|
2/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2018-11-17 23:33:37, szombat
|
|
|
HOZZÁVALÓK
tészta
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 ek. só
pici cukor
5 dkg élesztő
Krém:
20 dkg margarin
1 tk. só
20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt is mehet bele)
Lágyabb kelt tésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté vágom. Egyenként kinyújtom jó vékonyra, szinte akkorára mint a deszkám.
A krém hozzávalóit elkeverem. Figyelni kell, a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. Megkenem őket a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a bejglit, majd trapézokra szeletelem.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, hagyom még egy fél órát, hagy keljenek. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sülnek. Frissen a legjobb, mint minden sós süti! -:)
|
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
2018-11-16 22:25:05, péntek
|
|
|
Hindu halálkép
,,A test ruha: ha elszakad, újat osztanak a világ-magazinból."
(Gárdonyi Géza)
A szomorú halál nem a vég, csupán kapu: átjáró két világ, két születés között. A lélek elvándorol, hátrahagyva használhatatlanná vált anyagi testét.
Az emberi élet a meghalás művészete. Az életet becsületesen végigküzdő halála a hátramaradóknak keserédes diadal.
Fájdalmas, mert hiányát semmi sem pótolhatja. Győzedelmes, mert harcban elesett hősé. A lélek pedig továbbutazik.
Tudatállapota vonzza be új környezetébe, s annak megfelelő testet ölt. Így szerez újabb és újabb tapasztalatokat. Az efféle, tapasztalati úton történő tanulás hosszú távú és hatékony. A diák szerepébe bújó lélek a tanultak alapján megoldja a különféle feladatokat.
A halál az évzáró, amikor is tudása megmérettetik. Rendszerezi az egész éves tananyagot, ami a meglehetősen rövid nyári szünetben tovább érlelődik, és beépül a diák tudástárába. Ezt az évek alatt összegyűjtött és folyamatosan gyarapodó tapasztalatot kamatoztatja az egyre inkább kibontakozó tanuló. Végül szakmája mesterévé válik. Ezután már nem szükséges visszaülni az iskolapadba. Így tanul a lélek vándora is az újjászületés iskolájában, amíg a lélek ismerőjévé nem válik.
Az óindiai gondolkodás nem véget, hanem egy folyamatot lát a halálban. S a folyamat végén, amikor már rendelkezik minden tudással, ami továbbröpítheti, akkor behatol a Legfelsőbb országába, az Óperenciás tengeren túlra, ahova a madár sem jár.
A halál nem visszatekintés. Inkább előrenézés - a múlt tapasztalataival, a jelen erejével.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-11-08 19:04:29, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
birsalma
cukor (70 dkg cukor 1kg pépesített birsalmához)
Elkészítés
A birsalmát megmossuk, nem kell meghámozni, felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékba feltesszük főzni, kevés vizet öntünk csak alá, mert egyrészt sűrűnek kell lennie, másrészt az alma is fog még levet engedni. Amikor a birsalma megfőtt, botmixerrel pépesítjük, ekkor lemérjük a püré súlyát, hogy megtudjuk mennyi cukrot kell majd hozzáadnunk. 1 kg püréhez 70 dkg cukorral számoljunk. Ezután visszatesszük a tűzre, amikor már 5-10 perce jól forr, azaz pufog, folyamatos keverés mellett lassan szórjuk bele a cukrot. A keverést ne hagyjuk abba, nehogy lesüljön a pürénk. Várjuk meg, amíg üvegesedik a teteje, és kezd egy kicsit bőrösödni, akkor levehetjük a tűzről, és tetszőleges formákba (tálkákba) töltjük és megvárjuk, amíg megdermed. Előfordulhat, hogy 1-2 napra is szükség van, amíg megszilárdul.
(Mielőtt tálkákba töltjük a birspürét, adhatunk hozzá, egy kevés dióbelet, ettől még ízletesebb lesz a birsalma sajt.) |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2018-11-08 18:41:11, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 kis pohár tejföl
2 tojássárgája
1 kocka élesztő
25 dkg vaj
12 dkg zsír
2 kk. só
1,5 dl tej
Az élesztőt 1,5 dl tejben felfuttatjuk egy kis cukorral, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a feldarabolt hideg vajat, a 2 kávéskanál sót, majd alaposan összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, mert attól lesz jó leveles a tészta. Ha keménynek érezzük a tésztát, akkor még rakhatunk hozzá egy kis tejet. Ezután az egészet egy éjszakát hideg helyen pihentetjük. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, és jól kinyújtjuk. Kézzel megkenjük zsírral, majd a tészta két szélét felülről és alulról középre hajtjuk, majd oldalról is felhajtjuk középre a tészta két szélét. Ezután újra kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk. Végül kb. két cm vastagra kinyújtjuk, és a tetejét egy éles késsel bevagdossuk. Közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A formát érdemes lisztbe mártani közben, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Kizsírozott tepsibe rakjuk a pogácsákat, a tetejüket megkenjük felvert tojással, egy pici zsírral, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon pirosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
2018-11-02 21:11:27, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
4 sárgarépa
2 bögre rizs
2 evőkanál tejföl
fél teáskanál őrölt bors
3 bögre víz
2 hagyma
800 g csirkecomb
fél teáskanál curry por
3 evőkanál olaj
só
Elkészítés:
A tejfölt keverjük össze a fűszerekkel, öntsük rá a húsra és tegyük hűtőbe félórára. A megtisztított hagymát vágjuk apróra, a meghámozott répát reszeljük le és kevés olajban dinszteljük meg. A zöldségeket tegyük egy kiolajozott hőálló tálba, öntsük rá a rizst, adjuk hozzá a vizet és kevés sót. A tetejére tegyük rá a csirkecombokat. Alufóliával fedjük le és 180 fokos sütőben süssük 1 órán át, majd vegyük le az alufóliát és ha szükséges süssük még 10 percig.
forrás: ketkes.com |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 23
|
|
|
|
2018. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
23 db bejegyzés |
e év: |
237 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 715
- e Hét: 1647
- e Hónap: 2639
- e Év: 34368
|
|
|