Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/63 oldal   Bejegyzések száma: 629 
Harckészültségben az orosz légierő! “…honfitársa
  2014-02-27 19:40:28, csütörtök
 
  Harckészültségben az orosz légierő! “...honfitársai érdekeinek védelmét a világban, és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok megsértésére"

Posted on 2014/02/27 Szerző: Admin
Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit Oroszország nyugati határain a korábban elrendelt gyakorlat keretében - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében. A vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben a határ menti területen. Az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il-78-as üzemanyag-feltöltő gépekről - derült ki a csütörtöki közleményből.

Eközben az orosz külügyminisztérium azt közölte: megalkuvás nélkül védik “az orosz honfitársak" érdekeit. Az állásfoglalás néhány órával azután került fel az orosz külügy Twitter-oldalára, hogy hajnalban a Krím félszigeti Szimferopolban orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét.

A podrobnosti.ua hírportál beszámolt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra húsz perckor történt az épület elfoglalása. A mintegy harminc fős csapat gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdték az épület bejáratait. Gyorsan behatoltak, majd lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg. A fegyveresek egyenruháikon az orosz érdemrendeken használt, fekete-narancs színű úgynevezett György-szalagot viselnek.
Szerdán Szimferopolban ö...
Újságírók szemtanúktól, a parlamentnél egész éjszaka tüntető orosz-párti megmozdulás résztvevőitől úgy értesültek, hogy a teljes menetfelszerelésben érkező csoport előzőleg a földre parancsolták az épület előtti tüntetőket.
Orosz zászló a Krimi Autonóm Köztársaság Parlamentjének tetején
Egy szimferopoli szemtanú elmondta, az akció részvevőitől arra kérdésre, hogy kicsodák, azt a választ kapta, hogy oroszok. Hozzátette, hogy a támadók jól fel voltak fegyverezve, mint a filmekben a tengerészgyalogosok.
Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy" Ukrajnában nagymértékben megsértik az emberi jogokat". A bejegyzés szerint “az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban, és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok megsértésére".

http://balrad.wordpress.com/2014/02/27/harckeszultsegben-az-orosz-legiero-honfita rsai-erdekeinek-vedelmet-a-vilagban-es-kemenyen-megalkuvas-nelkul-fog-reagalni-az ok-megsertesere/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csoda: Timosenko hirtelen meggyógyult
  2014-02-27 19:20:28, csütörtök
 
  Csoda: Timosenko hirtelen meggyógyult

Külföld
|
2014.02.26. 15:39


A fél világ tátott szájjal ámul a betegsége miatt tolószékhez kötött Julija Timosenko csodálatos gyógyulásán, aki az USA kijevi nagykövetségén felkelt és járt...

A minap Júlia Timosenko az amerikai nagykövetségen vendégeskedett, ahol többek között Jeffrey Payette nagykövettel és Jan Tadeusz Tombińskivel, az Európai Unió ukrajnai képviseletének a vezetőjével folytatott tárgyalásokat. A találkozó végén a hátpanaszokkal küzdő ukrán vaslady minden segítség nélkül felállt a székéből, és mosolyogva pózolt vendéglátói társaságában a kamerák előtt.

Agnetta Kevsegi magyar származású, Grúziában élő ismert manuálterapeuta a képek láttán azt írta közösségi oldalán, hogy lám, feleslegessé vált a csontkovácsok munkássága. A betegeknek ezentúl elegendő lesz elzarándokolniuk az Egyesült Államok legközelebbi konzulátusára, ahonnan gyógyultan távozhatnak.

A tévéképernyőkön keresztül az egész világ tanúja lehetett, amikor a börtönéből szabadult volt ukrán miniszterelnököt a kijevi repülőtéren két embernek kellett felsegítenie a kerekesszékéből, hogy állva köszönthesse az őt üdvözlő sokaságot. A Függetlenség terén álló színpadon pedig már meg sem próbált talpra állni, és ülve szólt az ünneplő tömeghez.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r3Kv9YgRzf4

http://www.hir24.hu/kulfold/2014/02/26/csoda-timosenko-hirtelen-meggyogyult/


*******************************

ÉSEZÍGYHOGY!!!???

