Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 354 
Szent Jeromos áldozópap és egyháztanító 09.30
  2019-09-30 10:54:03, hétfő
 
  ...... ........... .......


- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon
Szent Jeromos egyháztanító élettörténetét idézzük fel szeptember 30-án, liturgikus emléknapján. Betlehemi remeteségében ő fordította az akkori latin köznyelvre (vulgata versio) a Szentírást. A munka húsz éven át foglalkoztatta Jeromost.
Istenünk, te Szent Jeromos áldozópap lelkébe bensőséges szeretetet oltottál a Szentírás iránt. Add, hogy egyre több erőt merítsünk igédből, és megtaláljuk benne az élet forrását. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Legendája:
A legenda szerint Betlehemben egyszer egy sánta oroszlán baktatott be a kolostorba. Az összes testvér rémülten szaladt szét, Jeromos azonban elébe ment, és úgy fogadta, mint kedves vendégét. Akkor az oroszlán nyögve tartotta a mancsát Jeromos elé, és látszott, hogy belelépett egy hatalmas tövisbe. Jeromos kihúzta a tövist, majd kötést tett a sebre, s ettől kezdve az oroszlán úgy ragaszkodott hozzá, mintha csak a macskája lett volna.
.....


Az évek múlásával Isten lassan mindentől megfosztotta szentjét. Egészsége és látása is meggyengült, és egymás után vesztette el kísérőit. Kezdett eltávolodni mindentől, ami korábban közel állt a szívéhez. Kimerülten és vakon tért meg Urához 419. (vagy 420.) szeptember 30-án. Az 5. századi források 420. szeptember 30-ára, Betlehembe teszik temetése napját. Rómában a 8. század óta ünneplik emléknapját.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Kéz ujjainak kapcsolata Istennel
  2019-09-30 10:45:18, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Útravaló – 2019. szeptember 30.
  2019-09-30 10:24:09, hétfő
 
  Jézus egy gyermeket állít az egymással versengő tanítványok közé, és arra mutat rá: evangéliumi értelemben a legnagyobb, aki leginkább ki tudja tárni szívét a befogadásra. Az ilyen természetű keresztények térítették meg igazából a pogány Rómát. Például azok a dúsgazdag asszonyok, akik a ma ünnepelt Szent Jeromos szavára özvegységükben túladtak hatalmas vagyonukon, és az így összegyűlt összegből templomokat, jótékonysági műveket alapítottak, hogy mások enyhülést találjanak, majd messze földekre költöztek, hogy szegénységben követhessék a Bárányt. Az ember próbálkozása mindig eltörpül Isten nagyvonalúsága mellett, ennek ellenére is hordoz valamit Isten nagyságából kortársai számára.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
26. évközi hét hétfő 09.30
  2019-09-30 10:22:50, hétfő
 
  OLVASMÁNY Zakariás próféta könyvéből
Féltékeny szeretettel szereti népét az Úr: a világ minden részéről összegyűjti, és boldoggá teszi őket.
Prófétája által szól a Seregek Ura: Féltékeny, forró szeretettel szeretem én szent városomat, Siont, és miatta gerjedtem haragra.
Így szól a Seregek Ura: Én visszatérek Sionra, és Jeruzsálemben lesz lakóhelyem. Jeruzsálemet a hűség városának fogják nevezni, a Seregek Urának hegyét meg szent hegynek. Ezt ígéri most a Seregek Ura: Ülnek még öreg emberek és öreg asszonyok Jeruzsálem utcáin, és kinek-kinek bot lesz a kezében napjainak nagy száma miatt.
A város terei tele lesznek fiúkkal és leányokkal, akik játszadoznak majd terein. Így szól a Seregek Ura: Ha azokban a napokban ez nehéznek is látszik a megmaradt nép szemében, vajon nekem is nehéz lesz ezt megvalósítanom?
Így szól a Seregek Ura: Íme, én kiszabadítom népemet napkelet és napnyugat földjéről, s városomba hazahozom őket, hogy Jeruzsálemben lakjanak.
Ők lesznek az én népem, én pedig az ő Istenük leszek, hűségben és igazságban.
Ez az Isten igéje. Zak 8,1-8

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus szemében a szolgáló szeretet teszi naggyá az embert.
Egyszer az a kérdés merült fel a tanítványok között, hogy ki a legnagyobb közülük.
Mivel Jézus ismerte szívük gondolatait, odahívott egy gyermeket, maga mellé állította, és így szólt tanítványaihoz: ,,Aki befogadja ezt a gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb."
Ekkor János vette át a szót: ,,Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött ki a te nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt." Jézus így válaszolt: ,,Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van."
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,46-50
...... ...........



