Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
A nyári melegben Leningrádban locsoló villamosokat is mentek
  2016-07-30 17:45:29, szombat
 
  1951. A nyári melegben Leningrádban locsoló villamosokat is használtak a levegő felfrissítéséhez




Link
 
 
0 komment , kategória:  Régi idők képei  
Gauja Nemzeti Park - Gauja National Parc
  2016-07-30 17:43:58, szombat
 
 


Link

Lettország látnivalói - Latvija sights:
Gauja Nemzeti Park - Gauja National Parc: Link




Link

Gauja Nemzeti Park
Természetvédelmi terület, a Baltikum legkiterjedtebb nemzeti parkja. A Nemzeti Park egyébként a Gauja folyóról kapta a nevét, amely Lettország egyik leghosszabb folyója. Rigától alig 50 kilométerre fekvő Sigulda város határában terül el a Gauja folyó gyönyörű szurdokvölgye, melyet a helyiek Lettország Svájcaként szoktak emlegetni.

A természeti látnivalók mellett felkereshetjük Turaida várát, ahol a vármúzeumban a livek történelmével ismerkedhetünk meg. A vár felé sétálva egy középkori lutheránus fatemplomot láthatunk.

Turaida vára:
A folyó völgye felett a kolostorerőd helyén már a 13. század elején állhatott egy favár, ez azonban leégett. A rigai püspök 1214-től, az eredeti helyén felépíttette a várat, melyből csak egy vörös-téglás körtorony maradt, miután egy villámcsapás felgyújtotta a lőporraktárt és minden leégett. Turaida jelentése, ,,Az Istenek kertje".

Újjáépítését az 1950-es években kezdték el. A torony mellett a vár több épületét is helyreállították, és ezekben a vár történetét bemutató kiállítótermeket rendeztek be. Az Öregtoronyból szép kilátás nyílik a Gauja völgyére. A vár az idők során szinte teljesen elpusztult, ám egy jelentős részét rekonstruálták.

A cikk az alábbi linken további képekkel illusztrálva tovább is folytatódik: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Hímzett sütemények,Mézesmanna
  2016-07-30 17:38:16, szombat
 
 


Link

Egy ajkai kézműves süteménybolt, a Mézesmanna tartja lázban a világot, melynek tulajdonosa Czinkné Poór Judit cukrászművész, aki csodálatos, főként magyaros dekorációival azonnal belopta magát a külföldiek szívébe is.Ilyen és ehhez hasonló csodákat készít mézeskalácsból és tojáshabból Czinkné Poór Judit aki 2014-ben kezdte és mára szinte világhírű lett.




Link




Link




Link

A külföldi rajongók kedvencei a magyaros minták lettek, de emellett más stílusú sütemények is készülnek a cukrászművész keze alatt.




Link




Link

Judit munkája nagyon hasonlít egy porcelánfestő munkájához, azzal a különbséggel, hogy az ő művei még ehetőek és finomak is.Judit tanfolyamokat is tart az érdeklődőknek.




Link




Link




Link




Link




Link

Judit az új művével.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Amikor a "Magányos cédrus" még egy nappalit díszített...
  2016-07-30 17:31:28, szombat
 
  Amikor a "Magányos cédrus" még egy nappalit díszített...



Volt idő, amikor még csak egyetlen ember lakását díszítették Csontváry-alkotások - viszont azok mind eredetiek voltak! Ő volt Gerlóczy Gedeon építész, aki egy csomó menő épületet tervezett, például a legendás Napraforgó utcai kísérleti lakótelep egyik házát. Ám, ami miatt igazán hálás lehet neki az utókor, az az, hogy megmentette nekünk Csontváry-Kosztka Tivadar képeit. A festő örökösei ugyanis fuvarosoknak akarták eladni a vásznakat: ha már egyszer összekoszolták azokat, legalább valami hasznuk legyen belőle. A fiatal Gerlóczy viszont felismerte, micsoda kincsekről van szó, és felvásárolta valamennyit. Így került a páratlan hagyaték egy belvárosi bérház negyedik emeleti lakásába, ahol csak néhány beavatott láthatta azokat. Ilyen beavatott volt a legendás fotóriporter Urbán Tamás is, akinek életéről, s pár képéről már itt a Fortepan blogon is esett szó. Hogy mit tapasztalt ott, arról meséljen ő maga szövegben és képekben - át is adjuk neki a szót:

A Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

1975 nyarán, nyolcvanéves korában meghalt a híres építész, Gerlóczy Gedeon, a Csontváry-képek megmentője. Ő soha nem dicsekedett az évtizedekkel előtt vásárolt festményeivel, így nem is értékelte senki gyűjteményét. Czippán Gyuri újságíró barátom a Hétfői Hírek munkatársa szólt, hogy menjünk el, s csináljunk riportot róla. Megtudtuk, hogy Gedeon bácsi özvegye a Galamb utca 3. szám alatt, a VI. emeleten lakik. Természetesen a temetést követően vártunk két hónapot, ősszel telefonált neki kollégám. A hölgy először majdnem lecsapta a telefont, de Gyuri végül meggyőzte: felkereshettük a gyűjteményt, ahol az Amerikában élő, de akkor épp itthon tartózkodó lánya, Gerlóczy Glória fogadott. (Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)
Semmi nem jelezte az ajtón, hogy mögötte Magyarország legnagyobb Csontváry gyűjteménye található. Csengettem. Középkorú, kedves hölgy nyitotta ki az ajtót. Némi "akcentussal beszélni a magyart", de kedvesen invitált be. Soha nem felejtem el azt az érzést, amit ott a nappali közepén éreztem. Gerlóczy jó nevű építész lévén könnyen rá tudott ígérni a budapesti fuvarosok által felkínált összegre, a kocsisok lemondtak a vásznakról, amiből pedig jó minőségű zsákokat varrathattak volna. (Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)

Ötven éven át Gerlóczy építész úr lakásában porosodtak az alkotások. Még, ha csak porosodtak volna, de az utolsó években a főváros legfrekventáltabb helyén a belvárosi bérházban rakódott rájuk a cserépkályhás lakások korma, füstje. Teljesen megértem az idős házaspárt, szellőztetni kellett, de a lakás ablakaiból nyíló gyönyörű panorámás kilátásnak ára volt. A szénjegyen vett brikett ózongyilkos mellékterméke minden brokátba, vászonba úgy beette magát, hogy a restaurátorok türelmét jócskán igénybe vehette, amíg eltávolították. Az egyik képen látszik, hogy a festékréteg a porterhelés alatt megadta magát, s felkunkorodva várta, hogy egy szellő megkönnyítse a szakítását. (Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)

Hogy mesterségbeli aggodalmaimról is ejtsek néhány szót: tisztában voltam a fotózásnál használt különböző mesterfogásokkal, a Schwarzschild effektussal, az indirekt világítással, de ebben az esetben a fekete mennyezet miatt bajban voltam. Mit exponáljak? Az értékek biztonsága egyenlő volt a nullával! (Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)
Előző nap volt a hagyatéki eljárás helyszíni szemléje. Azon, én mint fotós nem vehettem részt, de kollégám beszámolt az ott történtekről. Az V. kerületi tanács illetékese készítette el a leltárt: Gerlóczy Glória összesen 42 Csontváry-képet örökölt édesapjától. Az akkori időkben az öröklés feltétele a törvényes illeték lefizetése volt, amely ebben az esetben a képek értékének 45 százaléka lett volna. Mivel Csontváry-képek ritkán kerültek forgalomba, így dr. Solymár István a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese gondolkozási időt kért a képek értékének meghatározásához. (Fotó: Urbán Tamás / FORTEPAN)
Megcsináltam a képeket, az udvariassági beszélgetést követően távoztam. Néhány nap múlva ajánlott levelet kaptam az özvegy Gerlóczy Gedeonnétól, aki felháborodott, hogy megegyezésünket felrúgva, én több képet csináltam, mint amennyiben megállapodtam. Rögtön válaszoltam az özvegynek, hogy természetesen, akaratának megfelelően selejtezem a többlet kockákat. Most, amikor készítem a "végelszámolást", átnézek minden kockát, amit életemben elkövettem, kezembe került ez az anyag is. Vertem fejemet a falba, mert úgy éreztem, kultúrtörténeti értéket semmisítettem meg anno. (Fotó: Urbán)




Link




Link




Link




Link




Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Egyetlen fát sem engednek ezentúl kivágni!!!!
  2016-07-30 17:27:40, szombat
 
 


Link

A cikket nem engedi átmásolni, de megéri elolvasni: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Hortobágyi lovasnapok
  2016-07-30 17:25:35, szombat
 
 


Link

Hortobágyi lovasnapok: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Álmos vagyok! Jó éjszakát!
  2016-07-24 21:07:12, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Szeretnék kívánnni neked jó éjszakát
  2016-07-24 21:06:20, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Fallaci: Az ember csak úgy számíthat
  2016-07-24 21:04:50, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Danielle Steel: Az mindig fáj
  2016-07-24 21:03:53, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
     2/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 2160 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 479
  • e Hét: 3914
  • e Hónap: 8652
  • e Év: 114796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.