23 05:40:53, szombat
 
  Ez a címe annak a könyvnek, mely a Déli -Hanságról szól az
1956. november-december közötti időszakban. A kiadvánnyal Balsay Endre és Varga András szerzők állítanak emléket a hazájukból menekülő tízezreknek és az őket segítő, kalauzoló,rövid időre befogadó magyar embereknek. (Kapuvár,2011)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár Pro Urbe díjasa Szent Márton díjat kapott
  2013-11-22 06:27:25, péntek
 
  "Egy magasabb szellemi szint lehajolt hozzám, és ezzel a díjjal fölemelt" - így fogalmazott Rieger Tibor szobrászművész, amikor november 15-én este a Pannonhalmi Apátság templomában átvette az idei Szent Márton díjat.

Az alkotónak mintegy fél száz szobra díszlik köztereken, köztük nálunk, Mosonmagyaróváron több is. Országosan ismert az 1956.október 26-ai sortűz áldozatainak emlékére készített monumentális alkotása a Golgota (1991).

Az elismeréshez szívből gratulálok!

Ugyanakkor egy jubileumról is írok, mely szintén az ő nevéhez fűződik.
Ugyanis Rieger Tibor alkotása a Hegyeshalom, Szigethy Attila téren található Memento, mely húsz évvel ezelőtt , 1993-ban készült.
Az emlékmű kőtábla felirata, több történelmi esemény áldozatainak állít emléket. Ezek: az I. és II. világháború, a kitelepítés és 1956. A kőtáblától kövezett út vezet a mészkőből faragott férfi fejhez, mely az elhunyt hősöket szimbolizálja.

Az alkotásról kivételesen nem a saját képeimet töltöm fel, hanem a kozterkep.hu weboldalon találtakat, a Hegyeshalom c. mappába.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyen kollégium a pártiskola helyén
  2013-11-21 04:26:10, csütörtök
 
  A győri pártiskola (volt Pénzügyi Palota) épületéről most folynak a tárgyalások, hogy a jövőben hivatalok, vagy lakások kapjanak helyet benne. Arról van hát szó, hogy a gépesített konyhával, ebédlővel,hálókkal,mosdókkal felszerelt épületet átalakítsák, miközben a város három különböző pontján több mint 200 diákotthoni tanuló él már majd egy évtized óta, cseppet sem rózsás elhelyezési körülmények között. Szükségtelen,hogy a Kálvária utcai diákotthon nedves,gombás hálóira,nyomorúságos mosdóira, vagy a Káptalan dombi kollégium sötét odúira és szükségkonyhájára utaljak,eléggé közismertek városszerte.
Nem lehetne a pártiskola épületét kollégiumnak felhasználni? Erre egész berendezése alkalmassá teszi. Ideje, hogy a megye és város vezetősége a múlt hibáit helyrehozza ( még az egyetlen kollégiumi épületet, a Rákócziánumot is kiengedte kezéből).
Ideje, hogy a jövőben többet törődjön az ifjúsággal és az elhelyezési kérdés ne legyen újra és újra az, ami a múltban volt, a legkisebb ellenállás pontja más szervek számára.
Aztán annak is itt az ideje,hogy az Oktatásügyi Minisztérium felszámolja a baklövését, ugyanis 1953-ban pénzügyi nehézségekre hivatkozva, éppen a legjobb nevelési bázisokat, a kollégiumokat átadta a szakminisztériumoknak. Mennyivel más lenne a helyzet, ha a pártiskola az ifjúság egységes nevelési központjává válhatna. Diákotthoni tanulóink régóta várják ezt a lehetőséget.

Ami pedig a hivatalokat illeti, őszintén szólva, mi nem a hivatalok áttelepítését várjuk,hanem a bürokrácia leépítését. A lakásgondok akkor fognak csak igazán és véglegesen megoldódni. Itt hát az idő a cselekvésre és reméljük, hogy a megye és város vezetősége ezúttal nem engedi annak nézni az ifjúságot mint ezideig: a legkisebb ellenállási pontnak...

(Bajomi)

Megjelent a győri Hazánk,c. független politikai napilap
1956. november 20-ai , keddi számában.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Út a Szabadság felé
  2013-11-20 05:37:26, szerda
 
  Novemberi könyvajánlóm

Reisinger Attila: Száraz árok

Az osztrák határtól keskeny patak csordogál a falu felé. Sűrű bokrok,nagyra nőtt fák őrzik a sötéten csillogó víz nyugalmát,megszűrik a fényt, és eltakarják a szürke gém lomha röptét.
'56 novemberében nem folyt még víz a magas töltések között. A kiszáradt meder út volt, mely a Szabadság felé vezetett. A szabadságvágy túlélte a forradalmat;ezrek és ezrek menekültek a csikorgó lánctalpak elől. Férfiak,nők,egész családok gyalogoltak a fagytól dermedt sárban, belefeketülve a sorba,mely éjjel-nappal kígyózott a határig,ahol már párává foszlik az erdő és belevész a homályba.
A régi patakmeder a Lajta csatornájává változott; de a hegyeshalmiak ma is csak úgy hívják: Száraz árok ...

