Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
Nem tudok aludni: ez már alvászavar?
  2018-11-29 19:42:22, csütörtök
 
  Mit tekintünk alvászavarnak? Mikor ideiglenes és mikor krónikus ez a panasz? Hogyan ismerhető fel a primer és hogyan a szekunder alvászavar?

Összeszedtük a lényeget, röviden.

Alvászavarról, illetve álmatlanságról akkor beszélhetünk, ha az alvás folyamata valami miatt megzavart, az alvás időtartama lerövidül, így az alvás nem felel meg alapvető feladatának, vagyis nem vezet sem a szellemi, sem pedig a fizikai megújuláshoz.

Akut és krónikus alvászavar
Akut alvászavar még a legjobban alvó emberekkel is előfordulhat időnként, hiszen mindenki életében lehetnek olyan periódusok, amikor valami - például egy közelgő vizsga, esküvő, munkahelyi konfliktusok stb. - miatt nehezebben alszik el, vagy éppen többször riad fel éjszaka.

Szintén "ideiglenes" alvászavart okozhatnak bizonyos betegségek, pl. felsőlégúti fertőzések, amikor a bedugult orrtól nem tudunk aludni. Az életmód is befolyásolhatja, hogy mennyire nehezen alszik el valaki, vagy gyakrabban felébred-e éjszaka: egy-egy nagy lakoma is befolyásolhatja az alvásunk mennyiségét és minőségét. Szerencsére, ezek az alvászavarok általában rövid időn belül elmúlnak.

Ezzel szemben a krónikus alvászavar jóval hosszabb ideig, legalább egy hónapig fennáll, és a napközbeni teljesítményünk csökkenésén is jól észrevehető, hogy nem tudjuk kipihenni magunkat.

Primer és szekunder alvászavarok
Szintén különbséget tehetünk az elsődleges (primer), illetve a másodlagos (szekunder) alvási problémák között.

Az elsődleges alvászavarok "önmagukban" vannak, nem függnek össze más betegségekkel, és például a nem megfelelő alváshigiéniás szokások miatt alakulhatnak ki.

A szekunder alvászavarok hátterében valamilyen más betegség áll, például neurológiai, belgyógyászati vagy az endokrin rendszert érintő probléma.

Gyakran társul alvászavar például a depresszióhoz, az alvási apnoéhoz, az allergiás betegségekhez és asztmához vagy a nyugtalan láb szindrómához. Bár nem betegség, de a várandósság is okozhat alvászavarokat.

Cirkadián ritmus felborulása
Végül érdemes megemlíteni az úgynevezett cirkadián ritmussal azaz a természetes biológiai órával összefüggő alvászavarokat. Ezekre az jellemző, hogy az elalvás és az ébredés ideje "eltolódik", vagy a szervezet belső órájának működésében zavar lép fel.

Ezek közé az alvászavarok közé tartozik például a jet lag, az éjszakai vagy váltott műszakkal kapcsolatos alvási nehézségek, de az is, ha valaki szokatlanul (a társadalmi normáktól jelentős mértékben eltérően) későn fekszik le és szokatlanul későn ébred fel.

Paraszomniák
Az úgynevezett paraszomniák olyan alvászavarok, melyekre abnormális viselkedések, érzések, mozgások stb. jellemzőek. Ezek közé tartozik például az alvajárás, a fogcsikorgatás (bruxizmus), a robbanó fej szindróma, a pavor nocturnis (éjszakai rettegés), de az is, ha valaki álmában beszél.


A paraszomniák igen gyakoriak lehetnek a gyermekek körében, egy felmérés szerint például a kicsik 50 százaléka beszél álmában.

Az alvászavar következményei
A világon több millióan alszanak rosszul, a becslések szerint akár az emberek közel 60 százalékát is érintheti ez a probléma. A pihenés hiányának pedig igen súlyos következményei is lehetnek, a nappali hangulatzavaroktól és koncentrációs nehézségektől egészen a krónikus betegségek megnövekedett rizikójáig.

Emellett az érintettek nehezebben tudnak a munkájukra vagy a tanulásra koncentrálni, rosszkedvűek, türelmetlenek, ingerlékenyek lesznek, rosszabb döntéseket hoznak.

Hosszabb távon pedig az immunrendszer gyengüléséhez, elhízáshoz, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás rizikójának emelkedéséhez is vezethet a krónikus alváshiány.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mit jelentenek a számok a PET palackok alján?
  2018-11-29 19:32:26, csütörtök
 
  A magyarázat szerint "az egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, vagy annak környékén, többnyire a palack alján kell keresni (...) A témával foglalkozó cikkek többsége egyetért abban, hogy a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások viszonylag ártatlanok, ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok szervezetünkbe."

