Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
Természetes gyógyszerek ekcémára
  2014-05-29 20:42:50, csütörtök
 
  Az ekcéma egy bőrbetegség, amely a bőr duzzanatát, vörösödését és szárazságát okozza. Ezt a gyulladásos bőrbetegséget erős viszketés jellemzi, és gyakran az arcon, az alkaron, a nyakon és a lábakon lép fel. Bár különböző kezelési lehetőségei léteznek az ekcémának, a háziszerek természetesen gyógyítanak, mellékhatások nélkül.

A kókuszolaj, ha az érintett helyekre felvisszük, gondoskodik arról, hogy a bőr puha maradjon. Sokan használják ezt az olajat az ekcéma természetes gyógyítására. Használhatunk borsmentaolajat is, ebből egy csepp hígított olajat dörzsöljünk az ekcémával érintett részre, nagy megkönnyebbülést fog jelenteni a viszketés után. Egy további olaj, amely előnyös a bőrnek ebben az állapotában, az a pacsuliolaj. Ez az olaj helyi alkalmazásban antiszeptikus hatású, és elég erős ahhoz, hogy az ekcéma kitörését kontrollálja.

Az egyik legnépszerűbb természetes gyógymódja az ekcémának a teafaolaj. Ez azért van, mert képes megszüntetni az ekcémás foltokat, és leküzdeni a kísérő viszketést. Ezt helyileg alkalmazhatjuk, vagy olyan testápolót, krémet vagy bőrtisztítót, amelynek egyik hatóanyaga a teafaolaj.

A gyógynövényes krémek és gélek ugyancsak hatékonyak az ekcéma tüneteinek enyhítésében. Az édesgyökér vagy kamilla kivonatát tartalmazó krémek jelentősen csökkentik a duzzanatot, a bőrpírt és a viszketést.

A közvetlen napsugárzás a D-vitamin fő forrása, de az ekcéma kialakulásáért felelős káros baktériumok elpusztítására is használhatjuk. A szantálfa alkalmazása is az egyik legeredményesebb természetes gyógyszere az ekcémának. Készítsünk egy pasztát 1 teáskanál szantálfaolajból és 1 teáskanál kámforból, ezt használjuk az érintett területre.

Az 1 evőkanál neemfa leveléből és 1 evőkanál kurkumaporból álló keveréket is alkalmazzák olykor az ekcéma kezelésére.
A száraz bőr puhítására vehetünk egy zabpelyhes fürdőt.

Egy maréknyi természetes zabpelyhet kössünk egy gézbe, és tegyük a meleg fürdővízbe. Ne használjunk tisztítószert vagy szappant a zabpelyhes fürdőben. Ez a módszer nemcsak a bőr állapotát javítja, hanem megszabadít az állandó viszketéstől is. A zabpelyhes fürdő után használjunk Aloe vera gélt, hogy gyorsabb eredményt érjünk el.
I-M
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Ekcéma ellen természetesen
  2014-05-29 20:40:53, csütörtök
 
  Az ekcémás ember szervezetében - az allergiához hasonlóan - magas a hisztamin nevű vegyület szintje. Ennek tünete a bőr felületén vörös, gyulladt, hámló foltok megjelenése, amelyek erős viszketéssel járnak és vakarózás hatására tovább súlyosodnak. Leggyakrabban az arcon, fejbőrön, csuklón, karon, könyök és a térd mögötti terület érintett.

Az idült bőrgyulladást allergiás reakció okozza, amelyet többféle allergén is okozhat, pl. pollen, bizonyos élelmiszerek, kozmetikai szerek, fémekkel való érintkezés, tisztítószerekkel való érintkezés. Utóbbiak esetén ún. kontakt ekcémáról beszélünk, a tünetek az allergén anyaggal való érintkezés után jelennek meg.

Ekcémás tünetek ellen
A kontakt ekcéma esetén igyekezzük kerülni az allergén anyagokkal való érintkezést. Takarításkor használjunk gumikesztyűt, hordjunk szellős pamutruhát, mert az kevésbé irritálja a bőrt. Kerüljük az allergiás reakciókat okozó élelmiszer fogyasztását.

Külsőleg
Az ekcémás bőrre használhatunk kamilla és édesgyökér tartalmú krémeket, kenőcsöket, mert gyulladáscsökkentő hatásúak és ápolják a berepedezett bőrt. Kenőccsel a száraz bőrfelület kezelhető, gyógynövényes főzettel pedig a nedvedző területeket kezelhetjük. Napi 2-3 kezelés ajánlott.

Belsőleg
Táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal belsőleg is támogathatjuk immunrendszerünket. A természetes immunerősítők hatása pár napon belül jelentkezhet. Ekcéma tüneteit enyhíthetjük esszenciális zsírsavak fogyasztásával, ezt halolajjal vagy ligetszépeolajjal kiválóan pótolhatjuk. E vitamin pótlással szintén enyhíthetünk a tüneteken, ehhez legalább napi 250 mg E vitamint érdemes szedni. A cink segíti a zsírsavak felhasználását és erősíti az immunrendszert, napi 15 mg már elegendő mennyiség a gyógyulás elősegítésére. A szőlőmagkivonatban található flavonoidok antioxidáns hatása gátolja az allergiás reakciókat. Napi 2×100 mg szőlőmagkivonattal remekül kezelhetjük ekcémánkat.

