Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/34 oldal   Bejegyzések száma: 339 
Szent Péter és Szent Pál ünnepe Udvarhelyszéken.
  2018-06-29 17:03:57, péntek
 
  Június 29-én tartja a római katolikus egyház Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét. A gyulafehérvári főegyház megyében ez a nap egyben a papszentelés hagyományos alkalma. A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a péntek délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek öt diakónust szentel áldozópappá. A katolikus templomokban pénteken ünnepi rend szerint tartják a szentmiséket
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Diplomaosztó Dr Székely János megyéspüspök szentbeszéde
  2018-06-29 16:45:01, péntek
 
  Szombathely Martinus Tv 2018.06.22 Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Június 29-én ünnepeljük Péter és Pál apostolokat
  2018-06-29 11:55:30, péntek
 
  ...... ......


Június 29-én ünnepeljük Péter és Pál apostolokat. A legendai hagyomány szerint midnkettőjüket ezen a napon végezték ki időszámításunk szerint 67-ben, Rómában. Mindketten a Néró féle üldözés során 64 körül szenvedtek vértanúhalált Rómában.
Pétert keresztre feszítették - saját kérésére fejjel lefelé, mert nem tartotta magát méltónak arra, hogy úgy haljon meg, mint Jézus Krisztus -, Pált pedig lefejezték, mivel, mint római polgárt, ez a tisztes halálmód illette meg.
...... ...........


Ezen a napon viszont nem a halálukat, hanem sokkal inkább az életüket ünnepeljük. Azt a példás életet, ami az evangélium hirdetésében telt, és nagyban hozzájárult az egyház kialakulásához.
Te Péter vagy, és én erre a sziklára építem egyházamat. Esendő, elbukó emberre, de olyan emberre, aki kész a hitvallásra. Ránk is számít, ránk is építeni akar Krisztus. Ezért hív bennünket, hogy megerősítsen a szentmise által, és küld, hogy tanúságot tegyünk Róla, szeretetéről.
- Simon Péter testvérével Andrással az elsők között kapott meghívást Jézus tanítványai közé. Kősziklaként ő lett az apostolok feje. Antióchia, majd Róma püspöke lett.
- Pál a damaszkuszi úton találkozott Jézussal, és ettől kezdve minden erejével Jézus örömhírét hirdette. A népek apostolává vált

- Vándor úton. network oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Jeles napok oldalán Link

Gyönyörű szentkép az apostolokról .........



- Inarcsimaria templom oldalán Link

- szilveszter blogspot oldalán Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Péter és Szent Pál apostolok 06.29
  2018-06-29 11:47:36, péntek
 
  Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Most már valóban tudom, hogy az Úr kiragadott Heródes király hatalmából.
Amikor Jeruzsálemben kitört az első keresztényüldözés, Heródes király elfogatta az Egyház néhány vezetőjét, hogy ártson nekik. János testvérét, Jakabot karddal kivégeztette. Amikor látta, hogy ezzel megnyerheti a zsidók tetszését, elhatározta, hogy Pétert is elfogatja.
A kovásztalan kenyér ünnepét ülték. Elfogatta, börtönbe záratta és rábízta négy, egyenként négy katonából álló csapatra, hogy őrizzék. Az volt a szándéka, hogy húsvét után a nép elé vezetteti.
Míg Pétert fogva tartották a börtönben, az Egyház szüntelen imádkozott érte Istenhez. Azon az éjszakán, amikor Heródes elő akarta őt vezettetni, Péter két katona között aludt, kettős lánccal megbilincselve. A bejáratnál pedig őrök vigyázták a börtönt. Egyszerre megjelent az Úr angyala, és a helyiséget fény árasztotta el. Az angyal megütötte Péter oldalát, és felébresztette: ,,Kelj fel, gyorsan!" Erre a láncok lehulltak a kezéről. Azután az angyal így folytatta: ,,Csatold fel övedet, és vedd fel saruidat!" Amikor megtette, az angyal ezt mondta: ,,Vedd magadra köpenyedet, és kövess!"
Péter elindult és követte, de nem tudta, hogy valóság-e az, amit az angyal tesz vele. Azt gondolta, hogy látomása van. Átmentek az első őrségen, majd a másodikon is, aztán eljutottak a város felé nyíló vaskapuhoz. Az magától kinyílt előttük. Kint még végigmentek az egyik utcán, és ott az angyal hirtelen eltűnt mellőle.
Amikor Péter föleszmélt, így szólt: ,,Most már biztosan tudom, hogy az Úr elküldte angyalát, és kiszabadított Heródes király kezéből és mindabból, amiben a zsidó nép reménykedett."
Ez az Isten igéje. ApCsel 12,1-11

