Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Cser Zoltán /1950-2002/ emlékére
  2019-04-19 12:22:22, péntek
 
  Sajnos nem ismertem személyesen a fiatalon elhunyt Cser Zoltán mosonmagyaróvári költőt, de az 1993. október 22-én született Mosonmagyaróvár, 1956. október 26. c. versét annál inkább. Minden megemlékezésünkre beválogattuk, olvasható a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu ( ,, In memoriam 1956" a művészetben almenü - Irodalmi alkotások - Cser Zoltán album) weboldalunkon,de megjelentettük az 56-os Szövetség Híradó c. újságjában is.

Cser Zoltán
Mosonmagyaróvár, 1956. október 26.

Rab madár volt
a Szabadság!
Falak,rácsok között.
Tömeg.
Lyukas zászlók.
Himnusz, Szózat
Sortűz!
Vérbíróság!
Akasztás,
Börtön,
Akasztás.
Vér,vér, mindenütt vér!
A lánctalpak alatt széttiport szabadság halálhörgése!

Könnyek.
A teherautókról csöpögő
áldozatok vére!
Hősök sírján sárga láng,
Könnyek.
Szavak, szólamok!
Öntelt tettesek!
Ki vonja kérdőre őket?

Nády Mária mosonmagyaróvári költő, a Szivárvány Kör vezetőjének köszönhetően néhány újságcikk és vers alapján talán sikerül az emlékét Az én újságom 1956-ról c. blogomban megörökíteni.

A Kisalföld, 1995. október 12-ei számában jelent meg Klemencsics Szilvia Vele készült beszélgetése. Abból megtudhatjuk, hogy tizenkét éves korában írta első versét, s azóta versel. Alkotói kedvéhez a benne felgyülemlő feszültségek, indulatok adják a táptalajt. Mindaz, ami éri, a jó és a rossz egyaránt.
Önálló kötetben nem, de antológiákban és folyóiratokban jelentek meg versei. Mosonmagyaróváron a Szivárvány Kör alapításában vett részt, melynek haláláig megbecsült tagja volt.
Cser Zoltán filmezéssel is foglalkozott itt a városban, majd sokáig a Győri Filmstúdióban. Még filmesztétikai tanfolyamokat is szerveztek kollégáival az ország különböző településein. A filmezés mellett fotózott is, de betegsége már megakadályozta abban, hogy kiállítást rendezhessen belőlük. Betegsége okán tagja lett a Mosonmagyaróvári Mozgáskorlátozottak Egyesületének, akik harmincadik jubileumi közgyűlésükön külön is megemlékeztek róla. Nády Mária olvasta fel neki írt saját versét. (Nády Mária: Jelek, 2006)

Nády Mária
Titkok pántjai
(Cser Zoltán költőtársam emlékének)

Körüljárom tragikus életutadat.
Pályaíved szenvedésben csillog!
Titkok pántjai pattanva hullnak:
... Fájó magyar ősz
átkos, bús világában
ellentmondások között hallgatnak
leltárod értékéről ...
Szobád csendjében zenéltél
igaz, szabad éneket!
Hitet szórtál szerteszét
szolgagondok között.
Magadra találás magányában
szálfalánggal elégtél.

Elhunytakor Nády Mária a Szivárvány Kör vezetője búcsúzott tőle a Kisalföld 2002. augusztus 12-én számában megjelent írásával: Verseiben élt, égett

Megint szegényebbek lettünk ... A Szivárvány Kör tagjai és a magam nevében mély részvéttel veszünk búcsút Cser Zoltántól, a tehetséges szellemi szabadfoglalkozású költőtől, alkotótársunktól. Döbbenten fogadtuk a fájdalmas hírt.Tudtuk, hogy ,,gyermekparalízises-betegsége" miatt segítségre szorul, hogy nehezen mozdulhat ki szeretett otthonából. Tudtuk, hogy korunk szörnyű betegsége támadta meg, de nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan szakad ki örökre az életünkből. Szerettük, tiszteltük, segítettük alapító tagunkat: hitéért, szellemiségéért, veseiért, igaz barátságáért. Mostohagyerekként kezelték sokan, de ő nem adta fel.
Tudta hova tartozik. Köztünk és a hófehér papír előtt (ami szent volt neki) feloldódott. Szerelmes volt a szépbe, az álmaiba, a költészetbe: ez volt élete értelme, küldetése. Folyóiratokban publikált, húsz antológiában jelentek meg versei - ezekben és felolvasóesteken lépett a nyilvánosság elé. Szeretett volna egy kötetet. Már nagyon beteg volt, de a kéziratok eljutottak a kiadókba. Amikor utoljára felhívtam, azt mondta, hogy ,,tönkretettek". Most is hallom rekedtes hangját: káltón, halkulón, elcsuklón. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan elhagy minket. Nagy a mi veszteségünk! Cser Zoltán alkotótársunk 52 évesen elköltözött földi világunkból az égiekhez. Nagyon hiányzik! Emléke szívünkben él. Versei örökségül ránk maradnak. Könnyes szemmel, nehéz szívvel búcsúzunk tőled, kedves Zoli! Nyugodj békében.

