Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
Eseménynaptár? Általában benne az árban.
  2016-11-24 13:43:04, csütörtök
 
  Felhívás civil és sport szervezetek részére

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata előzetes programtervet készít a 2017. év városi eseményekről. Azért, hogy a 2017. év városi, civil, sport rendezvényei mindenki számára elérhetőek legyenek, kérik az érintett szervezeteket, hogy állítsák össze a 2017. évben tervezett kiemelt rendezvényeket tartalmazó eseménynaptárukat. A kész anyagot - esemény megnevezése, pontos ideje, helyszíne, szervező elérhetősége - elektronikus úton legkésőbb 2016. december 2-ig a ragoncsa.adrienn@mosonmagyarovar.hu e-mail címre kérik eljuttatni. Az ehhez szükséges adatlap innen letölthető.

Link


Rendezvénynaptárral készül Mosonmagyaróvár 2017-re

Felhívással fordul a városban működő civil szervezetekhez és csoportokhoz Mosonmagyaróvár önkormányzata, hogy december 2-ig küldjék el jövő évi előzetes programtervüket. Így azokat összedolgozva mindenki számára elérhetővé válik majd a város rendezvénynaptára.

Bő egy évtizeddel ezelőtt bevett gyakorlat volt, hogy a város rendezvénynaptárt jelentet meg, és abból minden városlakó és a városba érkező tájékozódhatott a várható programokról. A három nyelven megjelenő füzet az Internet rohamos terjedésével megszűnt.

,,Nagyon jó kezdeményezés ez, legalább előre látjuk a mások által szervezett programot. Sajnos ma is gyakran előfordul, hogy akaratlanul is egymásra szervezünk, sőt az sem ritka, hogy szinte ugyanazt az ötletet valósítjuk meg egyszerre. A városban tucatnyi sport és szabadidős szervezet működik, így legalább a jó ötletek nagyobb nyilvánosságot kapnak. Egy ilyesféle elektronikus naptár mindnyájunknak jó, azt átnézve jobban igazodunk egymáshoz, és a tervezés is könnyebb lesz. Főként akkor, ha ez a ,,naptár" folyamatosan frissül" - mondta Nagy Sándor, a több egyesületet, alapítványt magába foglaló Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke.

A kész rendezvénytervet elektronikus utón december 2-ig várja az önkormányzat a goncsa.adrienn@mosonmagyarovar.hu címre. A feltöltéshez szükséges adatlap a város honlapjáról letölthető. A városvezetés kéri, hogy az esemény megnevezésén kívül annak idejét, helyszínét, és a kapcsolattartó személy elérhetőségét feltétlenül tüntessék fel a beküldők.

movarhirado.hu 11.24.

Megj: Szinte minden település weboldalán megtalálható az Eseménynaptár - naptár, havi lebontásban, színezett napokkal, melyek azt jelzik, hogy esemény van azon a napon. Aztán csak egy kattintás és már olvasható is a progam/programok. Ez a menüpont általában már benne van a honlap alapárában, mert már annyira elterjedt. Ha papíron akarják elkészíteni, akkor az egyrészt sokba fog kerülni, másrészt nem lesz javítható és nem lesz bővíthető sem.Valahol még nekem is megvannak ezek a korábbi próbálkozások, füzetalakban,de falinaptár alakban is.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár 1:15 - 1:17 között
  2016-11-24 05:22:07, csütörtök
 
  Ünnepelt az egész ország, emlékezett az egész világ

Félidejéhez érkezett az az 1956-os Emlékév. Erről az időszakról ad ízelítőt ez a kisfilm.
Link

In.: magyarforradalom1956.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az '56-os dobozkönyvben Mosonmagyaróvár is benne van
  2016-11-23 14:34:15, szerda
 
