Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/25 oldal   Bejegyzések száma: 246 
Útravaló – 2019. november 20.
  2019-11-20 17:51:54, szerda
 
  Isten országa nem földi értelemben vett ország, hanem lelki és természetfölötti valóság. Lélektől lélekig épül. A népben van egy próféciák magyarázataira épülő messianizmus, amitől bizony az apostolok sem tudnak elszakadni, és azt várják, hogy a messiási ország földi valóság lesz. Ebben nőttek fel, erre épült a hitük, őseik várakozása, így nem értik, Jézus miről beszél. Isten országa a szeretet útján valósul meg itt a földön, és az örök szeretetben teljesedik be. Ezért mondja a példabeszédben, hogy kegyelmeket kapunk Istentől, melyeket használva újabb kegyelmeket szerezhetünk. El is rejthetjük magunkban, és így végül nincs semmink. Mersz-e kockáztatni? A szeretet bátor!  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
33. évközi hét szerda 11.20
  2019-11-20 17:50:39, szerda
 
  OLVASMÁNY a Makkabeusok második könyvéből
A hét gyermekével együtt vértanúságot vállaló édesanya hitvallása szerint a világ Teremtője új, örök életet ad nekünk.
A pogány Antiokusz Epifánész uralkodása idején történt, hogy elfogtak hét testvért, anyjukkal együtt. A király arra akarta őket kényszeríteni, hogy egyenek a sertéshúsból, ezért korbáccsal és szíjjal verték őket.
Különösen csodálatra és a jók emlékezetére méltó az édesanya. Istenbe vetett bizakodással hősiesen viselte el azt, ahogy egyetlen napon hét fiát látta meghalni. Bölcsességgel eltelve, asszonyi lelkülettel és férfias bátorsággal mindegyiket külön-külön lelkesen buzdította atyáik nyelvén: ,,Nem tudom, hogyan kaptatok életet méhemben. A lelketeket nem én adtam, és nem én illesztettem össze testeteknek tagjait, hanem a világmindenség Teremtője. Ő alkotta az embert, és minden létezőnek ő adott létet. Ha most törvényeiért feláldozzátok magatokat, irgalmasságában visszaadja majd nektek lelketeket és az életet."
Antiokusz látta, hogy megvetik őt, és az elhangzott beszéd ugyancsak őt gyalázza. Ezért a még életben lévő testvért nemcsak szavakkal próbálta rábeszélni, hanem esküvel is biztosította, hogy ha eltér atyái törvényétől, gazdaggá és boldoggá teszi, sőt barátjává fogadja és felruházza magas tisztségekkel.
De az ifjú semmiképpen sem hallgatott rá. Erre a király magához hívatta az anyát, és unszolta, hogy tanácsaival segítsen megmenteni a fiát. Hosszú rábeszélés után az anya meg is ígérte, hogy fiának lelkére beszél. Odahajolt hozzá, és a kegyetlen zsarnok megcsúfolására így szólt hozzá atyái nyelvén:
,,Fiam, légy irgalommal hozzám! Kilenc hónapig szívem alatt hordoztalak, három évig magam tápláltalak, és mind ez ideig neveltelek. Kérlek, fiam, tekints az égre és mindenre, amit csak égen-földön látsz! Értsd meg, hogy mindezt, valamint az emberi nemet az Isten a semmiből teremtette. Ne félj tehát ettől a hóhértól, légy méltó bátyáidhoz! Vállald a sorsodat, szenvedd el most a halált, hogy majd az irgalom napján, bátyáiddal együtt visszakapjalak téged."
Anyja még beszélt, amikor az ifjú közbeszólt: ,,Mire vártok még? Nem a király parancsának engedelmeskedem, hanem a törvényre hallgatok, amelyet Mózes adott atyáinknak. De te, király, aki annyi szörnyűséget kiagyaltál a zsidók ellen, tudd meg, hogy nem fogsz megmenekülni Isten kezétől!"
Ez az Isten igéje. 2Mak 7,1.20-31

