Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
A Flesch '56-os pályázata is a nyertesek között
  2016-05-23 04:59:34, hétfő
 
  Nézegetem a Forradalmi Emlékév hivatalos honlapját és a Pályázatok menüpont Nyertes pályázatok között megtalálni már tizenöt nyertes pályázót, köztük Mosonmagyaróvárt is.:

Pályázati konstrukció: ,,Sinkovits Imre" pályázat

Pályázat leírása: In memoriam 1956, Mosonmagyaróvár Emlékhét - Országos nyílt képzőművészeti pályázat és színháztermi megemlékezés

Elnyert forrás: 862 500 Ft

Ezzel egy időben olvasom a mosonmagyarovar.hu-n az alábbi előterjesztést is:

ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület 2016. május 26-i ülésére

Tárgy: ,,1956-os emlékhely felújítása" pályázat támogatása

Előterjesztő: Dr. Árvay István polgármester

Az előterjesztést megtárgyalja:
Társadalmi Kapcsolatok Bizottság
Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság
Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság


Előkészítő szervezeti egység (név, szignó): Polgármesteri Hivatal - Projekt Iroda
Készítette (ügyintéző neve, szignó): Benkovich Edina
Pénzügyi fedezetet nem igényel.
Törvényességi szempontból kifogást nem emelek, beterjesztésre alkalmas:
Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző

A napirendet nyilvános ülésen javasolt tárgyalni, a határozat elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.

Tisztelt Képviselő-testület!
Megjelent az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK - 56P - 02 jelű ,,Büszkeségpontok" című pályázati felhívása, amely kapcsán Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a mosonmagyaróvári 56-os emlékparkban található kopjafák felújításának és közvetlen környezetének rendbetételének támogatására kíván pályázatot benyújtani. (Beadási határidő: Folyamatos - a pályázati keret erejéig)

Mosonmagyaróvár hazai és nemzetközi viszonylatban legismertebb történelmi eseménye, az 1956. október 26-án eldördült sortűz nyomán a hazai és nemzetközi sajtó érdeklődésének középpontjába került. Az 1990-ben alakult önkormányzat első döntése nyomán október 26-át városi gyásznappá nyilvánította. Azóta a város és környéke lakossága évről évre a Gyásztéren gyűlik össze megemlékezni. A megemlékező beszédeket közjogi méltóságok és elismert szaktekintélyek mondták és mondják. A városba érkező turisták, látogatók, küldöttségek is felkeresik a Gyászteret és tiszteletüket róják le a sortűz áldozatainak emlékhelyén. A mindenkori városvezetés számára ezért kiemelten fontos, hogy a Gyásztér és környéke rendezett, tiszta, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő legyen

A pályázati felhívás alapján a támogatható kiadások költségei közé tartoznak a meglévő emlékhely felújításának költségei, illetőleg a közvetlen környezetének rendbetétele.

A projektet legkésőbb 2017. április 30-ig kell megvalósítani, pozitív elbírálás esetén azonban 2016. októberig szeretnénk megvalósítani, hogy az évfordulón az ünnepségnek a már megújított környezet szolgáljon helyszínéül.
A pályázattal elnyerhető támogatás: 100%-os mértékű, előfinanszírozott támogatás.

Ennek figyelembe vételével kérem a Tisztelt Képviselő-testület hagyja jóvá a pályázat benyújtását!

Határozati javaslat

.../2016. (V.26.) Kt. határozat

1. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot nyújt be az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK - 56P - 02 jelű ,,Büszkeségpontok" c. programjára.

2. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a pályázati dokumentáció elkészítésére, és benyújtására, továbbá a projekt támogatási szerződésének aláírására, valamint a szükséges nyilatkozatok és intézkedések megtételére.
A benyújtandó pályázat bruttó támogatási igénye: 2.500.000,- Ft

Felelős: Dr. Árvay István polgármester
Határidő: 2016. május 31.

