Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Heti beszámoló és értékelés 2020.03.16-20.
  2020-03-21 07:02:16, szombat
 
  Heti beszámoló és értékelés 2020.03.16-20.

Kedves Csoporttagok!

Letelt az első online kollégiumi hét. A létrehozott csoportfelület remekül beindult. Örülök és köszönöm, hogy közösen működtetjük!

Nézzük, miből állt a hét?

Foglalkoztunk még az 1848-as emlékekkel, filmmel, regénnyel, érdekességekkel, készültünk a Víz Világnapjára egy videóval, visszatekintettünk a Munkácsy kiállításra, köszöntöttük a tavaszt, képpel, verssel, zenével. Felkerültek a különböző iskolai, tanulmányi tájékoztatók és persze a kollégiumiak is. Feljegyeztük napirendünket, megmutattuk magunkat.

Kedves Gyerekek!

Szeretném külön megdicsérni a csoport legaktívabb tagjait: Gulyás Bálintot, Kovács Zsófit, Zsigmond Dorkát, akik minden bejegyzésre válaszolnak, kattintanak, csatolnak, .... De szinte Mindenki írt, szólt egy-egy kérdésre, kérésre. Köszönöm nekik is!

Maradjunk kapcsolatban, kommunikáljunk, vigyázzunk magunkra online is!

A kollégium nyílt csoportjának facebook oldalát is én szerkesztem. Az ott megjelent szólásokat, fotókat is köszönöm Mindenkinek!

Simon Zsuzsanna, csoportvezető
Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium
Mosonmagyaróvár, 2020.03.21.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győr, 2020
  2020-03-20 08:13:55, péntek
 
  "akinek a regnálása idején embereket lőttek a Dunába Győrben, s akinek a tevékenysége hozzájárult, hogy a város lakosságának egy jelentős részét internálták, annak a nevét kulturált országban nem szabad márványtáblán megörökíteni"

Link

Természetesen azon a táblán azok nevei is szerepelnek, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében, megtorlásában, a Kádár rendszer létrehozásában, megerősítésében, működtetésében vettek részt.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Füstbe szállt életek
  2020-03-19 09:36:12, csütörtök
 
  Ez a címe annak a tanár továbbképzési programnak, melyre jelentkeztem egy hónapja. Én a magam részéről a Holokauszt oktatásában jól használható módszerekért jelentkeztem. Az e hét szombati konzultáción épp erre láttunk volna jó gyakorlatot. De nyilván elmarad. Maradnak viszont a beadandó dolgozatok. Összesen 12 esszét kell írni a képzés során. Mit mondjak? Nagyon sok. Rengeteg olvasás, kutatás kell hozzá.S most a könyvtár megint zárva. Majd valahogy megoldjuk, s a képzésért felelős szakember is ígért további szakanyagot küldeni.

És mindannak ellenére, hogy hat éve tényleg komolyan foglalkozom (elsősorban a mosoni) a zsidóság emlékezetével, facebook oldalt vezetek, gyűjtök, kutatok, kiállítást rendezek, nagyon nehéz, súlyos feladat még így is a velük történt borzalom megismerése, megértése. Van nap, mikor se lélekben, se értelemben nem tudok mit kezdeni velük. Olyan fájdalmas, olyan elviselhetetlenül szomorú, hogy szinte megbetegít.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem vagytok, és máris hiányoztok
  2020-03-17 10:35:14, kedd
 
  Van az a mondás, hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt.
Nos, tegnap én voltam az, aki lekapcsolta azt a bizonyos villanyt.

A szobák üresek, sehol egy árva zokni, kupak, edény, törülköző...
Nem vagytok, és máris hiányoztok.

Nem ébresztünk benneteket, nincs szilencium, nincs foglalkozás. Nem kéri senki a kiskonyha kulcsát.

Nincs kit kérdezzünk: Hogy vagy? Merre mész? Kaptál jegyet?
Nincs kit lefektessünk: Fürödtél már? Megágyaztál?

