Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
kert
  2018-03-25 20:13:21, vasárnap
 
  Retek




A retek antibakteriális, gombaellenes, és vizelethajtó. Gazdag C-vitaminban, folsavban és kiváló hatású megfázásra, asztmára, torokfájásra és rekedtség ellen. A zöld levelek is fogyaszthatóak zsengén, ugyanúgy tartalmaznak C-vitamint és kálciumot mint a gumók.

Mindenki ismeri, különböző nagyságú és színű gumós növény. A gumók belseje fehér, sokféle ásványi anyagot, főleg meszet, ként, foszfort és káliumot tartalmaz. Ezen kívül C, E és B vitamin valamint egyéb nyomelemek is találhatók benne. A növényt gyógynövényként is használják. A friss reteklé napi adagja (100-150 ml) kedvezően befolyásolja az epe krónikus betegségeit (nem a gyulladásokat, mivel ingerli a májat és az epeutakat), a gyomor- és az emésztési panaszokat. A mézzel kevert reteklé köhögés ellen is alkalmas.A vetésforgó második vagy harmadik szakaszába való. Mindegyik fajtájára jellemző, hogy egyenletes nedvességet kíván, ám a túl sok nedvességtől a zsenge gumók repednek, pudvásodnak, fásodnak. Egyik típusnak sincs szüksége külön ágyásra, a vegyes kultúrába jól illeszthetők. Mivel keresztesvirágú, (a mustár is az) akár a káposzta, így a káposztafélék szomszédságát kerüljük el ültetésekor. Hidegtűrése kiváló, ezért már február végén fűtetlen fóliába vethető, március elején közepén már szabadföldbe is. Rövid tenyészideje miatt jól beilleszthető a vetésforgóba elő- és utónövényként is.
A termesztési időszak hossza és a termesztés módja alapján megkülönböztetünk tavaszi retket, - hónapos retek -amelynek termesztési ideje 50-60 nap, nyári retket (60-90 napos vegetációs idő) és téli retket (100-130 napos vegetációs idő). Termeszthető előveteményként (tavaszi retek) köztesként (nyári retek) vagy utónövényként (téli retek), esetleg főnövényként is. Kedveli a napos, meleg termőhelyet. Legmegfelelőbbek számára a humusszal jól ellátott homokos-anyagos, agyagos-homokos talajok, a téli retek az agyagos talajt szereti.
A talaját vetés előtt megfelelően megműveljük, ha szükséges, műtrágyát is bedolgozunk. A nitrogénnal való túltrágyázás rontja a tárolhatóságot.
A retket közvetlen vetéssel termesztjük. A tavaszi vetést február végétől - márciustól április közepéig végezzük, a nyári retket áprilisban és májusban vetjük. Júliustól augusztus közepéig a téli retek kerül a földbe. A vetési sortávolság 30-40 cm. A növények egymástól való távolsága 10 - 20 cm.

A retkek nagyméretű magjai jól adagolhatóak. Vessük rögtön a helyes tőtávolságra, hogy megfelelő méretű gumót vagy karót növesszenek. A különféle retkek tőtávolsága 10-25 cm legyen - a zacskón lévő utasításokat kövessük. Ügyeljünk arra, hogy a nagyon sűrű vetés nem hoz megfelelő méretű gumót.

Ne vessük azonban túl mélyre, másfél centinél mélyebbre ne kerüljön, különben torzul a gumója.

Vegyes kultúrában a következőképp néz ki a retek vetése:

meghúzzuk a sorokat, egymástól harminc centi távolságra.
beleszórjuk a magokat, betakarjuk földdel,
a két sor közé húzunk egy másikat, és ebbe jön a saláta mag. A saláta távol tartja tőle a földibolhát. Azonos a vízigényük, így egy locsolással mindkét növényt megöntözzük, ráadásul a saláta rögtön jelzi, ha szomjas, így a retek is megkapja a kellő nedvességet. A nedves környezetet a földibolha nem szereti.
következik ismét két sor retek, ezek közé szintén húzunk egy sort, ebbe pedig dughagymát teszünk.
újabb két sor retek közé ismét saláta sor.
Ugyanúgy, mint a salátánál, itt is folyamatosan vethetjük. Első vetéskor két - két sor, majd 10 nap múlva jöhet a következő adag vetése.
Kikelés után egyeljük. 3-4 cm távolságot hagyunk meg a növények közt. Amikor a gumók elérik a másfél centi átmérőt, már szedhetjük, és fogyaszthatjuk.
Nehéz, kötött talajon a retek rosszul érzi magát, ezért akár jelzőnövénynek is használhatjuk. Ha szép, nagy gumókat nevelnek, akkor jó a talaj humusz ellátottsága.