Az ekcéma kezelését ki lehet egészíteni természetes kúrákkal, azonban minden esetben egyeztessünk bőrgyógyászati szakemberrel.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dagad a lábad?
  2014-05-29 20:36:04, csütörtök
 
  TERMÉSZETES VÍZHAJTÓ PRAKTIKÁK!
.
A folyadék, amely normális esetben az erekben és a nyirokrendszerben kellene keringjen visszajut a szövetekbe és felhalmozódik a sejtekben illetve a sejtek között. Az ödémás, vizenyős szövetek duzzadtak, folyadékkal telítettek és kellemetlen panaszokat okoznak.

A víz felgyülemlés oka leggyakrabban a túl sok só az étrendben, de a szoros zoknik, harisnyák, a hosszan tartó állás, ülő életmód, menstruáció előtti hormonális ingadozások is gyakran vezetnek ilyen jellegű problémákhoz.

KUTYAHARAPÁST SZŐRÉVEL?

Érdekesnek tűnhet, de a nem megfelelő vízfogyasztás és a kezdődő dehidratáció különböző fiziológiai utakon keresztül a szövetek vízraktárának a növekedéséhez vezet, mintegy bebiztosítva magát a szervezet a nehéz időkre. A napi 2 liter víz fogyasztása megfelelő hidratációt nyújt, ezáltal fokozza a vízkiválasztást. A bőséges vizelettel több só is távozik a szervezetből magával vonzva még több folyadékot.
ÁSVÁNYI ANYAG EGYENSÚLY

A szervezet nátrium-kálium egyensúlya szűk paraméterek között változhat. Amennyiben több só van a szervezetben az több folyadékot tart vissza. Kerüld a félkész ételeket, konzerveket, chips-et, sós dolgokat, porleveseket, szószokat, mert ezek sótartalma mindig magas. Helyette fogyasszál friss zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket. Ha vásárolsz, részesítsd előnybe az alacsony só-low sodium-tartalmú élelmiszereket. A kálium nem közvetlen vízhajtó, de elengedhetetlen a nátrium-kálium homeosztázis fenntartásához. Fogyassz káliumban gazdag ételeket, mint a banán, avokádó, narancs, krumpli. A húsfélék közül a marhahús, és a csirke, a tejtermékek közül a kefir tartalmaz nagy mennyiségben káliumot.

VÍZHAJTÓ TEÁK

Naponta használj 2-4 csésze gyermekláncfű teát. A gyógyhatása révén serkenti a vesék működését, segítve a vizelet kiválasztást. Elkészítése: 1-2 kiskanál szárított növényt adj 1 liter vízhez és főzd fel. Hagyd ezután 15 percet, majd hűtsd le és fogyaszthatod is.

Hasonló jó tulajdonságokkal bír a közismert csalán tea, amelyet 1 percet kell főni hagyni, azután tíz percig hagyd oldódni és máris fogyaszthatod.

ZÖLDSÉGGEL-GYÜMÖLCCSEL

A kert rengeteg természetes vízhajtót rejteget. A zeller, a spárga, az uborka bőséges folyadék kiválasztást eredményez. Legismertebb vízhajtó gyümölcs a dinnye, mindenki tudja, hogy egy fél dinnye után hamar fel kell keresnie az illemhelyiséget.

A fűszernövények közül a curry keverék nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem vízhajtó hatású is egy kínai tanulmány szerint. Aki viszont a helyileg kedvelt fűszereket részesíti előnybe, annak a friss petrezselyem mindenképp hasznos a felgyűlt víz elhajtására.

Ezekkel a módszerekkel könnyedén és mellékhatás nélkül szabadulhatsz meg a fölös folyadéktól.

MENSTRUÁCIÓ ELŐTTI PUFFADÁS, LÁBDAGADÁS?

A megoldás az enyhe diurétikus (vízhajtó) teák mellet a B6 vitamin szedése. A B6 vitamin szedése ciklus előtt egy héttel ajánlott. A vízhajtó hatása mellet segít az ösztrogén-progeszteron egyensúly fenntartásában.

DAGADT LÁBAK A NAP VÉGÉRE?

A hőség, a kitágult vénák, a sok állás miatt a nap végére a gravitáció által a fölös folyadék a bokáknál gyűl össze. A fizikai gyakorlatok, amelyek a láb, de főleg a comb izmait erősítik hasznosak lehetnek. Az erősebb izomzat segíti a visszatérő keringést, eltávolítva a folyadékot az alsó végtagból. Napi 20-30 perc kocogás, biciklizés, akár úszás is segíthet.

A folyadék kipréseléséhez alkalmas az alsó végtagok masszírozása. Kategorikus, de nem fájdalmas nyomást gyakorolva a sípcsont elülső felületét masszírozzuk végig többször a bokától a térdig. Aztán a combok keringését indíthatjuk be egy gyorsabb ritmusú masszázzsal. Ha a nap végén dagadt a lábad feküdj végig a kanapén és a lábakat egy-két óra erejéig helyezd magasabbra a fej magasságánál. A beinduló keringés magával viszi a fölös folyadékot a vese pedig kiválasztja azt.

Figyelem a súlyos májbetegség, vesebetegség, szívbetegség esetén megjelenő ödémák kizárólag szakorvosi ellátást igényelnek.