Mosonmagyaróvár, 2016. május 9.
Dr. Árvay István s.k.
polgármester
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ’56-os kiállításról egy szó sem
  2016-05-23 03:52:45, hétfő
 
  Olvasom a helyi Mosonvármegye havilap 2016. május 20-i számában a Múzeumi kínálat minden korosztálynak c. cikket Vizsy Ferenc tollából.
Az írás végén Székely Zoltán, a Hansági Múzeum igazgatója az intézmény nyári és őszi kínálatáról a következőket mondja: Zsidó Kéziratok és Szertartási Tárgyak vándorkiállítás, Múzeumok éjszakája, múzeumi táborok, Moson Megye Tárlat, a mosonmagyaróvári származású 73 éves Grüner György ( kutatófizikus) magángyűjteményének kiállítása, Századfordulós este az Európa Koncert Szalon Együttessel, Múzeumok Őszi Fesztiválja, Márton nap a múzeumban és a Múzeumi Esték előadásai.
Azt, hogy ősszel a múzeumban ötvenhatos kiállítás is lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére azt miért nem mondta el? Vagy mondta? És a cikkíró nem jegyezte le?
Tulajdonképpen mindegy. Mert vagy így, vagy úgy történt, egy a lényeg. Az újságban, a cikkben nem jelent meg. S ez, nagyon sajnálatos.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tóth Ilonáról (1932-1957) a hétvégén kétszer is
  2016-05-22 13:51:32, vasárnap
 
  Míg szombaton a könyvtárból kölcsönöztem ki M. Kiss Sándor Csalogányvadászok - Három tételben a Tóth Ilona ügyről 1956-1966-1989 - Kádár Jánostól-Kádár Jánosig c. könyvet, addig vasárnap a magyarforradalom1956.hu weboldalon azt olvasom, hogy megkezdődött Tóth Ilonka '56-os hősnő szülőházának felújítása.

1. A könyv leírás:

M. Kiss Sándor, a forradalom ismert kutatója írt egy új könyvet Tóth Ilona ügyéről. Anyaga minden eddiginél széles körűbb kutatásokon alapul. Nem egyes történészi köröket, kutatói eredményeket akar cáfolni vagy megerősíteni, hanem azt a tisztességet akarja megadni a huszonnégy évesen kivégzett Tóth Ilonának, amit még huszonöt évvel a rendszerváltozás után is el-elvitatnak tőle egyesek. Azzal a hátsó gondolattal, hogy hátha Tóth Ilona ügyével is fenntartható a magyarságról mint bűnös népről kreált, napjainkban is divatos politikai látlelet.

Az igazságszolgáltatás tizenöt esztendeje rehabilitálta az 1957-ben koncepciós perben halálra ítélt és felakasztott Tóth Ilonát, és a történészszakma tagjainak nagy része is bizonyítva látja ártatlanságát. A balliberális média továbbra is kétértelmű utalásokat tesz Tóth Ilona személyével kapcsolatosan. Mintha mégis igaz lenne a forradalom brutalitása, azaz a magyar nép hajlama a bűnre és a kegyetlenségre...

Ma sem tudni, miért volt szinte végig ,,beismerésben" a per folyamán Tóth Ilona. Egyes kutatók szerint azzal zsarolták a huszonéves medikát a hatóságok, hogy ha nem vállalja a beismerést, akkor a forradalom prostituáltjaként mutatják be őt a közvéleménynek. Mások úgy vélik, Tóth Ilona összezavarodott, azt hitte, hogy a beismeréssel megmentheti az ellenállási mozgalom több tagját is. Megint mások szerint viszont Evipán, vagy valamilyen modernebb szovjet pszichotrop szer hatása alatt vállalta magára a gyilkosságot.

A beismerésnek mindenesetre hosszú távú következményei is lettek, a szocializmus éveiben legendák újabb és újabb rétege rakódott Tóth Ilona ügyére. A pártpropaganda 1966-ban például olyan híreszteléseket indított útjukra, amelyek szerint az ellenforradalmár ,,orvosnő" krematóriumban égette el áldozatait, a maradványaikat pedig a Dunába szórta. De még az 1980-as évek végén is téma volt a párt Központi Bizottságában Tóth Ilona állítólagos kegyetlensége, nyilván abban az összefüggésben, hogy ilyesmire lehet számítani, ha az MSZMP kiengedi a hatalmat a kezéből. Mindezek után, 1990-ben, a Legfelsőbb Bíróság elutasította Tóth Ilona testvérének semmisségi kérelmét. Sőt, még az első Orbán-kormány idején is azt mondta Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter, hogy Tóth Ilona rehabilitálása ,,nem olyan egyszerű eset". Csak 2000-ben, a negyedik semmisségi törvénnyel rehabilitálták a medikát jogi értelemben.

