|
2/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 74
|
|
|
|
2014-03-28 22:18:25, péntek
|
|
|
Nyuszis pogácsa
Hozzávalók
40 dkg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg Rama
1 db tojás
Elkészítés
1.A Ramát, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt fellehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20%-os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet kell hozzáadni.
2.Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk. Ezután a szemeket rakhatjuk ki, pl.: szemes borsból.
|
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2014-03-28 21:09:49, péntek
|
|
|
Tésztához:
60 dkg búzaliszt (BL55)
1 csipet só - tengeri
0.5 L tej (2,8%-os)
250 g margarin
Túrótöltelék:
50 dkg tehéntúró (félzsíros)
12 dkg porcukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
350 g tejföl (20%-os)
1 db citrom héja
2 marék mazsola
Meggytöltelék:
1 db meggy (magozott)
80 g pudingpor (vaníliás)
6 evőkanál porcukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
Máktöltelék:
15 dkg mák (darált)
1 db citrom héja
1.5 dl tej (2,8%-os)
12 dkg porcukor
Almatöltelék:
0.5 kg alma (hámozott, reszelt)
2 evőkanál fahéj (őrölt)
2 evőkanál kristálycukor
1 db citrom leve
A tészta elkészítése úgy történik hogy 50 dkg lisztet kimérek beleteszem egy mély edénybe lukat csinálunk a közepébe és abba abba beletöltjük a tejet és a sót, majd jól összedolgozzuk hogy szép ragadós, nyúlós tésztát kapjunk!
A maradék 10 dkg lisztet össze dolgozzuk habosra egy robotgép segítségével a margarinnal.
Egy sodródeszkát előveszünk jól belisztezzük majd hosszúkás alakra sodorjuk a tésztát majd 7 egyenlő cipóra vágjuk. Ezután egyesével téglalap alakúra nyújtjuk őket és egymásra pakolva közte megkenjük a vajas krémmel kivéve az utolsót.
A túrótölteléket úgy készítjük el hogy a túrót átpréseljünk egy nyomón majd beletesszük a többi hozzávalót és jól összedolgozzuk.
Meggytöltelék elkészítése: 1 üveg meggyet a levével együtt egy edénybe öntünk és feltesszük közepes lángon főlni , majd a vaníliás pudingport összekeverjük a porcukorral és lassan hozzá öntjük a meggyes léhez majd addig keverjük és főzzük míg össze nem áll.Hagyjuk kihűlni!
Máktöltelék elkészítése : a mákot ledaráljuk, a tejet felforraljuk addig a mákot összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal majd ha a tej felforrt beleöntjük a mákot és újraforrásig kevergetjük majd hagyjuk kihűlni!
Alma töltelék elkészítése : az almákat meghámozzuk majd lereszeljük, beletesszük egy edénybe közepes lángon elkezdjük párolni hozzá adjuk a cukrot, fahéjat,citromot és 15 percig pároljuk majd hagyjuk kihűlni!
A tésztát 6 egyenlő részre felvágjuk és egyesével kinyújtjuk egy lisztezett deszkán majd 2 adag tölteléket teszek bele és mind két felét felhajtom így 1 adag tésztából 2db lesz. Majd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket, megkenem a tetejüket tejfölös tojással , előmelegített sütőben 190 C fokon sütjük meg szép aranybarnára! Majd ha kihűlt tálaljuk. Jó étvágyat! :)
|
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|
|
|
2014-03-28 21:04:06, péntek
|
|
|
[kep][http://aprosef.hu/sites/default/files/styles/mainphoto_big/public/mainphoto s/2013/pict0017.jpg?itok=Xdtbqir2/kep]
A tésztához:
40 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg vaj
3 db tojássárgája
10 dkg kristálycukor
1 apró csipet só
2 evőkanál tejföl (20%-os)
A töltelékhez:
50 dkg alma (hámozott, reszelt)
1 púpos evőkanál kristálycukor
0.4 db citrom leve
1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
1 evőkanál vaj
A kenéshez:
1 dkg tojás (felvert)
Elkészítés
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a sót és a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Ha szükséges, akkor kevés tejfölt adhatunk hozzá. Félretesszük, míg elkészül a töltelék.
Az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, és serpenyőben a vajon addig pároljuk, míg a levét elpárologtatja. Ugyanakkor vigyázunk arra, hogy ne legyen száraz.
A tésztát lisztezett felületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd nem túl helytakarékosan 50 Ft-os nagyságú korongokat szaggatunk belőle.
A korongokat beletesszük a tepsibe, ráhalmozzuk az almát (kb. 1 kiskanálnyit), majd a szaggatásnál maradt tésztából 20-25 cm-es vékony (kb 0.5 cm átmérőjű) rudakat gyurmázunk. A rudakkal alulról felfelé körbetekerjük az almakupacokat.
A tésztát megkenjük a felvert tojással, majd a 180 C-ra melegített sütőben aranybarnára sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-03-28 19:00:33, péntek
|
|
|
A tésztához:
400 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
30 g zsír - sertés
250 ml víz
4 csepp ételecet (10%-os)
1 apró csipet só
A tészta belső, és külső kenéséhez:
200 g zsír - sertés
A töltelékhez:
170 g porcukor
170 g mák (darált)
1300 g meggybefőtt (magozott)
A húzott rétes egy méltán közkedvelt rétesfajta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, bármilyen tölteléket alkalmazhatunk, és nagyon látványos is!
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy üstbe mérjük, és géppel hólyagosra, arcpuhára dagasztjuk.
Ha kész a tészta, a szélek behajtogatásával kigömbölyítjük enyhén lisztes asztalon.
A tésztát szilikonpapírra tesszük, felületére kevés olajat öntünk.
Az olajat egyenletesen elkenjük a tészta felületén, majd szilikonos sütőpapírral lefedjük a tésztát, préseljük, és 20 percen át pihentetjük.
Száraz, enyhén lisztezett textilre tesszük a tésztát a pihentetés után. Felületét alul-felül vékonyan szárazra lisztezzük, majd keszünkkel bentről kifelé haladva kihúzzuk a tésztát kb. 155x45 cm-es négyzetté.
A tésztára vékonyan, de alaposan olvasztott sertészsírt locsolunk. A tölteléket összetevőnként, egyenletesen elhintjük a tésztán.
Ezután levágjuk a tészta szélein a vastag részeket, végül a textil segítségével feltekerjük a rétest.
Feltekerés után sütőlemezre tesszük, olvasztott zsírral megkenjük.
Légkeveréses sütőben 210 C-on sütjük 7 percig, majd visszavesszük a sütőt 130 C-ra, és további 15-20 percig sütjük tölteléktől függően.
|
|
|
0 komment
, kategória: húsvét |
|
|
|
|
|
2/8 oldal
|
Bejegyzések száma: 74
|
|
|
|
2014. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
74 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 314
- e Hét: 803
- e Hónap: 2854
- e Év: 31077
|
|
|