Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
1848 MÁRCIUS 15
  2018-03-14 19:00:29, szerda
 
 







1848 MÁRCIUS 15




170 éve győzött Pesten a forradalom. Március 15 jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

A bécsi forradalom hírére a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig náhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.







Petőfi Sándor: MAGYAR VAGYOK




Magyar vagyok. Legszebb ország hazám
Az öt világrész nagy terűletén.
Egy kis világ maga. Nincs annyi szám,
Ahány a szépség gazdag kebelén.
Van rajta bérc, amely tekintetet vét
A Kaszpi-tenger habjain is túl,
És rónasága, mintha a föld végét
Keresné, olyan messze-messze nyúl.

Magyar vagyok. Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.
Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok.

Magyar vagyok. Büszkén tekintek át
A multnak tengerén, ahol szemem
Egekbe nyúló kősziklákat lát,
Nagy tetteidet, bajnok nemzetem.


Európa színpadán mi is játszottunk,
S mienk nem volt a legkisebb szerep;
Ugy rettegé a föld kirántott kardunk,
Mint a villámot éjjel a gyerek.

Magyar vagyok. Mi mostan a magyar?
Holt dicsőség halvány kisértete;
Föl-föltünik s lebúvik nagy hamar
- Ha vert az óra - odva mélyibe.
Hogy hallgatunk! a második szomszédig
Alig hogy küldjük életünk neszét.
S saját testvérink, kik reánk készítik
A gyász s gyalázat fekete mezét.

Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szűlőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!

(Pest, 1847. február)























 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
A magyarokba akarják törölni a lábukat
  2018-03-13 20:30:38, kedd
 
 










A MAGYAROKBA AKARJÁK TÖRÖLNI A LÁBUKAT


Minél nagyobb a káosz, annál jobb, andalodott el a páratlan lehetőségen Fiala rádióműsorában a DK-MSZP-P aspiránsa. Az már mindegy is, hogy a káosz egy megismételt választás után megszűnik-e vagy sem.

Karácsony Gergely pedig, mint Szamuely Tibor népbiztos egyik kemény és kérlelhetetlen szellemi követője, nyilvánosan megígérte a Lurdy házban tartott kampánynyitó rendezvényén, hogy legelőször is a jelenleg érvényes magyar alkotmányba fogja beletörölni a lábát, és visszahozza az 1989-est. Utána a vagyonelkobzás következik. A magyaroktól elkobozott pénzt az uniós állampolgároknak adja vissza, a migránsoknak pedig laktanyákat foglal.

Nem nyilvánosan pedig arról beszélt, hogy a nagy győzelem után már májusban elkülönít harmincmilliárd forintot a befogadásra váró tízezrek lakástámogatására. Már ki is nézte azt a 2700 lakást, amelyet az ország huszonnégy nagyvárosában és Budapesten vásároltatna fel, mivel neki az áprilisi hatalomátvételt Soros így vagy úgy, de garantálta. Cserébe csupán azt kérte, hogy az eddig folytatott nyilvános civakodást az ellenzéki pártoknak fel kell függeszteniük. Mert a zsákmány elosztását nem hangos veszekedés közepette, hanem békés körülmények között kell megejteni.
Soros kormányának jövendő feje - Gyurcsány -, a Csiliben újra hitet tett az európai egyesült államok gondolata mellett. Neki Párizs és Brüsszel szava szent, Putyin Oroszországa pedig ellenség. Ellenségként tekint valamennyi neki nem tetsző egyházra is. Ezek az egyházak a hit hatalmát “pártzsoldba" állítják, nem szolgálják, hanem “meghazudják" az Istent - ordította céklavörös fejjel: lesz rájuk gondom! Garantálom, hogy megszüntetem az egyházi iskolák, ma még meglévő mértékű működési támogatását. Felszámolom a mintegy száz település felekezeti iskolájának működő rendszerét, eltörlöm azokat az adókedvezményeket, amelyeket “a pártpolitizáló egyházak" megkapnak, viszont a Soroshoz köthető társadalmi szervezetek nem.

Gyurcsány állítólag nem szívesen, de belement abba a kompromisszumba, hogy Karácsony Gergely a látszat kedvéért őszig őrizheti a pozícióját, utána vagy egy, a saját szája íze szerint megismételt választáson, vagy másképp, de haladéktalanul át kell adja neki a miniszterelnöki széket. A terv szerint véglegesen a miniszteri posztokról is majd csak akkor döntenek, amikor a Jobbik és az LMP kifizetése a visszalépésekért megtörtént.

Ami pénzzel elintézhető, az Sorosnak nem probléma

Tehát a Soros kormány mindenekelőtt bocsánatot kér Brüsszeltől, és haladéktalanul lebontja a kerítést, valamit felszámolja a jogi határzárat. Bevezeti az SZDSZ régóta dédelgetett álmát, a vizitdíjat, és a magyar egészségpénztárak helyett piacot nyit a francia és német egészségpénztárak előtt. A kórházak közül azonnal privatizálja a felújított, modernizált egészségügyi intézményeket.
Elveszi az utazási kedvezményt a hatvanöt év felettiektől, ezentúl csak ugyanazért a tarifáért utazhatnak az országban, mint más.

Soros kormánya privatizálja a rádió- és tévé frekvenciákat, áruba bocsátja a nemzetinek számító médiát és intézményeit; a szerkesztőket, újságírókat büntetőeljárás alá vonja.

Az eddig öt százalékosra csökkentett ÁFA- tartalmakat visszaemeli 27 %-ra. Azonnali hatállyal felmondja a Paks II. szerződést, és a várható többletköltségek fedezése érdekében megemeli az elektromos áram díját.

Kiiktatja a CSOK-ot, a korábban megkötött szerződéseket felülvizsgálja.

Ez lesz a második tanácsköztársaság? Az első alkalmával Szamuely Tibor népbiztos programját az alábbi parancsban hirdette meg: ,,Aki a proletáriátus hatalma ellen emeli fel kezét, aki nyílt vagy rejtett úton ellenforradalmat szít vagy elősegít, illetve elhallgat, aki a Forradalmi Kormányzótanács és a Hadsereg-főparancsnokság minden rendelkezését végre nem hajtja, az saját halálos ítéletét írja alá. Az ítélet végrehajtása a mi feladatunk. Én a rend fenntartására, minden ellenforradalmi megmukkanás csírájában való elfojtására nem fogok visszariadni semmiféle eszköztől."

Cserny József matróz vezénylete alatt a bőrkabátos Lenin-fiúk, Korvin Ottó és Szamuely Tibor terrorcsapatai, papokat és szerzeteseket, ellenforradalom szításának vádjával börtönbe vetették, majd rövid úton ki is végeztek azok, akik a lelkiismereti szabadságot hirdették. Botrányos nemi felvilágosítást vezettek be az iskolákban, durva, közönséges módon, tekintet nélkül a még teljesen éretlen korban lévő elemi iskolai tanulókra.

Ne gondoljuk, hogy erőltetett a hasonlat a Tanácsköztársasággal, Gyurcsány és Karácsony szándékosan beszélnek úgy, mint a népbiztosok. Azt üzenik, hogy ha csak 133 napig tartott is, de sikerült.

A Tanácsköztársaság kikiáltásakor a Gyűjtőfogházba mentek, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a bebörtönzött Kun Béláékkal. Károlyival telefonon tudatták, hogy a hozzájárulása nélkül kiáltványt tettek közzé, amelyben bejelenti, hogy lemond, és ,,átadja a hatalmat a proletariátusnak". Károlyi mindezt tiltakozás nélkül tudomásul vette, és visszavonult a politikától. Azonnal rendeletet hoztak a Vörös Hadsereg felállításáról, forradalmi törvényszékek létesítéséről, a csendőrség és a rendőrség megszüntetéséről, a Vörös Őrség megszervezéséről - ennek egyik vezetője az ifjú Rákosi Mátyás lett. Átszervezték a gazdaságot, állami tulajdonba vették az üzemeket, bankokat, bányákat, iskolákat és a 100 katasztrális hold feletti földbirtokokat.

Fiala, Gyurcsánnyal való beszélgetése alkalmával természetesen nem vont párhuzamot, de azért felvetette, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem után kialakuló káosz súlyosan megviselné Magyarországot.

Mit mondott erre a DK elnöke?

Az nem probléma.

/Czyla/


Link























 
 
0 komment , kategória:  Média  
Család, haza, Európa
  2018-03-12 21:00:25, hétfő
 
 










CSALÁD, HAZA, EURÓPA


A magyar ifjak 1848. március 15-én megkerülhetetlenül feltették a kérdést: ,,Rabok legyünk vagy szabadok?

A magyarság akkor is egyértelmű választ adott, de a nagyhatalmaknak nem állt érdekükben a magyar függetlenség elismerése, hiá­ba támogattak minket a lengyelek. Az első és második világháború után - a vesztesek csatlósaként - el kellett fogadnunk a nekünk szánt sorsot, a megcsonkított, majd idegen uralom alá került Magyarországot. Azóta a fő háborús vesztes Németország a világ egyik legerősebb nagyhatalmi pozíciójába került, kettészakítottsága megszűnt. Magyarország a szovjet birodalom alávetettje maradt több mint negyven évig.

A magyarok szabadságvágyának felszínre törése, 1956-os forradalmunk kétségbeesett segélykiáltás volt Európa és a világ felé, de a ,,nagyoknál" ismét süket fülekre találtunk. Lengyel barátaink szolidaritása enyhítette egyedül fájdalmunkat. Szó szerint is testvéri segítséget jelentett a súlyos sebesülteknek küldött vér, amely ma is ott csörgedez a megmentett magyarok ereiben.

A ,,szolidaritás" szónak ebben az időben még nagyon is egyértelmű jelentése volt. Azokban a napokban a szolidaritás életeket mentett. Édesapámat például, aki mesterszakács volt, a szomszédban lévő Vas utcai kórház gondnoka kérte meg 1956. október 24-én, hogy menjen át főzni a kórházba, mivel az alkalmazottak nem tudtak bejutni, és az oda szállított sebesülteknek ételt kellett adni. Apám és bátyám golyózáporban rohant át a kórházba. Két hétig ott maradtak, nem is láttuk őket ezalatt az idő alatt.

Testvérem ezután kénytelen volt elhagyni az országot. Osztrák lágerben várakozott egy teljes évig, amíg a ,,Nyugat" úgy döntött, hogy kérése ellenére Új-Zélandban telepedhet le. Nem volt más választása, mint elfogadni ezt a döntést. A világ másik felén élte le az életét, a hazától mérhetetlenül nagy távolságban. Akkoriban vele együtt sok magyar fiatalt, akik kénytelenek voltak a számukra idegen környezethez alkalmazkodni, veszített a családja. Testvérem közelmúltban bekövetkezett halála nemcsak személyes fájdalom, hanem az ötvenhatos emberöltő végének jele, amely azonban nem jelentheti azt, hogy a hazájukat elhagyni kénytelen magyar forradalmárokra való emlékezés megszakad. (Még akkor sem, ha a pártállam neveltjei közé tartozó Gyurcsány Ferenc 2006. június 15-én kijelentette, hogy ha nem tetszik a kormányzás vagy az adóemelés, el lehet menni Magyarországról.)

A sok áldozat mégsem volt hiábavaló. A szovjet gyarmatosítás és a Kádár-rendszer megtorlásai ellenére 1989-90-ben kivívtuk függetlenségünket. Nem engedhetjük, hogy a '48-as és '56-os hősök véráldozata kitörlődjön a most élő fiatalok tudatából, a posztkommunista-neoliberális törekvések ellenére sem. Amint azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a rendszerváltásban a fiatal Orbán Viktor sok kortársával együtt élenjáró szerepet vállalt. Az akkor kezdődő és a mai napig tartó bátor, és sokszor veszélyes kiállás ma, csaknem harminc év elteltével sem elegendő bizonyíték a nagyhatalmak és az ellenséggé vált belső ellenzék vádaskodásaival szemben. Nem csoda, hiszen akik naponta forgatják a köpönyeget, és váltják a zászlót, el sem tudják képzelni, hogy valaki kockázatot vállaljon egy önmagánál fontosabbnak tartott érték védelmében.

A 2002 és 2010 között a szocliberális kormányzat kiforgatta vagyonából az országot. Politikai bűnözők kitolták a határon a nemzeti vagyon jelentős hányadát a külföldi bankok és multik segítségével. Ezt látva a magyar nép felébredt, és a választók stabil többsége által támogatott kormányával az elmúlt nyolc évben gazdasági és politikai tekintélyt szerzett Európa népei előtt és között, visszaállítva ezzel a magyar állam és a polgárai becsületét.

A nyugatiak gyarmatosításból szerzett - azaz rabolt - vagyona több száz éve egyfajta elbizakodottság, sőt felsőbbrendűségi érzet alapja ezekben az országokban. Elhiteti velük, hogy Európa összes polgárának parancsolhatnak, és ez számukra újfajta ösztönzést jelent.

Most ,,szolidaritást" hirdetnek azon népek iránt, akiket ők sarcoltak és tartottak nyomorban több száz éven át. A nyílt társadalom ideá­jának porondra állításával megindították az arab tavasszal a modern kori népvándorlást, mondván, hogy a fizikai munkától elszokott nyugati emberek számára ez munkaerő-importot jelent, amely tartósítja a jólétet. Amit ma szolidaritásként hirdetnek, az valós tartalmát tekintve rabszolgatartás.

Nem elég az egyszázaléknyi gazdag embernek, hogy ők birtokolják a világ vagyonának hetven százalékát. Még többet akarnak. Az a tervük, hogy a Nyugatra érkezett és ezután érkező illegális bevándorlók ,,leválogatása" után azokat, akik képtelenek az integrálódásra, tanulni, dolgozni nem akarnak vagy arra alkalmatlanok, különféle jogi trükkökkel a kelet-közép-európai országok nyakába sózzák. Holott ezek az országok nem kérnek import munkaerőt, és törlesztenivalójuk sincs, mert semmi közük nem volt az afrikai és a közel-keleti országok gyarmatosításához. Akik meggazdagodtak a gyarmataikból, most azoktól várnak szolidaritást, akik soha nem részesültek ezekből a javakból.

A visegrádi országokat azonban nemcsak az köti össze, hogy nem voltak a Nyugat bűntársai a gyarmatosításban, hanem az is, hogy ismerik nehezen kivívott függetlenségük értékét. Azt megőrizve akarnak az unióban, mint nemzetállamok ésszerűen működő szövetségében élni. A belépéskor, az alapokmány és az akkor hatályos joganyag ismeretében nem volt kétséges, hogy ezt szuverenitásuk és nemzeti érdekeik megőrzése mellett nyugodtan megtehetik. Az elmúlt évtizedben azonban a pártpolitikai és gazdasági kudarcokat saját országaikban sorra halmozó, de a brüsszeli parlamentben többségben lévő neoliberálisok és posztkommunisták hatalmuk megtartásáért félredobták a jogállamiság szavakban oly fontosnak tartott eszméjét, és olyan munkába kezdtek, melynek célja mások jogai­nak megtiprásán keresztül saját hatalmuk átmentése.

Ennek jegyében kettős mércét alkalmaznak, és az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament hatalmi intézményeinek felhasználásával az unió alapszerződését sértő irányítási formákat kívánnak megvalósítani. ,,Törvényalkotási" munkájuk során semmibe veszik a szuverén országok parlamentjeinek döntéseit, azokat felülírják.

Ma már nyilvánvaló, hogy az euró­pai polgároknak ezen a helyzeten a 2019-ben esedékes új uniós választások során gyökeresen változtatniuk kell, és a jelenlegi bürokrácia prominenseit el kell távolítani pozícióikból. Európa népességének nagy többsége más vezetést és más jövőt képzel el a kontinens számára, mint a brüsszeli bürokraták. Sok jel utal arra, hogy a szocliberális és posztkommunista rezsimnek már csak rövid ideje van hátra az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben. Elég csak a legfrissebb olasz választások eredményeire, vagy a magyar népszavazás és népi konzultációk döntéseire utalni. Jól látható, hogy Európa népeinek van már kialakult véleményük a kontinens helyzetéről, amit végre érvényre kell juttatni! A népfelség elve fölötte áll egyes politikai csoportosulások túlélési projektjeinek.

Március 15-én újra elindul a Békemenet. A hozzánk csatlakozó lengyel barátainkkal együtt azt üzenjük Európának, hogy az unió tagjaként kiállunk nemzeti függetlenségünk és szuverenitásunk mellett. Amint eddig, ezután is aktív szerepet vállalunk Európa határainak megvédésében. Követeljük, hogy az európai polgárok akarata érvényesüljön az unióban, és a brüsszeli bürokrácia érdemben foglalkozzon a polgári kezdeményezésekkel.

,,Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökül ha kihúnysz:

A HAZA MINDEN ELŐTT" - írta Kölcsey 1833-ban.

Ma is élnek ezek a szavak, hív a Békemenet! Találkozunk Budapesten 2018. március 15-én 11 óra 30 perckor a Bem téren! Emlékezés, koszorúzás, majd indulás.

Dr. Csizmadia László


Magyar Hírlap: http://magyarhirlap.hu/cikk/112849/Csalad_haza_Europa


Link


Link







A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG!
ORBÁN VIKTOR!


"Gyűlölik, mert volt ereje finom testcsellel (ja, kérem, focista) kiszabadulni a magyarellenes SZDSZ halálos öleléséből. Gyűlölik, mert tudják, hogy mindent tud róluk. Gyűlölik, mert derűs, nyugodt, magabiztos.

Gyűlölik, mert sikeres. Gyűlölik, mert ők meg sikertelenek. Gyűlölik, mert szuverén és magyar. Gyűlölik, mert ők szolgák, zsaroltak, fogottak, fizetettek és magyarellenesek. Gyűlölik, mert rendíthetetlen. Gyűlölik, mert visszapattannak róla, mint Kunhalmi az ajtóról. Gyűlölik, mert a nemzet mögötte áll. Gyűlölik, mert ők szemben állnak a nemzettel, és a nemzet szemben áll velük. Gyűlölik, mert neki tartása van. Gyűlölik, mert ők meg gerinctelenek. Gyűlölik, mert nem fél korrigálni. Gyűlölik, mert maguk képtelenek önvizsgálatra. Gyűlölik, mert nem törődik velük. Gyűlölik, mert magába szippantotta őket a monomániás, bénító gyűlölet.

Gyűlölik, mert tehetsége bátorsággal párosul. Gyűlölik, mert ők tehetségtelenek és sunyik. Gyűlölik, mert állhatatosan járja útját. Gyűlölik, mert csak zsizsegve-nyüzsögve, kétségbeesetten futkosnak értelmetlenül. Gyűlölik, mert harminc éve vív. Gyűlölik, mert semmivé morzsolódnak a percek, és közben szétfoszlanak bennük a percemberkék.

Gyűlölik, mert valaki. Gyűlölik, mert ők meg senkik. Gyűlölik, mert alázatát és kitartó szorgalmát meggyőződéses ürességükön lötyögő nagy mellényük nem tudja kikezdeni. Gyűlölik, mert két lábbal áll a földön. Gyűlölik, mert fantaszták és utópisták. Gyűlölik, mert őt igazolja a valóság. Gyűlölik, mert nem tudnak szabadulni zaklatott rémálmaik fogságából. Gyűlölik, mert a cipője sarkáig sem érnek.

Gyűlölik, mert tudják, hogy gyűlöletük reménytelen és önpusztító. Gyűlölik, mert vesztesek. Gyűlölik, mert életprogramjuk a frusztráció és a kudarc, amivel diadalra predesztinálják.

Igen, Dr. Orbán Viktor, a Győztes!








Európa veszélyben! Mi a teendőnk?

Link



Tekintsd meg kisfilmünket:

Link



Kiszámolták, mennyien lehettek a Békemeneten ???

Link
























 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Hogyan
  2018-03-10 17:00:46, szombat
 
 










HOGYAN "LOPTA MEG" AZ ORBÁN KORMÁNY 2010 ÓTA A MAGYAR EMBEREKET?


Mottó:

"Egy árulásra és félrevezetésre épülő világban az őszinteség
felbecsülhetetlen kincs."

Karen Chance - Megérint a sötétség








MEGRÁZÓ GONDOLATSOR


Egyre nagyobb hanggal bírálják a magyar kormányt - Magyarországon.

Ez pedig egyre idegesítőbb, mert az emberi hülyeség olyan mérteket ölt, hogy legszívesebben azt mondanám: ez a társadalom nem is érdemel mást, mint a proli-kommunista csürhét.

Pont olyat, mint önmaga... Ám, nem mondhatom, mert a társadalom belőlem is áll, magam is részese, tagja, alkotóeleme vagyok azokkal egyetemben, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint én.

Olyanokból is áll ez a társadalom, kik szeretik a hazájukat, igyekeznek gondolkodni és tenni is. Nem hiszik el minden elmezavarral küszködő, de önmagát zseninek képzelő hülye igazságát, s nem dőlnek be a Fideszről és magáról a Miniszterelnök Úrról hazudott, liberálisok, kommunisták és egyéb hazaáruló söpredék által terjesztett ostobaságnak.

Vagyunk egy páran effélék, s mert ez a kis csonka ország a miénk is, hát engedtessék meg a mi emberi jogaink, szabadságunk és hitünk szerint élni

Nem vagyok Fideszes, ám annál inkább vagyok orbánista, s mint ilyen annak a szemléletnek és hazaszeretetnek is követője vagyok genetikailag, amit Orbán Viktor a magáénak tart.

Épp ezért nem is értem azt a botor, rosszindulatú és embertelenül aljas magatartást, amellyel bizonyos ellenzéki politikusok további babérok, bársonyszékek, idegen hatalom által biztosított pénzek szerzése érdekében vetemednek, és süllyednek az emberi tartás, a hazaárulás legmélyebb szintjére. Nem értem azokat a honfitársaimat - hiszen ők is magyar állampolgárok -, akik abban lelik örömüket, hogy lázítják a tudatlanokat, hazudoznak és a társadalom békéjét is veszélyeztetve, a legprimitívebb módon hangoztatják az általuk is hazugságnak tudott, de jól megfizetett igazságaikat".

Mert van baj, van probléma, van emberi gyarlóság, minden pártban. A Fideszben is. Jól látszott ez a minap, amikor a milliárdos Simicska néhány - számára csupán -
fillér veszteség okán, ocsmány és ordenáré módon rátámadt azokra, akikből meggazdagodhatott.

Csak eszembe jut, hogy az ántivilágban a nemesek kisebb seregeket tartottak fönn, mert a haza védelme és érdeke számukra olyan természetes volt, mint a levegővétel. A haza sorsa a saját sorsukként élt a tudatukban, s ha kellett büszkén és bátran vállalták a halált akár az uralkodó ítélete, akár a Fennvaló akarata szerint. Ha a haza úgy kívánta hadba vonult a magyar nemes, ha pedig béke volt, saját költségén építette a templomokat, az iskolákat, a kolostorokat, taníttatta a birtokán élő cselédek jófejű gyermekeit, fenntartotta a plébániákat, s kenyeret adott mindazoknak, akikért
családja évszázadokon keresztül felelősséggel tartozott. S nem támadt hazája vezetőire, hazájára, népére, mert a haza szent volt épp úgy, mint az édesanyja és minden felmenője. A magyar nemes tudta, hogy ezt a hazát kölcsön kapta, s el kell számolnia vele a következő generációknak, s életében azért kell tennie, hogy ama generációnak még könnyebb legyen megtartani és tovább építeni Magyarországot.

Hasonlóképpen viselkedett a tanító, a pap, a mesterember... mindenki a maga helyén. S nem jutott eszébe simicskáskodni senkinek, ha a nemzet és a haza többet követelt még abból a kevésből is, amije volt. Mert volt tartása, méltósága a magyar embernek. Volt hazaszeretet, hit és értelem ebben az országban. És itt álljunk meg egy pillanatra. Gondolkodjunk el, mikor is kezdett porladozni ez a tartás, s mikor vesztette el a nemzet csonka országi része a nemzeti egyensúlyérzékét?

1919-ben... amikor először támadt a magyar nemzetre a vörös horda, a liberális és értékromboló söpredék, a mindent magáénak tudni akaró uzsorások hada. Majd 1920-ban, amikor ennek a hordának is tudhatóan, egyedül Magyarországot szaggatta szét a nemzetközi pénzvilág, mert ez az ország keresztény volt, hittel és becsülettel élt, s a szegény jámbor Szent István - egyedül fiának és nem az utókornak szóló - Intelmei alapján, évszázadokon keresztül minden jött-ment senkiházit befogadott, mert hitte, hogy azok majd hálásak lesznek az otthonért s a kenyérért, amit a magyar ember készített a számára.

1920-ra azonban ez a sok befogadott, a magyarságból élő és azt kihasználó nemzeti és vallási közösségek nekitámadtak a magyar múltnak, a magyar értékrendnek, a keresztény hitnek, az ország határainak, s magának a népnek is. Tót, oláh, rác, cigány, zsidó támadt ellenünk, magyarok, székelyek és magyarországi németek ellen, mert ez utóbbi nemzet is épp úgy keresztény és új hazájáért életét is adni képes nemzet volt... s ma is az!

Élvezettel nézték végig e népek és közösségek azt, hogy keresztény milliók kerülnek idegen főhatalom uralma alá, mintegy a Lenin által megálmodott és kitalált koncentrációs táborokba...saját szülőföldjén. Ám, akkor még megmaradt az a mag, amely újra és újra felsegítette a már-már összeroskadó magyar társadalmat, újra és újra lelket öntött bele, s együtt építette újjá az idegen kezek által lerombolt országot. Igaz, az új határok nehézzé tették ezt az iszonyatos fájdalmakkal teli munkát. A történelem azonban kegyetlen volt. Hiszen rövid időre visszakaphattuk jussunk piciny hányadát, de a háború végkimenetele ismét egy megcsonkított és lerombolt hazát hagyott hátra. A magyarság ,,holocaustja" eképpen immár 70 esztendeje állandó, folyamatos.

1945-ben pedig olyasmi történt, amit nem lehet jóvátenni. Maga a magyar nemzet nagyobbik része, a parasztság és a kommunista söpredék megfelelni igyekezvén az ázsiai diktatúra követelményeinek, elzavarta, megölte és kirabolta azt a társadalmi réteget, amely nem vindikálta, hanem genetikailag önmagában hordozta a haza iránti hűséget, szolgálatot, elkötelezettséget. A magyar társadalom olyat tett, aminek a következményeit máig szenvedi. A kapzsiság, az elégedetlenség és a gyűlölet a magyar társadalom értelmiségét, a nemzet eszét és lelkiismeretét, erkölcsi irányítóit lefejezte - idegen eszmék és idegeneknek való megfelelési kényszer és idegen pénz okán és reményében...

S gondolkodjunk el, mi is történik ma? Ugyanaz! Végre van egy ember, aki vállalja a haza és a nemzet érdekeinek beteljesítését, felelősségét ország-világ előtt, de akit éppen úgy támadnak ma az országot kiárusítók és tönkretevők, mint Rákosi korában Mindszentyt vagy a tótok annak idején az egyetlen képviselőt, aki zsidók deportálása ellen szavazott. Hetven esztendő után végre van egyetlen egy magyar politikus, aki felküzdötte magát Gróf Teleki Pál és Gróf Apponyi Albert szellemi magaslatára, akinek javaslatait és ötleteit már-már az Európai Unió minden állama követi.

Ám, van egy söpredék politikai mag, amely szellemi elmaradottsága,internacionalista eszmeisége, hazafiatlansága és öröklött magyar gyűlölete miatt körme szakadtáig ellenségeskedik, s nem csupán egyetlen ember ellen.

Mindazok ellen, akik Orbán Viktorral egyetértenek, akiknek célja a nemzeti függetlenség megteremtése, a kommunista liberális gazemberek által megsemmisített nemzetgazdaság felélesztése, a nemzet határokon átívelő újraegyesítése, az erkölcsi normák újbóli felállítása, a hit megismertetése. Ez a szűk politikai szövetség a magyar társadalom tudatlan rétegét ki-és felhasználva lázít, békétlenséget teremt és ölne is, ha erre módja volna. Hiszen oly nagy a gyűlölet benne, hogy a legelemibb emberi magatartást is elveti.

Mi is történik tehát a mai magyar társadalommal? Éppen az, amit fent a történelmi példával próbáltam láthatóvá tenni. 1919! 1945! Ugyanaz a mentalitás, ugyanaz a rombolási vágy, ugyanaz a kapzsi hazafiatlanság. Pedig csupán egy cseppet kéne gondolkodni ahhoz, hogy megértse az a népréteg is mi történik Magyarországon és a határokon kívüli országrészekben.

Elmondom... Két párt vezeti ma a hazát. Mindkettő ép gondolkodású, nemzeti párt, amely a jövőbe tekint, s ennek a jövőnek egyetlen letéteményese Orbán Viktor miniszterelnök úr. E pártok olyan törvényeket igyekeznek hozni, amelyek megerősítik a gazdaságot, megakadályozzák a magyar föld idegen kézbe jutását, ami persze nem mindenkinek tetszik, hiszen még a jobboldalon is vannak egykori zsíros földtulajdonrészesek, akik mint Simicska, a nemzet igazára hivatkozva saját bosszúvágyukat elégítik ki, sértettségüket kenegetik azzal, hogy lealacsonyodnak a liberálisok szintjére. Ez a mai magyar kormány - és meggyőződésem, hogy maga a miniszterelnök - megmenti a nemzeti vagyon kommunisták által meghagyott maradékát, felújította a Várkert Bazárt, hidakat, utakat épít, a családok létét erősíti, a gyermekek helyzetén igyekszik javítani, a lezüllött oktatási rendszert próbálja erkölcsileg és tudásanyagban helyreállítani, korrigálni.

Sorolhatnók persze oldalakon keresztül a pozitív lépéseket, törvényeket. A csőcseléknek azonban nem ez a hír. A csőcselék vezérei abban érdekeltek, hogy a tüntetők trágár hazugságait zengje a külföldi sajtó. Orbán lop, csal és hazudik, viszont a csőcselék számára mindez nem is olyan nagy baj... de gazdagodnak a Fideszesek. A lázítók viszont nem, vagy csak azzal az aprópénzzel kell elleniük, amit az idegen hatalmak szórnak közéjük, mint egykor a pápaságra aspiráló bíborosok szórták a nép közé Róma utcáin a konklávé előtt.