Egyre többször fordul elő, hogy egyes történészek visszanyúlnak korabeli, ügyészségi, bírósági dokumentumokhoz, illetve a népbíróságok anyagaihoz, és hitelesnek tekintik a tartalmukat, szakmai vitákban is hivatkoznak rájuk. Jóllehet többek között pont a Tóth Ilona-ügy iratai mutatják, mennyi ellentmondáson és valótlanságon verekedték át magukat annak idején a vádlók és a bíróságok, csak azért, hogy a végén valamilyen ,,példás", politikailag motivált ítéletet hozhassanak.

Van egy lazán körvonalazható történészi iskola, amely azt vallja például 1956 kapcsán, hogy a forradalmat az akkori reformkommunisták csinálták. A fegyveres felkelők, vagyis az utcán küzdő fiatalok, a pesti srácok viszont tönkretették azokat a politikai eredményeket, amiket a reformkommunisták elértek. Tóth Ilona mártíriumát is vitatják egyes idesorolható kutatók. Eörsi László történész ismert például arról az álláspontjáról, hogy Tóth Ilona nem koncepciós per áldozata lett. A kutató úgy véli, 1956 után már nem is voltak koncepciós perek Magyarországon, s ugyan mi szüksége lett volna a Kádár- rendszernek egy Tóth Ilona elleni koncepciós eljárásra. Nem Eörsi László az egyetlen, aki valósnak tekinti Tóth Ilona beismerő vallomását, a perben előforduló logikátlanságokért pedig a jegyzőkönyvi elírásokat hibáztatja.
(Magyar Hírlap nyomán)

A ,,Csalogányvadászok" című ezen kiadványt a minden eddiginél széles körűbb kutatásokon alapuló kötet iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk, amely nem egyes történészi köröket, kutatói eredményeket akar cáfolni vagy megerősíteni, hanem azt a tisztességet akarja megadni a huszonnégy évesen kivégzett Tóth Ilonának, amit még huszonöt évvel a rendszerváltozás után is esetlegesen el-elvitatnak tőle...

magyarmenedek.com

2. Megkezdődött Tóth Ilonka '56-os hősnő szülőházának felújítása

A tervek szerint az árpádföldi emlékház kapuja a forradalom 60. évfordulóján, idén október 23-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Megkezdődött Tóth Ilonka '56-os szabadságharcos árpádföldi szülőházának felújítása. A ház felújításához használt első téglát - melyet Dorogi Ferenc kerületi lokálpatrióta készített - jelképesen a XVI. kerület polgármestere adta át a kivitelezői munkálatokat végző ÉPKAR Zrt. munkatársainak. Az önkormányzat a 200 millió forintos projekt megvalósításához a ,,Tóth Ilonka szülőházának emlékhellyé alakítása" című pályázattal 50 millió forintot nyert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány pályázatán.

Tóth Ilona pere gyakorlatilag az '56 utáni koncepciós perek főpróbája volt, a hatalom a koholt vádak bizonyíthatóságát tesztelte. Tóth Ilonára és társaira tárgyi bizonyítékok és szemtanúk meghallgatása nélkül mondták ki a halálos ítéletet. A vád állítása szerint a medika és két társa meggyilkolta Kollár István rakodómunkást, mert az Államvédelmi Hatóság tagjának gondolták. A kutatók úgy vélik, hogy Tóth Ilonkát koncepciós perben ítélték el: a gyilkosságot nem követte el, ennek ellenére ő maga kényszerítés hatására ,,társaival" együtt beismerő vallomást tett.

magyarforradalom1956.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Októberi fogadalom májusban
  2016-05-21 07:31:41, szombat
 
  Nézem tegnap a Duna World csatornán az MMA - portré sorozatában (2015) a Kidöntött fáink suttogása c. portréfilmet Ágh István költőről, s várom, hogy mit mond majd 1956-ról. Kissé csalódva, de megértve őt, nem mondott sokat. Sőt semmit. Beszélt helyette egy verse, melyet Az októberi fogadalom c. kötetéből olvasott fel. (Ágh István Kossuth-díjas költő október forradalmának eseményeit, élménykörét versben és prózában szólaltatja meg ebben a válogatásban, majd a forradalmat követő megtorlás szorongásos, félelmekkel teli heteiben, hónapjaiban az egész országot eltöltő tragikus életérzésnek ad hangot. Ez a kis gyűjtemény a ,,szabad ének" hangja az októberi forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából. In.: bookline.hu)

Utána elgondolkodtam azon, hogy én, aki szimpla ötvenhatos hagyományőrző vagyok, még milyen októberi fogadalmat tehetnék a hatvanadik évforduló májusában?