Sírja a mosoni temetőben található.

Sajnálatos, hogy még a halála után öt évvel, 2007-ben megjelent Merített örökség c. térségi (Szigetköz-Mosoni-síkság-Hanság) irodalmi antológiába sem fért bele neve, versei!

Azt nem tudom, hogy az elmúlt tizenhét év alatt aztán megjelent-e, de ha nem, jó lenne posztumusz kötetben tudni verseit, benne akár a fotográfusi időszakában készített helyi képeit is megmutatva! Hisz, ahogy az 1956-os verse, úgy az alábbi verse alapján is egy jobb sorsra, megismerésre, elismerésre méltó, fájdalmasan fiatalon elhunyt tehetséges költőre emlékezhetnénk.

Cser Zoltán
Irigység

A pénzemet nem irigyelhetitek
mert az nincs.
Irigylitek hát a szívemet.
Pszichikai légköri zavar!

Álnokság.
Oly kicsinyesek,
Oly szánandók vagytok
Ti intrikusok!
Már a szeretetet is irigylitek,
Azt amit én adok,
és azt amit én kapok!
Mert ti, Jánus-arcu
aljasok még azt sem tudtok!
Én igen, s ezért gazdag vagyok!

1995. április 28.
(Visszhang Antológia, 1997)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor a temetésért is börtön járt
  2019-04-18 04:19:50, csütörtök
 
  Tegnap Győrben tettem egy nagy tavaszi sétát.
Több mindent külön is felkerestem, de több "apróságot" is észrevettem.
Mint például az alábbi felirattal egy emléktáblát a belvárosi plébániahivatal épületének falán.
Káptalandomb 9-17.

"Őrizze ez a tábla dr. Lányi János (1902-1968) kanonok,egykori belvárosi plébános áldott emlékét, akit a hatalom azért hurcolt meg, ítélt több év börtönre, mert az 1956. október 25-én agyonlőtt három fiatal győri mártírt méltósággal eltemette."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tízéves az Ötvenhatos honlapunk
  2019-04-17 06:07:59, szerda
 
  Ma, 2019. április 17-én tízéves a Gulyás Lajos Kollégium 1956-os történelmi honlapja