( Littera Nova Kiadó,2008)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyv az '56- os hagyományőrzőkről
  2013-11-19 04:58:15, kedd
 
  Könyv készül a POFOSZ '56-os hagyományőrző tagozata tízéves jubileuma alkalmából.
A mosonmagyaróvári '56- os hagyományok bemutatására engem kértek fel.
Szép, nagy feladat. Örülök neki.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurkovics Tibor emlékére
  2013-11-18 04:45:52, hétfő
 
  Gyurkovics Tibor emlékére vers - és prózamondóversenyt is hirdetett a Hansági Múzeum,
felső tagozatos és középiskolás tanulók részére.
Jelentkezési lap letölthető a www.hansagimuzeum.hu weboldalról.
A szavalóverseny időpontja: 2013.december 17. kedd 14 óra,
Helyszín: Cselley Ház, Fő u.19.

Én ezt a verset választanám:

Gyurkovics Tibor

SRÁC, 56

Leteríthetnek sortüzek
nem ölik meg a szívedet
lyukas zászlódat lengeted

Szemhéjad égre forduló
rései közt a szemgolyó
gömbjét betemeti a hó

Bevörösül a kockakő
ez a nyíltszíni temető
mindenki látja: ő az ő

Géppisztolyt tart U alakú
tenyerén fején koszorú
csüng tizenötéves fiú

A labda mint hamar megúnt
gyerekkor végleg elgurult
mögötte elmarad a grund

Nevet nevet kis ráncai
közül kiálló fogai
csak most kezdenek látszani

Akit a golyó eltalál
maroknyi haja összeáll
mint a halál

Fejét az égre fölveti
már nincsenek emlékei
az Isten sem dédelgeti

Bazaltvirág betonvirág
már nem beszél már nem kiált
lelőtték mint a banditát

Ó jaj nekünk és jaj neki
az anyja sem kell már neki
kis mennyei sehonnai

Leteríthetnek sortüzek
nem ölték meg a szívedet
lyukas zászlódat lengeted.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956 hangjai a Magyar Rádióban
  2013-11-17 07:11:04, vasárnap
 
  Napról napra nyomon követhetjük a forradalmi eseményeket az MR Archívumában őrzött hangdokumentumok segítségével. Ismerje meg, hogyan tudósított akkor a Rádió a forradalom eseményeiről. Hallgassa meg a korabeli tudósításokat, híreket, a különböző munkáscsoportok felhívásait és nyilatkozatait, Nagy Imre és Gerő Ernő rádióbeszédeit. Kövesse a forradalom eseményeit napról napra az eredeti hangfelvételek segítségével!

Forrás: http://www.radio.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=82& amp;Itemid=131



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Üres padok a megyei iskolákban
  2013-11-16 06:58:33, szombat
 
  A november 9-ei bejegyzésemben írtam arról, hogy az interneten is elérhető már a győri Hazánk című '56-os napilap,mely a forradalom idején huszonhét lapszámot ért meg. Valamennyit végigolvastam és kijegyzeteltem azokat a korabeli híreket, melyek az ifjúsággal, a családokkal, az oktatás helyzetével foglalkoztak. Az 1956. november 4-e és december 8-a között megjelent napilap novemberi számaiban ilyen címekkel találkoztam:
Üres padok a megyei iskolákban, Megszűnt a soproni egyetem széttagoltsága, Legyen kollégium a pártiskola helyén, Segítsük a budapesti gyermekeket, A Magyar Vöröskereszt is bekapcsolódott az elveszett gyermekek felkutatásába, Elveszett és sebesült szabadságharcosok gyermekeinek üdültetése, A Vöröskereszt a Győrből elmenekült gyermekekért, Mi lesz veled emberke?, Jegyzék az elmenekült fiatalok hazatelepítéséről.