Hiba minden kormányzásban van. Ám, ha egy országot kell újjáépíteni, akkor ezek a hibák kerüljenek érzékeny társadalmi patikamérlegre. S ne azok lázítsanak és hivatkozzanak demokráciára, akik ,,lebombázták" Magyarországot, akik megtagadták az idegen főhatalom alatt élőket 2004-ben, akik epedve várják, hogy bevándorlók népesítsék be hazánkat, s akik egészségesnek vélik, ha azonos neműek gyermekeket nevelnek. Mondjuk ki végre, hogy elég a hazaárulásból, a nemzetvesztésből, az erkölcstelenségből, a tudás nélküli iskolarendszerből, az aberrációkból, a balga és ordenáré tüntetőkből, a Kossuth téren sátrazókból.

Elég abból, hogy a nemzet egyesítés helyett műveletlen és ostoba csürhe románozza a székelyt, tótozza a felvidékit és féltékeny a délvidéki magyarra... mert az csak egy szerb. Elég abból, hogy a műveletlen és buta proli - még ha történész vagy egyetemi tanár is - alázza a nemzetet és igaztalan állításokkal mérgezze a közéletet. Elég abból, hogy modernizálásra vagy a kor követelményeire hivatkozva megszüntessenek nyelvi szabályokat, s ostobaságokra tanítsák gyermekeinket, mert ezzel a nemzet jövőjét teszik kockára. Ugyanis nem csak jog, hanem kötelesség is a nemzet és a haza védelme még akkor is, ha ez ma nem divat ebben a porig alázott és rombolt Európában, ebben a megkínzott és máig holocaustját élő Kárpát-medencében.

Szólítok tehát minden Olvasót, hogy védje és oltalmazza azt, amit kölcsön kaptunk: a Kárpát-medencei magyar hazát és a megmaradt nemzetet! Mert nem lehet követelmény, hogy szégyenkezve adjuk tovább ezt az Istentől kapott örökséget... még akkor sem, ha maga a szégyen fogalma immár alig ismert ebben a világban.

A nemzet újjáépítése irtózatosan nagy feladat. Ma ennek a feladatnak kell lelkiismeretesen és legjobb tudásunk szerint megfelelni, de nem hagyhatunk szó nélkül semmit(!) ami bántó, megalázó, hazug vagy gyűlölködő. Mert végre lássuk meg a tényt, amit nem lehet és nem is kell kerülgetni: Ha Orbán Viktor bármilyen okból nem lesz politikai vezető, ha megszűnik Magyarország lelkiismerete lenni, akkor minden elvész! MINDEN, amit eddig kínnal és keservvel felépítettünk, elértünk és megteremtettünk a haza, a nemzet és a jövő számára!

Stoffán György







...akkor hát lássuk a tényeket:


ÍME, ÍGY SZÉTLOPTA A FIDESZ AZ ORSZÁGOT!


Érdemes elolvasni azoknak, akik azt állítják, hogy szétlopták az országot. Ilyen impozáns lista az MSZP-SZDSZ és MDF kormányok alatt soha nem készülhetett!


- Negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint idén
- Rezsi csökkentés: 20-25 százalékkal csökkent az áram, a gáz és a távhő ára, - valamint a csatorna, a víz és a PB gáz díja
- 2016-ban már 4,6 százalékkal emelkedett az átlagbér, és 2017-ben ennél lényegesen nagyobb, 10% feletti növekedés már szinte biztosnak látszik
- a házasulókat havi 5-5 ezer Ft.-tal segíti a kormány a közös életre való felkészülésben
- 2011-től újra a gyermek hároméves koráig jár a gyes
- adókedvezmény segíti a munkába visszatérő kismamákat
- 2010 óta 12,5%-ról 4,5%-ra csökkent a munkát keresők aránya (miközben 700 ezer új munkahely keletkezett és végre a foglalkoztatási arányokban is felzárkózunk az uniós tagországok szintjére)
- a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkent, a személyi jövedelemadó is évi 1%-kal csökkentget, és idén 4%-kal csökkentek az egyb munkabéreket terhelő közterhek is
- Erzsébet-program: évente 260 ezer embernek biztosít üdülési lehetőséget
- évente 700 ezer tanuló jutott ingyen tankönyvhöz
- törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól, és 60ezer ember jutott saját földterülethez
- 160 ezer pedagógusnak növekedett átlagosan 34 százalékkal a jövedelme
- 95 ezer egészségügyi dolgozó kap 10-41 ezer forintos béremelést
- a Széchenyi Kártya Program több mint egymillió ember pihenését segítette
- Magyarország a válság ellenére emelni tudta a nyugdíjak reálértékét
- hazánkban a kormányváltás óta jelentősen nőtt a minimálbér
- a Munkahelyvédelmi Akció évi 300-350 milliárd forinttal segíti sok ember munkahelyének megőrzését
- Magyarországnak már nincs IMF tartozása
- A kormány 2000 település 685 milliárd forintos adósságát vállalta át, ezzel, több mint 9 millió ember életét helyezte biztonságba
- Ez a kormány fizette ki az MSZP. helyett a MÁV Start- ot, és a tűzoltók elmaradt bérét is
- a gyerekétkeztetés látványosan javult
- A devecseri és kolontári vörös iszap-katasztrófa kárvallottai új házakat és berendezést kaptak
- Kártalanította a libatartókat
- Minden idők legnagyobb dunai árvízét védte ki a lakosság a kiváló szervezésnek köszönhetően
- Újjáépült a Zeneakadémia
- a Vigadó, Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete). impregnált kövekkel tatarozták a Parlamentet.
Megújult:
- az Olimpiai park
- a Ferenciek tere
- a Keleti pályaudvar
- az Erkel Színház
- a Mátyás templom
- a Várkert Bazár
- a Palota Negyed a nyóckerben és szinte az egész 8. kerület!
- a Sasadi út (a volt Osztyapenkó) és környéke
- Megnyílt a felújított füzéri vár
- Elkészült a 4-es Metró, a Keletitől a Kelenföldi pályaudvarig
- Új egyetem született és épült, a Ludovika és most épül a Campus kollégiuma
- Befejeződött a Széll Kálmán tér felújítása
- Jelentősen emelkedik az orvosok jövedelme
- A kormány átvállalja a kórházak adósságát
- Támogatják a falvakat a segélyezési feladataikban
- Szeptembertől minden rászoruló gyermek napi 4-szeri étkezésben részesül
Folyik a kórház felújítás!
- 6,8 milliárd forintból felújított Szent Imre Kórház
- 600 millió forintos rehabilitációs ellátás fejlesztés az egri Markhot Ferenc Kórházban
- 10 milliárd forint a sportkórház felújítására
- 1,4 milliárdért épül a körmendi kórház, a kórházban 8000 négyzetméternyi részt felújítanak és 300 négyzetméter új épületrészt építenek
- 1,4 milliárd jut a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház átépítése és korszerűsítése
- 30 milliárd forintból újul meg a Zala Megyei Kórház
- a Dombóvári Szent Lukács Kórház 1 milliárd 880 millió forintba kerül
- 11,2 milliárdos beruházás a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.
Még néhány kórházi tétel:
- 1) Szent Imre kórház helikopter leszállóval Bp-en
- 2.) A Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas, teljes felújítása
- 3) Heves megye, Markot Ferenc kórház 6milliárd
- 4) Szombathely Markusovszky kórház
- 5) Hatvani Albert Schweitzer fél milliárd
- 6) Bethesda gyerekkórház. BP
- 7) Debreceni kórház
- 8) Körmendi kórház, épülőben 1.4 milliárd
- 9) Kaposvári kórház. 1.5 milliárd!
- 10) Békés megyei Pándy Kálmán kórház
- 11) Bajcsy-Zsilinszky kórház. Bp felújítva
- 12) KARCAGI kórház
- 13) Várpalotai kórház
- 14) Uzsoki kórház. BP. 6.5 milliárd ft
- 15) Nyíregyházi kórház
- 16) Dombóvári kórház
- 17) Hódmezővásárhelyi kórház 896 millió
- 18) Somogy megyei Kaposi Mór kórház
- 19) Siófoki kórház. 19) Pécsi kórház
- 20) Mohácsi kórház
- 21) A győri Petz Aladár 11 milliárd CSÚCS TECHNOLÓGIA !!!
Még nagyon sok építése, felújítása folyamatban! Akit érdekel üsse be a GOOGLE-ba a: "Kórház fejlesztések Magyarországon" .Meg lehet nézni kívül-belül, műszerekkel!
- A tanárok fizetését is radikálisan emelték!
- A hűtő-, és mosógép csere pályázat is említésre méltó
- Lekerültünk a szégyenpadról, ahová az előző kormányok juttattak
- Felminősítették Magyarországot.
- 10+10 millióval támogatják a családok otthonteremtését (CSOK)
- 2017-ben 1743 milliárd forint lesz a családtámogatásra szánt összeg, ami 243 milliárd forinttal több, mint az előző évben
Rengeteg lényeges dolog kimaradt még ebből a listából, de már innen is jól látszik, hogy a kép lényegesen szebb, mint a korábbi balliberális és MDF kormányok alatt történt. S bár én el tudnék képzelni jobbat a jelenlegi kormánynál, csak azt nem, hogy a jelenlegi ellenzékből bármelyik formáció akár csak ezt megközelíteni lenne képes!"







Íme "Így lopta szét" a Fidesz az országot 7 év alatt - hazugságok cáfolatai
Már 8, 2018 |
Szellemi honvédőnk összeállítása a szocliberális hazugságok cáfolatára:


Röviden is hosszú - de kell a kampányhoz, osszátok!!!


Azzal kezdték, hogy azonnal kifizették a Gyurcsányék által megígért, de soha komolyan nem gondolt béremelését a MÁV Start dolgozóinak és a tűzoltóknak.

Aztán jött Kolontár és Devecser a vörös iszappal, amikor is egy éven belül felszámolták a károkat és minden károsult új házat, lakberendezést kapott.

Aztán kifizették Bajnaiék Hajdúbétjének károsult libatartóit legalább is azokat, akik nem akasztották fel magukat.

Példásan levezényelték és finanszírozták a valaha legnagyobb Dunai árvizet miközben Németország vízben úszott.

Majd tovább loptak és átlag 25 %-kal csökkentették a háztartások rezsijét a víz csatorna és gázdíjakat.

Eltörölték az örökösödési illetéket az ingatlanok, ingóságok és vállalati vagyonok után.

2011-től újra 3 évig jár a Gyes.
Adókedvezmény segíti a Gyed alatt munkába visszatérő kismamákat

700 ezer gyerek kap napi háromszori étkezést szünidőben is!!!
Ez év végéig összesen 500 ezer gyermeknek biztosít ingyenes vagy rendkívül kedvezményes üdülést az Erzsébet program.
10 millió Ft vissza nem térítendő támogatással, 10 millió Ft kedvezményes hitellel és 5 millió Ft áfamentességgel segítik a három gyermekes, vagy legalább három gyermeket vállaló házasokat lakáshoz jutásban.

A gyerekes családok jelentős adókedvezményben részesülnek három gyerek után gyakorlatilag nincs személyi jövedelemadó az alacsonyabb jövedelműeknél a kedvezmény levonható egyéb bérteherből.

2017 től már 1743 milliárd Ft jut családtámogatásra.
Az újonnan házasulók havi 5 - 5 ezer Ft támogatást kapnak.
19- ről 10 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó és 4 % -kal a bérek közterhei.

Egymillió ember üdülését segíti a Szépkártya.

Gátlástalanul tovább ,,loptak", így sikerült rendbe tenni a költségvetést és a gazdaságot. Visszafizettük idő előtt a 18 milliárd dolláros IMF hitelt és az 5 milliárd Eurós Európai Bank-tól felvett hitelt. Amit Gyurcsányék voltak szívesek az összeomlás elkerülésére, négy évre felvenni, hogy majd a Fidesznek kelljen visszafizetni. Remélték, hogy Orbánék belebuknak! (Megjegyzendő hogy a Paksi Atomerőműre, 30 évre 10 milliárd Eurós hitelt veszünk fel beruházásra, nem pedig az összeomlás elhárítására.

Véget vetettek a devizahitelezésnek és a végtörlesztéssel, árfolyamgáttal, kilakoltatási moratóriummal, a bankok megadóztatásával, forintosítással, az Eszközkezelő létrehozásával, a magáncsőd intézményével, az ingatlanok áron aluli elárverezésének megtiltásával segítettek a devizahiteleseken.

Az infláció egy-két százalékos. Negyven éve nem volt ilyen alacsony.

Az államháztartás hiány tartósan 3 % alatt van így végre kikerültünk a kötelezettségszegési eljárás alól. Ez és az IMF hitel visszafizetése lehetőség az önálló gazdaságpolitikára.

A banki alapkamat 7, 5-ről 1,5 % -ra csökkent.
A Nemzeti Bank nyereséges, évente 100 milliárd Ft. körül van, szemben a Simor András-féle MNB-vel ahol évente 100 - 200 milliárdos veszteség keletkezett, amit a költségvetésnek kellett pótolni.

Az államadósság a GDP 82 %-áról 74 % -ra csökkent.
A GDP az idén 4 %-os lesz.
Rekordokat dönt a külföldi tőke beáramlás a beruházások formájában és nő a profit visszaforgatása is.

Évente 5-10 százalékkal nő az idegenforgalom bevétele mivel nő a belföldi és külföldi turistaforgalom.

A külkereskedelmi mérleg 9978 milliárd Euró többletet mutatott 2016-ban és az export folyamatosan nő.

De nem volt elég a ,,lopásból", így kifizették az összes önkormányzat adósságát 685 milliárd Ft értékben, valamint az egyetemek úgynevezett PPM konstrukcióban (Magyar Bálint , SZDSZ) felvett visszafizethetetlen adósságát.

Közben csökkent a munkanélküliség több mint hétszázezer új munkahely létesült. Így a munkanélküliség 4.3 százalékos az egyik legalacsonyabb az Unióban.

Visszavásároltuk az oroszoktól a MOL részvények 25 %-át.

Visszavásároltuk a gáztározóinkat, az energiaszolgáltató szektorokat (gáz, villany, víz,) a külföldi tulajdonosoktól.

Visszavásároltak bankokat így a hazai tulajdoni arány 50 százalékos.

3400 milliárd Ft jut a megyei jogú városok fejlesztésére a Modern Városok program keretében.

1500 milliárd Ft jut vasút fejlesztésre

300 milliárd F t.-értékű turisztikai fejlesztés folyik

Törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól és 60 ezer magyar gazda vehetett állami földet.

Az elmúlt hét évben 7000 milliárd Ft-a nőtt az állami vagyon.

9 százalékra csökkentették a társasági adót, mely a legalacsonyabb az Unióban

Racionalizálták a közigazgatási ügyintézést az okmányirodákkal, az egyablakos ügyintézéssel.

Folyamatosan nőnek a reálbérek és az átlag kereset is ez utóbbi idén a tavalyihoz képest 14 százalékkal

Az idén 15 százalékkal nőtt a minimálbér és 30 százalékkal a szakmunkás minimálbér

És csak ,,lopnak és lopnak" ennek következtében a ciklusban 50 százalékkal nőnek a pedagógus bérek, 50 százalékkal a rendvédelmi dolgozók bére, 30 százalékkal a kormány tisztviselők bére, 30 százalékkal a vasutasok bére, 30 százalékkal a vízügyi dolgozók bére, 50 százalékkal nő az Államkincstár és az egészségügyi dolgozók bére 2019 ig. besorolástól függően 52-74 százalékkal nő és 2017 végéig két részletben 200 ezer Ft-al nő az orvosok bére havonta. Közben folynak a tárgyalások a kistisztviselők bérének emeléséről.

300 milliárd Ft.-al segíti a kormány a munkahelyek megőrzését a kis és középvállalatok támogatásával az un. Munkavédelmi akciótervvel.

A nyugdíjak a választási ígérethez híven megőrizték vásárló értéküket nominálisan, de az inflációnál magasabb évi emeléssel és a rezsicsökkentéssel kb. egyhavi értékükkel nőttek.

Nem maradt ki a ,,rablásból" az egészségügy sem, így az alábbi kórház-felújításokra került sor:

Szent Imre kórház 6,8 milliárd Ft.,
Egri Markot Ferenc Kórház 6 milliárd Ft.,
Sport Kórház 10 milliárd Ft.,
Körmendi Kórház 1,4 milliárd Ft.,
Veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház 1,4 milliárd Ft.,
Zalaegerszegi megyei kórház 30 milliárd Ft.,
Dombóvári Szent Lukács Kórház 1,8 milliárd Ft.,
Győri Petz Aladár Kórház 11.2 milliárd Ft.,
Teljes felújítás a Pécsi 400 ágyas egyetemi klinikákon 15 milliárd Ft.,
Szombathelyi Markusovszky Kórház 6, 3 milliárd Ft.,
Hatvani Albert Schweitzer Kórház 3,5 milliárd Ft.,
Bethesda Gyermekkórház 150 millió Ft.,
Debreceni Kenézy Kórház 500 millió Ft.,
Kaposvári Kaposi Mór kórház 600 millió Ft.,
Békés megyei Pándy Kálmán Kórház Gyula 6,6 milliárd Ft.,
Budapesti Bajcsy Zsilinszky Kórház 700 millió Ft.,
Karcagi Kátai Gábor Kórház 800 millió Ft.,
Várpalotai Szent Donáth Kórház 800 millió Ft.,
Budapesti Uzsoki Kórház 6,5 milliárd Ft.,
Nyíregyházi Jósa András Kórház 1,1 milliárd Ft.,
Hódmezővásárhelyi és Makói Egyesült Kórház , 3,3 milliárd Ft.

Továbbá felújítottak 60 mentőállomást,
átadtak 20 új mentőállomást,
vásároltak 500 új mentőautót.

50 százalékkal nőtt a CT és MRI vizsgálóeszközök száma.

A ,,katasztrofális" egészségügyi helyzetet az is jellemzi, hogy jelentősen csökkent a várólisták száma és a várakozási idő. Olyannyira, hogy Nagybritániából ide járnak műtétekre (168 óra !!!), mert ott nem tudnak időpontot mondani.
Fél Európa ide jár fogorvosi ellátásra.
Párizsban két hetet kell várni, hogy bejusson valaki a körzeti orvoshoz, a mentő nem megy ki bemondásra, a körzeti orvos legtöbb helyre nem megy ki, mert fél.
Nem úgy, mint itthon, ha negyedórán belül nincs a helyszínen a mentő bárki telefonhívására, már tombol a sajtó.

Szóval az egészségügy sehol sem Schwarzwald klinik, vagy Bergdoktor.
Londonba ha bejut valaki egy körzeti rendelőben ott ül egy turbános ember zakóban és rögtön szól hogy ne gyere közelebb, megkérdezi mi a bajod, beüti számítógépbe ír egy receptet és ,,see You again." Sorolhatnám USÁ-tól, Kanadáig a rémtörténeteket.

Havi 130 ezer Ft-al nőtt a háziorvosi praxistámogatás.

Mintegy ötszázmilliárdos egészségügyi fejlesztési program valósult és valósul meg a ciklusban mely a legnagyobb a magyar egészségügy történetében.

Most indul egy 600 milliárdos kórház-fejlesztési program.
,,Lerabolják" az oktatást is, így 2016 - 17-ben 230 milliárd Ft. jut infrastrukturális fejlesztésekre és jelenleg 500 milliárd Ft.-al jut több az oktatásra mint 2010-be.

Cél, hogy minden járási székhelyen legyen iskolauszoda így ahol nem volt, a program keretében harminc új uszoda épül.
Ingyenes lesz a nyelvvizsga megszerzése.

900 ezer gyerek ingyen kapja a tankönyvet.

Nem maradt ki a ,,rablásból" az épített környezet és örökség sem. Ezért indult a kastély és várprogram melynek keretében a nemzeti emlékezet és a turizmusban is fontos szerepet játszó 35 vár újult vagy újul meg. Így a füzéri vár, a diósgyőri vár, szigeti vár, egri vár, kisvárdai vár, a sümegi vár, a soproni várfal, a gyulai vár, a szerencsi Rákóczi vár, a mosonmagyaróvári Óvár, a tatai vár, a várgesztesi vár, a visegrádi fellegvár, a simontornyai vár, a cseszneki vár, Somló vára, nagyvázsonyi Kinizsi vár, a várpalotai Thury vár, az ónodi vár, a regéci vár, a sárospataki Rákóczi vár, Szádvár, a siroki vár, az esztergomi vár, Drégely vára, Hollókő vára, Nógrád vára, Fehérkő vára, a sárvári Nádasdy vár, Szarvaskő vára, Csobánc vára, Szigliget sopronhorpácsi Széchenyi kastély,

A történelmi és építészeti szempontból is nemzeti értéknek számító széthordott kirabolt lepusztított 34 kastély épült ujjá vagy újult meg illetve újul meg. jelentős idegenforgalmi vonzerőt jelentve. Igy a tiszadobi Andrássy kastély, az edelényi Hulier kastély, a füzérradványi Károlyi kastély, a dégi Festetics kastély, a hatvani Grassalkovich kastély, a keszthelyi Festetics kastély, a fertődi Esterházy kastély, a bajnai Sándor- Metternich kastély, a majki kamalduli remeteség, a kisbéri Batthyányi- Wenkheim kastély, a dénesfai Cziráky kastély, a lovasberényi Cziráky kastély, a soponyai Zichy kastély, a fáji Fáy kastély, a bicskei Batthyányi kastély, a csákvári Esterházy kastély, az iszkaszentgyörgyi Bajzáth-Papenheim kastély, a váli ürményi kastély, a sopron horpácsi Széchenyi kastély, a mihályi Dőry kastély, a szanyi püspöki kastély, a tatai Esterházy kastély, a szécsényi Benczúr kastély, az acsai Prónay kastély, a péceli Ráday kastély, az aszódi Podmanicky kastély, a váchartyáni Rudnay kastély, a somogysárdi Somsich kastély, a sümegi püspöki kastély, a vassurányi kastély Shilson kastély, a körmendi Batthyányi kastély, a szabadkígyósi Wenckheim kastély, a kállósemjéni Kállay kúria, a gyulai Almássy kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi kastély.

Megújulnak a zsidó temetők vidéken és Budapesten (Kerepesi u.), a zsinagógák pl. a szegedi, a Rumbach Sebestyén utcai Budapesten.

Visszavásárolták a felbecsülhetetlen értékű Seuso kincset, a Magyar Nemzeti Bankon keresztül a nemzeti értékeinkhez tartozó festményeket, gyűjteményeket.

A felsorolt gátlástalan ,,rablások" után rávetették magukat Budapestre és azt is ,,szétlopták".
Így rendbe tették a 4 -es metró kaotikus beruházását jelentős értékű pereket nyerve a külföldi beszállítókkal szemben. (Alstom)

Befejezték a szintén átláthatatlan Bálna épület beruházását, kicserélték a budapesti autóbusz parkot, konszolidálták a szocik által lerohasztott nyolcvan milliárdos adósság tehertől roskadozó BKV-t, felújították a Széll Kálmán teret amit 20 évig Demszky ígérgetett, befejezték a rohadó Tüskecsarnokot , ragyogó sportlétesítmény uszoda és jégpálya lett belőle,
felújították az Erkel színházat amit a szocik le akartak bontani. Felújították a Vigadót, eredeti formáját nyeri vissza a Szépművészeti Múzeum, megújul világ színvonalon az Állatkert épül benne a Biodrom, megújul Európa díjas tervek alapján a lerohadt Városliget, megújult és eredeti formáját nyerte vissza a Országház és a Kossuth tér, mely már egy balkáni pályaudvar koszlott parkolójához hasonlított, megújult a volt Osztyapenkó szobornál a Sasadi útnál az M1-M7 bevezetőszakasza, megújult a lerohasztott Várkert bazár, felújították a Károly körutat és megépült e fonódó villamos, megújult a Citadella, beindult a Budai vár rekonstrukciója (lovarda, testőrségi palota, Stöckl lépcső, Szent István terem, Karmelita kolostor, volt Honvédelmi Minisztérium) Teljesen felújítják az Operaházat ami egy új raktár és díszletbázist is kapott a Kőbányai úton. Megindul a 3-as Metró felújítása amire negyven évig semmit sem költöttek és teljesen felújítják a régi metró kocsikat.
Csodálatosan felújították a Margitszigetet, a parkot, a szökőkutat, a lerobbant Kaszinót.

Ez se volt elég, a sportot is ,,lerabolták". Ezért épült és épül több futball stadion, FTC, MTK, DVSC, Vasas, Videoton, Haladás, DVTK épül a Puskás Ferenc stadion (volt Népstadion), megépült világ színvonalon a Győri EtO kézilabda csarnoka. És ,,volt képük" megrendezni az eddigi legjobb úszó-világbajnokságot, megépíteni a Duna-arénát, az előttük lévő rakpartot, felújítani a Dagályfürdőt, felújítani margitszigeti Hajós Alfréd uszodát, a Komjádi uszodát, megrendezték Győrben nagy sikerrel az ifjúsági olimpiát. 2010 és 2016 között 400 milliárd Ft. jutott sportra ebből a tavalyi évben 180 milliárd. Soha ennyi pénzt nem kapott a magyar élsport, tömegsport és diáksport. 2017-ben ez az összeg mintegy 20 milliárddal lesz több.

Végre van Magyarországnak önálló külpolitikája!!! Ez nem abban merül ki hogy linguálisan tamponáljuk az aktuális európai kretén politikusok és magukat főnöknek képzelő EU-s tisztségviselők ülepeit, hanem képviseljük saját érdekeinket, és próbáljuk őrizni szuverenitásunkat a gazdaságpolitikánkban, a migráns politikánkban, a külkapcsolatok építésében és nem kushadunk ha nyugaton valaki felemeli a mutatóujját.

NEM vagyunk sikertelenek. Nem vagyunk elszigetelve!

Járt itt a kínai elnök, a kínai miniszterelnök,
japán miniszterelnök, német kancellár, angol miniszterelnök, orosz elnök, egyiptomi elnök, izraeli miniszterelnök, lengyel elnök és jön a francia elnök. Majd megszokják Európában, hogy van önálló véleményünk.

A fékeveszett ,,rablás" kiterjedt a határon túlra is. Nem átallottak állampolgárságot adni az elcsatolt területek megalázott kifosztott ma is sokban elnyomott magyarságának.

Így több tízmillió Ft-al támogatják a vajdasági és kárpátaljai magyar oktatást, a szórványkollégiumokat. 50 milliárd Ft-al a vajdasági, 20 milliárd Ft-al a kárpátaljai magyar vállalkozásokat pályázati rendszerben. Jelentős összegek jutnak a kiemelkedően fontos határon túli világi és egyházi magyar műemlékek felújítására is. De például, finanszírozzák a szabadkai zsinagóga felújítását is.

De itt nem álltak meg érzéketlenül ,,kifosztották a családokat, az embereket". Behatoltak a hálószobákba, sőt mint tudjuk egyesek méhébe is (Szél Bernadett, D. Tóth Kriszta). Ezért megalkották Európa egyik legbőkezűbb családtámogatási rendszerét.

Bevezették segély helyett a közmunkát, a kötelező óvodába járást, beindult egy bölcsődei program ahol tíz gyerek estén minden településen kötelező biztosítani a bölcsődei elhelyezést.

Folyamatosan növelik a béreket, a munkahelyeket, Mivel ugyebár a lakosság folyamatosan drámaian szegényedik évente 4-5 százalékkal nő a fogyasztás, hétvégeken nem lehet wellness hotelben szobát kapni, növekszik a külföldi és a belföldi utazások száma, vasárnap nincs hely a vendéglőkben nemzeti sport lett az evésfesztivál falun városon.

A magyar lakosság rendelkezik Kelet -Európában a legmagasabb GDP-hez arányított vagyonnal, ami a GDP 95 %-a (Szlovákia, Románia 55%, Lengyelország, Horvátország 70 %,) miközben a legalacsonyabb a lakossági eladósodottság Európában (Európai Központ Bank). Évről évre nőnek a megtakarítások így a válság előtti nulláról évi 5,6-ra emelkedett. Ma már az Államkincstárban az államadósság több mint 20 százalékát igen kedvezően a lakossági állampapírok fedezik. Ez a legmagasabb Európában, utánunk Írország következik 8 százalékkal.

Lehetne még sorolni mi minden történt e hét év alatt ( pl. hűtőgép, gázkonvektor, mosógépcsere program), de kontrasztként nézzük honnan indult ez a kormány.

Mert feriék nem loptak, feri tisztakezű volt, rendszeresen bérmálkozott, táncolt, dalolt, influenzás hattyút boncolt, piros zakóban lovagolt a Hortobágyon, hadgyakorlatot vezetett, gyermekeket mentett, diplomadolgozatot keresett, (máig nem találja, ill. senki sem találja...) százakat lépett, közben hazudott reggel-délben-este.

Megkardlapoztatta és belelövetett a saját népébe. Történelmi beszédeket mondott a Múzeum kertben március 15-én, miközben mesterlövészek vigyázták, faggatta Nagy Imrét, ,,mond Imre te mit tennél?,, Modern volt nyugatos és európai és úgy tett mintha kormányozta volna ezt a ,,kurva országot." És ebbe majd bele pusztult. Kitagadta a határon túlikat és így ,,megvédte" az országot 25 millió romántól.

Ennek következtében ugrott a pannon puma és vele az államadósság 52 %- ról 84 %-ra, a deficit 2,8-ról néha 5 néha 6 választáskor 8-9 százalékra, a munkanélküliség 12 százalékra.

Eladósodott minden és mindenki. Az állam, az önkormányzatok, a vasút, a BKV, a lakosság, a kórházak. Ragyogó elképzelések voltak az egészségügyben heveny kórház-bezárásokkal, vizitdíjjal botrányos inzultusokig fajuló kórház-privatizációkkal, patikaliberalizációkkal, teljesítményvolumen korlátokkal, kötelező széfprogramokkal, több ezer nővér elbocsátásával és 600 milliárd Ft kivonásával.

Fantasztikus minőségi szintet ért el az oktatás is a körzetesítéssel, a pedagógus elbocsátásokkal, a szakiskolák bezárásával, az egyházi iskolák sanyargatásával, a követelményrendszer relativizálásával, a szülő gyerek pedagógus kapcsolat szétrombolásával, az egyetemi PPM programokkal, a több milliós fizetéssel megvett rektorokkal, a teljesen elértéktelenedett hiányos tudást megkövetelő érettségivel, a tanárverésekkel, a semmire se jó egyetemekkel és képzésekkel!!!

