Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 92 
Márai Sándor: Vajda
  2015-10-28 20:38:23, szerda
 
 

Hamuba írt, parázzsal. Közben felnyögött néha, bezárta feleségét egy szobába, elment egy étterembe és rostélyosokat evett. Vagy felutazott Bécsbe és hasba rúgta a terhes asszonyt, aki nyomorban, varrogatásból élt, s elvetélte gyermekét. Aztán sírt. Aztán verset írt, vérből füstből, fekete rózsákból, alvilági tűzből, tehetetlen szenvedélyből. Néha felnyúlt az égre, szórakozottan, szájában fogpiszkáló lógott, s letépett egy csillagot. Aztán, nagyon udvarias levélben, pénzt kért a hivatalos helyektől. Aztán leírt egy szót, magyarul, s a szó fényleni kezdett, mintha az alvilági szenvedés poklában hevítették volna tüzesre.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Engedelmesen
  2015-10-28 20:37:04, szerda
 
 

Könyvet írok, a harmadán, vagy negyedén túljutottam már, s elkövetkezett az a varázsos és érthetetlen folyamat, mikor nem ,,írom" a könyvet;egyszerűen csak leírom, amit alakjaim és hőseim mondanak, cselekednek. Látom őket járni és kelni a szobában, az időben, az elmúlt században, néha meghökkent, néha örvendező csodálkozással észlelem, hogy egyiknek szemölcse van az orra mellett, a másik egészen mást gondol bizonyos cselekedettel kapcsolatban, mint képzeltem, a harmadikról kiderül, hogy piszok fráter, a negyedikről, hogy van egy tubákszínű kabátja. Most már járnak, beszélnek, cselekednek, élnek és halnak, s nincs is más dolgom, mint engedelmesen odafigyelni és feljegyezni a szavaikat. Nem szólok többé közbe, csak hallgatom őket, nagyon engedelmesen.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Még egyszer
  2015-10-28 00:43:22, szerda
 
 

Még egyszer, lant, még egyszer! Még egyszer szólalj meg, egy húron, rekedten, akárhogyan. Mondd el, poros hangszer, ne szégyelld! Mert szavakkal már nem tudom elmondani. Csak te tudod elmondani, szavak nélkül, egy húron.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: A lant
  2015-10-28 00:42:15, szerda
 
 

Mint akit megloptak, éjjel riadtan körülnéz, szív táján zsebét tapogatja, s nem tudja, felhívja-e a rendőrséget, vagy kiabálni kezdjen a tereken. Így kérdem néha: hova lettek a versek? Ki vette el tőlem a verseket, ki vette el tőlem a költészetet? Miért nem írok verset többé, miért szégyellem, micsoda ringyó vásáron adtam el a verseket, ki váltotta fel szavaim aranytallérját lyukas garasra, ki vette el tőlem azt a másik költészetet, a némát és sugárzót, mely az élet egyetlen szépsége és áhítata volt? Hol a lant, mint a költők mondták, a lant, melyet Arany kebelére óhajtott szorítani, ha ,,jó a Halál", ki törte össze a lantot, mit csinálok e világban lant nélkül, írógéppel és töltőtollal, mi értelme lant nélkül az egésznek?
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Zene tanítás
  2015-10-28 00:17:40, szerda
 
  Kohut Katalin: Zene tanítás

Meg kell őrizni öröké emlékként a szívben
az anya-gyermek közös élményt, zene tanulást,
hadd csodálkozzon a világ és mindig díszítsen
szeretettel, örömmel minket, csak a csodát lásd.

Játszottunk mi ének órát, gitárral kísértem,
énekeltem nekik, s versenyeztek a gyerekek:
kitalálták dal címet, előadót, s az érdem
tudás, s a tiszta lélek- ma is hálát rebegek.

2015. október 27.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Miért?
  2015-10-27 17:43:31, kedd
 
  Kohut Katalin: Miért?

Alszom.
Jó ez a csend.
Átölel a sötét hidegség.
Nincs menekvés,
egyetlen kivezető
utam keresem, s nem lelem.
Hol van a léteződ,
a tagadása az életnek?
Merre kaszálsz Halál?

Gyászom kíséri lépteim,
összeroskadtam számtalanszor.
Szeretet, miért futsz előlem,
vagy lassan lopakodsz mögém,
kutakodsz szívemben,
s úgy döntesz kertészkedésre
nem alkalmas,
nem táplálod erejét?

Nyugszanak hűvösségben
szeretteim,
bűn által vesztek el.
Ahol temetik a jókat,
ott a könny megdermed,
a riadt szem azt kérdezi:
miért?