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Tehetségeinket, mint Istentől ránk bízott kincset, kamatoztatnunk kell.
Jézus Jeruzsálemhez közeledett. Sokan azt hitték, hogy hamarosan megvalósul az Isten országa, ezért a következő példabeszédet mondta nekik: ,,Egy előkelő ember messze földre indult, hogy ott királyi méltóságot nyerjen, és úgy térjen vissza. Magához hívta tíz szolgáját. Tíz mínát adott nekik, és így szólt: Kereskedjetek vele, míg vissza nem térek!« Polgártársai azonban gyűlölték őt, ezért követséget küldtek utána, és tiltakoztak: Nem akarjuk, hogy ez legyen a királyunk!« Az előkelő ember mégis elnyerte a királyi méltóságot, és hazatért. Ekkor hívatta szolgáit, akiknek a pénzt adta, hogy megtudja, ki mennyit szerzett vele. Előlépett az első, és így szólt: Uram, mínád tíz mínát hozott. Erre azt mondta neki: »Jól van, derék szolgám! Mivel a kevésben hűséges voltál, tíz város kormányzását bízom rád.
Jött a másik szolga, és így szólt: Uram, mínád öt mínát hozott.« Ennek azt mondta: Te öt város kormányzója leszel.
Jött a harmadik, és így szólt: Uram, itt a mínád. Kendőbe kötve elrejtettem. Féltem ugyanis tőled, mert szigorú ember vagy: felveszed, amit le nem tettél, és learatod, amit nem is vetettél.
Ezt így büntette meg: A magad szavával ítéllek el, haszontalan szolga. Tudtad, hogy szigorú ember vagyok: felveszem, amit le nem tettem, és learatom, amit nem vetettem. Miért nem adtad pénzemet a pénzváltóknak, hogy hazaérkezve kamatostul kaptam volna vissza? Aztán a körülállókhoz fordult: »Vegyétek el tőle a mínát, és adjátok annak, akinek tíz mínája van!« Azok megjegyezték: Uram, hiszen már van tíz mínája.
De ő így válaszolt: Mondom nektek: Mindenkinek, akinek van, még adnak, hogy bővelkedjék. Attól azonban, akinek nincs, még azt is elveszik, amije van. Ellenségeimet pedig, akik nem akarták, hogy királyuk legyek, hozzátok ide, és öljétek meg szemem láttára!"
E szavak után Jézus folytatta útját Jeruzsálem felé.
Ezek az evangélium igéi. Lk 19,11-28
...... .......



Imádság
Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Elmélkedés
Lukács evangélista bevezető megjegyzése szerint Jézus azért mondta el ezt a történetet, mert egyesek Isten országa közeli megvalósulását várták. E mögött inkább azt kell látnunk, hogy néhány évtizeddel Jézus halála és feltámadása után, az evangélium megírásának idején a közösség tagjai Krisztus visszatérését várták, mégpedig egyesek arra számítottak, hogy az már hamarosan bekövetkezik. A visszatérés, Krisztus második eljövetelének idejére vonatkozóan nem tartalmaz semmit a példázat, hanem csupán a keresztények helyes magatartását ösztönzi.
Jézus története szerint elutazása előtt az előkelő ember szolgáira bízza vagyona egy részét és kifejezetten felszólítja őket, hogy kereskedjenek vele. Visszatérésekor kiderül, hogy voltak, akik megértették a feladatot és úgy tettek, amint azt uruk kívánta. Ők kamatostul fizették vissza a pénz, s jól végzett munkájukért jutalmat kaptak. De volt olyan szolga is, aki félt, hogy esetleg el is veszítheti a rábízott pénzt, ezért inkább úgy gondolta, elég, ha megőrzi azt és majd visszafizeti. A félelem megakadályozta őt a helyes cselekvésben.
A történet arra figyelmeztet minket, hogy földi életünk után nem kerülhetjük el Isten ítéletét. Mindazt, amit Isten ránk bíz, üdvösségünk érdekében kell felhasználnunk.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Csaba testvér elmélkedése Nagybányán - 2017 évben
  2019-11-20 17:23:59, szerda
 
  Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a Véresvízi Krisztus Király templomban tartott elmélkedése.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Temetőink is kihalnak ... Kőrisbányán
  2019-11-20 17:22:05, szerda
 