A betegeknek ezentúl elegendő lesz elzarándokolniuk az Egyesült Államok legközelebbi konzulátusára, ahonnan gyógyultan távozhatnak

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az új megemlékezési műfaj: a holorap! - A kormány 25 mil
  2014-02-27 19:04:54, csütörtök
 
  : 2014-02-26. 18:57
Itt az új megemlékezési műfaj: a holorap! - A kormány 25 milliós támogatásával

25 millióért rappelnek Radnóti-verseket egy frissen alapított cég egynapos rendezvényén, amelyet a holokauszt-emlékév keretéből támogat a kormány. E cég egyik tulajdonosa pedig 150 millió forintból rendezhet háromnapos fesztivált Budapesten március végén.

A pályázatleadási határidő előtt négy nappal bejegyzett, 2013 októberében alapított, pécsi székhelyű U-Group Kft. a pályázati pénzt egynapos, ,,modern" Radnóti-program megrendezésére kapta. Ez a 25 millió forint egyébként akár egy kisebb irodalmi lap éves költségvetése is lehetne. A kormány.hu oldalon megjelent tájékoztatóban ez olvasható a programról: ,,A Radnóti Live egy olyan, Budapest központjában megrendezendő esemény, mely november 9-én, a Radnóti-emléknapon zajlana. A legmodernebb vizuális és zenei művészeti ágakat bevonva (animáció, graffiti, rap, hiphop) a fiatalság reflektálását mutatná be a holokausztra." (Ugyanez a cég ugyanabból a keretből további 11 millió forint támogatást is kapott, hogy Kenessey Gyula főszolgabírónak emlékhelyet állítson Sárbogárdon.)
A 2014-es holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezésekre a 1688/2013. (IX. 30.) kormányhatározat a ,,Civil Alap - 2014" keretében másfél milliárd forintot biztosított, ,,hogy az emlékévet a magyarországi zsidó közösségek, valamint a civil szféra bevonásával megismertessék a társadalommal, és segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a társadalmi aktivitást".
A 2013. november 15-i határidőig beérkezett pályázatokból az Országgyűlés L. Simon László vezette kulturális és sajtóbizottsága válogathatta ki, mely pályázatokat terjesztik föl a Miniszterelnöki Hivatalhoz. (De talán Rogán is lobbizott az ügyért, 2006-os cikkünk óta nem titok, hogy szeret fehérgyűlölő nigger rapperek "zenéjére" csápolni - a szerk.)
A Radnóti-esttel nyertes U-Group Kft. tulajdonosa az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány (IMA) és a campaign.hu Kft. (utóbbi tulajdonosa a U-Group ügyvezetője, Szőke Ádám Szabolcs és Vág András). Az IMA egy óbudai, Szőlő utcai kis panellakásba van bejegyezve. A civil szervezeteket nyilvántartó bírósági weboldal szerint az alapítvány célja, hogy elősegítse ,,a magyarországi és határon túli felsőoktatási médiában tevékenységet végzők szakmai munkájának fejlődését, továbbá a kábítószer-fogyasztás visszaszorításának elősegítése és az egészséges életmód népszerűsítése a felsőoktatási média segítségével" - olvasható a "Magyar" Narancs cikkében (akiket vagy az zavart, hogy nem az ő testvérük / haverjuk / hitközségük kapta meg ezt a pénzt, vagy már nekik is sok volt a holorap, azért írtak erről az esetről - mi inkább az előbbit valószínűsítjük).
A holobuli ötlete egyébként nem új keletű, a világhálón már évek óta terjed egy ilyen rendezvényre hívogató videó Housewitz (Tanzen Macht Frei) néven, de ezt valószínűleg nem fogják bemutatni a 25 millió forintos összejövetelen:

http://www.youtube.com/watch?v=qoVsw7bjZhw


(Kuruc.info)

További részletek: http://kuruc.info/r/56/124422/#ixzz2uXy0Cyk2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harckészültségbe helyezték a harci gépeket Oroszország nyuga
  2014-02-27 19:02:49, csütörtök
 
  2014-02-27. 10:15
Harckészültségbe helyezték a harci gépeket Oroszország nyugati határain

Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit Oroszország nyugati határain a korábban elrendelt gyakorlat keretében - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Korábban készültségbe helyezték az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is, azt követően, hogy orosz fegyveresek elfoglalták a Krímben a helyi parlament épületét - közölte Arszen Avakov ukrán ügyvezető belügyminiszter.
Az intézkedés, valamint az épület köré a rendfenntartók által vont kordon, célja, megakadályozni egy vérfürdőt a civil lakosság körében, továbbá azt, hogy az események fegyveres összecsapássá fajuljanak - jelezte a miniszter a Facebook közösségi portál oldalán.
"A provokátorok akcióba léptek" - írta, hozzátéve, hogy higgadtan kell viszonyulni a történtekhez.
(MTI)

További részletek: http://kuruc.info/r/1/124443/#ixzz2uXxSunYK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még sose volt ekkora az államadósság. Trükk volt csupán a cs
  2014-02-27 19:00:24, csütörtök
 
  Még sose volt ekkora az államadósság. Trükk volt csupán a csökkenés.


A januári órási ugrást követően februárban tovább hízott központi költségvetés bruttó adóssága, így az elérte a 22 934,8 milliárd forintot, ami újabb történelmi rekord - írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataira hivatkozva a Napi.hu.

Az MNB előzetes adatai szerint a teljes bruttó államadósság a GDP 79,0 százalékára csökkent a tavaly az utolsó negyedévben a szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról. Vagyis a hivatalos adatok szerint a államadósság csökkent - ezzel a kormány teljesítette a vele szemben támasztott hazai törvényi és uniós követelményeket.

De mint kiderült, ez trükk volt csupán a számokkal.

Januárban azonnal visszahízott a mutató, az ÁKK adatai szerint egyetlen hónap leforgása alatt 845,6 milliárd forinttal növelték az adósságot a megnövelt kibocsátással. A januárban beállított 22 844,2 milliárd forintos érték is már történelmi rekord volt, amit tovább növelt - az amúgy rendkívül szerény - 89,8 milliárdos februári kibocsátás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holoemlékmű-állítás Veszprémben is - kétmillióból, az érseks
  2014-02-27 18:55:20, csütörtök
 
  2014-02-27. 12:28
Holoemlékmű-állítás Veszprémben is - kétmillióból, az érsekség közreműködésével

Részlet a Vehir.hu mai közgyűlési összefoglalójából (megszavazták a tervezetet):
A holokauszt 70. évfordulója alkalmából 2014 júniusában a hajdan volt zsidó közösség mementójaként állítanának emlékművet a mellékelt látványterv szerint.
Zoom
Az egykori veszprémi zsidó közösség iskolájának és zsinagógájának bejáratánál állt kapu jelenleg az Iskola utcában található. Nyáron az érsekség együttműködésének köszönhetően visszakerülhet az egykori zsinagóga területére, emléket állítva a hajdan volt veszprémi zsidó közösségnek. Az emlékműre kétmillió forintos támogatást nyert a pályázat, elkészítésével Dienes Attilát bízták meg.
Halmay György jelezte, hogy a kapu jelenleg a Szilágyi iskola kapujaként működik, az iskola korábbi igazgatója mentette meg az enyészettől, és építtette be az iskola udvarára. Értelemszerűen a kapu visszaadása után az iskolánál pótolni kell a hiányosságot.

További részletek: http://kuruc.info/r/56/124451/#ixzz2uXvpwOsK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Timosenko házi zsidója lett a miniszterelnök
  2014-02-27 18:53:39, csütörtök
 
  2014-02-27. 14:33
Alakul az "ukrán forradalom" - Timosenko házi zsidója lett a miniszterelnök

