Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Túrmezei Erzsébet: Ünnep után
  2013-05-19 23:46:29, vasárnap
 
  PÜNKÖSD UTÁN
Túrmezei Erzsébet

Pünkösdig hallgattak. Vártak. Hallgattak.
Szívükben szunnyadt a húsvéti hír.
Nem mentek vele. Egy helyben maradtak.
Aztán pünkösd lett, és ütött az óra.
Zendült a szó: Lélek volt és erő.

És háromezren állottak
egyetlen prédikációra.
És egyház született.
Ma is megmozdul ezer és ezer szív
hogyha a szó Lélektől ihletett.
Lélektelen mennyit beszéltünk már mi...
Tanuljunk csendben a Lélekre várni.
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Jöjj Szentlélek
  2013-05-19 01:09:17, vasárnap
 
 


Jöjj Szentlélek

Jöjj Szentlélek, mennyekből,
Hószín galamb Istentől,
Áldott égi szeretet,
Töltsd be árva szívemet!

Ó, Szentlélek, drága fény,
Téged bírni vágylak én!
Jöjj, foglalj el teljesen
E csodás szép ünnepen!

Szép tavasznak reggelén
Tündököljön hit, remény:
Hogy te ápolsz engemet,
S mennybe viszed lelkemet!
Somogyi Imre
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Túrmezei Erzsébet - Pünkösd után
  2013-05-18 22:56:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Hőségben mindenkinek lemegy a vérnyomása
  2013-05-18 20:08:18, szombat
 
  A hőségben kitágulnak az erek, lemegy a vérnyomás, és a nagy folyadékvesztés miatt besűrűsödik a vér, ami vérrögképződéshez vezethet. Mit együnk, hogy elkerüljük a hőség miatti szívritmuszavart?

AJÁNLAT
A hőség idején ajánlott legalább egy literrel többet inni
Új ajánlás a gyermekek folyadékpótlására a hőségben
Nem tanácsos a klímát 28 Celsius fok alá tekerni a hőségben
Szervezetünket komolyan megterheli a hőség - alkalmazkodjunk!

"A hőségben az erek kitágulnak, és a szív fokozott munkavégzésre kényszerül. Az erek kitágulása a vérnyomás csökkenésével jár. A fokozott verejtékezés pedig a vér besűrűsödését, és ezáltal a vérrögképződés kockázatának növekedését eredményezi" - mondja dr. Czuriga István, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke.

A hőségben az egészségesek és a magas vérnyomással küzdők vérnyomása is csökken. Ez szédüléssel, szélsőséges esetben akár ájulással is járhat. "Az ellenszer azonban egészségesek esetében sem a fokozott kávéfogyasztás. A kávé mellett kerüljük ilyenkor a nagy cukortartalmú italokat is, valamint az alkoholt is" - mondja a kardiológus. A koffein és az alkohol ugyanis vízhajtó hatásúak, azaz növelik a veséken keresztüláramló vér mennyiségét , és lassítják az életfontosságú sók felszívódását.

"A magas vérnyomással küzdők esetében a kánikulában ajánlott lehet a gyógyszeradag csökkentése, ám ez mindig az orvossal egyeztetve történjen" - mondja dr. Czuriga István.

A hőségben a vér besűrűsödhet

A szervezet a hőség ellen fokozott verejtékezéssel védekezik, ami a szervezet teljes folyadékháztartását érinti. A fokozott folyadékvesztés a vér besűrűsödésével jár, ami elősegíti a vérrögképződést, a vérrögök pedig az ereket elzárva szívinfarktushoz, stroke-hoz, embóliához vezethetnek. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek az erei már eleve meszesek, mivel egy rugalmatlanabb falú artériát már egy kisebb vérrög is elzárhat. Ezért különösen figyeljünk hőség idején a folyadékpótlásra, és figyelmeztessük rá szív- és érrendszeri betegségben szenvedő ismerőseinket, valamint az időseket. A szomjúságérzet ugyanis a korral csökken, így a gyerekek mellett az időseknél is fokozott a kiszáradás kockázata.

"A hőségben napi 2-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Azok, akik hajlamosak az ödémásodásra, vízesedésre azaz szívük nem tökéletesen működik, azoknak napi 1,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, azaz óránként egy deciliter folyadék. Ily módon ők is elkerülhetik a kiszáradást" - mondja dr. Czuriga István.

A krónikus dehidratáltság első jelei a fáradtság, a szédülés és akoncentrálóképesség csökkenése - ha ezt észleljük magunkon, egy újabb kávé helyett inkább igyunk meg egy nagy pohár vizet.

A sóvesztés miatt szívritmuszavarok alakulhatnak ki

"Verejtékezéssel nemcsak folyadékot vesztünk, hanem létfontosságú sókat, úgynevezett elektrolitokat is: többek között káliumot, nátriumot és magnéziumot. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél e sók hiánya, különösen a magnéziumé és a káliumé, szívritmuszavarokhoz vezethet" - mondja a kardiológus.