Kelés után a talaját lazítjuk, kapáljuk, ha szükséges kiegyeljük. A retket olyan talajokon termesztjük, ahol lehetőség van az öntözésre, mert csupán megfelelő öntözés mellett lehet jó minőségű gumókat termeszteni. Talaját az egész vegetációs időszak alatt tisztán és porhanyósan tartjuk. A gyökereken felléphet a golyvásodás. Ennek megelőzése érdekében ajánlott a vetésforgót betartani.

Károkozói közül elsősorban a bolhák a veszélyesek, amelyek a leveleket károsítják. A földibolhák távol tartására az egyenletes talajnedvességgel, mulcsozással és a saláta köztes beültetésével védekezhetünk.

A tavaszi retket fokozatosan szedjük, amikor a gumók már alkalmassá váltak a fogyasztásra. Szedés után a gumókat minél korábban el kell fogyasztani, mivel a tárolás során romlik a minőségük. A tavaszi retket szárával együtt 0-1 oC-on 2-3 hétig tárolhatjuk. A téli retket addig hagyjuk kinn a földön, amíg lehet. Októberben, novemberben ásóval szedjük ki a földből.

Jó szomszédai a bab, a sárgarépa, a saláta, spenót és a paradicsom is.

Mitől pudvásodik a retek?
A hónapos retek már akkor pudvásodik, ha a talaj felső 2-5 cm-es talajszintje kiszárad. A pudvásodás elkerülése végett ajánlatos a retket gyakran, kis adagokban öntözni. A rendszertelen, főleg kiszáradást követő öntözés pudvásodáshoz, a gumók repedéséhez vezet.

Hónapos retek
A retek a hidegtűrő növények közé tartozik. Csírázása már 3°C-nál elkezdődik, a gumóképződés idején nappal 18-20°C, míg éjjel 6-8°C a számára megfelelő hőmérséklet - olyannyira, hogy nagy melegben csak lombot képez, és a meglévő gumók pedig pudvásodnak. Fényigényes, gyenge megvilágításban a lombja megnyúlik, a gumóképződés visszamarad.
Vízigénye nagy: a csírázáshoz nincs szüksége sok vízre, azonban a gumófejlődéshez már egyenletes vízellátásra van szüksége.
A retek számára jó szerkezetű, aprómorzsás, de tömör talajt készítsünk. Laza talajban deformálódik a gumó. Trágyázását rövid tenyészideje miatt közepes tápanyag-ellátottságú talajon mellőzzük. Vetése előtt közvetlenül ne trágyázzuk, mert erős lesz a gumó íze. Szaporítását helyrevetéssel végezzük, a vetés mélysége 2-3 cm.

Téli időben jó megoldás a magvak vékony selyempapírra ragasztása, mellyel egyben a tőtávolságot is meghatározzuk. A barázda fenekére kihúzzuk a papírcsíkot és földdel letakarjuk. Minimális ápolást igényel, öntözését folyamatosan végezzük, a tenyészidő elején 10-20 mm, a közepétől pedig 25-30 mm vízzel.
A szedése viszonylag rövid idő múlva (30-50 nap) elkezdhető - amikor a gumó elérte a fajtára jellemző, a szabványnak megfelelő méretet.

A retek nagyméretű magja jól adagolható, ezért mindjárt a kívánt 5-10x25-30 cm-es tő- és sortávolságra vessük. Nagyon sűrű vetéskor a növény nem fejleszt gumót. Figyeljünk arra is, hogy a retek kemény, kötött talajon gyenge és rossz minőségű termést hoz. A retek a biogazda jelzőnövénye is lehet, mert ha jó minőségű, lédús, egyenletesen fejlett, fényes termést hoz, akkor jó minőségű, humuszban gazdag, morzsalékos a talaj, ami a természetes gazdálkodás célkitűzése.