Frissítés: Miniszterelnökké választotta az ukrán parlament csütörtökön Arszenyij Jacenyuk "Európa-párti politikust", a Julija Timosenko volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetőjét. Jacenyukot nagy többséggel választotta meg a törvényhozás: kormányfői kinevezését 371 képviselő támogatta a 450 tagú ukrán parlamentben.
A szavazás után az ideiglenes elnöki teendőket is ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök azon nyomban aláírta a kinevezésről szóló határozatot, és megkérte Jacenyukot, hogy foglaljon helyet a kormánypáholyban. A Haza párti politikus előtte nem sokkal bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról, és nem indul jelöltként a május 25-re kiírt elnökválasztásokon.
(MTI)
Korábban írtuk: Arszenyij Jacenyukot, a Julija Timosenko volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetőjét javasolta Ukrajna miniszterelnökének a Majdan tanácsa szerdán a kijevi Függetlenség terén összegyűltek előtt.
Zoom
A siratófalas Timosenko...
A téren lévők egyetértéssel és tapssal fogadták a javaslatot. A galíciai Jacenyuk zsidó származása a 2010-es kampány ideje alatt (ő is indult az elnökválasztáson) volt többször is téma, amikor az egyik ellenfele nemes egyszerűséggel többször is pimasz, illetve szemtelen zsidónak nevezte. Ő maga persze tagadja, hogy zsidó lenne, s ebben - mily meglepő - segítségére van Ukrajna főrabbija is, aki kinyilatkoztatta: Jacenyuk márpedig nem zsidó. Az 'itt a zsidó - hol a zsidó' játékot mi már nagyon jól ismerjük a hazai közéletből, s tudjuk, hogy senki sem zsidó a politikában, a médiában stb., mindenkit csak megvádolnak a csúnya antiszemiták...
Zoom
...az imádott EU, melynek vezetése már kiszemelte...
Zoom
... és kipás Klicskóék (a képekért lásd a kapcsolódó anyagunkat) majd szépen elegyengetik a leendő kormányfő és az ország útját
A kijevi tüntetők különböző szervezetei, csoportjai képviselőiből álló tanács Andrij Parubij Haza párti képviselőt, a Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat parancsnokát pedig a befolyásos nemzeti biztonsági és védelmi tanács (SZNBO) vezetőjeként szeretné látni.
A téren emelt színpadon felolvasták a főtéri nagygyűlés résztvevőinek azok neveit, akiket a tanács a különböző minisztériumok élén kíván látni.
A parlament csütörtökön szavaz az előterjesztett javaslatról.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/4/124428/#ixzz2uXvNPl00
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még a lengyelek is lenézik az ukránoknak befekvő magyar dipl
  2014-02-27 18:52:00, csütörtök
 
  Még a lengyelek is lenézik az ukránoknak befekvő magyar diplomáciát
2014. február 27. 15:41
Hunhír.info

A konzervatív lengyel Rzeczpospolita csütörtöki kommentárja szerint a magyar külpolitika óvatosan kezeli az ukrajnai eseményeket, értékeli a politikai válság megoldását célzó lengyel erőfeszítéseket, de Varsótól eltérően Budapest az "események peremén" marad.

Magyarország fő gondja változatlanul a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelme - állapítja meg Jaroslaw Gizinski, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó külpolitikai szerkesztője. Való igaz, hogy ukrán nacionalista csoportok, mint a Szvoboda vagy a Karpacka Szics a kisebbségi jogok ellen foglalnak állást. Magyarellenes provokációkra is sor került, ukrán nacionalisták többször meggyaláztak magyar emlékműveket - írta.

A magyar kormány a válság kezdete óta visszafogottságot tanúsított a szomszéd országban zajló eseményekkel összefüggésben - áll a lapban.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=73030
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarokat listáztak egyes cigány csoportok Ózdon
  2014-02-27 18:50:02, csütörtök
 
  Magyarokat listáztak egyes cigány csoportok Ózdon
2014. február 27. 13:40
Hunhír.info

Egy cetlire volt felírva azoknak azon magyar származású időseknek a címe, ahova betörni készült egy lefülelt Ózd közeli cigány banda. A városban cigányok által elkövetett rablógyilkosság és utcai lopás áldozata lett több magyar nyugdíjas az elmúlt hetekben. A listákat egymással összedolgozó cigány bűnbandák készítik, amelyek között éppen úgy ott vannak a ranlásokat elkövetől, mint a házalóknak, tűzifa-árusoknak látszó terepfelmérők.

Ózdon elvétve lehet olyan évet találni, amikor nem történt gyilkosság. 2013-ban egy idős férfit vertek halálra, testvérét pedig életveszélyesen megsebesítették a házukba betörő rablók, akiket aztán a rendőrség pár napon belül elfogott. De hogy továbbra is mennyire rossz a helyzet ebből a szempontból a nyugat-borsodi városban, azt jól mutatja annak a két hónapnak a bűnügyi ,,termése".

