Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Küldünk hozzájuk tettre kész fiatalokat
  2017-01-23 05:04:13, hétfő
 
  A Mosonmagyaróvári Civil Szemle, a mosonmagyaróvári civil társadalom havilapja. 2017. januári, első számában olvastam Nagy Sándor főszerkesztő által készített interjút Dr. Árvay István polgármesterrel, Kiváló kapcsolatot ápol a város a cégekkel és a civilekkel címmel. Ebből való az alábbi részlet:


N. S.
- Említette, hogy a virágosítás során aktívak voltak a civilek. A város fejlődésében, működtetésében milyen a civil társadalom szerepe?

Á.I.
- A civilek szerepe rendkívül fontos.
Látjuk lépten-nyomon, hogy ők színesítik az összes programot, ők hozzák azokat a pluszokat, amiket kötelezően nem tudna ellátni a város.
Viszont látjuk a nehézségeket is, hogy egyenként és összességében is milyen nehéz fenntartani és működtetni egy civil szervezetet.
Ezért vannak a támogatási rendszereink.
Egyet sem szeretnénk arra a sorsra juttatni, hogy kényszerből megszűnjön.
De látjuk, hogy a civil szervezetek tagsága elöregszik, sokszor egy-egy emberen múlik az aktivitásuk.
Ezért nem csak anyagilag segítjük, hanem küldünk hozzájuk tettre kész fiatalokat.

Kiemelkedő szerepük van a városrészi egyesületeknek, ők a városrész képviselőivel együtt nagyon jól csatolni tudják az önkormányzathoz az észrevételeket.
A nyugdíjas egyesületek is nagyon nagy létszámot mozgatnak meg.
A városi sportegyesületek életében fejlődés és minőségi ugrás a nagy létszámú utánpótlás, több száz gyerek mozog a kézilabda, a kosárlabda, a futball területén.
Ennek később lesz hatása a város fiatalságára.
A klasszikus civil szervezetek, melyek egy-egy témakör köré csoportosulnak, ők is fontosak a város számára.
Nagyon jó volt a 2016-os Virágos Magyarországért verseny, mert összehozta a közösségeket.
A Belvárosi Üzletkör ténykedése is nagyon sok civil szervezetet kapcsol össze. Sok ilyen programra van szükség, ahol összefoghatnak a civilek.







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Kultúra Napja - január 22. -
  2017-01-22 05:13:39, vasárnap
 
  Kölcsey Ferenc:

Hymnus, a´ Magyar nép
Zivataros századaiból.
Cseke. Januar. 22d.
1823

Isten áld meg a´ Magyart
Jó kedvvel; bőséggel,
Nyújts feléje védő kart
Ha küzd ellenséggel,
Bal sors a´ kit régen tép
Hozz rá víg esztendőt,
Megbünhödte már e´ nép
A´ múltat ´s jövendőt!

Őseinket felhozád
Karpat szent bérczére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
´S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának.

Érttünk Kunság mezejin
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlőveszszejin
Nektárt csepegtettél.
Zászlónk gyakran plántálád
Vad Török sánczára,
´S nyögte Mátyás bús hadát
Bécsnek büszke vára.

Hajh, de bűneink miatt
Gyúlt harag kebledben,
´S elsújtád villámidat
Dörgő fellegedben,
Most rabló Mongol nyilát
Zúgattad felettünk,
Majd Töröktől rabigát
Vállainkra vettünk.

Hányszor zengett ajkain
Ozman vad népének
Verthadunk csonthalmain
Győzedelmi ének?
Hányszor támadt tennfiad
Szép hazám kebledre,
´S lettél magzatod miatt,
Magzatod hamvedre?

Bújt az üldözött ´s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szertenézett és nem lelé
Honját a´ hazában.
Bércre hág és völgybe száll,
Bú ´s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
´S lángtenger felette.

Vár állott, most kőhalom;
Kedv ´s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virúl
A holtnak véréböl,
Kínzó rabság könynye húll
Árvánk hő szeméböl!

Szánd meg Isten a´ Magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kinjának.
Bal sors a´ kit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbünhödtte már e´ nép
A´ múltat ´s jövendőt!

" A wikipédián azt olvasom, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket."