Hónaposretek-fajták: február végétől - márciustól vethetjük
Legjobban a humuszban gazdag, könnyű, középkötött talajt kedveli. Kötött talajban nem fejlődnek jól a gumók, kevésbé lesznek ízletesek. A lassan felmelegedő talajon is rosszul fejlődik. Leggyakoribb hiba azonban a túl sűrű vetés. A gumók csak akkor fejlődnek jól, ha legalább 3 cm-es távolság van a két gumó között.

Mivel hidegtűrő növény, a fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet 13oC fok körül van, magja már 2-3 fokon csírázik. Nagy melegben a gumók nem, csak a lombozat fejlődik. Érzékeny a fényhiányra, ezért árnyékos helyre (házfal, sövény stb. árnyékába) ne vessük.

Szentesi hajtató: Lombja középnagy vagy nagy. Gumója középnagy, lapított gömb, héja vékony, skarlátvörös színű, húsa fehér.
Korai piros: Levele kicsi vagy középnagy, sötétzöld színű, gumója középnagy, szabályos gömb alakú. Héja vékony, színe kárminpiros, húsa fehér.
Szentesi óriás vaj: Felálló, középnagy levélzetű fajta. Nagy, enyhén ovális gumója skarlátpiros, húsa fehér.
Nyáriretek-fajták: májustól vethetjük
Jégcsap: Középzöld színű, erős lombozatú, gumója hosszú, alakja jégcsapra emlékeztető, húsa fehér.
Jánosnapi: Középzöld színű, erős, nagy lombú fajta. Gumója henger vagy ék alakú, alsó végén egyenletesen elvékonyodik. Héja barnássárga, húsa fehér.
Őszi-téli retekfajták: július végén vethetjük
Müncheni sör: Erős, nagy, sötétzöld lombú fajta. Gumója tompa vállú, orsó alakú, héja és húsa fehér színű.
Erfurti kerek fekete: Sötétzöld színű, erős, elterülő lombú, gumója nagy gömb vagy lapított gömb, héja fekete, húsa fehér.
Betakarítás, tárolás
Amikor a retek a fajtajellegnek megfelelő gumónagyságot eléri, szedhetjük. Ha mosni kell a gumót, vigyázzunk arra, hogy a levelet ne érje víz, mert könnyen befülled. Az őszi és téli fajtákat válogatás után (csak egészségeset) lombtalanítva, homokban vagy prizmában tárolhatjuk.


forrás:gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
virágvasárnap
  2018-03-25 19:07:05, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
vicc
  2018-03-23 08:00:05, péntek
 
  A székely bácsi elmegy Magyarországra. A feleségét a komájára bízza figyelje, nehogy megcsalja. Pár nap után
látja a koma, hogy Etelka (a székely bácsi felesége) egy katonatiszttel bemegy egy szállodába. Rögtön elrohan a postára, hogy táviratozzon.
- Kérem, én sürgönyözni szeretnék!
- Mi lenne a szöveg?
- Írja gyorsan: "Komám, gyere haza, mert a feleségedet basszák!"
- De uram, ilyet nem lehet írni! Fogalmazza meg másképpen.
- Na, jól van. Akkor gyorsan írja:
"Etel a hotelbe', csücsül a fotelbe',
katona hitelbe hatol be Etelbe.
Textiláru lefelé, hentesáru befelé,
a szőrszálak összevissza, baj van komám, gyere vissza!"
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
tavasz
  2018-03-19 22:38:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kert
  2018-03-17 20:39:38, szombat
 
  Aki szereti a növényeket, az szeretne minél többet látni maga körül. Kert nélküli otthonokban többnyire mindennek gátat vet a helyhiány. Erre ma már tökéletes megoldást nyújt a falikert, növényfal vagy más néven vertikális, azaz függőleges kert. Ezzel a módszerrel a tér magasságát is kihasználva helyet tudunk spórolni, ráadásként a látvány is különleges lesz. A kertekben már egyre több helyen bevetik ezt a praktikus megoldást, most az otthonokban is elkezdte hódító útját.