A Gulyás Lajos Kollégium, korábban Mosonmagyaróvári Városi Kollégium, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság megalakulásának 10. évfordulója alkalmából, Anatole France gondolatának, ,, Az ősök sírjai avatják az országot hazává" szellemiségében hirdetett honlap készítő pályázati kiírására készítette el a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldalát. Az intézmény a honlapot a Magyar Telekom, Internettel az egyenlő esélyekért elnevezésű programja segítségével hozta létre és 2009. április 17-én aktiválta. Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztóra 2009. november 6-án, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megrendezésre kerülő VIII. Kegyeleti Konferencia keretében került sor.
Az országos pályázatra beérkezett harminckét pályázatból a Mosonmagyaróvár,1956 című pályázat az első helyezést érte el. Az emléklapot a kollégium képviseletében Simon Zsuzsanna, igazgató és Kaschik Marion kollégista, Dr. Boross Pétertől, a Kegyeleti Bizottság Elnökétől vette át.
A honlap a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak, a tragédia sebesültjeinek, túlélőinek, a megtorlások mártírjainak, valamint a községek forradalmi eseményeinek és hőseinek emlékére készült. Létrehozása a kollégium diákjai, pedagógusai, munkatársai, a helyi levéltár szakembere, a környékbeli települések polgármesterei, helytörténészei, tanárai együttes tevékenységének köszönhető. A honlap képanyagának összeállításában a Hansági Múzeum (Archívum, Gyűjtemények, "In Memoriam 1956"), az ajánlott irodalmak, a különböző újságcikkek összegyűjtésében pedig a Huszár Gál Városi Könyvtár segített.
A honlap létrehozásával az volt a céljuk, hogy bemutassák a város múltjának legtragikusabb eseményét, a sortűz áldozatait, a sebesülteket, a túlélőket, a megtorlások mártírjait, az emlékhelyeket, a volt járás területén lezajlott forradalmi eseményeket.
A kollégium nevelőtestülete kötelességének érzi, hogy minden kollégista diák tudjon a város tragédiájáról és az ártatlan hősök emlékét őrizze. Ezért az almenük tartalmaznak olyan pontokat is, melyek az intézmény eddig végzett tevékenységét, jövőbeni terveit mutatja be ('56-os kaszinó, Kiállítások, Pályázatok, Tanulmányok). További kutatásra, ismeretek bővítésére alkalmas az Ajánlott irodalom, a Hasznos linkek, és a Tanulmányok című menüpont alatt található dolgozatok. De saját készítésű képeiket is bemutatják a különböző fotógalériákban (Emlékművek, emléktáblák, a Gyásztér, Gyűjtemények, Síremlékek). Szintén a múlt iránti tisztelet fejeződik ki az In memoriam 1956 című menüpont alatt található versek bemutatásával, melyek mosonmagyaróvári költők alkotásai. A menüpont különlegessége, hogy különböző képzőművészeti alkotásokat is bemutat. Kiemelten fontosnak tartják a város és környéke Emlékműveinek, Emléktábláinak, Közterületi elnevezéseinek felkutatását és azok bemutatását a honlapon. Külön figyelmet fordítanak a helyi múzeum és egyéb gyűjtemények képes bemutatójára a Gyűjtemények menüpontban. Tanulságos az időrendi sorrendben egymás után következő Megemlékezések szónoklatait, sajtóhíreit olvasni, fotóit nézegetni illetve a Visszaemlékezések menüpontot megtekinteni. Az 1956. október 26-ai események feltárásában, az emlékezet megőrzésében nagy szerepe volt/van a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek. A szervezetet külön menüpontban mutatják be, ahogy az 56-os Szövetséget és a POFOSZ 56-os Hagyományőrző Tagozatát is. Több évtizedes elhallgatás után kezdődhetett meg a Sortűz/ Dudás per, Dr. Zétényi Zsolt ügyvéd képviseletével. Erre szintén külön menüpontban emlékeznek. A honlap kiemelten foglalkozik még a város Gyásztere és a laktanya épülete emlékhellyé válásának történetével is. Az egyes menüpontok sorrendjét az abc határozta meg. A weboldal további információkkal, menüpontokkal folyamatosan bővül. A honlapon kívül a kollégium különböző prezentációk elkészítésével is igyekszik az ötvenhatos emlékeket megőrizni, azokat az interneten bemutatni. Ezek a videók a www.youtube.com című portálon tekinthetők meg, varosikollegium feltöltő név alatt. Ugyanezt a célt szolgálják a helyi illetékességű www.duoinfomovar.hu című közösségi portálra feltöltött képgalériák, valamint a Közép és Kelet - európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány www.magyarforradalom1956.hu weboldala,1956 - Forradalom és szabadságharc almenüjén keresztül elérhető, A forradalom emlékezete menüpontban található fotógyűjtemény, melyre harminchat emléktábla, emlékmű képét töltette fel a kollégium. A honlap felelős szerkesztője Simon Zsuzsanna, aki Az én újságom 1956-ról címmel 2013 óta egy 1956-os blogot (http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pev=2013&pho=6&n=azenujsagom) is vezet az interneten, először Tollas Tibor idézetét választva mottóul: ,,Kiáltanod kell, nap-nap azokért, kiket örökre elnémítottak", majd Böröndi Lajos: Halottaink c verséből vett idézetét, ,, Vérük már bennem dobol" .
A honlap két legújabb feltöltése Simon Zsuzsanna 1956-os online kiadványsorozata 23 részben, melyek szabadon letölthetők a felületről illetve a Nemzeti Örökség Intézetének Emlékhelyek Napja c. országos programja, melyhez 2019-ben először a Gyásztér, mint történelmi emlékhely is csatlakozik.
Május 11-én, szombaton 10-17 óra között minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a sortűz helyszínére szabadtéri előadásokkal és kiállításokkal.
A weboldal Mosonmagyaróvár virtuális '56-os múzeumaként ma tizedik éve fogadja a látogatókat. A jubileum napján, 2019.április 17-én 546 625 ,,léptek be a kapuján".
A honlap akkor is tovább fog élni, amikor majd a kollégiumot megfosztják nevétől, amikor majd a kollégiumot beolvasztják egy olyan intézménybe, amelyik a korábbi (2004) szórólapjain még a nevéből a kollégium szót is elhagyta, nemhogy írt volna róla, amikor majd lebontják a határőrlaktanyát, amibe 2005 óta XX.Század Múzeumot akartak létrehozni.
A weboldal az egyetlen olyan biztos és ismert, az egész világon elérhető pontja Mosonmagyaróvár 1956-jának, ami alapja és letéteményese az emlékek megőrzésének.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szervezés alatt az Emlékhelyek Napja
  2019-04-17 04:28:24, szerda
 