  Elhagyott temetők, kidőlt keresztek, nemcsak Körösbányán, hanem széltében - hosszában mindenfelé Dél-Erdélyben. Előttünk élt generációk megszakadt lánca! November 1-én, árva gyerekekkel elárvult temetőkben imádkoztunk!
Gazdag, termékeny föld, Erdélyben béke is van, és mégis az emberek mennek, hogy önként másoknak rabszolgái legyenek ahelyett, hogy saját földjükön, becsületes munkával, saját maguk uraiként megkeressék a mindennapi betevő falatot! Gyermekeinket nem tanítottuk meg gazdálkodni, dolgozni, megélni az édes szülőföldön! Iskoláinkban cselédeket, napszámosokat nevelünk!
Legfontosabb kihívás mely előttünk áll, a felnövekvő generációval megszerettetni drága szülőföldünket, és megtanítani őket becsületes munkából megélni azon a földön amelyből vétettek, s melyben őseink is nyugszanak! Nem nehéz ma Erdélyben céget alapítani, vállalkozást kezdeni, szinte bármilyen munkából meg lehet élni, mert sajnos a becsületes kétkezi vagy szellemi munka terén, konkurencia jóformán nem található!
Rengeteg pozitív példa van, sok olyan férfi és nő van ma Erdély földjén, aki a maga kis vállalkozásából szépen megél, eltartsa a családját! Állítsuk őket a fiataljaink elé példaképül, a kitaposott úton könnyebb haladni! A felnövekvő generációkat biztassuk, támogassuk és főleg segítsük meg az első "millióval", hisz a lendületbe jövő, bátor ember megállíthatatlan!
Hiszek Erdély jövőjében, hiszem, hogy a mi sírjaink nem lesznek árvák!
A megmaradásunkért imádkozva, dolgozva,
Csaba t..

2019. nov. 11. Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Önkéntesek mentik Velencében ...
  2019-11-20 17:16:39, szerda
 
  Önkéntesek mentik Velencében az egyik legjelentősebb zenei archívum kincseit.
...... ........


Az elmúlt 50 év legnagyobb árvízével küzd az észak-olasz város: komoly károkat szenvedett Velence jelképe, a Szent Márk-székesegyház, a víz nem kímélte a La Fenice operaházat és a Conservatorio Benedetto Marcello könyvtárát sem, ahol fontos kéziratokat őriznek.
Az 1876-ban alapított, jelenleg a Palazzo Pisaniban működő iskola őrzi mintegy ötvenezer restaurált kötete között a Torrefranca-gyűjtemény darabjait, névadója, Benedetto Marcello partitúráit és több Vivaldi-kéziratot is. Bár az áradás a felbecsülhetetlen értékű kincsek mindössze 5%-át érintette súlyosan, nem csupán a vízzel, hanem a levegő megnövekedett párataltalmával is fel kell venni a harcot a könyvtárosoknak, akik pesszimistán tekintenek a jövőbe.
A Palazzo Pisani alsó szintjén található archívumból önkéntesek segítségével menekítették ki a legértékesebb anyagokat, hogy azokat biztonságba helyezzék, egy bolognai cég pedig felajánlotta segítségét abban, hogy a könyveket és más kéziratokat a helyzet normalizálódásáig és a restaurálás megkezdéséig lefagyasszák.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Férfi labdarúgás E.B. 2019/20 több gólos mérkőzések
  2019-11-20 17:13:35, szerda
 
  Bulgária - Anglia 0:6
Ciprus - Oroszország 0:5
Skócia - San Marino 6:0
Belgium -San Marino 9:0
Litvánia - Portugália 1:5
Olaszország - Örmény ország 9:1
Olaszország - Liechtenstein 5:0
Olaszország - Liechtenstein 6:0
Svájc - Gibraltár 6:1
Anglia - Montenegro 7:0
Portugália - Litvánia 6:0
Spanyol - Málta 7:0
Spanyol - Románia 5:0
B.Hercegovina - Liechtenstein 5:0
Francia ország - Moldova 4:1
Francia ország - Island 4:0
Francia ország - Andora 4:1
Albánia - Moldova 4:0
Albánia - Island 4:2
Hollandia - É.Irország 5:0
Oroszország - San Marino 5:0
Belgium - Cyprus 6:1

Európa-bajnokság résztvevői:
Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales

- A pótselejtezős csapatok a Nemzetek Ligája alapján:
A divízió: Izland, valamint a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből három csapat
B divízió: Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország
C divízió: Skócia, Norvégia, Szerbia, valamint a Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia négyesből egy csapat
D divízió: Georgia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