Csődbe vitték a Hajdúbétet, a Kecskeméti és a Győri Baromfi feldolgozót ahol tudatosan nem fizették ki a beszállítókat tönkretéve őket egyeseket öngyilkosságba hajszolva. Így fosztották ki a Megyeri híd építőinek és a Szeviép alvállalkozóit is. Eltüntettek 160 milliárd Ft-ot. 4-es Metró beruházásánál, több milliárdot a BKV-nál, 300 milliárdosra nőtt a MÁV tartozása.

Közben turistaparadicsomok épültek Indonéziában, kastélyokat vettek Franciaországban, üdülőtelepet Horvátországban, kilószámra az aranyat Dubai-ban, egymást végkielégítgették 100 milliókkal stb, stb stb. Az országot tulajdonképpen a Bankszövetség kormányozta ők és a főnök az elnök Erdei úr döntöttek szinte mindenről, miközben szipolyozták az államot, a Nemzeti Bankot a devizahitel rabságában a lakosságot.

Eladtak mindent, ami nem volt lehegesztve, MÁV Cargót, MOL-t, repülőteret, MALÉVET, energiaszolgáltatókat, gáztározót, Postapalotát, Tőzsdepalotát, bankokat, Andrássy úti palotákat.

Kormányzásuk alatt az ország az összeomlás szélén álló gazdasági és morális dögkút lett egy IMF- es gigahitel és az EU lélegeztetőgépén.Innen jutottunk el oda ahol most vagyunk.

Lehet választani csak tessék, tessék!

Összeállította dr H. B.

Link








A baloldal teljes bűnlajstroma - TELJES lista! - Akik valóban szétlopták az országot!
/Ők azok bizony. És mindannyian a baloldalhoz tartoznak. Érdekes egy lista./


1. Bajor Zoltán SZDSZ vesztegetés előzetesben
2. Tátrai Miklós MSZP hűtlen kezelés előzetesben. Nemzeti vagyonkezelő
3. Wieszt János MSZP vesztegetés előzetesben
4. Kabai Károly MSZP adócsalás, magán okirat h. 2,6 év jogerős börtön
5. Nagy Imre MSZP 100 millió áfacsalás házi őrizet
6. Zuschlag János MSZP sikkasztás, hűtlen kezelés 6 év letöltendő börtön
7. Fürst György MSZP hűtlen kezelés SZABADLÁBON Terézváros védekezik
8. Páva zoltán MSZP hűtlen kezelés SZABADLÁBON komló védekezik
9. Orbán István MSZP vesztegetés előzetesben
10. Benedek Fülöp MSZP okirat hamisítás 1.5 év felf.
Államtitkár számtalan bűncselekmény és folyamatban lévő eljárások!
11. Horváth Klára MSZP hűtlen kezelés eljárás alatt
12. Herédi Dezső MSZP sikkasztás, hűtlen kezelés előzetesben Tiszaderzs vádemelés
13. Gál István SZDSZ hűtlen kezelés megalapozott Balmazújváros gyanú,
14 Szabó Lóránd MSZP-SZDSZ személyes adatokkal pénzbírságra dombóvár visszaélés ítélve
15 Kálmán András MSZP Hűtlen kezelés előzetesben
16. Karakasev Anna MSZP Sikkasztás 10 hó. Börtön Salgótarján
17. Walter Dezső MSZP Hatalommal visszaélés Jogerős ítélet
18. GYURCSÁNY FERENC Altus ügy. Bíróság mondta ki, jogosolatlanul gazdagodott a magyar állam rovására 84 millió forinttal (csak ,,elévült" mint a böszödi eszéd). . 19. Rácz Péter Magyar úttörő sz. hűtlen kezelés 1,5 év felfüggesztett
20. Csonka Gábor MSZP vesztegetés 3év börtön
Lendvai kampányfőnöke. Hivatali befolyással üzérkedés
21. Szabó Gábor MSZP- SZDSZ Magánokirat hamisítás 8 hó börtön
22. Kaszab Csaba MSZP hivatali befolyással üzérkedés 2 év börtön
23. Szarvas Attila MSZP társadalom biztosítási csalás 1év 10 hó börtön, szökésben
24. Pénzes Sándor Veres János Adócsalás jogerősen elítélve
25. Hunvald György MSZP üzletszerűen, folytatólagosan előzetesben elkövetett vesztegetés, stb.
26. Nyékesi Béla MSZP 300 milliós csalás Megalapozott gyanú
27. Kálmán András MSZP hűtlen kezelés. Megalapozott gyanúval nyomoznak. Dunaújváros
28. Borovszki Tímea MSZP hűtlen kezelés Előzetesben
29. Gál György MSZP üzletszerű, bűnszervezetben előzetes
30. Kardos Péter SZDSZ elkövetett csalás letartóztatásban
31 Hunvald György MSZP sikkasztás mind a hárman
32. Nyolc Erzsébetvárosi MSZP-s képviselő az előző három díszpinty mellett előzetesben, vagy szabadlábon védekezve.
33 Kolompár Orbán MSZP sikkasztás vádemelés Ha Ha Ha!!! csalás megtörtént
34. Kodela László MSZP adócsalás 8.1milliós pénzbünti
35. Weiszenberger L.MSZP hivatali befolyással jogerősen üzérkedés elítélve
36. Benedek Fülöp MSZP hivatali visszaélés jogerősen államtitkár számtalan más bűntett elítélve jelenleg is folynak a bűntető eljárások ellene
37. Balázs Gábor MSZP számlagyár felfüggesztett szabadságvesztés
38. Deme Gábor MSZP kettős gyilkosság előzetesben
39.Gyarmati Mihály MSZP hamis tanuzás 800 forint Nyíregyháza pénzbünti
40.Hámori Csaba MSZP emberre fogta vadászfegyverét börtön felfügesztett
41. Hering Gyula MSZP PÉCS 100 márkát lopott az édesanyjától 1 év börtön. Ez a legszebb !!!
42.Kemecsei Árpád Barát Etele kampány Csalás, fiktív számlák megalapozott gyanú, nyomoznak
43. Kövecses Gábor MSZP csalás, sikkasztás vádemelés közokirat hamisítás alatt
44. Lados István MSZP Zuschlag ügy elitéltje STB...


2002.05.28. Százmillió közpénz a Medgyessy-villára
2002.06.27. Törzsutasok lesznek az kormánypárti-képviselők
2002.07.13. Erzsébet-híd felújítás 440 millióval többért
2002.07.23. 250 milló tüzijátékra? Már megint??? Nahát!!!
2002.08.02. 44 millió kormánypropagandára
2002.08.03. 2,6 milliárd forintos baráti segítség
2002.08.14. A nagy sikerre való tekintettel: még 44 millió a MC Médiának
2002.08.21. Huszty András esete az MSZMP üdülő berendezésével
2002.08.25. 6,8 milliárdos mobiltelefon-tender
2002.09.05. Proware - Havi 150 millió a pazarlók leleplezésére
2002.09.07. MTV: Új autólízingek a 6,6 milliárdos hiány csökkentésére
2002.09.16. Demszky esete a FőVÁROSI közpénz elDUGÓval
2002.09.20. Milliárdos fővárosi közbeszerzés - Demszky módra
2002.09.24. SZDSZ-es Kossuth-ünnep - fejenként 132 ezer forintért
2002.09.30. 200 millió október 23-ra - zárt, meghívásos eljárással
2002.10.02. Egy év alatt 100 millió a Demszky-kampányt bonyolító cégnek
2002.10.11. Köbányai helyzetkép: 2 milliárd az MSZP-s jelöltek cégeinek
2002.10.21. A Miniszterelnöki Hivatal teltkarcsúsítása
2002.10.29. Rágalmazásért 1 milliós büntetés Keller Lászlónak
2002.11.02. A ‘visszaszerzett' 1 milliárd
2002.11.04. Óvatos bérkiáramlás a kormányban
2002.11.12. Fantomok és strómanok
2002.11.14. MTV: Új arculat -természetesen közbeszerzés nélkül
2002.11.15. MTV: “Olcsó" arcok az “olcsó" tévében
2002.11.16. Orosz államadósság: ismét indul a nagy lenyúlás!
2002.11.18. Proware helyett Muskovszky?
2002.11.26. 1 milliárd az üvegzseb-programra
2002.11.30. Ingyenjégpálya a Kossuth téren - 50 millióért
2002.12.05. A koccintás mellé 1 milliárd dolláros ajándék Romániának
2002.12.07. MEH irodabérlés évi 240 millióért
2002.12.12. Ingyenjégpálya 2. - Újabb MSZP-közeli győztes egy meghívásos pályázaton
2002.12.13. Autópályaépítés - szocialista közbeszerzéssel
2002.12.17. MEH irodabérlés évi 240 millióért
2003.01.06. Idő hiányában megint Geszti és Fatér
2003.01.08. Szemben a világgal: 11,25 milliárd szoftverre
2003.01.08. 33 millió a miniszterelnöki tanácsadó cégének
2003.01.17. Március 15-i ünnepségek - zárt, meghívásos tenderrel
2003.01.24. Az EU-kommunikációs Közalapítvány pályázatának nyertesei
2003.01.31. Demszky büntetését a Városháza fizeti
2003.01.31. Ki pártközeli a 300 milliárdos honvédségi gépjármûbeszerzésben?
2003.02.06. Hálapénz Ron Werbernek
2003.02.07. Civil pályázatok kormányhatáskörbe vonva
2003.02.14. Még 320 millió Medgyessy romániai barátjának
2003.02.17. Erős beleerősített - 142,2 milliárd veszteség az MFB-nél
2003.02.21. 1,5 milliárdos portál - kidobva
2003.02.25. Sulinet = Bulinet, avagy Magyar Bálint közbeszerez
2003.02.27. Kiss Elemér, a szocialista szent ember
2003.03.04. Az SZDSZ sem marad le - 64 millió a kampánytanácsadónak
2003.03.06. 410 luxusautó a kormánynak 6 milliárdért
2003.03.13. Hadihídon az Európai Unióba
2003.03.24. EU-rajzfilmtender: 400 millió előre leosztva
2003.04.11. Ügyvédbotrány az Informatikai Minisztériumban (is)
2003.04.12. 100 millió Medgyessy tolmácsának
2003.04.17. MÁV-os szakszervezeti vezetők havi 800 ezerért
2003.04.24. MALÉV: még egy 1 milliárdos buli
2003.05.07. Demszky terepjárója 17,3 millióért
2003.05.28. “Csak" 2,3 milliárd luxusautókra
2003.06.15. Magyar Bálint összegyûjtött mûvei
(27,5millio a kabinetfőnök volt cégének,Nemz. Szakképzési Int. 555millios pályázata,Cisco-sztori,2,5 milliárdos PC-beszerzés,Kellemes hétvége az Ellenderrel,villaügy...)
2003.06.16. A Gripen, plusz 30 milliárdért
2003.07.02. MIG-29 felújítás - 140 milliós tanácsadás
2003.08.12. Postás táskák 177 millióért
2003.08.14. Paks, avagy kibújt a szocialista “szakértelem" zsákból
2003.08.21. Örömkoncert 168 millióért
2003.09.02. 7 milliárd forintos hitel Arhangelszknek
Privatizácio befejezése:Egészségügy?, MOL Rt.,Magyar Posta, Szerencsejáték Rt., Földhitel és Jelzálogbank, Dunaferr, Bábolna Rt., ,Hajogyárisziget,Tokaj Kereskedőház Rt.,...
+K&H botrány(Pannonplast-bomba)
+ Simon Gábor
+ Hagyó Miklós
+ Szeviép
+ Czeglédy Csaba
+ 4-es metró (167 milliárd Ft)

Link









Kedves Orbán fóbiások!

Egy kis szösszenet még a a MANYUP-ról...
Talán az is megérti, aki eddig nem értette.


"Orbán Viktor haveri zsebekbe tömködte, elherdálta, az erőszakkal az államiba kényszerített emberek, időskori megtakarításait!“. Így szól a blabla...

Biztos, hogy ismerjük, a történetet?

Horn Gyula kormánya, a Világbank “noszogatására" vezette be, a KÖTELEZŐ és az ÖNKÉNTES alapú magán-nyugdíjpénztári rendszert. A lakosság befizetései mellé, a szoclib. kormány HAVI 30 MILLIÁRD KÖZPÉNZZEL megtámogatta a pénztárakat!

Honnan volt havi 30 milliárd erre?

HITELBŐL!

Honnan jött erre a hitel?

MAGÁNBANKOKTÓL, JÓ KIS KAMATRA!

SZÁMOLJUNK!:

Havi 30 milliárd, + évi 40 milliárd kamat = ÉVENTE 400 MILLIÁRDba fájt, az adófizetőknek ez a csodás manőver.

Vagyis a csúcsszuper kasszák, évi 400 milliárdnyi államadósságot termeltek.

A 13 éves működésük alatt, durván 5000 MILLIÁRDOT LENYÚLTAK AZ ÁLLAMKASSZÁBÓL!

Ugye milyen remek üzlet, privátként az államot fejni?

Ez az évi 400 milliárd nagyon csúnya lyukakat ütött, a költségvetésben. Amit ugye Veres Jani szorgalmasan meghamisított, Gyurcsány kérésére. Majd lett belőle Öszöd.

A szoci kormányok, a kedvenc bankjaikat és biztosítóikat hozták helyzetbe, a magyarok kárára. Igen szép részesedéseket kaphattak cserébe az urak.

Ugye mily nagy a hasonlóság, a devizások tönkretétele és a MANYUP-osok tönkretétele között?!
Itt is a BANKOK ÉS A BIZTOSÍTÓK a kedvezményezettjei a piszkos árulásoknak!

De mit is várhattunk el hazánk BANKÁRKORMÁNYAITÓL?


És most jól figyeljünk!

*Az államtól kb. 5000 milliárd átvándorolt, a MANYUP-ba.

*2010-ben, a rendszer “felszámolásánál", kb. 2400-2500 milliárd Forintnyi vagyon érkezhetett vissza! Tehát, kb. a fele!

ÉS HOVA LETT A MAGYAROK BEFIZETÉSE?
A 10-12 évnyi befizetések.

ÉS AZ ÁLLAMTÓL KAPOTT PÉNZ JÓ RÉSZE?

Elfogyott a tőzsdéken és egyéb útvesztőkben.

A pénztárak Magyarországon állomásozó menedzsmentje, milliárdos jutalmakat vett fel.
Volt olyan pénztár, amelynek vezetői5 milliárdot utaltak haza, válság idején. Miközben a megtakarítások zöme eltűnt!!!

Merészeli kimondani ma akármelyik ellenzéki, hogy a Fidesz ellopta a nyugdíját többmillió befizetőnek? Merészeli, mert aljas gazember mind.

Azt is merészelte, hogy tüntetésre hívta a magyart! Tüntetni azok ellen, akik rendet tesznek.
30ezren, meg 60ezren, meg 100ezren, meg 1 millióan....stb., stb...

Hány és hány cirkuszt műveltek az utcákon, hergelve a népet, hogy megdöntsék a kormányt?

Vajon miért kell a 7 évvel ezelőtt, majd 3 évvel ezelőtt újra megválasztott kormányt megdönteni? Hiszen hatalmasat nyert. Mi szavaztuk meg őket, nem a hottentották.

Mert napvilágra kerül minden aljasság?

Még ha az elszámoltatás útjába sziklákat is tolnak és külföldi segítséggel akasztják meg az elszámoltatást, akkor is kiderül az igazság!

7 éve hallgatjuk, hogy a Fidesz ellopta a nyugdíjainkat.
7 éve hallgatjuk, hogy a gaz “Zorbán" kisemmizte az embereket.
7 éve ontja a hazugságot MANYUP-ügyben is a teljes ellenzék.
7 éve tűri Orbán Viktor, a súlyos rágalmakat.

A rendszer megléte volt az erőszak.

A rendszer lopta meg a befizetőket.

A rendszert a szocik kreálták. Ők követtek el világraszóló aljasságot velünk szemben!
Meglopták és hagyták meglopni a több millió magyart, s most van bőr a képükön, kánonban ordítani, hogy a “maffiakormány" kisemmizi a dolgozókat, és nem törődik a nyugdíjasokkal!
Mutasson fel bárki olyan irományt, amiben az Orbán kormány kötelezi a lakosságot arra, hogy visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe!!

Nincs ilyen!

Választható volt, vagy maradunk a privátban, vagy visszalépünk az államiba.
(Ellentétben a szocik kötelező erejű rendeletével!)

Mivel a nyugdíjrendszer visszaalakítását a teljes Jobbik frakció is megszavazta, felettébb
furcsa az ő vádaskodásuk is. Szavazóik, szimpatizánsaik megvezetésének eredményeként, ma a jobbikos kötődésűek, a legharsányabb védelmezői a szoclibek árulásainak!

Jól mutatta a lakosság félelmeit az, hogy szinte egységesen visszamenekült a biztos állami rendszerbe a több millió befizető.

10-12 évnyi befizetésünkből, szinte semmit nem tudott felmutatni a magánkassza! Nemhogy gyarapodott volna, a náluk gyűjtött “betét", hanem még abból is csak morzsák maradtak, amit mi bíztunk rájuk, gondos kezelésre.

(Tudom, hogy van kivétel. De sokmillió magyar ember újbóli lenyúlásánál, ez írreleváns.)

Nagy az Isten állatkertje!

Remélem sok benne a bátor sólyom, a patkányszaporulat egyensúlybantartásához!!!







Hát igen!

Ha Ők lopnak, lopnának és a legkártékonyabbak, akkor én csak azt kérem, hogy továbbra is okozzonak ekkora károkat az országnak!

Azért szeretjük sokan őket, mert amikor a sok ellenzéki újságíró és blogger azt írja, hogy lopnak, akkor ők megrendezik a hazai történelem egyik legnagyobb sport eseményét, másnap megint írja a balfácán, hogy lopnak, másnap több pénz jut tankönyvre, megint jön hogy lopnak, másnap több pénz jut gyermekétkeztetésre, megint jön hogy lopnak, másnap több támogatás jut lombikprogramra, megint jön hogy lopnak, másnap több száz mentőautót vesz az állam, megint jön, hogy lopnak, másnap jön, hogy több támogatást kapnak a dawn kórosok, megint jón hogy mindent szétlopnak, másnap jön, hogy több tucat balatoni strand újul meg, de nem adják fel, megint jön hogy lopnak, másnap, hogy sokkal több béremelést kapnak a mentősök, de másnap megint jön, hogy lopnak, erre jön hogy sokkal többet fordítanak bölcsőde építésre, megint jön hogy lopnak, erre jön, hogy majdnem kétezer buszt vesz az ország, de nem adják fel, lopnak, erre jön egy ezer milliárdos nagyságrendű városfejlesztési program, de folytatják, lopnak, erre másnapra ingyenessé teszik a közműbekötést országosan, másnap újra lopnak-lopnak-lopnak, erre ingyenessé teszik a nyelvvizsgát 35 éves korig és ingyenessé a második szakmát, de tovább folytatják, hogy lopnak, erre csökkentik a hal Áfa kulcsát, az internetét a társasági adót, a kisvállalkozói adót, a munkáltatói járulékot, de tovább folytatják, aztán megtoldják kétszázmillióval az oktatásra fordított összeget, másnap megint sivalkodnak, hogy lopnak, erre kifizetik a háromgyerekes teljes, a kétgyerekes fél diákhitelét és a háromgyerekesnél még 1 milliót a devizahitelből, de nem adják fel, ellopnak mindent, másnap jön, hogy tovább tart és több lesz a diplomás gyed, és nő a családi adókedvezmény, de eljön az újabb nap, lopnak lopnak, aztán másnap jön, hogy kiterjesztik a CSOKot, de ez se jelent semmit, lopnak lopnak, aztán jön több száz orvosi rendelő, felújítás, kórházak felújítása, helikopter leszálló, új mentőállomások, de aztán megint csak lopnak, erre két év alatt emelik több mint 200 ezerrel az orvosok fizetését, de aztán újra, hogy lopnak, erre betol az állam 1500 milliárdot (nem milliót, milliárdot!) vasút fejlesztésre, nem számít lopnak, másnap jön 300 milliárd turisztikai fejlesztésre, de nem baj, lopnak, másnap 210 milliárd a gazdáknak, szarjunk bele ne adjuk fel lopnak, másnap kifizetik Gyurcsány 18 milliárd büntijét, de akkor is lopnak, erre kifizetik az IMF hitel utolsó részletét, mit sem számít, lopnak, erre ingyen tűzifát osztanak, lopnak, csökkentik az SZJA-t lopnak, erre jön pár száz milliárd a fővárosi kórházakra, lopnak, másnap jön a 30%-os emelés a vasutasoknak, de még mindig lopnak, erre megemelik a határt védők bérét, de akkor is lopnak, másnap emelik a honvédelmi kiadásokat, lopnak, másnap 13 modern új busz a BKV-nak és BKV béremelés amivel mindenki elégedett, de lopnak, aztán jön, hogy 7000 milliárddal(!!!) nőtt az állami vagyon, lopnak, de visszavásároljuk a SEUSO kincseket, lopnak, de jut 40 milliárd Kolontár újjáépítésére de akkor is lopnak, ez van beprogramozva, hogy ellopnak mindent, másnap jön, hogy tovább erősödött a gazdaság, lopnak, másnap, hogy felminősítették az országot és hónapról hónapra jobb kilátások a nemzetközi elemzőktől, lopnak, másnap kikerülünk a túlzott deficiteljárás alól, lopnak, másnap jön hogy rekord alacsony az ország devizaadóssága, lopnak, lopnak lopnak...

... hogy legyen téma az Orbán KORMÁNY szapulására...







AZ ÖRÖKSÉG...


Döbbenetes mennyiségű pénz hagyta el Magyarországot
Napi hu 2013.05.24.


A hetvenes évektől fogva Magyarországról 242 milliárd dollárt vittek ki offshore területekre egy 2010-es adat szerint. Figyelembe véve, hogy az IMF adatai alapján 2009-ben hazánk bruttó külső adóssága nem érte el a százmilliárd dollárt, Magyarország nemhogy nem eladósodott ország, hanem finanszírozó - derült ki egy tanulmányból.

Nem meglepő, hogy az uniós csúcson kulcskérdés volt az adóelkerülés, adócsalás, banki titokkezelés, hiszen a gazdasági válságban az államok kénytelenek vagy spórolni, vagy extra bevételeket generálni - utóbbira kínál lehetőséget a máshová menekített adózatlan vagyonok megcsípése.

A minap nyilvánosságra hozott Oxfam-becslés, amely szerint a globális betétállomány 19,5 százaléka lehet offshore központokban, mellbevágó; ez az összeg 18,5 ezer milliárd dollárt tesz ki, és csak a hatoda után adóztak (Napi Gazdaság, 2013. május 23.). A Tax Justice Network (TJN) nonprofit társaság tavalyi tanulmánya még durvább helyzetről ad számot. Állításuk szerint a világ adóparadicsomaiban elhelyezett vagyon 2010-ben 21-32 ezer milliárd dollár között lehetett; ez konzervatív becslés - teszik hozzá - , ráadásul kizárólag a pénzbeni vagyonra vonatkozik, az anyagi javakra, ingatlanokra, autókra, hajókra nem.

A gond első körben az, hogy vajon mennyi adókiesés kapcsolódik ezekhez a pénzekhez - ezt valójában nem is lehet pontosan meghatározni, hiszen nem mindegy, hogy a vagyont milyen formában mentették ki, adóztak-e utána, illetve az adótervezés során milyen szabályok helyett alkalmaztak alternatív megoldásokat. A tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy számos komoly külső eladósodottsággal küzdő állam az offshore helyszínekre mentett vagyonok révén valójában nettó finanszírozója a nemzetközi gazdaságnak. A TJN összesen 154 államra vonatkozó becsléséből kiválasztotta azt a 139-et, amelyek viszonylag gyenge vagy rossz jövedelmezőségűek, s jelentős mértékű a külső eladósodottsági rátájuk.

Ezekből az országokból a hetvenes évektől napjainkig 7,3−9,3 ezer milliárd dollárt vittek ki offshore területekre, miközben a teljes külső adósságuk összesen 4 ezer milliárd dollárra rúg. A tíz legnagyobb kintlévőséggel rendelkező állam hasítja ki a teljes összeg hatvan, a húsz legnagyobb pedig az összeg 80 százalékát. A legnagyobb kimentett vagyon, 1189 milliárd dollár Kínára jut, ezt Oroszország és Korea követi. Európát Magyarország mellett Lengyelország, Ukrajna és Törökország képviseli a listán.

Magyarország a 2010-es adat szerint a 13. volt a maga 242 milliárd dollárjával, ami főleg annak fényében hatalmas összeg, hogy az ország bruttó külső adóssága 2009-ben az IMF adatai szerint nem érte el a százmilliárd dollárt. Ezek szerint tehát Magyarország az offshore vagyonoknak köszönhetően nemhogy nem eladósodott, hanem finanszírozóként jelent meg - az államnak azonban ebből nem sok haszna volt.


Elszállt vagyonok Milliárd dollár
Kína . . . . . . . . . . . . 1189
Oroszország . . . . . . .798
Dél-Korea . . . . . . . . 779
Brazília . . . . . . . . . .. 520
Kuvait . . . . . . . . . . . 496
Mexikó . . . . . . . . . . . 417
Venezuela . . . . . . . . .406
Argentína . . . . . . . . .399
Indonézia . . . . . . . . .331
Szaúd-Arábia . . . . . .308
Nigéria . . . . . . . . . . .306
Malajzia . . . . . . . . . .283
Magyarország . . . . . 242
Szingapúr . . . . . . . . .169
Ukrajna . . . . . . . . . . 167
Lengyelország . . . . . 165
Törökország . . . . . . . 158
Irán . . . . . . . . . . . . . .147
Elefántcsontpart . . . . .141
Kazahsztán . . . . . . . . 138
__________________________
Összesen . . . . . . . . .7559

Forrás: Tax Justice Network


(Mindezt büntetlenül tehették. Talán még az idősebbek közül sokan emlékeznek, hogy Tanaka Japán miniszterelnököt az 1976-ban kirobbant korrupciós megvesztegetés /Lockhead/ kapcsán 1983-ban elitélték, ha jól emlékszem halálra, amit aztán talán életfogytiglanra változtattak. Igaz utána 2 évre szélütést kapott és 1993-ban meghalt, persze az is igaz, hogy leánya a japán politikai életben ezt követően nagy karriert csinált, az ország legnépszerűbb képviselőjévé választották, külügyminiszter is volt.)


Döbbenetes mennyiségű pénz hagyta el Magyarországot
Napi hu 2013.05.24.

Link








A POLITIKUSOK "LOPNAK"?
Konzervblogger 2017. november 19.


A történet valós, de bárminemű hasonlóság valós szereplőkre, csak a véletlen műve


Frissen elvált, 32 éves anyuka vagyok, két kiskorú gyermekkel, aki a jobb élet reményében egy Budapest közeli kisvárosba költözött, hogy ismét egyenesbe tegye az életét.

A válás utáni vagyonmegosztásból sikerült vásárolnom, egy kis családi házikót, ami ugyan egy kicsit viseletes állapotban volt, de azt gondoltam, hogy majd ebből én, egy igazi kis földi paradicsomot varázsolok.

Természetesen nem ment minden saját kezűleg, ezért bizonyos munkákhoz kénytelen voltam szakemberek segítségét igénybe venni.

Így tehát megbíztam egy kivitelezőt, a házunk felújítási munkáival.

Az ajánlat reálisnak tűnt, ezért megállapodtunk,a kezdés időpontjáról is.

Persze,mivel én mindenkiben megbízok, a szerződés aláírását nem kapkodtuk el, így ma sincs aláírva.

A kivitelezés öt hétig tartott, ment a munka ezerrel.

Egy idő után feltűnt, hogy emberünk mennyire nem szívleli a jelenlegi kormányt, és azok tagjait. Többször hangoztatta is, hogy az MSZP alatt neki mennyi állami megbízása volt, most pedig ezek a mocskos tolvajok mindent ellopnak, meg a Mészáros,meg a Habony, meg a Vajna....stb.

Munka közben folyamatosan kritizálta a rádióból szóló híreket, és ismét szitkozódott, hogy ezek a mocskos politikusok mennyit lopnak.

Én elmondtam neki, hogy politikailag inkább a másik oldalon állok, de ez engem nem befolyásol, és az embereket nem ezalapján ítélem meg, hanem például a velem szemben tanusított magatartásuk, viselkedésük alapján.

Ez a téma többé nem is került szóba, de egy kicsit visszavett a folyamatos gyalázkodásból. Egyik nap amikor leültek az emberei ebédelni, szóba elegyedtem velük, akik "titokban" megosztottak velem néhány információt.

Kiderült, hogy bizony nincsenek bejelentve a főnökük cégéhez, mert így neki több marad zsebben,és azt is megtiltotta, hogy nekem bármilyen belső információt kiadjanak. :)

Egyik este a főnökük, amikor jött az embereiért, több órát késett, mert állítólag a NAV lefoglalta az autóját, adótartozásra hivatkozva, de persze ez is a "felcsúti törpe" miatt van, és ezért másikat kellett szereznie.

A munka végül elkészült, ők összeszedték a szerszámaikat, gépeiket, köszöntek és távoztak. A vezér közölte, hogy eljött az elszámolás ideje.

Megegyeztünk, hogy másnap este találkoztunk.

Bár nekem egy kicsit furcsa volt, hogy mindennek egy Mc'Donalds-ban kellett szerét ejteni, de gondoltam, hogy elfoglalt, és nem tulajdonítottam nagy feneket a dolognak.

Leültünk, majd az orrom elé rakta az elszámolást (több milliós nagyságrendű összegről beszélünk).

Mivel a pénzt aznap vettem ki a bankból,és a számok is stimmeltek, így nem volt probléma a kifizetése. Ő az összeget, megszámolta, majd nyújtotta a kezét, és indulni készült.

Én erre megkérdeztem tőle, hogy megkaphatnám-e a számlát?

Azt válaszolta, hogy a számlatömbjét, sajnos otthon hagyta, de majd holnap bedobja a számlát a postaládámba. Mondtem neki, hogy rendben van, várom.

Ez több mint egy hónappal ezelőtt történt, de a számla azóta sem érkezett meg, a telefonra nem reagált, egészen mostanáig. Ma egy másik számról hívtam, amit csodák-csodájára felvett, így meg tudtam kérdezni, hogy mi a helyzet?

A válasz az volt, hogy nem tudja, hogy miről beszélek, ők soha nem dolgoztak nálunk!
Azt hittem, hogy a pofám leszakad.