Imádság
Urunk, arra rendeltél minket, hogy örömben éljünk. A munka egyedül nem töltheti be életünket; add hát, hogy megértsük az öröm mélyebb értelmét, az ünnep, az ünneplés, a játék, az üdülés, a pihenés, a művészet belső gazdagságát és felemelkedettségét, de leginkább add meg a bennünket szerető, ránk váró emberekkel való együttlét örömét. Örömvárásunknak az legyen a csúcspontja, mint ahogyan te is mondottad: öröm nekem az emberek között lenni.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A magányos szerzetes tanítása
  2019-09-30 10:18:32, hétfő
 
 
A magányosan élő szerzetes remetéhez egyszer emberek jöttek. Megkérdezték tőle:
- Mire való, hogy életed nagy részét itt töltöd el csöndben és magányban?
A remete éppen azzal foglalatoskodott, hogy vizet mert egy ciszternából, az esővíz összegyűjtésére szolgáló mély kútból. Fölfigyelt a kérdésre, s munka közben odaszólt a látogatóknak:
- Nézzetek bele a ciszternába! Mit láttok?
Az emberek kíváncsian körülvették a szerzetest, és próbáltak beletekinteni a mély kútba:
- Nem látunk semmit - mondták kisvártatva.
A remete abbahagyta a vízmerítést, pár pillanatnyi csöndet tartott. A látogatók feszülten figyeltek rá, mozdulni sem mertek:
- Most nézzetek bele a kútba egyenként, csöndesen. Mit láttok?
A látogatók érdeklődéssel hajoltak egyenként a kút fölé, s felkiáltottak:
- Saját arcunkat látjuk a kútban!
- Bizony, amíg zavartam a vizet - mondta a remete -, nem láttatok semmit.
De a csöndben és a nyugalomban megismeritek önmagatokat.
A látogatók megértették a remete tanítását.
*****
A francia karmelita apáca, Lisieux-i Szent Teréz ünnepe holnap, október 1-jén van. Ő 24 évesen halt meg, és arról híres, hogy képes volt a legkisebb dolgokat is értékelni az életében:
"Azáltal, hogy másokat magunk elé helyezünk, hogy a legkisebb dolgokat is a legnagyobb szeretettel tesszük, hogy életünk legapróbb részleteit is felajánljuk Istennek, egy szépséggel és elégedettséggel teli életet élhetünk."
Ebben a zavaros, zaklatott és túlpörgött világban néha elveszítjük az egyensúlyt, összekuszálódnak a dolgaink, békétlenné válunk.

Forrás: Vereb István Laudetur Kiadó
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Irodalmi klub progjamja vasárnap volt
  2019-09-30 10:08:04, hétfő
 
  - 2019.09.29 Irodalmi klub programja vasárnap 14 órától volt a plébániai közösségi házban ELEK APÓ NAPJA címmel.
Benedek Elek erdélyi magyar íróra emlékezünk születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából. 14 órától gyermekeknek meseolvasás, vetítés, 15.30-kor a Huncutazás c. filmet vetítették Erdélyről, 17 órától erdélyi magyar népdalokat, 18 órától pedig Benedek Elek felnőtteknek szóló gondolatait hallgatjuk meg.
...... ........... ......



*
- Benedek Elek 1859. szeptember 30., Kisbacon, Románia - 1929. augusztus 17., Kisbacon, Románia
...... ........... ..............



Családfája ........


- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
3. Keresztény tanösvény: Jézus, aki fogantatott szentlélektő
  2019-09-30 09:59:03, hétfő
 
  3. Keresztény tanösvény: Jézus, aki fogantatott szentlélektől
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
- 2019.09.29 Szentírás ünnepe Évközi 26. vasárnap
  2019-09-29 15:08:18, vasárnap
 
  Videó Link
Mottó:
"A szívtelen gazdag elnyeri méltó büntetését, a szegény Lázár pedig üdvözül"
Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették.
A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt.
Lk 16,19-31
Szentírás ünnepe-
...... ........... ........... ......



...... ........... ........


Biblia_szentírás könyv
...... ........... ........



Károly atya - "Isten szava élesebb minden kardnál."
...... .............