Forrás: filantropikum.com, mindenegybenblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
5 ANTIBIOTIKUM, AMIRE AZ ORVOSODTÓL NEM KELL RECEPT!
  2014-05-29 10:26:26, csütörtök
 
  Az antibiotikumok válnak már lassan az egyik leggyakrabban felírt “gyógyszerek" közé. Ennek eredményeként az embereknek teljesen tönkremegy az emésztőrendszerük, és ironikus módon csökken a természetes immunitásuk minden típusú jövőbeli fertőzéssel szemben.

Szabadulj meg a fertőzésektől és emésztőrendszered teljes tönkretételétől ezzel az öt erős természetes antibiotikummal!

FOKHAGYMA
A fokhagymát már több ezer éve használják gyógyszerként a különböző kultúrákban szerte a világon. Tény, hogy az 1700-as években arra használták, hogy kivédjék vele a pestist.

A fokhagyma erős antibiotikum, vírusellenes, gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságai közt képes arra, hogy megvédje a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák ellen. Magas a természetes antioxidáns tartalma, amelyek elpusztítják a szabad gyököket, így szintén támogatva az erős immunrendszert.

A fokhagyma allicin nevű hatóanyaga megöli a káros baktériumokat. A fokhagymában lévő vegyületek könnyebb hozzáférés érdekében célszerű összezúzva nyersen, vagy meleg fokhagymás teaként, esetleg enyhén főtt ételbe téve fogyasztani.

EZÜSTKOLLOID
Az ezüstkolloid évszázadok óta ismert és megbecsült hatékony antibiotikum. A korai 1900-as években Alfred Searle, a Searle gyógyszeripari vállalat alapítója felfedezte, hogy lehet megölni a legtöbb halálos kórokozót.

Searle az ezüstkolloidot számos humán esetben meglepő eredménnyel alkalmazta. A fő előnye az volt, hogy a mikrobákat hihetetlen gyorsasággal ölte meg!

A legújabb kutatások azt is kijelentették, hogy az ezüstkolloiddal antibiotikum-rezisztens mikrobák: mint a MRSA, a madárinfluenza és a SARS is elpusztíthatók.

OREGANO OLAJ


Az oregano olaj gondoskodik a patogén baktériumok megöléséről, miközben a hasznos baktériumokat életben hagyja. Vírus-és gombaellenes is, így a három-az-egyben kombináció vetekszik a gyógyszerek ugyanakkor nem biztató antibiotikum ellenállást kiváltó hatásával.

Az oregano olaj kulcs antimikrobiális összetevője a karvakrol. Ügyelj arra, hogy az olaj legalább 70 százalékos karvakrolt tartalmazzon hatékonysága érdekében.

ECHINACEA
Az Echinaceát már több száz éve használják sokféle fertőzés kezelésére. Hagyományosan arra használták, hogy nyílt sebeket, diftériát, vérmérgezést és más bakteriális betegségeket orvosoljanak vele.

Ma ezt a hatásos gyógynövényt használják leginkább a megfázás, az influenza kezelésére is, mert képes elpusztítani a baktériumok legveszélyesebb formáit is, mint például a Staphylococcus aureust- ami a halálos MRSA okozója.

MANUKA MÉZ


Talán a legízletesebb antibiotikum a manuka méz formájában lelhető fel. Helyileg alkalmazva számos kórokozót megöl, beleértve a MRSA-t és a húsevő baktériumot. Azt is megállapították, hogy a kezelt baktériumok nem halmoztak fel semmilyen ellenállást, amely végülis hatástalanná tenné a méz használatát.

Ez természetesen nem egy teljes lista a természetes antibiotikumokról, csak egy szenzációs kezdete a természet hatalmas gyógyszertárának, mindennek ami nem kíván orvos által felírt receptet.

Vedd fel a listára még a reishi gombát, az olíva levél kivonatot, a szegfűszeget, kurkumát, és a citromot is, mint az antibiotikum arzenál kiegészítőit.

Forrás: naturahirek.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Az Úr, és a lélek akarata szerint
  2014-05-28 19:43:07, szerda
 
  Az asszony ágya fölött negyedik napja konzultáltak. Szakorvosi vélemények sorjázik a dossziéban. Három, három lett az eredmény. A labda a professzornál maradt
.- Műtét szerdán! - jelentette ki a professzor.
Homlokára a gond mély barázdát szántott, miután analizálta a szakvéleményt. A bejelentést döbbent csend fogadta. Nem úgy ismerték a mestert, mint aki kockáztat. A professzor távozása után az orvosi szobában a beteg kórlap fülé hajoltak.
- Kevés az esély - szólt az egyik.
- De, ha sikerül, élhet - folytatja a másik.
- A főnök nem kockáztat - fejezte be a harmadik, az élet-halál harc latolgatását.
Az asszonyt három hónapja mentő szállította a körzet egyik kisvárosából. Nyolc éve rabja az áldatlan állapotnak. A diagnosztikai tárházat végigjárva sem sikerült pontos diagnózist felállítani. Egyetlen biztos pont az anamnézis volt, és az észlelt krízisek alatti kimagasló hormonértékek, melyek igazolni látszanak a daganat jelenlétét. Nyugalmi állapotban, az értékek visszatérnek a normális szintre. A képérzékelők mégsem mutatják a szervekben az elváltozást. Ritka betegség ez, az orvosok rémálma, a patológia legnagyobb színésze. Túlélési esély műtét nélkül pár év, azonban a krízisek alatt létrejövő szövődmények, szervkárosodások miatt kevesen élték meg a szakirodalom szerinti előjelzést.A professzor nehezen aludt el ezen az estén. Kételkedett a döntése helyességében, félt. A műtőben eddig nem halt meg senki a keze alatt, amit számon is tart a szakma.
Büszke volt az eredményeire. Amikor szóba kerül, soha nem felejti el, közölni, nem csak a saját érdeme, fentről segítik. A műtét előkészülete imával kezdődik. Szobájának egyik sarkában kecses lábú asztalkán, a feszület alatt, herendi porcelán szobor áll. Krisztus Pilátus előtt. Azt beszélik, ha valaki megkérdezi tőle, kit ábrázol, és ismeri az illető világnézetét, tréfálkozva annyit mond, ,,neked Marxot", ,,neked Mózest", majd hozzáteszi, nekem Jézust. Ebből soha nem lett sértődés, a kérdezőnek vált kellemetlenné, hogy nem ismerte fel kit ábrázol a szobor.

