Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/80 oldal   Bejegyzések száma: 791 
A varázskristály
  2013-05-31 16:21:23, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
A tél angyala
  2013-05-31 16:20:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
A csontritkulás megelőzése
  2013-05-31 12:53:55, péntek
 
  Nincsenek tiltott ételek - a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!

A valamely betegség miatt javasolt diéta általában senkit nem tölt el boldogsággal, hiszen ki szeretne lemondani kedvenc falatkáinak bármelyikéről is? Ha azonban csontritkulás megelőzésére szeretnéd a tudatos étkezést bevetni, akkor szinte semmiről sem kell lemondanod. A csontok minőségének és mennyiségének megőrzéséhez elsősorban több kalciumra van szükséged, ami, valljuk be, a cukorbetegek diétájával szemben gyerekjáték.

Legjobb, ha minden életkorban 40% gabonát, 35% főzelékfélét, 20% tejterméket és húst fogyasztasz, és csupán 5%-ot tesz ki a zsír és a cukor. Emellett fontos, hogy változatosan étkezz, kevés zsírt és sót fogyassz, az édességet pedig kerüld. Érdemes ügyelni arra, hogy naponta többször egyél keveset, és ne egy-két alkalommal sokat.

Ettől a rendszertől - csontjaink érdekében - 40 év felett már érdemes kicsit eltérni, ha pedig csontritkulást állapítottak meg, akkor mindenképpen fokozottan kell figyelni arra, hogy több kalciumot juttass a szervezetedbe.

Fogyassz sok kalciumot!

E célra legalkalmasabbak a tejtermékek. Ötvenen túl naponta legalább 1000 mg kalciumra van szüksége a szervezetnek. Ha pedig csontritkulásban szenvedsz, 1200-1500 mg-ot fogyassz.

Összevetésképpen: két bögre tejben 600 mg kalcium van, vagyis ez önmagában fedezi a napi szükséglet felét. Ha a gyomrod nem bírja a tejet, naponta egyél meg egy szelet kenyeret, vagy zsemlét egy kis sajttal, valamint egy joghurtot és egy banánt. Ez így együtt már a kalciumszükségleted nagyobb részét biztosítja.

Nem elegendő, ha csupán a kalciumbevitelre figyelsz, hiszen vannak anyagok, amelyek segítik a felszívódást és a csontokba való beépülést, míg más vegyületek kifejezetten gátolják. Ezért ideálisak a tejtermékek, mert ezekben felszívódást segítő vitaminok, anyagok találhatóak, például D- és A-vitamin, laktóz, magnézium. Ezzel szemben hiába rendkívül magas a spenót kalciumtartalma, a növényben található olyan anyag, amely annyira megköti a kalciumot, hogy jó, ha az elfogyasztott mennyiség 5 %-a hasznosul.

A kalcium felszívódását és beépülését segítő anyagok:
D-vitamin: máj, tojás, tej, halolaj.
A-vitamin: sütőtök, tej, fűszerpaprika, tojás, vaj, sárgarépa.
C-vitamin: savanyú káposzta, gyümölcs.
K-vitamin: brokkoli, saláta, káposzta, paradicsom, tej.
A tejben és tejtermékekben található tejcukor és kazein.
Állati fehérjék.
Ásványi anyagok és nyomelemek (fluor): halak, tea, ásványvizek.
Magnézium, mangán, réz: dió, zöldborsó.

A kalcium hasznosulását gátló anyagok:
Túl sok fehérje és zsiradék
Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein, tein (kávé, tea).
Egyes növényekben található elemek: sóska, spenót, mangold, rebarbara, korpa, hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű termékek.
Az ételek túlzott mértékű sózása.
Alkoholfogyasztás, dohányzás.
Mozgásszegény életmód.
Egyes gyógyszerek: gyomorsav közömbösítők, antibiotikumok.
Hazai viszonyok

Nálunk, Magyarországon különösen hangsúlyos, hogy a kalciumfogyasztás fontossága megfelelő publicitást nyerjen, hiszen átlagosan 32 százalékkal kevesebb kalciumot veszünk magunkhoz a javasoltnál. Ennek egyik oka az alacsony tejtermék-fogyasztás, ami a 90-es években ugyan megduplázódott a korábbi évtizedhez képest, de még most sem éri el a javasolt, minimum 15 liter/fő/év átlagot. A kalciumvevitel ugyanakkor nem feltétlenül a tejfogyasztásra korlátozódik, ma már számos olyan termék, amely - például pezsgőtabletta formájában - hozzásegít minket az egészséghez nélkülözhetetlen mennyiségű ásványi anyaghoz. A tudatos táplálkozás, illetve a kalciumbevitel megfelelő szinten tartása fontos az egészséges csontozathoz, a mozgásban gazdag, fájdalommentes időskor eléréséhez.
Forrás: otvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Szuperötletek az erős csontokért
  2013-05-31 12:05:56, péntek
 
  Ha fantáziadúsan variálod a magas vitamintartalmú és főleg kalciumban gazdag konyhai alapanyagokat, megelőzheted a csontritkulást!