Na, gondoltam hogy most emberedre találtál, és ezt egy ilyen "tökös" pesti lánnyal nem lehet megcsinálni. Tudom, hogy hol vásárolt, és elindultam, hogy legalább az anyagokról szerzek számlamásolatot.

A kereskedésben közölték, hogy igen náluk szokott vásárolni, de nem adhatnak ki információt.
Nagyon elkeseredtem, hogy itt sem jártam sikerrel.

Miközben az autómhoz mentem, a kereskedésben dolgozó egyik alkalmazott, elmondta, hogy az anyagok többségét ő írta ki, de a vállalkozó nem kért számlát semmiről sem, mert így az ÁFA-t elfelezik a kereskedővel.

Puff neki.

Szóval, ami kiderült számomra, illetve amit a vállalkozó elsíbolt:

anyagköltség ÁFA tartalma kb: 1.080.000.-Ft
mukabér járulék hat emberre: 6 x 80.000.-Ft = 480.000.-Ft

tehát kb: 1.560.000.-Ft, és a garanciával sem kell törődnie.

Tanulság: Az MSZP alatt jobb volt, mert ezek "a politikusok lopnak"

Link








D. Oszuskó Sarolta: FIGYELMEZTETÉS 2018


Hazudnak rendületlenül
ne higgy nekik magyar,
csupán a szavazatod az,
mit az ellenzék akar.

Ígérnek fűt meg fát,
mily jó lesz a sorsod,
minden úgy lesz eztán
ahogy Te akarod.

Választásnak másnapján
ígéretük messze száll,
és teneked ezután
csupán csak a szájad jár.

Fejed verheted a falba,
hogy olyan hiszékeny voltál,
a hazugoknak szavára
balgán mellettük voksoltál,

Akkor már bánhatod
amit cselekedtél,
migránsok ezreit
hazádba engedtél.

Gondold végig tovább,
mi történik velünk,
mint a nyugatiak
mi is retteghetünk!!!!

Kinek kell ez???


BIZTOSAN SOKAN EMLÉKEZNEK MÉG A SZOCIALISTA LENDVAI ILDIKÓ 2002-ES MONDATAIRA:

"LASSAN MONDOM, HOGY MINDENKI MEGÉRTSE. LASSAN MONDOM, HOGY ORBÁN VIKTOR IS MEGÉRTSE. NEM LESZ GÁZÁREMELÉS."

ERRE LETT IS, NEM IS KELLETT VÁRNI RÁ SOKAT - OLYAN, AMILYEN EDDIG MÉG NEM VOLT SOHA - 300 %-os? - 36Ft/m3 helyett 130Ft/m3!!!



EMLÉKEZTETŐ A BALLIBERÁLIS KORMÁNY és VEZETŐK BŰNEIBŐL 2002-2010 -ig

Link



Egy keresztény újságíró a haza védelmében - Stoffán György

Link








100+1 ok, amiért a Fideszre szavazok
Közzétéve: 2018. március 20. Szerző: Professor Blinkmann

Van mire büszkének lennünk! Itt a lista, amit eltitkolna az ellenzék.
Olvasd el és add tovább!

Emberemlékezet óta nem volt ilyen sikeres kormánya Magyarországnak. Most azonban veszélybe került minden, amit az ország nyolc év alatt elért. A teljesség igénye nélkül 100+1 pontban foglaltam össze, hogy én miért fogok a folytatásra szavazni.

100. A három csapás törvénynek köszönhetően a visszaeső bűnözők ma már börtönben vannak.
99. Az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás bevezetése miatt kevesebb nő fog rákban meghalni.
98. 7 ezerrel több rendőr van Magyarországon, mint 2010-ben, a köztéri bűncselekmények száma ennek köszönhetően 55 százalékkal csökkent.
97. Magyarország a jobboldali kormányzás alatt végre kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, ahol a szocialista kormányoknak köszönhetően 9 évet töltött az ország.
96. Duplájára emelkedett az országban a gyógyításhoz használható MR-eszközök száma, így ma már gyorsabban és kevesebb utazással elérhetőek az ilyen vizsgálatok.
95. Csak 2017-ben 100 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborokban. Ezt nagyon sokan nem tehették volna meg állami támogatás nélkül.
94. Minden 35 év alatti fiatalnak ingyenessé tették egy nyelvvizsga megszerzését.
93. Az óvodai férőhelyek száma közel 10 ezerrel, míg a bölcsődei férőhelyeké 12 ezerrel növekedett 2010 óta.
92. 40 féle ügyintézés díja szűnt meg 2016-ban és 2017-ben, ingyenessé vált például a lakcímkártya, a személyi igazolvány és az anyakönyvi kivonat igénylése.
91. 5 százalékra csökkent a sertés- és a baromfihús, a tej, a tojás, a hal és az az éttermi fogyasztás áfája.
90. Új egészségügyi szűrőbuszok járják az országot, így sokak még időben tudomást szerezhetnek betegségükről, és meggyógyulhatnak.
89. Soha nem látott méretű otthonteremtési programot vezetett be a kormány, amelynek köszönhetően 2015 óta már 70 ezer család vásárolhatott új otthont magának.
88. 2010 óta 500 új mentőautó állt szolgálatba.
87. A nők 40 év után nyugdíjba vonulhatnak. Ez sok család életét megkönnyítette, hiszen a nagymamák így tudnak segíteni a fiataloknak, például vigyáznak az unokákra, amíg a szülők dolgoznak.
86. 9 százalékra csökkent a társasági adó, ami Európában a legalacsonyabb, ennek köszönhetően egyre több cég választja Magyarországot.
85. A munkahelyvédelmi akció 900 ezer munkavállaló foglalkoztatásához nyújt segítséget, így például a kismamák és az idősek könnyebben meg tudják tartani a munkahelyüket vagy könnyebben találnak újat.
84. 2010-hez képest ma már 735 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon.
83. A kormány betiltotta a devizahitelezést, és szigorú tájékoztatási kötelezettségeket írt elő a bankoknak, így azok nem húzhatnak csőbe több magyar családot.
82. 2010 óta több mint 1000 kilométerrel nőtt a kerékpárutak hossza.
81. 2010 óta 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás épült.
80. A dohányzás kitiltása miatt ma már füstmentes, tiszta levegőt szívhatunk az éttermekben és kocsmákban, így kevesebb ember fog tüdőbetegségben meghalni.
79. Az elmúlt 7 évben az EU-ban Magyarországon csökkent a második legnagyobb mértékben az államadósság. 2010-ben az államadósság elérte a 83,5 százalékot, ez mára 74 százalék alá csökkent.
78. A rezsicsökkentéssel egy átlagos háztartás évente átlagosan 110 ezer forintot takarít meg. A baloldali kormányok alatt tizenötször emelték a lakossági gáz árát.
77. A termékenységi ráta a 2010-es 1,25-ös szintről 2017-re 1,5-re emelkedett. A szülőképes korban lévő nők egyre több gyereket vállalnak. Ha minden úgy maradt volna, ahogy 2010-ben volt, akkor ma 50 ezerrel lennénk kevesebben.
76. Egységesen 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó, amelynek a baloldali kormányzás alatt a felső kulcsa 32 százalék volt.
75. A kétgyerekesek családi adókedvezménye 2018-ban már havi 35 ezer forint. A szocialisták, amikor kormányra kerültek gyakorlatilag eltörölték a családi adókedvezményt.
74. Ma Magyarországé a negyedik legkedvezőbb munkanélküliségi adat az Európai Unióban. 12 százalékról 4 százalék alá csökkent a munkanélküliség.
73. 2007-ben még 8 százalék volt az infláció, 2017-ben mindössze 2,4 százalék.
72. 2016 és 2018 között összesen 67 százalékos béremelés volt a mentőknél.
71. Zajlik a budai vár és környékének teljes megújítása. 2010-ben még romos épületek, hiányos, kikopott térkövek és omladozó vakolat várta mindenhol a magyarokat és a turistákat.
70. 2012 óta több mint 730 ezerrel csökkent a szegénység kockázatának kitettek aránya.
69. A nettó átlagkereset 2017-re elérte a 200 ezer forintot.
68. A várólistán levő betegek száma a 2017 májusára 60 százalékkal csökkent.
67. Az uniós átlagnál magasabb a gazdasági növekedés, sőt 2017-ben meghaladta a 4 százalékot.
66. Ma már évente több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyveket. Korábban a baloldali kormányzás alatt folyamatosan nőtt a tankönyvek ára.
65. Felújították a Kossuth teret, ami ma már méltó ahhoz, hogy a nemzet főterének nevezzük.
64. Duplájára nőtt a felsőoktatásba bejutó romák száma.
63. A rezsicsökkentés óta felére csökkent a lakossági közműtartozások összege.
62. 2012 óta 3 százalék alatt tartják az államháztartási hiányt, ami a szocialista kormányoknak 2002 és 2010 között egyszer sem sikerült.
61. Akár 10+10 millió forinttal segíti a kormány a háromgyermekes családok otthonhoz jutását.
60. 2010-hez viszonyítva duplájára nőtt a szakmunkás minimálbér.
59. A szakorvosok fizetése két ütemben 207 ezer forinttal emelkedett.
58. 7,5 százalékponttal csökkentek a munkaadói adók, ami lehetővé tette a cégek számára a bérek emelését.
57. A pedagógusok bérére 250 milliárd forinttal fordít többet a kormány, mint a pedagógus-életpálya bevezetése előtt.
56. A 2018-as költségvetésben 430 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2010-ben.
55. Nagysikerű vizes világbajnokságot rendezett az ország, amely kivívta a sportolók, a látogatók és a szakértők elismerését.
54. Nemzeti várprogram és nemzeti kastélyprogram indult a kulturális és történelmi örökségünk megőrzése, újjáépítése érdekében.
53. Az elmúlt 7 évben az Európai Unióban nálunk nőtt legnagyobb mértékben a foglalkoztatottság.
52. Az állam nem az emberek megadóztatásával, hanem a bankokra és a multikra kivetett különadókkal hozta rendbe az államháztartást.
51. A magyar kis- és középvállalatok élhettek a Növekedési Hitelprogram lehetőségével, így kedvezményes hitellel indíthattak új beruházásokat.
50. Visszaállították három évre a gyest, amelyet a baloldali kormányok 2 évre csökkentettek.
49. Megtörtént a nemzet közjogi újraegyesítése.
48. Bevezették a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, amivel a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői büntethetők.
47. Megújult a teljes budapesti buszpark, így szinte mindenhol a modernebb világoskék buszok szállítják az utasokat.
46. Felére csökkentették a parlament létszámát és így gazdaságosabbá tették az Országgyűlés működését.
45. 2013 óta több ezer iskolában történtek infokommunikációs fejlesztések.
44. 2018-ban már harmadik alkalommal részesülnek 10 ezer forintos Erzsébet-utalványban a nyugdíjasok.
43. Megvédték a nyugdíjak értékét, sőt a nyugdíjak reálértéke emelkedett is az elmúlt nyolc évben.
42. Segély helyett inkább munkát adtak a rászorulóknak. Felére esett vissza azon gyermekek aránya, akik teljesen munka nélkül lévő háztartásban élnek.
41. Bevezették az Ifjúsági Garancia Programot, amelynek köszönhetően 50 ezer fiatal foglalkoztatási lehetőséghez jutott, 25 ezer fő pedig képzésbe vagy oktatásba került.
40. Bevezették a GYED Extrát, amelynek köszönhetően korlátlanul lehet munkát vállalni a gyermek féléves korától, a munka mellé is jár a GYED.
39. Az első házasok adókedvezménye két évig havi 5 ezer forintos megtakarítást jelent a házasoknak
38. Bevezették a magáncélú lakásépítés esetén igényelhető adó-visszatérítési támogatást.
37. Magyarország még időben végrehajtotta a devizahitelek forintosítását. A svájci frank árfolyamának ,,felrobbanása" idején az összes kelet-európai ország bajba került Magyarország kivételével.
36. A rendvédelemben dolgozók bére 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal növekedett. Míg 2010-ben egy tízéves szolgálati viszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező nyomozótiszt 300 ezer forintot keresett, addig ma 440 ezer forintot.
35. 2010-hez képest 2018-ban már közel 70 százalékkal több pénzt biztosít a kormány az egészségügyi alapellátás támogatására, így a háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra.
34. 2010 óta az állami CT-berendezések száma 42 százalékkal nőtt.
33. Jelentősen bővült az iskolatej program. 2010 óta több mint háromszorosára nőtt a programban résztvevő gyermekek száma. Félmillió gyermek kap heti négy alkalommal tejet, joghurtot, vagy kefirt. És még többen kapnak rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget.
32. Sok családnak segített ,,testvér GYED" bevezetése, azaz a gyermek után járó gyermekgondozási ellátások továbbfolyósítása újabb gyermek születése esetén.
31. 2010 és 2017 között oktatásra fordított összegek közel 25 százalékkal nőttek.
30. A mindennapos testnevelésnek köszönhetően egészségesebb nevelést kapnak a gyerekek.
29. Több mint 1000 iskolát korszerűsített a kormány uniós vagy nemzeti forrásból.
28. 6800 új szolgálati járművet kapott a rendőrség.
27. 2009-hez képest 2017-re háromezer fővel nőtt a Magyar Honvédség kötelékében dolgozók létszáma.
26. A kormány 1 369 milliárd forint adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat, és átvállalta azokat a feladatokat, amiket az önkormányzatok nem tudtak egységes színvonalon ellátni.
25. Magyarország Alaptörvénye rögzíti a család fogalmát mint ,,férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött" életközösség.
24. A gimnáziumokban 2009-ben 540 ezer forint volt az egy gimnazistára jutó költségvetési kiadás, addig ma ez 1 millió 80 ezer forint.
23. A kormány összesen 700 milliárdos fejlesztést hajt végre a fővárost és agglomerációt is kiszolgáló kórházakban 2020-ig.
22. Mintegy 50 új tanuszoda és 50 új tornaterem épült vagy épül ma is.
21. Magyarország Alaptörvénye rögzíti hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét.
20. A felsőoktatásban 27 százalékkal emelkedtek a bérek, ennyivel nőtt az oktatók és a kutatók fizetése.
19. Részben a kormány segítségének köszönhetően 2010 óta megduplázódott a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma.
18. Számos teret felújítottak Budapesten, többek között az Erzsébet teret, a Madách teret, a Széll Kálmán teret és a Nyugati teret. Hamarosan kezdődik a Blaha Lujza tér felújítása is.
17. Sikeres Magyarország újraiparosodása: 2010 óta 40 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.
16. 2010 előtt az állami társaságoknál állandósultak a bérfeszültségek, rendszeresek voltak a munkabeszüntetések. Ma béremelésben részesülnek a Posta, a MÁV, a regionális közlekedési központok és a közműtársaságok dolgozói is.
15. A gyorsforgalmi úthálózat hossza már közel 180 kilométerrel nőtt 2010 óta. Mintegy 1000 kilométernyi autópálya, autóút és gyorsút készül el a következő években.
14. 2010 óta több mint 350 ezer család otthonában történtek állami támogatással energiahatékonysági fejlesztések.
13. 2010 óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást újítottak fel. Megújul(t) többek között a pécsi kórház, a Markhot Ferenc Kórház, a szombathelyi, a hatvani, a debreceni, a körmendi, a kaposvári, a békési Pándy Kálmán kórház, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky kórház, az Uzsoki utcai kórház, a Szent Imre kórház és a Bethesda gyerekkórház, a karcagi, a várpalotai, a nyíregyházi, a dombóvári, a győri, a siófoki és a somogyi Kaposi Mór kórház.
12. A reálbérek a családi kedvezménnyel együtt számítva közel 40 százalékkal nőttek 8 év alatt.
11. Új épületet kapott a Semmelweis Egyetem, a kecskeméti egyetem, a MOME és a Testnevelési Egyetem pedig teljesen új kampuszt kapott. A Magyar Tudományos Akadémia több új, világszínvonalú épületet kapott.
10. 5 százalékra csökkentették az internet áfáját.
9. Új szuperkórház épül Budapesten.
8. Magyarország idő előtt visszafizette a 18 milliárd dolláros IMF-hitelt, majd búcsút mondott a Valutaalapnak: boldogítson a megszorításokkal inkább más országokat.
7. 2010-hez képest már 50 százalékkal több turista jön évente a biztonságos és egyre szépülő Magyarországra.
6. A második megszülető gyermeknél az anya diákhitelének a felét, a harmadiknál az egészet elengedik.
5. Az idei év júliusától ingyenes a KRESZ-vizsga.
4. 2010 óta több mint 170 korszerű vasúti jármű és több mint 1700 új vagy felújított autóbusz állt forgalomba a helyközi közlekedésben.
3. 2010-hez viszonyítva 88 százalékkal emelkedett a minimálbér.
2. Az ország háromszor többet fordít gyermekétkeztetésre, mint 2010-ben.
1. A kormány ellenállt Brüsszel és Berlin nyomásának, hogy a kvóták bevezetésével Magyarországra is migránsokat telepítsenek.


+1 A kormány megvédte az ország határát, kerítést épített és jogi határzárat vezetett be, amivel elterelte és részben megállította a tömeges migrációt.


Link








Kampány finisben a jobboldal szemszögéből

HOGY ÁLLUNK, MI A TEENDŐNK ?

Szerintem nem jó a hangulat az országban!

Ezért abból indulok ki, hogy választás nem racionális döntés, hanem az emberek arra reagálnak, amit a álbalololdali médiumok sulykolnak a fejükbe, azokra a kisebb helyi hibákra, amiket ismernek. Innen a Fidesz kivonult, nem védekezik a rágalmak ellen, azt hiszi az eddigi eredmények elegendőek. Ezt a hibát már 2002-ben is elkövette egyszer a Kormány.

A FIDESZ szimpatizánsok nem aktívak, sajnos passzívak. A törzsgárda talán rendben van, de az egy millió bizonytalan szavazót nem szólítja meg ma a Kormány.Nem elég csak ,,kormányozni". A FIDESZ aktíváinak is kampányolni kell! Túlzottan nagy a Fidesz szavazók körüli csönd.

A migráns kérdés már negatív kampány, kedvszegő, bár ez a döntő kérdés.

Kedvcsináló pozitív képet kellene adni, sugallni. Nem hallani sem az eddigi eredményekről kormányzati szinten, de főleg nem hallani azt, hogy mit fog a Fidesz csinálni a következő 4 évben.

Azt, hogy ,,folytatjuk", az nem elég. Az álbaloldal bezzeg ígérget fűt-fát, elképesztő baromságokat főleg. Ezzel megvásárolja a legszegényebbek szavazatait, amit persze a életmódszerűen élő középosztálytól vennének el, mert más fedezete nincs ennek az ígéretnek, csak erről nem beszélnek.

Nem elég a törzsszavazókhoz szólni, a bizonytalanok ma a legfontosabb célcsoport. Majdnem mindent elfelejtünk a ballibek tetteiről. Majdnem mindent! Figyelmeztetni kell az embereket, mit is műveltek Gyurcsányék uralkodásuk alatt, csaknem végső romlásba sodorva a mi hazánkat.

A jobboldali szavazóknak is kampányolni kell! A közvetlen környezetükben főleg. Ehhez komolyan tájékozódni kell, és nem az Indexből, a 24.hu-ból, nem a 444.hu-ból, nem a Klub Rádióból, nem a Népszavából!

Az M1, M2, M3, M5 tv csatornákat, az Echo Tv-t kell nézni, a Karc Fm rádiót kell hallgatni. Magyar Hirlapot, Magyar Időket kell olvasni, Pesti Srácokat, Demokratát. Így nem tudják a nem kellően tájékozott, szelíd, de naív, demokrata, nemzeti lelkeket összezavarni a hazugságaikkal, a gyűlöletükkel, ami bizony ragályos.

Elkezdték vekzálni a politikusok családjait, akasztással fenyegetőznek, igazi Szamuely, Csernyi féle hóhérokként kezdenek viselkedni. Már a látszatra sem adnak. Egy igazi politikai maffiáról van szó! Ők azért hívják ,,maffia kormány"-nak a mi kormányunkat, mert valójában ők a maffia, a Soros-maffia maga. Ősi módszer! A saját aljasságukkal a demokratikus erőket vádolják. Ron Werber hozta be ezt a módszert, és az MSZP alkalmazta először, kiváló képviselője Kovács László volt.

TEHÁT MOZDULNI, CSELEKEDNI, KAMPÁNYOLNI KELL

MINDANNYIUNKNAK !!!







EGY TALPAS TAPASZTALATAI

Amikor valamilyen választás vagy szavazás közeledik, akkor a politikai marketing közkatonái - mi, a ,,talpasok" - nagy szatyrokkal és vastag bőrrel fölfegyverkezve nekiindulunk a környező utcáknak. Becsöngetünk, próbálunk érvelni, híveket gyűjteni. A szatyorban, vállszíjon lógó táskákban szórólapok vannak és aláírásgyűjtő ívek, a vastag bőr pedig a más pártállásúaktól várható viharokat segít kiállni. Egy vagyok én is a talpasokból. Csinálom, mert a meggyőződésem hajt, bár néha megkérdezik, hülye vagyok-e vagy hogy mennyit kapok mindezért. Mert hogy följebb is mindenki ilyen buzgó mócsing? Ők másképp látják. Néhány apró tapasztalatot teszek közzé a mostani, Érden zajló kampányból.

Az egyik utcában a vasút mentén szilárd burkolat van - megjegyzem, nincs mindenütt - de valami javítás miatt pár négyzetméter körül van kerítve. Aki nagyobb autóval kerüli, lecsúszik a padkára. Amíg kemény fagy volt, könnyebb volt - mondják a lakók. Csak idő kérdése, s megoldják az illetékesek, nem megy minden egyszerre. A szimpatizánsaink közül egy idős hölgy megmutatja, hogy melyik házba érdemes becsöngetnem. Hat közül egybe, van, akiről semmit sem tud, pedig harminc éve itt lakik. Megköszönöm a segítséget. Egy másik azt tanácsolja, hogy időnként a város vezetői is látogassanak el a lakossághoz. A férje tovább megy: lehet, hogy járnak itt, mint Mátyás király, álruhában. Én meg mondom, hogy az Érdi Újság, rádió, sőt tévé is rendszeresen hozza a város vezetőinek, képviselőinek a munkájáról szóló tudósításokat. Az más - mondják. Egy másik utcában érdekes, költőien képletes szöveggel kínálnak meg: igen, igaza van, a nagypolitikában, pl. migráns ügyben meg tán az országos gazdaságban jól mennek a dolgok, ,,de a nagypolitika farvizén eveznek be a helyi méltóságok a célba". Másutt pedig jön ,,Pénztáros Lőrinc" fölemlegetése.

Mondom erre, hogy érdekes: ha egy amerikai vagy nyugati pali tíz év alatt milliomos lesz, az ugye az ,,amerikai álom", a kapitalista piacgazdaság lehetősége, nálunk meg lopás, csalás, és ilyenek. Ez a farvizes allegória tényleg jó. Hiába no, úgy látom, hogy az RTL Klub, A HírTv, és hasonlók farvizéről hullámzik szerte az éterben a suttogó propaganda! Mert ugye Gyurcsány és társai saját maguk kemény munkájából gazdagodtak, hogy az éhségmenet élén gyalogló koldusszegény Simon Gáborról ne is beszéljünk. De ezek az ügyek az említett hullámhosszokon nem szerepelnek. Újabb tapasztalat: az emberek csekély százaléka fogékony az emelkedettebb eszmékre, még a mieink is kissé szégyenlősek, ha ilyesmi szóba kerül. Talán csukott ajtó mögött, esetleg könyvet olvasva. Nekem, mint sokat látott talpasnak ezért ritkán jut eszembe, hogy nagy szavakat használjak. Manapság ez szégyellnivaló? Nem furcsa?

Pár házzal odébb egy anyuka a FIDESZ-t szidva, a gyerekei előtt leordította a fejemet - ahogy manapság mondják -, én pedig hiába magyarázom, hogy a mellette lévő gyerekei okán ők jelentős adókedvezményt kapnak, a GYES-t visszaállították 3 évre (érintett benne), a nagyobbik (1. osztályos) ingyen kapja a tankönyvet, a GYED-extra is jó lehetőség, sőt, jön az újabb segítség a gázszámlában, 12.000,-Ft lesz az áprilisi számlában jóvá írva, vonatkozik ez a távfűtésre is, az olajjal, fával és/vagy szénnel fűtők részére pedig 1 milliárddal megemelték a szociális keretet. Itt is kilyukadtunk oda, hogy ,,de Pénztáros Lőrinc milliomos".

Az orvosi rendelők, óvodák, iskolák felújítását, bővítését természetesnek veszik. Mintha mindaz, ami jó változás, fejlődés, az természetes volna, csak úgy lepottyanna. Mindösszesen azt látom azonban, hogy sokan jóval kedvetlenebbek, mint korábban. Remélhetőleg ez csak az én szubjektív véleményem, s a tavasz meghozza az igazunk győzelmét.

MARAD A FIDESZ-KDNP KORMÁNY! MI TALPASOK EZEN DOLGOZUNK!

K. Patakfalvy







A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG!
ORBÁN VIKTOR!


"Gyűlölik, mert volt ereje finom testcsellel (ja, kérem, focista) kiszabadulni a magyarellenes SZDSZ halálos öleléséből. Gyűlölik, mert tudják, hogy mindent tud róluk. Gyűlölik, mert derűs, nyugodt, magabiztos.

Gyűlölik, mert sikeres. Gyűlölik, mert ők meg sikertelenek. Gyűlölik, mert szuverén és magyar. Gyűlölik, mert ők szolgák, zsaroltak, fogottak, fizetettek és magyarellenesek. Gyűlölik, mert rendíthetetlen. Gyűlölik, mert visszapattannak róla, mint Kunhalmi az ajtóról. Gyűlölik, mert a nemzet mögötte áll. Gyűlölik, mert ők szemben állnak a nemzettel, és a nemzet szemben áll velük. Gyűlölik, mert neki tartása van. Gyűlölik, mert ők meg gerinctelenek. Gyűlölik, mert nem fél korrigálni. Gyűlölik, mert maguk képtelenek önvizsgálatra. Gyűlölik, mert nem törődik velük. Gyűlölik, mert magába szippantotta őket a monomániás, bénító gyűlölet.

Gyűlölik, mert tehetsége bátorsággal párosul. Gyűlölik, mert ők tehetségtelenek és sunyik. Gyűlölik, mert állhatatosan járja útját. Gyűlölik, mert csak zsizsegve-nyüzsögve, kétségbeesetten futkosnak értelmetlenül. Gyűlölik, mert harminc éve vív. Gyűlölik, mert semmivé morzsolódnak a percek, és közben szétfoszlanak bennük a percemberkék.

Gyűlölik, mert valaki. Gyűlölik, mert ők meg senkik. Gyűlölik, mert alázatát és kitartó szorgalmát meggyőződéses ürességükön lötyögő nagy mellényük nem tudja kikezdeni. Gyűlölik, mert két lábbal áll a földön. Gyűlölik, mert fantaszták és utópisták. Gyűlölik, mert őt igazolja a valóság. Gyűlölik, mert nem tudnak szabadulni zaklatott rémálmaik fogságából. Gyűlölik, mert a cipője sarkáig sem érnek.

Gyűlölik, mert tudják, hogy gyűlöletük reménytelen és önpusztító. Gyűlölik, mert vesztesek. Gyűlölik, mert életprogramjuk a frusztráció és a kudarc, amivel diadalra predesztinálják.

Igen, Dr. Orbán Viktor, a Győztes!
























 
 
0 komment , kategória:  Magyar sorsot - magyar kézbe!   
Szabó Gita
  2018-03-07 22:15:42, szerda
 
 










SZABÓ GITA - TIGRAM VERSEI


Szabóné Gita Tigram, Gödöllő

Link








ADDIG SZERESS


Amikor a tavasz üzen
már nem biztos
hogy várlak,
nem mutatom meg
a szemem
nyári napsugárnak,
mosolyom is szerte foszlik
lelkem öli bánat
miért is nem vehetem fel
tavaszi ruhámat.
Ölelj addig amíg a tél


zúzmarát szór széjjel
amíg ablakodat nézem
szinte minden éjjel,
szeress hisz az érzéseim
nekem is oly nagyok,
nem tehetek arról hogy én
csak hóember vagyok.







AKKOR KÉRDEZZ!


Ha véget ér majd
egyszer a magányom,
vagy így, vagy úgy,
de véget ér tudom,
és eljön majd az idő,
mikor rájövök
hogy a négy fal
rács nélküli börtön,
hol a titkaimat őrzöm,
senki meg ne lássa
eltitkolt könnyemet.
Akkor kérdezz.!
Majd elmondom
mit súgtak
a falak, a bútorok,


miért szorított
úgy a torok,
hogy a hang bent rekedt
a lelkem mélyén,
és mit éreztem
nappalok éjén.
Akkor kérdezz!
A válaszokból
talán kiderül
milyen az élet
mindig egyedül,
és a kérdésemre
senki nem felel...
Mért mentél el?







AMIKOR ELJÖVÖK


Ha eljövök hozzád
ne azt kérdezd
hogy merre jártam,
ki ölelt át
amikor fáztam,
hagytam e időt
a gondolat árnak
hogy valahol talán még
mindig várnak.
Hogy eszembe jutottál e
mikor ezer csillag
ragyogott az égen,
éppen úgy
mint akkor régen
mikor átölelt karod.
Eljövök hozzád
ha még vársz rám
ha megvan még
a régi párnám
ahová lehajtom fejem,
átölel újra az illatod
leszek a fénylő csillagod
azon az éjjelen..
Pirkad a hajnal
már fénysugarával
betekint az ablakon
lobban a gyertya,
füstje táncol,
én szívdobbanásod
hallgatom.