  Megjelent a Remény és Pokol 1956 című dobozkönyv

Azt a reménységet, amit október 23-a üzent nekünk, örökül kell hagynunk gyermekeinknek és unokáinknak - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent ,,Remény és Pokol 1956" című dobozkönyv bemutatóján, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Az idén 65 esztendős Zrínyi Kiadó megbízott vezetője, dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy beszédében megköszönte a dobozkönyv létrejöttében együttműködő személyek és szervezetek munkáját. Mint mondta: ,,egy kiadó számára mindig ünnep egy könyv megjelentetése, bemutatása". Ezt követően Isaszegi János ismertette a kiadó elmúlt időszakban elért kiemelkedő eredményeit is, amelyeket különböző szakmai fórumokon nyert el.

Dr. Horváth Miklós hadtörténész, a Kommunizmuskutató Intézet munkatársa, a kötet szerkesztője felelevenítette a kiadvány létrejöttének körülményeit. Elmondta: a téma komoly kihívás elé állította a közreműködőket, de a csapatmunkának köszönhetően sikerült ezt magas színvonalon megvalósítani. Horváth Miklós kiemelte, a dobozkönyv különleges mellékleteivel nemcsak az olvasók, hanem a pedagógusok számára is rendkívül hasznos lehet.

A kötet címére utalva Vargha Tamás rámutatott arra, hogy a ,,remény" és a ,,pokol" szavak érzékeltetik mindazt, ami 1956. október 23-a és november 4-e között történt Magyarországon. Az október 23-i eseményeket követően feléledt a remény, hogy több mint egy évtizednyi elnyomás után hazánk végre felszabadul a szovjet megszállás alól. A szabadság érzése azonban gyorsan szertefoszlott a november 4-i szovjet intervenciót követően. Mégis ez az alig kéthetes időszak az egyik legszebb a magyar nemzet történelmében, amelynek érzését örökül kell hagyni az eljövendő nemzedékre - fogalmazott az államtitkár. ,,A legfontosabb, hogy ezt a könyvet ne csak olvassuk, hallgassuk, hanem adjuk oda gyerekeinknek, unokáinknak, hogy ők is nézzék hallgassák és forgassák, hiszen ezt az országot, hazát, nemzetet ők fogják utánunk továbbépíteni" - jelentette ki Vargha Tamás.

A mostani immár a harmadik dobozkönyv, ami a Zrínyi Kiadó gondozásában jelenik meg. 2014-ben a Nagy Háború centenáriuma alkalmából adták ki a ,,A Nagy Háború 1914−1918. − Kézzelfogható hadtörténelem" című különleges kiadványt, amit tavaly a ,,Hadikrónika 1939-1945" című, a második világháborúval foglalkozó kötet követett. A harmadik, ,,Remény és pokol 1956" című dobozkönyv a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából jelent meg.

In. magyarforradalom1956.hu
2016.11.23.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A harmadik projektem vége
  2016-11-23 12:54:36, szerda
 
  Az Ötvenhatos Emlékévre vállalt öt projektemből egy hétfői telefonbeszélgetéssel végleg lezárult a harmadik, Jobbágyi Gábor professzor előadása Mosonmagyaróváron munkacímű. Ugyan az előadás még október 6-án volt, de csak november 20-án került sor az előadás dvd-jének, egyéb újságoknak, művészeti katalógusoknak az átadására. Egyébként a Győri Könyvszalon volt az alkalom a személyes találkozásra. Majd hétfőn szólt a telefon és Tanár Úr ismételten megköszönte az ajándékokat. Ezzel a harmadik projektem végleg lezárult.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Black Thursday
  2016-11-23 12:00:28, szerda
 
  Azért mert egy település legsötétebb, legfeketébb múltjáról készült könyv bemutatójára ekkor (dec.1.) kerül sor, melyre jó néhány évet várnia kellett a szerzőjének. De ez nem őmiatta van, hanem azért, mert a település ma sem néz szembe ezzel a tragikus korszakával. Sőt. Új kultuszt épít. Ezt ellensúlyozandó,hogy ennek a könyvnek vasárnap ( dec.4.) kellene tartani a bemutatóját.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apropó emlékérem
  2016-11-23 08:08:46, szerda
 
  Olvasom, hogy átadták Óváron az idei Giesswein emlékérmet. Erről azt kell tudni, hogy a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközösségben megalakult Giesswein Sándor-emlékbizottság osztja évente, 2006-tól, azon személyeknek, akik az örök emberi értékek mentén politizálnak illetve a keresztény szolidaritást gyakorolják.