Későre járt, a professzor még mindig olvasott. Pillái nem akartak elnehezedni, pedig siettette volna álommanó érkezését, hiszen másnap pihenten kell az asztalhoz állni. Mikroszkópos műtét vár rá, orron át, agyalapi mirigyet operál. Nem nagy műtét, de ha megremeg a keze, visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a beteg lebénulhat. Felkelt az ágyából és egy CD-t helyezett a lejátszóba. Gregorián csendült fel. Szemét lecsukva csendben hallgatta. Nem sokára elszenderedett. Reggel sikertelenül próbált visszaemlékezni merre járt az álmok birodalmában, semmire nem emlékezett. Az osztályra szokása szerint elsőként érkezett. Bevackolta magát az egyszerűen berendezett szobájába, komótosan átnézte az ügyeleti történéseket. Kezébe vette az operálandó beteg kórlapját és a sarokban lévő kicsi házi oltár felé indult.

A beteget betolták az előkészítőbe. Pár perc múlva megkezdődött az operáció. A háttérben nyugalmat árasztó klasszikus zene szólt. A csendet az altató orvos időnkénti bejelentése szakította meg. A műtét komplikációmentesen fejeződött be, jöhetett az osztályos munka.Lehangolt volt az osztály, a reform szétverte a team pontos és szakszerű programját. Egyre több redőt látni a homlokon. Nem értik, hogyan is értenék, miként lehet meghatározni a szervenkénti műtétek számát. Sőt, ha egyes műtétek nem érik el az éves előírtat, akkor bezárhatják az osztályt. Hova vezet egy ilyen agyament szabályozás. Remélik, nem jutnak el odáig, hogy öt amputálást írnak elő, és tíz mellműtétet. Képzeljük el mi lesz, ha elfogy a mellműtét kerete, és marad egy felesleges amputáció... Azt mégsem kérhetik a betegtől, hogy engedje meg az idén a lábát levágni, hogy jövőre a mellét megoperálhassák. Észbontó, etikátlan, kritikátlan. Nagy teher nehezedik az esküjüket komolyan vevő orvosokra. Világhírű szaktekintélyek hagyták el a pályát, nem tudtak azonosulni a rájuk kényszerített embertelen szabályokkal.

Az osztályon mindenki a másnapi műtétről beszélt. Egyre jobban érezhető feszültség, féltik a főnököt. Mi lesz, ha nem sikerül, hogyan fogja feldolgozni a kudarcot, az asszony halálát? A három nagy tekintélyű szakember kijelentette, nem ajánlott az operáció, a krízisek már kikezdték az életfontosságú szerveket, funkciójukat nem tudják tökéletesen ellátni, nem bírják a műtéti terheket, kimondták, kontraindikált. A másik három, ha keveset, de mégis esélyt adott, ajánlotta a daganat, illetve szükség esetén a teljes szerv eltávolítását.

A hosszú idő alatt megszerették a beteget, ki méltósággal, türelemmel és alázattal viselte sorsát. Állandóan olvasott, sokat beszélgetett a személyzettel, sőt segített nekik, hiszen szakmabeli volt. Ha beteget kellett átkísérni egy közeli osztályra, szívesen vállalkozott, így nem esett ki senki a halaszthatatlan feladatából. Délután, a szokásától eltérően, a professzor korán elindult haza. Otthon asszonyával a másnapi operáció tervéről beszélgettek. Épp, hogy alkonyodott, vacsorához ültek. Könnyű étel került a tányérra, és citromfű tea a csészékbe. Nem sokkal később lefeküdt, hamar elaludt, a tea hatott.Reggel kipihenten, korán ébredt. Más volt ez a nap, mint a többi, sorsfordító. A megszokott zenehallgatás elmaradt, helyét aggodalom váltotta fel. Műtét előtti fohásza, kicsit tovább tartott.Gondterhelten lépett a fertőtlenítőbe. Az altatóorvos nyugtalanságát látva, alig hallhatóan szólt a műtősnőnek.

- Ma más zenét kérek. Három óra, talán elég lesz, - suttogta maga elé merengve.

Átnyújtotta a kezében lévő Gregoriánt tartalmazó lemezt a műtősfiúnak, aki a lejátszóba helyezte, és elindította. Betolták a beteget. Alig csendült fel a halk zene, megkezdődött a harc az életért. Minden simán indult, túl simán. Az altató orvos egy pillanatra sem vette le a szemét a monitorról. A mellékvese velőállományának feltárásakor elmaradt a szokásos vérnyomás kiugrásos krízis. Szemük előtt megjelent a cseresznyemag nagyságú daganat, az alig nagyobb babhoz hasonló velőben. A mellékvesét leválasztani készültek, amikor a gép eddig egyenletes ritmusát felváltotta a rohanó csipogás, majd egy hosszú sípolás következett

- Szívmegállás! - kiáltott az altatóorvos, sápadtra vált arccal.