BEZÁRULT AZ AJTÓ


Már nem ég a tűz a kemencében,
és nem sül benne friss kenyér,
már nem simítja az anyó fejét
egy reszkető öreg tenyér.
Már senki nincs a házikóban
ki a vén apóra vár,
s az öregnek a csizmáján is
lassan megszárad a sár.
A lapát ott áll az ajtó mellett,
ami nemrég dolgozott,
a nagy diófa árnyékában
anyóra álmot hozott.
A kemencében sötétség van,
benne egy rőzse köteg,
de azt már nem gyújtja meg
soha többé az öreg.
Nincs aki már odaszóljon:
öreg, fázom, hajja-e!
Hideg van, és a kemencét
mongya, mé nem gyújcsa be?
Az apó még körülnézett,
látja nincs mit tennie,
érzi tovább nem maradhat,
most már el kell mennie.
Az ajtóból még visszanéz,
fáradt arcán könny pereg,
őszes haját szél borzolja,
sűrű eső csepereg.
Odalenn a kert végében
áll egy sír magányosan,
odabotorkál az öreg
és felzokog hangosan.
Majd leül egy korhadt ágra,
amit nemrég ott hagyott,
és mire a nap felébred,
ő már régen megfagyott.
A kis házban évek óta
nem világít lámpafény,
pedig várja, hogy meggyújtsák,
de erre már nincs remény.
Fű lepte be rég az ajtót,
a tető is megkopott,
csak a sűrű eső cseppje
mossa le az ablakot.







BÖRTÖNÖDBE ZÁRVA


Néha visszahívnak
suttogó halk szavakkal
az elveszített álmok,
visszavárnak, még
mindig vissza várnak
hogy beszedjék a vámot.
Visszamennék hogy
bocsánatot kérjek
hogy elmondjam
nem az én hibám,


hogy véget ért
egy csoda akkor régen
mit megálmodtunk
azon az éjszakán.
Harcoltam de
kevés volt az erőm,
a vád a szigor
bilincse rám tapadt,
most egyedül járok
a régi utunkon
a hajladozó
gesztenyék alatt.







CSAK A CSEND


Már csak az esti csend ül
mindenütt
és a némaság az úr,
a fülembe még visszacsendül
megszólal
a hegedűn a húr.
A zenét csak én hallom
egyedül
nincs itt senki más.
a szívem fáj, bevallom
az a kár
hogy nincsen ráadás.
Ha mégis rám találna


valaki
az emlékek mögül,
egy kedves szóval várna
egyszer még
a barátok közül,
ha egyszer megtalálnám
az utat
amit a fű benőtt,
arany tömlöcbe zárnám
örökre
az elveszett időt.
De csak az esti csend ül,
elmúltak
a vidám szép napok,
a hegedűn a húr sem zendül
többé már,
csak egyedül vagyok.




-


CSALLÓKÖZI CSÓKA


Csellengő csöpp csavargó
csallóközi csóka
csipkebogyót csipegetett
csücsörítve csókra.
Csutakolja csinos csíkos
csizmácskáját csendbe,
csodálkozó csöpp családját
csitítgatja csendre.
Csámpás csóka csütörtökön
csúfolódott csúnyán,
csókalány csak csettintgetett
csipkebokor csúcsán,
Csupa csí,csupa csó,
csupán csak csicsóka,
csücsöríti csöppnyi csőrét
csóka Csilla csókra.







CSENDES MAGÁNYOMBAN


Takarót szeretnék
lágyat, égszínkéket,
betakarnám vele
a régi emléket,
keblemre ölelném
hogy simuljon hozzám,
összes emlékeim
takarómba hoznám.
Egy korsót szeretnék
tiszta forrásvízzel
dúsítanám cseppjét
üde nektár ízzel,
azt vinném el hozzád
ébredő hajnalon
hogy szomjadat oltsam
elnémult ajkadon.







CSILLAGOM LETTÉL

Drága Párom emlékére!


Hiába mondtam
nem hitted el
hogy várnak ránk
a csillagok,
csak nevettél
s lám azóta
a te csillagod is
ott ragyog.
Egyedül járok
az esti csendben,


eső illatot
hoz a szél,
a távolban
valahol búsan
egy magányos
tücsök zenél.
Amikor elmúlik
az utolsó nap is,
már semmi nincs
már remény sem biztat
hogy hozzám visszatérsz,
hozzá kell szoknom
hogy ezentúl már
csak az álmaimban élsz.










EGY ÁLLOMÁS PERONJÁN...


Vártalak!
Szél járt a peronon
néha hajamba túrt,
jelezvén hogy ő is vonatra vár,
s a szitáló esőben
lassan mindenütt
tócsává változott a sár.

Felettem csikorogva
imbolygott egy lámpa,
lidérces fénye
táncolt a ház falán,
néha megállt
messzire tekintett,
ő is vonatra várt talán?

Végre megérkezett
és lassan szuszogva
megállt a vonat pár perc alatt,
leszálltál, csendben átöleltél,
csak annyit mondtam:
Vártalak.







EGY ELTÉVEDT PORSZEM


Talán egy porszem hullott a szemembe,
ne hidd hogy sírok, csupán csak könnyezem.
érintésed még itt van a kezembe',
és elbúcsúzunk mosollyal könnyeden.

Talán a porszem mit felkavart a szél,
apró virágát fakasztja szememnek.
néma az ajkam, hozzád már nem beszél,
csupán a fájó könnycseppek üzennek.

Talán egy porszem, egy apró kis bogár,
ne hidd hogy sírok csupán könnyem pereg,
kezed még érzem bár lépted messze jár,
fázom a szélben, a testem megremeg.

Talán a porszem csalt könnyet szemembe,
apró virága harmatként gyöngyözött
lehulló szirma megbújik szívembe',
ahová fájón, végleg beköltözött.







EGY HEGEDŰ VALLOMÁSA


Testem karcsú, azt mondják: szép vagyok.
Csodásan szólnak rajtam a dallamok,
Lágy szerenádot adok sok éjszakán
És gyertyák gyúlnak a lányok ablakán.

Pacsirta hangján szállok az égbe fel,
A csodás dallal a szívem útra kel.
Szép lány vagyok, szerelmes, álmodó
Ha megérinti húromat a vonó.

Vad nyitányra a testem megfeszül,
És minden érzés húromon testesül.
Ezernyi sóhajt, és vágyat átadok.
Egy harcias szerelmes lány vagyok.

Tudok nevetni, és sírni hogyha kell,
Mikor a vonó csábosan átölel.
Mikor azt súgja: szép vagy sőt gyönyörű,
A hangja oly szép, mint csodás zenemű.

És táncba hív, keringő lágy ölén,
Szerelmes szóval egy május éjjelén,
Remegő húron érzésem átadom,
Míg hozzám simul, és amíg láthatom.
Egy hegedű vallomása







EGY NAP HÁROM ÉVSZAK


Mikor reggel felébredtem,
Hasamra sütött a Nap nevetve,
Vakító sugarának fényében,
Hunyorgott, két barna szemem.

Mikor delet ütött az óra,
A Nap sugarát szürkeség befonta,
Vakító fényét kioltotta,
S a jeges szelet útjára bocsátotta.

Mikor eljött az uzsonna ideje,
Fákat tépett a szél süvítve,
S addig terelte a fellegeket,
Míg azok, szép vastagok lettek.

Mikor leszállt végre az este,


Szürkeség fedte a szürkeséget,
A szél is visszavonult elégedetten,
Hagyta, hadd hulljon a hó pihe.

Mikor vége lett ennek a napnak,
Én dideregve bújtam ágyamba,
A reggeli nyár után sóvárogva,
Szenderültem békés álomba.

Mikor álmomban a napot újra éltem,
Három évszakot láttam egyben,
Volt nyár, ősz és tél hóeséssel,
S most a tavaszt várom, az ébredéssel.







EGY RÉGI KIS UTCÁBAN JÁROK


Egy régi kis utcában járok
megfáradt házak között,
a vakolat némelyről leválott,
fák ágával a tető ütközött.

Apró szemű ablakok nézik
mint akik el sem hiszik,
hogy a kerék vájta sárból
egy öreg varjú iszik.

Fekete kendős vén anyóka
a ház előtti padon ült,
görcsös kezében rózsafüzér,
talán még el is szenderült.

Léptem zajára összerezzent
rám nézett kíváncsian.
talán keresel valakit,
majd én segítek fiam.

Néztem a kedves ráncos arcát,
valakihez végre szólhatott,
éreztem azt hogy a magány
régóta vele lakott.

Beszélgettünk talán egy órát,
láttam az arca felvidult,
és az emlékek kapujából
elébe toppant mind a múlt.

A kendőjén lazított egyet,
szinte még látom mosolyát,
s a lenyugvó nap merészen
a fejére tett egy koronát.







EGY UTOLSÓ TÁNC


Csak egy táncra hívj
még egy utolsóra
míg meg nem áll
az a régi óra,
ölelj úgy hogy emlékét
örökre szívembe zárjam
megőrzöm ott
míg el nem fordul
a kopott kulcs a zárban.









ELJÖVÖK HOZZÁD


Eljövök hozzád a szelek szárnyán
ha jő a lágy tavasz,
nem téríthet el semmi ármány,
hisz hangod bús panasz.
Nem érint már a kezem téged,
oly messze vagy nagyon,
hívó szavadra útra kélek,
otthonom elhagyom.

Eljövök hozzád a szelek szárnyán
ha perzsel is a nyár,
tudom hogy mindég vársz reám
mint fakó holdsugár.
Üzenet jött a csillagokkal
egy nyári éjszakán
tele volt szomorú dalokkal
a fájó bús magány.

Eljövök hozzád a szelek szárnyán
ha közeleg az ősz,
oda visz fénylő szép szivárvány
mint árva néma csősz,
kereslek egyre, mindhiába


rád én nem lelek,
elmentél egy másik világba,
hideg sír eltemet.

Eljövök hozzád a szelek szárnyán
ha beköszönt a tél.
Tudom, hogy ott senki sem vár rám,
az utam véget ér.
Kezemben egy szál rózsa reszket,
sírodra teszem azt,
nézem az árva fakeresztet
de nem nyújt vigaszt.

Eljövök hozzád minden tavasszal,
az emléked bennem él.
Eljövök hozzád a nyári nappal,
mely csak rólad mesél.
Eljövök hozzád az őszi széllel
hangodat hallani.....
Eljövök hozzád, dacolva téllel
egy gyertyát gyújtani.







ELMÚLÁS




Egy magányos ház áll lenn a falu végen,
omladozó falán megbillent a tető,
ajtaját az idő ellopta már régen
korhadt ablakán lóg egy rongyos lepedő.

Időnként csendesen sóhaját ereszti,
nád födte kalapja még megkapaszkodik,
düledező kémény nyakát kimereszti
múló életéhez nagyon ragaszkodik.

Távol az ég alján sötét felhők gyűlnek
szikrázó szemükben harag tüze villan,
madarak a fákon rég elcsendesülnek
fénycsóváját gyújtja a mennyei villany.

Vadul záporozva ostorozó széllel
érkezik az eső, hömpölyögve árad,
egy fekete felhő cseppet sem néz széjjel
ráül a tetőre, mint aki elfárad.

Beleremeg a ház megroggyan a lába,
térdre hull, kalapját magára borítja,
míg a víz utat mos szétnyíló falába',
kancsal ablakának függönyét szorítja.

Megnyugszik a vihar elvégezte dolgát,
útnak indul a szél köpenyét keresve,
otthagyva a házat mint egy síró szolgát
ki térdre borulva a múltját kereste.







EMLÉKED


Szememre lágyan simul az álom,
mesét mond egy halovány holdsugár,
és csak kezed érintésére vágyom,
az emléke egyre visszajár.
.
Csendesek lettek nagyon a napjaim,
a nevetést csak sírás váltja fel.
A szép emlékek szétszórt hamvain
a hangod néha életre kel.







ENGEDJ EL...


Engedj el kérlek
oldd fel bilincsed
ne szorítsd
annyira kezem,
engedj utamra
de bizton érzem
akkor is ott maradsz
velem.
Engedj el kérlek
talán még egyszer
felmelegít
egy napsugár,
fagyos bilincsed
régóta hordom,
engedj, ó engedj
élni már.







ESIK




Jön már az eső
lassan csoszogva
messziről hallom
a dallamát,
koppan az ágon,
tetőn, esernyőn,
fázón simul
rám a kiskabát
Kipp, kopp, koppan
ott is meg itt is
már hajlik a fű
a vízcsepp alatt,
gyorsul a ritmus
a bádoghoz érve
és lent jár egy ér
már a kertek alatt.


Cuppogva lépdel
maga után húzva
vízfüggönyét,
és a lábamra hág.
visszanéz gonoszul
a szeme is villan
s egy maroknyi vizet
az arcomba vág.
Gyűlöllek - mondom,
míg arcom letörlöm
vigyen el az ördög
vagy szél fújjon el,
lassan odébb áll
mormog magában
hiába szidom,
ő nem felel.







ESTI PIHENŐ


Sánta lábú széken kuporog az este,
megbillen időnként töpörödött teste.
Árnyékot maszatol lámpa fénye mellett
kopott ecsetjével, mert újra nem tellett.
Egy kivénhedt kandúr ugrana a székre,
mielőtt megtenné rálépett a fékre
mert a háta mögött kajla tappancsával
kölyökkutya játszott farka pamacsával.
Mordulna ha tudna de csak nyávog egyet
kutyából macskából percek alatt egy lett.
A macska csak fújtat, a kutya meg mordul,
a billegő székről az este lefordul.
Mérgében a falnak támasztja a hátát
és egy mozdulattal eloltja a lámpát.
Csak egy pillanatig ülik meg a csendet,
jön a ház asszonya hogy csináljon rendet
Partvissal kezében őket bíz nem szánja,
odacsap, de azt csak a szegény szék bánja.
Ugrana a macska ajtó rése felé,
de a fránya partvis oda toppan elé.
Hohó barátocskám! Elcsíptem most Kendet,
addig nem megyünk el míg nem teszünk rendet.
Mikor végre minden a helyére kerül,
a két viaskodó lassan elszenderül,
az öreg este is elmegy más vidékre,
üljön az éjszaka a sánta lábú székre.







AZ ÉN MESÉM


Az én mesémben
igaz volt minden
a vallomás
nem puszta szó,
az emlékét
őrzi szelíden
egy elfelejtett
házikó.
Romantikus
szép napok voltak,
csók volt a nappal,
nász volt az éj,
átölelte vadul
merészen
testüket a szenvedély...
A kis ház körül
már semmi nincsen
az út helyén
virág terem,
így múlik el
minden élet,
így múlik el
a szerelem.
Sok éve már
de nem felejtik
hogy mi történt
akkor ott,
titkot mesélnek
reggelente
az ébredező
hajnalok.







FÖLDRE HULLÓ GYÖNGYÖK


Sajgó sebem nyalogatom
nagy átok ül rajtam,
érzéseim kitakarom
segíts hiszen baj van.
Ostor sújtja a lelkemet
kínt izzad a testem
miért kínozol engemet,
mondd mi rosszat tettem?


Imára kulcsolt kezemben
régi imakönyvem,
lehunyt sötét szempillámról
gyöngyként hull a könnyem.







GÁ-GÁ, LIBU-LIBU GÁ


Három liba elindult a
libalegelőre,
de nem tudták eldönteni
ki menjen előre.
Hármuk közül ki az aki
alkalmas lesz arra,
kitalálja merre menjen
jobbra e vagy balra.
Végül így szólott a gúnár
csőrt befogni lányok
hiszen az csak természetes
előre én állok.







FARSANGI MEGHÍVÓ


Ha eljönnél velem
a farsangi bálba,
ahol a zenekar
csak nyomja a foxot,
csusszan a parketten
a cipőnek sarka,
pihenni nincs idő
csak táncolni fogsz ott.

Fox után rumba jön
utána meg szamba,
mindenki járja ott,
még az is ki bamba.
Mi az mi kimaradt?
Hát persze a bugi!
Ropjuk hogy leesik,
vagy nem is? Na ugyi!







HA ÉN LEHETNÉK


Ha szél lennék
suhannék ágról-ágra
dúdolnék altatót
éjszakára.
átölelnék sok kis tanyát.
Ha nap lennék, sütném
a háztetőket
érlelném a szép
búzamezőket.
virágba bontanám a fát.

Eső lennék áztatnám
mind a földet
színek közül választanám
a zöldet
érezném a fűnek illatát.
Hold lennék éjszaka
kőrbe járnék
házakon lennék
a néma árnyék
meglesném az ablakát.

Benéznék a csendes
kis szobádba
rád lelnék az esti
félhomályba
kívánnék jó éjszakát.







HA MAJD


Ha majd vén leszek
mint a kertvégi diófa
s reszkető kezemből
kihullik a kenyér,
szemem fénye is
már velem vénül
majd megpihen
a két ráncos tenyér.
Amíg a gondolat
szavakká válik
addig leírom
mit tollam kíván,
ha már az sem megy
csendesen halkan
elsuttogom majd
búcsú imám.







HALLGAT A FOLYÓ


Hallgat a folyó
csak néha csobban,
mikor hulláma
partot ér,
a víz tükrében
hold fénye lobban,
alámerül, majd
visszatér.

Csendes az este,
bús dalt regélnek
ott fenn az égen
csillagok,
talán majd egyszer
újra mesélnek
fodros hullámú
szalagok.

Csokorba fonja
hullámzó árját
nádas tövében
sebtiben,
hol a vadréce
már várja párját
s az esti csendben
megpihen.







HALLGASD A ZENÉT


Zenél a vers mint könnyű szél
lágy fuvallattal útra kél,
és átölel mint szép leány
egy nyári napnak hajnalán.

Zenél a vers mint egy gitár
és a lelkedben is kitár
egy ablakot mi csukva volt,
amíg a húrja nem dalolt.

Zenél a vers mint izzó láva
amely a poklok táncát járja,
pergő ritmusú vad zenére
a versek csodás ütemére.

Zenél a vers mint íjnak húrja,
csak zenél, zenél, zenél újra,
ha figyelmesen olvasod
a zenét Te is hallhatod.










HA ÚTRA KÉL A HAJNAL


Álmos szemét dörzsöli a hajnal,
Kócos haját fésüli a szél,
Termetére selyem ruha simul,
Tükörbe néz, aztán útra kél.

Lassan lépdel éjszaka sötétjén,
Háborgatni senkit nem akar,
Fénnyel tölt be minden utcát , kertet,
Még azt is mit a felhő eltakar.

Fény dereng az erdőn és a réten,
Sziklacsúcson kicsit megpihen,
Tyúkólak közt vidám táncot lejtett,
És ébreszti a kakast sebtiben.

Ébred már a város és az erdő,
Ébred már a Nap is az a vén,
Koronáját felteszi fejére,
És átlép a hajnal küszöbén.

Folyóvízben mossa álmos arcát,
Törölközik zsenge rét füvén,
Mire búcsút int Neki a hajnal,
Megjelenik frissen és üdén.

Melegét a föld magába zárja,
Termővé lesz minden ami él,
Zöld ágak közt madár dala zendül,
Kísérő dalt a tücsök zenél.

A Nap útja hosszú és magányos,
De Ő járja, hisz más dolga nincs,
Tudja jól, az éltető sugára
Erőt adó fénylő drága kincs.

Sziklacsúcsot Ő is megtalálja,
Búcsúfénnyel csendben elköszön,
Mert a Hold már türelmetlen kissé,
Zavarja a meleg fényözön.

Látóhatár szélén vissza néz még,
Minden munka elvégeztetett,
Fáradt szemét megleli az álom,
És nyomában sötét este lett.

Lámpását a Hold meggyújtja büszkén,
Enyém már a sötét éjszaka,
Nyugovóra tért a rét, s az erdő,
Elnémult a tücskök víg hada.

Fészkéről már egy madár se rebben,
A természet mind aludni tér,
Pihen a föld amúgy öregesen,
Míg a hajnal újra útra kél.







HÍVOGAT A HOLNAP


Didergő falevél
búcsú nélkül
hagyta el az ágat,
azt súgja itt a tél
az avarból
készít puha ágyat.
Hajnali köntösét
dérből szövi
a hold minden éjjel
betakarja majd a tél


lágyan hulló
fehér hópihével.
Didergő lelkemet
melengesd meg
hogyha jő az este,
mikor az ég alja
sötétvörös
festékkel van festve
hajnali köntösöm
sugara a
bámészkodó holdnak,
látod, már itt a tél
maradj velem
hívogat a holnap.







HOMÁLYOS EMLÉK


Már nem tudom
hogyan is történt,
és miért volt olyan
szép a nyár,
csak álltam ott
és azt vettem észre
szobámba osont a félhomály.


Átöleltél, én megremegtem
mint hideg szél
ha karjába zár,
az ajtó lassan becsukódott,
és szégyenlősen
kattant a zár.







JÁTSZD ÚJRA


Játszd el nekem újra
hogy szívemig érjen,
játszd hogy amíg élek
utamon kísérjen.
Kedves régi dallam
pezsdítsd fel a vérem
nem kívánok sokat,
kevéssel beérem.
Egy szál piros rózsa


Istenem de szép volt
csillagoktól fénylett
felettünk az égbolt.
Ott benn a kocsmában
zongorista játszott,
távolról hallgattuk
szinte nem is látszott.
Ott dúdoltad nékem
lágy volt az a dallam,
add meg ó Istenem,
hogy még egyszer halljam.







JÓ LENNE


Jó lenne várni Rád, mint vártam egykor régen,
Mikor a hold ragyogott magasan az égen,
Mikor kéz a kézben sétáltunk a gesztenyék alatt,
Ebből mára szép emlék maradt.

Jó lenne újra élni azt a boldog percet,
Mikor az ajkaddal az ajkamat kerested,
Mikor éreztem a csókodtól a szívem lángra gyúlt,
S a hold egy sötét felhő mögé bújt.

Jó lenne tudni azt, hogy mit hoz még a holnap,
Mikor az emlékek már nem a múltról szólnak,
Mikor átölelsz, és látom, hogy a szemed még ragyog,
Olyankor nem érzem, hogy mily öreg vagyok.

Jó lenne még pár évig kéz a kézben járni,
Mikor már nem csak sötét estéket kell várni,
Mikor párnát kérsz és takarót, mert hideg este van,
És szó nélkül is érted a szavam.

Jó lenne együtt menni majd a hosszú útra,
Mikor a kezem fognád, s felérnénk a csúcsra,
Mikor majd hiányzik, hogy az a másik nem lehet velünk,
És nem fogja már többé a kezünk.

Jó lenne hinni azt, hogy van még idő bőven
Mikor a Napunk, nincs még esti lemenőben,
Mikor a gyertya fénye nem azt jelzi, utunk véget ér,
És sírunkat még nem lepi a dér.

Jó lenne hinni azt, hogy nem fog nagyon fájni,
Mikor már egyedül kell a sírok között járni,
Mikor már válasz nélkül marad, amit csendben kérdezel:
Várlak! Mond, hogy mikor érkezel?







KELL EGY SZÓ


Néma tüzében a reggeli napnak
hajnali széltől reszket a tó,
fázom a szélben reszket a lelkem
kell hogy megérints, kell az a szó







KERESTELEK...


Kerestelek,
ott ahol a harmat
igaz gyöngyöt rejt
a fodrozódó
patak partjain,
ahol a szó
még nem zavarja
a csendet,
az ébredő hajnal is
lágyan elsuhan
a tova úszó
hullámok karjain.
Kerestelek,
ott ahol a szél zúg
halkan susogva
emléket mesél,
ahol a madárdal
ébreszti a reggelt,
hangjára szétteríti
szőnyegét a rét,
ahol minden mi él
új csodát remél,
ott kerestelek.







KÉRLEK MELEGÍTS


Melegíts, mert fázom
hideg már az este.
Takaróm felhajtom
lényedet keresve.
Biztatlak, találd meg
esténként az ágyam.
Duruzsolj fülembe
borzongató lágyan.
Szikráidat szórjad
lángoló varázzsal,


izzó szenvedéllyel,
égető parázzsal.
Hozzád bújok akkor!
Ölelem a tested!
Halovány arcomat
rózsaszínre fested.
Levetem ruhámat,
Te vagy már a máglyám.
Melegedre vágyom
csodás cserépkályhám.







KIS VIRÁG


Virágként illatoztam egykor, kerteknek zöld ölén,
Hajnali harmat mosta arcom, rózsabokor tövén,
Napsugár fénye szirmaimat arannyal vonta be,
Ringó testemet szél ölelte, friss voltam és üde.

Letéptek engem is, hiába bújtam volna el,
Két szempár simul szirmaimra, már nem a szél ölel,
Hajnali harmat nem talál rám, de szirmom még ragyog,
Egy féltve őrzött illatos rózsaszál vagyok.

Minden virágnak az a sorsa, letépik, hogyha szép,
Hogy illatát szobákban ontsa ezentúl szerte szét.
Vázába téve álljon ott az otthon rejtekén,
És bejárja a kis szobát a melegség s a fény.

Múltak az évek, napra éjt, majd újra nappalt hozott,
A szépségem, az üdeségem rég megváltozott,
Az éltet adó rózsatőn is új bimbó ragyog,
És én már csak egy hervadó rózsaszál vagyok.

1985. augusztus. 11.







LAURA LEVELEI


Uram,
ön egy pimasz fráter,
nyilvánosan átölelt
ott a tegnap esti partin,
kérdeztem hogy miért tette
csak nevetett és nem felelt.
Tudja meg
nagyon haragszom
komolyodjon meg már végre,
rosszabb mint egy
komisz kölyök
esküszöm a magas égre.
Tánc közben
fülembe súgott,
azt mondta hogy
szép a vállam,
és amit a ruhám takar
szívesen
megnézné nálam.
Kedves uram
jó lenne ha
kerülné a társaságom,
az e fajta igényéhez
sarki Mancikát
ajánlom.
Azt mondta ezer bocsánat
könyörüljön meg a lelkem,
majd megírom
miként döntök,
haragszom
vagy elfelejtem.










AZ LEGYÉL


Legyél az kinek születtél,
szikla fenn a hegytetőn.
Legyél víz mi lágyan siklik
vagy tova rohan lüktetőn.
Legyél fejemben gondolat
vagy szívemben egy dobbanás.
Az legyél kinek születtél,
csak az legyél és semmi más







MAGÁNY


Belesírnék az éjszakába
vigyázva
ne hallja senki,
a levegő is kérdőn
megállna
könnyemet a sötét rejti.
Kabátom szorosra fogtam
reszketőn
hideglelősen,
lépésem is halkan koppan
már nincs erőm
már semmi nincsen.
Üres utcák, magányos álmok,
gondolatom
magamba tartom,
hajnallik én tétován állok,
vársz-e rám
a túlsó parton.







A MARADÉK IDŐ


Már így 80 felé
lelassul az ember,
lépése is lassú
gyakran meg-megáll,
ilyenkor az emlék
köd fátyolból bújva
mint egy szép szivárvány
néha rátalál.
Már nem kergetik vágyak,
csak úgy csendbe kéne
eltölteni még
a maradék időt,
lassan mint egy patak
pár halk csobbanással
aminek a partján
pár szál ibolya nőtt.
És mint ahogy a szél
halkan szinte némán
öleli az erdőt
és a zöld mezőt,
úgy szeretné csendben
szinte észrevétlen
magához ölelni
a maradék időt...







MÁR NEM VÁGYOM


Már nem vágyom messzire, nincs ami csábít,
Már elmúlt felettem a régi idő.
És nincsenek terveim, már az sem számít,
Hogy arcomon egyre csak nő a redő.

A tükröm, ha rám néz, már nem kacsint vissza,
És nem tudom, ki van az üveg mögött,
Megtörlöm párszor, de látom, hogy tiszta,
A dörzsöléstől csak az üveg nyögött.

Már fárad a lábam, a léptem is lassú
De gondolatomban még mindig szalad,
Nem értem, az út eddig nem volt ily hosszú,
Az idő állt meg, csak a léptem halad?

Már messzire szálltak az éjjeli álmok,
Már nem nyugalom lett a hűs takaró,
És itt marad reggelig velem az álnok
Mint hívatlan vendég, mint rosszakaró

Ha mégis úgy érzem, hogy jó lenne menni,
A vágyak után, ami ég még belül,
Nincs ami visszatart, nem számít semmi,
Tudom, ha akarom, még sikerül.

Már látom az erdőt, a virágzó fákat,
Már arcomon érzem a nap sugarát,
S a szél lassan rezgeti távol az ágat,
És lerázza róla a nap aranyát.

A vonat csak száguld a végtelen tájra,
Gondolatimnak csodás fonalán,
Álmaim ajtaját szélesre tárja,
Én átlépek rajta még egyszer talán?

Már nem vágyom messzire, nincs ami csábít,
Már nem fogok utazni, úgy gondolom,
Ha itt van az ősz, bizony már az sem számít,
A kabátomat majd begombolom.

Már nem vágyom? Dehogynem, vágyom én arra,
Hogy lássak még tavasszal rügyet a fán,
Ha úgy tartja kedvem, hát fakadjak dalra,
Kit érdekel, mi lesz majd ezután!







MERT NŐNEK SZÜLETTEM


Lehettem volna talán férfi,
csábító, markáns, kék szemű,
de nő lettem, kinek az élet
ki tudja miért nem egyszerű.
Férfiként írhattam volna
szerelmes verset, biztatót,
dicsérni benne a szende szépet,
vagy a vadul izgatót.
Öleltem volna a drága hölgyet,
imádtam volna illatát,
lehettem volna Rómeó
ki elcsábít sok Júliát.
Na de nőként?


Ha szembe jönne velem egy férfi
ki nagyon tetszik nekem,
nem mondhatom: pardon bocsánat
mondja elkísérhetem?
Meghívhatom egy gyertyafényes
vacsorára én magát?
Talán jobb ha meg sem várom
az illető válaszát.
Így hát megmaradok nőnek
ha már annak születtem,
mert az idő így is, úgy is
elsuhan majd felettem.

2017 március 8.







MEZÍTLÁB AZ ÚT PORÁBAN


Hogyha hívnál
veled mennék,
kísérnélek mint az árnyék.
Elmennék a
holdsugárral
őszi eső illatával.


Lábad nyomát
fogná lábam,
fény lennél az éjszakában.
Hogyha hívnál
csak egy szóval,
az lenne az altatódal.







MÉG ITT VAGYOK


Egy sárguló kis falevél vagyok,
Amit az ősz véletlen itt hagyott.
Egy lombtalan faágon élek én,
Még itt vagyok, még biztat a remény.

Egy megfakult kis sárga falevél,
Mi lehullik, tudom, ha jön a tél.
Nincs takaróm, nincs ruhám ami véd,
Még itt vagyok, még nem vagyok tiéd.

Tépáz a szél, az eső ver nagyon,
Fázom, didergek ködös alkonyon,
De rám a hold ezüst ruhát terít,
Még itt vagyok, a szívem melegít.

Megvívtam már sokszor a harcomat.
Ezernyi könny mosta az arcomat,
De felszáradt, mikor a nap sütött,
Még itt vagyok, az órám nem ütött.