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből
Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja.
Kedves Fiam!
Az én véremet nemsokára kiontják áldozatul. Eltávozásom ideje közel van. A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam. Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja, amelyet az Úr, az igazságos Bíró megad nekem azon a napon. De nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja az ő eljövetelét.
Mellém állt ugyanis az Úr és erőt öntött belém, hogy befejezzem az evangélium hirdetését, és tudomást szerezzen róla minden pogány. Így megmenekültem az oroszlán torkából. Sőt, az Úr ezután is megszabadít minden gonosz cselvetéstől és átment mennyei országába. Dicsőség legyen neki mindörökké! Ámen.
Ez az Isten igéje. 2Tim 4,6-8.17-18

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Te Péter vagy, és neked adom a mennyek országa kulcsait.
Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait:
...... .............


Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,13-19

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te számodra nincs elveszett ember. Te a kudarcot megélő emberben is meglátod, hogy nagy dolgokra képes a te kegyelmi segítségeddel. Belátjuk, hogy együtt kell működnünk az isteni kegyelemmel, hogy szentté válhassunk és életünket egészen a te szolgálatodba állítsuk. Te mindannyiunkat meghívsz egy nagyszerű feladatra, arra, hogy legyünk a te követőid és tanúid! Adj nekünk apostoli buzgóságot, hogy evangéliumodat bátran hirdessük az embereknek.

A mai napon Szent Péter és Szent Pál apostolokat ünnepeljük, akik egészen különböző előzmények után lettek Krisztus tanítványai, követői. Péter apostol kiválasztása Jézus részéről egy zöldmezős beruházásnak is nevezhető, talán nem sértődik meg emiatt a szent apostol a mennyben. Péter halászember volt, a Galileai-tó mellett, Kafarnaum városában lakott. Testvérével, Andrással együtt naponta hajóba szálltak, hogy halásszanak, ezzel biztosította családja számára a megélhetést. Úgy gondolta, hogy megvan a maga foglalkozása, élete végéig ezt fogja csinálni. Számára az volt a természetes, hogy nap mint nap halászni indul és eladja a piacon a halakat, amit sikerült fognia. Nem valószínű, hogy nagyszabású tervei lettek volna, nem álmodott arról, hogy egyszer nagyobb halászhajói lesznek és sok alkalmazottja. Vallásos zsidó ember volt, aki szombatonként eljárt a zsinagógai istentiszteletre, de vallási ismeretei nem lehettek túlzottan mélyek, nem tartozott az írástudókhoz. Vallási szempontból Jézus egy zöldmezős beruházást hajt végre Péter apostol esetében, amikor meghívja őt követésére, majd pedig később megbízza az emberhalászattal, az igehirdetéssel és a tanúságtétellel. Péter nem tiltakozott, megérezte, hogy Jézus egy rendkívül izgalmas feladatra hívja őt, ezért bármennyire is szerette munkáját, a halászatot, azonnal otthagyott mindent és az Úr tanítványa lett.
A mai ünnep másik szentjének, Pál apostolnak az életútja egészen más. Ő fiatalkorában komoly vallási tanításban részesült, rabbiiskolákba járt, írástudó volt, a farizeusok vallási csoportjához tartozott. Felnőtt korában büszkén vallotta, hogy a törvény kiváló ismerője és megtartója. E vallási előzmények miatt az ő esetében inkább teljes átalakításról beszélhetünk, amikor Jézus meghívja őt, mintsem zöldmezős beruházásról. Megtérését a hagyományos egyházi szóhasználattal pálfordulásnak is nevezzük, mivel Jézus egy egészen új irányba állítja az ő életét. Vallásos zsidó emberként meg volt győződve arról, hogy az ember üdvösségét a mózesi törvény biztosítja, pontosabban annak ismerete és megtartása. Arról is meg volt győződve, hogy egyedül a zsidók vallása szolgálja az üdvösséget, ezért érthető azon igyekezete, hogy az új hit követőit üldözni kell. A damaszkuszi úton történt megtérése, Krisztussal való találkozása viszont egészen új irányba fordítja Pált, egy új meggyőződés alakul ki benne, mégpedig az, hogy az üdvösséget nem a mózesi törvény megtartásának köszönhetően nyeri el az ember, hanem a Krisztusban való hit által, az ő kereszthalálának köszönhetően.
A két apostol életútja azt mutatja, hogy Isten képes nagy változásokat hozni az ember életébe, az embernek pedig érdemes bátran elindulnia, ha Isten egy új útra hívja, új küldetéssel bízza meg.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
A Balaton környéki templomok miserendje 2018-ban
  2018-06-29 11:03:10, péntek
 