A lélek zuhanni kezdett, a végtelennek tűnő sötétbe. Egyre lejjebb merült a semmibe, majd minden átmenet nélkül a műtő plafonja alatt lebegett. Látta, amint lent a testtel bajlódtak, megpróbálták életre kelteni. Műszerek csattogtak, nagy volt az izgalom. A monitoron egyenes csík futott, a görbék megtagadták élet táncukat. Egy oxigénballon hevert az asztalon, mindenki a test körül tevékenykedett. Az egyik sarokban a műtőlámpától jobbra fekete lyuk tátongott, mögötte csodálatos fénykijárattal. Ment volna fénybe boldogan, de nem tehette, egy ezüst zsinór az anyaggal összekötötte. Azt sem értette, mit akarnak ott lenn, egy elektromos vasaló félével, mitől a mellkas megugrott, majd élettelenül visszazuhant a műtőasztalra. Hallotta, amint a professzor a harmadik próbálkozás után az asszisztenséhez így szólt:

- Meglesz, nem veszíthetjük el, próbáljuk meg újra!

Két kezét a mellkasra helyezte, és ütemesen nyomkodni kezdte, hallani lehetett a bordák reccsenését.

- Hagyják már abba a macerát, szólna le a lélek, Ő már látja a fényt, hová szívesen menne, de a zsinór nem enged! Bármennyire szeretne szólni képtelen, mert a léleknek nincs hangja. Később egy hangra a fény felől felfigyel, neki szól tudja."Vissza kell térned, rád még sok feladat vár lent!" Nem akar maradni, még sem tehet semmit. A zsinór egyre zsugorodik, a lélek közelít a testhez, és visszapréseli magát az anyag börtönébe.

- Sikerült! - kiáltják örömmámorban, szinte szinkronban.

A professzor homlokán verejtékcseppek gyöngyöztek, az altató orvos arcszíne lassan élénkülni kezd, miközben a monitoron valcert jártak az életgörbék halál feletti győzelmükben. A professzor felnézett és hálát rebegett, majd megköszönte a műtét minden részvevőjének a közreműködést, mielőtt diktálni kezdett.

- Az újraélesztés sikerrel járt, három perc, tizenhét másodpercet követően. - Sóhajtott egy nagyot, keresztet vetett s folytatta:

- Az Úr, és a lélek akarata szerint...

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A teázás művészete
  2014-05-28 19:37:51, szerda
 
  A teázás a mai napig nagy népszerűségnek örvend, szinte mindenki fogyaszt valamilyen élvezeti szert. Közismert teafajták a fekete tea, zöld tea, rooibos és gyümölcsteák.

Egyes népeknél a teaivás valóságos hagyományos szertartás. A teának számos olyan tulajdonsága van, amiért érdemes szorgalmazni fogyasztását. A tea koffeintartalma 2% körül van, a kávéban csupán 1,5% található. A fekete és zöldteában is található antioxidáns, a fekete tea hatóanyagai a tein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok.

A tea baktériumölő hatású, gátolja a baktériumok szaporodását és a plakk kialakulását, nem engedi elterjedni a szájban a baktériumokat, így fogyasztása hatásos a szájszag ellen is. Atea késlelteti a fáradtságérzetet, egyéb hatóanyagai közül a teobromin, teofillin értágító, vizelethajtó, de emellett szívműködésre is kedvezően hat.

A csersav eredményesen befolyásolja az anyagcserét, viszont lassítja a koffein hatását.Az ásványi sóknak pedig egészségvédő szerepük van. Az italkészítés legegyszerűbb módja a filteres tea, amelyet forró vízbe kell helyezni. Általában citrommal, néhol tejjel, cukorralvagy mézzel ízesítik. Vannak fogyasztók, akik önmagában, keserűen fogyasztják, élvezve a tea jellegzetes finom ízét, illatát.

A hagyományos tea titka
A hagyományos teakészítéshez mindig két edényt használunk. Az egyikben vizet forralunk, a másikban a teát forrázzuk le, erre legalkalmasabba kerámiaedény használata. Ezeket az edényeket mindig csak teakészítésre használjuk és használat után csak öblítsükki hideg vízzel. A teafőzéshez lehetőleg lágy vizet használjunk, amit első forralásig kell hevíteni.

A víz egy részét a másik edénybe töltjük, hogy kicsit átmelegedjen. Ezután kiöntjük a vizet, teát teszünk bele, majd ráöntjük a forró vizet. A forrázott teát vagy tea filtert 3 percig hagyjuk állni. Ha nem filtert használunk, csészénként egy teáskanálnyi teával számoljunk. Ha a megadott időnél tovább hagyjuk állni, akkor a főzetnem csak sötétté válik, hanem keserű is lesz.
A teát mindig frissen és forrón tálaljuk.