Szomorú voltam tegnap, hogy ez a tanév ilyen gyorsan és hirtelen megszakadt.

De igyekszünk összetartani a közösséget!

Erika néni és én is egy-egy zárt csoportban folytatjuk kollégiumpedagógiai munkánkat. Kérünk Benneteket legyetek ebben a partnereink!

Ha küldünk feladatot, kérdést, képet, hangot, videót, ... reagáljátok le, oldjátok meg, válaszoljatok, kapcsolódjatok be a kommunikációba Mindannyian!

Ha kérésetek, problémátok, gondotok van, írjatok!
Küldjetek Magatokról képet, lássuk jól vagytok, bírjátok.
Tartsuk, tartsátok a kapcsolatot!

Az iskolák digitális tanítását kövessétek, végezzétek el a feladatokat! Ha segítség kell jelezzétek!
Éljétek a mindennapokat a megszokott napirend szerint. Ne essetek ki a ritmusból! Időben keljetek, szobátokat, ágyatokat rakjátok rendbe! Mosakodás,reggeli és online iskola. Délben ebéd, levegőzés, torna, művelődés, szórakozás. Tanulás.Este időben vacsora, tisztálkodás és pihentető, nyugodt alvás. Ne mászkáljatok feleslegesen, ne utazgassatok, barátokkal, ismerősökkel most inkább ne személyesen találkozzatok! Tartsátok be az iskola küldött szabályait és az elrendelt egészségügyi felhívásokat, tiltásokat is!

Ne feledjétek a kollégiumi jogviszonyotok nem szűnt meg, csak most nem vagytok itt. A kötelességek, jogok egyaránt érvényesek.

A kollégium nyilvános facebook csoportja eddig is naprakészen működött, tájékoztatott. Ezután is ugyanúgy szerkesztem tovább.

Mindenkit szeretettel üdvözlünk, reméljük találkozunk még ebben a tanévben! Vigyázzatok magatokra! Vegyétek a helyzetet komolyan, felelősségteljesen!

Mosonmagyaróvár, 2020. március 17.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szabadságharc gyermekhősei 2020.Március 15.
  2020-03-16 10:44:04, hétfő
 
  A Kossuth Rádióban hallgattam beszélgetést Rakó Józseffel a szabadságharc gyermekhőseiről. Könyvében az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc tizenéveseiről emlékezik meg.
Jó lenne megszerezni e könyvet és jó lenne egyszer egy könyvben látni az 1956-os forradalom és szabadságharc gyermekhőseit, áldozatait, mártírjait is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 15-re
  2020-03-13 01:41:42, péntek
 
  Míg országszerte mondják le ( már Óváron is) a Március 15-ei ünnepségeket, addig mi itt a kollégiumban egész héten '48-aztunk.
Először egyéni '48-as rajzversenyt hirdettünk a diákok körében, és mondhatom szépen gyűlnek az alkotások a faliújságunkon. Jövő héten zsűrizünk és hirdetünk eredményt. A jutalmak nagyon is a kollégisták kedvére valók lesznek, s nem csak I-III. helyezett lesz, de legalább VII-VIII. A szabad -, a szobai szilencium, a hosszabbított kimenő, az esti kimenő hosszabbítás és ezek variánsai lesznek a díjak.
Hétfőn (03.09.) megnéztük a Zúgjatok harangok! c. rockoperát, kiegészítve egy kis történelmi áttekintéssel. Kedden és szerdán (03.10-11.) a kollégium legjobb előadóját kerestük, aki Petőfi Sándor Nemzeti dalát mutatta be. Természetesen ez a kategória is díjazva lesz. Szerdán ( 03.11.) még '48-as dalokat is hallgattunk ill. énekeltünk. Végül csütörtökön egy '48-as kérdőívet tölthettek ki a gyerekek szintén értékes nyereményekért.
Idén ezeket találtuk ki és rendeztük az ifjúságnak. S nem mentünk emlékművezni, emléktáblázni, emlékhelyezni. S nem volt ünnepi beszéd, se koszorúzás.
Remélem azonban, hogy tetszett nekik a sokféleség, a kreatívkodás és örülnek majd a jutalmaknak is!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öröm I.
  2020-03-12 08:17:36, csütörtök
 
  Tegnap megérkezett a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző Tagozatának kiadványa, az ŐRZŐ ( V. évfolyam 20.szám), benne az írásommal, Töredékek a mosonmagyaróvári 1956-os emlékhelyek történetéből - Történelmet ír a harminc esztendő kegyeleti krónikája - .