Tavaly december 11-én délután az ózdi Bulcsú utcában sétáló idős hölgyet támadója előbb fellökte, majd a földön fekvő asszony válláról táskáját letépte, a benne lévő mobiltelefonnal, bankkártyával és készpénzzel együtt elfutott a helyszínről. Idén január 21-én az előzőhöz hasonló módon egy 74 éves nőtől rabolták el az utcán a kézitáskáját, amelyben a mobiltelefonja és a pénztárcája volt. A néni két férfit látott a helyszínről elszaladni.

2014. január 31-ére virradó éjszaka Ózd Szenna nevű városrészének egyik családi házába behatolt egy ismeretlen tettes, majd megölte az ott lakó 82 éves asszonyt.
Mindhárom esetben fogtak el gyanúsítottakat. Volt, aki beismerte tettét, volt, aki nem. Mivel különböző személyeket vett őrizetbe a rendőrség, nem egy bandáról van szó. Ugyanakkor mindhárom esetben fiatalok, jellemzően harminc év alattiak a rendőrség által elfogott, előállított személyek - összegez a liberális"Magyar" Narancs, gondosan kifelejtve a legfontosabb adalékotm, hogy a bűnelkövetők kivétel nélkül Orbán erőtartalékai soraiból kerültek ki.


Egy februári rablás elkövetői még nem is töltötték be a tizennyolcat: az Ózdtól tíz kilométerre fekvő Borsodbóta községben elfogtak három "fiatal fiút és egy lányt", akik a késő esti órákban egy helybeli idős asszonyt akartak kirabolni, amit a szomszéd észlelt, és hívta a rendőröket. A társaságnál találtak egy olyan listát, amelyen környékbeli, egyedül élő idős emberek neve volt olvasható. A betörők ez alapján ,,dolgoztak".

A lap megpróbált utánajárni, honnan és hogyan szerezhetik be a bűnözők azokat a listákat, amelyek a kiszolgáltatott, többnyire egyedül élő idős emberek nevét tartalmazzák. A rendőrségtől nem kaptak információkat, de más forrásból úgy értesültek, hogy a postai kézbesítőtől a díjbeszedőkön át akár a házaló tűzifa- vagy szénárusok is tudhatják, hol él védtelen ember MAGYAR ember.Ezekért a listákért aztán nagyobb összeget is hajlandók fizetni egyesek.
Nyilatkozatstop

Az esetekkel kapcsolatban megkeresték a borsodi rendőrkapitányságot, hogy megszólalnának-e riportjukban. Érdeklődésüket a rendőrség elhárította. Más forrásból úgy tudják: a városi rendőrkapitányok számára évente mindössze két sajtónyilatkozatra ad lehetőséget a belügyminiszter - ezzel is kizárva, hogy bárki rákérdezhessen bizonyos konkrét esetekre, vagy olyasvalamire, amely addig nem jelent meg a rendőrségi közleményben.

Eközben a helyi településvezetők együttműködnek a rendőrséggel. Az Ózdhoz közeli Csernely község polgármestere, Vincze Tamás 2013. november 25-én kísérte falujában az idősebb lakókhoz az ózdi rendőrkapitányt. A polgármester elmondta, hogy a kapitány bűnmegelőzési körútja során beszélt azokról a házalókról, akik valamilyen trükkel jutnak be az ingatlanra - szenet vagy tűzifát árulnak, valamelyik közmű dolgozójának adják ki magukat, netán szociális segély ígéretével pénzt szeretnének felváltatni -, és a jóhiszeműek csak később döbbennek rá, hogy meglopták őket. Különösen az egyedül élők vannak veszélyben, hívta fel a figyelmet a kapitány, mivel ők az átlagosnál is védtelenebbek. Ezért arra kért mindenkit, hogy idegeneket ne engedjenek be az udvarra, a lakásba pedig semmiképpen.
A polgármester azt is közölte: éveken keresztül számtalan lopás, betörés történt Csernelyen, majd az önkormányzat irodát biztosított a körzeti megbízott rendőrnek, akit elláttak szolgálati autóval is. Azóta több bűnözőt fogtak el, ezzel csökkent a helyben elkövetett rablások száma is.