- Amit eddig tudni lehet a csoportbeosztásokról:
A csoport (Róma és Baku): Olaszország
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia (és ha kijut, Románia)
D csoport (London és Glasgow): Anglia (és ha kijut, Skócia)
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország (és ha kijut, Írország)
F csoport (München és Budapest/Puskás Aréna): Németország (és ha kijut, Magyarország)

Minden divízióból egy válogatott jut ki az Eb-re. A pót selejtezős torna két egymeccses elődöntőből (március 26.) és egy döntőből (március 31.) áll majd. A pénteki, nyoni sorsoláson kialakulnak a párok, amelyekben az előkelőbben rangsorolt csapat lesz a párharc házigazdája, és a finálé házigazdáját is kisorsolják. Az Eb sorsolását jövő szombaton rendezik a román fővárosban. Minden csoport két házigazdára épül (Budapest társházigazdája München), a rendező országok válogatottjai otthon játszhatják csoportmeccseiket. Ha mindkét házigazda kijutott, akkor sorsolás dönt arról, mely város lesz az egymás elleni találkozójuk helyszíne. Ugyanakkor ha az egyik együttes egyenes ágon, a másik pedig a pót selejtezőn keresztül jutott ki, az egyenes ági kijutó lesz a meccs házigazdája - tehát ha a magyarok kiharcolják a részvételt, a németek elleni csoporttalálkozójuk biztosan Münchenben lesz.

...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Caritas ünnep, Csaba testvér elmélkedése
  2019-11-20 17:02:30, szerda
 
  2019-ben a körmendi Caritas kapja a "Szent Erzsébet Rózsája" díjat!
Az Árpád-házi Szent Erzsébet legendájából eredeztetett díj az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál, hogy az együttérzés, a felebarátainkért érzett felelősség és a tevékeny szeretet keresztény eszméjét az egyénekben és a közösségekben felébressze és ébren tartsa."
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 1999. december 16-án alapította a díjat, és első ízben 2000-ben adták át. A díjat minden évben egy-egy személynek ítélik oda Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, azaz a magyar hagyományok szerint november 19-én.
A kitüntetettnek átadott 95 mm átmérőjű bronzérmét Pálffi Katalin szobrászművész készítette. Az érme előoldalán rózsa látható, hátoldalán pedig a következő felirat olvasható: Szent Erzsébet Rózsája díj. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A kitüntetettek nemcsak az értékes műalkotás formájában, hanem élő valóságában is megkapják Szent Erzsébet rózsáját: az egyik támogató, Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített, Rómában nagydíjat nyert rózsájának élő tövét is ajándékul kapja.

2019. nov. 19.videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Győzelem eső a férfi kézilabda EHF. kupa selejtezőn
  2019-11-19 16:58:19, kedd
 
  Győzelem eső a férfi kézilabda EHF. kupa selejtezőn az elmúlt hétvégén.
Balatonfüred - Ademar 30:27
Tatabánya -ZTR Zaporohye 27:24
Csurgó - Nimes 28:25
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Különleges madarak -
  2019-11-19 12:44:47, kedd
 
  Forrás: Mindszenty Ifjúsági Ház Zalaegerszeg
- Foltos nádiposzáta
...... ........... ........... ......



- Függő cinege
...... .......



- Kicsi fakopács
...... ........... ..............



- Sárga fejű királyka
...... ........



- Szajkó
...... ........



- Zöld küllő
...... ......



- Nászruhás fürge gyík
...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Zarándokoljunk a Missziós kereszthez!
  2019-11-19 12:34:51, kedd
 
  Hívunk mindenkit sok szeretettel a Mária Út zalaegerszegi szakaszára!
Zarándokoljunk a Missziós kereszthez!
Vegyél részt zarándoklaton a Mária Magdolna Plébániatemplomba érkező Missziós kereszthez ,és csatlakozhatsz a világméretű, Krisztus Király előesti szentségimádáshoz is!

Indulás: 2019. november 23., szombat 13:30
Erdődy-Hüvös kastély (Mindszenty Ifjúsági Ház, Zalaegerszeg-Botfa, Várberki u. 13.)
Távolság: 9 km a Mária úton
Érkezés: 16:45 Mária Magdolna Plébániatemplom (Zalaegerszeg, Mindszenty József tér 1.)
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     2/25 oldal   Bejegyzések száma: 246 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.