A nyári hőségben, ha forró teát iszunk, gyors izzadás után lehűl a test.Ebben leginkább a japán zöld teák lehetnek segítségünkre, hiszen kiváló méregtelenítő hatással bírnak.A teák fogyasztását fogyókúrához kifejezetten ajánlják, ám fogyás helyett törekedjünk inkább az egyensúlyra. Az egyensúly elérésének lényege a fokozatosan megnövelt anyagcsere. Értelmesen csökkentett, önmegtartóztató táplálékbevitellel, gyakori mozgással, stressz levezetésével pár hónap alatt a test és a lélekbámulatos változáson megy keresztül.

I-M
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Cukorbetegség és diéta
  2014-05-28 19:27:28, szerda
 
  A cukorbetegség mára kialakult járványszerű terjedése nem kis aggodalomra ad okot. Ennek hátterében a generációra jellemző megváltozott táplálkozási szokások, rengeteg cukor, só, kalória fogyasztása áll. Sajnos a tendencia csak romlik, egyre nagyobb probléma az elhízás és ezáltal az idős korban kialakuló cukorbetegség is.Ráadásul az elszomorító statisztikák sem pontosak, hiszen a cukorbetegek közel fele nincs diagnosztizálva, mert előfordul, hogy a betegségnek nincsenek kifejezett tünetei.

Az inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely bár nem konkrét betegség, könnyen cukorbetegséggé alakulhat, ha a szervezet inzulinmennyisége a kelleténél kisebb biológiai választ vált ki, főleg magas inzulinszint esetén. Ez az állapot tünetmentes, de kerülni kell az olyan táplálkozást, amely drasztikusan megnöveli a vércukorszintet, hiszen a szervezet ebben az állapotban egy idő után nem termel kellő inzulint. A 2-es típusú diabétesz tehát megelőzhető, ha az inzulinrezisztenciát időben felismerjük, és megfelelően kezeljük.
Mit tehetünk?

A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal, testsúllyal megelőzhető, azonban a már kialakult betegség fogyással is megfelelően panaszmentessé válhat. Ügyelni kell a helyes étrendre és lehetőleg iktassunk be testmozgást mindennapjainkba.

Diéta
Cukorbetegség esetén nincs egy úgymond speciális diéta, tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy kiiktatjuk a cukorfogyasztást és a fehér liszt fogyasztását ügyelve a kalória bevitelre. A helyes étrendbe beletartozik a változatos táplálkozás, természetesen nagyon minimális cukor, édesség fogyasztása, zöldségek, főzelékek, barna kenyér fogyasztása. Negyven éves kor felett a bevitt zsiradék mennyiségére is fontos figyelni, mert magas koleszterinszintet, később érelmeszesedést okozhat.

Hogyan csináljuk?
Étrendünket alakítsuk ki úgy, hogy csak annyit energiát vigyünk be, amennyit valóban el is használunk. Reggelire válasszunk olyan ételt, amelytől nem ugrik meg gyorsan a vércukorszint, pl. zöldségek, korpás zsömle stb. Tízóraira a megfelelő kalcium bevitel biztosítására ehetünk natúr joghurtot vagy kefirt. Ebéd gyanánt fogyaszthatunk főzeléket, grillezett húst, zöldséges egytálételt, akár zöldséglevest, gombát, halat és párolt zöldséget. Uzsonnára tanácsos gyümölcsöt fogyasztani, vacsorára pedig ebédhez hasonlóan sovány húsok, zöldségek közül választhatunk.

Testmozgással a cukorbetegség ellen
A sportnak legalább olyan fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mint a megfelelő étrendnek. Igyekezzünk akár séta, akár aktívabb sport formájában valamilyen testmozgást végezni. Amennyiben a testmozgás fizikai állapotból fakadóan nem megoldható, segítségül hívhatjuk a pulzáló mágnesterápiát is, amely a sejtek szintjén fejti ki hatását és serkenti a vérkeringést. A vér oxigénellátása javulhat, ezáltal a mozgáshoz hasonló hatást érhetünk el a használatával.
I-m
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Lélekben gyermeknek maradni
  2014-05-27 19:29:03, kedd
 
 
Élt egyszer három jó barát. Barátságuk azzal kezdődött, hogy mindhárman ugyanazon a napon születtek, egy iskolába jártak, s mindig egymás mellett ültek. Később azonban sorsuk három irányba sodorta őket: egyikük tanár lett, a másik orvos, a harmadik pedig, mivel igen alacsony termetű volt, elszegődött a cirkuszba bohócnak.
A három jó barát gyakran találkozott egymással, egészen addig a napig, míg mindhárman egy autóbaleset áldozatai nem lettek. A mennyország kapuja előtt találkoztak, ismét nagy jókedvvel.
- Látjátok, még a mennyországba is együtt érkeztünk, remélhetőleg most már örökké együtt leszünk - mondta az első.
- Együtt állunk az Úr ítélőszéke elé - mondta a másik -, ne féljetek, ilyen jó sorsunk még sose volt, mint itt lesz.
Csak a legkisebb, a kicsi bohóc nem szólt semmit. Meghúzódott a másik kettő árnyékában, s igen félt, mert úgy érezte, egész életében nem tett semmi jót, hiszen csak bohóckodott. Az Úr színe előtt a földre borultak, és irgalomért esedeztek.
- Jól van, fiam - mondta Jézus az elsőnek -, te egész életedben tudatlanokat tanítottál. Ragyogni fogsz a mennyben, mint a hajnalcsillagok.
- Jól van, fiam, amikor beteg voltam, meglátogattál, sőt, meg is gyógyítottál - szólt Jézus a másodikhoz.
A kis bohóc lehunyta a szemét, s úgy várta az Úr ítéletét:
- Tiéd a mennyek országa, kis bohóc - mondta Jézus -, mert lélekben gyermek maradtál. Amikor bánatos voltam, megnevettettél, s amikor szomorkodtam, megvigasztaltál.
A kis bohóc erre örömében cigánykereket hányt, s mosolyogtak mind az angyalok.
A legjobbat az teszi, aki az embereket felvidítja, megnevetteti.
Erdődy Imre
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
5 KALCIUM-BOMBA A CSONTRITKULÁS MEGELŐZÉSÉÉRT
  2014-05-27 19:10:44, kedd
 
  Mire jó a kalcium?