Mosonmagyaróvár város Önkormányzata 2003 óta minden év január 22-én a Magyar Kultúra Napján ,,Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért" díjat adományoz. A díj a kultúra és a művészet terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó azon személyek, szervezetek részére adományozható, akik muzeális emlékek, történelmi iratok gyűjtésével, őrzésével, tudományos feldolgozásával, régészettel foglalkoznak, könyvtári tevékenységet folytatnak, hagyományőrzés, néprajzkutatás aktivistái, közművelődés területén tevékenykednek, művészeti tevékenységet folytatnak. Javaslatot önkormányzati képviselők közgyűjteményi és kulturális intézmények vezetői, az érdekvédelmi képviseletek véleményének kikérésével, a társadalmi és civil szervezetek, és a város polgármestere tehetnek. A javaslatokat 2016. október 31-ig kell megküldeni a város polgármesterének címezve. A részletes felhívás a www.mosonmagyarovar.hu honlapon olvasható. A díj adományozásával kapcsolatosan további tájékoztatást Fehérné dr. Bodó Mariann, jegyző nyújt az 577-806-os telefonszámon.

A város honlapján csak 2010-ig lehet visszamenőleg megtalálni a korábbi díjazottakat: 2010. Karsainé Horváth Klára, tanár, 2011. Dr Orbán József, néptánc, együttes vezető 2012. Palenik József, néptánc, együttesvezető, 2013. Halmos László Énekegyüttes, 2014. Baráti kör a művészetért alapítvány, 2015. Pintér Éva, festő, 2016. Lajtha László Vegyeskar.

Az interneten viszont (nem kevés időbe telt) felkutathatók a még korábbiak is: 2003. Tuba László könyvtárigazgató, helyismereti, helytörténeti kutató, író. szerkesztő , 2004. Szigeti Gábor táncpedagógus, közművelődési szakember, 2005. Karczagi Endre, festőművész, 2006. Thullner László, tanár, helyismereti, helytörténeti kutató, író, 2007. Pardavi Tiborné, "helyi színjátszás nagyasszonya", 2008. Farkas Mihály, zenetanár, zenész, zenekarvezető,2009. Erdős Anna, költő

Tudomásom szerint 2017-ben egy, a közművelődés területén tevékenykedő személy ( a kiírásból ez illik rá) fogja kapni. Átadására 2017. január 23-án hétfőn kerül sor a Fehér Ló Közösségi Házban délután kettőkor! Az ünnepségről egyébként a mai napig, január 22-ig (vasárnap) egyetlen egy hivatalos weboldalon, facebook oldalon nem jelent meg semmi. Egyedül az infomovar.hu-n találtam meg a meghívót. Köszönjük.

Link

Korábban, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület titkáraként,számtalan felterjesztést írtam erre és más díjra is, több, kevesebb eredménnyel. A több eredménynek mindig nagyon örültem, hisz a döntéshozók is érdemesnek találták az általunk felterjesztettet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2017. március 15-ig még lehet pályázni
  2017-01-20 17:09:12, péntek
 
  Tekintettel az 1956-os emlékév 2017. június 16-i határidejére, valamint a megvalósítás és az elszámolás időigényére, a pályamunkák befogadásának végső dátuma: 2017. március 15.

In.: facebook - 1956-os emlékév -

Minden információ a pályázatokról, a www.magyarforradalom1956.hu weboldalon megtalálható.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amerika elnöke - a magyar forradalomról
  2017-01-19 06:31:21, csütörtök
 
  Az új esztendő alkalmából helyesnek véljük idézni, hogy John F. Kennedy szenátor - aki e hónap 20-ától fogva négy esztendeig az Amerikai Egyesült Államok elnöke lesz - 1960 október 23-án ezeket mondta:

Október 23. az a nap, mely örökre élni fog a szabad emberek és szabad nemzetek évkönyveiben.

A bátorság, öntudat és győzelem napja volt ez a nap.

A történelemben példátlanul álI október huszonharmadika, mert ennél világosabban még nem fejezték ki sehol sem az ember örök vágyát és kívánságát, hogy bármilyen akadályok ellenére is, bármekkora áldozat árán is - szabadon élhessen.

Az amerikaiak soha semmiféle csúcsértekezleten, semmiféle szerződésben, sem szóban, még kevésbé gondolatban nem fogják elismerni Magyarországnak a Szovjet alá rendelését.