Aztán a levél felsorolja a károsokat: "az 1-es számmal jelölt palackok egyértelműen veszélyesek. Ugyanis ezen, nyers kőolajpárlatból készült palackokból hő hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Például amikor forró nyári délutánon az autóban felejted a palackot. De hőhatás nélkül is veszélyforrás az 1-es kóddal jelölt palack, mivel ha túl sokáig áll benne a víz, akkor az kioldhat különféle oldó- és lágyító szereket a műanyagból“.

A magyarázat szerint a "3-as számú műanyag alkotóeleme a PVC, amely mellett a 6-os számú polisztirol csomagolások is kockázatot jelenthetnek egészségünkre“. “A 7-es számmal jelölt palackok pedig a Kanadában mérgező vegyületként nyilvántartott “Biszfenol-A"-t (BPA) tartalmaznak...“.

A cikk végül az alábbi összegzéssel zárul:

“1: PET/PETE - Polietilén-tereftalát
termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2: HDPE - Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC - Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

4: LDPE - Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók

5: PP - Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS - Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

7: BPA- Biszfenol-A"

A Hoax-Slayer oldalán már 2009-ben foglalkoztak ezzel a figyelmeztetéssel, és a szerző megállapította: a kódrendszer - legalábbis annak angol nyelvű - ismertetése tényszerű volt, a hozzá kapcsolt egészségügyi riasztás azonban már vitatott. Ez alapján pedig mindjárt indokolatlan például a szövegben használt "egyértelműen veszélyes" jelző.

A műanyagpalackok felhasználását és egészségügyi hatásait illetően különböző kutatások ismertek, de még ennél is több szóbeszéd, tévhit, legenda kering a témában. A Hoax-Slayer két idehaza is ismert figyelmeztetést is idéz: az egyik az újrahasznált műanyagpalackok veszélyeire figyelmeztető körlevelet elemzi, a másik pedig a műanyagdobozok melegítésével és lefagyasztásával járó veszélyeket (utóbbival a Snopes is foglalkozott).

A magyar nyelvű figyelmeztetés kiemeli az 1-es számot (érdekes módon az angol verzió ezt nem említi), így talán sokakat érdekelhet, mi a helyzet a palackozott italokkal. Az ezzel kapcsolatos riasztó hírekről a közelmúltban a Ködpiszkáló blog szerzője is beszámolt, hozzátéve: egyáltalán nem biztos, hogy a mérgezőnek titulált anyagok el is érik a káros koncentrációt. A cikk szerzője idézi azt az Eötvös Loránd Tudományegyetem által 10 hazai ásványvízen elvégzett kutatást, amely során megállapították: egyes környezeti tényezők (hő, fény, a folyadék savassága) fokozzák a bizonyos szint felett mérgező antimon kioldódását a palack falából, de az anyag koncentrációja még hosszú idejű tárolás vagy extrém körülmények között sem éri el a biztonsági határértéket. Az eredmények mindenesetre figyelmeztetnek arra, hogy a palackos ásványvizek nem tarthatók el korlátlan ideig, és az ásványvizet célszerű hűvös, fénytől védett helyen tárolni - olvasható a blogon.

Cikke zárásaként a Hoax-Slayer szerzője megállapítja: a kódrendszer ismerete tulajdonképpen hasznos is lehet a tudatos fogyasztóknak. De hogy mit ér a fent bemutatott körlevélben forrás nélkül keringetett információ a mindennapokban, azt már sokkal nehezebb megfogni.

Azt állítja például a felhívás, hogy veszélyes az egyes. Ki mondja ezt, melyik kutatás? Gyors kereséssel minden bizonnyal találhatunk nyolc másikat, amely ezt nem igazolja. De játsszunk el a gondolattal, hogy forrás nélkül is elfogadjuk a körlevél állítását. Mit tehetünk? Nem veszünk több műanyagpalackos ásványvizet, hanem inkább iszunk csapvizet, vagy annak szűrt formáját? Egy másik - szintén forrás nélküli - körlevél szerint azonban a csapvíz sem ajánlott, egy harmadik szerint pedig a tisztított víz egészségtelen a szűrőben megtelepedő gombák miatt. Szuperbiztonságosnak tűnhet semmit nem inni, bár ahhoz brit tudósok sem kellenek, hogy érezzük: ez sem az igazi megoldás.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A magas vérnyomásról jó tudni
  2018-11-29 17:59:52, csütörtök
 
  Magas vérnyomás: mégsem a kávé és a só a legveszélyesebb?