Erről eszembe jut, hogy, ha a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület is alapított volna/alapítana egy 1956-os emlékérmet, akkor nem volna probléma elismerni azok munkáját, tevékenységét, akik egy adott évben kiemelkedőt végeztek, alkottak. Mint például idén Magyar Árpádnak, aki magánúton állított obeliszket a tömegsírban nyugvó sortűz áldozatok emlékére, vagy Lébényi Zoltánnak, aki önzetlen mód ajánlotta fel ötvenhatos budapesti, hatvan éven át őrzött archív képeit, vagy Bérczes Istvánnénak, aki hatvan év után tért haza Mosonmagyaróvárra és neki köszönhetően derült fény egy 1956. október 28-ai fotó történetére és két új, részletes és új adalékokkal szolgáló visszaemlékezés megszületésére.

Itt és most a 2016. október 23-ai városi ünnepségen kiosztott emlékplakettek múltjáról, eredettörténetéről nem írok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Salgótarján Ma
  2016-11-23 06:41:10, szerda
 
  A Salgótarján Ma, Nógrád megye megyeszékhelyének, Salgótarjánnak az újságja, mely havonta jelenik meg és természetesen letölthető a város honlapjáról. Jómagam, ismerem ennek a városnak is az '56-os múltját, hisz velük, Mosonmagyaróvár, sortüzeink okán vértestvérek vagyunk. Hogy ebből a történelmi közös tragédiánkból eddig miért nem született testvérvárosi kapcsolat azt nem tudom, de azt igen, hogy - bár sehol egy szót nem írtak róla - október 26-án (27.) Óváron voltak a tarjániak, mintegy ötven fővel, s viszont látogatás lesz december 8-án ( és 9.) Óvár részéről is. A Salgótarján Ma novemberi számát azért néztem most külön is át, hogy hátha írtak az óvári látogatásukról, de sajnos nem. Talán majd most az óvári vendégek után egy összefoglaló írást terveznek készíteni, s akkor mindenki megtudhatja, hogy ők miért voltak október 26-án Mosonmagyaróváron, s Mosonmagyaróvár miért megy december 8-án Salgótarjánba.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hungarikumok és megyerikumok
  2016-11-23 05:52:15, szerda
 
  Vetélkedő indul a magyar kultúra értékeinek megismerése érdekében

"Fedezzük fel értékeinket! - hungarikumok és megyerikumok" címmel csapatverseny indul általános és középiskolás tanulók számára, melynek kiírója a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Megvalósítását a Földművelésügyi, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság támogatja, alapvetően a megyei önkormányzat által benyújtott, az FM pozitív döntése nyomán megítélt anyagi forrásból. A verseny sikeres lebonyolításához szakmai segítséget az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja nyújt.

A ,,Fedezzük fel értékeinket! - hungarikumok és megyerikumok" címet viselő vetélkedő a nemzeti értékek feltárása érdekében, ugyanakkor a kor technikai követelményeihez igazodva, az általános iskolák felső tagozatos diákjait, valamint középiskolás fiatalokat kíván megszólítani.
A 3 fordulóból (iskolai, területi és megyei) álló vetélkedőre 4 fős csapatok nevezhetnek.