Bánt az életnyi súly,
a megoldási képlet elveszett.
Látod, már mosolygom,
szembenéztem köd-takarós történtekkel.
A fejem fölött lángoló karddal
várok az örök-békességre.

Alszom.
Jó ez a csend.
Űrnyi hiány zokog.
Géppuska ropogás fejemben.
Add meg a végső döfést
esdeklő szívemnek
kegyelem!


2015. október 27.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A metszőpont
  2015-10-26 22:18:31, hétfő
 
 

Az átlagember, a rossz író, a híg levű és kényelmes gondolkozó horizontálisan látja, érzékeli a világot. Az ember, aki elég bátor a valóság érzékeléséhez, vertikálisan látja a kis és nagy világot. A két szemlélet soha nem fedi egymást; de valahol, egyetlen metszőpontban, találkoznak. Ez a metszőpont néha a kereszt, néha a máglya.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Jacobsen
  2015-10-26 22:17:23, hétfő
 
 

Olyan béke van körülötte és olyan illat, mint egy századvégi kertben, valahol északnyugaton, közel a tengerhez. Lila, vörös és arany üveggolyók állanak e kertben, fehér olajfestékkel bemázolt rudak hegyébe tűzve, rózsák között. A tengert nem látni innen, nem is hallani, de a levegőben érzik a dagály és az apály lélegzetvétele. A fehér kavicsos úton fiatal nő megy, szőke és magas, telt keblei vannak és valószínűtlenül piros a szája. Ez a nő - a vak is látja - nemsokára meghal, szépsége teljében. Akkor többen felordítanak majd a világban, öklüket szájuk elé kapják, eszelős fájdalmukban. Mert az idill, a rózsák, s a szép kert nyugalma mögött a tenger van, a rend mögött a rendetlenség, melynek mindig végzet és halál a neve, a hangulat mögött az égre bőgő vágy és fájdalom, s az irodalom mögött - bármennyire tagadják is egyesek - az élet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Jó szakma kell (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-10-26 21:47:34, hétfő
 