Kalciumra szükségünk van a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez, a normál véralvadáshoz és izomműködéshez. A kalcium hozzájárul a normál sejtműködés fenntartásához is. A D-vitamin részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában és hasznosulásában, a vérplazma kalcium-egyensúlyának megőrzésében, a normál sejtosztódásban.

A kalcium a szervezet nélkülözhetetlen tápanyaga, amely a normálisan működő csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges. A testünk a kalciumot csak kívülről tudja felvenni. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi ezt az ásványi anyagot kivonni a csontokból.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal, élelmiszerekkel elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezeted, hogy a csontjaid egészséges állapotát megőrizhesd.

Kalciumban gazdag alapanyagok

A csontok védelmét szolgálják a kalciumban gazdag táplálékok. Kalcium nemcsak a tejben és a tejtermékekben található, hanem egyéb konyhai alapanyagokban is:

olajos magvakban (mák, dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia),
különféle zöld és leveles zöldségekben (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, cukorborsó, articsóka, mángold, édeskömény),
a káposztafélékben, a savanyú káposztában,
a halakban (tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia),
illetve a tojássárgájában.
Így fantáziadúsan variálhatod a csontvédő hatású ennivalókat. Ha például rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket. Az alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatod, szórhatod a salátákra, köretekre, de adhatod rakott, töltött ételekhez is. Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket, sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted. A salátákat, köreteket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával. Rágcsálnivalónak két étkezés között válaszd a mandulát és diót szárított gyümölcsökkel, így kalciumban dús, finom csemegét kapsz. Az édességet gazdagítsd joghurttal, friss gyümölcsökkel! A máknak és a diónak is magas a kalciumtartalma, így a velük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) szintén jó lehetőséget kínálnak a kalcium bevitelére. Ezenkívül az ásványvizek között is találsz olyanokat, amelyek sok kalciumot tartalmaznak. Válogass könnyen elkészíthető receptjeinkből!

Rakott zöldségek

Hozzávalók:

50 g vaj
50 g liszt
6 dl tej
200 g reszelt sajt
1 fej, rózsáira szedett brokkoli
1 fej, rózsáira szedett karfiol
200 g mirelit zöldborsó
egy kevés metélőhagyma
Elkészítés: Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1 percig. Fokozatosan add hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytasd a keverést, amíg krémes mártást nem kapsz. Vedd le a főzőlapról, majd keverd hozzá a reszelt sajt nagyobbik részét, egy kevés sajtot tegyél félre a szóráshoz.

Néhány perc alatt főzd meg a brokkoli és a karfiol rózsáit, majd add hozzá a zöldborsót, és főzd még 1 percig. A zöldségeket szűrőben csöpögtesd le, majd keverd hozzá a mártást és a metélőhagymát. A keveréket tedd át hőálló tálba, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Bármilyen egyéb, kalciumban gazdag zöldségekből is készítheted.

Mozzarellás görög saláta

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta
1 db paprika
1 db kígyóuborka
20 dkg koktélparadicsom
1 kis üveg magozott olajbogyó
15 dkg feta sajt
1 zacskó (10dkg) mini mozarellagolyó
bors

0,5 dl olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket mosd meg, aprítsd fel. A feta sajtot vágd kockákra, a mini mozarellagolyókat szűrd le. Az olajbogyót is szűrd és öblítsd le. A hozzávalókat tedd egy mélyebb tálba, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. Alaposan forgasd össze, tedd a hűtőbe 1-2 órára, majd tálalhatod.

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej

Hozzávalók:

1 l tej
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
2 evőkanál méz - ízlés szerint lehet több is
némi vaníliakivonat
Elkészítés: A tejet forrald fel a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben keverd hozzá a mézet, ízlés szerint. Szűrd át, hogy igazán krémes finom italt kapj, és máris fogyaszthatod. Ha szereted inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, a szűrést hagyd ki, úgy is nagyon finom.
Forrás:otvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A trombozisról
  2013-05-31 11:53:10, péntek
 
 






A szerzett trombózis nem kevésbé veszélyes, mint a családi kórtörténetből kikövetkeztethető, öröklött vérrögképződési rendellenesség.

