Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 108 
800 éves mobiltelefon
  2016-01-30 15:58:33, szombat
 
  800 éves mo­bil­te­le­fonra buk­kan­tak a ku­ta­tók

Egy friss, szen­zá­ciós ré­gé­szeti lelet tartja láz­ban a vi­lá­got. Egy 3500 éve hasz­nált jel­rend­szer bo­nyo­lítja to­vább a fel­ad­ványt.

A Salzburg közelében található Fuschl am See külterületén végzett ásatásokon egy eddig beazonosítatlan tárgyra bukkantak a kutatók.




Link

A leginkább egy mobiltelefonra hasonlító rejtélyes ereklye valamikor a XIII. században készülhetett. A régészek dolgát csak tovább nehezítik a leleten található ékírással készített felirat.




Link

Mivel az ékírás volt a kommunikációs első olyan formája melyet az időszámítás előtt 3500 környékén élő sumérok is használták, ezért időben csak még inkább összekuszálja a részleteket. Ennek a jelrendszernek a kódolását csak a XIX. században sikerült megfejteni. Több internetes honlap viszont még vadabb magyarázatokkal próbája tisztázni a furcsa tárgy eredetét.

Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint egy korábbi civilizáció nyomait találhatták meg, és ezzel egyértelműen bizonyítható az időutazás valóságos ténye.

Sajnos a tudományosan alátámasztott magyarázatra még várni kell, ugyanis ezzel még senkinek sem sikerült előállnia.

A cikk forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az El Nino ijelenség
  2016-01-30 15:55:51, szombat
 
  Nagyon érdekes - Az El Nino nevű természeti jelenség a világ számos táján ismét érezteti hatását rendkívüli időjárást okozvaAz El Nino nevű természeti jelenség a világ számos táján ismét érezteti hatását rendkívüli időjárást okozva.

Az El Nino (a gyermek) jelenség már nagyjából egy évszázada ismert, és a világ számos pontján érezhető a hatása bizonyos, nem teljesen szabályos időközönként. Azonban ezek a jelenségek többnyire negatív hatással vannak életünkre.

Normális helyzet esetén

Ha meg akarjuk érteni az El Nino jelenséget, először is azzal kell tisztában lennünk, hogy mihez képest okoz anomáliát ez a jelenség. Alapesetben Dél-Amerika nyugati partjainál, elsősorban Peru és Ecuador partjainál a melegebb tengervíz helyébe valamivel hidegebb tengervíz áramlik fel az óceán mélyebb rétegeiből, így az adott térségben normális eloszlású és mennyiségű csapadék hullik, valamint a hidegebb tengervíz a halászatnak is kedvez az oxigéndúsabb víz miatt. A felszínen lévő melegebb tengervizet a passzátszél elszállítja a partok felől nyugati irányba Észak-Ausztrália és Indonézia térségébe, így itt csapadékos időjárás lesz a jellemző.

Mi is az az El Nino?

Amikor El Nino-ról beszélünk, akkor az alaphelyzethez képest sokkal gyengébbé válik a passzátszél, melynek elsődleges oka az, hogy a Csendes-óceán keleti- és nyugati medencéje közötti légnyomáskülönbség lecsökken (SOI: Déli Oszcillációs Index, mely az El Nino erősségének a mérésére szolgál, és a cirkuláció erősségét a Tahiti és Darwin közötti nyomáskülönbség határozza meg). A legyengült passzátszél miatt Dél-Amerika nyugati partjaitól nem távolodik el a melegebb tengervíz, sőt, erőteljesebbé válik annak felhalmozódása (volt olyan El Nino év, mikor 7 fokkal volt melegebb a felszínen a tengervíz), így sokkal több nedvesség párolog a légkörbe. (Ennek ellentett párja a La Nina, mikor sokkal erősebbé válik a passzátszél, így sokkal több meleg víz szállítódik el a perui partoktól, így az átlagosnál hidegebbé válik a tengervíz).

Ez a hatás egy egész láncreakciót indít el a Föld időjárásában december környékén, mely akár néhány évig is jellemző lehet. Így télen Dél-Amerikában Peru és Ecuador időjárása sokkal csapadékosabbá válik, özönvízszerű esőzések köszöntenek be, ez jellemző lesz Dél-Amerika délkeleti részére is, valamint az USA déli, délkeleti területeire is, valamint az Egyesült Államok nyugati partvidéke is sokkal csapadékosabbá válik. Ezzel szemben Ausztrália térségében sokkal szárazabb lesz az időjárás, mivel nem érkezik meg a térségbe az esőzést biztosító melegebb tengervíz. Ugyanakkor Délkelet-Ázsiában a monszun is valamivel kevesebb csapadékot okoz, valamint szárazabbá válik Afrika délkeleti része és az Amazonas térsége is. Ezzel együtt melegebb idő lesz jellemző Japánban, valamint Észak-Amerika északnyugati és északkeleti térségében. A nyári félévben pedig Dél-Amerika északi része, Délkelet-Ázsia, valamint Ausztrália keleti és északi fele, illetve India időjárása válik szárazabbá, aszályosabbá, valamint az Atlanti-óceánon erőteljesebbé válik a hurrikánszezon.