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag.

Több folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik: a véralvadásban, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12-vitamin felszívódásában és idegi funkciókban. Már magzati korban is nélkülözhetetlen az egészséges csontrendszer alapjainak kialakulásához. Harmincéves korig meghatározza a csontfejlődést, amely később, a nem megfelelő kalciumfelvétel miatt, negyven év felett csontritkuláshoz vezethet. Ez főleg a nőket érinti, mivel szervezetük lényegesen kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a férfiaké, emiatt nőknél hatszor gyakoribb a csontritkulás előfordulása. Megelőzésére már fiatalkorban oda kellene figyelni. Az ekkor kialakult csonttömeg határozza majd meg az osteoporosis későbbi mértékét. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű fehérje segíti.

A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 1000 mg, várandós kismamáknál az 1300 mg-ot is elérheti.
Hiányállapot

Kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a csontokból és a fogakból. Ha még táplálkozásunk nagy része állati fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy mennyiségű kalciumot old ki a csontokból, emiatt hamarosan bekövetkezik a csontritkulás. Jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök. A mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. A rendszeres torna, a mozgásszegény életmód hatására a csonttömeg megőrződik.

Összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amelyeknek magas a kalciumtartalmuk. Ezeket változatosan be lehet építeni a napi étrendbe, hogy a szervezet számára szükséges 1000 mg/nap kalciumfelvételt könnyedén biztosítani tudjuk.

Szezámmag - kalciumtartalma: 975 mg/100 g
A szezámmag rejtett vitamin- és ásványianyag-forrás. Gazdag kalciumban, fehérjében, vasban és foszforban, A-vitaminban.

Tipp: szezámsó házilag

Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá.

Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is.

Mák - kalciumtartalma: 968 mg/100 g
Lám, mindjárt értelmet nyer a mákos tészta és a mákos pite fogyasztása. Az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. De óvakodni kell attól, hogy fogyasztásával túlzásba essünk, ugyanis mintegy huszonötféle nagy hatású alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint) tartalmaz, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. A mák olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való beépüléséét. A csontritkulás megelőzéséért fogyassz hetente 3-szor mákos ételt vagy naponta egy mokkáskanálnyi, gyógynövényboltokban kapható mákolajat.

Tipp: Reggeli zabkásába szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is. Különösen, ha abba még néhány szem aszalt gyümölcsöt és egy egész banánt is morzsolsz!

Mandula - 248 mg/100g
Kalciumtartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is, ez három elem együtt erős csontot biztosít. Ezek az ásványi anyagok jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a véredények falait.

Tipp: Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.

Petrezselyem - 245 mg/100 g
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, mégsem fogyasztunk belőle eleget. Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle, és nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.

Tipp: Készíts petrezselyem-mártást

Hozzávalók:
2 nagy csokor petrezselyem
2 nagy gerezd fokhagyma
4 dl tej
50 g vaj
1 evőkanál finomliszt

szerecsendió

Elkészítés:
A petrezselyemzöldet alaposan megmosom, a vizet lerázom róla, majd apróra vágom. A fokhagymát szintén felaprítom. A vajat felforrósítom és megfuttatom rajta a fokhagymát. Hozzáteszem a petrezselymet és azt is megdinsztelem egy perc alatt. Ráteszem a lisztet, átkavarom és felöntöm a tejjel. Reszelt szerecsendióval, sóval ízesítem, felforralom és kb. egy percet főzöm.

Amaránt - 162 mg/100 g
Az amaránt idehaza még kevéssé ismert növény, az Azték és Inka Birodalom területéről származik. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek alapvető táplálékforrása volt. Az amaránt magja rost-, kalcium-, magnézium-, vas-, valamint vitamin- és fehérjetartalom tekintetében túlszárnyalja a hagyományos gabonaféléket.

Háztáji gazdaságokban ideális a termesztése, mert igénytelen, szárazságtűrő és ellenáll a legtöbb kártevőnek.
Biológiai értékének elismerését jelzi, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

Tipp: Az amaránt magja nagyon jó levesbetétnek, tészta helyett. Szórd meg vele az elkészült levesed, rövid ideig hagyd pihenni, hogy megpuhuljon.

Forrás: nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Rendkívül hatékony gyógynövényünk a hárs
  2014-05-27 19:06:52, kedd
 
 
A népi gyógymódok egyik legismertebb gyógynövénye, de a homeopátia is felhasználja gyógyító hatását.
Ki ne fogyasztotta volna meghűlésre, köhögéscsillapításra, izzasztásra vagy akár teakeverékben, élvezeti teaként a hársfavirág teáját? Gyógyászati szempontból nélkülözhetetlen a kislevelű (Tilia cordata Mill), nagylevelű (Tilia grandifolia Ehrb.) és széles levelű (Tilia latyphyllos Scop.) faja.