Számos külső tényező vezethet a vér rögösödéséhez, különösen ha öröklött hajlam is húzódik a háttérben. Aki begipszelt lábbal fekszik otthon egy síbaleset után, okkal hiheti, hogy a nehezét - az esés előidézte sokkot, a törés fájdalmát - már maga mögött hagyta, és legtöbbször nem is gondol arra, hogy a folyamatos fekvés egy sokkal veszélyesebb betegség előszobája lehet.
A babáját önfeledten szoptató kismamának vélhetően eszébe sem jut, hogy a szülést követő gyermekágyas időszak fokozottan hajlamosít trombózisra, így gyanús tünettel, például lábdagadással érdemes azonnal felkeresni a szakorvost.
A változókorba lépő nőknek valóságos megváltás, ha nincsenek hőhullámaik, és kevésbé fáradékonyak. Sokan döntenek hormonpótló terápia mellett, de ilyenkor mindig számításba kell venni a beteg fogékonyságát a vérrögképződésre.

Daganatos betegségek és trombózis:

Kevesen tudják, hogy bizonyos daganatos betegségek is hajlamossá tesznek a fokozott véralvadásra. A daganatos betegségekhez társuló trombózis eredete nem teljesen tisztázott, részben maga a daganatos sejt, részben az általa termelt anyagok járulnak hozzá a trombózis kialakulásához. Ám nem minden daganatos beteget kell véralvadásgátló-kezelésben részesíteni. Nem minden daganat okoz egyformán trombózist, és van, ahol a véralvadásgátló-kezelés indokolatlan, ezért is szükséges a trombózishoz értő szakorvos véleményét kikérni. Ha azonban egy betegnek váratlanul trombózisa lett, és a kórtörténet felveti a gyanút, daganatot is keresni kell a betegben - figyelmeztet dr. Király Viktória labororvos.

Meglepő okok a trombózishajlam mögött:

A trombózishajlamot felerősítheti és a betegséget kiválthatja még a hormonális fogamzásgátló szedése és egyéb külső okok is. Ezért egyoldali lábdagadással, lilás-vörösen elszíneződött, fájdalmas alsó végtaggal orvoshoz kell fordulni. Megkerülhetetlen a trombózishajlam kivizsgálása a többszörös vetéléseket vagy koraszülést elszenvedett nők számára, és azoknak az anyáknak, akik időre született, fejlődésben visszamaradott vagy halva született magzatot hoztak világra, az egyéb okok kizárása után. Az immunrendszer rendellenes működése is okozhat trombózist, amikor antitestek jelennek meg a vérben fertőzések, gyulladások, daganatok, valamint gyógyszerek és drogok hatására.

Okok és kezelési lehetőségek:

A trombózis okának kivizsgálásához a beteg kórtörténete, fizikális vizsgálata mellett laboratóriumi és képalkotó (pl. ultrahang-, CT-) vizsgálatok is szükségesek lehetnek - mutat rá a népbetegség felderítésének összetettségére dr. Király Viktória. De minden esetben lehet segíteni, még akkor is, ha a panaszok eredendő oka homályban marad. A trombofília laboratóriumi kivizsgálása a véralvadási tesztekből, immunológiai vizsgálatokból, valamint genetikai vizsgálatokból áll - magyarázza a doktornő. Ez utóbbiakra azért van szükség - különösen fiataloknál -, hogy az esetleges örökletes hajlamosító tényezőkre is fény derüljön. A laboratóriumi eredmények segítik a gyógyítót a megfelelő kezelés megválasztásában. Ha lehetséges, a kiváltó okot - pl. a hormonpótlást, tablettás fogamzásgátlást - megszüntetik. A teszteredmények ismeretében lehet eldönteni, hogy a beteg milyen gyógyszert kapjon, és a közvetlen veszély elmúltával meddig szedje azt. Ma már léteznek biztonságos, jól beállítható gyógyszerek, amelyek hosszú távon is jól illeszthetők a mindennapi élet körülményeihez, teszi hozzá a szakember. Hasonlóképpen fontosak az életmódtanácsok a vér besűrűsödésének kivédésére.
Forrás :otvenentul
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tenger lánya
  2013-05-31 08:02:07, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
A három grácia
  2013-05-31 08:00:43, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Az évszakok tündértáncosa
  2013-05-31 06:58:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Az Északi sarok hercegnője
  2013-05-31 06:57:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Sárkánybűvölő
  2013-05-31 06:56:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
     2/80 oldal   Bejegyzések száma: 791 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 791 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 7394
  • e Hónap: 38880
  • e Év: 243581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.