Sok kedves szó, mit tőled kaptam én,
Meleg ruhát varázsolt énkörém,
Ez éltetett, bár színem megfakult,
Még itt vagyok, még visszatart a múlt.







MINDEN MEGVÁLTOZOTT


Lassan az emlékek
fakulóvá válnak
mint melege a régi
tovatűnő nyárnak
A simogatásod
már nem érzi a bőröm
az álmaim felett
nem te vagy az őröm.
Minden megváltozott
csak én vagyok a régi,
igaz hogy a lelkem
kevéssel beéri.
Nincsenek vágyaim
nem jósol a holnap,
megváltozott minden
a napok másról szólnak.
Az évfordulókat
csak a naptár jegyzi,
múló régi emlék
a szívemet edzi.







MOSOLYOG A REGGEL


Mosolyrügyeket bont a reggel,
Fák ágán csüng a nagykabát,
Aranyruhába vont sereggel,
Űzi a nap az éjszakát.

Pipázó kémények tövében,
Hópaplant húz a háztető,
Mogorván álló fák ölében,
Szunnyad a madáretető.

Feketén fénylő overállban,


Bogarat keres a rigó.
Felhő takarta mosdótálban,
Feloldódott az indigó.

Mosolyrügyeket bont a reggel,
Kalucsnit húznak jégcsapok.
Megtelnek harmatos meleggel,
Fázós kíváncsi ablakok.







NAPLEMENTE


A nap mielőtt lenyugszik, búcsút int a tájra,
Visszanéz, mert érzi, még valaki várja.
Rátalál, és simogatón átöleli csendbe,
Szó nélkül nem megy el, ez az élet rendje.
Amikor majd mi is a nyugovóhoz érünk,
Még egy búcsúszóra biztos visszatérünk.
Mi lesz az a szó, mit elhagy az ajkunk?
Amikor egy szempár könnyesen csügg rajtunk.
Egy szó, ami nála itt marad örökre,
Egy szó, ami megmarad a jövő időkre.
Mit mondanál, mikor oly nehéz elmenni,
Szeretnél maradni, de nem segít semmi.
Csak a fájdalom az, amit szíved érez,
De az a két szem pár, néma csendben kérdez.
Nincs sok időd, tudod hogy ütött az óra,
S te nem készültél fel még a búcsúzóra.
Ne menj el szó nélkül, kezét tedd kezedbe,
És mikor a nap már búcsút int szemedre,
Mielőtt lehunynád, végső üzenetnek
Elég lesz csak annyi, csak annyi: Szeretlek!
És a ragyogó nap lassan alámerül,
Néma sötétség lesz, minden elszenderül,
Ami eddig szép volt, az minden el múlott,
És egy fájó könnycsepp a kezedre hullott

2009.










ŐRIZEM AZ ÁLMOD


Magára húzta már takaróját az éj,
Az álom elkerül de jól vagyok, ne félj,
Gondolataimban kicsit elidőzöm,
Míg a csend átölel az álmodat őrzöm.

Ráérősen ballag a perc és az óra,
A hold is betéved még egy búcsú szóra.
Nézem őszes fejed talán nem haragszol,
Vigyázom az álmod


amíg mélyen alszol.

Múló éveinket már rég nem számolom,
Mint egy kinőtt ruhát dobozba rámolom.
Néhány régi emlék még visszalátogat
Ilyenkor, mikor így őrzöm az álmodat.

És mikor a vén hold kilép az ablakon,
Sötét éjszakának palástja kőrbe fon,
Ugye te is érzed? Ugye te sem bánod?
Amikor így néha őrizem az álmod.







ŐSZ



A kellemes meleg őszi napsütés mindég felmelegíti a lelkem.
Nadrágot pólót vettem fel, belebújtam a cipőmbe és egy könnyű kiskabátot terítettem a vállamra.
Sétára indultam. Nem messze tőlünk egy kellemes kis park van, oda vitt az utam.
Szeretem az ősz színeit, ahogy a zöld aranysárgává változik, és néhol a piros és a barna szín is helyet kér magának a rezgő leveleken.
Egy anyuka baba kocsit tolt el mellettem. Egy másfél év körüli huncut szemű kisfiú ült a kocsiban, és magyarázott valamit a kezében tartott gesztenye levélnek.
Egy vidám tacskó szaladgált körülöttük, majd meggondolta magát, és az út menti fák alatt végigtúrta orrával a lehullott lombot. Tetszett neki, mert többször is megismételte.
Igyekeztem kikerülni a megadóan elterült leveleket, amelyek fájdalmasan roppantak
a talpam alatt.


Megálltam! Egy színpompában játszó barnuló levél volt előttem.
Felvettem, vigyázva a tenyerembe tettem Őt.
Örömmel bújt meg a kezemben, és éreztem fázó remegését, amikor megsimítottam.
Ó te szegény fájdalmas szépség! A legszebb ruhádat vetted fel utolsó utadra.
Hazaindultam. Az a csodálatos érzés, valahogy eltűnt belőlem.
A fák komoran álltak az út mellett, nem tudom, hogy ők sóhajtottak-e, vagy az a bolondos szél, ami ott táncolt az ágak között.
A kis levél, itt van a polcomon. A szélei besodródtak, mint aki átölelni készül a fényt, azt a melengető napsugarat, ami kíváncsian megkereste Őt.







AZ ŐSZI PARK MAGÁNYA


Naponta járom az utcát, a parkot,
A jó idő az ami gyakorta vonz.
Magam mögött hagytam az utca sarkot,
Csodálva láttam, a fák ága bronz.
Ritkuló lomboknak szakadt ruhája
Az ágakon rozsdásan csüngött alá,
Altató dalával a föld, aki várja,
Biztosan magához szólítaná.
Sugarát lopom a búcsúzó napnak,
Az nyakamra gondosan sálat borít,
Fák ágán a lombok lágy csókot kapnak,
S a csönd magányában a bánat szorít.
A kabátom szorosan fogja a gombot,
Átfázott úgy látom mára nagyon,.
Lábammal taposom a hallgatag lombot,
S a szunnyadó parkot magára hagyom.

/Tigram versének érdekessége csak annyi,
hogy nincs benne e, és é betű.- Köszönjük/







PARDON BOCSÁNAT


Üllőhely az nincsen, állni alig lehet,
Zsúfolt villamoson ez szinte élvezet.
Kinn a heves eső az ablakot mosta,
Itt benn a lábamat valaki taposta.
Mindég udvarias, és jól nevelt voltam,
És az illetőhöz kedvesen így szóltam:

"Bocsánatát kérem, hogy a lábamat tapossa,
Könnyű kis cipőmet elnyomja laposra.
Nem szokott ez gondot okozni énnálam,
De most véletlenül benne volt a lábam."
A fiú nem szólt, csak megdöbbenve nézett,
Ám a tekintete egyből megigézett.

Szeme érdeklődve futott végig rajtam,
Áthatolt testemen, mint a kés a vajban.
Éreztem arcomnak előtörő pírját,
S mint mikor valaki megássa önsírját,
És bele is esik legott, azon nyomban,
Úgy merültem én el, és voltam nagy gondban.

A villamos fékezett, leszállni készültem.
Hirtelen, testemmel a fiúnak feszültem,
Mert nem számítottam ilyen fékezésre,
És azt hiszem Ő sem a gyors érkezésre.
Bocsánat! Rebegtem, és gyorsan leszálltam,
Illata sokáig ott maradt még nálam.

1956. április







A PASIM BEÁJULNA


Végem van, a gondolatom
egyfolytában nála jár,
pedig már a cipőmön is
rég megszáradt az a sár.
Mióta az esernyőjét
megosztotta énvelem
fenekestől fölborult
a nyugodt békés életem.
Hosszú volt az eső útja,
csak a pasim meg ne tudja.

Betértünk egy kávézóba,
jó indok volt az eső,
jól esett a meleg kávé
jó az indok kereső.
Azóta gyakorta várom
hogy beboruljon az ég,
bőrig ázom nagyon fázom
ki tudja hogy hányszor még.
Talán erre visz az útja,
csak a pasim meg ne tudja.

Visszanézek múlt időkre
ma ez pont jó alkalom,
az emléke itt könyököl
mellettem a pamlagon.
Kinn zuhog az őszi eső,
elázott a lovagom,
az esernyő vígan mulat
az előszoba fogason,
rajtam kívül csak ő tudja
merre vitt a titkok útja..







ROMÁNC


Két megfáradt kezeddel ölelj magadhoz,
Ne bánd azt, hogy nászra nem csábít az ágy.
Rég elmúlt a szerelem, hát ne szabadkozz,
Hogy nem tombol benned már ifjúi vágy.

Az életünk tavasza, volt futó felhő,
A nyugtalan nyarunk, már rég elszaladt.
Az őszinte őszünk, mint igazi delnő,
Pár röpke idővel még tovább maradt.

Csend, és a két karod öleli vállam,
Legyél takaróm, majd ha eljön a tél.
Reményeim sok apró szikráját nálam,
Még őrizd, hogy ne vigye messzire a szél.

A kezemet simulva öledbe rejtem.
Ujjaid a hátamon vad táncot járnak.
Két huncutul csillanó szemedből sejtem,
Hogy parazsát szítod a hamvadó nyárnak.

A gondolatokból már, nem maradt semmi.
Az esti homályban feléled a vágy.
Úgy szeretnék ma éjjel az álmod lenni,
Míg halk szerenáddal elringat az ágy.







A RÓZSA TÖVISE


Még csak öt éves,
de testét már
annyiszor gyötörte
a fájdalom.
Könnyes szemében
fészket rak a kín,
és csak annyit mond
hogy fáj nagyon.

Apró kis bimbó,
kinek fakadó illatát
még nem szórta
szét a szél.
Csak néz rám
összeszorított ajakkal,
szenvedő szeme
hozzám beszél.



Mikor végre
nyugalmat nyert
agyongyötört
kicsiny teste.
Álmokat hintett
szép kék szemére
simogatóan
már az este.

Kinn eső szitál.
Könnyüket hullajtják
odafenn
a csillagok.
Takarj be éj
e késői órán.
Ne lássa senki,
ébren vagyok.







A SARKI SUSZTER


Suszter, ez volt csak kiírva
ott a sarki kicsi házra,
mint egy mesebeli kunyhó
olyan volt a suszter háza.
Sokszor elmentem előtte,
ott laktunk a falu szélen,
hallottam ahogy kopácsolt
a kaptafán nyáron, télen.
Egyszer piros szandált csinált
a lábamra, nagyon szépet
meglátszott hogy kitanulta
ezt a neves mesterséget.
Vasból volt a kaptafája,
arra húzta a cipőket,
foltot rakott a talpára,
vagy épp megsarkalta őket.
Hogy mi volt a tisztes neve
nem emlékezett rá senki,
Szerda bácsi, így ismertem
így szólította mindenki
Aztán egyik téli reggel
nem kelt föl az öreg Szerda,
az ablakban ott pislákolt
bánatosan egy szál gyertya.
A fejfára gyöngy betűvel
rá volt írva ez a pár szó
"Itt nyugszik az öreg suszter
a néhai Péntek László."







SORSOMNAK TENYERÉN


Talpam alatt megvénült az idő
elfáradva ballag már mögöttem,
az úton még pár szál virág kinő
táncot lejt az őszi szél köröttem.

Viselem az életem cipőjét
bár a sarka elkopott nagyon,
megkötöttem sokszor a fűzőjét
de kibomlott, most már úgy hagyom.

A sorsomnak ráncos tenyeréből
lopkodom az ottfelejtett torzsát,
és talán az öröm kenyeréből
kaphatok még pár parányi morzsát.







SZERETNÉLEK SZERETNI


Hidd el, megpróbáltam,
de nem tudlak szeretni.
Nem tudlak naponta
boldogan követni.
Miért zúdítod rám
hamvát az erénynek?
Szívemben mért nem adsz
helyet a reménynek?
Ó Te gonosz idő,
mért kell úgy sietni?
Mért nem hagyod magad
egy kicsit szeretni?







SZOMORÚ VAGYOK


Elveszett a hangulatom
olyan szomorú vagyok,
tegnap este még velem volt
de reggelre elhagyott.
Hívogattam, keresgéltem,
hegyeztem a füleim,
de csak annyit hallottam
hogy beszélnek a szüleim.
Tegnap anya is azt mondta
hogy nincsen hangulatom,
így aztán most mind a kettőt
mindenfelé kutatom.
Benéztem a szekrényekbe,
és apa kocsijába,
nehogy elvigye magával
majd a dolgozójába.
Nem tudom hogy milyen színű,
és azt sem hogy mekkora,
de már nincs időm keresni
vár engem az óvoda.
Mami, hogyha visszajönne
mondd hogy oviba vagyok,
ne a "mókusokhoz" menjen
mert ott vannak a nagyok.
Ugye elküldöd utánam,
a "nyusziknál" keressen,
nagyon fogok vigyázni rá
hogy máskor el ne vesszen







TAVASZI ZÁPOR


Tavaszi zápor arcomon patakként csorog.
Házak tövében a lámpák fénye ácsorog.
Csendes a város, víztócsát ölelget a tér.
Mikor az este kopott ruhája földet ér.

Sietve lépek, ruhámon susog már a víz.
Ajkam szegélyén sós nedvet kínálgat az íz.
Ázott hajamba hideg fésűje még befér.
Mikor az este kopott ruhája földet ér.



Tavaszi zápor elillant néhány perc alatt.
Nedves kezével simított sok kis házfalat.
Kerítés alján még egy kíváncsi ér betér.
Mikor az este kopott ruhája földet ér.

Út menti fákon ott csüng, a nedves hajfonat.
Bújócskát játszik az ifjú pajkos alkonyat.
Utca kövénél, meleg szobám most többet ér.
Mikor az este kopott ruhája földet ér.







TE VAGY


Egy kincses sziget,
amit tudom, hogy nincs.
Vagy mégis létezik?
Nekem Te vagy a kincs.

Te vagy a nap, a viz,
a levegő a fák ágain.
reszkető falevél,
mit hozzám sodort a szél.

Szemednek fénye
igazi kincs nekem.
Ajkadnak ízét
oly gyakran élvezem.

Te vagy a sötét éjszakán a fény
ezüst sugarú biztató remény.
Az örök végtelen.
Nekem te vagy az életem.







TE VAGY AZ ÉLETEM


Ne zakatolj szívem
olyan nagyon.
Csillapodj kicsit,
ha kérhetem.
Te vagy nekem
az egyetlen vagyon,
mert te vagy nekem
az életem.







TÉLIDŐ


Kiéli harci kedvét a tél,
Zúdítja ránk a hideget.
Zsákjába mélyen elbújt a szél,
A fákon veréb didereg.
Kémények sűrű füstöt fújnak
Jelezvén, ott bent fűtenek.
A napok olyan lassan múlnak,
Erőt tavaszra gyűjtenek.
Köd bolyong lassan andalogva,
És elfáradva szétterül,
Fátylával utakat bevonva,
Mint vén anyóka csendben ül.
Virágot rajzol ablakokra
A fagy pennája, szépeket,
Csillogó nagy csokorba fonja,
És házról házra lépeget.
Út menti fákra dér telepszik
Bevonja mind az ágait,
Lassan csinálja, nem igyekszik,
Kiéli dölyfös vágyait.
Minden évszaknak van varázsa,
Még a tél is szép lehet,
De feléled majd a nap parázsa
És elűzi ezt a zord telet.

2009.







UGYE MEGIGÉRED


Ha már kezem érintése
egy emlék lesz csupán,
kutatni fogsz gondolatban
a múlt idők után,
látni szeretnél még egyszer
átölelni újra,
és pattanásig feszül már
a vágy kínzó húrja,
ugye megígéred
hogy nem fogsz sírni,
ugye megígéred
ki fogod bírni.

Magányos sétákat teszel
árva sírok között
ahol a néma fájdalom
is gyászba öltözött,
kezedben egy csokor rózsa


utadon elkísért,
s míg elrendezed síromon
csak azt kérded miért?
Ugye megígéred
hogy erős leszel,
ugye megígéred
hogy nem könnyezel.

Mikor az este elpihen
melletted az ágyon
csak kispárnámat öleled
szomorúan vágyón,
elköszönsz, de nem érintem
többé az ajkadat,
az álom űző éj után
lel rád a pirkadat,
derengő sugarát már
szemeddel eléred,
ugye nem fogsz sírni.
ugye megígéred.







AZ UTOLSÓ ÁLLOMÁS


A vonat fékez, megáll
de ránt még egyet,
összekoccannak
a megkopott kocsik
"leszállni végállomás"
hallom, de várok még kicsit.
Várok, kitudja mire még,
talán egy szóra
vagy egy ölelésre
mielőtt végleg beborul az ég.
Kis batyum árván ül a padon


szép lassan magamhoz veszem,
kicsit nehéz
de magammal kell vinnem
benne van az egész életem.
Az utolsó állomáshoz értem
a peron üres,
senki sem fogad,
megérkeztem,
s ha volt érdemem bűnöm
az nélkülem
a vonaton marad.







AZ UTOLSÓ OLDAL


Egy utolsó vers,
egy utolsó oldal,
és betelt a füzet
már nincs tovább.
Pár utolsó szó,
egy szép altatódal,
az elmúlt időkből
egy emlékvarász.
Megáll az idő
még egy pillanatra,
aztán elindul
már új utakon.


Mit hoz a jövő? -
azt még ne kérdezd
hisz azt én is csak
most kutatom.
Egy utolsó vers,
már betelt az oldal,
szép lassan becsukom
a fedelet.
Ne kérdezz semmit,
hiába tennéd.
Betelt a füzet,
nincs felelet.







ÚTRA KELNÉK


De jó lenne messze menni,
messze más határba.
Csizmám talpát meríteni
az utak porába.
Kísérőm a szél lehetne,
amíg el nem fárad.
Szomjam oltaná kulacsom,
amíg ki nem szárad.
Perzselő nap sugarától
felhő lenne árnyék.
Esőverte ruhám alatt
talán kicsit fáznék.
Zsendülő fű lágy ölében
lelne rám az este.
Takaróm lőn éj sötétje,
holdsugárral festve.
Ébredő nap simogatna
meleg mosolyával.
Mosnám arcom frissen fénylő
füvek harmatával.
De jó lenne messze menni
csak még utoljára.
Messze földre, az úttalan
utakat bejárva.







VAN AMI NINCS!


Nincs ékszerem, nincs bankbetétem.
Nincs nyaralóm Balaton mellett.
Ám sárga csekkem jött a héten,
Az a fenének se kellett.

Nincs plazma TV a sarokban.
Nincs bútorom, csak varia,
Gondolkoztam már barokkban,
De üres a ládafia.

Nincs légkondim, csak ventilátor,
Nincs riasztóm csak egy kutyám.
A teraszon is hó a sátor,
Söpröm minden délután.

Nincs fenn a polcon drága könyvem,
Nincs nemes szőrme kabátom.
Mégsem hullatom a könnyem,
Hisz van sok igaz barátom.







VELED VAGYOK


Azt mondod, nagyon régen láttál,
És nap, mint nap csak egyre vártál,
Telefonon többször kerestél
Azt mondod: miért nem feleltél
Kérdezed, hol vagyok?

Megtalálsz minden napsugárban,
Kis virágként az út porában.
Egy borús nyári alkonyon
Esőcseppként meleg arcodon.
Látod ez én vagyok.

Borús hideg őszi este
Fázósan bújsz be köpenyedbe
A szél, ki átölel ott Téged,
Még akkor is, ha nem úgy érzed,
A szél is én vagyok.

Veled vagyok a vágyaidban,
És rám találsz az álmaidban
Takaród vagyok minden éjjel,
Át ölelsz forró szenvedéllyel
Érezd, hogy ott vagyok.

Ha tiszta szívedből szeretnél,
Tudom, többé nem keresnél.
Minden percben rám találnál
Ölelő karodba zárnál.
Hisz mindég Veled vagyok.

1975. augusztus







VEVŐT KERESEK!


Eladnám, ha jönne vevő,
egy jó ajánlatot tevő.
Aki csak úgy alku nélkül
megvenné, de nem emlékül.
Kemény valuta az ára,
senkinek ne legyen kára.
Itt a kezem, csapjon bele!
Nem! Nem lehet csak a fele!
Vigye most el az egészet,
Nem aprózzuk! Nem kell részlet!
Egybe kérem. Egybe adom.
Kicsit kopott? Nem tagadom.
Régi darab, időt álló.
Adómentes. Nincsen káló.
Csomagoljam, vagy így viszi?
Hogy viccelek, most azt hiszi!
Nagyon sok a hetven nekem,
úgy gondoltam megfelezem.
Eladok harmincöt évet,
mi véletlen hozzám tévedt.
Sokallja az árát nagyon?
Hát ingyen is oda adom.













 
 
0 komment , kategória:  Szabó Éva, ...Gitta, ...Ila  
Békemenet
  2018-03-07 17:45:18, szerda
 
 










BÉKEMENET







Soros emberei bevándorlóországgá tennék Magyarországot, ezért most újra ki kell állnunk hazánkért. Mindenkire szükség lesz: mutassuk meg, hogy sokan vagyunk!

Találkozzunk március 15-én 12 órakor a Bem szobornál, 14 órakor Orbán Viktor beszédet mond a Kossuth téren.


2018. március 15-én a CÖF. 11.30 órai kezdettel ünnepi emlékezést tart a Bem szobornál (II. ker. Bem József tér).

A megemlékezésre nagy számú lengyel küldöttség érkezik.

Az emlékezést követően indítjuk a Békemenetet.

A Békemenet útvonala:

II. kerület, Bem József tér - Bem rakpart - Lipthay utca - Margit híd - V. kerület, Szent István krt. - Nyugati tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth Lajos tér

A rendezvény az állami ünnepséghez történő csatlakozással ér véget. Állami ünnepség kezdete 14 óra.

Gyere el Te is!


Tekintsd meg kisfilmünket:

Link





















 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Farkas Éva
  2018-03-06 20:15:53, kedd
 
 




FARKAS ÉVA


Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.
De, jaj, nem tudok így maradni,
Szeretném magam megmutatni,
Hogy látva lássanak, ...








AMIKOR ELFOGYNAK A SZAVAK


Amikor elfogynak a szavak,
közénk feszül a hallgatás.
Egymás felé mégsem indulunk,
hiába mar a néma vágy.

Konokul várjuk minden este,
hogy egy szótól a fény kigyúl,
Kezünk egymást mégsem keresve
mint csüggedt madárszárny, lehull.

Temetjük inkább emlékeink,
két kézzel ásva sírt nekik,
S ha ujjunkból a vér kiserken,
csak betapasztjuk sebeink.

Ám egyszer majd egy sötét estén,
sikolt, jajdul a hallgatás,
Az emlékek sírból feljönnek
megtalálnak, bármerre jársz..

Akkor mégis szólnod kell nekik,
mert kínzón, vádlón kérdezik:
Miért nem próbálsz meg beszélni,
hiszen a hallgatás nem segít.







ÁLARC NÉLKÜL


Menni készültem, befejezni végre,
Felejteni mindent, amit csak lehet,
Hiszen az egész csak egyszerű eset,
Könnyet sem érdemes ejteni érte.

A megfelelő szavakat kerestem,
Amik majd ütnek, megsebeznek, fájnak,
Amik elhitetik, téged nem várlak,
És tőlük én leszek sebezhetetlen.

Ekkor szívem emlékeimhez tévedt,
Magam előtt láttam kedves arcodat,
Mi lesz velem, ha józanságban élek,

És önmagammal vívok vad harcokat?
Nélküled fénytelen lenne az élet,
Előtted én levetem álarcomat.







ÁLOMVILÁG


Álmodtam egy világot magamnak,
Világom fényes, tiszta és meleg.
Virágok nyílnak minden faágon,
És boldogok erre az emberek.

Álmodtam egy világot magamnak,
Ahol nem fáj a szív, és nincs hiány,
Könny helyett mosoly ül minden arcon,
És ismeretlen szó ott a magány.

Álmodtam egy világot magamnak,
Hol megfogják a kinyújtott kezet,
Hol igaz barátok a barátok,
S a legfontosabb szó a szeretet.

Álmodtam egy világot magamnak,
Hol őszinte az érzés, s a szavak.
Ahol mindenki egy nyelven beszél,
És tetteket szül az akarat.

Álmodtam egy világot magamnak,
De az éjszaka lassan véget ér.
Az álmok nappal nem folytatódnak,
Ősz van, és nemsokára itt a tél.







ÁTALAKULÁS


Mikor az érzés emlékké válik,
Talán már nem fáj a szívünk nagyon.
Olyan ez, mint őszi délutánon,
Sápadt napfényben ülni egy padon.

Érezzük, hogy valami hiányzik,
De már nem fontos nekünk, ami nincs,
Lehet, tévedtünk, mikor azt hittük,
Mit megleltünk az egy drága kincs.

Már nem keressük a kifogást sem,
Bár néha-néha mondunk szavakat,
Tudjuk mindketten, ha nem is mondjuk,
A szívünkben már nincsen akarat.

Hogy mit vesztettünk? Nem is kutatjuk,
Hiszen így élni már kényelmesebb.
Az sem okoz bajt, hogy az életük
A legfontosabbal lett kevesebb.

Naponta áltatjuk önmagunkat,
Szüntelen magunknak is hazudunk,
Őszintén szembe nézni egymással,
Nem akarunk, ezért nem is tudunk.

Nem várunk inkább semmit és senkit,
Akarjuk hinni, hogy ez jó nekünk,
Álomtalanok az éjszakáin,
Mikor behunyjuk éjjel a szemünk.

Majd egyszer, egy ködös délutánon,
Ha titkon lelkünkbe betévedünk,
Rájövünk tán, hogy nagyot hibáztunk,
S látjuk, milyen szürke lett életünk.

Akkor már messze leszünk egymástól,
Idegen állomás, ahol állunk.
Emlékké alakult minden érzés,
Egymáshoz mi már el nem találunk.







BECÉZŐ SZAVAK


Szavak, ti felfűzött gyöngyök,
Veletek írok, beszélek.
Belőletek lesz a mondat,
S a könyv, amiből mesélek.

Szavak, miket anyám tanított,
Amiket kimondott apám.
Rég volt - de a messzeségből,
Mintha még ma is hallanám.

Szavak, amik jó hírt hoztak,
S okoztak sokszor bánatot.
Amiknek értelme lassan,
A múlt idővel megkopott.

Szavak, amiket kimondtunk,


Mennyi szín, érzés, gondolat.
S a ki nem mondott szavaink,
Sok elmulasztott pillanat.

Szavak, ti tudtok sebezni,
És tudtok adni örömet.
Tőletek függ, hogy mosolygok,
Vagy törölgetem könnyemet.

Szavak, ti lágyan simogatók,
Amiktől ledőlnek falak,
Hogy szeretlek benneteket!
Ti drága, becéző szavak.







CSAK EGY DÉLUTÁN


Ülj ide mellém, fogd meg a kezem,
Hagyd, hogy behunyva maradjon szemem.
Nem kérdezek, és most te se beszélj,
Hallgasd, ahogy a csend nekünk mesél.

A hétköznapok kínjai után,
Legyen szép ünnep ez a délután.
Nem kell ígéret, nagy fogadkozás,
Csak ez a csendes, néma kézfogás.

Úgy menj el majd, hogy észre ne vegyem,
Milyen gyorsan múlt az én ünnepem.
Valóság volt? Lehet, álom csupán,
Hogy a miénk volt egy egész délután.







CSAK EGY KÖNNYCSEPP


Csak egy fénylő könnycsepp vagyok,
Lehullok szád szegletére,
S érzed a tenger sós csókját,
Ha veszel nyelved hegyére.

Mint a párás hajnali fény,
Felcsillanok majd tebenned,
Hogy örökre megmaradjak,
Szívedbe kell rejtened engem.

Amíg elértem tehozzád,
Nagy utat kellett megtennem,
S most itt állok, rád találtam,
Ölelj hát magadhoz engem.

Csak mi ketten kellünk hozzá,
Hogy a szép mindig szép legyen,
Az öröm öröm maradjon,
S reánk hulljon a kegyelem.







CSAK EGY PILLANATRA


Engedj be szíved csarnokába,
csak egy pillanatra legalább,
hogy egyszer szétnézhessek benne,
s úgy menjek majd utamra tovább.

Látni szeretném, hogy e terem,
mitől olyan hidegen fehér,
miért nincs benne szín és élet,
szivárványhíd, mely a földig ér.

Miért a némaság és a csend,
hisz szólhatnának lágy dallamok,
és sok puha kéz simogatna,
ha szállnának itt az angyalok.

Engedj be szíved csarnokába,
csak egy pillanatra legalább,
hogy ablakot tárjak a fénynek,
aztán lassan indulok tovább.







CSAK NÉHÁNY ÓRA KELL


A hétköznapok rohanásában,
Legyen számodra néhány óra,
Mikor szívedet betakarja,
A béke puha, álomtakarója.

Hunyd be a szemed, és pihenj meg,
Hallgasd, ahogy a csend mesél,
S amit szeretettel, szívből adnak,
Elfogadni azt soha ne félj.

Tanuld meg: lehet ébren álmodni,
Fényeset, szépet, ezer csodát.
Hagyd, hogy kihulló könnyed lemossa,
Fájdalmas múlt útjának porát.

Életünk sokszínű tarka függöny,
Sötét a bú, s az öröm fehér.
Az ember, mert így van megteremtve,
Ösztönösen is folyton remél.

Nem is tudjuk tán, de mindig várunk,
Sokszor talán csak néhány szóra.
Barátra, szívre, egy kis mosolyra,
Hogy jusson ránk is néhány óra.

Nem gyenge az, aki mer szeretni,
S választ sok kérdésre nem keres.
Szemünkkel nem látjuk, mi a fontos,
A lényeghez a szívünk vezet.










CSENDBEN


Most itt állok némán teelőtted,
Kívüled nekem már semmim nincsen,
Féltőn, és szeretve rejtegetlek,
Te lettél utolsó, drága kincsem.

Nem vagy enyém, csak a magadé vagy,
Mégis lelkemnek társa, bennem élsz.
Magammal viszlek a végtelenbe,
Ahol már soha többé el nem érsz.

Legyél a csendem, mely körül ölel,
Ne halljak mást, csak a Te szavadat,
Csitítsd dobbanó félelmeimet,
Enyhítsd léteddel a fájdalmakat.

Nélküled szürkék a mindennapok,
A rossz is jóra változik veled,
Csendben, mozdulatlanul pihenni
Engedj, ne szólj most, csak add a kezed.