A november 16-ai számban jelent meg az Üres padok a megyei iskolákban című írás:

,, A Megyei Tanács tegnapi végrehajtó bizottsági ülésén beszámoló hangzott el a város és a megye oktatási helyzetéről. Az iskolák nagy része tüzelő hiánnyal küzd. Ennek egyrészt az okai az iskolák vezetői, akik a nyár folyamán tárolási nehézségekre hivatkozva ne szerezték be a tüzelőt.
Az iskolák látogatottsága egyébként nem kielégítő. Legjobb a helyzet Győrött. Itt a tanulók 80-90 százaléka megjelenik az oktatáson. Legriasztóbb képet mutat Sopron. A tanulóknak mindössze 40 százaléka vesz részt az órákon. Hozzávetőleges számítások szerint 1200 általános- és középiskolai tanuló távozott Nyugatra. A tanulókkal együtt 55 nevelő is elhagyta a várost.
A megye járásaiban általában 60-75 százalék az iskolák hallgatóinak száma. A kapuvári járásban azonban csak 30-40 százalék.
Kapuvárott egyébként egy felelőtlen elem,aki magát munkástanács küldöttének nevezte,arra biztatta a pedagógusokat,hogy ne tanítsanak,hanem csatlakozzanak az általános sztrájkhoz. A pedagógusok visszautasították a provokációt."



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar nép '56-os " Miatyánk" - ja
  2013-11-15 04:22:28, péntek
 
  Október 23. a címe annak a könyvnek, amire nemrég leltem egy könyvesboltban. Azt olvasom benne, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozat hetedik része, a szöveget válogatta, a kötetet szerkesztette, az előszót és a jegyzeteket írta Szigethy Gábor. 2012- ben jelent meg. A hátlapján találom a korábbi témákban megjelent köteteket: Magyar írók: A régi ház, Magyar hősök: Benyovszky Móric, Magyar tájak: Balaton és környéke részletes kalauza, Magyar mesék: Csudaszarvas, Magyar ízek: A vendéglátás művészete, Magyar ritkaságok: A madarak hasznáról és káráról és amiről én most írok a Magyar ünnepek: Október 23.
A kivitelezése különösen minőségi. Antikva betűtípussal, premium cream papírra szedett, keménytáblás kötésű. Az ára mindösszesen kétezer-ötszáz forint volt a négyszáztíz oldalas antológiának. A könyv időrendben mutatja be a forradalom eseményeit : A forradalom órái, A remény napjai, Halottak napja, Nemzeti gyásznap, Karácsony,1956, A megtorlás évei, A feltámadás ünnepe, mindez képben, versben, prózai szövegben elbeszélve.
A Nemzeti gyásznap fejezetben ismertem meg és olvastam először, A magyar nép '56-os ,, Miatyánk" - ját.

Miatyánk, Hruscsov, ki vagy a Kremlben,
Átkoztassék meg a Te neved,
Múljon el a Te országod,
Szűnjön meg a Te akaratod,
Miképpen Oroszországban,
Úgy itt a földön is.
A mi mindennapi kenyerünket
Hagyd meg nekünk ma,
És bocsásd el a mi foglyainkat,
Miképpen mi is elbocsájtjuk a ruszkikat,
Akik ellenünk vétettek.
És ne vígy minket Szibériába,
De szabadíts meg minket az orosztól.
Mert Tiéd az ország,
De nem örökké.
Ámen.

A könyvről képet az Október 23. c. mappában találni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szigethy Attila, a felelős kiadó
  2013-11-14 05:55:05, csütörtök
 
  Különböző netes felületeken található életrajzleírások egyike sem említi, hogy Szigethy Attila, a győri Hazánk című napilap felelős kiadója is volt.

Mindegyik írja, hogy október 31-én a megalakult Dunántúli Nemzeti Tanács elnökévé választják, hogy

november 4-e után néhány napig bujkált, majd visszatért Győrbe, ahol igyekezett megakadályozni a forradalom vezetőinek letartóztatását.

A győri Hazánk c. politikai napilap 1956. november 14-ei számában találtam egy rövid hírt, mely vele kapcsolatos, s szerintem nem lényegtelen, hisz rávilágít arra, hogy mennyire felelősségteljes ember volt politikusként és lapkiadóként a szovjet hadsereg bevonulása után is.



Szigethy Attila Győrött

Tegnap délelőtt Kapuvárról Győrbe érkezett Szigethy Attila országgyűlési képviselő, lapunk felelős kiadója.
A délutáni órákban hosszas megbeszélést folytatott a Hazánk szerkesztőségében a jelenlegi helyzetről, a súlyos helyzetből való kibontakozás módozatairól és a lap munkájáról.
Ma délelőtt meglátogatja a Vagongyárat, beszélget a munkásokkal és a munkástanács tagjaival.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 3478
  • e Hónap: 3940
  • e Év: 25993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.