  Kohut Katalin: Jó szakma kell

- Béééla! Már lassan be kell adni Petikénknek a továbbtanulási papírját és még mindig nem tudott dönteni!
- Annak menjen, amihez tehetsége van! Kicsi korában mindig orvososdit játszott, szerintem elegendő emberség és empátia van benne ehhez a szakmához.
- De ne felejtsd el, hogy a körzeti gyerekorvos naponta két injekcióval mandulagyulladáskor összeszurkálta és írtózik a szuritól.
- Ez igaz, így nem lehet belőle egészségügyis. Különben is, csak a nőgyógyászok keresnek jól igazán. Kevés az igazán jó orvos, már nem divat a humanizmus közöttük sem.
- Akkor menjen szakmát tanulni. Mondjuk, amilyen a lakosság egészségi állapota, jól keresne fogtechnikusként is.
- De csak akkor, ha szem elől téveszti a humanitást, s jól fizető réteget céloz meg, mint a celebeket. Meg kell tanulni mellette az implantátum beépítést. Az igazán jó fogtechnikus mosolygós fotó alapján el tudja készíteni az eredeti fogsor hasonmását. Másként nem érdemes...
- De az is igaz, hogy az igazán rászorult réteg ebből kimarad, mert nem tudják megfizetni...
- Nem lehet egyszerre Vilmám jól kereső és emberséges is, a kettő kizárja egymást. Már nem azt a világot éljük, hogy a jó orvos járja szegény betegeit biciklivel, mert nem telik hálapénz nélkül autóra sem.
- Mit szólsz a tanári pályához?
- Lenne kedve hozzá Petinek? Én inkább bemondónak szánnám, ha szükség lenne még igazán szépen beszélő műsorokat összekötő személyre. Tanárnak úgy érdemes menni, hogy szívvel-lélekkel elkötelezi magát a hivatás mellett, s érdekessé téve az órákat
megtanít mindenkit a tudományra. A gyerekeknek példaképre van szükségük, csak így szeretik meg a tantárgyakat és így rögzül bennük igazán minden ismeret.
- Emlékszel Bélám az angol tanárnőre? Kitették az iskolából annak idején, mert a szívén viselte a gyermekek angol tanulmányait. Ilyen világban inkább ne menjen tanárnak sem.
- Mit szólnál a régészhez?
- Rengeteg elmélet a régmúltból és állandó utazgatás, veszélyes helyszínekre is. Nem tudom, nem érdeklődik Peti valójában a történelem iránt, nem volt soha a kedvence. Talán azért is nehéz, mert még sok mindent alig tanítanak meg, ferdítenek.
- Ha már az igazságról van szó, lehetne belőle jó ügyvéd is, aki mindig az áldozat mellett áll ki, s kivívja az ügyét.
- Álmodj csak Bélám az igazságról. Talán mindig a pénznek volt igaza. Már nincsen igazságos Mátyás, aki leleplezi a törvényhozók hamisságait. Most is a bűnösöké a legtöbb jog és minden kiváltság. A paragrafusok ellenségei az igazságnak.
- Már igazán nem is tudom, mit lenne érdemes tanulni, hiszen tanulás nélkül is meg lehet gazdagodni, jó hivatást űzni munka nélkül kis ráfordított energiával...
- Igen, ezzel az erővel mehetne Mikulásnak is, vagy gyárthat karácsonyi meglepetéseket. Esetleg elmehet temetkezési vállalkozónak.
- Látod, ezek már igazán jól fizető állások. A születés és a halál, meg a szeretet ünnepe az, ami a legjobban fizető állások köré tömörül, de szerintem már telített a piac, akár a társkereső irodáké.
- Annyi egyedülálló van, amennyi talán sohasem, Bélám! Annak idején még horoszkóp szerint is boronáltak össze párokat. Én kétszer adtam fel hirdetést, míg meg nem ismertelek. Először ajánlottak nekem egy beteg férfit azzal, hogy olyan szerencsétlen, mint én. Nem tudom, miből gondolták azt, hogy én az vagyok, őszintén vallottam magamról a jelentkezésben, nem hazudtam. Aki a szíve szerint él, az számít betegnek, s aki gátlástalan, az most az egészséges.
- És a másik hirdetésednek mi lett az eredménye, Vilmám?
-Oroszlán-Skorpiót kerestem, amelyik a Mérleg-Halakat kiegészíti, s jelentkezett egy rámenős Bak. Alig tudtam lerázni, mert igazából csak hiányérzete volt, nem feleséget keresett magának.
- Aki házasságközvetítésre adja a fejét, annak nagyon jó emberismerőnek kell lennie, nemcsak címeket adni az ügyfeleknek.
- Így van, Bélám!
- Tudod, drága Vilma, nem lenne szégyen egy jó kihalásra ítélt szakma megtanulása sem egy igazi mestertől.
- Látod, ebben igazad van, Bélám! Már csak az a kérdés, Petinek mihez lenne tehetsége, mert ezt egy egész életen át kell űzni.
- Régen, drága Vilma a mesterségekről kapták neveiket az emberek. A szakmát a generációk átvették, örökölték nemzedékeken át. Nálunk nincsen ilyen családi hozott tehetség, soha nem voltunk tehetségesek kézművességben, vagy bármi másban.
- Igazad van! Tanulmányozom most a felvételi könyvet. Nagyon szép neveket adtak egyes felsőfokú képesítésnek.
- Petike dönt, de azt hiszem, a legjobb lesz, ha az idegennyelv ismereteit erősíti és a számítástechnikát. Menjen informatikusnak.
- És ha úgy dönt, hogy egyszer gazdálkodni akar saját földjén és úgy élni, mint egy földműves?
- Vissza a természethez Rousseau mondatával talán biztosítva lenne számára és jövendő családjának is a nyugodtabb élet.
- De azt is csak példamutatóan érdemes végezni. Ha szőlőt termel, tanulnia kell a borkészítést, ha sajtot készít, a legfinomabbat érdemes előállítania és még sorolhatnám...
- Igen, drága Vilma! Bármilyen szakmát is választ a gyerek, azt hiszem, hogy a legmagasabb tudás elérése a becsülettel karöltve vezet az igazi sikerhez, a mesteri fokozatot másképp nem lehet elérni.
- ,,Dolgozni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes."


2015. október 26.

Idézett sor József Attila Ne légy szeles... című verséből való
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Költészet
  2015-10-25 20:31:57, vasárnap
 
 

Az ember talán azon a napon lesz igazán költő, mikor mindaz, ami a világban emberi és emberfölötti tartalom, oly közelről és oly erősen érinti meg - egy szeptember végi este fülledtsége, egy zongora hangja, egy gyümölcs illata, vagy a halottak tárgyai -, hogy már nem is akarja szavakban kifejezni ezt az érintettséget. A nagy, az egészen nagy költők is csak verseket írnak. A költészet több, mint vers. Egy napon az ember elhallgat a világ előtt, mintegy becsukja szemét. Ez a pillanat, mikor igazán költő.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 92 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 210
  • e Hét: 972
  • e Hónap: 12677
  • e Év: 51678
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.