Milyen előnyei vannak egy fali kertnek otthonunkban?
legfőbb előnye a környezetre gyakorolt légszűrő, levegőtisztító hatás, hiszen megszűrik a környezetből a szén-dioxid és más káros anyagok koncentrációját
a zöld látványa, közelsége frissítőként hat a mai kor betondzsungelében
javítják a helyiség páratartalmát, ami különösen fontos a téli fűtési szezonban
helytakarékos és praktikus elhelyezése a növényeknek
A függőleges kert tehát az egyik legjobb megoldás a otthonunk szépítésére és egészségünk védelme érdekében. Természetesen erkélyünk szabad falára is tervezhetünk függőleges kertet, így az ott töltött idő még inkább élményteli lehet. Egy másik praktikus módja ha a konyhánkba tervezzük, ahol friss fűszernövényeink mindig kéznél lehetnek.
A növényfalat, illetve a hozzá szükséges elemeket ma már szakáruházakban beszerezhetjük, de a barkácsolás szerelmesei otthon is elkészíthetik. Ha valaki az utóbbi mellett dönt, jó, ha tudja, hogy egy ilyen kert szereléséhez némi kertészeti ismeret is szükséges. A falikert ugyanis növénynevelés nagyban, így ugyanazok a kellékek szükségesek hozzá, mint például virágtartó, földkeverék, növény, csak a virágtartó része különleges. Tudni kell tehát, hogy egy-egy adott növénynek milyen igényei vannak, és ahhoz kell tervezni a szerkezetet. Olyan tartó az ideális, amit egyrészt könnyen a falra lehet akasztani, van elég hely a növénynek is benne, és az öntözés is egyszerűen megoldható.
Milyen növényt ültethetünk a növényfalba?
A válasz egyszerűnek tűnhet: bármilyet. Mielőtt azonban elhamarkodnánk a döntést, nézzük meg, hogy a hely, ahová a növények kerülnek, milyen feltételeket biztosít. Néhány szempont:

Fényigényes növényt ne tegyünk árnyékba.
A kisebb növények, melyekből több egyformát is tudunk ültetni, egységesebb felületet ad.
A konyhában nagyszerű megoldás a fűszernövényekből készült falikert.
Az alábbi fűszernövények jó szolgálatot tehetnek a konyhában:

Petrezselyem - A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere.
Bazsalikom - Univerzális dísz-, fűszer- és gyógynövény. Kiválóan alkalmas levesek, saláták, főzelékek, szószok, sültek elkészítéséhez, sőt szörpök és öntetek ízvilágát is megbolondítja.
Borsmenta - Szörpök, teák , saláták, hústöltelékek, sültek ízesítésére, és még sok egyéb hasznos dologra is felhasználhatjuk a háztartásban.
Citromfű - A borsmenta mellett az egyik legkedveltebb teanövény. Friss levelét felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, szószokba, de fűszerezhetünk vele húsokat és szárnyasokat is, és készíthetünk belőle karmelita vizet is.
Levendula - A konyhában főleg előételekhez és desszertekhez illik, de készíthetünk még belőle, teát, szörpöt, likőrt és még fagylaltot is.
Majoranna - Az egyik legnépszerűbb fűszer, libasültekhez, vagdalt húsokhoz, máj mellé, egytálételekhez, valamint a paradicsomhoz is illik, de a krumplifőzelék is elképzelhetetlen nélküle.
Rozmaring - Sokoldalúan alkalmazható, intenzív fűszernövény, pizza tészta, burgonya, szárnyas, gombás- halételekhez illik, ráadásként az illata memóriajavító is.
Oregánó - A görög konyha alapfűszere, de a legkülönfélébb hal- és húsételek fűszerezésére is használjuk. Egészségmegőrző hatása is említésre méltó.
Kakukkfű - A kakukkfű alkalmas levesek, szószok, pástétomok, vadak, szárnyasok, egytálételek, gombák, paradicsomos ételek és természetesen a pizza ízesítésére.
Zsálya - Jól illeszkedik a paradicsomos ételekhez, főleg az olasz paradicsommártásokhoz.
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
kreatív
  2018-03-17 19:41:49, szombat
 
 













 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kert
  2018-03-17 19:27:07, szombat
 
 



Egyre jobban terjed a kiskertekben, balkonokon a függőleges kertészkedés. Ezek a praktikák tökéletes megoldások a helykihasználásra, Ahogy mondani szokták, ha nincs hely vízszintesen, akkor haladjunk felfelé.