  ...... ......


Az előző évek hagyományaihoz híven a Katolikus.hu oldal 2018-ban is közli a Balaton környéki településeken található templomok nyári miserendjét.
A Balaton északi és déli partjának nyári miserendje 2018 Link
Balaton 2018 nyári miserend listája Link

...... ........... .....



 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Útjára indult az egyeki plébánia vándorbölcsője
  2018-06-29 10:57:56, péntek
 
  A kereszttel is ékesített egyeki vándorbölcső megálmodója Tóthné Varga Gizella volt, aki a közelmúltban harmadik gyermekének adott életet. Az ő családja, a Papp Szauna Kft. és az egyekiek adományaiból - amit a helyi Szent Ferenc-karitászcsoport gyűjtött össze - készült el a vándorbölcső, amely Ferencz Mihály és Mucza Flórián asztalosok munkáját dicséri.
...... ..........


Keresztelő Szent János születésének főünnepén, június 24-én szentmise keretében áldották meg a jubileumát ünneplő egyeki Szent József-templom vándorbölcsőt, illetve azoknak a házaspárokat, akiknek most született gyermekük, vagy a közeljövőben várják gyermekük érkezését.
...... ........


Az egyeki karitászcsoport tagjai fogják nyomon követni a bölcső útját. Minden család néhány hónapra viheti otthonába, amíg kényelmes a baba számára. Egyéni ütemben, megbeszélés alapján történik az átadás a családok között.
A vándorbölcső arra is szolgál, hogy a gyermekáldásért esdeklő párok megerősítsék kérésüket a bölcső felett elhangzó imáikkal, valamint hogy a templomban benne fekve várják a kisbabák a keresztség szentségének kiszolgáltatását.
A bölcső az egész közösségé. Célja a régi hagyomány felelevenítése, hogy a kisbabák bölcsőjét több nemzedéken keresztül használták és családról családra járt. A bölcső Egyeken is megkezdte vándorlását, hogy hirdesse az új élet tiszteletét, nyugalmat adjon a gyermekeknek, szeretetet, örömöt a családoknak

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Papp Ágoston
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az új bíborosok ellátogattak XVI. Benedekhez
  2018-06-29 10:43:55, péntek
 
  ...... ........


2018. június 28. csütörtök 22:31
A június 28-án, csütörtökön megtartott konzisztórium után a Szent Péter-bazilikából Ferenc pápa és a 14 új bíboros két kisbusszal a vatikáni kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorhoz hajtott, hogy meglátogassa XVI. Benedek emeritus pápát.
Ferenc pápa, XVI. Benedek, és a 14 új bíboros a kápolnában együtt elimádkozták az Üdvözlégyet. XVI. Benedek rövid üdvözlő szavai és áldása után a 14 bíboros visszatért a vatikáni VI. Pál terembe és az apostoli palotába az udvariassági látogatásra - adja hírül a Szentszék sajtóterme.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír


- Június 28-án délután a Szentatya ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában a bíborosi testület jelenlétében. Az új bíborosok megkapták a bíbor színű birétumot, a gyűrűt, elmondták a hitvallást és engedelmességet fogadtak a pápának.
Az ünnepélyes szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás.