A magyar szabadság és függetlenségi törekvés nem a politika, vagy az érzelmek kérdése.

A történelemben, a művelődésben, törvényben gyökerezik ez az igény és bármiféle bábkormányt is tartanak, mi nem fogjuk engedni, hogy a magyar igényekről megfeledkezzenek.

Az amerikaiak mindent meg fognak és meg akarnak tenni, hogy becsületes és ésszerű eszközökkel siettessék annak a napnak eljövetelét, amikor a magyar férfiak és nők ismét szabadságban és igazságban élhetnek.

Ezen az évfordulón Lincolnnal együtt: ,,Ünnepélyesen eltökéljük, hogy akik elestek - ne estek el légyen hiába ..."

Az élők dolga befejezni a munkát, melyek ők oly nemesen kezdtek el."

Irodalmi Ujság, A magyar írók lapja,

1961. január 1.
Magyar Írók Szövetsége Külföldön
Irodalmi Ujság

Megj.: J.F. Kennedy 1961-1963 között volt Amerika elnöke.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fodor József versét keresem
  2017-01-18 01:44:01, szerda
 
  Kádárék Magyaróvárott sietve emlékművet állítottak az ávósoknak, akik száz és egynéhány tüntetőt legéppuskáztak. Az emlékműre Fodor József szerzett verset:

,,Óh, az a nap a szívembe csap / Midőn a csőcselék / A párt felszentelt csillagát / Lábával zúzta szét. / És folyt a vér, / Hótiszta vér, / Könyvek hamvát vitte a szél... / Akkor is tudtam: Lenin él! / »Ávós kutya! Gaz Kucsera!« / Hallom a söpredék / Ordítását, s a hang ma is / Fájós szívembe tép. / De nem akadt egy pillanat, / Hogy lettem volna ingatag! / Tudtam, a párt / A párt, az él! / Jön még a kutyára dér! / Szent halálotok, hős fiúk, / »Ávós kutyák« - ítél, / Igaz ember, vagy talmi gaz, / Ki rólatok beszél. / Mert a hazában az lehet csak, / Az lehet igaz, / Kiben hullástok emléke / Örökmécsesként virraszt."

Tegnap óta ennek a versnek a címét, megjelenését keresem Fodor József köteteiben illetve különböző antológiákban. Egyenlőre nem találtam sehol.

A verset Faludy György: Jegyzetek a kor margójára c. könyv 90-94. oldalán, a Fodor József című jegyzetben a neten is megtalálni. Sajnos címet nem közöl.

Az Irodalmi Újság online feltöltései között viszont az 1957. november 1-jei száma nem található.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aki a mosonmagyaróvári sortüzet dicsőítette
  2017-01-17 03:51:01, kedd
 
  Fodor József 1956-ban a Magyar Írók Szövetségének elnökségi tagja volt. Szerény képességű költő, aki idős korára úgy döntött, hogy teljes odaadással támogatja az 56-os forradalom hóhéra, Kádár János rendszerét. A Recsk poklát megjárt Faludy Györgyöt fiatalkorában barátság fűzte Fodorhoz, de annak 56-os pálfordulása véget vetett ennek. Faludy ,,Jegyzetek a kor margójára" című, 1994-ben megjelent (Villon kiadó) könyvében Fodor Józsefről leírja, hogy ő az 50-es években az Új Idők lapnál dolgozott, és miután megjelent egy verseskötete, azzal többször is meg akarta ajándékozni Faludyt, aki megunva a tolakodást, azt füllentette, hogy már megvette Fodor kötetét. Erre Fodor szemrehányóan mondta: ,,Nem, te nem vehetted meg, hiszen eddig egyetlen példányt sem adtak még el." Faludy írásában beszámol egy 1956. október végén az írószövetségben lezajlott ülésről, ahol ő javaslatot tett több korábban onnan kizárt író és költő - így Márai Sándor, Zilahy Lajos, Cs. Szabó László és mások - visszavételére. Az ülés elnöke jelezte, hogy szavazásra nem is kell feltenni a javaslatot, mert azzal mindenki egyetértene. Ekkor Fodor felpattant, és így tiltakozott: ,,Nem értek egyet, ezek a hazaárulók maradjanak ott, ahol vannak." (Mintha Havas Szófiát hallanánk.)