Hiszen februárra már elkészült a Gulyás Lajos Kollégiumban az Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállítás, mely egészen november 4-ig lesz látogatható. Sokan látták, de még többen, akik nem! Listát tudnék írni azokról, akik ötvenhatosnak, ötvenhatos egyesületi tagnak, ötvenhat elkötelezettjének, ötvenhatos mindentudónak tartják magukat, s mégsem voltak megnézni.

Vagy, ott van a május 11-i Gulyás Lajos előadás, melyet szintén a kollégiumba szerveztem le. Sokan voltunk, de én erősen hiányoltam bizonyos embereket. Be is jelöltem azokat a címlistámon, akik a szájukkal, oly nagy hagyományőrzők, de a kiállítás után az előadást is bojkottálták.

Ha a kiállítás megrendezését és az előadás megszervezését fogadalomnak tekintem az Emlékévre, akkor van/lesz még egy harmadik is. Mégpedig október 25-én a Huszár Gál Városi Könyvtárban, ahol Rudnyákné Németh Csilla helyi képzőművész önálló '56-os kiállítását szervezem és rendezem, azzal a munkacímmel, hogy 1956 - a kiállított forradalom.

A korábbi tapasztalatok alapján ide már nem is hívok meg mindenkit. S ezt tényleg megfogadom. Nálam ugyanis elvált az ocsú a búzától.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szavazhatsz, de csak, ha facebook-os vagy
  2016-05-20 06:23:07, péntek
 
  Bélyegpályázat közönségszavazás

A Magyar Posta Zrt. által, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett bélyeggrafikai pályázatra beérkező pályaművekből a Magyar Posta Művészeti Tanácsadó Bizottsága és az 1956-os Emlékbizottság kiválasztotta a legjobb négy tervet, melyek közül a legtöbb szavazatot kapó bélyegblokkot bocsátja ki a Magyar Posta 2016 őszén.

A honlapon ( magyarforradalom1956.hu) közzétett képekre bárki adhat le szavazatot, regisztráció nélkül, Facebook hozzáférése segítségével.

Várjuk szavazatát!

A szavazás 2016. június 2-ig tart.

A közönségszavazatok alapján az alábbiak szerinti díjazásban részesülnek a szavazáson résztvevő művek alkotói:

1. helyezett: 300 000 Ft
2. helyezett: 200 000 Ft
3. és 4. helyezett: 100 000-100 000 Ft

Szavazzon a beküldött pályamunkákra. A szavazáshoz nincs más teendő, mint belépni facebook azonosítójával.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Enyém a könyv
  2016-05-19 05:52:41, csütörtök
 
  Megérkezett az előrendelt Illyés Gyula: Naplójegyzetek 1956-1957 - Atlantisz sorsára jutottunk című könyv, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg.

Illyés Gyula mindeddig kiadatlan, lebilincselően érdekes '56-os följegyzéseit, papírlapokra írt naplóját 1957 elején elrejtették és csak 2014 áprilisában került elő. Az író lánya, Illyés Mária készítette elő kiadásra az anyagot, Horváth István történész közreműködésével, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

Kiadja: Magyar Művészeti Akadémia - Magyar Szemle, 2016
Szerkesztette: Illyés Mária és Horváth István
Szakmai lektor: M. Kiss Sándor
fotókkal illusztrált, 264 oldal
(mma.hu)

Mindenkinek csak ajánlani tudom!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megemlékezés széljegyzetekkel
  2016-05-17 06:27:27, kedd
 
  ,, ... életre született ő is, nem mártíromságra." (1.)

Gulyás Lajos megemlékezés Mosonmagyaróváron

Gulyás Lajos ötvenhatos mártírra emlékeztek a róla elnevezett kollégiumban Mosonmagyaróváron, a református lelkész újratemetésének 25. évfordulója alkalmából 2016. május 11-én. Az eseményen a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója, Erdős Kristóf tartott előadást, ,,Istenem, adj lehetőséget a népemért való szolgálatra!"címmel. (2)

Az előadás délutánján az intézmény ebédlője megtelt ismerősökkel, barátokkal, a helyi iskolákat képviselő tanárokkal, diákokkal, különböző civil szervezetek tagjaival, és a város s környéke hagyományőrző, lokálpatrióta polgáraival.
A megemlékezést megtisztelték jelenlétükkel Gulyás Lajos gyermekei, Gulyás Csilla és Gulyás Anikó, (3)
a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének tagjai D. Szűcs Lászlóné elnökhelyettes vezetésével, (4)
a budapesti Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai és tanáruk, a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozata elnöke, Ámon Antal,
a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület tagjai, (5)
Levél Község jelenlegi, Kiss Béla és korábbi, Papp Zoltán polgármester urak, Mosonmagyaróvár és Jánossomorja önkormányzati és megyei képviselői, (6)
valamint Csáfordy Julianna, a Mosonmagyaróvári Református Egyházközség lelkipásztora.