Már a levélzetben is találhatóak gyógyító hatóanyagok, cseranyagok, C-vitamin, glikozidák, ezért az orvosi hársfafajták lombleveleit is begyűjtik. A virágok május végétől június közepéig kellemes és felejthetetlen illattal árasztják el környezetüket. Aki egyszer is érezte ezt az illatot, soha nem felejti el.

Meghűlésnél, náthánál ebből a csodás illatú virágzatból önállóan és teakeverékek alkotórészeként készített tea elősegíti az izzadást, a láz csillapítását, a hurutos köhögés oldását. A tea emellett vizelethajtó, oldja az emésztőszervi görcsöket, jótékony a bélrendszerre, erősíti a gyomrot, mert csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját. Segíti az emésztést, az epepangásban szenvedő betegeknek (acholia) segít az epeelfolyásban és a görcsök oldásában. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás esetén nagyobb mennyiségű víz hozzáadásával elkészítve belsőleg használják a teát. Torokgyulladásnál, mandulák fájdalmas gyulladásánál, száj, íny gyulladásos betegségénél torok- és szájöblögetésre használhatjuk fel. Eldugult orr, nátha esetén az inhalálás, gőzölés eredményesen tisztítja a légutakat, csökkenti a begyulladt nyálkahártyák gyulladásos folyamatait. A hárs hatóanyagi között tarthatjuk számon a flavonoidokat (kvercitrin, izokvercitrin, kempferitrin, asztragalin, tilirozid), illóolajat (farnezol, farnezilacetát, geraniol), cserzőanyagokat, nyálkát és ciánglikozidot.

Kiváló összetevői és hatásai miatt erősíti az ellenálló képességet. Bőrápoló és kozmetikai szerek kedvelt alapanyaga. A hajmosáshoz samponba keverve, de a mosást követően hajöblítéshez is eredményesen használhatjuk. Reuma, isiász elleni gyógyfürdők, felfázás esetén ülőfürdőként, de borogatásként alkalmazva is kifejti gyógyító tulajdonságait, fájdalomcsillapító hatását. A téli időszakban az átfázott, meghűlt testet átmelegíti, kellemesen nyugtatja a fáradt, legyengült szervezetet.

A hársfa fájából égetett szenet készítenek, mert porítva sebgyógyító és bőrbántalmak elleni hintőporokhoz, fogporokhoz keverve is hasznosító a hársfában rejlő gyógyító erő.

Mire használhatjuk a hársfavirág teáját?

Láz esetén, lázcsillapításra, izzasztásra: hársvirág és feketebodza-virág azonos (1:1) arányban keverve (2 evőkanállal fél liter vízhez, forrázat formájában, majd leszűrés után citrommal, erdei mézzel ízesítve). Ezt a teakeveréket egyszeri alkalomra, a láz csillapítására, izzasztásra javasolt felhasználni. A beteg melegen betakarózik, elfogyasztja a meleg teát, és kis idő elteltével izzadni kezd. Ez az izzadás jótékonyan hat a lázra, a gyógyulás folyamata megkezdődik (a testnedvek kivezetik a szervezet méreganyagait).

Torok- és mandulagyulladásra, hurutoldásra köhögésnél: hársvirág, feketebodza-virág, ökörfarkkóró virág, kakukkfű, fodormenta társításával, citrommal és mézzel (hársmézzel) édesítve.

Vesemedence- és húgyhólyag-gyulladásnál: az előírt napi adagot nagyobb mennyiségű folyadékkal elkészítve használhatjuk (a vizeletkiválasztó rendszer átmosása céljából, egyéb más gyógynövények keverékével, akár ülőfürdőként is).

Fénytelen, törékeny hajvégek megújítására: csalánlevéllel, -gyökérrel készült teakeverékkel készített teával öblítsük le a tisztára mosott hajat.

Gőzölés középfülgyulladás esetén: hársvirág, kakukkfű, kamilla borsmentával (azonos arányban keverve). Az elkészült tea fölött a füleket nagyon óvatosan, oldalirányban a gőz fölé tartjuk (10-15 perc).

Inhalálásra megfázáskor, arcüreggyulladásra: hársvirág, kakukkfű, borsmenta (3 év alatti gyerekeknek fodormenta), citromfű keverékével.

Izomfájdalmak, isiász esetén: fájdalomcsillapító hatású a hársfavirágból (más gyógynövényekkel kombinálva) készített ülőfürdő vagy borogatás.

Napi fogyasztásra a maximálisan előírt 2-4 g (egyénenként eltérhet) forrázat használatát ne haladja túl. Általában 7-10 nap folyamatos fogyasztást követően ajánlatos néhány napos szünetet beiktatni. A hársfatea fogyasztása a szakemberek által előírt, terápiás adagok betartása mellett (az egyébként egészséges emberek esetében) nem okoz panaszt, ezért tartsuk be az adagolás szabályait! Idősek, legyengült betegek, szívbetegek lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák belsőleg a hársfavirág teáját, mert gyengítheti a szívet.

Ne féljünk használni a gyógynövényekben rejlő természet adta erőt, alkalmazzuk bátran, de okosan fordítsuk a magunk hasznára, megelőzésre, gyógyulásunkra.

Forrás: natursziget.com
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1428
  • e Hét: 4295
  • e Hónap: 10667
  • e Év: 61458
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.