  Május 11-én szombaton 10-17 óra között a Gyásztéren is lesz Emlékhelyek Napja.
Intéződnek az engedélyek, a sajtó megjelenések.
Kaptunk 500 darab programfüzetet a 100 000-ből. Szuper!! Már elkezdtem személyesen átadni az érdeklődőknek.
Lesz külön meghívó is, amit majd e-mail-ben fogok elküldeni sok-sok címre.
A facebook-on készítettem Eseményt is a napra, azon keresztül szintén sok száz címre eljut majd a program.
A www.emlekhelyeknapja.hu weboldalon minden egyéb info megtalálható.
Igazából Húsvét után kezdem el az esemény népszerűsítését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Mosonmagyaróvári ’56-os Alapítvány rövid története
  2019-04-16 05:20:02, kedd
 
  1994-ben a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, elnöke Németh Boldizsár, határozatlan időre alapította a Mosonmagyaróvári '56-os Alapítványát, az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai hozzátartozóinak, a megtorlás meghurcoltjainak, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékeinek gondozására, megismertetésére, az ilyen rendezvények, kiadványok támogatására. A kuratórium elnöke Dr. Kuroli Géza,aki azonban rövid időn belül lemondott. Az új elnök Dr. Székelyhidi László, országgyűlési képviselő (1990-1994)lett, aki aztán az alapítvány megszűnéséig el is látta az elnöki feladatokat. Időközben az alapító egyesület vezetésében is változás állt be, új egyesületi elnöknek Takács Istvánt választották. Az alapítvány alapvagyonát, százezer forintot különböző bel - és külföldi magánszemélyek adományai, s egyszer az önkormányzat jelentős összegű támogatása növelte. Az alapítvány több éven keresztül kevesebb, több ötvenhatos személyt, hozzátartozót részesített anyagi támogatásban. De volt olyan év is, hogy emellett a helyi önkormányzat is adott pénzadományt ötvenhatos személyeknek.
Az alapítvány rendszeresen beszámolt alapító egyesületének a végzett munkájáról. Alapító okiratát néhányszor módosította (egyszer, új kuratóriumi tag felvétele miatt), a törvényes működésére érkezett hivatalos észrevételekre pedig megfelelően intézkedett.
Az alapítvány 2000-ben a megszokott személyek számától ( 2-8) és pénzösszegtől eltérően tizenöt személynek tudott nagyobb összeget adományozni.
Ezt követően azonban már nem érkeztek elegendő támogatások az alapítvány számlájára, így elmaradtak az adományozások is. Az egyesület szerette volna megszüntetni az alapítványát, melyre jogilag azonban csak 2002-ben kerülhetett sor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Szigethy Attila Alapítvány 1990-1999
  2019-04-15 05:37:17, hétfő
 
  Nagyon szép és részletes története olvasható Borbély József: Jogáért ki felkél- Szigethy Attila emlékezete c. könyvben.
Az Attila Szigethy Foundation-t Rokop József és felesége alapította Amerikában.
Tevékenységei voltak: Évente pénzadományok nyújtása magánszemélyek részére, megemlékezésekre, emléktábla, emlékmű állításokra, síremlékek állítására, megváltására, koszorúkra, virágokra... ( könyv kiadásra, alkotótáborra)
Egy rövid kiegészítést tennék csak hozzá, ami nincs megemlítve a könyvben, de úgy érzem, hogy méltó lenne az alapítók személyéhez és köszönettel tartozunk nekik ennyi év távlatából is.
Mosonmagyaróvárhoz kapcsolódik a támogatásuk, méghozzá a Hansági Múzeum'56-os állandó kiállításának (1996) létrehozásához.
Sajnos napjainkra már nem látható nevük a kiállítórészben, de ők támogatták.
Rokop Józsefről magam is írtam Az én újságom 1956-ról c. blogomban 2017. 08.25-én és a tiszteletemet is tettem nagycenki síremlékénél.

Ugyanakkor az általuk létrehozott alapítványról eszembe jutott, hogy a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület is alapított egy alapítványt. Ennek történetéről fogok írni legközelebb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gyásztér, mint történelmi emlékhely
  2019-04-14 06:23:27, vasárnap
 
  A Nemzeti Örökség Intézete idén is, immár negyedik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek Napja elnevezésű országos programját.