EGY BARÁTSÁG MARGÓJÁRA


Most menj utadra, elengedem kezed,
Többé nem kérlek, nem hívlak, nem várlak.
Ne nézz vissza, ne szólj, ne integess,
Könnyem fátyolán át már úgysem látlak.

Álmodtalak, reménysugaram voltál,
Hogy érted, miattad élnem érdemes.
Gyermeki hittel, tebenned bízva adtam,
Ezerszer összetört, fájó szívemet.

Csak jó szót kértem, egy szelíd kézfogást,
Néha kis erőt, ami talán segít.
Oly sokszor vártam néhány békés órát,
Amikor megoszthatjuk szívünk titkait.

Most csend van bennem, a fájdalom csendje,
Színes álmaimból semmi nem maradt.
Hát menj, hazudj tovább másnak, s magadnak,
Amíg voltál, szívemben tartottalak.







EGY RÖPKE PILLANAT


Tétova mozdulat volt,
Ahogy feléd nyújtottam kezem.
Egy eltévedt fénysugár,
Vakította el nyitott szemem.

Egy röpke pillanatig,
Minden fényes, meleg és fehér,
Mosoly és égi béke...
De az álom hamar véget ér.

Kezem félúton megállt,
És szépen, szelíden búcsút int.
Borús földünkre a nap,
Már vastag felhők mögül tekint.







ELENGEDLEK




Ne várj, ha menned kell, hát indulj!
Szépen, szelíden elengedlek.
Nem kötözlek többé magamhoz,
De tudnod kell, nagyon szeretlek.

Rejtem magam, hogy reám találj,
Ha hiányom egyszer fáj nagyon,
A jöttödre várok akkor is,
Ha már soha nem lesz alkalom.

Kedves, el kell búcsúznod tőlem,
Ne félj, én biztosan nem sírok,
Nem maradt könnyem, már semmim sincs,
Mindig csak a szépre gondolok.

Ölelj hát némán, utoljára,
Mert búcsút venni csak így lehet,
Hogy megmaradj, én versbe véslek,
S te magaddal viszed szívemet.

Így őrizlek meg önmagamnak,
Magamba zárlak, már nem félek,
Fölém hajolnak fáradt esték,
Elvesznék, ha elvesztenélek.

Egyszer, egy csillagfényes estén,
Szól egy dal, távoli zongorán,
Ha meghallod, tán emlékezel,
S hull egy könnycsepp is talán, talán...







ÉLETED KÖNYVE


Van egy nagy, színes könyv valahol,
Melyet talán az angyalok vezetnek.
Tartalmat a te életed ad,
Minden oldalnak, minden fejezetnek.

Gyermekkorod színe a fehér,
Mert ártatlanul jöttél le a földre.
A szívedben meggyújtott gyertya,
Ragyog, fénylik, ott belül mindörökre.

Tarka és színes az ifjúság,
Sok piros betű a boldog szerelem.
Kék a jóság, arany az öröm,
Zöld a reménység, a béke, türelem.

A szenvedés betűje lila,
Komor és fekete színe a gyásznak.
Az üres lapok sorakoznak,
És mind-mind a te életedre várnak.

Lehetnek itt olyan oldalak,
Amelyeket szürke betűkkel írtak.
Mikor megbántottál másokat,
És ezért még az angyalok is sírtak.

A megbánás ezüstös fénye,
Minden szürke oldalon átragyog.
S a szeretet, mit adsz magadból,
Könyvedben a legfőbb, legnagyobb dolog!







FALAK NÉLKÜL


Ne félj, kedves, a boldogságtól,
Akadnak őszinte szavak,
Engedd, hogy elvarázsoljon,
Néha-néha egy pillanat.

Egy puha kéznek érintése,
Kezedben soká megmarad,
S ha megosztod a gondjaid,
Neked majd kevesebb marad.

Arcodra mosolyokat rajzol,
Melegíthet a gondolat,
Hogy soha nem vagy egyedül,
Mert megtaláltad társadat.

Jó, amikor nem kell keresni,
A mondatokat, szavakat.
Egy pilleszárny simogatás,
Lebonthatja a falakat.







FÁSULTAN


Észrevétlen teltek el az évek,
Sötét hajadba ősz szál is vegyül,
Ritkán sétálsz, a lépted sietős,
S ha sétálsz néha, azt is egyedül.

Vágyaidat mélyen eltemetted,
Pedig ott belül vannak vágyaid,
Ha villannak színes álomképek,
Lecsendesíted belső hangjaid.

Függöny mögül nézel ki a fényre,
Félsz, a napsugár biztos elvakít,
A közönynek álarcát felöltve,
Nyugalmasan tengeted napjaid.

Fekszel az ágyon, nem akarsz semmit,
Mert a semmit el nem veszítheted,
Nem alszol, csak színleled az alvást,
Így nem lesz kérdés, nem lesz felelet.

Naponta húsodba vág a muszáj,
S mégsem emeled fel a szavadat,
Vezekelsz meg nem történt bűnökért,
S közben magad ítéled el magad.

Megszokásból csókolsz, ölelsz, szeretsz,
De szívedig már semmi el nem ér,
S asztalodon megszokott az étel,
Meleg a sör, és száraz a kenyér.

Kelj fel, adj még egy esélyt magadnak!
Életed meg nem ismételheted,
Azt, amit egyszer elszalasztottál,
Lehet, hogy soha meg nem teheted.

Ne félj, ha úgy esik jól, kiabálj,
Lépj ki a fényre, tárd ki a karod,
Űzd el magadból a fásult csendet,
Vár az élet, ha te is akarod!







FELHŐ SZÉLÉN ÜLDÖGÉLEK


Felhő szélén üldögélek,
Megmártózom a kék égben,
Csillagokat fényesítek,
Ragyogjanak a sötétben.

Szél hajtja a vitorlámat,
Fut velem a felhő hajó,
Szabad vagyok, és oly könnyű,
Ha nem álom, így volna jó.

Friss harmatból kortyolgatok,
Szárítkozom napsütésben,
Még elfáradni sem lehet,
Az édes semmittevésben.

Ma mindenen csak mosolygok,
Mintha lelkem égbe szállna,
Ilyen, mikor teljesülhet,
Szívem apró, titkos vágya.







HADD LEGYEK...


Hadd legyek a titkod,
kapaszkodód, reményed.
Hétköznapi gondjaid,
ha torkodig felérnek.
Legyek ma én az ünnep!

Hadd legyek neked én,
az ecset és a tinta.
Ami a valóságot
majd színesre átírja.
Legyek faladon a kép!

Hadd legyek néha én,
álmatlan éjjel álom.
Frissítő hajnali szél,
átsuhanva szobádon.
Legyek én az enyhülés!

Hadd legyek a hajnal,
az éji álmok vége.
A derűs nap kezdete,
indulás ki a fénybe.
Legyek én egy új kezdet!

Hadd legyek a béke,
egy sziget, ahol pihensz.
Ahol önmagad lehetsz,
és ahol beszél a csend.
S mesélek neked én is!







HA ÉN TÜNDÉR VOLNÉK




Ha én tündér volnék,
Gyakran varázsolnék,
Csupa jót azoknak,
Akiket szeretek.

Ha tündér lehetnék,
Sokszor énekelnék,
Mindig letörölném,
A hulló könnyeket.

Ha én tündér volnék,
Vigasztalást vinnék,
És felvidítanám
A bús embereket.

Ha tündér lehetnék,
Esténként mesélnék,


És csókkal zárnám le
A fáradt szemeket.

Ha én tündér volnék,
Közeledben élnék,
Hogy mindig vigyázzam,
Összes lépésedet.

Ha tündér lehetnék,
Arany fényben égnék,
És felolvasztanám
A hideg szíveket.

Ha én tündér volnék,
Talán varázsolnék,
Néha magamnak is,
Egy kis szeretetet.







HIÁNYZOL


Hiányod néha olyan hatalmas,
Hogy jégvirágok nyílnak a szívembe,
Fagyott világban reszketve élek,
Keresni kell, minek van értelme?

Ilyenkor elfog a szomorúság,
Nem mondom ki, mégis nagyon félek.
Mennyit bír elviselni az ember?
Mennyire maradt erős a lélek?

A nyugtalan, rövid éjszakákon,
Már az álmaim is elkerülnek.
Ébren álmodott apró vágyaim,
Lassan-lassan sorra összedőlnek.

Már azt sem tudom, mire is várok?
S akire várok, tényleg létezik?
Hosszú útról, ezer kitérővel,
Egyszer mégiscsak hozzám érkezik?

Háborgó, viharos tengerekről,
Kikötőbe ér a kicsiny gálya,
És rajta a legnagyobb ,
A boldogság szűrt eszenciája.

Állok a parton, két karom tárva,
S a jégvirágok mind tovatűnnek.
Egymáshoz simuló arcainkon,
Összevegyülnek megváltó könnyek.










JANUÁRI SÉTA


Fehér palást van a fenyőkön,
Águk hajlik, majdnem földet ér,
Talpaink alatt ropog a hó,
Ágakról ránk szórja kósza szél.

Az erdő útjai eltűntek,
Rajtuk puha, vastag takaró.
Nyugalom van itt, csend és béke,
Messze menni, veled volna jó.

Varázslatos ma ez az erdő,
Némán beszélgetnek itt a fák.
Talán épp rólunk, s mosolyognak,
Mert érzik, hogy szép lett a világ.

Kezem a kezedbe bújtatom,
Elfogynak lassan mind a szavak,
Talán el sem kell azt mondanom,
Mily régóta, téged vártalak.

Hány tél és hány víg nyár szaladt el,
Borús ősz és virágos tavasz,
Az idő soha vissza nem jön,
Még sincsen a szívemben panasz.

Itt vagy végre, karod átölel,
Tested melegéből adsz nekem,
Már nem fázom, béke van bennem,
Álmok erdején sétálsz velem.

Szívednek dobbanását érzem,
Szívem szíveddel együtt dobog,
A néma erdő most megszólal,
A fák azt súgják, ők boldogok.







JÁTÉK MINDÖRÖKKÉ


Szeretnék mindig játszani,
Mosolyogva, nevetve, szállni.
Álmokat kergetve élni,
Kék madárra naponta várni.

Szeretnék mindig játszani,
Karom a fény felé kitárni.
Könnyű piheként lebegve,
Újra vidám gyermekké válni.

Szeretnék mindig játszani,
És nem kételkedni semmiben.
Távolba nézni hegytetőn,
Elveszteni, mi fáj idebent.

Szeretnék mindig játszani,
Tündérmesét hallgatni este.
Ezüst holdfényben fürödve
Hinni, hogy még semmi nincs veszve.

Szeretnék mindig játszani,
Álomszerelmet, ezer csodát,
S naponta százszor köszönni,
Hogy az érzés egyszer megtalált.

Szeretnék mindig játszani,
Átjátszani ezt az életet,
S úgy menni el egy messze útra,
Hogy játszottam, amíg lehetett.







KETTŐS MEGVÁLTÁS


Mikor romokba dőlt körülöttem minden,
Egy nap fölém hajolt, s átölelt az Isten.
Szelíd volt és szótlan, hófehér ruhában,
Arcán halvány mosoly, s megfogta a vállam.

Felemelt a földről, ahová lerogytam,
A bánatok útján idáig jutottam.
Akkor megéreztem: sosem leszek árva,
Amíg az ő karja felém van kitárva.



Tőlem akár mindent elvehet az élet,
Ha itt lesz az idő, Hozzá hazatérek.
Most még talpra állok, így leszek én méltó,
Terhem, hogy átveszi irgalmas Megváltó.

Folytatom az utam, új erőt merítve,
A kettős megváltást Uram, megköszönve!







LEHETTÜNK VOLNA...


Lehettünk volna kis híd,
mely áthajlik patak felett,
egymásba kulcsolt kezünk,
megtartaná a terheket.

Lehettünk volna felhő,
lebegve a föld felett,
szikrákat szóró kristály,
melyre a fénylő nap nevet.

Lehettünk volna gyermek,
őszinte, tiszta, álmodó,
sziklákat mosó tenger,
örvénylő, zúgó, vad folyó.

Lehettünk volna csillag,
üveggolyó, színes virág,
játékos tettestársak,
ketten, egy kicsit más világ.

Lehettünk volna mondat,
messzire szálló üzenet,
őszinte, igaz barátok,
egymást szerető emberek.

Lehettünk volna minden,
ha megőrizzük a kincset.
Holtunkig fogjuk viselni,
ezt a fájdalom bilincset.







LELKEMBŐL LELKEDIG


Néha nagyon közel vagyok hozzád,
Úgy olvaslak, mint felnyitott könyvet.
Érzem ki nem mondott félelmeid,
S titkaidtól nekem sem lesz könnyebb.

Máskor fényévekre kerülsz tőlem,
Csigaházadba újra visszabújsz,
Kimért leszel, hűvös és túl józan,
Közöttünk áll szürke falként a múlt.

Azt mondtad egyszer: bár segíthetnél,
De soha nem hitted el, hogy tudok.
Ezért oly hosszú és nehéz az út,
Míg lelkemből lelkedig eljutok.

Repülni, szállni, újra tanulhatsz,
Néha ad még egy esélyt az élet.
Ha jó barátként kezem megfognád,
Megmenthetnél, s én megmenthetnélek.







LEPKE


Nyitott tenyeremre,
Rászállott egy lepke.
Szárnyait próbálja:
Repülhet-e messze?

Kertem virágai
Tarkán illatoznak.
Nem gondolnak arra,
Jön-e vihar holnap?

Ujjaim behajtom
Belül van a lepke,
Érzem, ahogy teste
Vergődik kezembe.



Ha tudná, nem bántom,
Talán nem is félne,
Boldogan maradna
Kezem melegébe.

Kinyújtom ujjaim,
Nézem, ahogy elszáll,
Virágszirmok között,
Új otthonra talál.

Bár tudnék repülni,
Úgy, mint ez a lepke,
Örömmel megbújnék
Védő tenyeredbe.







A MAGÁNY MÉLYSÉGÉBEN


Ha egyszer, egy bús, magányos estén,
Úgy érzed, hogy nem bírod már tovább.
Összeszorítanak rideg falak,
Nincs tér, levegő, szűk lett a szobád,

Tudod, semmit nem segít a sírás,
És elfogynak lassan a könnyeid.
A saját bőrödbe vájva érzed,
A nincs, a semmi, éles karmait.

Elindulnál, de nincsen már hová,
Az utcán minden sötét és hideg.
A házakban kihunytak a fények,
És alusznak a boldog emberek.

Tegyél fel egy régi, kedves lemezt,
És csukd be lassan, lassan a szemed.
Emlékezz, s magadat is becsapva
Fogd meg kezeddel a másik kezed.







MAGÁNYOS VIRÁGOK


Magányos vadvirágok vagyunk mi
Erdők rejtekében külön virulunk
Mégis, ha lágyan fúj az esti szellő
Szépen, szelíden összehajolunk

Másnap reggel újra nézzük egymást
Kutató szemmel, távolságot tartva
Külön indákon futva, tekeregve
Egymásra várva, egymást akarva

Nem hasonlítunk kerti virágra
Édes illatokkal nem illatozunk
Egyedül nyílunk, de itt belül tudjuk
Egymás nélkül, mi már elhervadunk

Elbúcsúzunk szépen, ha jön az ősz
Egymást átkarolva összeborulunk
A fehér hótakaró alatt csendben
Egy örök, szép TAVASZRÓL álmodunk!!!







MEGÚJULÁS


Lelkem kíntól feszített vásznára
rajzoljál egy tavaszi képet.
Napfény-sárga és arany ragyogás
takarjon minden szürkeséget.

Fesd rá a képre lelkednek minden
szunnyadó, eltemetett vágyát.
Naponta hullámzó érzéseid,
erőt próbáló madárszárnyát.

Könnyű kézzel fogd az ecsetet,
most ne gondolkozz, inkább érezz.
Így juthatsz el - legyen akár álom,
akár valóság - a kép lényegéhez.

Felejtsd el most a komor színeket,
az örök megújulást lássad.
Így segíthetünk sebzett emberek,
szeretetből, szívből egymásnak.

Minden tétova kis mozdulatunk,
elevenedjen meg a térben.
Fekete bánat, mint a kohóban,
olvadjon aranyba egészen.

Képed csillogó meleg fényei,
itt fognak majd ragyogni bennem.
A varázsló ecsetvonásától
felvidul, kisimul a lelkem.







MI A BOLDOGSÁG?


Hogy mi a boldogság? Most elmesélem,
Ha ideülsz mellém, szótlanul, szépen.
Hunyd be a szemed, ne gondolj semmire,
Figyelj a lelkednek rezdülésire.

A boldogság ott mélyen, tebenned van,
Most szunnyad éppen, némán és hangtalan.
Jelre vár, hogy kinyíljon, mint a virág,
Ébredő fény, melytől más lesz a világ.

Boldogság, amikor másnak adni tudsz,
Ha békét hozol, nem szörnyű háborút.
Nem mérlegelsz, segítsz, ha valaki kér,
Megosztod, ha asztalodon van kenyér.

Mersz szeretni, hagyod, hogy szeressenek,
Letörlöd az érted hullott könnyeket.
Bízol, nyílt szívvel várod az új csodát,
Egy versben, egy dalban, ott a boldogság

A boldogságért néha szenvedni kell,
Egyszer eljön, vedd hát észre, jól figyelj!
Engedned kell, hogy szívedet mossa át,
S kezedet megfogja egy igaz barát.

Ne félj attól, hogy most talán sírni kell,
Szívedből lassan eltűnik a teher.
Hallgasd szívverésed friss, új dallamát,
Kicsiny csoda, de ez már a boldogság.


Farkas Éva: Mi a boldogság

Link








MOSOLYOGJ!


Van, amit nagyon szeretnék,
Sokszor ezért is harcolok,
Hogy a kedved derűs legyen
Mosolyogj!

Munkában, ha megfáradtál,
S vár még rád számtalan dolog,
Ne gondolj most kicsit rájuk,
Mosolyogj!

Mikor életed útjain,
Elveszíted a jó nyomot,
Térképet rajzolok neked.
Mosolyogj!

Hűs kezemmel megenyhítem,
Láztól oly forró homlokod.
Mesélek, míg el nem alszol.
Mosolyogj!

Néha, mikor szomorú vagy,
Szemedben kristály könny ragyog,
Nézz rám, s könnyed fátyolán át
Mosolyogj!

Egyszer vége minden télnek,
Jönnek a szép, tavasz napok.
Többé már nem kell mondani,
Mosolyogj!







MOST TUDOM


Most tudom, mennyire szerettelek,
Mióta nem vagy már velem.
Az évek egymás után telnek,
S nem múlik el az érzelem.

A tárgyak, mik velem maradtak,
Melyeket látott még szemed,
Magukba szívtak, és mindörökké
Őrzik velem emlékedet.

Egy nyakkendő a szekrényedben,
A köntösöd a fogason,
Levelek, könyvek, régi zsebkés,
S utolsó képed a falon.

Néha az illatod is érzem,
És ilyenkor azt képzelem,
Megyek az utcán, úgy, mint régen,
S egyszer csak jössz szembe velem.

Lehunyt pilláim mögött látlak,
Hiszen már csak bennem élsz.
A tegnapok emlékeivel,
Minden utamra elkísérsz.

Hogy hiányzol a napjaimból!
Fájdalom út vezet hozzád,
És könnyeimmel öntözöm meg,
Azt az egy szál piros rózsát.

Férjem emlékére.







NYITOTT SZÍVVEL


Az embert keresem szüntelen,
Kiben az Isten képe ragyog.
Fénylő szemébe belenézve,
A földre szállnak a csillagok.

Nyitott szemmel szeretnék élni
Hinni csodában ,szépben, jóban
Megérni, hogy bízni lehet még
A kimondott emberi szóban.

A békét keresem szüntelen,
Belefáradva minden harcba,
Szeretnék ébren is álmodni


És mosolyt csalni minden arcra.

Letörölni egyetlen könnyet,
Néha-néha egy jó szót szólni.
Szeretetből elpazarolni,
Felém nyújtott kezet megfogni.

Egy embert szeretnék találni,
Aki megérzi, mire vágyom.
Felé nyújtott kezem megfogja,
Mert Ő az én igaz barátom.







PUHA TOLLÚ KISMADARAM


Fészkedből kiestél valahol,
Amikor megtaláltalak.
Csapzottan, remegve lapultál,
Egy nedves bokor alatt.

Lassan, szelíden nyúltam feléd,
Megmenteni akartalak.
A kertben kóbor macskák járnak,
Elkapnak a bokor alatt.

Erőd már nem volt menekülni,
Két kezembe bújtattalak.
Leheletemmel szárítottam
Csapzott, nedves tollaidat.

Elteltek gyorsan a hónapok,
Próbálgatod szárnyaidat.
Látom, ahogy indulni készülsz,
Vár a szabad madárcsapat.

Megsimogatom puha tollad,
Egy kicsit még itt tartalak.
Érzem, ahogy dobog kis szíved,
Szép, erős szárnyaid alatt.

Repülj, szállj, drága kismadaram,
Szárnyad elbír, az út szabad!
Ha egyszer újra erre jársz majd,
Én itt leszek, hogy várjalak.







RAGYOGÁS


Lelkem legmélyén őrzöm a ragyogást,
Összevegyítettem ezernyi szépségből,
Pirkadatkor a nap bágyadt sugarából,
Ívelő szivárvány halovány színéből.

Gyűjtöttem harmatból, virág illatából,
Tavakon csillogó aranyhíd fényéből,
Vízcseppen megtörő kristályos tükörből,
Sápadt holdsugárral világító éjből.

Ezer emlékből, mosolyból és könnyből,
Virágokból, fából, mindenből, mit láttam.
Amit meg akartam tartani magamnak,
Csukott szempilláim börtönébe zártam.

Adtam hozzá érzést szívem melegéből,
Kristálytiszta könnyet, tiszta égbolt kékjét,
Szeretetből sokat, jóságot és hitet,
Megértést, türelmet és a szelíd békét.

Ha értenénk a szót, s megbíznánk egymásban,
És a közös nyelvünk a szeretet volna,
Több lenne a mosoly, kevesebb a bánat,
Minden ember lelke fényesen ragyogna.







SÖTÉT ERDŐBEN


Sűrű, sötét erdőben járok,
A fenyők szinte az égig érnek.
Gőgösen nyúlnak a magasba,
Takarják színét az ég kékjének.

Oly hűvös és kihalt itt minden,
Bús némaság gubbaszt deres ágon.
Fázom, a kegyetlen téli szél
Cibál, s csontig hatol át ruhámon.

Azt hiszem végleg eltévedtem,
Nem maradt már erőm továbbmenni.
Fáradt vagyok, itt megpihenek,
Fagykarjával átölel a semmi.

Megölelek egy fenyőtörzset,
Testem melegét néki átadva,
Dermedt tűlevelein csillan,
Jéggé fagyott könnycseppként a gyanta.

Az emlékek rengetegéből,
Még előtűnik egy boldog álom.
S egy sebet ütő, fájó, miért?
A választ tán soha nem találom.







A SZERETET VIRÁGAI


Vannak virágok, mik a szívben teremnek,
Közönséges kertben meg nem gyökereznek,
Azoknak pompáznak, kik szeretik őket,
Ápolják, gondozzák a felnövekvőket.

Vannak virágok, mik a lelkünkben nyílnak,
Velünk növekednek, majd velünk elmúlnak.
Szeretetünk napja sugárzik reájuk,
Ezért olyan színes a sziromruhájuk.

Az én szívemben kis versvirágok nyílnak,
Mikor boldog vagyok, csodamód virulnak,
Néha a fájdalom elhervasztja őket,
De túlélik mégis a nehéz időket.

Virágaimból most szedtem néhány szálat,
Itt vannak kezemben, és reátok várnak.
Olvassátok őket szívvel, szeretettel,
Hisz nektek üzenek minden virág-verssel.







SZERETNI SOKFÉLEKÉPP LEHET


Szeretni sokféleképp lehet,
Fontos, hogy add a szívedet.
Ne kutasd, mi van, s miért,
Adj egészet is semmiért.

Szeretni sokféleképp lehet,
Álom, valóság, képzelet...
De mindegyikben benne vagy,
S nem adhatsz mást, mint önmagad.

Szeretni sokféleképp lehet,
Élőt, holtat, emlékeket.
Örökké tartó tűz legyen,
Mely átragyog az életen.

Szeretni egyféleképp szabad,
Jobban szeresd, mint önmagad!







SZÍVEMBEN HORDOZLAK


Szívemben hordozlak, velem maradsz,
Akkor is, ha oly távol, messze vagy.
Álmainkban minden út összeér,
Egymásba simul két meleg tenyér.

Szívedben hordozol, veled vagyok,
Napjaidba derűt, mosolyt lopok.
S, ha az álom egyszer majd véget ér,
Az emlék örökké szívünkben él.







TANULD MEG


Tanuld meg, lehet ébren álmodni,
Fényeset, szépet, ezer csodát.
Hagyd, hogy kihulló könnyed lemossa,
Fájdalmas múlt útjának porát.

Életünk sokszínű tarka függöny,
Sötét a bú, s az öröm fehér.
Az ember, mert így van megteremtve,
Ösztönösen is folyton remél.

Nem is tudjuk tán, de mindig várunk,
Sokszor talán csak néhány szóra.
Barátra, szívre, egy kis mosolyra,
Hogy jusson ránk is néhány óra.

Nem gyenge az, aki mer szeretni,
S választ sok kérdésre nem keres.
Szemünkkel nem látjuk, mi a fontos,
A lényeghez a szívünk vezet.







TAVASZI ÜZENET...


Az aranyeső kibontotta szirmát,
Virágok aranyozzák kertedet.
Füledbe sóhajt a szél, neked szól,
Ez a szelíd, bús, tavasz üzenet.

Aki szomjas, a friss vízre vágyik,
Még a pusztában is keres kutat.
Az ember, ha fáj neki az élet,
Próbál találni egy könnyebb utat.

Egy darabig még él benne remény,
És néha boldogságról álmodik.
Mosolyról, tavaszról, barátságról,
Majd szép lassan, mindről leszokik.

Már nem kérek és nem is álmodok
Az új tavasznak fázós hajnalán.
Nincs csoda, és nem történik semmi,
Az évszakok változnak meg csupán.
.
A napok majd gyorsan elrohannak,
Új nyomot nem hagynak szívemen.
Lett volna még egy kevés időm,
De lassan elhamvad a tűz idebenn.

Az ígéret olyan, mint a méreg,
Elpusztul tőle maradék remény.
S a szép tavasz-álom olyan marad,
Mint egy befejezetlen költemény.







TITKOS ÜZLET


Amikor már a köd felszáll a völgyből,
A nap kibújik a felhőtakaróból,
S forrón simogatja a sziklák oldalát,
Akkor szeretnék találkozni veled.

Kézen fogva, felmegyünk majd a hegyre,
És a magasból lenézve megkeressük
Eltelt életünk minden ismerős helyét,
És útjaink szabálytalan vonalát.

Addigra eldöntöd, mit is szeretnél.
Tovább foltozgatni szürke tegnapoknak
Darabokra szakadt, kifakult ruháit?
Árnyékba megbújni, hogy ne lássalak?

Naponta alkudozni vágyaiddal,
Amik úgy törnek elő, mint zúgó patak?
S széttépni mindent, ami megmaradt még,
Azt a keveset, és mégis olyan sokat?

Rossz üzletet kötve, egy tál lencséért
Elcserélni az örök üdvösségedet?
S hagyni, hogy szárnyaid, amik elbírnának,
Mert nem repülsz, lassan elsorvadjanak?

Vagy lassan, tétován kinyújtod kezed,
Arcod a fény felé fordítod, hunyorogsz,
De élesebben látsz, mint eddig bármikor,
Mert e percben csak a szíveddel nézel.

Többé már tőled semmit nem kérdezek.
Titkos üzletem veled most megkötöttem.
Mert megmentettük azt, ami még menthető,
Fent a hegytetőn, a magas ég alatt.







ÚGY SZERETNÉK HOZZÁD ÉRNI


Keressük még a szavakat,
mit is merjünk kimondani,
s mit zárjunk magunkba még,
de ki nem mondott szavainkban,
már ígéretek tüze ég.

Mint gyermek, járni tanulunk,
egyensúlyt vesztve kapaszkodunk,
múltunkba és megszokásba,
de már naponta érezzük,
hogy szükségünk van egymásra.

Csodálkozó szemekkel
figyeljük még önmagunkat,
s magunkon egymás hatalmát,
már nem kételkedünk, merjük
élni szívünk boldog álmát.

Hagyjuk, hogy a fény betöltsön
bennünk minden kicsiny helyet,
s félelmeinket elvigye
a langyos júliusi szél,
tőlünk távol, jó messzire.

Akkor majd úgy találkozunk,
hogy nem kell semmit mondani,
a szavak bennünk virágoznak.
Úgy szeretnék hozzád érni,
ahogy az ártatlanok imádkoznak.








 
 
0 komment , kategória:  Farkas Anna&Árpád&Éva&Imre  
Orosz költők: SZERGEJ JESZENYIN
  2018-03-06 15:15:33, kedd
 
 







OROSZ KÖLTŐK: SZERGEJ JESZENYIN


Szergej Alekszandrovics Jeszenyin, (Konsztantyinovó 1895. október 3. [szeptember 21.] - 1925. december 28.) orosz lírai költő. A rövid életű orosz irodalmi irányzat, az imazsinizmus képviselői közé tartozott, de korai költészete az impresszionizmushoz is közel áll, a benyomásokon alapuló gazdag szín és képvilága miatt.

Magánélete zaklatott volt, élete harminc éve alatt többször is nősült, négy gyermeke született. Isadora Duncan világhírű amerikai táncosnővel való viharos házasságáról és alkoholfüggőségéről lett először ismert nyugaton. Oroszországban legalább akkora hírnév övezi, mint a ,,nemzet költőjét", Puskint; számos versét megzenésítették, életéről televíziós sorozat készült, országszerte szobrokat emeltek a tiszteletére, külön irodalmi társaság foglalkozik élete kutatásával és költészete elemzésével. Magyar fordítói között van Rab Zsuzsa, Illyés Gyula és Weöres Sándor.


Szergej Jeszenyin válogatott versei


Link


Link







ARANYLIK, ŐSZÜL


Aranylik, őszül már a nyíres, hallgat
a levél-nyelven suttogó liget.
S a szomorúan messzehúzó darvak
nem intenek már vissza senkinek.

