|
2/9 oldal
|
Bejegyzések száma: 85
|
|
|
|
2014-05-25 07:09:35, vasárnap
|
|
|
Az akác május végén, június elején virágzik. Többféle népies elnevezése van, ezek közül az egyik legszebb az istenpapucsa. Akácszörpöt a bodza szörphöz hasonlóan készíthetünk. Teaként kiváló köhögéscsillapító, görcsoldó, jó a gyomorsavra is.
Akácszörp készítése
Hozzávalók:
1 db 5 literes befőttes üveg, kb. 20 akácvirág, 1 jól megmosott citrom felkarikázva, 30-60 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen), 3-4 gramm citromsav, vagy 30 citrompótló
Elkészítése:
A befőttesüveget majdnem teleengedjük vízzel, beletesszük a cukrot, a citromot, az akácvirágot, a citromsavat. Időnként megkeverjük. A második napon leszűrjük, s máris fogyasztható!
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-05-25 06:47:21, vasárnap
|
|
|
Dekoratív és finom édesség, kezdő konyhatündérek is megpróbálkozhatnak az elkészítésével.
Hozzávalók
4 tojás, 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre étolaj, 1 bögre tej, 1 csomag vaníliás cukor (vagy pár csepp vanília kivonat), pár csepp mandula kivonat, 1 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna), csipet só
Kakaós tésztához: + 2 evőkanál evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál cukor, 4 teáskanál olaj
elkészités
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét kevés sóval verjük kemény habbá, amikor a hab már kezd megkeményedni, adjunk hozzá fél bögre cukrot és verjük tovább.
Keverjük össze a tojássárgáját a maradék cukorral, adjuk hozzá a tejet, szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, a mandula kivonatot. Alaposan keverjük össze, majd a végén adjuk hozzá az olajat, végül a tojáshabot, és az egészet óvatosan keverjük össze.
A tészta felét öntsük egy tálba, keverjük hozzá a kakaóport, a sütőport, a cukrot és az olajat.
Vajazott, lisztezett tortaformába vagy kuglófsütőbe adagoljuk a tésztát felváltva: kisebb merőkanálnyi fehér pasztával kezdjük, öntsük a sütőforma közepére, a kakaós masszával folytassuk, s a műveletet addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük nagyjából 40 percig. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-05-25 06:44:20, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
1,5 citrom frissen kifacsart leve, 900 g kiwi (hámozva, mérve), 400 g cukor, 200 ml víz, 1/2 vaníliarúd kikapart magocskái
Elkészítés
A kiwit kockázzuk fel, keverjük össze a citromlével és a cukorral, majd lefedve hagyjuk állni egy éjszakára. A keveréket botmixerrel pépesítsük, és passzírozzuk át sűrű szövésű szűrőn. Keverjük hozzá a vaníliát és a vizet, majd forraljuk fel az egészet. Töltsük üvegekbe még forrón, az üvegeket zárjuk le, és gyöngyöző vízben nagyjából 20 percig dunsztoljuk. A szörpöket a dunsztoló vízben hagyjuk kihűlni.
Tipp: a szűrőben összegyűlt magokat és kiwidarabkákat forraljuk fel, töltsük üvegekbe, majd zárjuk le és tegyük vizes dunsztba. Hagyjuk a dunsztban kihűlni. Jó sütitölteléknek vagy fagylalthoz.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-05-25 01:22:30, vasárnap
|
|
|
A gesztenyés süteményeket szinte mindenki szereti. Az alábbi édesség - bár nem nevezhető diétásnak - csökkentett kalóriatartalmú, hiszen liszt hozzáadása nélkül készül (lisztérzékenyek is fogyaszthatják). Tojás és gesztenyemassza képezi az alapját, ezért habkönnyű a tésztája. Nem ördöngösség elkészíteni, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
2 db gesztenyemassza
6 db tojás
25 dkg cukor
8 dkg vaj
1 fél csomag sütőpor vagy 1 mokkás kanál szódabikarbóna
Elkészítés
A hat tojássárgájához hozzáadom a két összetört gesztenye masszát, a cukrot, a sütőport és a vajat, majd alaposan összekeverem. Kemény habbá verem a tojásfehérjét, majd óvatosan összekeverem a masszával.