Az otthoni függőleges kert egyik kedvence a piramis forma, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen magasságban tervezzünk. A szabadalmaztatott formaterv lehetővé teszi, hogy a növények gyökere megfelelő mennyiségű tápanyagot vehessen fel, ezáltal biztosítja a maximális növekedést. Plusz előny, hogy ha a növénypiramis egyik sarkát észak felé fordítjuk, akkor biztosítjuk, hogy minden oldal napfényhez jusson. A piramis formájú függőleges kert igen praktikus a városi kertekben, ahol kevés a megművelhető terület. Fűszernövényeket, zöldségeket vagy díszvirágokat szinte bárhol termeszthetünk ezekben a “ládákban". Elkészítése némi hozzáértést igényel, de a barkácsolóknak biztos, hogy nem jelent problémát a megvalósítás.

Link
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
húsvéti kalács
  2018-03-16 21:02:06, péntek
 
 



Hozzávalók:


60 dkg finomliszt
1 tk. só
2 ek. cukor
1 tojás
kb. 3 dl tej
2,5 dkg élesztő
7 dkg olv. vaj

Szokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük:
Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastagra, kb. 26x40 cm-es téglalapra.
Három részre osztjuk, de csak szemre, nem kell elvágni, és a középső részt megkenjük tormával. Ezt befedjük előző nap megfőzött, főzővizében kihűtött, majd vékonyra szeletelt sonkával, arra sonkalében megfőzött tojás, majd kolbász kerül.





A tészta két oldalát egy pizzavágóval bevagdossuk, ferdén, kb. 2 ujjnyi vastagon.
A végét visszahajtjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, megint jobbról, megint balról, míg el nem fogynak.









A másik tésztával ugyanígy járunk el!
Sütőpapíros tepsire emeljük őket és letakarva kb. 30-40 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kalácsokat egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
Tálaláskor még torma vagy tormamártás jár hozzá.





forrás: limarapeksege.hu
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvét
  2018-03-16 20:25:57, péntek
 
 





































 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
egészség
  2018-03-16 19:54:44, péntek
 
  Egy bizonyos életkor után minden ember számára elkerülhetetlen a ráncosodás. Hiába harcolunk ellenük, menekülni nem tudunk, de kialakulásukat késleltetni, vagy jelenlétüket enyhíteni lehetséges. Vannak olyan ráncok, melyek annyira halványak, vékonyak, hogy csak egy kis odafigyelés szükséges, és máris visszahúzódnak. Ha idejében cselekszünk, könnyen simává varázsolhatjuk az arcunk.
Az alábbi csodakrém 7 nap alatt megszabadít a kisebb és a nagyobb ráncoktól. Addig tegyünk ellenük valamit, míg még nem akkorák, mint egy-egy vizesárok. Készítsük el az egyszerű alapanyagokat tartalmazó kencét, és segítségével táplálhatjuk a bőrt, és a folyadékpótlásról is gondoskodhatunk. Feltölti a bőrt tápanyagokkal, javítja a vérkeringést és a bőrszínt. Mivel tejesen természetes hozzávalókat tartalmaz, nincs semmilyen mellékhatása, és bármilyen bőrtípusra ajánlott. Négy hétig ajánlott használni a cél elérése érdekében, de az első jelek már egy hét után láthatóak lesznek.

HOZZÁVALÓK:

2 teáskanál orvosi vazelin
1 tojássárgája
2 evőkanál mandulaolaj (de helyettesíthetjük olívaolajjal is)
fél evőkanál méz

ALKALMAZÁS:

Vízgőz felett olvasszuk fel a vazelint, majd pár perc múlva vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Kevergessük pár percig, míg krémes, homogén masszát kapunk. Tároljuk el üres, tiszta tégelyben.

Alkalmazása leginkább az esti órákban ajánlott a megtisztított arcbőrre vigyünk fel belőle egy keveset. Masszírozzuk bele, hagyjuk állni fél órát, majd mossuk le egy tiszta forrásvízbe mártott pamut ruhával.

Legalább két órával lefekvés előtt alkalmazd a kezelést, mivel egy óra kell ahhoz, hogy behatoljon a bőrbe, különben az egész a párnára fog kenődni. Használat után a krémet tegyük a hűtőbe, ha elfogyott, készítsünk egy újabb adagot.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 237 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 692
  • e Hét: 1624
  • e Hónap: 2616
  • e Év: 34345
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.