Mért intenének? Száz úton csatangol
az ember: megtér, s útrakél megint.
A kenderáztató az elmenőkre gondol,
sötét tükrébe széles hold tekint.

Állok magamban ősztarolta réten.
Elring a széllel a darúcsapat.
Víg ifjuságom tájait idézem,
de nem sajnálom, ami ottmaradt.

Nem sajnálok sok szertegurult évet,
se lelkem habzó virágfürtjeit.
Kint őszi berkenyék máglyái égnek,
de fáradt lángjuk senkit sem hevít.

Lobog a bokrok piros bóbitája,
csak sárgulnak, de élnek a füvek.
Mint vetkőző fa lombjait dobálja,
bágyadt szavakat ejtek-pergetek.

S ha szavaim az idő elsöpörte,
lom lesz belőlük, száraz garmada,
mondjátok így: elhallgatott örökre
az arany nyíres szép levél-szava.

/Rab Zsuzsa fordítása/







ARANYOS LEVELEK KAVAROGNAK


Aranyos levelek kavarognak
rózsás vizű őszi tavon.
Mint űrbeli lepkerajoknak
libegése a csillagokon.

Rokonom s szeretőm ez az este,
meg a völgy, melyen ősz rohan át.
A kamasz szél titkokat esdve
emelinti a nyír-rokolyát.

Oly hűvös a völgy meg a lelkem!
Puha fürtű juhnyáj a homály.
Túl, túl a halószavú kerten
csengő nevető dala száll.

Ilyen őszi borús üzenettel
nem volt tele még a szívem.
Jó volna a fűzfalevelekkel
elringani néma vizen,

holdként csavarogni a réten,
hol széna a jó szagú ágy...
Örömöm keresem ködös égen.
Szerelem, hol a vágy,

hol a vágy?

/Ford.: Rab Zsuzsa/







BEHAVAZOTT SÍKSÁG


Behavazott síkság, fehérarcu hold,
végig a vidékre szemfödél omolt.
Nyírfa sír az erdőn fehérfátylasan.
Ki halt meg e tájon? Talán én magam.

Rab Zsuzsa







BOKRAINK KÖZT


Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő, szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Arcod haván bogyók bíbor vére -
szép voltál, te kedves, illanó!
Szelíd, mint az alkony puha fénye,
s fehéren sugárzó, mint a hó.

Szemed magvai kihulltak régen,
neved, a törékeny, messze szállt.
Gyűrött sálam őrzi már csak híven
fehér kezed hársméz-illatát.

Amikor a háztetőn a hajnal
macska módra, lustán lépeget,
emlegetnek tűnődő szavakkal
vízimanók, dúdoló szelek.

Kéklő esték azt suttogják rólad:
álom voltál, elhaló zene.
De tudom - aki formálta vállad,
fénylő titkoknak volt mestere.

Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Rab Zsuzsa


Szergej Jeszenyin: Bokraink között

Link








A BOSZORKA


Kócos az üstöke, söpri a porhavat,
fürge fehér banya, ott szalad, ott szalad.
Néma az éjszaka, hőköl ijedten,
arcát rejti a hold, beleretten,
szél sikogat, menekül eszelős-vadul,
vágtat az erdei sűrübe, meglapul,
szegzi fenyőfa-pikáit a lanka,
félve huhukkol az éjszaka baglya.
Nézd a banyát!


Hadonászva pörög-forog,
tölgy tetején hunyorognak a csillagok.
Fülbevalója kígyó, viharozva
száll vad szél szárnyán a boszorka,
táncát zengve kíséri a rengeteg,
fent feketén dideregnek a fellegek.

Rab Zsuzsa







DŰLŐK ÁLMODNAK


Dűlők álmodnak piros alkonyokról,
bokrok tövén kék kutat ás a köd.
Kunyhó-anyóka csend-kenyeret morzsol,
tűnődve rágja ajka, a küszöb.

Az őszi fagy szelíd még és szemérmes,
szérűskert alján lopva lépeget.
Kéklő ablakból szöghajú legény les
surrogva szálló seregélyeket.

Zöld füstöt ont a kémény langyos kelyhe,
veresen izzik a kemence-mély.
Kutatva jár a szél, sehol se lelve
valakit, akit elnyelt rég az éj.

Valaki elment. Cserjés sűrűjében
nem jár zörögve csorbult lomb alatt.
Sóhaj szakad fel, útra kél az éjben,
s egy borzas bagoly csőrén fennakad.

A csend sűrűl, már sunnyadoz a pajta,
deres út hímzi a síkos mezőt.
Zizegve sír a vékony árpaszalma
el-elbólintó tehénkék előtt.

Rab Zsuzsa fordítása


Szergej Jeszenyin - Dűlők álmodnak (Béres Ilona előadásában)

Link








ELVIHÁNCOLT A TAVASZI ZÁPOR


Elviháncolt a tavaszi zápor,
kék az ég megint.
Meguntalak istenigazából,
Szergej Jeszenyin!

Unalom! Nagy, láthatatlan szárnyak
a fejed felett.
Dalaiddal porló dédapádat
föl nem keltheted.

Szavak, igék sorvasztják el áldott
esztendőidet.
Papír nyeli el sok fényes álmod,
ásatag kötet.

Valaki, lustán kutatva verset,
néha ráakad:
tetszik kéklő tájad, piros ested -
nem kellesz magad.

Gyönyörködnek Blokban és Brjuszovban,
s másban néhanap.
De a perc, az éppen úgy kilobban,
épp úgy kél a nap.

Nem másít a föld arcán az ének,
lombot se szakit.
Megfeszítve jajgatnak a szélnek
ékes szavaid.

Nem tud már a süket ég megszánni,
Pilátus kiad...
Éli, Éli, lama sabaktáni!
Hagyd bukni fiad!

Fordította: Rab Zsuzsa







ÉBEN ÉJ


Ében éj, kerül az álom,
a patakhoz ballagok.
Holdfény villódzik az áron,
vet rá sugár-szallagot.

Fönn a dombon, nyírfa-gyertya
hold-ezüstben áll, mereng.
Jöjj ki, szívem, jöjj ki, mert a
guszla hívó hangja zeng.

Lány-szépséged megigézett,
gyönyörködöm, ámulok -
hogyha táncba megyek véled,
leszakítom fátyolod.

Elviszlek: a hegy tövében
selyemfüves, zöld csalit
jól elrejt az ében éjben
pipacs-piros hajnalig.

Urbán Eszter







ÉG VELED, BARÁTOM


Ég veled, barátom, isten áldjon,
elviszem szívemben képedet.
Kiszabatott: el kell tőled válnom,
egyszer még találkozom veled.

Isten áldjon, engedj némán elköszönnöm.
Ne horgaszd a fejedet, hiszen
nem új dolog meghalni a földön,
és nem újabb, persze, élni sem.

( Rab Zsuzsa fordítása )


Szergej Jeszenyin - Ég veled, barátom

Link








FALUSI KUNYHÓ


Ócska kicsi kunyhó,
nyomorú bajok,
sírnak a kapudnál
szeles viharok.

Hallatszik panaszszó,
nem takarja fal,
mindben a szegénység:
tompa hangu dal.

Elnyomásról zengnek
bús énekeket,
nyomort énekelnek,
éhes éveket.

Nincsen egy vidám szó
házaid alatt,
bánat könnye fojtja
vigasságodat.

1912

(Erdődi Gábor)







FOLYÓ PARTJÁN


Folyó partján, öböl szélén zúg a nád,
zúgó nádnak szép lány sírja bánatát.

Hullám jósol asszonysorsot, szomorút:
szétzilálja az aranka-koszorút.

Jaj, tavaszra ifjú asszony hogy legyen?
Fél - az erdő rossz jelekkel ráüzen.

Borzong rágott háncsu nyírfa jóslatán:
egér hemzseg majd urának udvarán.

Bokros ló majd elragadja kocsiját,
tűzhely-szellem nyűvi-tépi a haját.

Tömjénszagot ontanak a fenyvesek,
orkán jajgat temetési éneket.

Folyó partján, öböl szélén lány zokog,
szemfedőjét csipkézik a lágy habok.

(Rab Zsuzsa)







FÖLDECSKÉM, TE SZÜLŐFÖLDEM


Földecském, te, szülőföldem,
tengődő, bajos vidék!
Csak a szík, a fák a ködben,
meg a folyón túli rét...

Keresztjét felhőkbe vágva
Öreg templom bólogat.
Kakukk sírdogál az árva
tájon. Mégis itt marad.

Szülőföld, érted fog, érted
batyut, botot a szegény,
ont zarándok-verítéket
tavaszi víz idején.

Poros, cserzett arcok, távol
utak szikkasztott szemek,
Krisztus szelíd bánatával
teli, szikár emberek.

(Rab Zsuzsa)







GYERE DRÁGA, ÜLJ LE MELLÉM...


Gyere drága, ülj le mellém,
nézz hát a szemembe önként,
szelíd pillantásod mélyén
hallgatok érzéki örvényt.

Jaj, fürt, dérütötte, csüngő
vegyült hajam aranyába,
jöttél, mint szilaj léhűtő
egyetlenegy megváltása.

Otthonom elhagytam régen,
hol virítnak rétek, kertek,
városi keserű hírben
hittem magam elveszettnek.

Akartam, hogy szívem vére
elfojtana nyarat, rétet.
Ahol békák zenéjére
vad-kamasz költővé érett.

Ablak előtt ősz van újra,
juhar, hársfa bekopogtat,
mancsos ágai bebújva
keresnek sok távozottat.

Rég nincsenek e világon,
Hold süt sírok keresztjére,
éjbe jelöli sugárzón:
mi is jövünk vendégségbe.

Mi is, leélve a búkat
költözünk ama berekbe.
Mind a rögös, görbe útak
gyönyört öntnek elevenbe.

Így hát drága, ülj le mellém,
nézz hát a szemembe önként,
szelíd pillantásod mélyén
hallgatok érzéki örvényt.

1923

Erdődi Gábor







HARANGSZÓ


Harangszó mezőknek
új hajnalt jelez,
mosolyt küld a Napnak
földünk s ébredez.

Konduló ütések
szállnak égre fel,
visszhangozza erdő,
csengő hang felel.



Folyó mögé tűnt a
fehér színü Hold,
zengő hab vidáman
utána loholt.

Álmodat elűzi
távoli harang,
valahol az úton
halványul a hang.

1914

Erdődi Gábor







HOL AZ ÖRÖK TITOK SZUNNYAD


Hol az örök titok szunnyad,
van egy túlvilági rét.
Itt jártam, e földi útnak
véletlen vendégeként.

Erdők, vizek áradása.
Fönn egy szárny suhan velem.
Égitestek vad futása
vonta ködbe életem.

Nem a te csókodtól égtem,
sorsom nem hozzád füzött.
Érzem: új út készül értem
napkelet s nyugat között.

Így rendeltetett: a szótlan
sötétségbe szárnyalok.
De senkinek búcsúzóban
semmit hátra nem hagyok.

Ahol minden vihar hallgat,
messze hagyva földedet,
szememet, mint iker-holdat
kigyújtom a mély felett.

Rab Zsuzsa fordítása







HOLD SZITÁLJA HŰVÖS ARANYÁT
(A perzsa motivumokból)


Hold szitálja hűvös aranyát,
oleander mézillata átad.
Jó nézni e kékben úszó tájat,
hallgatni a nyugalom dalát.

Messze-messze Bagdad városa:
ott dalolt a szép Seherezádé.
Vágya réges-régen a halálé,
kertje néma, nem zeng föl soha.

Földben nyugvó régen-voltakat
rejt a temetőfű buja bokra.
Vándor, ne keresd a holtakat,
ne hajolj a mohos kőlapokra.

Körülötted illatok, színek,
ajkad hívják, csábítják a rózsák.
Béküljön meg mindennel szíved,
s édes öröm száll meg, tiszta jóság.

Élj, ha élsz! Csókolj nagyon, ha csókolsz.
Arany hold alatt gyönyört szakíts.
Ha meg holtak árnyainak hódolsz,
élőt azzal meg ne háboríts.

Ezt dalolta szép Seherezádé,
ezt nyögik a csorba levelek...
Kinek vágya régen a halálé,
szánni szívből itt csak azt lehet.

(Rab Zsuzsa)







IFJÚ ÉVEK


Szertelen dicsőség, szilaj ifju évek,
sok keserü mérget hullattam belétek.

Nem tudom, hol vár a vég, közel-e, vagy messze.
Kék szemem volt hajdanán, hervad révedezve.

Hol vagy öröm? Csak sötét kín, szorongás, bánat.
Mezőn, kocsmában? Ohó! Sehol sem talállak.

Kinyújtom a kezemet, ujjaimmal érzem:
Hó, lovak... szán... suhanunk... által a cserésen.

"Hajts kocsis, ahogy lehet, nem vagyok én bászli,
ne sajnáld a gödrökön lelkem is kirázni."

De a kocsis mást se szól: "Fene zivatar van.
Megizzadnak a lovak, én leszek a bajban."

"Ej, kocsis, nem tűrhetem félős gyávaságod!"
Kapom ostorát, nosza, a lovakra vágok.

Lódulnak azok, a hó cafatokban röppen.
Hirtelen zökken a szán... bucka van köröttem.

Fölkelek, ördögbe is - trojka helyett, látom,
bekötözve fekszem itt egy kórházi ágyon.

Nem a rossz uton futó lovak felé csaptam,
kötésemmel fekhelyem ütöm szakadatlan.

A két óramutató bajuszt pödör éppen.
Ápolónők réveteg hajlanak fölébem.

Rámhajolnak suttogón: "Aranyfürtü, téged
megmérgeztek jó korán a keserü mérgek.

Nem tudjuk, hol vár a vég: közel-e, vagy messze -
kocsmák köde nehezült régi kék szemedre."

Fodor András







IFJÚSÁGOD SZÉTHORDTA MÁS


Ifjúságod széthordta más.
De megmaradt, nekem maradt meg
hajadban a füstszín varázs,
s őszi fénye fáradt szemednek.

Ó, édes ősz kora! Nekem
szebb ez, mint járni tikkadt nyárban,
Jobban szeret képzeletem
téged a lágy ősz sugarában.

Szívem igaz lett és erős.
S a suttogók szemébe vágom:
nem vagyok már tivornyahős
zabolatépő éjszakákon.

Éveim búcsút intenek
a hajdani duhaj legénynek.
Új vágy telíti szívemet,
véremben hűsebb szenvedélyek.

Ablakomat már verdesi
szeptember, rézszín fűzfaággal,
hogy úgy nyissak ajtót neki:
őszbe bukók alázatával.

Megbékül mindennel szivem,
és nem veszít, és nem is lázad.
Más lett Oroszföld énnekem,
mások a temetők, a házak.

Tisztult szemem már látva lát,
messzebbre ér el villanása.
Csak te lehetsz, nővér, barát,
a költő egyedüli társa,

s komolyodó, szelíd dalom
csak néked zenghet mostanától
alkonyba fúló utakon
elfutó szilaj ifjuságról.







ITTHON VAGYOK


Itthon vagyok, együtt megint
e tűnődő, szelíd vidékkel.
A hegy mögül még visszaint
a fürtös alkony, lágy kezével.
Szállnak bozontos fellegek,
az eget lassan átalusszák.
Nyomukban csöndesen lebeg
s rámhull az esti szomorúság.
A fénylő templom - kupolát
beszövik - fonják kékes árnyak.
Sok régi pajtás, jóbarát,
ó, merre tűntél, hol talállak?

Évek ködfala eltakart,
Mentetek sorra, mindahányan.
Csak a víz tud még régi dalt,
zubog a vén malomlapáton.
Míg lassan ellep a sötét,
s a szelek gyönge nádat törnek,
örökre elszállt évekért
könyörgök a párolgó földnek.

(fordította: Rab Zsuzsa)







KÖSZÖNÖM


Mondd: ,,köszönöm", a szivárgó könnynek,
s ne töröld sietve a szemed.
Hogyha sírva is - létezni könnyebb.
Halott, aki meg sem született.

Ha törten, ha verten is - ki élő,
plazma-éjszakában nem maradt.
Léte a teremtés szekeréről
ellopott zöld fűszál-pillanat.

Nevess nagyot, fogd marokra késed,
harapd, mint retket, az örömöt.
Rosszabb volna meg-nem születésed,
életed akárhogyan nyögöd.

Fagyalszirom-zuhatagban járva,
semmitől s mindentől részegen,
eszméltessen a világ csodája,
ámulj önnön létezéseden.

Az égboltról ne hidd, hogy mennyország,
de váddal se bántsd az életet.
Nem köszönt be még egy élet hozzád,
ez az egy is - véletlen tied.

Ne a korhadásnak higgy: a lángnak.
A pitypangos fűbe vesd magad,
ne könyörögj nagyon a világnak,
nevess rá és gyorsan döntsd hanyatt!

Baj ha ér, fejed ne ejtsd a porba.
Lelkek élnek a romok felett!
Táncolj, mint a rongy-ruhájú Zorba,
ünnepelve akár szégyened.

Köszönd meg a legfeketébb macskát,
mely előtted keresztbe futott,
utcán elszórt dinnyehéjak mocskát,
amelyen a lábad megcsúszott.

Köszönd meg, ha fájdalmak facsarnak:
szenvedésed is hasznodra volt.
Mondd: ,,köszönöm", a legárvább sorsnak,
hiszen az is ember sorsa volt.

(Rab Zsuzsa fordítása)







A MÉNES


A dombsoron lovak dobognak át,
Fújják a völgybe szét napok aranyporát.

Lerontanak,s ahol reng a kék öböl,
sörényük olvadt szurka szétömöl.

Nézik a víz csillámló fodrait,
nyakukba most a hold ezüstpányvát hajít.

Árnyától megriad a ménes, elrobog,
a kelő nap felé sörénye fellobog.

A lófejek körül a tavasz napja zeng.
A bögölyhad még álmosan kereng.

De este már csípése mérges -
fülét lesunyja, fölnyihog a ménes.

Pata robajlik egyre élesebben,
felcseng a hang és elhal a füzesben.

A víz a csillagos nagy égig tornyosul,
tükrére bögölyök hamu-esője hull.

A réten az alkony fáradt kékje leng,
sípja szaván a pásztor elmereng.

Figyel a ló, lehajtja nagy fejét,
hallgatja csöndesen a pásztor énekét.

Visszhang harangja zeng, finoman rezzenő,
üzen a széllel egy sosem-legelt mező ...

(Ford.: Rab Zsuzsa)







MICSODA ÉJ


Micsoda éj! Nem alhatom.
Teliholdkor szökik az álom.
Még őrzöm és kuporgatom
maradék kincsem: ifjúságom.

Játék ez, dehogy szerelem!
Kihűlt éveim útitársa,
engedd most, hogy szegény fejem
belemerítsem holdsugárba;

mutasson kínzott arcomon
irgalmatlan, kemény redőket.
Nem ábrándít ki, jól tudom:
sosem szerettél, én se téged.

Szeretni csak egyszer lehet,
s nekem idegen vagy te régen.
Hársak hiába intenek
térdig hóban, talpig fehérben.

Hiszen tudod, s én is tudom:
a kékes téli holdsugárban
nem virág porzik águkon -
halottan állnak, zúzmarásan.

Dobáltad kincseid te is
másoknak, s én is mást szerettem.
Játsszuk tovább - mindegy úgyis
az olcsó szenvedélyt mi ketten.

Hát csak hazudj, s ölelj nagyon,
hamis tüzedtől hadd remegjek.
Kék májusról hadd álmodom,
s arról, akit sosem felejtek.

Fordította : Rab Zsuzsa







NEM SIRATLAK
. . . . . . . . . .




Nem siratlak, nem idézlek, múltam,
szirmok füstjét ontó alma-ág.
Hervadás aranyködébe fúltan
tünedezik már az ifjúság.

Lassúbb lett szívemnek lódulása,
csípi dér, belém mar a hideg.
Mezítlábas nagy csatangolásra
nem hívnak már nyárfaligetek.

Kóbor lelkem! Lángod már csak félve
olvasztgatja szóra ajkamat.
Hová lettél, kedvem frissessége,
szemem fénye, érzés-áradat?

Vágyaimat fukarabbul mérem;
álmodtalak volna, életem?
Mintha lovon szálltam volna fényben,
piros lovon tavasz-reggelen.

Csupa árnyak vagyunk a világon,
hull a juhar réz-szín levele.
Mégis mindörökre áldva áldom,
hogy virultunk s meghaltunk bele.

/Rab Zsuzsa fordítása/







NEM SZERETSZ


Nem szeretsz már szánalom sincs benned.
Rútnak látsz? Ó, azt is elhiszem.
Ha nem nézel, szíved még fölenged,
lankadt kezed vállamon pihen.

Szegény csorbaszívű, én tehozzád
se gyöngéd, se durva nem vagyok.
De sok szájra tapadt már meleg szád!
Emlékeznek rád szemek, karok.

Szertemállott árnyak rég az éjben,
s benned is húnyóban már a tűz.
Soknak ültél, tudom, az ölében,
ahogy most az én ölemben ülsz.

Mélyein félig lehúnyt szemednek
egy-egy arc dereng, kísért a múlt.
De hát nagyon magam sem szeretlek,
vesztett szépség csábít, ködbefúlt.

Sors keze? Csak lázas, könnyü játék.
lángok lepketánca, jól tudom.
Találkoztunk? Véletlen ajándék.
Mosolygós-nyugodtan búcsuzom.

Elindulsz majd útadon, s már mégy is
visszacsalni, ami elszaladt.
Ó, csak hamvas lelkeket ne érints!
Hagyd a csók-tudatlan ajkakat!

Egyszer majd, kisutca sötétjében,
másnak hazudsz szenvedélyeket.
Arra kószálok magamban éppen,
s találkozunk újra, meglehet.

Közelebb bújsz társadhoz riadtan,
biccentesz, és fázón megremegsz.
"Jóestét" - csak ennyit mondasz halkan.
"Jóestét, miss" - mondom. S ennyi lesz,

s megyek tovább. Könnyekkel se küzdök.
Hűs nyugalom, ez maradt nekem...
Felszítani ki tud hideg üszköt?
Ki támaszt fel, halott szerelem?

Rab Zsuzsa







ŐSZ


Csönd lepi borókás partok meredélyét,
Az ősz, a pej kanca, fésüli sörényét.

Folyamszegély hűs leple felett
patkói kék csengése lebeg.

Remete szél, óvakodva, lassan
avart tapos útkanyarulatban.

Égő-piros csipkebokorra hajolva
láthatatlan Krisztus sebeit csókolja.

fordította WEÖRES SÁNDOR







PORHÓ KAVARDUL


Porhó kavardul, szél sodorja,
száguld a pusztán idegen trojka.
Más ifjúsága röpül a szánon.
Hát az enyémet merre találom?
Fölkapta szellő, hajtotta orkán -
épp így repült el, száguldó trojkán.

Rab Zsuzsa fordítása







SZÉP JÓ REGGELT!


Elaludt már a sok arany csillag,
megrebbent a tág víz tündér tükre,
a folyóra hajnal fénye villant
s pírt dobott a fényháló-egünkre.

A nyírfák is mosollyal ébredtek,
szétzilálták selyem hajfonatjuk,
zöld szín fülbevalóik zizegtek,
s harmatból volt ezüst ruha rajtuk.

Lombos csalán kerítésre kúszva
ékes gyöngyöket nyakára felvett,
s pajkosan-bohón fülembe súgta:
"Szép jó reggelt!"

1914

(Fordította: Erdődi Gábor)







TÁNYA SZÉP VOLT


Tánya szép volt, a faluban senki sem volt nála szebb.
Hófehér szoknyája alján piros fodor libegett.
A kertalji sövény mögött, mikor este útra kel,
cicázik a Hold a ködben, az ég fellegeivel.

Jön a legény, megbiccenti fürtös fejét, úgy köszön:
"Ég veled, kis boldogságom! - mert én mással esküszöm."
Holtfehér lesz, s mint a harmat, oly hideg a szép leány,
mérges kígyóként gyürűzik hajfonatja a nyakán.

"Nem akarlak megbántani, ó, te kékszemű legény.
Éppen jöttem, hogy megmondjam: bizony máshoz megyek én!"
S szól a harang... nem imára - esküvőre hívogat,
megy a násznép a szekéren, de hang nélkül hajtanak.

Nem a kakukk panaszkodik, Tánya anyja sírdogál.
Halántékán mély seb tátong: fekszik a lány halva már.
Koszorúként homlokára vére száradt, cseppre csepp...
Tánya szép volt, a faluban senki sem volt nála szebb.

Fordította: Jobbágy Károly







TE DALOLD EL


Te dalold el a dalt, ami hajdan
zokogott az anyánk ajkán.
Kisegíthet a búból e dallam,
s veled dúdolni bírom talán.

Hiszen ismerem, nékem is drága,
vele nyugtalanítsd szívemet.
A te hangod az elhagyott házba,
mint egy álomba visszavezet.

No dalolj, s én a pillám lehunyva
megint érzem a múltak ízét,
s megigézve majd fölmerül újra
a homályból a hű anyakép.



Nekem vigasz e dal, ha te mondod,
s tudom, nem csupán én szeretek
pici kertkaput s berkenyelombot,
ha az pírral a földre pereg.

No dalolj, legyen újra világos
feledékenyen árva fejem,
hiszen jó, ha anyámra s az álmos
szemű tyúkokra emlékezem.

Én a sírig imádom a nyírfa
patyolat-derekát s haját,
ha a hajnali harmatot sírva
a ködökbe csavarja magát.

Ma a szívemnek szűnik a kínja,
ma a bor meg e dal ad erőt -
te vagy nékem az otthoni nyírfa,
aki bókol az ablak előtt.

/Ford.: Nagy László/







TÉL ÉNEKEL


Tél énekel, orkán huhog,
mohostövű fenyő suhog,
ág-húrok pengenek,
erdőkre mély álom szakad,
vonulnak ónos ég alatt
tépázott fellegek.

Az udvaron hóförgeteg
terít ezüstös szőnyeget,
fagymarta törzs recseg.
Az ablakon veréb kocog,
éhen morzsáért kuncsorog,
mint árva kisgyerek.

Reszket a sok kisded madár,
ellankadt, úgy megülne már,
s csak társához lapul.
A felhőt orkán kergeti,
húnytszemű ablakom veri
és dörömböl vadul.

Dermedt kis tábor álmodik,
párkányomon fagyoskodik,
szárnyára tél havaz,
de álmában napot derít
s égboltnak kék lepelt feszít
a tündérszép tavasz.

Rab Zsuzsa fordítása







VÁDLÓN NE KUTASS A SZIVEMBEN


Vádlón ne kutass a szivemben,
megvetlek örökre, ma lásd,
de imádom a fényt a szemedben
s a ravasz hitetést, a csalást.

Holtként kiterülve lefekszel,
s kérdőn hajolok föléd:
a róka halált így színlel
s ragadoz hollócsemetét.

De ki bánja? Ölelj: sose félek.
Hamis úgyis e vad lobogás.
Lelkem viharedzett lélek,
sokat érte goromba csalás.

Nem téged imádlak, drága,
csak árny vagy, echo-zene:


arcodban a más arc álma,
akinek csoda-kék a szeme.

Az a másik tán sose jámbor,
s látszatra - ki tudja? - hideg,
de a léptei fénysugarától
lelkem zuhatagja remeg.

Ilyet árnyba, tudom, sose vonhatsz,
s elmégy, ha akarsz, ha nem.
Te még befelé se mondasz
hazugságot szeliden.

Megvetlek téged örökre,
de végül is ezt rebegem:
ha a menny s a pokol nem lenne,
kitalálnánk, hogy legyen.

Weöres Sándor

















 
 
0 komment , kategória:  Orosz költők  
Farsang és tél búcsúztató
  2018-03-05 21:00:02, hétfő
 
 







FARSANG ÉS TÉLBÚCSÚZTATÓ




Kellemes családias hangulat, remek menü, farsangi disznótoros, MOL-OMNYE kabaré és diszkó! Így búcsúztattuk hétvégi rendezvényünkön a farsangot és a telet.

Nem voltak különösebb sztárvendégeink, de nem is kellett ide semmi, hogy jól érezzük magunkat.

Szinte mindent mi csináltunk, a vacsora előkészületektől kezdve a teremberendezésen keresztül a műsorig bezárólag, remek kollégáink a színpadon is kiválót alkottak.

Közel egy órás "Ujra itt van a nagycsapat" Pogány Gyula vezetésével ők írták és ők is adták elő MOL nosztalgiás kabaré összeállításukat és annak "fiatalos" humoros módon való előadását fergeteges jó hangulatban néztük végig. Természetesen a vastaps nem maradt el!

A siker óriási volt, a mai magyar humor is megírigyelhette volna.

Az est befejezése képen a talp alá valót Cseh Béla Dj, a MOL korábbi (EBK) igazgatója szolgáltatta, ifjú korunk felejthetetlen dalainak tolmácsolásával.

Lényeg a lényeg , minden jó volt, minden remek volt, több ennél már nem is kell. Jó érzés volt valamennyi volt kollégának részese lenni ennek a ma már hagyományos eseménynek!







"... Újra itt van, újra itt van, újra itt van a nagy csapat,
Csapjad össze, csapjad össze, csapjad össze a mancsodat!
Újra hallom, újra hallom, újra hallom a hangokat.
Légy a vendégünk, légy az emlékünk,
Ünnepeljük meg a nagy találkozást,
És hogy elférjünk, arra megkérünk,
Ne csinálj felfordulást.

Szép leányok, szép leányok, szép leányok ne sírjatok,
Hullanak már, hullanak már, hullanak már a csillagok.
És mi mégis, és mi mégis, és mi mégis itt vagyunk.
Légy a vendégünk, légy az emlékünk,
Ünnepeljük meg a nagy találkozást,
És hogy elférjünk, arra megkérünk,
Ne csinálj felfordulást."


"Újra itt van a nagy csapat"

Link

Link


Link


"Jenő, gondolod, hogy húsz év múlva is lesz még OMNYE?" - Télbúcsúztató buli az olajos nyugdíjasoknál

Link




Foto: Kőszegi Zsuzsanna & Novák Ferenc


































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Idézetek a szerelemről
  2018-03-01 21:00:21, csütörtök
 
 










IDÉZETEK A SZERELEMRŐL


Mottó:

"Az életünk idézetek nélkül nem teljes"






































































































 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 315 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 453
  • e Hét: 14778
  • e Hónap: 37266
  • e Év: 215141
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.