Link
Az El Nino hatása télen és nyáron (Térkép forrása: NOAA)

Az El Nino hatása világszerte

Az elmúlt majd egy hónapban a híradásokban is megfigyelhető volt, hogy extrémebb időjárási helyzetek alakultak ki a világ több pontján is. Mint ahogy az eseményekről a CNN is beszámolt, Dél-Amerika számos országában, mint például Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Uruguayban is a heves esőzések miatt a medrükből kiöntöttek a folyók százezrek életét keserítve meg ezzel. Az USA déli államaiban napok óta heves viharok tombolnak, többfelé tornádó is pusztított (ebben a térségben gyakran alakulnak ki tornádók tavasszal és nyár elején, de ebben az évszakban még ott is szokatlan, hogy tornádó pusztítson). Az USA nyugati területein sokkal csapadékosabb az idő az ilyenkor megszokotthoz képest, még a keleti, északkeleti államokban szokatlanul meleg idő köszöntött be az ünnepekre (New Yorkban karácsonykor 20 fok körüli hőmérséklet volt jellemző a délutáni órákban), de már az ezt megelőző hónapokban is átlag felett alakult a hőmérséklet. Ausztráliában a szárazabb időjárás miatt pedig tűzvész pusztít egy villámcsapás következtében, de a száraz, forró, szeles időjárás miatt a helyzet várhatóan nem fog javulni.

Tornádók pusztítottak karácsonykor az USA déli államaiban (Forrás: Reuters)

Európában mi a helyzet?

Ahogy Magyarországon, úgy Európa nagy részén sem volt fehér a karácsony, sőt, enyhe, helyenként kora tavaszias időben teltek az ünnepek ahol a ködmező feloszlott, és kisütött a nap. Még Moszkvában is nagyjából 10-12 fokkal volt melegebb az ünnepek alatt a decemberi átlaghoz képest. Ugyanakkor Spanyolországban erdőtüzek gyúltak a száraz időjárás miatt, ezzel szemben Angliában és Wales-ben is árvizek pusztítanak a sok eső miatt, több nagyváros, mint például Manchester és Leeds több kerülete is víz alá került a BBC beszámolója alapján. A hónap elején Izlandon pedig rekord mennyiségű hó esett.

Még van mit tanulnunk

Összességében megállapítható, hogy az El Nino jelenség egyértelmű hatást gyakorol a világ számos pontján, így a teljes amerikai kontinensen, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Délkelet-Afrikában, valamint Japán és India térségében, de a jelenség mozgatórugójához és a fő folyamatokhoz képest a legmesszebb fekvő térségekre, elsősorban Európára egyértelmű irányú hatásgyakorlást még nem tudunk teljes bizonyossággal megállapítani. Így fontos a jelenség további tanulmányozása, hogy az eddig megfigyelt anomáliák az előttünk álló újabb El Nino időszakban a megfigyeltekkel megegyezően jelentkeznek-e, vagy tapasztalható lesz eltérés, illetve Európa időjárását miként befolyásolja, illetve befolyásolhatja.

Forrás: CNN, BBC, World News Channel, World Latest News, thedailystar.net, NOAA, Reuters, archive.peruthisweek.com
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Granada újra Spanyolországé!
  2016-01-30 15:53:45, szombat
 
 


Link

524 éve, hogy a spanyol katolikus királyok visszafoglalták az utolsó mór erődítményt.

Videó: Link




Link

Alhambra:

Tarík ibn Zijad arab hadvezér a VIII. században, átkelt a Gibraltári-szoroson Hispániába, és néhány hét alatt elfoglalta Andalúziát. A Sierra Nevada nyáron is hósipkás hegyei által övezett termékeny dombok, a Darro folyó völgye, annyira megtetszett a hódítóknak, hogy letelepedtek.

Hispániában az első és egyetlen mórok által alapított város: Granada. Egyesek szerint nevét a gránátalmáról kapta. Granadát fallal vették körül, virágzott a kereskedelem és a kézműipar.

Andalúzia urai évszázadokon keresztül a mórok voltak, örökségük ma is szembetűnő, de a keresztény hódítók fokozatosan felülírták az arab ízlést.
A termek díszítéseit bevakolták, a mennyezeteken saját reliefjeiket helyezték el, a berendezések egy részét megsemmisítették, vagy eltávolították.