Ha valakinél magas vérnyomást diagnosztizálnak, az orvos utasítása: csökkentse az elfogyasztott só mennyiségét, mondjon le a koffeintartalmú italokról, főleg a kávéról. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Ha a laikusokat megkérdezik, mely ételekről ajánlott lemondania azoknak, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak, valószínű, hogy a sót, illetve a kávét mondanák első helyen. A sónak hosszú ideje nagyon rossz híre van, és számos kutatás bizonyította, hogy a mértéktelen sófogyasztás jelentősen emeli a magasvérnyomás-betegség, és így ezen keresztül a szív- és érrendszeri panaszok, a szívroham, az agyvérzés rizikóját is.

A szakemberek az elfogyasztott só, pontosabban nátrium mennyiségét 1500-2000 mg-ban határozták meg. Ezt azonban a legtöbb ember nehezen tudja betartani, még akkor is, ha egyébként nem sózza meg a kész ételeket. Ugyanis a felvágottakban, szószokban és ételízesítőkben, félkész élelmiszerekben és savanyúságokban is rengeteg só van, így azokat is hozzá kellene számítani a napi nátriummennyiséghez.

A koffein, mint főbűnös?
Szintén régóta bűnösnek tartják a kávét, illetve az egyéb koffeintartalmú italokat. Ezek fogyasztása hirtelen emelkedést okoz a vérnyomásban, ha pedig nagy mennyiségben fogyaszt kávét valaki (naponta 4-5 csészénél többet), az hosszú távon is károsíthatja a szívet és a vérereket.

A legújabb kutatási eredmények szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű: a magas vérnyomás kialakulásában ugyanis több tényező is szerepet játszik. Egy 16 évig tartó, nagyszabású kutatásbólpéldául kiderült, hogy nemcsak a túl sok só járul hozzá a vérnyomás emelkedéséhez, hanem a túlságosan kevés is. Vagyis, azok, akik sószegény étrendet követnek, ugyanúgy veszélyben vannak, mint akik nagyon sok sót fogyasztanak naponta. Ez pedig azt jelenti, hogy a közepes mennyiségű nátriumot tartalmazó - vagyis a kiegyensúlyozott, átlagos - étrend önmagában nem jelent különösebben nagy veszélyt.

Figyeljünk az ásványi anyagokra!
A szakemberek szerint emellett a kálium, illetve egyéb ásványi anyagok (így a kalcium és a magnézium) szintjét is figyelembe kell venni. Hosszú távon azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik egyik ásványi anyagban sem szenvedtek hiányt. A kutatás szerzői kiemelik, hogy nagyon fontos az egyéni jellegzetességek figyelembe vétele, és vannak olyanok, akik érzékenyebben reagálnak a sóban gazdag étrendre, mint mások. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ezek és a hasonló kutatási eredmények idővel felülírhatják a jelenleg elfogadott étkezési irányelveket.

Mégis csodaital a kávé? Tudja meg, miért!

A koffeines italokkal sem önmagukban van a baj, mértékkel fogyasztva a kávé például sok pozitív hatással is lehet az egészségünkre. Ugyanakkor (mint az egy nemrég publikált tanulmányból kiderült) a cukor és a koffein együttesen sokkal veszélyesebb a szervezetünkre, mint a koffein magában. Tehát egy cukros energiaital jobban emeli a vérnyomást, mint egy ugyanannyi koffeint tartalmazó kávé. Ráadásul az energiaitalokban egyéb teljesítményfokozó vagy élénkítő vegyületek is lehetnek, melyek veszélyeivel jóval kevesebben foglalkoznak.

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt években egyre többen kerülnek kórházba a mértéktelen energiaital-fogyasztás következményeként, sőt már halálesetekkel is összefüggésbe hozták ezeket az italokat.

Félkész ételek, felvágottak? Nem!
Mely ételekből érdemes tehát kevesebbet fogyasztani, ha szeretnénk kordában tartani a vérnyomásunkat? A félkész ételek, a felvágottak, szalámifélék, illetve a különböző mártások és ételízesítők (pl. a készen vásárolt paradicsomszósz vagy a szójaszósz) nagyon sok hozzáadott sót tartalmazhatnak, így ha valaki sokat fogyaszt ezekből, jócskán túllépheti a naponta javasolt mennyiséget. A szív- és érrendszerre összességében rossz hatással vannak bizonyos ételek, így ezek a vérnyomásunkat is emelhetik.