Időpontja: 2019. május 11. szombat

A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark, Gyásztér, mint történelmi emlékhely szabadtéri előadásokkal és kiállításokkal csatlakozik az eseményhez.
Helyszín: Mosonmagyaróvár, Ipartelep, '56-os emlékpark, Gyásztér
Időpont: 2019. május 11. szombat 10-17 óra között
Minden érdeklődőt szeretettel vár Simon Zsuzsanna szervező-rendező


"A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Jelenleg 49 történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. Az egységes megjelöléséről szintén a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott." -

emlekhelyeknapja.hu-
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jogáért ki felkél 2.
  2019-04-13 06:37:55, szombat
 
  Borbély József: Jogáért ki felkél
Szigethy Attila emlékezete
Magyar Nyugat Könyvkiadó
Szombathely, 2018

Tartalom

Közelítés Szigethy Attila alakjához
Szigethy Attila élete
Szigethy Attila a Nemzeti Parasztpártban 1945-1948
Szigethy Attila a forradalomban
Exodus 1956-1957
Szigethy Attila utóélete
Szigethy Attila Alapítvány
Szigethy Attilára emlékeznek 1990-1991
Függelék: A szerző írásai a forradalomról és Szigethy Attiláról
Források
Irodalom
Köszönetnyilvánítás
Szigethy Attila kedves verse volt ... Ady Endre: Mag hó alatt


Megj.: Most már néhány napja ezt a könyvet olvasom. Ha arra a kérdésemre, hogy 1956. október 26-án miért és milyen körülmények között küldte Szigethy Attila Győrből éppen Földes Gábor színházi rendezőt, és Tihanyi Árpád tanárt Mosonmagyaróvárra a sortűz híre hallatára nem is kaptam újabb információt, mint amit eddig is nagyjából tudtam, ez azért a könyv értékéből, eltekintve a néhány elírástól!, egyéb más újdonságaiból egy jottányit nem csökkent. Sőt! Nekem magamnak is új ötletet adott, amiről még óvári vonatkozásban nem írtam, pedig anyagom van hozzá. De, ami késik az nem múlik!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jogáért ki felkél 1.
  2019-04-12 04:46:59, péntek
 
  Borbély József könyve Szigethy Attila emlékezetéről.
Nagy érdeklődéssel kezdtem az olvasásába, hátha választ kapok néhány Vele, Tihanyi Árpáddal és Földes Gáborral kapcsolatos 1956. október 26-ai kérdésemre.Sajnos azonban nem tudtam meg többet arról, hogy akkor ( 1956. október 26.) és ott (Győr) Szigethy Attila miért épp őket és milyen körülmények között küldte Tihanyi Árpádot és Földes Gábort Mosonmagyaróvárra a sortűz híre után.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na, bravó!
  2019-04-11 17:29:03, csütörtök
 
  2019-től fizetős lett a blogolás a tvn.hu-n. Oké, megértettem, egyet kifizettem, szerkesztem. (Az én újságom 1956-ról címűt választottam.) Eddig megtudtam azért nézni a többit is, ha kerestem bennük valamit, de ma, hogy a Magyar Költészet Napja van és szerettem volna a Százötvenhat vers Ötvenhatról c. blogomból egy verset kiírni, nem tudtam, mert nem találtam a blogot se így,se úgy. Nincs. Eltűnt. Gondolom törölték. Nagyon szomorú vagyok. Mennyi munkám ment kárba!! S mennyi fog, ha ezt Az én újságom 1956-ról -t sem fogom meghosszabbítani 2020-ban!

Nem elég, hogy nem lesz XX. Század Múzeum a volt hőr. laktanyából, mert inkább lebontják és a piaristáknak adják. Nem elég, hogy megszüntetik az önálló Gulyás Lajos ( református lelkész, '56-os mártír) Kollégiumot, hozzácsapják a gimihez, a nevét is elveszik, ezzel az '56-os emlék - és
névadómegőrző hagyományait is ellehetetlenítik. Nem elég, hogy kipakoltatják, kiüríttetik mindkét gyűjteményes szobánkat, ezzel a kukába küldve tizenkét évnyi munkánkat, most még itt van ez a blogos dolog is. Három másik ötvenhatos blogomat lőtték ki az űrbe. Na, bravó! Szép április 11-ét!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 620
  • e Hét: 2071
  • e Hónap: 6952
  • e Év: 29005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.