Erdős Kristóf vetített képes előadásában ismertette a tragikusan rövid életű mártír református lelkipásztor életszakaszait.
Bemutatójának külön értéke volt, hogy olyan dokumentumok fotóit is bemutatta a hallgatóságnak, melyekről eddig nem sokan tudhattak illetve nagyon kevesen láthattak. (7)
Különlegessége volt még az előadásának, hogy Gulyás Lajos Levél községbeli újratemetésének napján, 1991. május 11-én készült huszonöt éves videó felvételből is mutatott be részleteket. (8)

Az előadás után lehetőség volt felszólalásokra, kérdések megfogalmazására. (9)

Az ünnepélyes zárást követően a kölcsönös bemutatkozásokra, ismerkedésekre is jutott idő, miközben mindenki megtekintette a kollégium Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállítását is. (10)

JEGYZETEK

1. Böröndi Lajos

Gulyás Lajos
A levéli mártír lelkész emlékére

Arccal a földbe taposva,
Sopronkőhida hideg szívébe.
Bogáncs gazlott sírján, s kökény.
Holdtalan, naptalan évek fölötte.
Mondhatnánk, nem volt értelmetlen
emberhez méltatlan halála.
De tudjuk, az volt, életre született
ő is és nem mártíromságra.
Minden szó, mely emlékezik rá
melegebbé teszi a földet.
A hallgatással halkabb lesz a remény,
s a csönd lesz csöndebb.
A forradalom elszállt, mint
Ikarosz, s összetörve hullt le az üszkös földre.
Most élik föl eltiprói maradékát,
s tort ülnek fölötte.


2.Erdős Kristóf (1984) történelem és kommunikáció szakon 2009-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. OTDK- és szakdolgozatában a Magyar Köztársaság és a Magyarországi Református Egyház 1948-as egyezményét vizsgálta. A végzést megelőző félévben az Universität Salzburg vendéghallgatójaként, a Stipendiumstiftung der Republik Österreich ösztöndíjával kezdett el foglalkozni későbbi doktori témájával. 2011 óta az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Új- és jelenkori magyar történeti doktori programjának doktorandusza. Kutatásának fókuszában az ausztriai magyar emigráció II. világháborút követő első hullámának története (1945-1947) áll. 2009-2014 között a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum muzeológusa volt, 2014 júliusától pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala tudományos kutatójaként dolgozik. Gulyás Lajos élettörténetével még egyetemi évei alatt találkozott és az elmúlt években kezdte meg saját kutatásait a témában.

3.Gulyás Lajosnak Puskás Gabriella tanítónővel kötött házasságából három lánygyermeke született: Ildikó, Csilla és Anikó

4.A POFOSZ húszfős csoporttal érkezett Mosonmagyaróvárra. Az előadás előtt lerótták kegyeletüket és elhelyezték koszorúikat az 1956. október 26-ai sortűz áldozatai és mártírjai előtt a Gyásztéren, Rieger Tibor Golgota c. alkotása előtt. Mosonmagyaróvár ötvenhatos történelméről Simon Zsuzsa helyi hagyományőrző tartott rendhagyó történelem órát a budapesti megemlékezőknek.

5.A helyi ötvenhatos szervezet alig néhány taggal képviseltette magát.

6.Mosonmagyaróvári önkormányzati képviselők voltak: Staar Katalin, Jávor Miklós, Pausits István, Jánossomorjai és Győr-Moson-Sopron megyei képviselő Lipovits Máté volt.