Az Alhambrát eredetileg katonai célokra tervezték, de később a mór király és udvartartása rezidenciája lett.

A katolikus királyok (Ferdinánd, Izabella) hatalomra jutása után Granada kalifátusa még 250 évig fennállt, mert adót fizetett nekik. Amikor nem fizettek adót, őket is elűzték.
Ma Granada kulturális és gazdasági központ, tartományi és püspöki székhely.

Az Alhambra épületegyüttese három részből áll

- a mórok építette erőd, ezt nevezik Alhambrának
- a katolikus királyok erődje, ez az Alcazaba
- És a nyári lak a díszkertekkel, ez a Generalife


Az Alhambra:

A világhírű épületegyüttes neve - al hamra: vörös - a tornyok, mellvédek, paloták színére utal.
Több mint 500 év elteltével, Alhambra, Andalúzia leggyakrabban látogatott építészeti emléke.


Évente mintegy kétmillió látogatót vonz, ezért a mór palotákba csak korlátozott számú látogatót engednek be. A felsorolt, korlátozottan látogatható épületrészekben összesen 30 percig tartózkodhatunk.

A rengeteg turista, szinte lehetetlenné teszi az elmélyült nézelődést, nem is tudsz olyan fényképet készíteni, hogy ne lógjon bele valaki.

Az Oroszlános udvar, ahol a szökőkút medencéjét az arab építőművészetben egyedülálló módon tizenkét oroszlán tartotta, a restaurálást megelőző időben.

Most egy elzárt teremben őrzik őket, még fényképezni is tilos, mivel iszlám tiltja az ember és állatábrázolást. Talán azért néznek ki olyan bambán az oroszlánok, hogy ha már megszegték a Korán parancsát, legalább ne legyenek élethűek.

Blog: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
BUDAPEST by Natural Light
  2016-01-30 15:43:38, szombat
 
 


Link

BUDAPEST by Natural Light : Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Gyökössy Endre - Szó nélküli szeretet
  2016-01-30 15:41:07, szombat
 
 


Link

"... Megpróbáltam kifejezni, hogy milyen rendkívüli ereje van, Amikor az ember nem beszél, csak sugárzik. Ül a betegágy szélén, fogja a beteg kezét, az pedig érzi, hogy engem valaki szeret, valaki meglátogat. Van akinek már tényleg nem tudunk semmit mondani , csak csöndben vagyunk. És vagyunk. Legfeljebb elmondjuk együtt a Miatyánkot.
A teológián a lelki gondozásra készülőknek többek között magyaráztam a nonverbális ciononiáról. Ez Tudományosan hangzik, magyarul egyszerűen ezt jelenti: szó nélküli szentséges együttlét. Amikor nem mondunk semmit, Hanem két ember együtt van az a városi, a lelki gondozó és lelki gondozottja, egy beteglátogató lelkipásztor és egy beteg ember. Megpróbáltam kifejezni, hogy milyen rendkívüli ereje van, Amikor az ember nem beszél, csak sugárzik. Ül a betegágy szélén, fogja a beteg kezét, az pedig érzi, hogy engem valaki szeret, valaki meglátogat. , Van akinek már tényleg nem tudunk semmit mondani, csak csöndben vagyunk. És vagyunk. Legfeljebb elmondjuk együtt a Miatyánkot.
Nekem nem az egyetemen tanították meg a nonverbális ciononiát, Hanem az újpesti Károlyi kórházban. Amikor egyszer tényleg nagyon az életem peremén voltam, hol lesüllyedtem, hol felemelkedtem, belépett az ajtón valaki a szobámba, az arcát ma is látom, a nevét azóta sem tudom. Nem szólt egy szót sem, pillanatra letérdelt az agyam mellé - mindenféle belém volt szurkálva: infúzió, transzfúzió, amit csak akarok -, megfogta a kezemet, amelyik szabad volt, a homlokát a kezembe tette, éreztem a homloka meleget. Egy idő múlva felállt, valami nagy melegség költözött a szívembe, Azután fölibém hajolt, azt hiszem, megcsókolta a homlokomat és szó nélkül kiment. Míg élek nem felejtem el.
Bizony, énnekem nagyon sokba került, hogy ezt megtanultam. Nem könyvből. A halálom peremén tanultam meg, micsoda Hallatlan sugárzó ereje van az ilyen lelki gondozásnak, Amikor egy szó sem esik. Egyetlen szó sem. Valaki ott van az élet-halál peremén, a másik letérdel mellé, megfogja a kezét, öt percig sugározza a szeretetét, homlokon csókolja, és kimegy. Hiszen mit tudsz tenni valakivel, aki rákos és tudja, hogy te is tudod, hogy ő is tudja - hazudjunk? - Az ajtóban beigazítjuk az arcunkat, hogy mosolyogjunk? Nem. Többet ér a szó nélküli szerető együttlét.
Látjátok, ezt csak a kórházban lehet megtanulni, nagyon mélyen, Élet és halál peremén. Amit a Sátán rosszra akart fordítani, azt Isten jóra fordította. Tanultam valamit, amit könyvből nem lehetett volna megtanulni. Azt hiszem, megtanítani sem nagyon, csak felhívni a fiatal generáció figyelmét, hogy bármikor kerülhetnek ők is olyan helyzetbe, Amikor átélik ezt. Legalább hadd tudják, hogy van ilyen. Amikor egy jobb szót sem ejteni, csak éppen a másik mellett lenni, és szavak nélkül szeretni.
Pál apostol, így mondja: Akik az Istent szeretik, minden a javukra van (Róm 8,28). Még egy kórházi ágy van egy Károlyi kórházban. Így ér össze a fény és az árnyék, a szenvedés és a szavak nélküli szolgálat. Nagy iskolákat kell kijárni, de nem mindig az iskola padjaiban. A legnagyobb leckét általában nem könyvből tanulja az ember, Hanem az élet és a halál mezsgyéjén, meg a térdein. "