A megmérettetés hozzájárul a szülőföldhöz való kötődés erősítéséhez, a hagyományápoláshoz, az értékek tiszteletéhez; A témakörök széleskörűen ölelik át nemzeti értékeinket a természeti kincseinktől, a sporton, a tudományon át a művelődéstörténeti és népművészeti örökségünkig, magukba foglalva a tárgyi és szellemi értékeket, a kiemelkedő teljesítményeket egyaránt.

Részletes információk, pályázati kiírás és letölthető adatlap a gymsmo.hu weboldalon található.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha lesz emlékmű, lesz megemlékezés is
  2016-11-23 05:29:55, szerda
 
  Olvasom a a helyi nov.24-ei testületi ülés előterjesztései között az alábbit is:
ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület november 24-i ülésére

Tárgy: Emlékműállítás az aradi vértanúk tiszteletére

Előterjesztő:Dr.Iváncsics János alpolgármester és
Dr. Kovács Tamás önkormányzati képviselő

Az előterjesztést megtárgyalja:

Társadalmi Kapcsolatok Bizottság
Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

Előkészítő szervezeti egység: -
Készítette: Dr. Iváncsics János alpolgármester, Dr. Kovács Tamás önkormányzati képviselő
Pénzügyi fedezetet igényel, a forrás az Önkormányzat 2017. évi költségvetésében biztosítandó.
Törvényességi szempontból kifogást nem emelek, beterjesztésre alkalmas:
Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző

A napirendet nyilvános ülésen javasolt tárgyalni, a határozat elfogadásához egyszerű többség szükséges.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. A kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.

Mosonmagyaróváron nem alakult ki hagyománya, hogy október 6-án városi ünnepség keretében emlékezzünk meg az aradi vértanúkról. Az iskolákban a megemlékezést valamennyi évfordulón megtartják.

Kellő figyelmet, tiszteletet kell biztosítani a hősöknek. Ezért kezdeményezzük, hogy Mosonmagyaróváron, a Vár területén kerüljön elhelyezésre egy emlékmű, amely helyszíne is lehetne a városi megemlékezésnek. Az emlékmű felavatására 2017. október 6-án, a tragikus esemény 168. évfordulója alkalmából kerülne sor.

Első lépésként javasoljuk, hogy készüljön látványterv az emlékműről, amely az emlékmű elkészítésének költségét is tartalmazza. A tervezett külső megjelenés és a tényleges költségek ismeretében nyílik majd lehetőség arra, hogy második lépésként a megbízásról, valamint a finanszírozás módjáról döntés szülessen. Javasoljuk, hogy a látványterv elkészítésének költségéről Lebó Ferenc szobrászművésztől árajánlat kerüljön beszerzésre, mely költség az Önkormányzat 2017. évi költségvetésében tervezhetővé válik.

Az Óvári Vár a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában, valamint - ingatlan-nyilvántartási bejegyzés szerinti elnevezése alapján - a Nyugat-magyarországi Egyetem vagyonkezelésében áll, így az emlékmű Vár területén való elhelyezésének engedélyezéséről, valamint a pontos helyről egyeztetések folytatása szükséges az ingatlan vagyonkezelőjével.

A Képviselő-testület támogató döntése esetén az Önkormányzat, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, az Óvári Gazdászok Szövetsége, a Hansági Múzeum, valamint az együttműködésben részvételt vállaló mosonmagyaróvári civil szervezetek közös projektjeként valósulna meg az emlékműállítás.

A látványterv költsége, valamint a Vár területén való pontos elhelyezési lehetőség ismeretében részletesen meghatározott látványterv készítésére adható megbízás. Ezt követően, a látványtervet, az emlékmű elkészítési költségét, valamint a kezdeményezésben együttműködést vállaló szervezeteket már ismerve, lehetővé válik a megbízásról, valamint a kivitelezésről való döntés.

Fentiek alapján kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az aradi vértanúk tiszteletére történő emlékműállítás tervét előzetesen támogassa, a megvalósítás részleteiről való döntéshozatal érdekében pedig látványtervezésről Lebó Ferenc szobrászművésztől kérjen árajánlatot, továbbá folytasson egyeztetéseket az emlékműállításhoz alkalmas terület vagyonkezelőjével, valamint a város civil szervezeteivel.