7.Az előadáson bemutatott fotók sorrendben:
a. Gulyás Lajos arcképe
b. Részlet személyes naplójából
c. Fotó kisújfalui szülőházáról
d. Fotó Kisgazdapárti igazolványáról
e. Fotó az egykori levéli parókiáról
f. Családi fotók
g. Részlet személyes naplójából
h. Fotó a sopronkőhidai emlékhelyről
i. Fotó levéli síremlékéről
Megj.: A fotók mellett olyan korabeli újságcikkek is megjelentek a prezentációban, melyek a helyi hallgatóság részére eddig teljesen ismeretlenek voltak.( Uj Zala illetve Független Zala c. lapok az 1947-es évből), valamint Gulyás Lajos kézírásos vallomása 1957. februárból)

8.Az 1991. május 11-i végső nyughelyre helyezésről készült videofelvételt Simon Zsuzsanna az előadás szervezője bocsátotta az előadó rendelkezésére. Erdős Kristóf két lelkészi búcsúbeszédet választott bemutatásra. Az egyiket Búcsi Lajos mondta, Gulyás Lajos szülőfalujának, Kisújfalunak a református lelkipásztora, a másikat Kurucz György vörösberényi református lelkipásztor, aki Gulyás Lajos után 1957-1967 között Levélen szolgált.

9.A helyi történészek, történelem tanárok több kiegészítést is tettek Gulyás Lajos tragédiájához. Az egyik Máté Lajos ávós hadnaggyal volt kapcsolatos, akit Gulyás Lajos mentett ki a laktanya udvaráról, a másik a békepapok 1957. december 30-i kitüntetési ünnepségével volt kapcsolatos. (Gulyás Lajost 1957. december 31-én végezték ki)

10.A Gulyás Lajos Kollégium 2016. február 17-én nyitotta meg az Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállítását a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja jegyében, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére.
A kiállításon több mint száz alkotás ( festmény, vers,könyv, grafika, fotó, visszaemlékezés stb...) látható az intézmény aulájában, folyosóján elhelyezett vitrinekben és a falakon. A bemutató 2016. november 4-ig látogatható.










 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor a Gyásztér volt a legszebb, a legrendezettebb
  2016-05-16 06:22:09, hétfő
 
  Olvasom a Virágzó Város Mosonmagyaróvár c.prezentáció lapjait, melynek a 14.oldalán azt írják, hogy az '56-os emlékhely méltó kialakításáért 2006-ban Arany diploma elismerést kapott a város.( Azt csak én írom ide, hogy ez a díj a Virágos Magyarország Verseny 1956-os felhívásának egyik díja volt. Akkor az ötvenedik évfordulót még ők is bevették a kiírásukba. A hatvanadikra már nem készültek ilyen kiírással.) A tárgyi jutalomról különben én is készítettem fotót az ötvenhatos honlapunkra, úgyhogy ide tudom írni a szövegét is:

"Az 1956-os forradalom évfordulójára a legszebb és legrendezettebb emlékhely környezetéért"




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Forradalom, csak Pesten volt
  2016-05-15 04:38:17, vasárnap
 
  Időnként ránézek a Forradalmi Emlékév hivatalos honlapjára is, hogy lássam bővült-e hírekkel, esetleg a már nyertes pályázókkal. Nos, hírek vannak, de eddig nyertes pályázók, pályaművek sehol.
Van viszont a weboldalon több állandó és változatlan tartalmú főmenüpont is. Ilyen például az 1956, azon belül a Kronológia, melyet végignézve, végigolvasva azt gondolhatja az olvasó, hogy forradalom, csak Pesten volt, vagy másik hangsúllyal A forradalom Pesten volt.

Kérdezem, hogy hol van a vidék ötvenhatja? Hol van ebben Mosonmagyaróvár ötvenhatja, az ipartelepi 1956. október 26-ai sortüzek áldozatainak vére? Az nem Kronológia?

Megj.:

Ideírom a 60. évfordulós weboldal címét: magyarforradalom1956.hu

és ideírom a tíz évvel ezelőtti, 50. évfordulósét is: 19562006.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehet, hogy megjelent, csak épp venni nem lehet
  2016-05-14 05:51:12, szombat
 
  Hirdették a tévében, meg még a megyei napilapban is, ( ott a címét nem írták), hogy megjelent Illyés Gyula '56-os naplója, Atlantisz sorsára jutottunk címmel.
Hát lehet, hogy megjelent, csak épp venni nem lehet. Egyetlen egy nagy könyvforgalmazónál ( Líra) lehet előjegyzéssel megrendelni. Így is négyezer forint lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 717
  • e Hét: 3863
  • e Hónap: 4325
  • e Év: 26378
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.