Ózdon ugyanakkor nem beszélhetünk javulásról. A helyi rendőrkapitányság illetékességi területén 2011-hez képest 2012-ben 9,9 százalékkal nőtt az elkövetett bűncselekmények aránya. Ebből - mármint a csaknem 10 százalékból - a vagyon elleni bűncselekményeké 22,9 százalékkal, a rablásoké 26,9 százalékkal, a betöréses lopásoké pedig 63,4 százalékkel emelkedett. Ózd-Putnok térségében 100 ezer lakosra 3810 bűncselekmény jutott, az elkövetők által okozott anyagi kárt 303 millió forintra becsülték. (Miskolcon ennél is jobban romlott a közbiztonság, amit az önkormányzat ellenzéke több alkalommal kritizált. A megyeközpontban egy év alatt a 30 százalékot is meghaladta a bűncselekmények számának emelkedése.)

Ózdon nem véletlenül érzékeny téma a közbiztonság: 2010-ben, a választások után pár héttel Pintér Sándor épp ebben a városban jelentette ki: ,,Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével."

Hunhír.info - Magyar Narancs nyomán
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új, demokratikus Ukrajna?
  2014-02-27 18:44:08, csütörtök
 
 

Új, demokratikus Ukrajna?
2014. február 25. 22:14
Károlyfalvi József - Hunhír.info

Aki reálisan ismeri a politikát, történelmet, tudhatja, hogy annak az érvei győznek, tűnhetnek igazságnak, aki mögött gazdasági, katonai, demográfiai erő, súly, külső támogatás van. A kijevi események viharos fordulatot vettek, távozott Viktor Janukovics elnök, a nem kifejezetten alkotmányos eszközöket alkalmazó ellenzék győzött. Az természetes, hogy Európa, a világ, így hazánk illetékes vezetői az erőszakmentes, alkotmányos, konszenzusos megoldást sürgetik, azonban bizonyos kijelentések nehezen érthetők. Martonyi János külügyminiszter három nap alatt többször hangsúlyozta Ukrajna területi egysége fontosságát.
Sokan eddig végig sem gondolták, hogyan és mely területekből állt össze a mai Ukrajna, és mi mindezeknek a történelmi legitimitása.

Volt a kora középkori Kievi Rusz, Halics fejedelemség, a mai Ukrajna területe hol Lengyelországhoz, hol Oroszországhoz tartozott. 1654-ben Hmelnyickij Bogdan a lengyelek elleni felkelését követően csatlakozott Oroszországhoz. A XIX. század végén alakult ki az ukrán irodalom, nemzettudat.
A cári rendszer oroszosítani akarta az ukránokat, a bolsevik forradalmat követően 1918 elejére a német hadseregnek köszönhetően teremtődhetett meg a független Ukrajna első államisága.
A Nyugat-Ukrán Köztársaság azonban 1920-ban vereséget szenvedett a bolsevikektől, SZSZK lehetett. A két világháború közötti szovjet Ukrajna területe nem terjedt ki a korábban az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó, ekkorra Lengyelországhoz került területekre. Szintén soha sem tartozott Ukrajnához Dél-Bukovina, mely Románia része volt, még kevésbé Kárpátalja, mely 1920 után hazánktól Csehszlovákiához került.

Ukrajna népei borzalmasan sokat szenvedtek a bolsevizmustól, mintegy 6 millió ukrán halt meg a sztálini holodomorban a 30-as években. Ezért fogadta felszabadítóként az ukrán nép 1941 nyarán a Wehrmacht csapatait, Hitler azonban Mussolinitől éltérően nem támogatta az ukrán függetlenséget, így a Sztyepan Bandera vezette kormány nem kaphatott legitimitást.

A második világháborúban bekövetkezett szovjet győzelem megváltoztatta Ukrajna helyzetét. Területe kiterjedt a volt Kelet-Galíciára, Észak-Bukovinára, sőt Kárpátaljára, melyek korábban soha sem tartoztak hozzá. E területek feletti rendelkezést az 1944 októberi moszkvai külügyminiszteri értekezlet, a jaltai és a potsdami szerződések segítették elő, biztosították.