Kivajazott és kilisztezett tepsiben 150 fokon nagyjából 30 perc alatt sül meg.
Két tábla csokoládét felolvasztok vízgőz felett, majd egyenletesen rákenem a tésztára. Ha a csokoládé félig kihűlt, felkockázom a sütemény, hogy ne repedjen be a csoki máz.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-05-25 01:17:48, vasárnap
|
|
|
Az Eszterházy torta népszerű magyar desszert, van kuglóf változata is. A recept nem túlzóan alapanyag-igényes, s bár nem tartozik a ripsz-ropsz elkészíthető édességek közé, érdemes megsütni - fenséges finomság!
Hozzávalók a tésztához
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojás
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 dkg darált dió
4 dkg durvára vágott dió
csipet fahéj, só
1 dl tej
A krémhez
2 dl tej
10 dkg cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
12 dkg vaj
2 dkg darált, pirított dió
1 cl rum
A mázhoz
12 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé
10 db fél dió
Elkészítés
A vajat a cukorral, tojásokkal habosra keverjük. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elegyítjük, majd összeöntjük a kettőt, közben pedig a tejet is fokozatosan hozzákeverjük.
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk.
A krémhez a szokásos módon megfőzzuk a pudingot, hagyjuk kihűlni, majd a vajat, a diót és a rumot hozzáadva habosra keverjük.
A kihűlt kuglófot négybe vágjuk és a krémmel minden emeletet megkenünk.
A mázhoz a csokoládékat külön tálban felolvasztjuk. Először leöntjük a kuglófot a fehér csokoládéval, majd rácsorgatjuk étcsokoládét. Mielőtt még megdermedne, diódarabokkal díszítjük. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-05-25 01:12:39, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók 4 kisebb üveg rózsadzsemhez
15 dkg sötétvörös vagy rózsaszín rózsaszirom
30 dkg cukor
1,5 dl víz
1 teáskanál citromsav
kistasakos piros tortazselé
tortazseléhez 2 dl víz
Elkészítés
A rózsaszirmokat mossuk meg. Egy kisebb lábasba öntsünk 1,5 deci vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd forgassuk bele a rózsaszirmokat. Közepes hőfokon nagyjából 40 percig főzzük, időnként keverjük meg. Nagyon kellemes az illata.
Keverjük el a piros tortazselét 2 deci vízben, majd a főzésidő végén adjuk hozzá a rózsához. Ekkor kerüljön bele a citromsav is. Forraljuk össze - ekkor már nem kell főzni. Botmixerrel pépesítsük. Apróbb rózsaszirmok maradhatnak benne - jó ízű. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-05-24 23:21:59, szombat
|
|
|
Hát tőlem kérdezitek, hogy milyen időjárás lesz vasárnap?
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-05-24 19:06:31, szombat
|
|
|
SZABÓ LŐRINC
NEFELEJCS
A virágokból először a kék
nefelejcs tetszett: azt a szép nevét
külön is megszerettem, hogy olyan
beszélgetős és hogy értelme van:
szinte rászól az emberre vele,
úgy kér (s nyilván fontos neki, ugye,
ha kéri?), hogy: ne felejts! Többnyire
jól hallottam, egész világosan,
égszin hangját, néha meg én magam
sugtam, vagy nem is sugtam, csak olyan
nagyon vártam már, hogy tán a szivem
szólt helyette vagy éppen a fülem:
ilyenkor nem tudtam, képzelem-e
vagy tényleg csalok, neki, a neve
mondásával?... De még ha csalok is,
nyugtattam meg magamat, az a kis
segítség semmi, hisz úgy szeretem;
s dehogy felejtem, nem én, sohasem!
|
|
|
0 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2/9 oldal
|
Bejegyzések száma: 85
|
|
|
|
2014. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
85 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 827
- e Hét: 1701
- e Hónap: 6105
- e Év: 37834
|
|
|