Ezért a hőségben figyelni kell e sók pótlására is az ásványvizeken vagy az ételeken keresztül. Kiemelkedően magas a káliumtartalma a diónak, a mandulának, a banánnak, de a most érő gyümölcsökben (cseresznyében, meggyben, sárgabarackban, málnában) is megtalálható. Magnéziumban gazdagok a leveles zöldségek, az olajos magvak, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A legjobb memóriaserkentő ételek
  2013-05-18 19:50:43, szombat
 
  A legjobb memóriaserkentő ételek

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani.

AJÁNLAT
Egy marék dió kell naponta a férfiaknak
Diót, mandulát, repceolajat javasolnak az új európai táplálkozási irányelvek
Adjunk egy esélyt a mángoldnak!
Csokival együtt érdemes almát enni

Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban vág: könnyebben oldunk meg memóriafeladatokat, és hatékonyabban megy a gondolkodás is. Bizonyos tápanyagok célzottan az agyi folyamatokat erősítik, persze ezek fogyasztása önmagában nem elegendő: az is fontos, hogy az étrend egészét milyen összetevők alkotják.

A telített zsírsavakban gazdag étrend például károsíthatja a szervezet energiafelhasználását szabályozó idegsejteket, és befolyásolhatja az étvágyat. Több kutatás igazolta továbbá, hogy a szellemi teljesítmény szempontjából nem mindegy, mit mikor eszünk: a jól összeállított reggeli például jelentősen javíthatja a koncentrációt és a memóriát, ami egy reggeli értekezlet vagy gyermekeknél egy iskolai dolgozat, feleltetés esetén komoly segítséget jelenthet.

Spenót, avokádó, fokhagyma

Számos egyéb jó tulajdonsága mellett a spenót a benne található luteinnek köszönhetően hatékonyan véd a szellemi hanyatlás ellen is. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a sok spenótot és más leveles zöldséget fogyasztó emberek sokkal kisebb mértékben szenvednek a szellemi hanyatlástól, mint azok, akik mellőzik e zöldségféléket az étrendjükből.

Az avokádó igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek az agyi erek egészségét javítják és serkentik az agy vérkeringését. Ugyanilyen hatású az olcsóbban beszerezhető cékla is. A fokhagyma pedig csodafegyver, segít megelőzni az agydaganatok bizonyos típusait: a benne található szerves kénvegyületek ugyanis képesek elpusztítani a rosszindulatú glioblasztoma tumorsejteket.

Étcsokoládé, kávé, bogyós gyümölcsök

Vizsgák, dolgozatok előtt sokan esznek csokoládét, nem véletlenül: az étcsokoládéban lévő antioxidánsok és flavonoidok egyéb kedvező tulajdonságaik mellett javítják az agy vérkeringését, és az étcsokoládéban lévő koffein is fontos szerepet játszik a szellemi frissesség fenntartásában. Szintén koffeintartalma miatt serkenti az agyműködést a kávé.

A bogyós gyümölcsökről már régóta tudjuk, hogy az agyműködés szempontjából is fontosak, nemrégiben pedig arra is fény derült, hogy az ilyen gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper fogyasztása lassítja a középkorú nők agyában a memória és koncentráció hanyatlását.

Az agyműködés szempontjából különösen jótékony hatású a telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj, amely lassítja az agy öregedését. Célszerű továbbá minél több omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat (szardíniát, lazacot) is fogyasztani, mivel utóbbiak csökkentik az elbutulás kockázatát és javítják a memóriát.

A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége. Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Földünk legkülönlegesebb természeti csodái
  2013-05-18 18:34:11, szombat
 
 

Földünk legkülönlegesebb természeti csodái
katt a linkre.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet csodái  
Szentlélek, szállj alá
  2013-05-17 23:11:42, péntek
 
  Szentlélek, szállj alá

Szent Lélek szállj alá:
erő, kincs, égi fény...
A világ oly gazdag,
és mégis oly szegény!
Hatalmasoknak, kik
vezetik a népet,
s fegyver van kezükben,
adj nagy bölcsességet.
Ûzz el szívekből
vad haragot, sértést,
népek s egyesek közt
teremts egyetértést.
Annyi még az önzés,
a gyûlölet: - vedd el!
tölts be minden szívet
emberszeretettel.
Krisztus indulatját
vidd a földre szerte,
Te uralkodj bennünk
békességnek Lelke.
Élni vágyunk, mégis
veszni készül minden,
mentsd meg a világot
Szentlélek Úr Isten!

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Pünkösdi lélek
  2013-05-17 23:00:34, péntek
 
  PÜNKÖSDI LÉLEK

Szárnyaljon bennem ének:
Legyek pünkösdi lélek.
A nemesben, a jóban
örömmel munkálkodjam.
S a célom itt a földön
az Isten felé törjön.
Mértéken túli mérték,
szépségen túli szépség:
a szeretet csodája

üssön át, mint a dárda
s hevítsen, lelkesítsen.
Éljek reményben s hitben,
s a fénylő igazságnak
igaz ösvényén járjak
s mindig ihletben égjek.
Jöjj el, jöjj el, Szentlélek!

Ölbey Irén
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Pünkösd
  2013-05-17 22:42:06, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Csak olyanokat lehet szenvedésnek kitenni,
  2013-05-14 18:57:36, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 555
  • e Hét: 1851
  • e Hónap: 8107
  • e Év: 67256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.