Faludy így folytatja: ,,Ekkor jöttem rá, hogy Fodor mit akar. Közel a hatvanhoz, miután nagy költőnek képzelte magát és semmi sikert nem ért meg, elhatározta, hogy a hatalomhoz fordul támogatásért. Már akkor az írószövetségben sejtette, hogy a Szovjetunió győz. Utóbb Kádár mellé állt, denunciáns cikkeket írt letartóztatott írók ellen, és rossz magyarsággal a nagy Eszme diadalát zengte. Kossuth-díjat kapott, nagy lábon élt, de ez sem segített versein."

Amikor Kádárék Mosonmagyaróvárott emlékművet állítottak azoknak az ávósoknak, akik száz-egynéhány tüntetőt legéppuskáztak, az emlékműre Fodor Józseftől rendeltek verset, ami így szólt:

,,Óh, az a nap a szívembe csap / Midőn a csőcselék / A párt felszentelt csillagát / Lábával zúzta szét. / És folyt a vér, / Hótiszta vér, / Könyvek hamvát vitte a szél... / Akkor is tudtam: Lenin él! / >Ávós kutya! Gaz Kucsera!< / Hallom a söpredék / Ordítását, s a hang ma is / Fájós szívembe tép. / De nem akadt egy pillanat, / Hogy lettem volna ingatag! / Tudtam, a párt / A párt, az él! / Jön még a kutyára dér! / Szent halálotok, hős fiúk, / >Ávós kutyák< - ítél, / Igaz ember, vagy talmi gaz, / Ki rólatok beszél. / Mert a hazában az lehet csak, / Az lehet igaz, / Kiben hullástok emléke / Örökmécsesként virraszt."

Faludy György ezután beszámol arról, hogy az ,,undorító versikét" leközölte a Londonban 1957. november 1-jén megjelent Irodalmi Újságban, egyrészt azért, hogy lássák az olvasók, hová züllött Fodor József, meg azért is, hogy a Bank of England útján át tudjon utaltatni 10 font honoráriumot a szerzőnek. Faludy további terve is sikerült. Fodort a Londonból érkezett 10 font miatt bevitték az ÁVH központjába, majd azzal engedték ki, hogy a pénzt köteles visszautalni, de Faludy ezt letiltatta a londoni banknál. Utóbb levelet kapott Fodortól, aki a ,,régi barátságra hivatkozva" segítségért könyörgött. Faludy így válaszolt: ,,Vegyél a 10 fonton virágot, vidd a forradalomban elesett magyar fiatalok sírjára a Kerepesi temető 311-es parcellájánál, és küldjél erről fényképet."

In: mno.hu - Mohi Csaba, 2016. november 4.


Megj. : Az 1990-ben elbontott ávós emlékmű általam ismert tábláján nincs semmiféle vers felirat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvbemutató Győrben
  2017-01-16 07:38:50, hétfő
 
  Január 16-án (hétfőn) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (Győr, Baross Gábor út 4. II. emelet) a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum legújabb, Megtalált emlékek című kötetének bemutatójára kerül sor. A kiadvány hetven, eddig soha nem látott fényképet tartalmaz az 1956-os forradalmi Budapestről.
A beszélgetést Nagy Róbert a Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára főlevéltárosa vezeti, beszélgetőpartnerek: Lébényi Zoltán Lőrinc a fotók felajánlója, Mosonmagyaróvárról és Székely Zoltán művészettörténész, a Hansági Múzeum igazgatója, a kiadvány szerkesztője. A rendezvényre a belépés díjtalan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1958. január 15.
  2017-01-15 08:05:49, vasárnap
 
  Gulyás Lajos, levéli református lelkész, Kiss Antal, magyaróvári fűtő, Tihanyi Árpád, győri tanár
halálos ítéletét 1957. december 31-én hajtották végre,

Czifrik Lajos, magyaróvári gazdálkodó, Földes Gábor,győri színész,főrendező, Weintrager László,magyaróvári segédmunkás, Zsigmond Imre, doborgazszigeti gazdálkodó
halálos ítéletét 1958. január 15-én hajtották végre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gulyás Lajos Emlékév eseményei
  2017-01-14 06:03:28, szombat
 
  A mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégium, névadója, Gulyás Lajos 1956-os mártír születésének 100. ( 2018.02.14.), halálának 60. ( 2017.12.31.) évfordulója alkalmából Gulyás Lajos Emlékévet szervez.