1954-ben az egyesülés 300. évfordulóján megkapta a Krímet, annak orosz és tatár lakosságával. Zárójelben Ukrajna a Szovjetunión belül is kiemelt helyzetben volt, önálló ENSZ képviselettel rendelkezett, a párizsi békeszerződés vitájában, 1946-ban segített a magyar igények visszaszorításában.

Tehát a mai Ukrajna területileg jóval kiterjedtebb mint jogelődje, az 1918-as Nyugat Ukrán Köztársaság.

Számunkra Kárpátalja helyzete vethet fel problémákat. 1919 elején a Károlyi-kormány Ruszka-Krajina néven autonómiát biztosított a területnek. Károlyiék a román és a cseh országrablókkal szemben az ukránokkal akartak együttműködni. Érdekességképp e területen 1919 elején megjelentek a Nyugat-Ukrán Köztársaság csapatai, azonban a területre szintén áhítozó románok Máramarosszigetnél legyőzték őket.

A terület 1920-1939 között a Csehszlovák Köztársaság része lett, 1938 őszétől a Huszton berendezkedő Volosin-kormány vezetésével ruszin autonómia jöhetett létre. E rendszerrel még Sztálin is foglalkozott az SZKP 1939 március 13-17 között tartott XVIII. kongresszusán.
Csehszlovákia felbomlásakor ugyan kinyilvánították függetlenségüket, azonban ez csak 1939 március 14-15-én állt fenn, a honvédség elfoglalta Kárpátalját, mely a német tervekben, mint az ukrán függetlenség Piemontja szerepelt.

Magyarország ugyan nem biztosított autonómiát, azonban a szinte teljes kétnyelvűséget igen. Bartha Károly honvédelmi miniszter, Werth Henrik vezérkari főnök, Kozma Miklós Kárpátalja kormányzói biztosa intézkedései révén a közlönyök magyar és ruszin nyelven egyaránt megjelentek, a HM lefordíttatta a ruszin himnuszt és engedélyezte, hogy a honvédség kárpátaljai egységeinél a magyar
himnusz után a ruszin legénység elénekelhesse. Csapatnyelvként természetesen használható volt a ruszin nyelv.

Fontos itt kihangsúlyozni az ukrán és a ruszin nép, kultúra nem azonos. Minthogy a görögkeleti és a görögkatolikus felekezet sem. Tudjuk, 1944 őszén az I. Ukrán Front nyomában a helyi kommunisták egy népgyűlés keretében nyilvánították ki csatlakozásuk a Szovjetunióhoz, a népszuverenitás minden "felesleges" követelményét elegánsan figyelmen kívül hagyva. Megkezdődtek a Gulágokra történő deportálások, tízezrek nem tértek haza. Romzsa Todor görögkatolikus főpap a KGB áldozata lett.

A szovjet rendszer négy évtizede a gazdasági-társadalmi fejletlenséget konzerválta, ez folytatódott az 1991 utáni független Ukrajnában is. Ukrajna posztszovjet rendszerében bizonyára jogos elégedetlenség, számos feszültség jelenhetett meg a politika minden irányzata ellen. Az elégedetlenség hullámain most a nyugatbarát ellenzék nyert.

Kérdéses azonban, hogy az EU és az IMF teljesíteni tudja-e a csodavárás igényeit. Bizonyára rövid időn belül új ellentmondások jelennek majd meg. Nem biztos, hogy jó példa, de Egyiptom belső feszültségeit a teljesen ellentétes előjelű kormányok sem tudják rövid távon megoldani.
Érdekes, az emberi es politikai jogokat állandóan hangsúlyozó EU vezetők érzékenysége és gyors kiállása. Nem volt ilyen gyors állásfoglalás példaként a tibeti és ujgur problémák kapcsán.
A hatalomra került "demokratikus" ellenzék jól kezdte, betiltotta a kisebbségek nyelvhasználatát. Az "emberi jogok" uniós bajnokai erre sem kapták fel a fejüket. Kérdéses, az ukrán nacionalista pártok a hatalomba kerülve meg tudják-e majd oldani e 40 milliós nagy ország problémáit?

A döntésre a jövő meghatározására Ukrajna népei illetékesek.


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=72987





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/63 oldal   Bejegyzések száma: 629 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.