Nagyon örültem neki, hisz hat oldalon keresztül lehet olvasni Mosonmagyaróvár '56-os emlékeiről.

Köszönet nekik a megjelenésért!

Itthon úgysem jelent volna meg sehol, hisz már a HÍR14 Mosonvármegye is megszűnt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az én misszióm
  2020-03-11 05:40:02, szerda
 
  Tegnapelőtt Pákh Imre kultúrmissziójáról írtam Munkácsy Mihály gyűjteményének vándorkiállításai kapcsán. Tegnap a Hansági Múzeum beteljesíthető Moson vármegyei missziójáról a várható Trianon 100 (vándor) kiállítása kapcsán. Ma írok az én missziómról, amit 2007 óta követek, s ami nem más, mint a magyar történelem, a helyi történelem sorsfordító eseményeire való megemlékezés, azok eseményeivel való megismerkedés, elsősorban a középiskolai korosztály részére. Több tucat kiállítás, előadás, megemlékezés, emléknap, emlékhét, emléktúra, verseny, vetélkedő, kiadvány, publikáció .... rendezése, szervezése, kiírása, lebonyolítása,kiadása, megírása, ... van a hátam mögött.

Nekem ezek nem tartoznak a munkaköri kötelességeim közé.
Ezekért én fizetést ( célprémiumot) nem kapok.
Én nem ezekből élek, hanem értük!

Ez az én misszióm.

Az ifjúság bevezetése a magyar nép történelmébe, különös tekintettel a helyi történelmi eseményekbe. A magyar történelem iránti érdeklődés felkeltése, maradandó élmények által a történelem, a haza iránti szeretet, a nemzeti identitás kialakítása, őrzése, erősítése.

Ennek a missziónak sosincs vége.

Egyrészt mert mindig újabb és újabb diákok érkeznek a kollégiumba,
másrészt, ha én nem csinálom, akkor nem lenne senki, aki csinálná és
ez olyan bűn lenne, amit sose bocsátanék meg magamnak.

így marad a napi küzdés,
küzdelem
ha kell a bölcs hallgatás
vagy épp a harcos kiállás
max. elfordulás, megvetés
elnémulás, kivárás
a csöndben ténykedés

új idők, új dalainak
kottázása

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Moson vármegyei misszió
  2020-03-10 14:45:02, kedd
 
  2020.03.09.
A Mosonmagyaróvári Városi Televízió Híradójában bemondták, hogy a Hansági Múzeum Trianon 100-ra saját anyagaiból készít kiállítást.Hogy ezt június 4-re időzíti-e azt nem tudom. De mivel emlékév van, bármi megtörténhet.

Ahogy Pákh Imre Munkácsy kiállítása kultúrmisszió, úgy a Hansági Múzeum Trianon kiállítása lehetne Moson vármegyei misszió.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kultúrmisszió
  2020-03-09 03:59:20, hétfő
 
  2020. március 8-án 18 órakor véget ért a mosonmagyaróvári Munkácsy kiállítás. 2019. december 14-étől volt látható Pákh Imre csodálatos gyűjteménye a Cselley-házban. A következő állomás Hatvan lesz.

Én a magam részéről ötször néztem végig.
Egyszer elvittem magam, aztán a kollégistákat, majd bementem Reök Lujza arcképe okán, negyedszer a barátnőmet vittem el, végül a fiamat.

Örülök és büszke vagyok, hogy Pákh Imre kultúrmissziójának a Mi városunk is részese lehetett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 325
  • e Hét: 1776
  • e Hónap: 6657
  • e Év: 28710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.