Ferenc pápa homíliájának fordítását teljes terjedelmében közöljük.,
mely itt olvasható Link


Bemutatjuk a 14 új bíborost
- 14 új Bíboros
.......


Június 28-án zajlik a Ferenc pápa által meghirdetett ötödik konzisztórium, pápaságának ötödik évében. Bemutatjuk az új bíborosokat, akikkel együtt a bíborosi kollégium 226 főre emelkedik, közülük 125 választó és 101 nem választó taggal.
Bíborosok bemutatása itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Bérmálás a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben
  2018-06-29 10:40:51, péntek
 
  2018. június 28. csütörtök 09:00
A müncheni Szent Erzsébet-templomban június 17-én tizenhét magyar fiatal részesült a bérmálás szentségében.


A szertartást vezető Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergomi-budapesti segédpüspök felidézte, hogyan töltötte be a Szentlélek az apostolok szívét, akik ezáltal hivatásuknak érezték, hogy osztogassák a hit, a remény és a szeretet ajándékait. A főpásztornak mindegyik bérmálkozóhoz volt egy-egy személyes szava.
A szentmise végén az imakör vezetője egy fakeresztet ajándékozott a bérmálkozóknak, és a régi, szép házi áldással búcsúzott tőlük:

Hol hit, ott szeretet;
hol szeretet, ott béke;
hol béke, ott áldás;
hol áldás, ott Isten;
hol Isten, ott szükség nincsen.

A híveket a misszió épületében állófogadás várta, ahol a bérmálkozók dalokkal és versekkel tették ünnepélyessé a jeles eseményt, Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs vezetésével. Egy kis eszem-iszom - töltött káposzta és jó bor - zárta a gyönyörű napot.

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Brenner József volt az ausztriai.....
  2018-06-29 10:36:46, péntek
 
  Brenner József volt az ausztriai Maria Roggendorf fatimai napjának főcelebránsa
2018. június 28. csütörtök 12:14
Az alsó-ausztriai Maria Roggendorf bencés kolostorában Brenner József nagyprépost, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola spirituálisa volt a június 13-án tartott, immár 579. fatimai nap főcelebránsa - a kolostor priorja, Josef Haspel OSB meghívására.
...... ........... ........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepe 06.29
  2018-06-29 10:29:05, péntek
 
  Június 29. Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepe Egyházunkban.
..


Péter-Pál napját a köztudat az aratás kezdő napjaként tartja számon. A munkakezdet kultikus hagyományai azonban inkább Sarlós Boldogasszonyhoz fűződnek a néphagyományban. Emellett Péter-Pál ünnepének aratók miséje néven emlegetett nagymiséjén több helyen áldást kértek az aratásra, és volt, ahol megáldották az aratószerszámokat is.
Képen: Pietro di Domenico de Siena: A Szűzanya és a Gyermek
Péterrel és Pállal (15. század)
...... ........... ........


A katonák Péterhez léptek, hogy levetkőztessék. Ő azonban imádkozás közben hirtelen felegyenesedett, s jobbját magasra emelte. A pribékek ijedten torpantak meg, a hívők szintén visszafojtották lélegzetüket, azt hívén, hogy beszélni akar, s mély csend lett. Ő pedig a magaslaton állva, jobbjával keresztjeleket rajzolt, halála órájában áldást osztva:
Képen: Giotto di Bondone: Szent Péter vértanúsága (1330 körül)
A hagyomány szerint 67-ben halt vértanúhalált, ugyanazon a napon, mint Pál apostol. Sok kínzás után saját kérésére fejjel lefelé feszítették keresztre, mert alázatosságában nem tartotta magát méltónak ugyanarra a halálra, mint amit Mestere szenvedett el.
...... ........... ..........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     2/34 oldal   Bejegyzések száma: 339 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9856
  • e Hét: 21486
  • e Hónap: 54640
  • e Év: 288387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.