A havi lebontású események közül:

az első 2017. február 14-én a Gulyás Lajos utcai Gulyás Lajos emléktáblánál 17 órakor kezdődő megemlékezés és koszorúzás lesz.

a második (március) filmvetítés

a harmadik- negyedik (május -június) látogatás Levél Községben, a Gulyás Lajos emlékszoba megtekintése és megemlékezés Gulyás Lajos síremlékénél

az ötödik (szeptember) kiállítás Gulyás Lajos emlékezetéről

a hatodik (október) vetélkedő Gulyás Lajos életéről

a hetedik (november) irodalmi műsor Gulyás Lajos emlékére

a nyolcadik (december) Megemlékezés Levélen Gulyás Lajos halálának 60. évfordulóján

a kilencedik - tizedik (2018.január- február) Emlékavató és református istentisztelet Gulyás Lajos születésének 100. évfordulója tiszteletére

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékállítóknak, nem kevés tanulsággal
  2017-01-13 03:45:41, péntek
 
  Félmillió dolláros '56-os emlékművet avattak New Yorkban

Tíz évig dolgozott azon a nagyrészt '56-os emigránsokból álló Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság, hogy számos más város mellett végre New Yorkban is legyen emlékműve az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. 2016. október 23-án beérett a munka gyümölcse: felavatták az emlékművet.

Kisebbfajta tömeg gyűlt össze október 23-án, vasárnap délben New Yorkban, a manhattani Riverside parkban, az 1928-as Kossuth-szobornál: a főkonzulátus, a Balassi Intézet és más magyar szervezetek képviselői, az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság tagjai és más magyar közösségek avatták fel együtt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművét, amelyet Nagy Tamás tervezett.

Felszólalt a helyi parkbizottság képviselője, méltatta a tízéves munkát Kumin Ferenc főkonzul, aki felolvasta Orbán Viktor üzenetét is, és beszélt az emlékmű létrejöttéről Papp László, a bizottság elnöke is.

Az emlékmű létrehozását tíz éve, az ötvenedik évfordulón határozták el a New York-i ötvenhatosok. Hogy miért, arról így vallott a Mandineren megjelent interjúban Lovas György: ,,Mert mindenütt voltak szobrok, csak New Yorkban nem! A legnagyobb a Los Angeles-i. 2006 előtt két-három évvel már mindenütt volt szobor, Bostontól kezdve a legkisebb városig, Indianapolisban, Miamiben, Clevelandben, New Brunswickben kettő is, de New Yorkban semmi, a mai napig!"

Ám a bizottságnak nem volt könnyű dolga: ,,A város kiröhögött minket, hogy 110 nemzetiség van itt, mi lenne, ha mindenki emlékművet akarna állítani. Közben volt szoborépítési moratórium is, mondván, már túl sok emlékmű van a városban" - mondta el úgyszintén a Mandineren megjelent interjúban Papp László.

Kitalálták tehát, hogy azt mondják, a Kossuth-szobrot bővítenék, az nem új szobor. Pályázatot írtak ki, a tizenkét pályamű közül pedig a budapesti Nagy Tamás terve nyert. A terveket azonban számos testülettel jóvá kellett hagyatni: parkbizottság, építészeti bizottság, művészeti bizottság, lakógyűlés... Mindezek pedig nem csak az emlékmű méreteibe szóltak bele, hanem a legapróbb részletekbe is. Hamar kiderült például, hogy szoborról szó sem lehet. A környező épületek lakosai is beleszólhattak a tervekbe, hiszen ők azok, akik nap mint nap látni fogják a kész alkotást.

A legnagyobb teher azonban az anyagi volt: félmillió dollárt, azaz 137 millió forintot kellett letenni a parkbizottság asztalára, amiből 250 ezer dollár a jövendőbeli karbantartási és takarítási költségek fedezete volt. A félmillió dollár nagy részét sikerült összeszedni, már csak 90 ezer dollár hiányzik belőle. Az összeget nagyrészt egyéni adományokból gyűjtötték össze, egy kisebb összeggel a magyar Külügyminisztérium is hozzájárult a szoborhoz.

mandiner.hu
2016. október 24.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 1544
  • e Hónap: 6425
  • e Év: 28478
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.