Mosonmagyaróvár, 2016. november 4.

Dr. Iváncsics János
alpolgármester
Dr. Kovács Tamás
önkormányzati képviselő

Határozati javaslat:

....../2016. (XI.24.) Kt. h a t á r o z a t

1. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete az aradi vértanúk tiszteletére, Mosonmagyaróvár Városban történő emlékműállítás tervét előzetesen támogatja.

2. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az aradi vértanúk emlékműve látványtervének elkészítéséről Lebó Ferenc szobrászművésztől kérjen árajánlatot.

3. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a határozat 2. pontjában hivatkozott látványterv elkészítésének költségét a 2017. évi költségvetés tervezése során vegye figyelembe.

4. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az aradi vértanúk emlékművének Óvári Vár területén történő elhelyezéséről folytasson egyeztetéseket a tárgybeli ingatlan vagyonkezelőjével.

5. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az aradi vértanúk tiszteletére történő emlékműállítás közös megvalósítása érdekében, az együttműködésben való részvételről folytasson egyeztetéseket a mosonmagyaróvári civil szervezetekkel.

Felelős:Dr. Árvay István polgármester
Határidő: 2016. december 31.
a 3. pont vonatkozásában a határidő az Önkormányzat 2017. évi költségvetésének elfogadása

mosonmagyarovar.hu

Megj.: Az előterjesztő egyetlen mszp-s képviselő az egyes üléseken elhangzott korábbi megnyilvánulásaiban már dicsérte a magyaróvári temető szovjet hősi emlékhelyének rendben tartását, sajtótámadást indított ellenem, mikor A kollégium magyarságtudatra is nevel címmel jelent meg munkánkról cikk, Politikai nevelés a kollégiumban? felütéssel. Aztán aggódott ő már idén a Gyásztér elkészültéért is. Most pedig az aradi vértanúkat célozta meg. Október 6-án Mosonmagyaróváron eddig is volt hely, ahol tartottak a civilek megemlékezéseket. Ez a hely az 1848-as obeliszk. Ha a város városi szintre akarja/akarta volna emelni október 6-ot, azt eddig is és most is megteheti/megtehette volna. Ahhoz emlékművet állítani az akadémia területén lehet, de nem feltétel.








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismeretlen fotók a forradalmi fővárosról
  2016-11-22 03:50:59, kedd
 
  Hetven, eddig soha nem látott fényképpel megjelent a Hansági Múzeum legújabb kiadványa: Megtalált emlékek. Ismeretlen fotósorozat a forradalmi Budapestről.

Az '56-os forradalom és szabadságharc fővárosi képeit két filmtekercs őrizte meg, melyeket menekülő tulajdonosa a hegyeshalmi úton elvesztett, és azokat, egy 16 éves diák talált meg.

Ő hatvan éven át őrizte a filmeket, melyeket most először tárt, e könyv alakjában a nyilvánosság elé.

A kötet képanyagát két írás egészíti ki. A filmek megtalálójának és megőrzőjének, Lébényi Zoltánnak a visszaemlékezése, illetve dr. Horváth Miklós hadtörténésznek,a fotósorozatot értelmező tanulmánya.

A kötetet tervezte: Kelemen Benő Benjámin.
A kiadvány ára: 5000 Ft
Megvásárolható a Hansági Múzeum kiállítóhelyein:
Cselley-ház, Fő u. 19.
Mosonvármegyei Múzeum, Szent István király u. 1.

A kötet megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Fotók a Képtáram Budapest, 1956 című mappában találhatók.
Aki szeretne kérdezni a movar1956@freemail.hu címre írjon. Köszönöm. Simon Zsuzsa
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 611
  • e Hét: 3757
  • e Hónap: 4219
  • e Év: 26272
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.