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Bon Jovi - Hallelujah
  2016-01-30 15:38:47, szombat
 
 


Link

Bon Jovi - Hallelujah: Link Hát nem gyönyörű dal?
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Így fűthetünk ki fillérekből egy szobát gyertyákkal
  2016-01-30 15:29:55, szombat
 
  Környezetbarát, olcsó és energiatakarékos megoldás: egy kisebb szobát vagy irodát kifűt a szerkezet.

Marco Zagariának, a Római Képzőművészeti Egyetem hallgatójának a találmánya az Egloo, az akár 20 négyzetméter alapterületű helyiség fűtésére alkalmas, dupla kerámia kupolából készített ,,hősugárzó", mely áram nélkül működik - olvastuk a treehugger.com portálon.

A kerámia kiválóan tárolja a hőt, a belsejében elhelyezett gyertyák biztosítják a meleget, és a hő koncentrálásának elve alapján sugározza ki magából azt legalább 5 órán keresztül. A fűtőtest a gyertyák kialvása után még órákig sugározza a hőt.




Link

Ha kihűl, cserélni kell a gyertyákat, de az üzemeltetés így is nagyon olcsó: a gyertyák cseréje 10 centbe, cirka 30 forintba kerül. Egyszerű számítás szerint 15 órányi fűtés egy 20 négyzetméteres helyiségben nem több napi 90 forintnál.

A szerkezet egyébként nagyon egyszerű. Az Egloo két kupolából áll. Belső kupoláját a gyertya lángja forrósítja fel, itt koncentrálódik hő, melyet folyamatosan ad át a külső kupolának.

Az alábbi videó ugyan angol nyelvű, egy perc után a technikai bemutató nyelvtudás nélkül, a felvételekből is jól megérthető.

A cikk forrása: Link - és itt találtok egy videót is!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Rohan az idő - mix
  2016-01-30 15:11:55, szombat
 
 


Link

Rohan az idő - mix: (Almási Éva, Halász Judit, Hámori Ildikó, Miller Lajos): Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Viccek vegyesen
  2016-01-30 15:09:31, szombat
 
  - Két részeg beszélget:
- Te, én gondolkodtam a tegnapi balhé óta, legyünk inkább barátok!
- Hülye vagy, hogy néznénk ki csuhában?





Férfi térden állva:
- Gizike, magáé a szívem!





- Béla, nekem szerető kell, nem donor!





Mi a különbség a vidám, és a felszarvazott férj között?
- A vidám még nem tud róla.





Férj a feleségéhez:
- Ma is járt itt az anyósom?
- Igen drágám, miből gondoltad?
- Le van köpve a fényképem!





A férj és a feleség veszekszik. Végül a feleség azt mondja:
- Te győztél. Ma a tiéd az utolsó szó. Kérj bocsánatot!





A kis mókus képen vágja a nyuszit egy tál palacsintával.
Kérdezi a nyúl:
- Ez szándékos volt?
- Nem lekváros.





Béla, ha úriember lenne, velem ezt nem csinálná!
- Mancika, ha úrinő lenne, tele szájjal nem beszélne!





- Miért szakítottál az első szeretőddel?
- Azért, amiért a legtöbb nő teszi. Kíváncsi voltam a másodikra...
 
 
0 komment , kategória:  vicces, pikáns  
Kellemes hétvégi pihenést!
  2016-01-30 15:05:22, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Animációs kép  
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 108 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 2160 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 280
  • e Hét: 1546
  • e Hónap: 10432
  • e Év: 104137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.