Ezek közé tartoznak például a transzzsírokat tartalmazó kész péksütemények, kekszek és rágcsálnivalók. Bár több kutatás foglalkozott az alkohol - különösen a vörösbor - szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, az tagadhatatlan, hogy a túlzásba vitt italozás számos kockázatot hordoz magában, például a vérnyomásunkat is emelheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Virágzó bokrok között
  2018-11-29 13:15:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Erdőben
  2018-11-29 13:14:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Erdőben
  2018-11-28 20:54:18, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Romantikus helyen
  2018-11-28 20:53:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Csipkerózsika
  2018-11-28 20:52:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
A petrezselyemzöld jótékony hatásai
  2018-11-26 21:23:10, hétfő
 
 


Kevesen tudják, hogy a hétköznapi fűszernövénynek rendszeresen fogyasztva csodás egészségügyi hatásai is lehetnek.

Van egy közkedvelt fűszernövényünk, amit mindenki használ, de nem mindenki tudja, milyen csodás egészségügyi hatásai is lehetnek! Ez a növény nem más, mint a petrezselyemzöld. Magas a magnézium, a foszfor, a cink tartalma, de A-, K-, C-, E-, B6- és B12 vitaminokban is bővelkedik.
A mindennapi étrendnek tartalmaznia kellene a petrezselyemlevet. Válasszunk olyan petrezselymet, amit nem kezeltek vegyszerekkel, egy csokornyit tegyük a gyümölcsfacsaróba és adjunk hozzá a megfelelő zöldségeket, facsarjuk ki.

A petrezselyemlé javítja az általános egészségügyi állapotot. Számos szembetegség esetén alkalmazható:

Látási problémák - petrezselymet, zellert, fokhagymát, almát és gyömbért tegyünk gyümölcsfacsaróba, facsarjuk ki ezek levét és igyuk rendszeresen ezt a keveréket.

Szürkehályog - petrezselyemzöld, áfonya, alma és zeller levet fogyasszunk.

Diabéteszes szemproblémák - petrezselyemzöld, spárga, gyömbér és zeller keverékéből készítsünk turmixot, vagy zöldséglevet.

Glaukóma - ebben az esetben petrezselyemből, uborkából, retekből, zellerből és málnából készítsünk zöldséglevet.

Szemfenéki meszesedés - petrezselyem, paprika, alma és brokkoli felhasználásával készítsünk zöldséglevet.

Perifériás látás kiesés - aki ezzel a problémával küszködik, készítsen zöldséglevet petrezselyemből, répából, káposztából, gyömbérből, zellerből és málnából.

Szemkáprázás - ez csak akkor jelent gondot, ha az illető gyakran mozgó pontokat lát. Készítsünk zöldséglevet petrezselyemből, céklából, almából, fokhagymából és zellerből.

Látóideg probléma - petrezselyemből, póréhagymából, káposztából, céklából, szőlőből és almából kell levet készíteni.

Retinitis pigmentosa - petrezselyemből, répából, gyömbérből és erdei gyümölcsökből készített lé ajánlott ebben az esetben.

Ahhoz, hogy ezeket a zöldségleveket elkészítsd, nem kell kimérned a hozzávalókat, nincsenek megszabott mennyiségek, sokkal fontosabb, hogy az adott zöldségeket és gyümölcsöket használd. A zöldségek és gyümölcsök mennyiségét ízlés szerint kell kiválasztani, ahogy elkészül a zöldséglé, az íze alapján rögtön érezhető, melyik zöldségből, vagy gyümölcsből kell még bele egy kicsi ahhoz, hogy finomabb legyen.
Forrás : Link


A petrezselyemzöld 8 pozitív egészségügyi hatása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Foltok szeplők hegek ellen - házi recept
  2018-11-25 22:38:33, vasárnap
 
  Egyszerűen, házilag készíthető krém, ami eltünteti a sötét foltokat, szeplőket, hegeket :

Érdemes kipróbálni!

Ez a krém hatásos az arcon lévő zavaró foltokkal és hegekkel szemben, de a pattanásoknak és mitesszerek, hegek, és elszíneződések ellen is.

Hozzávalók:

1 teáskanál méz (lehetőleg bioméz!)
1 evőkanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Keverd el a hozzávalókat. Egy elég sűrű masszát fogsz kapni. Ha nagyon sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

Vidd fel az arcra, de a szem és a száj környékét kerüld ki. Hagyd hatni 10 percig, majd mosd le meleg vízzel. Kend be az arcod a rendszerint használt hidratáló krémeddel. Ha enyhe bizsergést érzel, az természetes, azt mutatja, hogy a maszk hatott. Ez a bizsergés néhány percen belül elmúlik. Érdemes hetente megismételni. A többedik alkalom után a bizsergés érzés már nem jelentkezik.

Ellenjavallat: Rosaceás bőr esetén ne használd a maszkot, mert kitágítja az ereket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.