"
Károly atya a kéz ujjain mutatta be isten felé vezető utat.
- Nagy új - áll legközelebb a szívünkhöz - Isten szeretete
- Mutató új - Irányt tudunk mutatni - Isten útmutatásának a jele.
- Középső új - /leghosszabb ujjunk mutat a hitünkre /Számunkra az Úr, a mi hitünk a legnagyobb érték a földön - Isten imádásának az eszköze.
- Gyűrűs új - /leggyengébb/ - ez hordozza a hűség jelét a GYŰRŰT, ugyan akkor gyengeségében rászorul a megerősítésre - A hűség megerősítése.
- Kis új - az evangéliumi normát állítja elénk, legyetek olyanok, mint a kicsinyek_a gyermekek, hogy bejuthassunk a mennyek országába. - Kicsinység lelkületének biztatója, hogy eljussunk a mennyek országába.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Útravaló – 2019. szeptember 29
  2019-09-29 14:28:33, vasárnap
 
  Nemrég egy, a ferences prédikációkról szóló konferencián egyik előadó magából kikelve beszélt arról, hogy a XV. századi ferencesek milyen világellenesek voltak, mert a bálok, a kártya, a díszes ruhák és okkult dolgok ellen emeltek szót igehirdetéseikben. Ez igaz is; Sienai Szent Bernardin nem győzte hangsúlyozni: amíg rászorulók vannak környezetünkben, nem tobzódhatunk olyan dolgokban, amelyek nélkül is szép életet élhetünk, főként nem, ha azok önmagukban bűnös cselekmények. A mai evangélium történeti szintű olvasata éppen erre adhat indíttatást: azokat a költségeket, amelyek bűnös életvitelem fenntartói, adjam a környezetemben élő szegényeknek, így a rossz dolgoktól való tartózkodás egyben jó cselekedet lesz, amely életet ad mások számára.
A dúsgazdag és a szegény Lázár példázata mindezek után elénk állítja a szenvedő Igazat, akit a városon kívülre hurcoltak, megsebeztek és keresztre feszítettek. Ő az Atya végső hívószava, aki maga a Kinyilatkoztatás. ,,Krisztus minden emberi vonása az Atya igéje, képmása, megjelenítése és kifejeződése, és csak akkor érthető meg belsőleg, ha így tekintünk rá" (Hans Urs von Balthasar). Ha ez nem érinti meg szívünket, nem mozdít ki bennünket abból a dúslakodásból, elfoglaltságból, amely eltompítja hallásunkat, látásunkat és értelmünket Isten Igéjének befogadására, akkor Isten már nem tud értünk többet tenni; ennek elutasítása maga a megátalkodottság.
De nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a szegénység önmagában nem üdvözít, a gazdagság pedig nem juttat szükségszerűen kárhozatra. Sok gazdag emberrel lehet találkozni, aki evangéliumi értelemben sokkal inkább szegény, mint azok, akik anyagi vonatkozásban azok. Mert mindkét esetben az az igazi választóvonal, hogy adott életkörülményeink elvakultabbá vagy odafigyelőbbé tesznek-e bennünket? A szegényekért való látványos kiállások például tényleg személyes elköteleződésből fakadnak, vagy arra szolgálnak, hogy ezzel palástoljuk hazug életvitelünk más területeit? Még növendékek voltunk, amikor egyik társunk arra volt büszke, hogy közülünk egyedüliként viseli a szegényekkel való szolidaritást jelző, akkor divatos fekete fagyűrűt. Amikor ezzel dicsekedett, valamelyik testvér csak annyit mondott neki: nagyobb szolidaritás lenne a szegényekkel, ha gyűrű nélkül, de sokkal egyszerűbb ruhákban járnál és alázatosabb lennél a rendtársaid megítélésében. Az illető úgy megsértődött, hogy nem sokkal ezután odapakolta jobb holmijait az őt kritizálni merő testvér ajtaja elé, majd elment a rendből. Ténylegesen megérint engem Isten, a környezetem szegénysége, merem vállalni ennek felelősségét és következményeit, vagy belebonyolódok szentimentalista érzéseimbe? Isten szolgájáról, Kiss Szalézról jegyezték föl: ,,Hőslelkű édesanyját mélységesen tisztelte és szerette... és nemegyszer szólt erről az esetről: 1917-ben, amikor nekik is alig volt betevő falatjuk, anyja egy darab kenyeret adott egy orosz katona fogolynak." (Király Kelemen OFM) Történt mindez úgy, hogy az asszony épp a háború következtében veszítette el férjét és három fiát.
Nem ítélhetjük meg a gazdagokat azért, mert gazdagok, és nem fordíthatjuk el fejünket a szegényektől azért, mert szegények, hanem meg kell nyernünk őket annak a Krisztusnak, aki, noha gazdag volt, értünk szegénnyé lett (2Kor 8,9). Az Egyház ebben az egységben lesz az eljövendő világ képe, azoknak a közössége, akiket Isten gazdagít, mert mindannyian tudják, önmagukban végtelenül szegények. Ahogy az egyik nagycsütörtöki énekben is énekeljük: Fájdalmunkat helyettünk hordozza, adósságunk testében lerója, betegsége a mi gyógyulásunk, rút halála legyőzi halálunk.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 26. vasárnap 09.29 Csíksomlyó
  2019-09-29 14:13:14, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     2/36 oldal   Bejegyzések száma: 354 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.